Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Травень 2022 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіопродакшн  

  • Радіоанонс

  • Новини квітня 2022

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 31.05.2022 Суспільне UA: Радіо Культура та Асоціація жінок-юристок України "ЮрФем" підписали угоду про співпрацю. Спільна ініціатива спрямована на запобігання та протидію сексуальному насильству, а також допомогу тим, хто його пережив. У межах партнерства, зокрема, буде створено серію радіопередач про те, як протидіяти різним формам гендерно зумовленого насильства. У зв'язку з війною в Україні, тема сексуального насильства продовжує залишатися вкрай актуальною і набирає загрозливих масштабів, саме тому має бути обговореною і донесеною до якомога ширшого кола громадськості, - наголошує продюсерка радіо Культура Ірина Славінська. "Культура - це й правова культура теж. Сьогодні всі ми проживаємо воєнний досвід, який ставить нові виклики. На деякі з них можна краще відповісти, маючи в арсеналі знання своїх прав і шляхів отримання захисту й допомоги. Саме тому я вважаю надзвичайно важливим для Радіо Культура долучатися до цієї роботи та посилювати поінформованість широкої аудиторії". Сексуальне насильство, зокрема зґвалтування, - це воєнний злочин, міжнародне кримінальне право визначає його надзвичайно тяжким і неприпустимим. Ці діяння є одними з найбільш травматичних досвідів у житті людини, які впливають як на фізичний, так і на психологічний стани потерпілих, - розповідають в Асоціації "ЮрФем". Відтак важливо подбати, аби ті, хто це пережив, змогли отримати своєчасну медичну, психологічну допомогу, а також якісну правову підтримку. "Думаю, що бажання відновити справедливість за останні три місяці у всіх українців та українок лише загострилось. Сексуальне насильство - це злочин, який особливо вражає і вимагає чутливості у розслідуванні та наданні допомоги постраждалим. Наша допомога безкоштовна для постраждалих, і ми сподіваємося, що інформація про ці можливості знайде тих, хто цього потребує серед широкої аудиторії слухачів/чок Радіо Культура та Українського Радіо. Наша група адвокаток і адвокатів дуже добре розуміє вразливість і чутливість проблеми, тому наш основний пріоритет - інтереси постраждалих", - каже керівниця відділу комунікації Асоціації "ЮрФем" Ярина Волошин. Також у межах реалізації ініціативи допомоги постраждалим від сексуального насильства внаслідок війни асоціація "ЮрФем" запустила цикл вебінарів у соцмережі "Фейсбук". Заходи проводяться за підтримки проєкту ООН Жінки "Трансформаційні підходи для досягнення ґендерної рівності в Україні", що фінансується Урядом Швеції, та в співпраці з Офісом віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики. Генеральний радіопартнер - Радіо Культура. Перший подкаст "Сексуальне насильство під час війни" можна прослухати за посиланням. Продюсерка радіо Культура Ірина Славінська разом з адвокаткою Христиною Кіт говорили про те, як притягають до відповідальності за такі воєнні злочини, як захистити себе та домогтися справедливості після зґвалтування (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 31.05.2022 Лозівська радіостанція "Терра" (104.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 256k.) потребує вашої допомоги! На ФБ-сторінці станції опубліковано звернення до слухачів та всіх небайдужих: "Шановні слухачі радіо "Терра"! Зараз, під час війни, у кожного українця є свій власний фронт. Одні по-справжньому воюють, наближаючи світлу мить Перемоги, а інші продовжують працювати, намагаючись вижити і максимально допомогти першим. Як ви всі знаєте, радіокомпанія "Терра" з початком російської агресії, роботи своєї не припинила, хоча війна позбавила колектив можливостей забезпечувати своє існування. Будь-яка приватна компанія, втративши здатність отримувати прибуток, мала б припинити роботу, але "Терра" продовжує мовлення, усвідомлюючи важливість своєї місії в умовах воєнного стану. Заради великої спільної справи, ми готові жертвувати заробітком, але технічне забезпечення ефірного радіомовлення потребує чималих коштів. Ми розуміємо, що інформація, яку ми доносимо сьогодні до людей, є надто важливою, і прагнемо, щоб наша робота на інформаційному фронті не припинялася. Тому вимушені звернутися до мешканців громади з проханням про допомогу. Якщо ви маєте можливість і бажання підтримати нас у прагненні зберегти радіомовлення на території Лозівської громади, зробіть свій внесок. ТОВ "Терра-Медіа". ЄДРПОУ 37292169. Р/р UA 303515330000026003060384306. Призначення платежу: допомога. Або на карту засновника 5168 7422 4058 9386, Гаращук Людмила" (Джерело: Сторінка радіо "Терра" у соцмережі Facebook).
  • 31.05.2022 Команда львівської радіостанції "Вголос FM" (107.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) вдруге запросила в гості маленьких переселенців: дітки зі сходу України прийшли на 107.2 FM у межах акції "Маленькі українці". Працівники станції багато спілкувались із гостями, демонстрували тонкощі роботи ведучих та журналістів, а кульмінацією став вихід у прямий ефір нових юних друзів радіостанції. Радіо "Вголос FM" дякує за підтримку своїм незмінним партнерам з Інформаційного порталу депутатів Львівської міської ради та солодкому спонсору Степанків ТМ за можливість дарувати позитивні емоції у складний для всіх українців час. Разом ми можемо більше! Боротьба триває! (Джерело: Сторінка радіо "Вголос FM" у соцмережі Facebook).
  • 31.05.2022 Вчора в місті Чернігів було відновлено трансляцію програм радіостанції "Мелодія FM" (106.3 МГц). Тим часом, на частоті UA: Радіо Промінь (91.4 МГц) з'явився сигнал RDS - на табло відображається текст UA:Radio Promin 91.4 MHz Chernihiv (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 31.05.2022 На частоті "Radio Jazz" у Києві (104.6 МГц) відновлено нормальний сигнал RDS. Наразі на табло можна бачити напис JAZZ, а в RT передається інформація про композиції, що транслюються в ефірі, та їхніх виконавців. Нагадаємо - останнім часом, після початку повномасштабної російсько-української війни, на зазначеній частоті передавався тестовий сигнал RDS (Власна інформація).
  • 30.05.2022 Народні депутати подали законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора. Документ 7273-д зареєстровано на сайті Верховної Ради. Ініціаторами виступили народних депутатів з фракції "Слуги народу" та "Європейської Солідарності" та члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Серед них Микита Потураєв, Володимир В'ятрович, Микола Княжицький. Законопроєкт пропонує обмежити публічне використання музичного продукту Росії та заборонити гастролювання в Україні частини російських артистів за винятком тих, хто входить до Переліку музичних виконавців, які засуджують агресію проти України. Зокрема, пропонується збільшити до 40% на радіо частку пісень державною мовою, а також збільшити до 75% добового обсягу ведення передач, у тому числі, новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою. Документом розглядається можливість "Заборонити відтворювати в салоні автобуса музику, звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку (передача звуку може здійснюватися на індивідуальні навушники пасажирів, а на салон - лише під час нерегулярних перевезень за згодою всіх пасажирів), а також заборонити відтворювати музику в салоні таксі без згоди всіх пасажирів". Також законопроект передбачає заборону публічних виконання, показу, демонстрацію чи сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів виконавців, які після 1991 року були громадянами Російської Федерації. Згідно документу, заява про включення до Переліку музичних виконавців, які засуджують агресію проти України, має подаватися до Служби безпеки України особою, яка має право надавати дозволи на використання музичних творів в в Україні. Опікуватися переліков виконавців має Рада нацбезпеки та оборони. Як ідеться в пояснювальній записці, таким чином депутати хочуть "прискорити розвиток національного музичного продукту, мінімізувати ризики російської ворожої пропаганди засобами музики на території України та сприяти консолідації українського суспільства". За ухвалення закону, це має відбутися "в найближчій перспективі" зазначають автори законопроекту. Нагадаємо, на початку квітня "Фонд розвитку української музики" закликав мовників назавжди вилучити з ефіру російський контент, а Верховну Раду - запровадити квоти, щоб музичні радіостанції та телеканали транслювали українську музику не менш ніж 50% ефірного часу. Підписанти закликали створити такий закон про квотування української музики, щоб врахувати минулі помилки та запобігти можливим маніпуляціям у цих питаннях. Звернення підписали: а) Президент Фонду розвитку української музики Олег Ходачук; б) Голова Фонду розвитку української музики Роман Муха; в) Лідер гурту "Без Обмежень" Сергій Танчинець; г) Продюсер та телеведучий Ігор Кондратюк; ґ) Музичний експерт Ігор Панасов; д) Програмний директор "Країна FM" Роман Давидов; е) Лідер гурту "Скай" Олег Собчук (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 30.05.2022 Вриваємось у понеділок на позитивній ноті: львівська радіостанція "Вголос FM" (107.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) дарує своїм слухачам пальне! За_пальний Хіт чекає на вас щобудня у першій половині дня. Продовжіть рядок добре відомого українського хіта і о 13:15 серед УСІХ правильних відповідей станція рандомно обере переможця. Слухайте уважно Наталку та Маркіяна на 107.2 FM або www.vgolos.fm й шліть свій варіант відповіді на 073 222 107 2 у вайбер чи телеграм радіостанції. Не пощастить сьогодні? Не біда, вмикайте Вголос FM завтра о 9 і чекайте на нове завдання! За_пальний хіт чекає на ваш варіант! (Джерело: Сторінка радіо "Вголос FM" у соцмережі Facebook).
  • 30.05.2022 Тиждень починається потужно! Адже виїзна команда столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Лебединське-95.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) зараз знаходиться в Одесі та підготувала для вас багато цікавого в програмі "День з бригадою". Першою темою ефіру стане служба територіальної оборони на морському напрямку. Про труднощі, перемоги та перспективи слухайте вже о 10:10. Не перемикайтесь (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 29.05.2022 У понеділок, 30 травня, з 9:00 до 13:00 у Львівській області не працюватиме телерадіомовлення. Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. Будуть проводитися планово-профілактичні роботи, які заздалегідь затвердили телерадіокомпанії і ТОВ "Зеонбуд". "На об'єктах Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення будуть проводити піврічне технічне обслуговування антено-фідерних систем та обладнання електроживлення. Станції відключать повністю. Це зроблять відповідно до графіків проведення планово-профілактичних робіт", - розповів Максим Козицький (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 28.05.2022 Патріотичні пісні завжди були на часі. Наша з вами незалежна країна славилась з давніх часів талантами та мелодійністю. Пісні про Україну знає та підспівує весь світ. "Музичний Фронт" - найпатріотичніший сучасний хіт парад - вже о 20:00 на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Лебединське-95.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 28.05.2022 Протягом дня слухайте в ефірі столичної сателітарної мережевої радіостанції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Лебединське-95.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) програму "Міста-герої України". Ви дізнаєтесь про населені пункти, які отримали цю почесну відзнаку для відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії російської федерації проти України (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 27.05.2022 Завтра прем'єра на хвилі львівської онлайн-радіостанції "Ми з України" (128k.). Оля Боровець дізналась напевно все про пісню "Лента за лентою". У цьому подкасті ви почуєте різноманітні версії пісні. Більше того, почуєте інтерв'ю з внуком автора пісні! Дізнаєтесь, хто ж такий той легендарний "кулеметник" про якого співається у пісні. Слухайте завтра об 11:00 на радіо Ми з України. "Історія Однієї Пісні" - щодня об 11:00, 17:00 і 23:00. Прем'єра нових епізодів - щосуботи. Слухайте на сайті myzukrainy.com та в мобільному застосунку RadioPlayer (Google Play: https://radioplayer.ua/android/, Apple App Store: https://radioplayer.ua/ios/) (Джерело: Сторінка радіо "Ми з України" у соцмережі Facebook).
  • 27.05.2022 Акредитованим на час воєнного стану іноземним медійникам більше не потрібно продовжувати дозвіл на перебування на території України. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики. "Обмеження строків тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства" не застосовуватиметься. Такі правила Уряд встановив на період дії воєнного стану та протягом 30 днів після його скасування чи припинення. Ініціатором виступило МКІП з метою спростити "бюрократичні перепони" для журналістів. "Військова агресія росіян в Україні сколихнула весь цивілізований світ. Інтерес іноземних медіа до нашої країни - шалений. Ми найбільше зацікавлені у тому, щоб люди у всіх куточках землі знали про військові злочини російського військово-політичного керівництва й військових", - зазначив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Про представників засобів масової інформації, які пройшли акредитацію, адміністрацію Державної прикордонної служби та Державну міграційну службу інформуватиме Міністерство оборони України. Нагадаємо, відповідно до частини 11 статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для роботи кореспондентом або представником іноземних засобів масової інформації та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період роботи в Україні. Крім цього, за загальним правилом, іноземці та особи без громадянства, які на законній підставі прибули в Україну, можуть тимчасово перебувати на її території: протягом наданого візою дозволу в межах строку дії візи в разі в'їзду осіб без громадянства чи іноземців, які є громадянами держав з візовим порядком в'їзду, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України; не більш як 90 днів протягом 180 днів у разі в'їзду іноземців, які є громадянами держав з безвізовим порядком в'їзду, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України; на період дії візи, але не більш як 90 днів протягом 180 днів у разі в'їзду за візою, оформленою до 11 вересня 2011 року (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 27.05.2022 Щопонеділка та щочетверга о 15:30 та 19:30 в ефірі радехівського радіо "Радехів" (Радехів-99.5 МГц, Перемишляни-105.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 320k.) слухайте радіопрограму "Боротись. Вижити. Перемогти". Достовірна та важлива інформація для тих, хто шукає відповіді на болючі запитання в умовах війни. Або заходьте на сайт ТРК "Радехів". Боримося всі разом, щоб вижити і перемогти (Джерело: Сторінка ТРК "Радехів" у соцмережі Facebok).
  • 27.05.2022 Від сьогодні ранкове шоу [КАМТУҐЕЗИ], що на хвилях столичної мережевої станції "Радіо РОКС - Україна" (Київ-103.6 МГц, Суми-89.1 МГц, Первомайськ-91.3 МГц, Кременчук-92.3 МГц, Ніжин-96.2 МГц, Житомир-100.7 МГц, Полтава-107.8 МГц, Львів-89.1 МГц, Харків-89.3 МГц, Охтирка-100.2 МГц, Хмельницький-107.1 МГц, Одеса-90.2 МГц, Дніпро-90.5 МГц, Вінниця-101.4 МГц, Черкаси-102.4 МГц, Запоріжжя-100.8 МГц, Кропивницький-101.9 МГц, Тернопіль-103.5 МГц, Чернігів-107.7 МГц, Краматорськ-101.7 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.), - у творчій відпустці, але Соня Сотник та Сергій Кузін продовжують свою волонтерську роботу для перемоги. А також готують новий сезон [КАМТУҐЕЗИ]. Вони повернуться до ефіру восени в оновленому форматі. А весь цей час в студії "Радіо РОКС - Україна" чергуватиме Сергій Зенін. Він триматиме стрій і за себе, і за них. Тому ви обов'язково будете в курсі всіх головних подій у світі рок-музики. Слухайте щоранку з 10 до 12 години. Тримаємо стрій і перемагаємо! (Джерело: Сторінка "Радіо РОКС - Україна" у соцмережі Facebook).
  • 27.05.2022 Головний редактор музичних передач UA: Радіо Культура Олександр Пірієв виступив на Музичному пленарному засіданні Європейської мовної спілки (ЄМС), що відбулася 19-20 травня у Кельні (Німеччина). Перша з початку пандемії covid-19 офлайн-зустріч музичної спільноти ЄМС зібрала безпрецедентну кількість учасників - 80 керівників музичних департаментів телерадіокомпаній-членів ЄМС із 35 європейських країн. Головний редактор музичних передач Радіо Культура Олександр Пірієв виступив з промовою про можливості тіснішої співпраці з європейськими колегами. За результатами зустрічі з боку колег прозвучала думка щодо важливості включення музичного надбання України в плани роботи радіостанцій-членів ЄМС. "Дуже багато колег звернулося до мене з пропозицією більш тісної комунікації та обміну інформацією. Це BBC, всі п'ять головних радіокомпаній Німеччини, радіокомпанії Швейцарії, Литви, Латвії, Швеції, Норвегії, Ірландії, Кіпру. Також я поспілкувався з керівниками декількох симфонічних оркестрів, які виявили зацікавленість щодо найвідоміших творів українських композиторів: від Березовського і Лисенка до Скорика й Алмаші", - розповів Олександр Пірієв. Музичні редактори позитивно сприйняли запропоновану можливість використовувати в ефірах не лише сучасну українську музику, а й записи унікального Художнього фонду Українського Радіо та Радіо Культура, що зберігає 70-річну антологію української музики у найвищій студійній якості. "Те, що музична редакція Радіо Культура робить сьогодні, - це велика і кропітка робота на перспективу. Українська музика нарешті почала реально звучати в європейському радіопросторі", - зазначає Олександр Пірієв. Музичне пленарне засідання - щорічний захід, на якому збираються представники музичних департаментів мовників-членів ЄМС для обміну досвідом та обговорення актуальних питань розвитку галузі, нових форматів та запитів аудиторії. Цього року на заході були присутні 80 учасників з радіостанцій 35 країн. Нагадаємо, Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) - найбільша у світі професійна асоціація телерадіомовників, яка налічує 116 організацій у 56 країнах. ЄМС є організатором міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема Євробачення, а також виступає розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, Чемпіонат Європи з футболу), зимових та літніх Олімпійських ігор, ралі "Дакар" й інших світових подій. Національна Суспільна телерадіокомпанія України є членом організації (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 27.05.2022 Виконавча Рада Європейської мовної спілки (ЄМС) ухвалила рішення про призупинення членства російських ЗМІ у європейській спільноті суспільних мовників на невизначений термін. Про це йдеться в офіційній заяві Секретаря керівних органів ЄМС Еріка Кемпбелла, надісланій членам-мовникам Спілки. "Від імені Виконавчого комітету я хотів би повідомити вам про таке рішення, яке Рада ухвалила щодо трьох російських членів ЄМС (РТР, Перший канал і Радіо дім "Останкіно") на своєму вчорашньому засіданні. Виходячи з заходів, вжитих Виконавчою Радою на її останньому засіданні 7 квітня, коли вона запустила процедуру призупинення, Рада одноголосно вирішила негайно призупинити дію трьох російських членів ЄМС на невизначений термін, який Виконавча Рада буде регулярно переглядати", - зазначається у заяві. Вказується, що російські мовники мають можливість подати апеляцію на це рішення відповідно до Статуту ЄМС, однак призупинення залишиться в силі до остаточного рішення щодо будь-якої апеляції. Голова правління Суспільного Мовлення Микола Чернотицький привітав таке рішення ЄМС та подякував за єдину позицію у боротьбі з російською інформаційною агресією. "Суспільне Мовлення вітає єдину позицію Виконавчої Ради Європейської мовної спілки про призупинення членства російських ЗМІ у європейській спільноті мовників. Бо, порушуючи журналістські стандарти, поширюючи мову ворожнечі й дезінформацію, вказані мовники ведуть інформаційну війну не лише проти України, а й проти усього цивілізованого світу", - наголосив голова правління Суспільного. Нагадаємо, Суспільне Мовлення ще 23 лютого звернулося до Європейської мовної спілки з проханням припинити членство російських ЗМІ, які від початку агресії росії проти України у 2014 році є рупором влади Кремля та ключовим інструментом політичної пропаганди, що фінансується з державного бюджету РФ (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 27.05.2022 Музична редакція UA: Радіо Промінь передала Європейській мовній спілці (ЄМС) тематичний плейлист з танцювальною електронною музикою. До створеної добірки увійшли топові композиції сучасної української музики, а саме: Artem Mekh "Розмова", Mariia Yaremchuk "Я піду в далекі гори", DIMA LIBRA "Вплив", Anna Dobrydnieva "Між Нами", Viktor Pavlik "Соло", Alex Demian "Меседжи", Natalie Gioia & DJ Zavala "Дзеркала", Maks Ptashntk "Що Таке Любов", Ivan NAVI "Це вона (Зірка)", Cherkas "По вуха у коханні", Chychanovsky & ІЛЛЯ LETAY "Серце козака", KHAYAT "Говорила", ON I ONA "Вода", ZERNO "Ти Схожа На Дощ", DAYTON "Квітла Калина", Foley OMANA, Gorim! "Біг", KALUSH "Давай начистоту", KAZKA x ALEKSEEV "Поруч", Kozak System "Хто як не ти", LATEXFAUNA "Bounty", LETAY "Цінувати час", Pilyavsky & Frooker "Та ти шо!", T.HUTSULS "Нічна", Tayna & PAUCHEK "Shchedryk", Artem Pivovarov "Рандеву", ТНМК "Пам'ятай", Gvozdini "Поцілуй", PROBASS Δ HARDI "Козаки Йдуть", Andrii Khlyvniuk & Kiyany "Ой, у лузі". "Плідна співпраця з радіостанціями з інших країн свідчить про те, що українська музика популярна та цікава за кордоном. До нас повсякчас звертаються радіомовники з різних країн світу з проханням надати плейлисти з новими треками різних стилів. Українцям, які вимушено покинули країну, наша музика нагадує про дім, а іноземців знайомить із новою хвилею українських гітів", - зазначає Максим Яковенко. Послухати та завантажити собі плейлист можна за посиланням. Нагадаємо, раніше Радіо Культура та Радіо Промінь надали ЄМС треклисти у стилях рок, поп та джаз. Радіо Промінь - найперша українська музична радіостанція, була створена 22 квітня 1965 року. Це перша радіостанція, яка запропонувала слухачам долучатися до розмов у прямому ефірі, вела власний музичний хітпарад і відкривала нові імена української музики. Під час війни проєкти фокусуються на волонтерській, військовій та музичній діяльності українських музикантів, пріоритетним напрямком плейлистів є патріотична музика. Промінь - твій на сто відсотків. * Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) - найбільша у світі професійна асоціація телерадіомовників, яка налічує 116 організацій у 56 країнах. ЄМС є організатором міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема Євробачення, а також виступає розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, Чемпіонат Європи з футболу), зимових та літніх Олімпійських ігор, ралі "Дакар" й інших світових подій. Український суспільний мовник - телерадіокомпанія Суспільне Мовлення - є членом організації (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 27.05.2022 Щодня о 7:48 та о 19:48 на хвилях Українського Радіо лунає рубрика про розвінчування російських фейків "Русскій фейк, іди на...". Автор і ведучий проєкту Вадим Міський. Основним завданням проєкту є протидія дезінформації, яку продукує російська пропагандистська машина і з якою щодня стикаються слухачі та глядачі по всьому світу, а також підвищення навичок слухачів самостійно розрізняти дезінформацію. Тематичним наповненням контрпропагандистської рубрики опікується команда аналітиків "Детектора медіа", фахівці агрегують результати роботи інших фактчекінгових команд, а також розвінчують фейки самостійно. Усі виловлені маніпуляції, фейки та меседжі російської пропаганди заносять у публічну базу даних #DisinfoChronicle, щодня в ній з'являється близько 10 матеріалів. Найгарячіші з них потрапляють у рубрику Вадима Міського. "Самостійно також проглядаю, частенько доводиться іти "в поле" - читати "РИА Новости", "ТАСС" і дізнаватися свіжу порцію брехні. Ми в "Детекторі медіа" запланували запустити публічну базу даних із фейками та їх спростуваннями ще до війни, на тлі ескалації на кордонах - бо така ж ескалація тривала і в інформаційному просторі. Але так сталося, що дата її запуску випала саме на 24 лютого, коли почалася повномасштабна війна. За кілька днів потому ми почали робити програму-подкаст на основі зібраної інформації. Програма виходить щодня, без вихідних, і складається з набору фейків і спростувань, актуальних на цю добу, часто із синхронами офіційних осіб чи експертів, які пояснюють, що відбувається насправді. Іноді до програми потрапляють невеличкі розмови з фахівцями з протидії дезінформації, які пояснюють як у нас справи на інформаційному фронті. Для мене важливо не лише спростувати певні російські фейки, а й розвинути навички слухача самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство та дезінформацію, коли він з такими стикається. Усі ми, звичайні люди, є на інформаційному фронті, і тут теж триває запекла боротьба. Всюди, де це доречно, я на прикладах пояснюю, якими є ознаки фейкової інформації, на що варто звертати увагу, як захиститися від інтернет-шахрайства тощо. І запрошую нести ці знання далі - тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де слухачі з ними стикаються", - розповідає Вадим Міський. Після того як програма пролунала в ефірі Українського Радіо, вона з'являється на подкастингових платформах: Apple Podcasts, Google Podcasts, MEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Kyivstar TV, SoundCloud, Anchor.fm, RadioPublic, Castbox, Amazon Music, Spotify. Текстовий транскрипт рубрики також щодня виходить на сайті "Детектор медіа" та Суспільне новини. Для слухачів за кордоном на європейському російськомовному супутниковому телеканалі "Новый мир" проєкт Вадима Міського виходить під назвою "Анатомия фейка". Автор переконаний, що якщо за уми росіян у Росії боротися практично беззмістовно, то за уми російськомовних європейців - це критично необхідно, ажде лише в одній Німеччині - понад три мільйони російськомовних жителів, і російська дезінформація не шкодує ресурсів для роботи з ними, що, відповідно, позначається на політиці. Телепрограма для європейської аудиторії має свою специфіку. "У радіопрограмі ми не даємо прямої мови російських пропагандистів і посадовців, наша аудиторія просто б цього не зрозуміла. Але для західної аудиторії ми можемо собі дозволити включити синхрон Скабєєвої чи Лаврова, і їхні слова потім препаруємо і спростовуємо", - додає Вадим Міський. Українське Радіо можна слухати в FM та AM-діапазонах по всій країні. З початку повномасштабного вторгнення Українське Радіо веде 18-годинний марафон, в якому надає слухачам і слухачкам оперативну та перевірену інформацію. Наразі програми Українського Радіо ретранслюються суспільними мовниками Чехії, Польщі, Болгарії, Словенії, Франції та Грузії. З усіма частотами Українського Радіо в регіонах та лінками на соцмережі можна ознайомитися за посиланням. Українське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку "Дія" (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 27.05.2022 Окупанти під'єднали Бердянськ до трьох російських радіостанцій. Про це повідомила Запорізька обласна військова адміністрація. "Кримські інженери під'єднали Бердянськ до трьох російських радіостанцій. Крім цього, в ефірі радіо "Крим" щогодини розповідають новини окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, які пропагандисти називають "визволеними"", - йдеться в повідомленні. Нагадаємо, окупанти перейменували захоплене радіо "Азовська хвиля" у Бердянську та поширюють через нього пропаганду. Також російські загарбники переслідують журналістів та активістів у захопленому місті. Крім того, росіяни захопили кінотеатр Filmax через відмову співпрацювати: вигнали працівників та замінили замки. Через кінотеатр вони також планують поширювати російську пропаганду (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 27.05.2022 В ефірі міста Чернігів - чергові зміни. Від учорашнього дня в місті відновлено трансляцію програм радіостанції "NRJ Україна" (105.9 МГц). Натомість припинилися трансляції програм радіостанції "Мелодія FM" (106.3 МГц) (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 26.05.2022 Ось і настав час, коли один сказав "Слава Україні!", а мільйони відповіли "Героям слава!". Пророчі слова, гасло Української революції початку ХХ століття, пролунали на весь світ у Турині, де відбувся пісенний конкурс "Євробачення-2022". Дізнайтеся, як іноземці сприймають переможну пісню та як перемога вплине на майбутнє України. Слухайте на хвилях городищенської радіостанції "Голос Городищини - Улюблене радіо вашої громади" (Орловець-98.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) щоп'ятниці о 7:30, 9:30 та 15:30 з повтором у неділю "Blog Іохіма" (Джерело: Сторінка радіо "Голос Городищини - Улюблене радіо вашої громади" у соцмережі Facebook).
  • 26.05.2022 Український бізнес, це повідомлення для вас! Столична мережева станція "Громадське радіо" (Київ-99.4 МГц, Краматорськ-90.9 МГц, Гірник-91.4 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 24k. AAC, Інтернет-мовлення 160k., Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення (реґіони) 320k.) має для вас пропозицію: станція публікує вашу рекламу в ефірі та на сайті - а ви донатите суму, яку вважаєте доцільною. Так, ви самі вільні визначати розмір внеску. Рекламні можливості "Громадського радіо": Ваш готовий рекламний ролик до 30 секунд в ефірі радіостанції (100 виходів на місяць); Стаття на сайті hromadske.radio (до 10 тис. знаків, 4 лінки, 4 фото). Деталі за номером +380679450783 або . Йдемо до перемоги та піднімаємо економіку України разом! (Джерело: Сторінка "Громадського радіо" у соцмережі Facebook).
  • 26.05.2022 "Українське радіо" залишається чи не єдиним джерелом інформації на тих територіях України, які наразі окупували росіяни. Таку інформацію озвучив Андрій Таранов, член правління суспільного мовника, відповідальний за маркетинг. "Коли перекривають мобільну мережу та інтернет, у нас все ще залишається трансляція в прямому ефірі. Ми звикли думати, що радіо на середніх хвилях вже застаріле, і його ніхто не слухає, але неочікувано воно стало частиною національної безпеки. Ми - чи не єдині, хто сповіщав людей в Маріуполі, коли відкривалися гуманітарні коридори в Україні", - розповів він. Нагадаємо, "Українське радіо" мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни, зокрема на всіх тимчасово окупованих територіях. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в середньохвильовий діапазон (кнопка АМ або СХ) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. А середні хвилі радіо "Балтійська хвиля" покривають мовлення у країнах Західної Європи до Португалії, а також країни Північної Європи і європейську частину Росії. Як писав "Детектор медіа", кілька тижнів "Українське радіо" мовило на FM-частотах у тимчасово окупованому Херсоні. Росіяни не могли зрозуміти, де знаходяться передавачі (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 26.05.2022 Львівська мережева станція Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7 МГц, Рівне-89.5 МГц, Луцьк - 89.8 МГц, Тернопіль - 102.3 МГц, Славське - 102.6 МГц, Старий Самбір - 102.7 МГц, Борислав - 102.9 МГц, Червоноград - 103.0 МГц, Радехів - 103.6 МГц, Турка - 105.9 МГц, Шацьк - 106.7 МГц, Броди - 107.5 МГц, Новий Розділ - 107.6 МГц, Стрий - 107.9 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 64k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) повідомляє про наявність відкритої вакансії менеджера з продажу реклами. Якщо від фрази "холодні дзвінки" у вас не підкошуються ноги, читайте далі… Обов'язки: формування комерційних пропозицій, пошук потенційних рекламодавців, прорахунок запитів на рекламу, ведення відповідної документації. Вимоги: вища освіта, досвід у продажах від 2-х років, грамотна усна та письмова українська мова, самоорганізованість і сміливість. Ви працюватимете у дружньому творчому колективі в центрі Львова (пл. Соборна) повний робочий день з 9:00 до 18:00. Заробітна плата - ставка (обговорюється на співбесіді) + відсоток. Резюме надсилайте на електронну скриньку (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 26.05.2022 У новій програмі "Бойовий журнал АТО", що на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Лебединське-95.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.), ведучі будуть нагадувати і розповідати про важливі битви у війні з агресором, які розпочалися ще у 2014 році. Тож перший випуск присвячений героїчній обороні Донецького аеропорту. Детальніше на сайті станції або протягом дня слухайте в ефірі #Армія_FM (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 25.05.2022 Столична мережева станція "Радіо РОКС - Україна" (Київ-103.6 МГц, Суми-89.1 МГц, Первомайськ-91.3 МГц, Кременчук-92.3 МГц, Ніжин-96.2 МГц, Житомир-100.7 МГц, Полтава-107.8 МГц, Львів-89.1 МГц, Харків-89.3 МГц, Охтирка-100.2 МГц, Хмельницький-107.1 МГц, Одеса-90.2 МГц, Дніпро-90.5 МГц, Вінниця-101.4 МГц, Черкаси-102.4 МГц, Запоріжжя-100.8 МГц, Кропивницький-101.9 МГц, Тернопіль-103.5 МГц, Чернігів-107.7 МГц, Краматорськ-101.7 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) оновить ранкове шоу "Камтуґеза" з ведучими Сергієм Кузіним та Сонею Сотник, з осені воно виходитиме виключно українською мовою. Раніше слухачі у соцмережах обурилися російськомовними ефірами шоу на "Радіо РОКС - Україна". У відповідь на закиди маркетинг-директорка радіохолдингу "Тавр Медіа" Оксана Шавель повідомила інтернет-виданню "Детектор медіа", що "Камтуґеза" йде у літню відпустку, і восени планує оновити ефір та виходити лише українською мовою. "Перш за все хочемо подякувати за прискіпливу увагу до нашої радіостанції і до нашого ранкового шоу "Камтуґеза". Ми справді це дуже цінуємо. І, власне, саме відверті стосунки з аудиторією і стали запорукою популярності Radio Roks та ранкового шоу зокрема. До речі, слухачі не раз могли виправляти Кузіна чи Соню в якихось датах чи музичних подіях. Сподіваємось, така ж щира підтримка з боку нашої відданої аудиторії буде для Сергія Васильовича і у новому, вже повністю україномовному сезоні", - сказала Шавель. Нагадаємо, 27 лютого група радіостанцій "Тавр Медіа" відмовилась від "Русского радио Україна". Радіостанція змінила логотип і відтепер називатиметься "Радіо Байрактар" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 25.05.2022 Богуславська мережева станція "Богуслав FM" (Богуслав - 97.7 МГц, Тараща - 101.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) відновлює трансляцію реклами у своєму ефірі ти знижує ціни на її розміщення. На ФБ-сторінці станції зазначено: "Нам доводиться жити в дуже складний час, коли в країні війна... Але ми хочемо розвиватися та працювати для вас! Бо без працюючої економіки ворога не здолати. Вона не менш важлива, ніж бої за свободу і незалежність. Працювати, отримувати дохід, платити податки та підтримувати Україну вкрай важливо. Як бізнес, радіостанція Богуслав-FM сплачує податки та забезпечує заробітню плату працівникам. Тому ми знову готові до розміщення реклами в нашому ефірі. Водночас виходячи з реалій, ми оголошуємо про ЗНИЖЕННЯ ЦІН. Ми так само готові, якщо у вас є знаменні події чи дати, повернути в ефір програму "Музичний салют" за попереднім замовленням. З питань реклами звертайтеся до нашого менеджера: +380 (98) 000 43 28 - Анастасія. Номер вайбера для замовлення привітань: +380 (98) 0 977 977. Всі разом - до Перемоги" (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 25.05.2022 Борзнянське "Борзна Радіо" (99.2 МГц) запрошує дітей долучатися до флешмобу! Пес Патрон із початком повномасштабної війни Росії проти України став одним з найбільш відомих собак нашої країни. Він має державну нагороду, власну сторінку в соцмережах та вишиванку. Йому пишуть листи з проханням про зустріч, надсилають подарунки. А "Борзна Радіо" пропонує дітям намалювати малюнок з песиком Патроном (можна і зі своїм домашнім улюбленцем!) та надіслати до студії. Обов'язково про вас почують слухачі РАДІО БОРЗНА 1 червня в День захисту дітей. Малюнки приймаються до 31 травня. Тож долучайтеся. ВСЕ БУДЕ Україна (Джерело: Сторінка "Борзна-радіо" у соцмережі Facebook).
  • 25.05.2022 Благодійні акустичні концерти на хвилях львівської мережевої станції "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k.) і ТРК ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ тривають, і цієї суботи, 28-го травня, для вас виконуватиме свої неймовірно особливі композиції Ostap Drivko. Не забувайте скористатись можливістю потрапити до студії, адже умови дуже прості: - напишіть на радіо у дірект або в ПП; - внесіть донат у розмірі 500 гривень; - завітайте до студії. Важливо! Усі кошти від донатів будуть передані на потреби ЗСУ, зокрема на купівлю мікроавтобуса. Тому, чекайте на живий концерт вже цієї суботи, о 19:00. Переможемо (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 25.05.2022 Про найбільш скажені та неадекватні новини з росії та її сателіта Лукашенківської Білорусі ви почуєте сьогодні у програмі "Шо у запорєбріка" на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Лебединське-95.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.). Слухайте ефір о 18:15 (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 24.05.2022 В ефірі нікопольської радіостанції "Інді Радіо" представляє "Город FM 88" (88.0 МГц) з'явилися інформаційні випуски. Вони лунають на початку музичної години (Джерело: Інформацію надав Андрій Янаєв).
  • 24.05.2022 "Привіт Додому" - проєкт столичної мережевої станції "Стильне радіо Перець FM" (Київ-105.5 МГц, Костянтинівка-90.1 МГц, Гірник-97.0 МГц, Знам'янка-100.7 МГц, Покровськ-100.7 МГц, Запоріжжя-101.3 МГц, Полтава-101.3 МГц, Кривий Ріг-101.4 МГц, Харків-101.5 МГц, Апостолове-101.8 МГц, Суми-102.6 МГц, Чернігів-102.9 МГц, Біла Церква-103.8 МГц, Ізмаїл-104.1 МГц, Краматорськ-105.7 МГц, Кропивницький-106.2 МГц, Бахмут-106.6 МГц, Шостка-107.3 МГц, Дубровиця-107.5 МГц, Чемерівці-100.3 МГц, Кременчук-102.5 МГц, Новий Буг-104.5 МГц, Вінниця-104.8 МГц, Умань-105.7 МГц, Снятин-101.8 МГц, Рені-102.3 МГц, Миколаїв-104.1 МГц, Ромни-107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k., Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 256k. AAC+ та Інтернет-мовлення 320k.), створений для тих, хто вимушено покинув Батьківщину в пошуках захисту і безпеки. Завантажуйте мобільний застосунок Перець FM у AppStore або Google Play натискайте кнопку "Привіт додому" та надсилайте слова підтримки рідним та близьким, хто залишився в Україні! Все буде Україна! AppStore: https://apps.apple.com/us/app/перець-fm/id1586862994, GooglePlay: https://play.google.com/store/apps/details?id=gemevios.perecfm (Джерело: Сторінка "Стильного радіо Перець FM" у соцмережі Facebook).
  • 24.05.2022 У селі Антопіль Рівненської області припинено трансляції на "нижній" частоті UA: Радіо Культура - 66.53 МГц. Нагадаємо - у цьому населеному пункті з 2-го травня працює передавач UA: Радіо Культура на "верхній" частоті - 99.2 МГц, де наразі, як і по всій мережі станції по Україні, транслюється спільний марафон каналів Суспільного радіо (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 23.05.2022 В місті Кривий Ріг Дніпропетровської області припинено трансляції на "нижній" частоті UA: Радіо Культура - 69.56 МГц. Нагадаємо - з 2-го травня в місті було задіяно новий передавач Радіо Культура на новій - "верхній" - частоті 90.0 МГц. Наразі у Кривому Розі, як і по всій Україні, в ефірі UA: Радіо Культура лунає спільний марафон каналів Суспільного радіо (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 23.05.2022 У Покровському районі Донецької області замість українських радіостанцій в ефірі звучали російські. Про це у коментарі інтернет-виданню "Детектор медіа" повідомив голова Гродівської територіальної громади Покровського району Володимир Руденко. За його словами, в FM-діапазоні не було жодної української радіостанції. Знайти вдавалось лише російські радіостанції з пропагандиським ефіром. У Національній раді з питань телебачення та радіомовлення "Детектору медіа" уточнили, що через влучання у підстанцію упродовж доби було відсутнє українське радіомовлення. Втім, зараз його вдалось відновити. Зокрема, у Покровську мовлять чотири українські радіостанції: на 92.5 - "Люкс FM", 98.8 - "Перший канал Українського радіо", 101.4 - "Армія FM", 103.7 - "Радіо М". Нагадаємо, у березні через атаки окупантів проблеми з доступом до ефіру українських каналів були у частині Чернігівської та Запорізької областей, у Рівному, Херсоні, а також в окупованих частинах Донецької та Луганської областей (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 23.05.2022 Чернівецька онлайн-радіостанція "Ванда-FM" Україна відновлює мовлення основного каналу (64k. AAC, 64k., 160k.) після 3-х місячної перерви! В ефірі радіостанції буде поки що звучати музика нон-стоп. Програми повернуться в ефір найближчим часом. Слухати трансляцію ви можете на сервісі XTV PLAY, а також слухати можете на всіх доступних каталогах в Інтернеті. Слава Україні! (Джерело: Сторінка радіо "Ванда-FM" Україна у соцмережі Facebook).
  • 23.05.2022 Столична мережева станція "Мелодія FM" (Київ-95.2 МГц, Одеса-89.0 МГц, Дніпро-90.1 МГц, Вінниця-90.5 МГц, Ковель-91.0 МГц, Львів-91.5 МГц, Ужгород-94.1 МГц, Житомир-98.2 МГц, Кропивницький-98.9 МГц, Миколаїв-99.2 МГц, Олександрія-99.4 МГц, Охтирка-101.6 МГц, Умань-101.7 МГц, Луцьк-102.4 МГц, Первомайськ-102.9 МГц, Ніжин-104.1 МГц, Черкаси-104.5 МГц, Миргород-104.7 МГц, Нікополь-104.9 МГц, Краматорськ-105.0 МГц, Кам'янець-Подільський-105.3 МГц, Біла Церква-105.3 МГц, Карлівка-105.5 МГц, Хмельницький-106.0 МГц, Чернігів-106.3 МГц, Лубни-106.7 МГц, Вознесеньcк-107.5 МГц, Харків-107.9 МГц, Запоріжжя-107.5 МГц, Суми-101.4 МГц, Кременчук-103.5 МГц, Полтава-105.8 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) повертається в ефір - сьогодні на ФБ-сторінці станції було оприлюднене офіційне повідомлення про це: "Мелодія FM повертається в ефір! Ваша улюблена музика, новини, корисні програми відтепер будуть вашими супутниками, щоб підтримувати, мотивувати до перемоги та дарувати сили. Слухайте в ефірі, на сайті www.melodiafm.ua та в мобільному додатку RadioPlayer (https://radioplayer.ua/app/). Ми неодмінно переможемо!" (Джерело: Сторінка радіо "Мелодія FM" у соцмережі Facebook).
  • 23.05.2022 Столична сателітарна мережева станція "Голос надії" (Київ - DVB-T 43ТВК, Сарата-70.70 МГц, Олевськ-70.97 МГц, Вовковинці-72.14 МГц, Черкаси-72.98 МГц, Добрянське-87.7 МГц, Турка-89.0 МГц, Новоархангельськ-90.4 МГц, Устинівка-90.9 МГц, Великий Бурлук-99.6 МГц, Володарка-101.2 МГц, Озірна-103.2 МГц, Ананьїв-105.6 МГц, Переліски-107.5 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k., Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k.) представляє програму "Сила молитви": "59 хвилин, які здатні наповнити тебе рушійною силою для змін у твоєму житті. Там, де Ти ставиш крапку, Бог ставить кому. Там, де здається, що безвихідь, у Бога сотні шляхів. Переконайся у цьому на власному досвіді разом з нами у програмі "СИЛА МОЛИТВИ". Тобі БОЛЯЧЕ - ми знаємо, ХТО може зцілити. Тобі потрібна ДОПОМОГА - ми знаємо, в КОГО її знайти. Ти хочеш ВСЕ ВИПРАВИТИ - ми знаємо, ХТО це може зробити. Ти втратив НАДІЮ - ми знаємо, ХТО може її дати. ПН-ПТ - 13:00-14:00" (Джерело: Сторінка радіо "Голос надії" у соцмережі Facebook).
  • 23.05.2022 Відсьогодні рівненська мережева станція "Радіо ТРЕК" (Антопіль-106.4 МГц, Вараш-104.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) звучить ще яскравіше. Вмикайте та насолоджуйтесь (Джерело: Сторінка "Радіо ТРЕК" у соцмережі Facebook).
  • 23.05.2022 Суспільне мовлення, починаючи з 23 травня, оновлює дизайн-систему своїх активів. Відповідне рішення було ухвалене правлінням Суспільного, а 19 травня Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення були внесені зміни до ліцензій мовника. Оновлення відбудеться в телевізійних, радіоефірах і на діджитал-платформах. Мета оновленої дизайн-системи - об'єднати всі майданчики Суспільного в єдину екосистему. Ця система, по-перше, повинна бути зрозумілою і чіткою для навігації на ТБ, радіо, на цифрових платформах, в соцмережах; а також - демонструвати приналежність кожного активу до Суспільного Мовлення. "Минулого року у нас стартував проєкт, що мав на меті привести дизайн усіх активів Суспільного Мовлення до єдиної системи, яка б працювала на всіх платформах, у всіх проявах. Після 24 лютого, з настанням воєнного стану, зручність і зрозумілість у повідомленнях Суспільного Мовлення стали особливо важливими. Аудиторія різних платформ Суспільного стрімко зростає. Для нас - це знак довіри. Ми хочемо, щоб наші глядачі, слухачі, читачі могли отримати якісний контент, перевірену інформацію в будь-якій зручній формі", - розповів член правління Суспільного Мовлення, відповідальний за маркетинг, Андрій Таранов. Проєкт імплементувала BBC Media Action за фінансування Міністерства закордонних справ та в справах співдружності Сполученого Королівства у рамках програми "Підтримка незалежних медіа в країнах Східного партнерства"*. Ключовим елементом оновленої графіки стала призма, що продовжує вже знайомий елемент стилю Суспільного в діджиталі - півколо. За задумом дизайнерів, призма якнайкраще відображає переваги, які має Суспільне Мовлення - це прозорість, баланс, різноманіття контенту і платформ для його поширення. Сьогодні розпочинається поступове оновлення представлення Суспільного, що торкнеться всіх платформ та проявів бренду. Під єдиною парасолею об'єднані платформи культурного спрямування: телеканал UA: КУЛЬТУРА став Суспільне Культура, та отримав спільну кольорову айдентику із Радіо Культура і платформою Суспільне Культура у діджитал. Відбудеться уніфікація лінійних телеканалів: Перший канал Суспільного мовлення і регіональні філії об'єднані єдиним блакитним кольором з материнським брендом. Регіональні телеканали також отримали ідентифікацію за принципом: "Суспільне" і назва обласного центру. UA: ВІННИЦЯ стала Суспільне Вінниця, а UA: ПОДІЛЛЯ - Суспільне Хмельницький, UA: БУКОВИНА - Суспільне Чернівці, UA: ВОЛИНЬ - Суспільне Луцьк, UA: КАРПАТИ - Суспільне Івано-Франківськ, UA: ЗАКАРПАТТЯ - Суспільне Ужгород. Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Читайте Суспільне Новини на сайті suspilne.media, а також підписуйтеся в Telegram, Facebook, Youtube, Instagram, Viber, Twitter. * Програма "Підтримка незалежних медіа в країнах Східного партнерства" Міністерства закордонних справ та в справах співдружності Сполученого Королівства, яку імплементують "BBC Media Action" і Thomson Reuters Foundation, підтримує обраних медіапартнерів у країнах Східного партнерства, метою яких є розвиток суспільної журналістики. Програма підтримує втілення їхніх організаційних стратегій, формування потенціалу працівників медіа й покращення виробництва контенту різними мовами для різноманітних платформ, а також допомагає їм досягти фінансової стабільності. Мета програми - забезпечити, аби ці медіакомпанії максимально розширили свій вплив і незалежна якісна журналістика охопила якомога більшу аудиторію (Джерело: Сайт НСТУ).
  • 23.05.2022 На хвилях столичної мережевої станції "Мелодія FM" (Київ-95.2 МГц, Одеса-89.0 МГц, Дніпро-90.1 МГц, Вінниця-90.5 МГц, Ковель-91.0 МГц, Львів-91.5 МГц, Ужгород-94.1 МГц, Житомир-98.2 МГц, Кропивницький-98.9 МГц, Миколаїв-99.2 МГц, Олександрія-99.4 МГц, Охтирка-101.6 МГц, Умань-101.7 МГц, Луцьк-102.4 МГц, Первомайськ-102.9 МГц, Ніжин-104.1 МГц, Черкаси-104.5 МГц, Миргород-104.7 МГц, Нікополь-104.9 МГц, Краматорськ-105.0 МГц, Кам'янець-Подільський-105.3 МГц, Біла Церква-105.3 МГц, Карлівка-105.5 МГц, Хмельницький-106.0 МГц, Чернігів-106.3 МГц, Лубни-106.7 МГц, Вознесеньcк-107.5 МГц, Харків-107.9 МГц, Запоріжжя-107.5 МГц, Суми-101.4 МГц, Кременчук-103.5 МГц, Полтава-105.8 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.), що днями відновила мовлення, знову лунають інформаційні випуски на початку музичної години. В ефірі станції також з'явилися різноманітні патріотичні інформаційно-просвітницькі рубрики, що лунають протягом музичної години (Власна інформація).
  • 23.05.2022 На хвилях UA: Радіо Промінь відновилися інформаційні випуски на початку години (Власна інформація).
  • 23.05.2022 На частоті "Радіо Українських Доріг" у Києві (101.1 МГц) змінився RDS. Наразі на RDS-дисплеї можна бачити напис RUD. Старий RDS станції на цій частоті був RADIO / UKRAYINSKYKH / DORIH (Власна інформація).
  • 22.05.2022 З понеділка, 23-го травня, в ефір UA: Радіо Промінь повертається ранкове шоу "РанокПРО" з Дмитром Захарченком і Анною Заклецькою. Щоранку з 8:00 до 12:00 - про актуальне, важливе, стильне і музичне! (Власна інформація).
  • 22.05.2022 Телерадіопростір Сумської області потроху оговтується від російської окупації. Мовлення на частині частот відновлене, в окремих місцях ще тривають відновлювальні роботи. Ось що пише на своїй сторінці у соцмережі Facebook представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Сумській області Лариса Якубенко: "9 березня російськи окупанти обстріляли Білопільську вежу, і передавачі радіо та телебачення, встановлені там, замовкли. Десь через тиждень мені зателефонувала незнайома людина і спитала: - А війна закінчилася чи ні? Виявилося, що жителі районів, що межують з вежою, були дуже обурені тим, що замовкло українське слово. Натомість росія підганяла свої пересувні радіотрансяційні станції на кордон та гнала у наш бік навижену пропаганду. Саме таким словом - "навижена" - жителі області характеризували те, що відбувалося в ефірі росіського радіо. Тому кількість дзвінків від жителів Сумщини щодо необхідності відновлення українського мовлення була дуже велика. Білопільська вежа зараз працює у штатному режимі. На Тростянецькій вежі, обладнання якої було суттєво пошкоджено під час артобстрілів, йдуть відновлювані роботи. Ми продовжуємо моніторинги інформаційного простору області, як і робили це протягом всього часу з 24 лютого. Отримаємо інформацію від ліцензіатів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, керівників громад, жителів області. Завдяки допомозі Сумського обласного відділу ПСФ "УДЦР" з'явилася можливість виїзджати у райони та на місті фіксувати, які саме радіостанції мають якісний сигнал в межах окремих населених пунктів. Наприклад, нещодавно спеціаліст Сумського офісу Національної ради Олег Лабунський зробив детальний моніторинг радіопростору у м. Охтирка, Тростянець, смт Боромля, території навколо сіл Жигайлівка, Білка, Бугровате. На цих територіях (насамперед у містах Охтирка, Боромля, Тростянець) є впевнений сигнал УКРАЇНСЬКЕ РАДІО_СУМИ, РАДІО ПРОМІНЬ, а також місцевих радіостанцій "ДІВА-РАДІО" (Суми), радіо "ОХТИРКА". Проте є й проблемні території (деякі сільські громади). Прийом радіосигналів здійснювався за допомогою мобільного телефону (смартфону) без додаткової антени на відстані від поверхні землі 1,0 - 1,5 м. в діапазоні частот 87.0 МГц - 108,0 МГц в межах міської та сільської забудов" (Джерело: Сторінка Лариси Якубенко у соцмережі Facebook).
  • 21.05.2022 Військові окупаційних сил рф відпустили інженера Суспільне Херсон Олексія Воронцова. Він живий і перебуває вдома, в тимчасово окупованому Херсоні. Цю інформацію Суспільному повідомила дружина Олексія. Суспільний мовник дякує кожному, хто долучився до розголосу про його викрадення. Зазначимо, Олексія Воронцова військові окупаційних сил рф викрали з помешкання у Херсоні 16 травня. Компанія скерувала повідомлення про вчинення кримінального правопорушення до Об'єднаного центру з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок збройної агресії рф та до Херсонської окружної прокуратури Херсонської області. З 2 березня 2022 року команда Суспільне Херсон працює віддалено і є українським медіа у регіоні, яке продовжує правдиво інформувати жителів тимчасово окупованих територій. Станом на зараз приміщення Суспільне Херсон контролює окупаційна влада рф. Зі сторони окупантів неодноразово були спроби пошуку справ працівників філії з метою вербування, допитів та отримання інформації. Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Херсонщині - це телеканал UA: ХЕРСОН, Українське Радіо Херсон та цифрові платформи: Суспільне | Новини; телеграм-канал; фейсбук-сторінка; інстаграм-сторінка; ютуб-канал (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 21.05.2022 Щонеділі в ефір столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Лебединське-95.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, Світлодарськ - 107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) виходитиме "Гаубиця Show" з Анастасією Сіроговською та Нікітою Гроссом! Вже цієї неділі та щонеділі з 10:00 до 16:00 слухайте на військовій хвилі! Про перемоги і здобутки ЗСУ та поразки і невдачі ерефії (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 21.05.2022 У смт. Близнюки Лозівського району Харківської області відновлено мовлення радіостанції "Слобожанське FM" (100.1 МГц) з ретрансляціями спільного марафону каналів Суспільного радіо (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 21.05.2022 Радіостанція "Мелодія FM" відновлює музичне мовлення. Тетяна Волошина офіційно інформує про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook: "Мелодія FM повертається в ефір! Улюблена музика, новини, корисні програми - відтепер буть вашими супутниками, щоб підтримувати вас, мотивувати до перемоги та дарувати сили. Нехай улюблені пісні ведуть нас до перемоги! І ми неодмінно переможемо! Мелодія FM" (Джерело: Сторінка Тетяни Волошиної у соцмережі Facebook).
  • 21.05.2022 Сьогодні субота, а це означає, що ввечері на хвилі решетилівського радіо "ReLife 91.1 FM" (91.1 МГц та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) - по плану черговий цікавий ефір програми "Вінілосховище". Не пропустіть, адже на вас чекає сюрприз. Ведучий Олександр Біленький розіграє патріотичну футболку! Стати учасником розіграшу та отримати шанс виграти крутий презент ви можете за посиланням https://t.me/relife_media/2715. Спонсор проекту місцевий магазин "ГАЙДАМАКА". Отож, будьте сильні духом та інформаційно! Підключайтеся сьогодні ввечері до ефіру "Вінілосховища" о 20:30! Посилання на відеострім тут: https://youtu.be/SXCm407nzDU (Джерело: Сторінка радіо "ReLife 91.1 FM" у соцмережі Facebook).
  • 21.05.2022 Зустрічайте в ефірі городищенської радіостанції "Голос Городищини - Улюблене радіо вашої громади" (Орловець-98.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) нову програму - СВІТ КУЛЬТУРИ!!!! Вінницька земля неосяжна і родюча, приваблює затишною прохолодою лісів, тихими плесами ставків, величчю народного духу і щирістю людських сердець. Про історію області, про її таємничі та унікальні місця. Про шедеври вінницького краю та видатні особистості - слухайте щосуботи о 15:30 з повторами у понеділок о 6:30 та 15:30. Програма створена за підтримки Сектору культури Городищенської міської ради (Джерело: Сторінка радіо "Голос Городищини - Улюблене радіо вашої громади" у соцмережі Facebook).
  • 21.05.2022 Радіостанція "Мелодія FM" відновила сьогодні самостійне музичне мовлення у Києві (95.2 МГц). В ефірі станції лунає музичний нон-стоп, складений з композицій українських та західних груп і виконавців від 90-х до сьогодні. Також відновлено мовлення станції в мережі Інтернет (Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.). Інформації про ситуацію в ефірі інших міст, де станція має частотний ресурс, наразі немає. Нагадаємо - від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24-го лютого станція транслювала у своєму ефірі спільний марафон українських телеканалів та радіостанцій "Єдині новини" (Власна інформація).
  • 20.05.2022 Столична мережева станція "Громадське радіо" (Київ-99.4 МГц, Краматорськ-90.9 МГц, Гірник-91.4 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 24k. AAC, Інтернет-мовлення 160k., Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення (реґіони) 320k.) спільно з "Проектом Кешер Україна" запускає серію програм і подкастів "Бережи себе". Про це у коментарі інтернет-виданню "Детектор медіа" розповіла авторка і ведуча програми Тетяна Трощинська. У фокусі проєкту жіноче здоров'я, психологія, практичні поради на час війни. Виходу програми передувало СМС-опитування про те, яких порад найбільше потребують жінки. "Як з'ясувалося, запитів щодо фізичного здоров'я зараз трохи менше, - прокоментувала Тетяна Трощинська. - Найбільше турбують жіночу аудиторію такі питання, як тривожність, панічні атаки, емоційна саморегуляція. Причому люди тяжіють до самостійного вирішення цих проблем. Також серед затребуваних тем - співпроживання проживання двох-трьох сімей в одному просторі під час евакуації". В першому випуску Тетяна Трощинська та експерти розповіли про підтримку фізичних і емоційних сил жінок під час війни. Тема наступного подкасту - знезараження води і зберігання продуктів за відсутності електрики. До розмови долучаться біологиня Дарка Озерна і з лікар Іван Черненко. У наступних випусках слухачкам розкажуть, як можна підтримати людину під час утрати чи підбадьорити захисників на фронті, як діяти у випадках насильства чи зґвалтування. Також програма "Бережи себе" допомагатиме вирішувати інші практичні і психологічні питання, які можуть виникнути в умовах воєнного стану. Це нові випробування для стосунків, вплив війни на психологію дітей, розлади харчування тощо. "Я велика противниця порад "ви маєте", "ви мусите" і так далі. Це не працює, бо ми усі різні. І ми різними увійшли у цю війну, зрізним станом фізичного і ментального здоров'я. Тому важливо знати, як ми можемо розуміти одне одного, підтримувати і не знецінювати дуже важливий досвід інших", - коментує Тетяна Трощинська. Програму "Бережи себе" можна слухати щочетверга і щосуботи о 14:05 в ефірі або у будь-який зручний час на сайті Громадського радіо. Хронометраж - 15 хвилин. "Ми виходили з того, щоб подкаст був зручним для прослуховування, коротким і містив практичні рекомендації щодо фізичного і ментального здоров'я", - розповіла ведуча. Програма виходитиме за фінансової підтримки "Проекту Кешер в Україні", із яким "Громадське радіо" співпрацює тривалий час. Це всеукраїнська громадська жіноча єврейська організація, що підтримує жінок з активною життєвою позицією. Тетяна Трощинська - тренерка із ґендерно чутливої комунікації. Нещодавно вона провела онлайн-тренінг "Як повідомляти про травматичний досвід в медіа", організований Комісією з журналістської етики та громадською організацією "Жінки в медіа". Також спільно з головною редакторкою Divoche.media Оксаною Павленко ведуча Громадського радіо підготувала матеріал, який допоможе медіа працювати з темою сексуального насильства (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 20.05.2022 22 травня українські митці збиратимуть кошти на автомобілі для захисників Харківщини. О 17:00 в укритті на !FESTrepublic у Львові, відбудеться благодійний музично-поетичний концерт "Львів - Харків" за участю Павла Гудімова, Мар'яни Савки, Сергія Жадана, Віктора Морозова, Тріо "Мар'яничі", Іванни Скиби-Якубової та Олега Каданова. Митці зі Львова та Харкова об'єдналися, аби зібрати кошти на два пікапи вартістю 330 000 грн для 113-ї окремої бригади територіальної оборони Харківської області й батальйону "Хартія". Благодійні внески можна буде надати на вході, кількість місць обмежена. Реєстрація за посиланням. Долучитися до події можна буде і в онлайні. Трансляція концерту "Львів - Харків" розпочнеться 22 травня о 17:00 на фейсбук-сторінках UA: Культура та UA: Радіо Культура (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 20.05.2022 У Чернігові кілька днів тому було відновлено мовлення радіостанції UA: Радіо Промінь (91.4 МГц). Тим часом, було призупинено мовлення радіо "NRJ Україна" (105.9 МГц) (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 20.05.2022 Тернопільська радіостанція "Файне місто" розпочала мовлення в місті Кременець Тернопільської області. Трансляції здійснюються на частоті 93.0 МГц. Нагадаємо - дане частотне присвоєння виставилося на конкурс 22.12.2021, який 29.03.2022 було скасовано через воєнний стан (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 20.05.2022 Онлайн-радіостанція "Ретро FM" (128k. AAC+, 128k., 320k.), що входить до Радіогрупи УМХ, відновила самостійне мовлення. Наразі в ефірі транслюється музичний нон-стоп, складений з композицій українських та західних груп і виконавців, який час від часу переривають джинґли станції. Нагадаємо - після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну радіостанція транслювала спільний марафон каналів Суспільного радіо (Власна інформація).
  • 20.05.2022 Психологічна підтримка сьогодні вкрай необхідна багатьом з нас. Розуміючи всю важливість такої підтримки, на столичній мережевій станції "Радіо Українських Доріг" (Київ-101.1 МГц, Суми-89.8 МГц, Рівне-90.4 МГц, Луцьк-90.6 МГц, Житомир-91.1 МГц, Тернопіль-91.2 МГц, Умань-91.5 МГц, Ужгород-91.6 МГц, Львів-91.9 МГц, Вінниця-92.0 МГц, Ізмаїл-92.2 МГц, Запоріжжя-94.1 МГц, Кривий Ріг-99.1 МГц, Кропивницький-100.0 МГц, Черкаси-100.2 МГц, Бережани-100.6 МГц, Трускавець-100.6 МГц, Гадяч-100.9 МГц, Чернівці-101.2 МГц, Одеса-101.4 МГц, Дніпро-101.5 МГц, Овруч-101.1 МГц, Путила-102.0 МГц, Полонне-102.3 МГц, Краматорськ-102.8 МГц, Харків-103.0 МГц, Благовіщенське-103.1 МГц, Покровськ-103.3 МГц, Івано-Франківськ-103.4 МГц, Холми-103.6 МГц, Новий Розділ-104.1 МГц, Буки-104.4 МГц, Первомайськ-104.5 МГц, Хмельницький-105.0 МГц, Миколаїв-105.1 МГц, Лохвиця-106.9 МГц, Полтава-107.2 МГц, Кременчук-107.7 МГц, а також - Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) запустили нову актуальну рубрику. Щодня, з понеділка по п'ятницю о 09:15 та о 20:15 - "Психологічна допомога" з Аліною Ємець. "Я повертаюсь в ефір. Мій останній ефір на радіо був майже 15 років тому! Тепер я в ефірі з Психологічною Допомогою і Мотивацією до життя на Радіо Українських Доріг. Почуємось", - пише Аліна Ємець на своїй ФБ-сторінці. Питання, які вас турбують, можна ставити Аліні на її особистій сторінці, або писати повідомлення на сторінці Радіо Українських Доріг. Відповіді на них ви отримаєте в ефірі станції (Джерело: Сторінка "Радіо Українських Доріг" у соцмережі Facebook).
  • 20.05.2022 З 21 травня UA: Радіо Промінь повертає в ефір проєкт "Вікенд Нової Музики" із Ксенією Івась, що популяризує сучасну українську музику і відкриває нові імена. 21 і 22 травня гостями ефіру шоу стануть Олег Псюк з гурту "Kalush Orchestra", Ulia Lord, фронтмен гурту "EPOLETS" Павло Варениця, KOLA Анастасія Прудіус, вокаліст гурту "Фіолет" Сергій Мартинюк, YAKTAK Ярослав Карпук, лідер гурту "Karta Svitu" Іван Марунич та ведуча відеоблогів Євробачення Анна Тульєва. "Ми раді, що команда нашого шоу повертається в ефір, а це означає, що в українських музикантів є більше можливостей доносити свою творчість до широкої аудиторії. "Вікенд Нової Музики" - це не тільки радіопрограма, а ще й подкаст, текстові інтерв'ю на сайті Суспільне Новини та відеосюжети. Наша головна мета під час війни - підтримати моральний дух наших слухачів. Незважаючи на війну, ми не зупиняємося на минулих досягненнях, розвиваємо наш проєкт і готуємо його позаефірну версію, де у нас з'явиться можливість безпосереднього спілкування з нашими слухачами", - розповів продюсер шоу "Вікенд Нової Музики" на UA: Радіо Промінь Олександр Стасов. 13 лютого 2021 року Радіо Промінь запустило 12-годинний проєкт "Вікенд Нової Української Музики", який виходить в ефірі щосуботи та щонеділі з 6:00 ранку до 18:00. Слухайте UA: Радіо Промінь на хвилях у FM-діапазоні: Луцьк - 107.3 МГц, Житомир - 105.6 МГц, Київ - 97.2 МГц, Львів - 102.5 МГц, Миколаїв - 88.8 МГц, Тернопіль - 101.5 МГц, Харків - 100.5 МГц, Ніжин - 102.2 МГц, Кропивницький - 88.7 МГц, Ужгород - 103.0 МГц, Ковель - 103.9 МГц, Суми - 91.3 МГц, Одеса - 88.5 МГц, Івано-Франківськ - 88.8 МГц, а також в мобільному застосунку suspilne.radio в Google Play та App Store, і на сайті suspilne.radio. Нагадаємо, UA: Радіо Промінь - найперша українська музична радіостанція, була створена 22 квітня 1965 року. Це перша радіостанція, яка запропонувала слухачам долучатися до розмов у прямому ефірі, вела власний музичний хітпарад і відкривала нові імена української музики. Під час війни проєкти фокусуються на волонтерській, військовій та музичній діяльності українських музикантів, пріоритетним напрямком плейлистів є патріотична музика. Промінь - твій на сто відсотків (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 20.05.2022 Наприкінці тижня львівська радіостанція "Вголос FM" (107.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) має хороші новини для усіх своїх слухачів! Щобудня ви дізнаєтесь про найважливіші новини впевненим голосом Уляни Сенько. Неймовірно раді тому, що попри війну, команда радіостанції "Вголос FM" зростає і її колектив залишається насторожі інформаційного фронту. Боротьба триває! (Джерело: Сторінка радіо "Вголос FM" у соцмережі Facebook).
  • 20.05.2022 Сьогодні, 20 травня, з 18:30 до 19:40 у Чернівецькій філармонії - концерт камерної музики Лілії Холоменюк, Марти Кузій, Гліба Саська, Юлії Чампели. Трансляція наживо відбудеться на фейсбук-сторінці UA: Радіо Культура. Згодом телеверсію усіх трьох концертних днів дивіться на регіональних телеканалах Суспільного, а також слухайте на Українському Радіо Буковина. Детальніше тут: https://bit.ly/3wI0y2K, https://bit.ly/3PBSs4K (Джерело: Сторінка UA: Радіо Культура у соцмережі Facebook).
  • 20.05.2022 Наші воїни щодня здійснюють подвиги у російсько-українській війні. Про сучасних захисників держави слухайте в програмі "Герої України" з Марією Собко та Поліною Коваленко щодня на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Лебединське-95.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, Світлодарськ - 107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 20.05.2022 Столична мережева радіостанція "Стильне радіо Перець FM" відновила мовлення в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області (101.4 МГц) (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 19.05.2022 Тернопільська радіостанція "Файне місто" розпочала мовлення в місті Ланівці Тернопільської області. Трансляції здійснюються на частоті 89.8 МГц. Присутній RDS: RADIO / 89.8FM / FAINE / MISTO. Нагадаємо - дане частотне присвоєння виставилося на конкурс 22.12.2021, який 29.03.2022 було скасовано через воєнний стан (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 19.05.2022 19 травня Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення на своєму засіданні розглянула низку питань, які визначила як нагальні і невідкладні на цей час. Загалом у порядку денному було 60 питань. Регулятор розглянув два альтернативні законопроєкти - "Про внесення змін до деяких законів України щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах та заборони відтворення музичної продукції походження держави-агресора" (реєстр. № 7273 від 11.04.2022) і "Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора" - і висловив свої зауваження і пропозиції до них. Вони будуть передані Комітету Верховної ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. Для населених пунктів Миколаївської, Івано-Франківської, Донецької, Дніпропетровської, Тернопільської, Херсонської областей були затверджені зміни до Переліків програм універсальної програмної послуги. Національна рада переоформила 37 ліцензій на мовлення АТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Внесені зміни стосувалися членів правління, складу редакційної ради, а також логотипів загальнонаціональних каналів і філій Суспільного. Мовник далі працює над упізнаваністю і власним брендом та прагне створити єдину екосистему своїх продуктів на різних платформах. ТОВ "ТРО "Русское Радио" - Україна" (позивні "Русское Радио"), м. Київ, змінило свої позивні. Тепер в ефірі ця радіостанція звучатиме як "Радіо Байрактар". Зміни до ліцензій і програмних концепцій на звернення компаній були внесені ще для кількох українських мовників і провайдерів. На прохання ТОВ "АГРО-МЕДІА" Національна рада скасувала своє попереднє рішення про видачу їй супутникової ліцензії на мовлення із логотипом "AGRO TV". Докладнішу інформацію щодо рішень Національна рада надаватиме на запит (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.05.2022 Столична радіостанція "Lounge FM" (106.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) потребує вашої допомоги. Якщо ви хочете підтримати радіостанцію у цей нелегкий час, ви можете це зробити за посиланням https://loungefm.com.ua/donate (Джерело: Сторінка радіо "Lounge FM" у соцмережі Facebook).
  • 19.05.2022 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення внесла зміни до свого регламенту, щоб надалі мати змогу проводити засідання онлайн. За таке рішення регулятор проголосував 19 травня. "Ці зміни дозволять Нацраді проводити засідання незалежно від продовження карантину. Адже воєнний стан в Україні продовжили ще на три місяці", - сказав член Нацради Олександр Бурмагін. Раніше регламент регулятора передбачав таку можливість на час дії карантину. Карантин в Україні триває до 31 травня 2022 року. Чи буде він продовжений, наразі невідомо. Нагадаємо, президент підписав указ про продовження воєнного стану до 23 серпня. Раніше воєнний стан продовжувався на 30 днів. 25 травня закінчується дія закону щодо продовження в Україні воєнного стану, впровадженого на 30 діб (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 19.05.2022 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення переоформила три ліцензії компанії ДП "Новий обрій", яке мовить під логотипами "Радіо П'ятниця" та Super radio. Таке рішення регулятор прийняв на своєму засіданні 19 травня. У структурі власності компанії відбулись зміни: замість ТОВ "Інвестиції у розвиток" стало ТОВ "Медіахолдинг розвитку". Втім, кінцевий бенефіціар не змінився, ним надалі є Денис Козлітін. Також Super radio, яке наприкінці минулого року отримало ліцензію на мовлення у Дніпрі та Харкові, змінило логотип на "Авторадіо". Радіостанція з цим брендом входить до радіогрупи UMH і мовить по всій Україні. Нагадаємо, 28 березня почало мовити "Радіо українських доріг", яке з'явилося після переформатування "Радіо П'ятниця". На час війни команда відмовилася від розважального контенту. Восени 2021 року компанія на конкурсі отримала дві частоти, на яких під брендом Super padio планувала створити музично-розважальну радіостанцію, націлену на жінок та молодь (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 19.05.2022 Лялька-рекордсменка з Книги рекордів України тепер оберігатиме редакцію рівненської мережевої станції "Радіо ТРЕК" (Антопіль-106.4 МГц, Вараш-104.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.). Зроблена Василина (так назвали рекордсменку) з льону, і прикрашена архаїчною поліською вишивкою. А от обличчя у неї - немає. Така традиція. Саме за її модельний зріст - метр шістдесят - ляльку занесли до Книги рекордів України як найбільшу народну ляльку. Вага її - близько 40 кілограм. Близько року майстриня Ірина Зайцева виношувала ідею створення вишитої власноруч ляльки людського зросту. Стільки ж часу виконувала саму роботу. Автором ідеї створення національного шедевру стала Галина Кульчинська (Джерело: Сторінка "Радіо ТРЕК" у соцмережі Facebook).
  • 19.05.2022 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення переоформила ліцензію компанії ТОВ "ТРО Русское радио Україна". Таке рішення регулятор прийняв під час засідання 19 травня. Радіостанція змінила логотип і відтепер називатиметься "Радіо Байрактар". Представники компанії не були присутні на засіданні і не розказали про основні зміни. Під цим логотипом радіостанція вже мовить на сайті радіогрупи. Нагадаємо, 27 лютого група радіостанцій TAVR Media відмовилась від "Русского радио Україна". Пресслужба групи повідомляла, що в компанії "ще з 2014 року чудово розуміли і відчували свої репутаційні втрати", але зберегли назву "Русское радио Украина", оскільки "це був спосіб донесення до людей звичними для них каналами мовлення тієї інформації, що має проукраїнську позицію та державницьке значення". Адже в компанії мали інформацію, що радіостанцію слухають у південних і східних областях, а також на окупованих територіях. "Сьогодні мости спалені. Після завершення марафону в ефірі звучатиме нова радіостанція", - повідомляє TAVR Media (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 19.05.2022 Кажуть немає нічого постійного чим тимчасове. Це не про працівників компанії "Комплекс Медіа". Ще 28-го лютого інженери компанії запустили місцеву радіостанцію у м.Яворів! Запустили з чого було під рукою та саморобної антени, і покриття звісно було таке собі… А вже 17-го травня вони змонтували нормальну антену і, як наслідок, зона покриття станції значно збільшилась! Тепер ще більше населених пунктів Яворівщини може слухати місцеве радіо Явір.FM на частоті 94.6 МГц! Інженери компанії "Комплекс Медіа" дякують своєму польському колезі Dominik Lewicki, який подарував антену та фідер для громади. Разом до перемоги! (Джерело: Сторінка компанії "Комплекс Медіа" у соцмережі Facebook).
  • 19.05.2022 О 8:30 слухайте на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Лебединське-95.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, Світлодарськ - 107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) програму "Цей день" з Нікітою Гроссом. Дізнайтесь про найважливіші події, що трапились 19 травня протягом нашої історії (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 18.05.2022 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 19-го травня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 19-го травня, початок об 11:00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.05.2022 Викрадення інженера телеканалу "Суспільне Херсон" є неприпустимим нападом на працівника медіа. Про це у своїй заяві сказала представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро. Тим часом парламентський Комітет з питань свободи слова звернувся до правоохоронних органів та міжнародних партнерів з закликома докласти максимум зусиль задля повернення Олексія Воронцова додому. "Викрадення Олексія Воронцова, інженера українського суспільного мовника "UA:Херсон" є неприпустимим. Це ще один напад на працівника меліа під час російського вторгнення. Я закликаю до його негайного звільнення", - зазначила Тереза Рібейро на сторінці ОБСЄ у твіттері. Наразі місце перебування працівника Суспільного невідоме, наголошують у Комітеті з питань свободи слова. Комітет закликав правоохоронні органи та міжнародних партнерів посприяти оперативному розслідуванню викрадення Олексія Воронцова та докласти максимум зусиль задля його звільнення. Нагадаємо, співробітника "Суспільне Херсон" у тимчасово окупованому Херсоні військові окупаційних сил Росії викрали 16 травня. Про це Суспільному повідомила дружина Олексія. Мовник звернувся до української влади та міжнародної громадськості із закликом всебічно та усіма можливими способами сприяти поверненню Олексія Воронцова (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.05.2022 16 травня Департамент інформаційного суспільства Ради Європи надав Національній суспільній телерадіокомпанії України грант у розмірі 65 760 євро. Ці кошти мають покрити нагальні потреби компанії, пов'язані з війною, а саме - витрати на проживання співробітників, котрі переїхали з головного офісу в Києві та з інших міст, що постраждали від війни, до Львова. Про це йдеться на сайті Офісу Ради Європи в Україні. Фінансову підтримку здійснено на запит керівництва Суспільного мовника України, який є довгостроковим бенефіціаром та партнером проєктів Ради Європи, з метою підтримки безперебійної роботи телерадіокомпанії під час війни. "24 лютого команда Суспільного, як і багато наших співвітчизників, були змушені покинути свої домівки й офіси. Завдяки підтримці Ради Європи ми змогли розмістити компактну групу Суспільного Мовлення разом у відносно безпечному місці та продовжити наш інформаційний марафон на всіх платформах. Ми дуже вдячні за те, що ми змогли продовжувати інформувати наших громадян про розвиток подій, щоб кожен отримував життєво важливу інформацію та міг убезпечити себе і рідних", - сказав голова правління Суспільного Микола Чернотицький. Відділ співробітництва з питань свободи вираження поглядів Департаменту інформаційного суспільства зазначає, що в рамках скоригованого Плану дій Ради Європи для України на 2018-2022 рр. планує й надалі підтримувати українське Суспільне мовлення та інших партнерів для забезпечення їхньої діяльності та стабільної роботи українських медіа. Нагадаємо, на початку війни Росії проти України головний офіс Суспільного перенесли з Києва до Львова. Багато співробітників працюють дистанційно, бо їм надто небезпечно ходити до офісу (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 18.05.2022 У Верховній Раді зареєстровали проєкт закону №7367 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах ведення воєнних (бойових) дій), автором якого є народна депутатка Анастасія Ляшенко (фракція "Слуга народу"). Проєктом закону пропонується доповнити статтю 15 Закону України "Продержавну підтримку засобів масової інформації та соціальний захистжурналістів" положенням відповідно до якого, засоби масової інформаціїзобов'язані забезпечувати журналістів та інших працівників, які відрядженіпрацювати в райони ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасовоокуповану територію України засобами, призначеними для захисту від ураженьвогнепальної зброї, осколкових уражень, а також медичними аптечками. Журналісти та інші працівники, які відряджені працювати в райони веденнявоєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окуповану територію України,підлягають обов'язковому страхуванню за рахунок роботодавця у разі заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю у зв'язку з виконанням професійних обов'язків. Окрім цього, у ст.7 Закону України "Про страхування" до обов'язкових видівстрахування включається також страхування працівників ЗМІ на час виконанняними роботи в районах ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасовоокупованій території України. За даними Інституту масової інформації, з 24 лютого по 29 квітня від дій російських окупантів в Україні загинули 22 журналісти (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.05.2022 Голова правління Суспільного Мовника Микола Чернотицький виступив онлайн у державному Університеті Помпеу Фабра, що знаходиться у Барселоні, Іспанія, у межах International Public Television Conference - INPUT 2022. Спеціальну подію "Репортаж про війну: війна в Україні" у межах конференції присвятили ролі кореспондентів новин суспільних мовників. Микола Чернотицький під час виступу поділився досвідом роботи Суспільного Мовника під час повномасштабного вторгнення росії на територію України. Голова правління розповів про релокацію студії до Львова задля безпеки співробітників і продовження мовлення та цілодобовий інформаційний марафон "Єдині новини #UAразом", який об'єднав медіагрупи України. "Ми організували резервну студію у бомбосховищі та маємо протокол, як переміститися туди після сповіщення про повітряну тривогу. Такий самий протокол мають приватні компанії, бо це про виживання. Далі продовжуємо мовити із бомбосховища - це стало нормою у нашій роботі", - зазначив Микола Чернотицький. Говорячи про роботу в контексті військових обмежень для ЗМІ, голова правління зазначив: "Україна - дуже вільна країна та чутлива до свободи слова, і якщо хтось у нашій країні чи уряді думає замінити військову цензуру на політичну - я думаю, це буде великий скандал і сподіваюся, що представники влади не підуть на такий крок. Однак деякі обмеження видаються нам логічними, наприклад, ми не показуємо переміщення наших військових, тому що це про безпеку, це важливо. Ми не можемо показувати місця, де здійснилася повітряна атака. Наприклад, після влучання, у наступні три години, ми можемо тільки сказати, що це відбулося, але не можемо показати. Ми знаємо, що росіяни моніторять наш марафон та соціальні мережі". Наприкінці виступу Микола Чернотицький розповів, як Суспільний Мовник намагається забезпечити українців доступом до інформації на тимчасово окупованих російськими військами територіях: "Одна з багатьох великих проблем для нас: коли російські війська окуповують наші території, то один із перших їхніх кроків - змінити передавач на телевежі й замінити українські канали на російські. Для нас дуже важливо, щоб люди мали доступ до інформації через радіостанції. Тут радіо для нас дуже важливе та, очевидно, інтернет, соціальні мережі - люди можуть мати доступ до інформації через соціальні мережі, такі як телеграм, фейсбук. Також ми розкодували наш телесигнал на супутнику і всі люди, включно із тимчасово окупованою територією України, можуть отримати сигнал із супутника". Крім Миколи Чернотицького до події долучилися: Сергі Вісенте, директор Beteve, громадського телеканалу Барселони, у ролі модератора; Манель Аліас, кореспондент TV Catalonia; Ракель Гонсалес, кореспондентка TVE; Алекс Шпрінсен, продюсер документальних фільмів CBC Canada; Антті Куронен, кореспондент Yle, Finland. Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує цілодобовий інформаційний марафон "Єдині новини #UAразом", що транслюється на телеканалі UA: ПЕРШИЙ. Інформаційний марафон Суспільного продовжується одночасно на: всіх 24 регіональних телеканалах Суспільного (UA: БУКОВИНА, UA: ВІННИЦЯ тощо), також кожний регіон подає новини на регіональних сторінках у Facebook, YouTube, Instagram, Telegram. Телеканали UA: КРИМ, UA: ДОНБАС та UA: ЗАКАРПАТТЯ можна дивитися також через супутник; сайті, ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ, додатково трансляція телеканалу доступна на ОТТ-платформах; Українському Радіо в FM- та AM-діапазонах (чи середньохвильовому діапазоні на старих приймачах) на частотах по всій країні; а також на діджитал-платформах Суспільне Новини. Новини оперативно надаються в соцмережах Telegram, Facebook, Instagram, Youtube, Viber, а також Twitter англійською мовою для міжнародної аудиторії. Нагадаємо, Українське Радіо мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. А середні хвилі Радіо Балтійська хвиля покривають мовлення у країнах Західної Європи до Португалії, країни Північної Європи, європейську частину росії. Усі канали Суспільного радіо слухайте в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. З 13 березня в мобільному застосунку "Дія" стала доступною функція "Дія Радіо". Відтепер можна безоплатно та цілодобово слухати ефір Українського Радіо у мобільних телефонах. З 17 березня в ефірі усіх регіональних телеканалів Суспільного виходить міжрегіональний телемарафон "Суспільне. Спротив" - щобудня увечері команда регіонального мовлення готує 8 годин прямого ефіру, новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. Онлайн регіональні телеканали Суспільного можна переглядати на сайтах філій. Також з 15 квітня OTT-платформи oll.tv та MEGOGO.NET почали показувати UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: ЛЬВІВ в HD-якості (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 18.05.2022 Сарненська радіостанція "Полісся" (Дубровиця - 106.6 МГц) вітає слухачів із прийдешнім Днем Вишиванки та запрошує завтра, 19-го травня, до знайомства з радіопроєктом "Сваринівські мотиви", що вийде в ефір з 13:00 по 15:00. З повтором в суботу, 21-го травня (Джерело: Сторінка радіо "Полісся" у соцмережі Facebook).
  • 18.05.2022 Серія благодійних лайвів на хвилях львівської мережевої станції "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k.) та телеканалу "Перший Західний" триває, і вже цього тижня до студії радіостанції завітає яскравий та особливий Паліндром. Вже за гарною традицією, є можливість потрапити до студії і відчути усю атмосферу виступу безпосередньо: - напишіть на станцію у дірект або в ПП; - внесіть донат у розмірі 500 гривень; - завітайте до студії. Важливо! Усі кошти від донатів будуть передані на потреби ЗСУ, зокрема на купівлю мікроавтобуса. Тому, чекайте вже цієї суботи, 21-го травня, о 19:00. Переможемо! (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 18.05.2022 Спочатку одягніть кисневу маску на себе, а потім вже на дитину чи сусіда. Чули таку фразу? У новому авторському проєкті Тетяни Трощинської "Бережи себе", що на хвилях столичної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-99.4 МГц, Краматорськ-90.9 МГц, Гірник-91.4 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 24k. AAC, Інтернет-мовлення 160k., Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення (реґіони) 320k.), йтиметься про те, як жінкам підтримувати власні сили та дбати про ментальне здоров'я під час війни, аби допомагати країні наближатися до перемоги та відбудовувати наші міста. Не пропустіть перший випуск! Завтра, 19 травня, о 14:05 на Громадському радіо. Слухайте програму "Бережи себе" - канал про підтримку фізичних та емоційних сил жінок під час війни - четверга і щосуботи о 14:05 в ефірі або у будь-який зручний час на сайті https://hromadske.radio. Програма виходить за підтримки Проект Кешер в Україні (Джерело: Сторінка "Громадського радіо" у соцмережі Facebook).
  • 18.05.2022 На окупованих територіях Україна втратила дві третини своїх мовників. Про це під час марафону "Єдині новини" 17 травня розказала голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк. "У Херсоні чотири телекомпанії так би мовити, віджато агресором, п'ять радіокомпаній, сім провайдерів", - сказала вона. При цьому Герасим'юк також повідомила про наміри окупантів організувати мовленння власного каналу під логотипом "Таврія". Тому вона застерегла мешканців окупованих територій і порадила бути пильними, навіть якщо новий канал мовитиме українською. Також голова Нацрада згадала що днями відновилось мовлення у Херсоні "під маркою ВТВ плюс". В ефірі цього каналу наприкінці квітня вийшло кілька інтерв'ю Володимира Сальда, колишнього мера Херсона і нардепа, який перейшов на бік росіян і проголосив себе "очільником Херсонської області" від окупаційної влади. Йому оголосили підозру в державній зраді. "ВТВ Плюс" входить до Національної асоціації медіа. За словами виконавчої директорки НАМ Катерини М'ясникової, канал припинив мовлення 2 травня після того, як окупанти намагалися нав'язати йому свою редакційну політику, а до того намагався висвітлювати події нейтрально. Зараз, як сказала у коментарі "Детектору медіа" Катерина М'ясникова, телекомпанію захопили окупанти, керівництво "ВТВ плюс" повідомило Нацраду про захоплення студії та приміщення, та попросило вжити заходів щодо тимчасового призупинення дії ліцензії. Як уточнили "Детектор медіа" у пресслужбі Нацради, зараз на частоті 99FM мовить "Радио России". На цій частоті виходила радіостанція "Армія FM", яка припинила мовлення у перші дні березня після окупації Херсону. Ольга Герасим'юк також додала, що під час гарячої фази війни Україна втратила 284 частоти, а до цього 800 частот. Нагадаємо, раніше регулятор повідомляв, що росіян підтримав мелітопольський телеканал "МТВ плюс", який почав ретранслювати російський телеканал. Інтернет-провайдер SmartNET із Каховки, за даними Нацради, надає доступ до заблокованих в Україні російських сайтів і телеканалів. У Нацраді вважають, що наразі потребують можливості анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням із проведенням спрощеної процедури перевірки (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.05.2022 У рамках програми "Вінілосховище" решетилівська радіостанція "ReLife 91.1 FM" (91.1 МГц та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) запустила флешмоб підтримки воїнів, які боронять Україну від російського супостата! Підтримайте воїна на хвилі 91.1. 1. Запишіть голосове повідомлення для будь-кого, хто зараз захищає Україну. 2. Відправте у Телеграм на номер 099 011 0 911. Ваші вітання будуть звучати у прямому ефірі радіопрограми "Вінілосховище". Долучайтеся! Підтримка важлива! (Джерело: Сторінка радіо "ReLife 91.1 FM" у соцмережі Facebook).
  • 18.05.2022 Слухайте в ефірі борзнянського "Борзна Радіо" (99.2 МГц) нову програму "Психологія війни" з Дарією Піцул з 23 травня щопонеділка, щосереди та щосуботи о 9:30, 12:30, 16:30 та о 21:30 на Радіо Борзна. В програмі мова піде про те, як війна впливає на нашу психіку та нервову систему, як боротися зі стресом та запобігти наслідкам у подальшому житті (Джерело: Сторінка "Борзна-радіо" у соцмережі Facebook).
  • 18.05.2022 17 травня голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк в ефірі марафону "Єдині новини" розповіла про те, в яких умовах зараз працюють медійники на окупованих територіях і яких втрат і збитків вони зазнали. Зокрема, йшлося про таке: сьогодні на окупованих територіях втрачено фактично дві третини компаній; у Херсонській області "віджато" 4 телекомпанії, 5 радіокомпаній, 7 провайдерів; на Херсонщині окупанти планують запустити компанію "Таврія", їй не варто довіряти; спільну заяву, яку підписали представники 4-х моніторингових місій, що діють у світі, стосовно кваліфікації злочинів щодо журналістів як воєнних злочинів; що робиться для того, аби завадити трансляції мовлення окупантами. Докладніше дивіться у відео за цим посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.05.2022 18 травня в Україні вшановують жертв геноциду кримськотатарського народу. Тож о 10 годині про цей пам'ятний день поговорить в ефірі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Лебединське-95.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, Світлодарськ - 107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) голова Кримськотатарського Ресурсного Центру Eskender Bariiev. Долучайтесь до Спецефіру станції та дізнавайтесь про один з найстрашніших злочинів радянської влади! (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 17.05.2022 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення нагадує мовникам: 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.05.2022 На хвилях радіостанції UA: Радіо Промінь відновлено трансляцію радіоверсії Гумористично-аналітичного шоу з Майклом Щуром #@)₴?$0 (Власна інформація).
  • 17.05.2022 "Привіт Додому" - новий проєкт столичної мережевої станції "Стильне радіо Перець FM" (Київ-105.5 МГц, Костянтинівка-90.1 МГц, Гірник-97.0 МГц, Знам'янка-100.7 МГц, Покровськ-100.7 МГц, Запоріжжя-101.3 МГц, Полтава-101.3 МГц, Кривий Ріг-101.4 МГц, Харків-101.5 МГц, Апостолове-101.8 МГц, Суми-102.6 МГц, Чернігів-102.9 МГц, Біла Церква-103.8 МГц, Ізмаїл-104.1 МГц, Краматорськ-105.7 МГц, Кропивницький-106.2 МГц, Бахмут-106.6 МГц, Шостка-107.3 МГц, Дубровиця-107.5 МГц, Чемерівці-100.3 МГц, Кременчук-102.5 МГц, Новий Буг-104.5 МГц, Вінниця-104.8 МГц, Умань-105.7 МГц, Снятин-101.8 МГц, Рені-102.3 МГц, Миколаїв-104.1 МГц, Ромни-107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k., Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 256k. AAC+ та Інтернет-мовлення 320k.), створений для тих, хто вимушено покинув Батьківщину в пошуках захисту і безпеки. Надсилайте слова підтримки рідним та близьким, хто залишився в Україні! Станція приймає аудіо вітання в Telegram - Radioperec. Слухай в ефірі та у застосунку радіо Перець FM. Застосунок завантажуйте в Google Play та App Store (Джерело: Сторінка "Стильного радіо Перець FM" у соцмережі Facebook).
  • 17.05.2022 Львівська радіостанція "Вголос FM" (107.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) започаткувала волотерську ініціативу задля розвитку та дозвілля вимушених маленьких переселенців, які опинились у Львові через війну (сюжет колег з Новини НТА / NTA тут: https://fb.watch/d3zAlP2_7w/). У цьому непростому часі на 107.2 FM переконані, що лише завдяки спільним зусиллям ми зможемо не лише пережити весь жах, який принесла на нашу землю росія, але й зміцнимо міжобласні зв'язки всередині нашої країни. Так, редакція станції разом із Інформаційним порталом депутатів Львівської міської ради організували візит у студію Вголос FM в центрі міста, де діти та підлітки з Луганської, Харківської, Донецької та Чернігівської областей мали змогу: поспілкуватися із нашими топовими ведучими; дізнатися більше про історію радіо; навіть вийти в прямий ефір. Солодким партнером акції "Ми маленькі українці" став добрий друг радіостанції - мережа магазинів Степанків ТМ. Усмішки гостей станції та їх позитивні емоції демонструють, що зупинятися не варто, тож двері Вголос FM відчинені для нових юних дослідників, далі буде! (Джерело: Сторінка радіо "Вголос FM" у соцмережі Facebook).
  • 17.05.2022 Третій місяць триває героїчний спротив українського народу російським окупантам. Ми усі - кожен на своєму фронті - стаємо його учасниками. Для медіаосіб при висвітленні інформації про перебіг війни в Україні дуже важливо дотримуватися правил, аби не нашкодити нашим захисникам і співгромадянам. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення нагадує, що оприлюднення в медіа та соціальних мережах певної інформації про військові об'єкти, озброєння, операції тощо може створювати подальшу загрозу ракетних ударів по інфраструктурних і військових об'єктах країни, а також життю людей. Отже, в медіа і соцмережах не слід подавати таку інформацію: а) найменування військових частин (підрозділів) та інших військових об'єктів в районі виконання бойових (спеціальних) завдань, географічні координати місць їх розташування; чисельність особового складу військових частин (підрозділів); б) кількість озброєння та бойової техніки, матеріально-технічних засобів, їх стан та місця зберігання; в) описи, зображення та умовні позначки, які ідентифікують або можуть ідентифікувати об'єкти; г) інформація щодо операцій (бойових дій), які проводяться або плануються; ґ) інформація щодо системи охорони та оборони військових об'єктів та засобів захисту особового складу, озброєння та військової техніки, які використовуються (крім тих, які видимі або очевидно виражені); д) порядок залучення сил та засобів до виконання бойових (спеціальних) завдань; е) інформація про збір розвідувальних даних (способи, методи, сили та засоби, що залучаються); є) інформація про переміщення та розгортання своїх військ (найменування, кількість, місця, райони, маршрути руху); ж) інформація про військові частини (підрозділи), форми, методи, тактику їх дій та способи застосування за призначенням; з) інформація про проведення унікальних операцій із зазначенням прийомів та способів, що використовувалися; и) інформація про ефективність сил і засобів радіоелектронної боротьби противника; і) інформація про відкладені або скасовані операції; ї) інформація про зниклий або збитий літак, літальний апарат, зникле судно та пошуково-рятувальні операції, які плануються або проводяться; й) інформація про планування та проведення заходів забезпечення безпеки застосування військ (дезінформація, імітація, демонстративні дії, маскування, протидія технічним розвідкам та захист інформації); к) відомості про проведені інформаційно-психологічні операції, ті, що проводяться, а також плануються; л) інформація, яка має на меті пропаганду a6o виправдання широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Цей перелік було затверджено наказом Головнокомандувача Збройних сил України. Неодноразово військове керівництво застерігало від поширення в медіа чи соцмережах відео і фотографій чи іншої точної інформації щодо місць потрапляння ракет, снарядів, завдані об'єктам ушкодження, їх руйнування тощо. Цю інформацію мають поширювати лише військові органи краю, де мала місце ворожа атака. Негайні повідомлення про цілі ураження можуть бути використані противником для коригування вогню, а повідомлення про отримання зброї чи її переміщення територією України - для планування нових ракетних ударів. Дбайте про безпеку своїх співгромадян і перемогу України. Разом переможемо! (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.05.2022 16 травня з помешкання у тимчасово окупованому Херсоні військові окупаційних сил рф викрали інженера Суспільне Херсон Олексія Воронцова. Про це керівництву компанії повідомила дружина Олексія. Де зараз перебуває працівник Суспільного - невідомо. Суспільний мовник звертається до української влади та міжнародної громадськості із закликом всебічно та усіма можливими способами сприяти поверненню Олексія Воронцова. Компанія скерувала повідомлення про вчинення кримінального правопорушення до Об'єднаного центру з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок збройної агресії рф та до Херсонської окружної прокуратури Херсонської області. Зазначимо, із 2 березня 2022 року команда Суспільне Херсон працює віддалено і є українським медіа у регіоні, яке продовжує правдиво інформувати жителів тимчасово окупованих територій. Станом на зараз приміщення Суспільне Херсон контролює окупаційна влада рф. Зі сторони окупантів неодноразово були спроби пошуку справ працівників філії з метою вербування, допитів та отримання інформації. Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Херсонщині - це телеканал UA: ХЕРСОН, Українське Радіо Херсон та цифрові платформи: Суспільне | Новини; телеграм-канал; фейсбук-сторінка; інстаграм-сторінка; ютуб-канал (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 17.05.2022 16 травня Суспільне Мовлення долучилося до щорічної конференції, присвяченої радіоіндустрії та її професіоналам з усієї Європи, - Radiodays Europe 2022, що проходить цього року у Швеції. Члени правління Суспільного Дмитро Хоркін, відповідальний за платформу радіо та телебачення, а також відповідальний за маркетинг Андрій Таранов в онлайн-режимі розповіли учасникам заходу про роботу радіо під час війни та протидію атакам російських окупантів на мовлення в Україні. Попри те, що російський агресор знищив українські телекомунікаційні мережі, Суспільне продовжує працювати. Зокрема саме Українське Радіо завдяки AM-частотам стало єдиним українським медіа, яке мовить у тимчасово окупованому Маріуполі та доступний для слухачів. "В Маріуполі, Гостомелі, Ірпені, Сумах, Херсоні, Миколаєві, а також у Криму і на Донбасі, немає українського інтернету та мобільного зв'язку. Водночас в Маріуполі, Волновасі, Мелітополі та Херсоні російські окупанти зруйнували телекомунікаційну мережу. Незважаючи на це, Українське Радіо є єдиним українським медіа, яке мовить у тимчасово окупованому Маріуполі. Ми ніколи не зупиняли радіотрансляцію ні на хвилину, адже радіо дуже важливе для слухачів. Його цінність особливо зросла під час війни, коли люди слухають нас у бомбосховищах, у своїх будинках без будь-якого іншого зв'язку, - зазначив Дмитро Хоркін. - І хоч російські агресори завдали ракетного удару по київській телевежі, ми продовжуємо наше мовлення". Зазначимо, Українське Радіо мовить у середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, потрібно перемкнути приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. Також усі канали Суспільного радіо доступні в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio, а з березня в мобільному застосунку "Дія" стала доступною функція "Дія Радіо" з цілодобовим ефіром Українського Радіо. Андрій Таранов подякував лідерам медіаіндустрії з різних країн, які нині допомагають не лише українському медіа, а й людям, які через війну тимчасово знайшли прихисток у їхніх країнах. "Наші колеги з телебачення, радіо та інтернет-платформ Суспільного працюють у студіях і бомбосховищах в багатьох містах по всій Україні. Ми готуємо новини 24 години на добу сім днів на тиждень за будь-яких умов та обставин. Та, що важливо, намагаємося максимально убезпечити наших журналістів від загроз для життя під час роботи в "гарячих" точках та водночас надавати людям необхідну інформацію, яку вони потребують", - підкреслив Андрій Таранов. Він вказав на спільні європейські цінності, які єднають усі мовники Європи, та зауважив важливість обміну культурами між країнами через медійні платформи. Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує цілодобовий інформаційний марафон "Єдині новини #UAразом", що транслюється на телеканалі UA: ПЕРШИЙ. Інформаційний марафон Суспільного продовжується одночасно на: а) всіх 24 регіональних телеканалах Суспільного (UA: БУКОВИНА, UA: ВІННИЦЯ тощо), також кожний регіон подає новини на регіональних сторінках у Facebook, YouTube, Instagram, Telegram. Телеканали UA: КРИМ, UA: ДОНБАС та UA: ЗАКАРПАТТЯ можна дивитися також через супутник; б) сайті, ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ, додатково трансляція телеканалу доступна на ОТТ-платформах; в) Українському Радіо в FM- та AM-діапазонах (чи середньохвильовому діапазоні на старих приймачах) на частотах по всій країні; г) а також на діджитал-платформах Суспільне Новини. Новини оперативно надаються в соцмережах Telegram, Facebook, Instagram, Youtube, Viber, а також Twitter англійською мовою для міжнародної аудиторії. З 17 березня в ефірі усіх регіональних телеканалів Суспільного виходить міжрегіональний телемарафон "Суспільне. Спротив" - щобудня увечері команда регіонального мовлення готує 8 годин прямого ефіру, новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. Онлайн регіональні телеканали Суспільного можна переглядати на сайтах філій. Також з 15 квітня OTT-платформи oll.tv та MEGOGO.NET почали показувати UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: ЛЬВІВ в HD-якості (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 17.05.2022 Протягом кількох тижнів "Українське радіо" мовило в тимчасово окупованому Херсоні. Росіяни не могли зрозуміти, де знаходяться передавачі. Про це в інтерв'ю "Детектору медіа" сказав голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. За його словами, є факти, які свідчать: коли зникав мобільний зв'язок, люди на прифронтових або навіть окупованих територіях отримували інформацію саме завдяки телевізійному сигналу й радіосигналу. "Мало хто знає, що кілька тижнів "Українське радіо" мовило в тимчасово окупованому Херсоні. Окупанти не могли зрозуміти, де передавачі. Люди з ризиком для життя продовжували виконувати свої професійні обов'язки, аж допоки окупанти не розібралися і не дісталися до мовників. І там, до речі, транслювався марафон", - розповів Потураєв. Він каже, що не поспішав би звинувачувати творців національного марафону "Єдині новини" в неефективності. Ба більше, нардеп вважає, що марафон був і все ще залишається потрібним. Микита Потураєв додав, що спільний марафон триватиме, поки йде війна. Нагадаємо, національний марафон від Суспільного транслюють "UA: Перший", "Українське радіо", радіо "Культура" і сторінки у соціальних мережах. Наразі у тимчасово окупованому Херсоні не мовлять українські радіо- і телеканали. Росіяни захопили херсонську телевежу і транслюють свої канали. Люди можуть дізнаватися новини без маніпуляцій тільки завдяки інтернету (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 17.05.2022 На стрімах нішових інтернет-радіостанцій Радіогрупи УМХ відновлено трансляцію спільного марафону каналів Суспільного радіо. Зокрема, мова йде про такі нішові інтернет-радіостанції: "Авторадіо Drive" (128k., 320k.), "Disco П'ятниця" (128k., 320k.), "Jam.Інший" (128k., 320k.), "NRJ Hits" (128k., 320k.), "NRJ Hot" (128k., 320k.) та "NRJ Party" (128k., 320k.). Нагадаємо - вчора на цих потоках транслювалися програми радіостанції "Авторадіо Україна" (Власна інформація).
  • 16.05.2022 Столична мережева станція "Авторадіо Україна" відновила самостійне музичне мовлення в Інтернеті (64k. AAC+, 256k., 320k.). Інформації про ситуацію в ефірі тих населених пунктах, де "Авторадіо Україна" має частоти, наразі немає. Нагадаємо - станом на 24.02.2022 (початок повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну) станція мовила в наступних населених пунктах: Луцьк-90.2 МГц, Кривий Ріг-91.1 МГц, Тернопіль-91.7 МГц, Запоріжжя-99.3 МГц, Верхній Коропець-99.9 МГц, Черкаси-100.6 МГц, Чернігів-100.6 МГц, Біла Церква-102.3 МГц, Южноукраїнськ-102.4 МГц, Мелітополь-105.2 МГц, Антопіль-105.7 МГц, Павлоград-106.1 МГц, Івано-Франківськ-106.4 МГц, Хмельницький-107.6 МГц, Суми-107.9 МГц, Бердянськ-107.9 МГц, Дніпро-90.9 МГц, Одеса-100.4 МГц, Кременчук-102.1 МГц, Кропивницький-102.6 МГц, Маріуполь-104.0 МГц (зрозуміло, що мовлення у таких містах, як Бердянськ, Мелітополь і Маріуполь наразі немає точно через окупацію цих населених пунктів військами РФ). Після зазначеної дати станція транслювала у своєму ефірі спільний марафон каналів Суспільного радіо. Наразі в ефірі "Авторадіо Україна" лунає музичний нон-стоп з композицій українських та західних груп і виконавців (у форматі, близькому до AC), інформаційні випуски, джинґли та патріотичні заставки Варто також зазначити, що наразі Інтернет-трансляція ефіру "Авторадіо Україна" відбувається за адресами стрімів, де до 24-го лютого транслювалися нішові інтернет-радіостанції Радіогрупи УМХ: "Авторадіо Drive" (128k., 320k.), "Disco П'ятниця" (128k., 320k.), "Jam.Інший" (128k., 320k.), "NRJ Hits" (128k., 320k.), "NRJ Hot" (128k., 320k.) та "NRJ Party" (128k., 320k.) (Власна інформація).
  • 16.05.2022 Будівлю філії Суспільного у Херсоні російські військові РФ захопили щойно зайшли у місто - обладнання з телевізійного центру вивезли, у дворі влаштували стоянку для своєї військової техніки. Деталі: Наразі в студії, з якої мовило Суспільне Херсон, немає жодної телекамери чи екрана, з кабінетів військові РФ винесли всі комп'ютери і цінну техніку. Дослівно: "Все, що залишилось - застаріле і списане давно обладнання. Саме його використали російські пропагандисти, аби відзняти так зване "розслідування" про "капище української брехні і пропаганди", як вони назвали філію Суспільного Херсон. Пряма мова менеджера філії Михайла Сваричевського: "Розруха та мародерство - влучні слова, щоб описати наслідки окупації філії, яка почалась 2 березня. На відео продемонстровано застарілу та списану техніку, яка знаходилась у підвальних приміщеннях, а також студію, яка використовувалась, як складське приміщення. А от вся нова техніка та обладнання чомусь на відео не попали, оскільки, скоріш за все , вивезені до Росії". Нагадаємо: Британська розвідка стверджує, що встановлення у Херсоні проросійської адміністрації лише підкреслює провал політичних цілей РФ в Україні (Джерело: Портал "Українська Правда").
  • 16.05.2022 12-14 травня у Львові відбувся тренінг з безпеки для журналістів Суспільного. Участь взяли команди, що працюють у регіонах, де велися чи тривають бойові дії - Харківщина, Запоріжжя, Сумщина, Чернігівщина, Миколаївщина, Дніпропетровщина та Київщина. Організатором навчання є Академія суспільного мовлення. Першу частину тренінгу у приміщенні Суспільне Львів провів Пол Конрой - колишній солдат, фотограф Sunday Times, який висвітлював багато світових воєнних конфліктів протягом останніх двадцяти двох років, зокрема у Сирії. "Ви почуєте мої поради, як працювати у зоні збройного конфлікту або у ворожому середовищі, а наступні два дні матимете медичний курс, як надавати першу допомогу в зоні бойових дій", - сказав на початку зустрічі з командою Суспільного Пол Конрой. Тренер зазначив: велику роль у роботі журналістів у небезпечних зонах відіграє попередня оцінка ризиків на етапі планування поїздки. "Загроза і небезпека - це перше, що вам потрібно оцінити, бо це головні джерела ризику. До прикладу, будинок, який бомбардують - це загроза, але він стає ризиком, якщо ми туди зайдемо. Ми завжди повинні думати, як можемо мінімізувати ці ризики", - переконаний журналіст. Крім цього, треба подбати про цифрову безпеку, протокол зв`язку у разі, якщо вас викрадуть. Також варто дізнатися про види зброї, яку застосовують на території, куди плануєте робочу поїздку. Пол Конрой розповів команді Суспільного й про основи ведення переговорів та дав поради, які допоможуть вижити в разі полону чи викрадення. Друга частина тренінгу допомогла команді Суспільного вдосконалити навички надання першої допомоги: зупинка кровотечі, лікування травм на полі бою, порятунку життя собі та колегам за протоколом MARCH. "Це абетка від "А" до "Я", що потрібно знати воєнкору. Починаючи від того, як планувати виїзд до зони бойових дій і завершуючи тим, як випускати повітря, коли через зламані ребра у людини стався пневмоторакс. Як діяти, коли ми опинилися відрізаними від звичних нам способів зв`язку, якщо потрапили у полон - це конкретні поради, які перетинаються з тим, що хтось із нас у редакції вже раніше вивчав, але таких знань ніколи забагато не буває. Одним із найкрутіших навиків, який я відточив буквально із заплющеними очима, - це накладання турнікетів, - розповів Слава Мавричев, шеф-редактор Суспільне Харків.- Тренінг допоміг розставити пріоритети, адже в зоні бойових дій кожна людина самостійно відповідає за своє здоров'я і життя. Ми оцінюємо ризики, а вже потім діємо". "Цікаво розповідав Пол Конрой про те, як діяти журналісту, щоб не потрапити у халепу в зоні бойових дій. Відчутно, що він має чималий досвід роботи серед небезпек, пов`язаних з війною, - каже Андрій Крамченков, шеф-редактор Суспільне Суми. - Коли ж халепа уже сталася, і ви отримали травму чи поранення - що робити у такому випадку розповів тренер з тактичної медицини. Не вистачало, мабуть, часу на відпрацювання деяких навичок на манекені. Зате тепер ми всі уміємо швидко накладати турнікети". Кураторка навчальних програм Академії суспільного мовлення Ярослава Камінська сподівається, що навички, якими упродовж 3-х днів ділилися тренери, допоможуть зменшими ризики для життя та здоров'я журналістів Суспільного під час роботи у небезпечних умовах. "Журналісти Суспільного з першого дня висвітлюють перебіг війни в Україні, вони мимоволі стали військовими журналістами і досвід здобувають під час роботи "в полях". Саме тому цей тренінг є надзвичайно важливим, бо може врятувати життя. Ми неймовірно вдячні партнерам з Frontline Club Великобританії за те, що допомогли організувати таке навчання для наших колег, - розповіла Ярослава Камінська, кураторка навчальних програм Академії суспільного мовлення. - Як Академія суспільного мовлення ми будемо і надалі шукати можливості проведення таких тренінгів, аби максимальна кількість журналістів Суспільного пройшли навчання з роботи журналіста в зонах бойових дій". Нагадаємо, Академія суспільного мовлення - навчальний центр, створений під егідою Суспільного мовника України. Реалізовує навчальні програми за участі тренерів європейських медіашкіл та міжнародних організацій, таких як Deutsche Welle Akademie, BBC Media Action, CFI, IREX, UN Women, Council of Europe Office in Ukraine, а також українських медіатренерів. Проводить семінари і тренінги для журналістів та медіаменеджерів, організовує навчальні тури до європейських суспільних мовників та суспільних мовників США, стратегічні та фасилітаційні сесії, консультації європейських медіаекспертів тощо. Має хаби в Києві та Одесі. Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 16.05.2022 На хвилі львівського радіо "Вголос FM" (107.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) запущено новий проєкт. Всі актуальні теми про ваше здоров'я - слухайте щовівторка о 18:00 у програмі "Імунітет" на хвилі 107.2 FM. У першому випуску говорили про алергію та, як наслідок, астму. Гості ефіру: - лікарка-алерголог Міського алергологічного кабінету Територіальне медичне об'єднання 2 м. Львова Олена Карзова; - завідувачка Пульмонологічного відділення Другого медичного об'єднання м. Львова Юлія Кулітка. Запис: https://youtu.be/WJrOmIVIZbQ. Україні ви потрібні здоровими (Джерело: Сторінка радіо "Вголос FM" у соцмережі Facebook).
  • 16.05.2022 Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства (WTISD) відзначається щорічно 17 травня, починаючи із 1969 року, коли було засновано Міжнародний союз електрозв'язку (МСЕ) - ITU і підписано першу Міжнародну телеграфну конвенцію у 1865 році. Тема цьогорічного WTISD - "Цифрові технології для людей похилого віку і здорового старіння". Старіння населення планети стане визначальною демографічною тенденцією XXI століття, проте суспільство не повною мірою усвідомлює можливості, які відкриваються у зв'язку з такою тенденцією. Телекомунікації та ІКТ відіграють вирішальну роль для здорового старіння через створення більш розумних міст, протидії дискримінації за віковими параметрами на робочих місцях, забезпечення підтримки мільйонів людей, які доглядають за особами похилого віку у всьому світі. Цьогорічна тема підвищує рівень поінформованості щодо важливої ролі телекомунікацій/ІТК для підтримки осіб похилого віку і зміцнення їх здоров'я, забезпечення зв'язку літніх людей із зовнішнім світом та їх незалежності - фізичної, емоційної та фінансової. Забезпечення здорового способу життя людей похилого віку також має вирішальне значення для стійкості економічних систем і систем охорони здоров'я. Міжнародний союз електрозв'язку робить істотний внесок у просування ініціатив із пришвидшення розвитку цифрових технологій для людей похилого віку і здорового старіння в рамках Десятиліття здорового старіння ООН (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.05.2022 Перед завершенням 55-го засідання Європейської платформи регуляторних органів (EPRA) український медіарегулятор - Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення - ще раз отримала адресовані їй від EPRA слова підтримки і запевнення, що Платформа готова надавати усіляку необхідну допомогу. Керівництво EPRA і учасники платформи зауважили, що для всіх регуляторів Європи і учасників з інших країн поза нею було надзвичайно важливим нинішнє спілкування та отримання інформації з перших вуст про ситуацію в Україні та її медіапросторі. Країни стежать за подіями в Україні, глибоко співчувають горю українського народу. Вони побажали Україні перемоги і чекають на мир. Нагадаємо, вчора після відкриття 55-го засідання EPRA спеціальне слово для виступу було надане голові Національної ради Ользі Герасим'юк. Вона розповіла про ситуацію з мовленням на тимчасово окупованих територіях і закликала до подальшого об'єднання і налагодження ефективної співпраці на всіх рівнях взаємодопомоги для протидії російській пропаганді. Упродовж двох днів учасники засідання також обговорили теми захисту неповнолітніх в інтернет-світі і нові завдання медіарегуляторів щодо розвитку безпечних та якісних онлайн-платформ (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.05.2022 Понад 5 мільйонів українців виїхало за кордон після повномасштабного вторгнення росії. Втім, усі вони щораз повторюють одну і ту ж істину: всюди добре, але вдома - краще. А яка ваша історія вимушеного переїзду за кордон у пошуках безпечного прихистку? Розкажіть журналістам львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7 МГц, Рівне-89.5 МГц, Луцьк - 89.8 МГц, Тернопіль - 102.3 МГц, Славське - 102.6 МГц, Старий Самбір - 102.7 МГц, Борислав - 102.9 МГц, Червоноград - 103.0 МГц, Радехів - 103.6 МГц, Турка - 105.9 МГц, Шацьк - 106.7 МГц, Броди - 107.5 МГц, Новий Розділ - 107.6 МГц, Стрий - 107.9 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 64k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) у фейсбук або надішліть історію на вайбер Файного радіо FM Галичина - +380992146040. Усі зібрані враження та думки вимушених переселенців пролунають у проєкті "Наші за кордоном" щодня о 13:20 у прямому ефірі (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 16.05.2022 З 24-го лютого на хвилях столичної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-99.4 МГц, Краматорськ-90.9 МГц, Гірник-91.4 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 24k. AAC, Інтернет-мовлення 160k., Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення (реґіони) 320k.) триває "Інформаційний марафон", де ви можете слухати новини та аналітику про терористичну війну росії проти України 24/7. Професійні журналісти та журналістки. Інтерв'ю з експертами та експертками. Історії очевидців. Поради спеціалістів і спеціалісток. І навіть подкаст "Переможеньки" - усе це в ефірі Громадського радіо. Слухайте Громадське радіо на 99.4 FM у Києві. А також на сайті: https://hromadske.radio. Слухаємо, думаємо і разом рухаємось до перемоги! (Джерело: Сторінка "Вокс Україна" у соцмережі Facebook).
  • 16.05.2022 Відтепер польська україномовна онлайн радіостанція "З Вами FM" стає ще ближче до вас! Станція розпочинає ефірне мовлення в низці міст Польщі! Шукайте станцію у своєму місті: Познань - 105.9 МГц; Лодзь - 106.9 МГц; Білосток - 94.8 МГц. Щодня станція збирає для Вас найважливіші новини, практичні поради, інтерв'ю з експертами та політиками. Але насамперед - надихаючу музику, зокрема й українську. Лишайтесь на хвилі "З Вами FM"! (Джерело: Сторінка радіо "З Вами FM" у соцмережі Facebook).
  • 16.05.2022 В місті Нікополь Дніпропетровської області на частоті 88.0 МГц розпочато тестове мовлення радіостанції "Інді Радіо". Наразі в ефірі транслюється проєкт "Город FM", схожий за форматом із однойменною криворізькою станцією. Час від часу лунає оголошення - "Інді-Радіо презентує Город FM". Нагадаємо - частоту 88.0 МГц у Нікополі ТОВ "ІНДІ РАДІО" отримало на конкурсі, що проходив наприкінці листопада минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 15.05.2022 На чорнобаївському радіо радіо "Чорнобаївська хвиля 105.5 FM" (105.5 МГц) з 12 по 23 травня з 7:00 слухайте новий цикл інформаційно-історичних програм "УКРАЇНА. Історія з грифом СЕКРЕТНО". Рубрика створена за матеріалами Володимира В'ятровича. Ведучий - Андрій Купчин. А з 18:00 - нові випуски програми "Московські міфи та їх розвінчування". Окрім того, до уваги слухачів, завжди свіжі новини, пісні нашим захисникам від вдячних українців у виконанні патріотичних гуртів, актуальні інтерв'ю та рубрики "Безсмертні вислови видатних українців", з 19 травня - "В чому сила України". І також - "Типові Стьобові Новини" за участю Інни Приходько. Слухайте Українське радіо, "Чорнобаївську хвилю" - щоденно з 7:00 та з 18:00. Також окремі програми і рубрики радіостанції та інше можна почути в запису чи переглянути на телеграм каналі https://t.me/ChBFM (Джерело: Сторінка радіо "Чорнобаївська хвиля 105.5 FM" у соцмережі Facebook).
  • 15.05.2022 Столична радіостанція "Європа Плюс Київ" (107.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 48k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) цієї ночі відновила мовлення. При цьому спочатку передавач працював з низькою потужністю, однак, потім мовлення відновилося в нормальній якості. Мовлення станції в Інтернеті також відновлено. Нагадаємо - від минулої ночі передавач станції працював в режимі відкритої несучої, а ближче до вечора його було вимкнено (Власна інформація).
  • 14.05.2022 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення нагадує мовникам: 15 травня - День пам'яті жертв політичних репресій (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.05.2022 Сьогодні, у суботу, 14 травня, о 22:00 відбудеться Великий фінал Євробачення, в якому зустрінуться представники 20-ти країн-учасниць, що пройшли у фінал, та країн "великої п'ятірки" - Велика Британія, Італія, Іспанія, Франція та Німеччина (вони є засновниками конкурсу й тому традиційно проходять до фіналу автоматично). О 21:00 на хвилях UA: Радіо Промінь починається препаті. Де дивитися та слухати: - в телеефірі UA: Культура (є в додатку ДІЯ), - на фейсбук-сторінці Євробачення; - на сайті Суспільне Культура: https://bit.ly/3wbVgO2; - на сайті Суспільне Євробачення: https://bit.ly/3MeAGT1; - на хвилях UA: Радіо Промінь. А на ютуб-каналі Євробачення Україна можна буде спостерігати за роботою ведучого Тімура Мірошниченка наживо з коментаторської студії: https://bit.ly/3MkRMyr. Постшоу та пресконференцію з переможцями дивіться на телеканалі UA: Культура або на сайті Суспільне Культура. Більше деталей за посиланням: https://bit.ly/3lbZf7a (Джерело: Сторінка UA: Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 14.05.2022 Щоб відкрити польське радіо для українців, медіагрупа "RMF Group" мала отримати спеціальну тимчасову ліцензію на радіомовлення від Управління електронних комунікацій у Польщі та затвердити її в українській Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. Про це в інтерв'ю для сайту Нацради розповів продюсер радіостанції "RMF Україна" Ярослав Пйотерчак. "Обидві інституції негайно відреагували на наш запит, і ми отримали дозвіл на мовлення на нових частотах для радіо "RMF Україна". Спочатку ми отримали таку частотну ліцензію в Перемишлі, а через тиждень додатково в Грубешові", - сказав Ярослав Пйотерчак. До складу "RMF Group" належить радіо "RMF FM", мережа польських молодіжних радіостанцій "RMF MAXXX" та радіо "RMF Classic" музично-культурного спрямування. У березні команда "RMF" запустила новий проєкт "RMF Україна". Ініціатором запуску радіо для українців був президент радіо "RMF MAXXX" Анджей Мелімонка. "Ідея народилася у перші дні російського вторгнення, коли він (Анджей Мелімонка. - ДМ) дивився репортажі з польсько-українських переходів, де тисячі біженців чекали на в'їзд до Польщі у гігантських чергах перед кордоном, - каже Ярослав Пйотерчак. - Усім біженцям, які були втомлені дорогою та відчули наслідки війни, довелося швидко відкрити "радіовікно надії". Ми хотіли розповісти їм якнайшвидше, щоб вони не втрачали віри, бо ми тут, у Польщі, чекаємо на всіх і ми відкриті для них". Технологічний відділ "RMF Group" разом з оператором радіомовних станцій і регулятором телекомунікаційної діяльності в Польщі швидко обрали частоту в Перемишлі. Команду, каже продюсер, теж вдалося організувати швидко. "Одразу після 30 годин ми запустили першу радіомовну станцію "RMF Україна" у Перемишлі (2 березня), а 8 березня розпочали транслювати у Грубешові", - розповів Ярослав Пйотерчак. Від початку радіо було орієнтоване на людей, які перебувають на українсько-польському кордоні, а також на тих, хто планує приїхати до Польщі з України. Трансляція йде українською, а також англійською. Слухачів інформують про прикордонні процедури, про можливості отримання допомоги в Польщі, про зміни в законодавстві, які польська держава запровадила для біженців. Зараз, за словами продюсера, програму радіо "RMF Україна" готують близько десяти людей. До них належать ведучі і журналісти "RMF MAXXX", але в основному це запрошені для створення цього проєкту працівники. Серед них - українські студенти, які навчаються в Кракові, зокрема, у Краківській академії імені Анджея Фрича Моджевського. Є також журналісти з досвідом роботи на радіо, які долучилися до команди "RMF Україна" за кілька днів після запуску станції. "Ми дуже вдячні їм за таку швидку відповідь і за їхню дивовижну відданість, - каже Ярослав Пйотерчак. - Вони проводять у нашій редакції і в студії багато годин щодня, іноді навіть не хочуть виходити з радіо після завершення робочого дня і пропонують подальшу допомогу у створенні програми, вебсайту чи у соціальних мережах". Нагадаємо, після 24 лютого у країнах Європи було створено й інші радіостанції для вимушених переселенців з України. У березні в Чехії розпочало роботу "Радіо Україна". Інтернет-радіостанція веде цілодобове мовлення. В ефірі звучить багато української музики та програми, покликані допомогти людям, які переїхали в Чехію через війну в Україні. "Радіо Україна" розповідає біженцям, як облаштуватися на новому місці, записати дітей до школи чи садка, де отримати потрібну їм послугу. Мовлення орієнтоване не лише на дорослих, а й на дітей, для яких ведучі радіостанції щодня читають казки. 28 березня в інтернеті та в українському ефірі почало мовити "Радіо українських доріг". Це переформатоване "Радіо П'ятниця", одна з найбільших українських радіомереж. Розважальна радіостанція з початком великої війни відмовилась від музики та розваг і переорієнтувалася на мотивацію українців й інформування про війну (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 14.05.2022 Сьогодні після 16-ої години було відключено передавач столичної радіостанції "Європа Плюс Київ" (107.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 48k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.). Нагадаємо - з минулої ночі передавач працював в режимі відкритої несучої (Власна інформація).
  • 14.05.2022 Слава Україні! Відтепер по вихідних вмикайтесь на хвилю вінницького радіо "Місто над Бугом" 101.8FM (101.8 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) та о 14:10 слухайте "Крок у Рок", в якій незмінні ведучі Ярослав Кондратенко & Віта Кондратенко розповідають про український рок та спілкуються з цікавими музикантами. Слухати також можна за посиланням https://mistonadbugom.com.ua. І вже сьогодні у прямому ефірі о 14:10 на вас чекає розмова з чудовим автором та виконавцем власних творів, лідером гурту Ин Тим - Вадимом Погорілим. P.S.: інтервью було записано ще до війни. Автори програми будуть щиро вдячні за Донати на приват карту: 5457 0822 2529 1975 - частина з них піде на ЗСУ. P.S. Бажаєте потрапити до ефіру програми "Крок у Рок"? Пишіть на пошту. Інтерв'ю, новинки, нестандартні розмови, пишіть на пошту з поміткою "Хочу в програму КуР", також не забувайте про прес-реліз! За підтримки Слухай Краще Слухай Краще!!! Байкерське радіо Kardan ПАУРГ / PAURG U-Rock Весь Український рок тут Крок у ROCK. Українська рок-музика й мистецтво. PEOPLE ROCK.UA Якщо за якихось причин вам не вдалось прослухати ефір, підписуйтесь на канал на Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCWJXXHUMdLzvAivwMk7aCYA. Адже всі ефіри згодом завантажуються саме сюди! Вистоїмо! Разом Ми Сила! (Джерело: Сторінка "Крок у ROCK. Українська рок-музика й мистецтво" у соцмережі Facebook).
  • 14.05.2022 На стрийському радіо "Фреш FM" (104.8 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 96k. Ogg, Інтернет-мовлення 256k., Інтернет-мовлення 320k. та Інтернет-мовлення 320k.) діє пропозиція, від якої важко відмовитися. -70% на рекламу вашого бізнесу в ефірі радіостанції 104.8 FM. Рекламний відділ - 099-104-8-101 (Джерело: Сторінка радіо "Фреш FM" у соцмережі Facebook).
  • 14.05.2022 Ви не чекали, а на стрийському радіо "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" (101.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 96k. Ogg, Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 256k. та Інтернет-мовлення 320k.) зробили. -70% на рекламу на радіостанції Стрий FM. Встигніть скористатися гарячою пропозицією до кінця травня. 099-104-8-101 рекламний відділ @reklamna_agencia_stryi (Джерело: Сторінка "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" у соцмережі Facebook).
  • 14.05.2022 Львівська радіостанція "Вголос FM" (107.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) до вас з хорошими новинами! У сім'ї Вголос ФМ поповнення: тепер щобудня з 14:00 до 18:35 слухайте Юрія Короля у ефірі разом із Дмитром Корнелюком. А сьогодні маєте нагоду послухати Юрка соло на 107.2 FM. Залишайтесь з нами, попереду все найцікавіше! (Джерело: Сторінка радіо "Вголос FM" у соцмережі Facebook).
  • 14.05.2022 Передавач столичної радіостанції "Європа Плюс Київ" (107.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 48k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) з ночі працює в режимі відкритої несучої. На потоках онлайн-трансляції станції також тиша (Власна інформація).
  • 14.05.2022 Сьогодні день народження Святослава Вакарчука. В цей надскладний час Святослав робить дуже багато для України - своїми хітами він надихає українці із цілої України та світу! Сьогодні весь плейлист львівської онлайн-радіостанціє "Ми з України" (128k.) складатиметься лише з пісень Океану Ельзи! Ви почуєте перші роботи "Океанів", сучасні хіти та особливі пісні, які зараз набули нових сенсів. Слухайте на сайті myzukrainy.com та в мобільному додатку RadioPlayer (Google Play: https://radioplayer.ua/android/, Apple App Store: https://radioplayer.ua/ios/) (Джерело: Сторінка радіо "Ми з України" у соцмережі Facebook).
  • 13.05.2022 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення нагадує мовникам: 14 травня - День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.05.2022 У зв'язку з введенням воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", з метою забезпечення цілодобового доступу громадян України до інформації, проведення на об'єктах Концерну РРТ планово-профілактичних робіт, запланованих на 30 травня 2022 року, відміняється (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 13.05.2022 Журналісти Українського Радіо Сум та Українського Радіо "Чернігівська хвиля" зібрали історії людей, які пережили обстріли та окупацію російських військ, у проєктах "Стимул жити" та "Щоденник війни. Чернігівщина". Ідея проєкту на Українському Радіо Суми "Стимул жити" з'явилася у команди ще наприкінці грудня. Вони планували розповідати історії життя воїнів АТО, людей з інвалідністю: про їхню боротьбу за життя і про те, що надихає у цій боротьбі, тих, хто підтримує та стимулює до життя. Війна внесла корективи й тепер герої проєкту - люди, які пережили окупацію, які діляться історіями виживання та планами на майбутнє. "Пошук історій для передачі - окрема тема, деякі писали на телефон, деякі - в студії. А є й такі, які записували на диктофон прямо на звільнених та понівечених ворогом територіях. Морально дуже важко бачити на власні очі справжні жахіття війни та спілкуватися з людьми, які постраждали, усвідомлюючи, що допомогти їм нічим не можеш. Проте їхня віра у життя та незламність вселяє впевненість у нашій Перемозі", - розповідає журналістка Українського Радіо Сум Валентина Москвіна. Робота над проєктом "Щоденник війни. Чернігівщина" почалася з повідомлення від дівчини, яка розповіла про пережиту окупацію в одному з сіл Чернігівської області. "Поки люди добре пам'ятають ті жахливі події, ми хочемо розповісти про це на загал. Наразі записано 4 випуски, готується п'ятий. Перші випуски ми робили інтерв'юючи героїв через телефон, але потім перейшли до студійних записів, а в майбутньому плануємо виїжджати "в поля" і спілкуватися з героями безпосередньо на місці подій. За планами, проєкт триватиме до кінця червня, проте, можливо, ми приймемо рішення продовжити проєкт ще на один сезон", - розповідає журналіст Українського Радіо "Чернігівська хвиля" Андрій Соколов. Уся команда Українського Радіо працює над тим, аби не лише інформувати слухачів та розповідати їм правдиві історії про війну з регіонів України, а й щоб у своїх програмах задокументувати свідчення очевидців злочинів російської армії. "Українці, які пережили окупацію, здобули жахливий досвід; особливо складно про ті дні згадувати, говорити, проте у розмові з журналістами Українського Радіо люди діляться своїми переживаннями. Для них це своєрідна терапія, адже говорити про те, що болить, дуже важливо. Через призму конкретних героїв наші слухачі й уся світова спільнота може осягнути масштаб злочинів російської армії й мужність простих українців, які стали заручниками війни просто у своїх селах, своїх домівках. Цінно знати, що пережите не зламало жагу до життя, віру в перемогу, і люди відновлюють як свої оселі, так і свої душі", - розповіла виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько. Нагадаємо, Українське Радіо мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. А середні хвилі Радіо Балтійська хвиля, яке ретранслює Українське Радіо, покривають мовлення у країнах Західної Європи до Португалії, країни Північної Європи, європейську частину росії. З усіма частотами Українського Радіо в регіонах та лінками на соцмережі, де команда Суспільного надає оперативну та перевірену інформацію, можете ознайомитися за посиланням. Раніше у зв'язку з численними запитами від українських та іноземних радіостанцій, Українське радіо дозволило ретрансляцію свого сигналу на мережах радіостанцій будь-якої форми власності. Усі канали Суспільного радіо слухайте в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. З 13 березня в мобільному застосунку "Дія" стала доступною функція "Дія Радіо". Відтепер можна безоплатно та цілодобово слухати ефір Українського Радіо у мобільних телефонах. Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 13.05.2022 Суспільне Буковина та UA: Радіо Культура підтримає інформаційно серію концертів "Українська метафізика", які відбуватимуться з 15 до 20 травня у Чернівцях. Частину музичних подій наживо почують слухачі Суспільного радіо, а телеверсію побачать згодом телеглядачі регіональних телеканалів. "Українська метафізика" поєднає симфонічну та камерну, інструментальну та хорову музику. Артисти виконають твори Мирослава Скорика, Василя Барвінського, Андрія Штогаренка, Євгена Станковича, Володимира Івасюка та інших українських композиторів. Організовують подію - Чернівецька обласна філармонія спільно із музикантами з інших міст України. "Сьогодні у багатьох регіонах України культурно-мистецьке життя завмерло. На Буковині ця сфера життя не зупинилася, а з приїздом митців з інших куточків країни навіть своєрідно оновилась. У квітні ми мали чудовий приклад співпраці з митцями та філармонією, результатом якої став запис концерту з бомбосховища у Чернівцях. Ми продовжуємо, і наступним є фестиваль "Українська метафізика". Впевнений, що глядач отримає чудову можливість перепочити й переосмислити рівень та зміст класичної української музики", - розповідає продюсер Суспільне Буковина Максим Волошин. Команда Суспільне Буковина зніматиме телерадіоверсію трьох музичних подій "Української метафізики", а Радіо Культура транслюватиме наживо дві з них: 1. У понеділок, 16 травня, з 10:00 до 12:00 у Залі органної та камерної музики Чернівецької обласної філармонії імені Д. Гнатюка відбудеться запис концерту камерної музики від молодих виконавців; 2. У середу, 18 травня, з 18:30 до 19:40 у Чернівецькій філармонії - концерт Академічного симфонічного оркестру філармонії (диригент - Йосип Созанський, Андрій Савчук, Київ) Трансляція цього концерту відбудеться наживо на фейсбук-сторінці UA: Радіо Культура. У програмі: М. Скорик, Концерт №5 для скрипки з оркестром (солістка - Даніела Паламарюк); В. Барвінський, Концерт для фортепіано з оркестром (солістка - Лілія Холоменюк); М. Лисенко, кантата "Гамалія" (хорове виконання). У п'ятницю, 20 травня, з 18:30 до 19:40 у Чернівецькій філармонії - концерт камерної музики Лілії Холоменюк (фортепіано, Чернівці), Марти Кузій (фортепіано, Львів), Гліба Саська (віолончель, Київ), Юлії Чампели (скрипка, Чернівці). Трансляція наживо відбудеться на фейсбук-сторінці UA: Радіо Культура. Згодом телеверсію усіх трьох концертних днів дивіться на регіональних телеканалах Суспільного, а також слухайте на Українському Радіо Буковина. Більше про подію - тут. Суспільний мовник на Буковині - це телеканал UA: БУКОВИНА та Українське Радіо Буковина, а також діджитал-платформи: Суспільне?Новини, телеграм-каналі, фейсбук-сторінці, інстаграм-сторінці, ютуб-каналі. Телеканал UA: БУКОВИНА мовить у цифрі та є у переліку телеканалів ефірного телебачення T2. Онлайн-трансляція - на сайті. Українське Радіо Буковина мовить через проводову мережу, онлайн та на FM-частотах: Чернівці - 91.8 FM; Новодністровськ -106.6 FM; Путила - 107.0 FM. Нагадаємо - Суспільне Мовлення - найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media. Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. На час воєнного стану мовить синхронно з Українським Радіо (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 13.05.2022 Якими є втрати російських окупантів? Якою є ситуація на різних напрямках проведення бойових дій на території України? Що важливого відбулось протягом поточного дня? Щоденні зведення про хід повномасштабної війни Росії проти України та про основні події на деокупованих територіях від Юрія Табаченка на хвилі радіостанції UA: Українське Радіо о 20:50 у програмі "День війни" (Джерело: Сторінка Всеволода Харківського у соцмережі Facebook).
  • 13.05.2022 Зустрічайте нову програму в ефірі городищенського радіо "Голос Городищини" (Орловець-98.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) - "Улюбленого радіо вашої громади" - СВІТ КУЛЬТУРИ!!!! Щосуботи о 15:30 з повторами у понеділок о 6:30 та 15:30. Програма створена за підтримки Сектору культури Городищенської міської ради? (Джерело: Сторінка радіо "Голос Городищини" у соцмережі Facebook).
  • 13.05.2022 Перед завершенням 55-го засідання Європейської платформи регуляторних органів (EPRA) український медіарегулятор - Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення - ще раз отримала адресовані їй від EPRA слова підтримки і запевнення, що Платформа готова надавати усіляку необхідну допомогу. Керівництво EPRA і учасники платформи зауважили, що для всіх регуляторів Європи і учасників з інших країн поза нею було надзвичайно важливим нинішнє спілкування та отримання інформації з перших вуст про ситуацію в Україні та її медіапросторі. Країни стежать за подіями в Україні, глибоко співчувають горю українського народу. Вони побажали Україні перемоги і чекають на мир. Нагадаємо, вчора після відкриття 55-го засідання EPRA спеціальне слово для виступу було надане голові Національної ради Ользі Герасим'юк. Вона розповіла про ситуацію з мовленням на тимчасово окупованих територіях і закликала до подальшого об'єднання і налагодження ефективної співпраці на всіх рівнях взаємодопомоги для протидії російській пропаганді. Упродовж двох днів учасники засідання також обговорили теми захисту неповнолітніх в інтернет-світі і нові завдання медіарегуляторів щодо розвитку безпечних та якісних онлайн-платформ (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.05.2022 13 травня, у другий пленарний день 55-го засідання Європейської платформи регуляторних органів (EPRA), під головуванням віце-голови EPRA Стефані Комі відбулася панельна дискусія європейських регуляторів щодо онлайн-платформ і пошуку убезпечення від ризиків та вироблення засад довіри в середовищі тотальної недовіри. Країни-учасниці платформи вивчали зміни, що з'явилися в роботі деяких медіарегуляторів як відповідь на мінливе медіасередовище. Участь у засіданні взяла голова Національної ради Ольга Герасим'юк. Останніми роками EPRA поєднує роботу онлайн-груп, робочих груп і особисті зустрічі. Активно в їх роботі бере участь і Національна рада. Медіарегулятори докладно розробляють три актуальні теми: а) медіа та інформаційна грамотність; б) штучний інтелект; в) регулювання платформ для обміну відео. Метою нинішньої сесії було відновлення неформальної, прагматичної і плідної дискусії між членами EPRA про необхідність для медіарегуляторів переосмислити себе, щоби протистояти викликам регулювання в онлайн-еру і підготуватися до ефективного, стійкого і перспективного нагляду. Попередні опитування учасників EPRA засвідчили, що серед регуляторів почали з'являтися різноманітні ініціативи щодо змін у структурі, мандаті і ресурсах. Багато національних медіарегуляторів також останнім часом були зайняті розробкою стратегій, внутрішніх процесів і формуванням свого досвіду, аби не відставати від мінливого медіасередовища. Регулятори почали розробку і впровадження нових методів роботи зі зміщенням фокусу із змісту на процеси та заходи, які впроваджуються зацікавленими сторонами. Ці перші кроки, зроблені медіарегуляторами, були розглянуті на сесії. Спершу виклики і очікування, які нині постають перед регуляторними органами, для учасників засідання окреслила Кріштіна Розгоній із Віденського університету. Далі у дискусійній панелі представники регуляторів Франції Фредерік Бокобза (Arcom), Ірландії Селін Крейг (BAI) і Великої Британії Кевін Бакхерст (Ofcom) розказали про останні структурні зміни у своїх органах, розширення повноважень і перший досвід із нагляду за обміном відео. Окрема сесія була присвячена таким аспектам діяльності органів, як персонал, ресурси і співпраця. Її модерував Мішель Леджер, науковий співробітник CERRE і провідний дослідник Cullen International. Члени EPRA мали можливість поспілкуватися з учасниками дискусії і поділитися своїм досвідом. Надалі європейські регулятори продовжать роботу у подвійному форматі, поєднуючи особисті зустрічі та роботу онлайн-груп (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.05.2022 Сьогодні після 15-ої години в ефірі столичної радіостанції "Прямий FM" (88.4 МГц, а також Інтернет мовлення 192k.) знов припинилися трансляції марафону телеканалу "Прямий". Наразі на хвилях станції лунає музика українських груп і виконавців, випуски радіосеріалу "Війна за незалежність: хроніки українсько-російської війни" та соціальна реклама (Власна інформація).
  • 13.05.2022 Вони лунають в унісон з нашими серцями. Вони пульсують болем, надією та вірою у нашу перемогу! Найактуальніші пісні музичного фронту. Слухайте щоп'ятниці о 19:00 "Пісні незламних" на хвилях львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7 МГц, Рівне-89.5 МГц, Луцьк - 89.8 МГц, Тернопіль - 102.3 МГц, Славське - 102.6 МГц, Старий Самбір - 102.7 МГц, Борислав - 102.9 МГц, Червоноград - 103.0 МГц, Радехів - 103.6 МГц, Турка - 105.9 МГц, Шацьк - 106.7 МГц, Броди - 107.5 МГц, Новий Розділ - 107.6 МГц, Стрий - 107.9 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 64k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.)! (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 13.05.2022 Подальше існування самбірської комунальної радіостанції "Поступ" (92.9 МГц та Інтернет-мовлення 128k.) - під загрозою: радіокомпанії зменшено фінансування. Подаємо заяву керівництва станції: "ЧИ ПОТРІБНЕ ГРОМАДІ МІСЦЕВЕ РАДІО?! Змушені звернутись до громади Самбора та поінформувати про наші проблеми. У 2018 році радіоредакція "Поступ" здійснила перехід із проводової мережі в ефір і почала цілодобове мовлення на частоті 92,9 МГц у музично-інформаційному форматі. Це єдиний у Самборі комунальний ЗМІ. Відтоді радіостанція працює і намагається покращити власне мовлення, незважаючи на фінансові труднощі. Вже два роки поспіль не виділяє нам коштів співзасновник Самбірська районна рада, оскільки має обмежені функції щодо фінансування місцевих програм. Одну штатну одиницю фінансує співзасновник Самбірська міська рада. Все решта - творчу, технічну і господарську діяльність здійснюємо за кошти, які радіоредакція отримує від реклами і платних послуг. Ні в час карантину, пов'язаного із пандемією, ні зараз, коли Україна у воєнному стані, не призупиняли діяльності, хоча брак коштів дуже позначається на роботі. 10 травня приголомшило рішення позачергової сесії Самбірської міської ради про внесення змін до бюджету громади на 2022 рік. Скромну дотацію (за рахунок кошів платників податків) для радіо "Поступ" зменшили вдвічі. Ці кошти були передбачені за заробітну плату. Тепер їх залишилось на пів року, до липня. Про такі зміни не попереджали керівника радіостанції. Чому забрали кошти цікавлюсь в очільника громади. "Не тільки вам врізали фінансування, зняли й з інших статей у зв'язку із ситуацією. Ми з депутатами на бюджетній комісії це обговорювали. Чому районна рада не фінансує? Хочемо зустрічі двох співзасновників радіоредакції - міської та районної рад, щоб спільно фінансувати, а вам відповідно висвітлювати діяльність громади міста і району", - сказав Юрій Гамар. І додав, якщо не буде згоди і співфінансування - можлива зміна структури власності, або й у вільне плавання відпустять. А тим часом, допоки співзасновники погоджуватимуть чи обговорюватимуть дане питання, робота радіостанції під загрозою. Станом на сьогодні, зарплату радіоредакції профінансовано лише за січень-лютий 2022 року. Не знаю, чи я працюю, чи волонтерю увесь цей період. Велика проблема у тому, що з початку року зменшилась, а під час війни зовсім зупинилась комерційна реклама, завдяки якій торік, наприклад, змогли повністю оплатити комунікаційні та комунальні послуги, податки, забезпечити трансляцію в ефірі та інтернеті, покращити обладнання студії. Тепер доводиться відмовлятися від багатьох проєктів і напрацювань, які б покращили роботу радіостанції. Незважаючи на фінансову кризу, радіо "Поступ" звучить. Щоб слухачі отримували оперативну і максимальну інформацію про події в Україні доєднались до трансляції національного марафону "Єдині новини". Оперативно подаємо сигнали оповіщення про повітряні тривоги, місцеві новини, офіційну інформацію, актуальні рубрики та інтерв'ю, важливі повідомлення для переселенців, висвітлюємо роботу волонтерських штабів у місті, транслюємо соціальну рекламу та ін. Музичний контент змінили відповідно до вимог часу - звучать патріотичні пісні, в тому числі місцевих виконавців. Дорогі краяни! Ми не оригінальні у своїх проблемах і розуміємо, що фінансова ситуація складна, як у державі, так і на Самбірщині. Проте, вже понад тридцять років приорітетом у роботі радіо "Поступ" визначено завдання - захищати державу на інформаційному фронті, доносити правду, формувати державницьку і патріотичну думку краян. Стоїмо перед вибором: призупиняти роботу через фінансову кризу чи нарощувати борги із зарплати та видатків, сподіваючись, що здобудемо підтримку громади? Що порадиш, дорога громадо? З повагою до всіх слухачів Самбірського радіо "Поступ" Оксана Коваль" (Джерело: Сторінка радіо "Поступ" у соцмережі Facebook).
  • 12.05.2022 Вінницька радіостанція "Місто над Бугом" 101.8FM (101.8 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) повернула в ефір смартпроєкт Олени Черпатюк "КолоМами". Адже поки триває боротьба, триває і життя. І наші діти варті того, аби ми говорили про них, про їхні потреби, їхні страхи, мрії та сподівання, оскільки вони - наше майбутнє! Відтепер - щоп'ятниці о 12:35 в ефірі радіо "Місто над Бугом" (Джерело: Сторінка радіо "Місто Над Бугом" 101.8 FM у соцмережі Facebook).
  • 12.05.2022 Згідно із повідомленням відвідувачів форуму порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні", в Одесі призупинене мовлення радіостанції "Радіо Сіті" (106.0 МГц та Інтернет-мовлення 256k.). Передавач наразі відключено (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 12.05.2022 Сьогодні, у четвер, 12 травня, о 22:00 відбудеться другий півфінал Пісенного конкурсу Євробачення-2022 у Турині, де 18 учасників боротимуться за право представити свою країну у фіналі конкурсу. Країни-учасники другого півфіналу: 1. Фінляндія: The Rasmus - "Jezebel" . 2. Ізраїль: Michael Ben David - "I.M". 3. Сербія: Konstrakta - "In Corpore Sano". 4. Азербайджан: Nadir Rustamli - "Fade To Black". 5. Грузія: Circus Mircus - "Lock Me In". 6. Мальта: Emma Muscat - "I Am What I Am". 7. Сан Маріно: Achille Lauro - "Stripper". 8. Австралія: Sheldon Riley - "Not The Same". 9. Кіпр: Andromache - "Ela". 10. Ірландія: Brooke - "That's Rich". 11. Північна Македонія: Andrea - "Circles". 12. Естонія: STEFAN - "Hope". 13. Румунія: WRS - "Llámame". 14. Польща: Ochman - "River". 15. Чорногорія: Vladana - "Breathe". 16. Бельгія: Jérémie Makiese - "Miss You". 17. Швеція: Cornelia Jakobs - "Hold Me Closer". 18. Чехія: We Are Domi - "Lights Off". Де дивитися? Суспільне Мовлення транслюватиме пісенний конкурс на кількох платформах одночасно. Українці не голосують за учасників другого півфіналу. І. ТЕЛЕБАЧЕННЯ. Глядачі зможуть подивитися пряму трансляцію другого півфіналу Євробачення-2022 на суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА, яка розпочнеться о 22:00. Коментуватиме шоу незмінний ведучий Тімур Мірошниченко, який уже 17 років є українським голосом Євробачення. Також трансляцію пісенного конкурсу можна дивитися на UA: КУЛЬТУРА в єдиному порталі державних послуг "Дія" - обрати канал можна серед послуг у категорії "Дія TV". ІІ. РАДІО. UA: Радіо Промінь - офіційний радіотранслятор Євробачення-2022. На хвилях другого каналу Суспільного радіо відбудеться трансляція другого півфіналу. В ефірі працюватимуть 2 пари ведучих: Анна Заклецька і Дмитро Захарченко та Саша Франко і Євген Павлюковський. Хто й коли вестиме ефіри - визначали жеребкуванням, точнісінько за правилами самого конкурсу. ІІІ. ДІДЖИТАЛ-ПЛАТФОРМА. Пісенний конкурс Євробачення-2022 можна буде також дивитися на діджитал-платформах Суспільного: на фейсбук-сторінці Євробачення; на сайті Суспільне Культура; на сайті Суспільне Євробачення. На ютуб-каналі Євробачення Україна можна буде спостерігати за роботою ведучого Тімура Мірошниченка наживо з коментаторської студії, яка цього року знаходиться у бомбосховищі. Більше про Євробачення-2022 дізнавайтеся на ютуб-каналі Євробачення Україна, фейсбук-сторінці Євробачення, телеграм-каналі Євробачення Україна та у TikTok. Зазначимо, 10 травня гурт "Kalush Orchestra", пройшов у фінал пісенного конкурсу Євробачення-2022 з піснею "Stefania" та виступатиме у першій частині фіналу 14 травня. Нагадаємо, Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, забезпечує відбір і участь представника України у Міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення", а також виступає офіційним транслятором конкурсу (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 12.05.2022 4 травня після вторгнення російської федерації в Україну та продовження російської загарбницької війни проти України, уповноважені представники у сфері свободи слова* від ООН, Африканської комісії з прав людини, Міжамериканської комісії з прав людини та Представник з питань свободи ЗМІ Організації з безпеки і співробітництва в Європі оприлюднили таку спільну заяву: "Ми колективно засуджуємо вторгнення й безперервну агресію Російської Федерації проти України, її суверенітету і територіальної цілісності. Дії Російської Федерації порушують міжнародне право і спільні зобов'язання ООН, ОБСЄ, ІКПЧ та АКПЧ і самі принципи, на яких базуються наші організації. Ми обурені безперервними звірствами і пов'язаними з ними серйозними кризою з правами людини та гуманітарною кризою, які мають величезний згубний вплив на життя, безпеку й добробут мирного населення. Ми солідарні з народом України у ці важкі часи. Ми нагадуємо, що саме під час війни та збройного конфлікту право на свободу вираження поглядів і вільний доступ до інформації необхідно рішуче захищати, оскільки воно є важливим для сприяння міцному миру, розуміння природи конфлікту і забезпечення відповідальності. У зв'язку з цим виділяємо таке: По-перше, ми глибоко стурбовані безпекою журналістів, працівників ЗМІ та пов'язаного з ними персоналу в Україні, які виконують свою роботу в безпрецедентних умовах і дуже ризикують своїм життям. Є багато повідомлень про те, що журналісти зазнають нападів, переслідувань, катувань, їх викрадають. Відомо про вбивства журналістів і відмови їм у безпечному виїзді з міст і регіонів, які перебувають в облозі. Такі дії є огидними і повинні бути негайно припинені. Нагадуємо, що згідно з міжнародним гуманітарним правом під час збройного конфлікту журналісти вважаються цивільними особами і як такі мають бути забезпечені захистом. Напад з метою вбивства, поранення або викрадення журналіста є військовим злочином. Особи, відповідальні за прямі або невибіркові напади на цивільних осіб, у тому числі журналістів, повинні бути притягнуті до відповідальності і постати перед судом відповідно до національного та міжнародного права. Необхідно також вжити заходів для розшуку зниклих безвісти журналістів, з'ясування їхньої долі, надання належної допомоги і сприяння їхньому поверненню до родин. Держави зобов'язані захищати й гарантувати права людини, проводити ефективні розслідування і гарантувати ефективні засоби правового захисту та відшкодування. По-друге, ми стурбовані повідомленнями про те, що українські ЗМІ та інфраструктура інтернету можуть бути навмисно обстріляні російськими військами, щоб порушити доступ до інформації, в тому числі через кібератаки. Ми цінуємо, що доступ до інтернет-інфраструктури України залишився в основному стійким. Дуже важливо забезпечити людям в Україні постійний доступ до інтернету, мовлення та інших засобів зв'язку. Ми закликаємо вжити всіх можливих заходів для захисту ЗМІ, медіаорганізацій та інтернет-інфраструктури від атак і ворожого захоплення. Ми також закликаємо посилити різні форми підтримки від міжнародної спільноти для забезпечення стабільності медіа в Україні у той час, коли низка національних і місцевих ЗМІ втратили свої приміщення й обладнання або були пошкоджені чи знищені. По- третє, ми підкреслюємо, що пропаганда війни та національної ворожнечі, яка є підбурюванням до дискримінації, ворожнечі чи насильства, є глибоко шкідливою і заборонена статтею 20 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права. Ми закликаємо Російську Федерацію негайно утриматися від цих протиправних дій. По-четверте, ми стурбовані поширенням дезінформації щодо конфлікту в Україні в російських державних ЗМІ. Однак ми вважаємо, що з дезінформацією не можна боротися шляхом блокування чи заборони ЗМІ. Будь-яке обмеження свободи вираження поглядів має проходити ретельну перевірку за трьома аспектами: законності, законної мети, а також необхідності та співмірності. Ми стурбовані тим, що рішення ЄС заборонити два російські державні ЗМІ, можливо, було непропорційною відповіддю на дезінформацію. Це було використано як привід для додаткового закриття незалежних ЗМІ в Російській Федерації. Більш ефективною відповіддю на дезінформацію є заохочення доступу до різноманітної інформації, яка зазнає перевірки, у тому числі доступ до вільних, незалежних і плюралістичних ЗМІ. По-п'яте, ми вважаємо, що розмивання права на свободу вираження поглядів та інших прав людини протягом тривалого періоду часу і замовчування критичних голосів у Російській Федерації сприяли створенню середовища, яке сприяє війні Росії проти України. Ми стурбовані подальшим посиленням цензури і придушенням інакомислення та плюралістичних джерел інформації і думок у Російській Федерації, у тому числі блокуванням платформ соціальних медіа і новинних вебсайтів, зривом послуг іноземних постачальників контенту і послуг, масовим маркуванням незалежних журналістів і ЗМІ як "іноземних агентів", запровадженням кримінальної відповідальності та позбавленням волі на строк до п'ятнадцяти років за поширення так званої "фейкової" інформації про війну в Україні чи заперечення російських військових дій в Україні чи просто за мир або навіть згадку слова "війна". Ми висловлюємо жаль щодо систематичного придушення політичних опонентів, незалежних журналістів і ЗМІ, правозахисників, протестувальників та багатьох інших, які виступають проти дій російського уряду. Усі ці заходи зводяться до створення державної монополії на інформацію, що є грубим порушенням міжнародних зобов'язань Росії. Вони повинні бути припинені. Ми закликаємо російський уряд повністю виконувати свої міжнародні зобов'язання з прав людини, в тому числі поважаючи, заохочуючи і захищаючи свободу шукати, отримувати і поширювати інформацію незалежно від кордонів. По-шосте, ми зазначаємо, що війна в Україні додатково підкреслила ризики поширення дезінформації, брехні та підбурювання до насильства і ненависті, а також обмеження законного вираження думок у цифрових медіа і соціальних мережах через їхні бізнес-моделі, політики і практики. Хоча ми вітаємо заходи, вжиті провідними компаніями останнім часом для вирішення цих проблем, ми водночас закликаємо їх посилити належну обачність у сфері прав людини, покращити оцінку впливу, підзвітність, прозорість та рівне й послідовне застосування політики для захисту прав усіх користувачів" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.05.2022 Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк 11 - 13 травня бере участь у 55-му засіданні Європейської платформи регуляторних органів (EPRA), яке відбувається в м. Антверпені, Бельгія. У своєму слові під час сьогоднішньої пленарної сесії вона подякувала усім регуляторам, які відгукнулися на звернення Національної ради і оперативно відреагували, знайшли способи для заборони рашистської пропаганди в європейському ефірі. Вона також закликала до подальшого об'єднання, налагодження ефективної співпраці на всіх рівнях взаємодопомоги і розірвання усіх контрактів з російськими медіаструктурами. Наводимо текст виступу Ольги Герасим'юк на засіданні EPRA: "Доброго ранку, шановні колеги! Я хотіла би подякувати за надану мені можливість сказати кілька, але дуже важливих слів для вас. Я переконана, що більшість моїх колег тут мають уявлення про пекло, в якому перебуває моя країна з 24 лютого - дати, коли російська федерація почала війну проти України. Щоденне бомбардування міст і невеликих сіл літаками, крилатими ракетами і реактивною артилерією, позбавлення води і їжі, проживання в підвалах і укриттях понад два місяці - це нова реальність в Україні. Світ шокували новини з Ірпеня, Бучі, Бородянки - невеликих містечок, які розміщені всього у 5 - 30 хвилинах їзди на авто з Києва, з повністю зруйнованого міста Маріуполя. Катування і зґвалтування дітей, жінок і чоловіків, масові страти. Близько 20 тисяч українських мирних жителів були вбиті тільки в Маріуполі, але точні цифри поки невідомі. Намагаючись приховати ці злочини, російська армія спалює їхні тіла в мобільних крематоріях. Однак, шановні колеги, сама війна почалася набагато раніше. Вона почалася ще у 2014 році, коли Росія анексувала Крим і частину двох східних регіонів моєї країни. Тоді вперше з'явився термін "гібридна війна". Створюючи і поширюючи дезінформацію, звинувачуючи самих жертв у своїх злочинах, вводячи цензуру і відверту брехню, Росія породила витончену пропаганду. І ця війна в інформаційному просторі виходила за межі моєї країни… Щоб зрозуміти серйозність ситуації, досить нагадати, що внаслідок анексії Криму у 2014 році Україна втратила, а Росія безпідставно і незаконно використовує 503 частотні присвоєння. На територіях так званих "ДНР" і "ЛНР" втрачено 175 частотних присвоєнь. І ось за час повномасштабної війни, яка почалася 24 лютого цього року, було втрачено 284 частоти, 164 українські мовники припинили мовлення, а російські пропагандистські ЗМІ запустили мовлення з використанням наших частот. На жаль, ці цифри постійно зростають через війну. Шановні колеги, тут я хотіла би висловити щиру подяку кожній із ваших країн, нашому Секретаріату та Правлінню EPRA за оперативну й ефективну відповідь на мій запит шляхом негайного створення координаційного центру на рівні нашої Платформи. Кожен ваш лист про протидію рашистській пропаганді, кожна ваша відповідь, що містила слова "заборонено", "вимкнено", "скасовано", "призупинено", надихала, зміцнювала нашу надію, викликала безмежну вдячність і давала нам безцінне відчуття єдності. Ця єдність стала для нас підтримкою і базовою цінністю. Понад 20 регуляторів поінформували нас про свої рішучі кроки. Втіхою було отримувати як офіційні новини, так і листи, що надходили від вас, мої шановні колеги. Ми також вдячні вашим урядам за швидкі кроки з адаптації біженців з України. Ми вдячні мовникам, які створювали сайти, новини, програми українською мовою. Ми вдячні всім, хто надав українським мовникам доступ до ваших кабельних мереж, забезпечивши мільйонам біженців інформацію з батьківщини. Переконана, що це лише початок створення і діяльності антирашистської коаліції. Ми навіть створили щось на кшталт "мапи солідарності і підтримки", яка чітко показує, як деякі країни, наші члени, заблокували більшість доступних російських каналів, як інші країни частково заборонили російські канали (мова йде про Russia Today і Sputnik). Деякі країни підтримали нас у листах, але не знайшли можливості вжити заходів. На жаль, є кілька країн, які ще не відповіли на наші звернення. Однак я вважаю, що це була лише технічна проблема, і позитивна відповідь для нас і для демократичних суспільств прийде дуже скоро. Те, що ми точно зрозуміли в період війни, - тотальній дезінформації і цинічному спотворенню реальності, які є потужною зброєю Росії, на жаль, не можна зарадити звичайними військовими засобами. Саме тому ми повинні зміцнювати і зберігати нашу єдність і ефективну співпрацю. Саме тому я тут - щоби закликати вас про допомогу не тільки для моєї країни, прошу вас продовжити процес об'єднання для ще сильнішого і більш тісного протистояння спільній загрозі і ворогу. На цьому тлі вкрай важливо налагодити ефективну співпрацю між усіма цивілізованими країнами для протидії російській дезінформації. Вона повинна охоплювати всі рівні взаємодопомоги та обміну інформацією. Від забезпечення постраждалих регіонів технічним обладнанням до вжиття оперативних заходів регуляторами в країнах-партнерах. Усі контракти з російськими медіаструктурами повинні бути розірвані. Яка сума грошей для Eutelsat або SES може виправдати постійний вплив на мозок тих, хто вибрав Європу своїм місцем для життя? А це майже 30 мільйонів російськомовних європейців - тобто в середньому кілька європейських країн. Шановні колеги, пам'ятаймо, що Росія, вчиняючи свої злочини, під прикриттям європейськими цінностями, однією з яких є свобода слова. Криваві події в Україні показують, як інформаційні інструменти використовуються при скоєнні масових воєнних злочинів. Саме тому, шановні колеги, нам потрібно вирішувати такі серйозні виклики у сфері свободи слова і поширення інформації. В Україні ми про це думаємо, ми над цим працювали всі ці воєнні місяці. Навіть у таких умовах ми далі мріємо і плануємо мирне і безпечне майбутнє. Я запрошую всіх вас приєднатися до нас у цій роботі, давайте реалізовувати нові проекти для посилення і модернізації ролі регуляторів. І моя мрія - щоби ми разом напрацювали і ухвалили такі нові програми саме в Києві - столиці Свободи і Перемоги над злом! Слава Україні!" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.05.2022 Чернівецька радіостанція "Буковинська хвиля" 100.0 FM (100.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. Ogg та Інтернет-мовлення 320k.) щодня з понеділка по п'ятницю з 17:00 до 19:00 розігрує піцу. У вечірньому шоу "Добре стоїмо" єдиним prontoм з партнером PRONTO PIZZA & SUSHI PRO. До речі, 10% з комбо ЗСУ і комбо Паляниця йде на українське військо. Замовляй і перемагай! (Джерело: Сторінка радіо "Буковинська хвиля" 100.0 FM у соцмережі Facebook).
  • 12.05.2022 Сьогодні, у четвер, 12 травня, о 18:15 UA: Українське Радіо представить радіофільм пам'яті першого президента України Леоніда Кравчука з використанням останнього прижиттєвого радіоінтерв'ю для програми "Персона ґрата". Також цього дня о 22:00 в ефірі всіх регіональних телеканалів Суспільного покажуть дві серії документального серіалу "Колапс. Як українці зруйнували імперію зла" за участі Кравчука. "Ми покажемо у цих серіях телефільму та спецефірі радіо виняткову роль Леоніда Кравчука у проголошенні незалежності України. Ми не даватимемо оцінок першому Президентові - це зроблять глядачі й слухачі Суспільного", - зазначив Дмитро Хоркін, член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо та телебачення. Зокрема в радіофільмі від Українського Радіо слухачі почують думки Леоніда Кравчука щодо відновленої незалежності України в 1991 році, світової підтримки та повернення окупованих територій, якими він поділився в останньому прижиттєвому радіоінтерв'ю для авторської програми Світлани Мялик "Персона ґрата", яке вийшло (перша частина, друга частина) у 2020 році з нагоди 29-річчя незалежності України. Також перший президент України став одним з головних героїв у документальному серіалі "Колапс. Як українці зруйнували імперію зла", виробництвом якого на замовлення та за сценарієм Суспільного Мовлення займалася команда Esse Production House. Зокрема дві останні серії семисерійного серіалу докладно розповідають про важливі події, які відбувалися у День проголошення незалежності та наступні пів року. Серія "Незалежність" детально розповідає про історичний день 24 серпня 1991 року: що відбувалося за лаштунками історичного засідання Верховної Ради; як вдалося переконати комуністичну більшість Верховної Ради проголосувати за Акт проголошення незалежності України та важливу роль Леоніда Кравчука у пошуках компромісу. Епізод "На межі ядерної катастрофи. Колапс на Різдво" показує, як на референдумі 1 грудня українці поклали край існуванню імперії зла, як Біловезька угода припинила існування Радянського Союзу та про небезпеку для всього світу від розпаду держави з потужним ядерним арсеналом. Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує цілодобовий інформаційний марафон "Єдині новини #UAразом", що транслюється на телеканалі UA: ПЕРШИЙ. Інформаційний марафон Суспільного продовжується одночасно на: 1. Всіх 24 регіональних телеканалах Суспільного (UA: БУКОВИНА, UA: ВІННИЦЯ тощо), також кожний регіон подає новини на регіональних сторінках у Facebook, YouTube, Instagram, Telegram. Телеканали UA: КРИМ, UA: ДОНБАС та UA: ЗАКАРПАТТЯ можна дивитися також через супутник; 2. Сайті, ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ, додатково трансляція телеканалу доступна на ОТТ-платформах; 3. Українському Радіо в FM- та AM-діапазонах (чи середньохвильовому діапазоні на старих приймачах) на частотах по всій країні; 4. А також на діджитал-платформах Суспільне Новини. Новини оперативно надаються в соцмережах Telegram, Facebook, Instagram, Youtube, Viber, а також Twitter англійською мовою для міжнародної аудиторії. Нагадаємо, Українське Радіо мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. А середні хвилі Радіо Балтійська хвиля покривають мовлення у країнах Західної Європи до Португалії, країни Північної Європи, європейську частину росії. Усі канали Суспільного радіо слухайте в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. З 13 березня в мобільному застосунку "Дія" стала доступною функція "Дія Радіо". Відтепер можна безоплатно та цілодобово слухати ефір Українського Радіо у мобільних телефонах. З 17 березня в ефірі усіх регіональних телеканалів Суспільного виходить міжрегіональний телемарафон "Суспільне. Спротив" - щобудня увечері команда регіонального мовлення готує 8 годин прямого ефіру, новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. Онлайн регіональні телеканали Суспільного можна переглядати на сайтах філій. Також з 15 квітня OTT-платформи oll.tv та MEGOGO.NET почали показувати UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: ЛЬВІВ в HD-якості (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 12.05.2022 У Бердянську російські окупанти перейменували захоплену радіостанцію "Азовська хвиля" та поширюють дезінформацію. Про це сказав в ефірі загальнонаціонального марафону речник Запорізької обласної війської адміністрації Іван Ареф'єв. "Бердянці у тимчасово окупованому місті знову були в інформаційній блокаді через повну відсутність мобільного зв'язку та частково інтернету. Захоплене росіянами також місцеве радіо 106 FM, яке нині має назву "Свободный Бердянск", поширює пропагандистські меседжі та дезінформацію щодо справ у місті та Україні загалом", - сказав він. Нагадаємо, 8 березня стало відомо про захоплення окупантами радіостанції "Азовська хвиля" в Бердянську, яка мовила на частоті 106.0 FM. Тоді міська рада попереджала, що будь-яка поширена цим радіо антиукраїнська інформація є неправдивою (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.05.2022 Благодійні лайви на підтримку ЗСУ у студії львівської мережевої станції "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k.) тривають, і вже цієї неділі, 15-го травня, на хвилях станції ви почуєте просто фантастичний гурт - Gar4ica. Традиційно у вас є можливість послухати виступ наживо зі студії, проте кількість місць обмежена, а умови прості: 1. Написати у дірект на станцію; 2. Внести благодійний внесок у розмірі 500 гривень; 3. Завітати на Радіо Перше і не тільки почути, але й усе побачити. Важливо! Усі кошти отримані з донатів Радіо ПЕРШЕ перерахує на потреби ЗСУ. Не забувайте: зустріч вже цієї неділі, о 19:00. Переможемо (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 11.05.2022 11 травня Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні одноголосно підтримав за основу законопроєкт № 7345 "Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану". Законопроєктом запропоновано внести зміни до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" в частині визначення термінології, уточнення повноважень регулятора в період дії воєнного стану, удосконалення положень, що стосуються регулювання сфери телерадіомовлення в особливих обставинах. Зокрема, передбачено, що Національна рада зможе штрафувати телерадіоорганізації у разі вчинення ними таких порушень: "виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України". Водночас збільшується перелік порушень, за які мовник не несе відповідальності, якщо вони транслювалися в прямому ефірі, крім випадків, коли працівниками телерадіоорганізації не було вжито заходів щодо припинення правопорушення у прямому ефірі. Законопроєкт також передбачає, що Закон "Про телебачення і радіомовлення" буде доповнено новою статтею 51-1, яка встановлює особливості застосування санкцій в період дії воєнного стану, врегульовує процедуру розгляду питання про можливе порушення ліцензіатом окремих вимог цього Закону, прийняття рішень за результатом такого розгляду тощо. Член Національної ради Олександр Бурмагін зауважив на двох проблемах, які пов'язані з необхідністю ухвалити цей законопроєкт. Перша - це проблема "технічного характеру", оскільки нині усе законодавство, усі процедури в роботі регуляторного органу виписані для мирного часу, і багато з них сьогодні фізично важко виконати - подання заяв у паперовій формі, терміни розгляду тощо. Тому в законопроєкті запропоновано, що Національна рада сама визначатиме такі процедурні моменти під час воєнного стану. Інший аспект - санкційний. Було погоджено, що санкційні моменти мають бути виписані на рівні закону. Саме тому в Законі "Про телебачення і радіомовлення" запропоновано нову статтю. У ній ідеться про те, що Національна рада в разі повторного порушення мовником законодавства буде констатувати такий повторний факт і буде звертатися до військового командування, щоб воно вжило заходів реагування щодо порушника. "Зауважу, що звернення до військового командування є тільки у випадку повторності порушення. І тільки за ті порушення, що стосуються закликів до насильницького повалення конституційного ладу, за речі, які пов'язані з війною. За інші порушення - порнографія, обмеження щодо дітей та ін. - Нацрада буде застосовувати штрафи", - пояснив Олександр Бурмагін. Члени Комітету пропонують Парламенту ухвалити зазначений законопроєкт за процедурою, яка передбачає скорочений строк подачі правок. Законопроєкт № 7345 зареєстрований 29 квітня 2022 року, його авторами є народні депутати Євгенія Кравчук, Микита Потураєв, Ірина Констанкевич та інші (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.05.2022 До уваги правовласників іноземних телерадіоорганізацій і їх представників! Національна рада нагадує, що 01.02.2022 набув чинності Порядок формування Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються (Порядок), затверджений рішенням регуляторного органу від 18.11.2022 № 1727. Пункт 16 Порядку передбачає, що іноземні телерадіоорганізації, внесені до Переліку, підтверджують свої наміри про ретрансляцію до 31 березня кожного третього календарного року після внесення їх до Переліку, підтверджуючи або поновлюючи всю інформацію та документи, на основі яких ухвалювалося рішення про внесення до Переліку. Неподання документів для поновлення інформації, на основі якої приймалося рішення про внесення до Переліку, є підставою для вилучення із Переліку. Підтвердження або поновлення інформації здійснюється на підставі письмової заяви правовласника (виробника) програми або його уповноваженого представника. Вона має бути поданою за формою, що наведена в додатку до Порядку. До Заяви додаються: а) копія дозвільного документа країни-походження програми (ліцензія, свідоцтво про реєстрацію тощо); б) документ, що підтверджує повноваження уповноваженого представника правовласника (виробника) програми (у разі якщо Заява подається не особисто правовласником (виробником) програми). У разі неможливості вчасно подати заяву або додати документи Національна рада наполегливо закликає надіслати відповідну заяву, в якій зазначити причини неможливості подання заяви та/або документів. У разі визнання причин, які унеможливили виконання вимог Порядку, поважними і такими, що спричинені запровадженням воєнного стану в України, Національна рада може перенести строки подання відповідних документів (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.05.2022 У середу, 11 травня, на засіданні комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики члени комітету вирішили не розглядати законопроєкти № 7273 "Про внесення змін до деяких законів України щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах та заборони відтворення музичної продукції походження держави-агресора" (автори народні депутати Софія Федина, Ірина Фріз та ін.) та альтернативний № 7273-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора" (автори Олександр Санченко, Максим Ткаченко та ін.). Після проведених консультацій члени комітету вирішили не розглядати два окремі проєкти, а підготувати спільний комітетський законопроект. Нагадаємо, у проєкті № 7273 автори пропонують внести зміни до двох законів України. У частині 2 статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" всі цифри "35" замінити на цифри "50" по всьому тексту. На думку авторів, має бути встановлене квотування української музики в радіоефірі музичних радіостанцій та музичних телеканалів на рівні - не менше ніж 50% ефірного часу. Також пропонується доповнити розділ Х "Прикінцеві положення" Закону України "Про культуру" новим пунктом 2-1 такого змісту: "2-1. На період до звільнення всіх окупованих українських територій та припинення агресії з боку Російської Федерації заборонити на території України відтворення аудіовізуальних творів у виконанні громадян і резидентів держави-агресора на радіо, телебаченні, в розважальних закладах, громадському транспорті (у комунальних та приватних перевізників), в закладах освіти, закладах культури та відпочинку, готельного та ресторанного бізнесу, кінотеатрах, громадському просторі тощо". Проект Закону № 7273-1 дещо ширший. Він не тільки пропонує визначення національного музичного продукту, що на думку авторів в найближчій перспективі призведе до прискорення розвитку музичної індустрії, збільшення частки національного продукту в радіо ефірі, на телебаченні та в громадському просторі, фінансової підтримки суб'єктів музичної індустрії, зокрема через механізми грантування. А також в проєкті пропонується повністю та безстроково заборонити публічне виконання, публічний показ, публічну демонстрацію, публічне сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, що містять виконання музичного недраматичного твору з текстом, здійснене співаком - громадянином Російської Федерації та/або вироблені фізичною або юридичною особою - резидентом Російської Федерації. Така заборона не поширюватиметься виключно на тих виконавців (співаків), які публічно та відкрито засудили російську агресію проти України. Таких виконавців буде включено до спеціального Переліку згідно з процедурою, що має бути визначена Міністерством культури спільно із Службою Безпеки України (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.05.2022 Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 11 травня 2022 року одноголосно підтримав за основу законопроект №7345 "Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану". Також члени комітету пропонують парламенту ухвалити його за скороченою процедурою. Законопроектом, зокрема, вносяться зміни до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо визначення термінології, уточнення повноважень Нацради в період дії воєнного стану, удосконалення положень, що стосуються регулювання сфери телерадіомовлення в особливих обставинах. Зокрема, розширюється пункт 8 статті 72 "Санкції за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення". А саме у разі ухвалення закону Нацрада зможе штрафувати телерадіоорганізації (ТРО) у разі вчинення таких порушень: "виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;". Також у цьому ж пункті збільшується перелік порушень, за які ТРО не несе відповідальності, якщо вони транслювалися в прямому ефірі, крім випадків, коли працівниками телерадіоорганізації не було вжито заходів щодо припинення правопорушення у прямому ефірі. Зокрема: "…пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України, ґлорифікації осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі військові люди"…". Законопроектом також передбачається доповнення закону "Про телебачення і радіомовлення" новою статтею 51-1, яка встановлює особливості застосування санкцій в період дії воєнного стану, врегульовує процедуру розгляду питання про можливе порушення ліцензіатом окремих вимог цього Закону, прийняття рішень за результатом такого розгляду тощо. Заступниця голови комітету, голова профільного підкомітету Євгенія Кравчук зазначила, що Нацрада зіткнулася з тим, що не мала переліку своїх повноважень під час воєнного стану. "Тому ми подаємо цей перелік повноважень у профільному законі, і зауважу, що вони можуть застосовуватися тільки на період воєнного стану. Отже, пропонується тільки на період воєнного стану Нацраді самій визначатися з порядком видачі та анулювання тимчасових дозволів з використанням радіочастотного ресурсу. Фактично Нацрада зараз не може видавати нові дозволи, а це дуже небезпечно в умовах інформаційної війни. Серед санкцій залишаються тільки штрафи, які застосовуються за найбільш грубі порушення, які містяться в частині 2 статті 6 (порнографія, обмеження по дітях, заклики до війни тощо). Після обговорення в робочій групі ми відмовилися від закріплення повноважень регулятора анулювати ліцензії на підставі власного рішення. Але проблема залишається, як у випадку з херсонським мовником "ВТВ плюс", який нещодавно транслював колаборанта Сальдо. Нам треба буде думати, яким чином вирішувати такі випадки. У разі повторного порушення Нацрада своїм рішенням просто констатуватиме повторний факт і буде звертатися до військового командування, щоб вони якимось чином відрегулювали порушника. Адже під час воєнного стану у військового командування набагато більше можливостей", - сказала Євгенія Кравчук. Член Нацради Олександр Бурмагін коротко описав дві проблеми. Перша - це проблема технічного характеру, оскільки наразі процедурно всі моменти виписані для Нацради для мирного часу, багато з яких сьогодні важко виконати фізично (подача заяв у паперовій формі, терміни розгляду тощо). "Ми пропонуємо у законі Нацраді визначати самій ці процедурні моменти під час воєнного стану. Другий момент - це санкційний. Ми визначилися, що санкційні моменти мають бути виписані на рівні закону. І ми власне додаємо нову статтю, яка стосується цих особливостей. Зауважу, що звернення до військового командування є тільки у випадку повторності порушення. І тільки за ті порушення, що стосуються закликів до насильницького повалення конституційного ладу, за речі, які пов'язані з війною. За інші порушення (порнографія, обмеження щодо дітей та ін.) Нацрада буде застосовувати штрафи", - сказав Олександр Бурмагін. Член Комітету Микола Княжицький загалом підтримав цей законопроект, але наголосив, що потрібні ще зміни і до закону про воєнний стан. Законопроект №7345 зареєстрований 29 квітня 2022 року, його авторами є народні депутати Євгенія Кравчук, Микита Потураєв, Ірина Констанкевич та інші. Заступник директора Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай у коментарі ДМ назвав появу законопроєкта запізнілою. "Поява такого законопроекту я б сказав є дещо запізніла. На жаль, українцям довелося довго доходити до думки, що Росія є нацистською державою з усіма притаманними ознаками: культ особистості, заборона альтернативних думок, расизмі заперечення з подальшим знищенням українців як нації. Тому визначення режиму Росії як нацистський тоталітарний не є гіперболою, а констатацією факту. Саме тому поява його в законопроекті є цілком адекватною в т.ч. у прирівнюванні до радянського і нацистського режиму Третього рейху. Конкретно поява цього законопроекту, як на мене, пов'язана з подіями колаборації деяких ліцензіатів з російськими окупантами, зокрема на Херсонщині. Запропоновані норми, зокрема в частині санкцій, очевидно пов'язані з законопроєктом про медіа, що є добрим способом відтестувати такі процедури на практиці. Єдиним ризикованим полем, як на мене, є зміни до ст.6, за якою прибирається виняток для ТРО у випадку, якщо гості починають виголошувати пропаганду тоталітарних режимів чи виправдовувати агресію. В такому разі ведучі і режисери мають доволі оперативно переривати такого гостя і вимикати з ефіру. Також, звісно, викликає питання санкцій, адже медійний ринок залишився без грошей. З одного боку, це добра нагода не наражатися на санкції, але у випадку, якщо щось таке станеться, можуть виникнути питання несплати самого штрафу" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.05.2022 "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода" розпочало прийом заявок на стипендію Вацлава Гавела для журналістів на 2023 рік. Податися на стипендію можуть журнналісти з України, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та Росії. Заявки приймаються до 3 червня 2022 року включно, а стажування триватиме з 4 січня по 31 липня 2023 року: два тижні у місцевому бюро "Радіо Свобода" та пів року у штабквартирі в Празі. Після перебування в столиці Чехії стипендіати повернуться до бюро у своїй країні, де продовжать роботу ще протягом місяця. На час програми переможець отримуватиме щомісячну стипендію - розмір відповідатиме шкалі заробітної плати конкретного бюро. Також покриватимуться кошти на дорогу і проживання для поїздки в Прагу. Мета програми - допомогти медійникам із країн, у яких бракує свободи преси, реалізуватися з дотриманням професійних стандартів. Раніше в Україні конкурс вигравали Наталія Седлецька (нині редакторка та ведуча програми телевізійних розслідувань "Схеми. Корупція в деталях"), Ольга Мальчевська (екскореспондентка "1+1", тепер журналістка BBC), Сафіє Абляєва (журналістка телеканалу ATR), київська журналістка та письменниця Ярослава Куцай, журналіст та одеський активіст Гліб Жаворонков, кримський журналіст Давид Аксельрод, київський журналіст Артур Корнієнко та Катерина Лихогляд (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 10.05.2022 Столична радіостанція "Прямий FM" (88.4 МГц, а також Інтернет мовлення 192k.) сьогодні приблизно о 15-ій годині відновила трансляцію марафону телеканалу "Прямий". Нагадаємо - протягом останніх днів в ефірі станції лунала музика українських груп і виконавців, випуски радіосеріалу "Війна за незалежність: хроніки українсько-російської війни" та записи старих програм радіо "Прямий FM", що були створені до початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну (Власна інформація).
  • 10.05.2022 Уже завтра на хвилі старосамбірського радіо "Голос Прикарпаття" (91.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 112k. AAC+ та Інтернет-мовлення 160k. AAC+) стартує новий спецпроєкт "Історії війни". Станція втілює його разом із Центром надання соціальних послуг Старосамбірської міської ради. Метою проєкту є висвітлення та збереження історій тих українців, які постраждали від війни. Історії про те, як змінилось життя наших громадян після 24 лютого. Якщо вам є що розповісти - пишіть на радіо "Голос Прикарпаття" у приватні повідомлення. Ваше слово важливе! Програма виходитиме в ефір щосереди об 11:00 (Джерело: Сторінка радіо "Голос Прикарпаття" у соцмережі Facebook).
  • 10.05.2022 Харківська онлайн-радіостанція Радіо Накипіло повертається у форматі подкастів. Поки подкастів - над налаштуванням етеру на станції почнуть працювати найближчим часом. За останній місяць на "Радіо Накипіло" запустили серію програм, і з радістю про них розповідає. Олександр Колмен Сердюк повернувся з "Музичним БуБуБу". Гість нового випуску - Євген Турчинов, гітарист "Жадан і Собаки" та "Криваве забазарєво". Психотерапевтка Наталія Завгородня, яка раніше робила подкаст "Просто про", тепер випускає "Психотерапевтичну п'ятихвилинку" з порадами, корисними в критичних ситуаціях. Аліка Піхтерева та Наталія Шкурат щоденно готують ранковий та вечірній випуски аудіодайджестів - головних подій дня. Євген Стрельцов записує подкаст "Країна поза країною" про тих, хто вимушений був поїхати з України, але продовжує прославляти її. Cлухайте, підписуйтесь - попереду багато цікавого: https://soundcloud.com/nakipeloua/sets (Джерело: Сторінка Євгена Стрельцова у соцмережі Facebook).
  • 10.05.2022 На хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Світле радіо Еммануїл" (Київ-67.28 МГц, Львів-67.82 МГц, Суми-69.02 МГц, Харків-69.20 МГц, Чернівці-69.26 МГц, Запоріжжя-69.92 МГц, Дніпро-70.37 МГц, Чернігів-70.79 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k., Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) поновили інтерактив - обговорення Теми дня! З минулого тижня щодня о 10:00 дві години поспіль в будні дні й година у вихідні на Світлому радіо присвячені спілкуванню із слухачами у прямому ефірі по темі дня. Ведучі станції завжди раді Вашій участі в інтерактивних програмах. Тож вони із нетерпінням чекатимуть наступної зустрічі на хвилях радіо "Еммануїл"! (Джерело: Сторінка "Світлого радіо Еммануїл" у соцмережі Facebook).
  • 9.05.2022 Радіостанція UA: Радіо Промінь традиційно виступає офіційним радіотранслятором Євробачення. Другий канал Суспільного радіо транслюватиме у прямому ефірі два півфінали Євробачення-2022 - 10 і 12 травня і фінал конкурсу, який відбудеться 14 травня. В ефірі працюватимуть 2 пари ведучих: Анна Заклецька і Дмитро Захарченко та Саша Франко і Євген Павлюковський. Хто й коли вестиме ефіри - визначали жеребкуванням, точнісінько за правилами самого конкурсу. Трансляція кожної частини Євробачення-2022 на UA: Радіо Промінь складатиметься із препаті, самого конкурсу та афтепаті. Препаті стартуватиме о 21:00, в ефірі UA: Радіо Промінь ведучі говоритимуть із музичними експертами, зірками Євробачення та розповідатимуть слухачам історію конкурсу. 10 травня гостею ефіру стане переможниця конкурсу Євробачення-2016 Джамала, у другому півфіналі, 12 травня, слухачі почують переможницю Євробачення 2004 року Руслану, а у фіналі конкурсу, 14 травня, запрошеними гостями будуть Вєрка Сердючка, яка посіла друге місце на Євробаченні-2007, та учасниця Євробачення-2021, лідерка гурту Go-A Катя Павленко. Після трансляції конкурсної програми о 22:00 10, 12 та 14 травня стартуватиме афтепаті, в межах якого заплановане спілкування із гуртом "Kalush Orchestra" і спеціальною кореспонденткою Суспільного Мовлення в Турині Анною Тульєвою. "Хочемо поговорити про музику, дипломатію, волонтерство, власне, якщо зазирнути в історію конкурсу, то Євробачення якраз від самого початку - це саме про об'єднання повоєнної Європи через культуру", - розказала про особливості цьогорічного конкурсу креативна продюсерка UA: Радіо Промінь Вікторія Польченко. Уже завтра, 10 травня, о 22:00 відбудеться перший півфінал Пісенного конкурсу Євробачення-2022 у Турині, де 17 учасників боротимуться за право представити свою країну у фіналі конкурсу. Представник від України, гурт "Kalush Orchestra" з піснею "Stefania" виступатиме під номером 6. Пісенний конкурс Євробачення-2022 можна буде також дивитися: 1) На суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА, яка розпочнеться о 22:00. Коментуватиме шоу незмінний ведучий Тімур Мірошниченко, який понад 15 років є українським голосом Євробачення; 2) На діджитал-платформах Суспільного: а) фейсбук-сторінці Євробачення; б) сайті Суспільне Культура; в) сайті Суспільне Євробачення; г) на ютуб-каналі Євробачення Україна можна буде спостерігати за роботою ведучого Тімура Мірошниченка наживо з коментаторської студії. Слухайте Радіо Промінь на хвилях у FM-діапазоні: Луцьк - 107.3 МГц, Житомир - 105.6 МГц, Івано-Франківськ - 88.8 МГц, Калуш Івано-Франківської області - 90.2 МГц, Київ - 97.2 МГц, Львів - 102.5 МГц, Миколаїв - 88.8 МГц, Тернопіль - 101.5 МГц, Харків - 100.5 МГц, Ніжин - 102.2 МГц, Кропивницький - 88.7 МГц, Ужгород - 103.0 МГц, Ковель - 103.9 МГц, Суми - 91.3 МГц, Одеса - 88.5 МГц, Івано-Франківськ - 88.8 МГц, а також в мобільному застосунку suspilne.radio в Google Play та App Store, і на сайті suspilne.radio. Нагадаємо, Радіо Промінь - найперша українська музична радіостанція, була створена 22 квітня 1965 року. Це перша радіостанція, яка запропонувала слухачам долучатися до розмов у прямому ефірі, вела власний музичний хіт-парад та багато іншого (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 9.05.2022 Суспільне оголошує про скасування мистецьких конкурсів на виробництво проєктів для радіостанцій UA: Українське Радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура. Метою мистецьких конкурсів був пошук найкращих творчих ідей для створення суспільно-політичних, культурно-просвітницьких, гумористичних та музичних радіопередач Суспільного мовника. Проте з моменту військової агресії російської федерації проти України, активного поширення державою-агресором дезінформації та викривлення відомостей, пріоритетним завданням Суспільного мовника стало донесення правди про війну, інформування про найоперативніші новини зі всієї України, про поточну ситуацію в Україні та світі. За таких обставин, в період дії в Україні правового режиму воєнного стану, Суспільний мовник не бачить можливості реалізації політики та правил раніше оголошених мистецьких конкурсів, через що і змушений скасувати наступні мистецькі конкурси: 1. "Нічна Вахта" - щоденне нічне шоу для дорослої аудиторії, що висвітлює різні сфери суспільного життя в легкій, невимушеній манері, з елементами гумору. 2. "Гомін Аут" - щоденне гумористичне гостросоціальне стендап-радіошоу. 3. "Промінь рекомендує" - щоденна п'ятихвилинна радіопередача, яка представляє в ефірі новинки мейнстримової української музики. 4. "Хіт-парад 12-2" - щотижневий радіочарт сучасної української музики. 5. "Радіоблог про життя і творчість Григорія Сковороди" - цикл радіопубліцистичних передач, створених на основі авторських текстів-есеїв про життя і творчість Григорія Сковороди. 6. "Радіосеріал про депортації українців" - цикл 7 радіодокументальних передач до 75-х роковин проведення акції "Вісла" на Лемківщині, Надсянні, Холмщині та Підляшші та 75-х роковин початку операції "Захід" і масової депортації українців до Сибіру. 7. "Радіосеріал про дисидентів і події 1972 року" - цикл 7 радіодокументальних передач до 50-х роковин операції КДБ "Блок" проти українських дисидентів. Водночас Суспільний мовник шукає нові алгоритми проведення мистецьких конкурсів, що враховують особливості діяльності Організатора й Учасника у воєнний період. На НСТУ висловлюють вдячність усім учасникам конкурсів і впевнені, що попереду на всіх нас чекають тільки перемоги! (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 9.05.2022 Згідно із повідомленнями відвідувачів форуму порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні", в місті Апостолове Дніпропетровської області на частоті 101.8 МГц наразі транслюється спільний марафон українських телеканалів і радіостанцій "Єдині новини" без включень марафону Суспільного радіо. Нагадаємо - до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні на цій частоті транслювалися програми радіостанцій "Стильне радіо Перець FM" та ТРК "Атлант" (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 9.05.2022 Розклад ефірів на хвилі яворівської радіостанції "Явір FM" (94.6 МГц та Інтернет-мовлення 160k. AAC+): Новини - 9:15, 12:15, 15:15, 18:15; Казка для дітей - 20:30 (Джерело: Сторінка радіо "Явір FM" у соцмережі Facebook).
  • 8.05.2022 Керівник ТОВ "ТРК "Тризуб ФМ" Василь Мєзєнцов на своїй сторінці у соцмережі Facebok продовжує розкривати подробиці щодо планів радіостанції "Тризуб FM" розпочати мовлення на середніх хвилях та повідомляє про поточні потреби станції: "Війна на всіх фронтах. Така сама війна відбувається в радіохвилях. Радіо Тризуб ФМ розпочинає своє мовлення в середньому діапазоні. Контент як завжди - чесний, агресивний до кацапів. Також добавиться євакуаційна інформація. Та яка буде чутна в Маріуполі, Мелітополі, Бердянську, Геніченську, Кирілвки, Якимовке, Пологах, Камянка, Розівка. Зона покриття - вся Запорізька, Донецька, Херсонська області. Коли ми в 16 му році починали робити радіостанцію яка лунала в квартирах Донецька нам багато говорили що це складно і неможливо. Так само складно і зараз але головне що це можливо. Можливо завдяки підтримки Данії та Вас! Тож рубимось далі! Нам терміново необхідно: 1. Шпіль 2 м. "Layer" - 60 шт. 2. Рігель (0.1 або 0.2 м) "Layer" - 60 шт. 3. Домкрати "Layer" - 6 шт. 4. Стальний трос (4 мм) - 240 м. Багато компаній з прокату сценічного обладнання знає про що йде мова, навряд ви зараз будете використовувати своє обладнання за призначенням. Все просто - переможемо - повернемо! Приват 4149 6090 0436 7753. PayPall " (Джерело: Сторінка Василя Мєзєнцова у соцмережі Facebook).
  • 8.05.2022 Коломийська мережева станція "Сяйво" (Дебеславці-106.8 МГц, Бурштин-89.6 МГц, Гарасимів-100.7 МГц, Річка-102.8 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) відновлює трансляцію авторських проєктів. У вівторок, 10 травня, радіо "Сяйво" відновлює трансляцію програм власного виробництва. З 08:00 до 21:00 щогодини звучатимуть новини України та Івано-Франківщини. Повертаються до ефіру авторські проєкти ведучих. З 21:00 до 08:00 години і надалі транслюватиметься інформаційний марафон "Єдині новини" від центральних телеканалів (Джерело: Сторінка радіо "Сяйво" у соцмережі Facebook).
  • 8.05.2022 Завтра, 9 травня, на хвилі вінницького радіо "Місто над Бугом" 101.8FM (101.8 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) стартує нове авторське шоу "Доброго вечора, ми з України з Дмитром Глєбовим". В рамках шоу лунатимуть: рекомендації зі здорового способу життя; правильна радіокухня; радіотренування; а також - перший волонтерський радіохаб. Щобудня з 17:00 до 19:00 (Джерело: Сторінка радіо "Місто Над Бугом" 101.8 FM у соцмережі Facebook).
  • 8.05.2022 Радіостанція "Тризуб FM" планує незабаром розпочати мовлення на середніх хвилях. Про це повідомив на своїй сторінці у соцмережі Facebook керівник ТОВ "ТРК "Тризуб ФМ" Василь Мєзєнцов: "Радіо Тризуб ФМ! Зовсім скоро на середніх хвилях будемо передавати вітання українцям в Український Крим!". Нагадаємо - патріотичне радіо "Тризуб FM" було створене волонтерами з міста Запоріжжя, розпочало своє мовлення у червні 2016 року в місті Карлівка Донецької області і перед початком повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну мовило в низці населених пунктів в зоні проведення ООС на Донбасі. Кілька років тому станція також претендувала на одну із FM-частот, виставлених на конкурс в місті Запоріжжя, однак, не отримала необхідної підтримки членів Нацради (Джерело: Сторінка Василя Мєзєнцова у соцмережі Facebook).
  • 7.05.2022 Нехай цей вечір стане трішки кращим. Вже у понеділок, 9-го травня, Хеппі Ранок повертається в ефір Національної мережі ХІТ FМ (Київ-96.4 МГц, Нововолинськ-89.0 МГц, Білгород-Дністровський-90.8 МГц, Шостка-91.2 МГц, Миколаїв-91.5 МГц, Прилуки-97.0 МГц, Олександрія-99.8 МГц, Корюківка-99.9 МГц, Холмець (Ужгород)-100.9 МГц, Первомайськ-100.9 МГц, Одеса-101.0 МГц, Благовіщенське-101.4 МГц, Красноград-101.6 МГц, Львів-101.7 МГц, Дніпро-102.0 МГц, Харків-102.0 МГц, Полтава-102.3 МГц, Вінниця-102.6 МГц, Івано-Франківськ-102.6 МГц, Суми-103.4 МГц, Яремче-103.6 МГц, Антопіль (Рівне)-103.7 МГц, Павлоград-103.8 МГц, Северодонецьк-103.8 МГц, Черкаси-104.1 МГц, Кременчук-104.3 МГц, Чернігів-104.7 МГц, Ніжин-105.2 МГц, Кропивницький-105.3 МГц, Красногорівка-105.6 МГц, Тернопіль-105.6 МГц, Біла Церква-105.7 МГц, Ковель-106.0 МГц, Кам'янець-Подільський-106.2 МГц, Луцьк-106.2 МГц, Дрогобич-106.4 МГц, Запоріжжя-106.6 МГц, Хмельницький-106.7 МГц, Житомир-106.9 МГц, Кривий Ріг-106.9 МГц, Карлівка-106.9 МГц, Краматорськ-107.4 МГц, Виноградів-107.7 МГц, Ладижин-101.1 МГц, Вознесенськ-103.6 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.)! Ведучі Юлія Карпова і Данило Бєлий дякують Збройним силам України, що мають таку можливість. Слава Україні! PS: Сильно скучали? Зустрічайте - з 10:00 до 14:00. Тримаймо настрій, тримаймо дух! (Джерело: Сторінка Національної мережі "ХІТ FM" у соцмережі Facebook).
  • 7.05.2022 Скучили за драйвовими ефірами? Відтепер слухайте Овердрайв кожної доби на новому інтернет радіо RADIO 22, що програма Овердрайв створила разом з Євгеном Островерхом. Поки мовлення йде не цілодобово, звучать фірмові та українськи треки, без російських пісень. Три дні поспіль лише прем'єри - випуски, що не звучали в радіоефірі. Слухайте RADIO 22 за посиланням https://22.radio12345.com, а о 19 та опівночі Овердрайв, як ж у вас бажання (Джерело: Сторінка програми "Овердрайв" у соцмережі Facebook).
  • 7.05.2022 Вони зовсім різні, але їх дивним чином поєднало нове радіошоу! Ростислав Ваврів. Консерватор. Рок-н-роліст. Служив в радянській армії. Досі користується блокнотами для запису нотаток. Станіслав Безушко. Бойко. Стриманий оптиміст. Брав участь в АТО. У кожному позитиві вміє знайти шлейф негативу. Анатолій Козак. Міленіал. Вміє читати вірші під біт. Ніде не служив. Знає хто, що, де і звідки у шоубізі. Щоп'ятниці ввечері з 21:00 до 22:00 слухайте на хвилях львівської мережевої станції "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k.) і дивіться на Youtube-каналі ТРК ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ їхній мікс нестандартних поглядів на події воєнного часу у новому проекті "Добрий вечір шоу". На станції ризикнули (посилання на ризикований почин - тут)! Але, хто не ризикує - той не перемагає! Перемоги нам усім! Все буде Україна! (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 6.05.2022 8 травня, у День пам'яті та примирення, визначеного Резолюцією Генеральної асамблеї ООН з метою вшанування пам'яті жертв Другої світової війни, платформи Суспільного підготували низку спецпроєктів. Художні та документальні фільми, зокрема власного виробництва, ексклюзивні інтерв'ю з експертами, а також радіоефіри - про найбільший міф росії та прогнози подій на фронтах. І. ТЕЛЕБАЧЕННЯ. 1. UA: КУЛЬТУРА. Ефір суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА розпочнеться хвилиною мовчання о 9 годині ранку. О 13:50 - програма власного виробництва команди UA: КУЛЬТУРА "Культові українці. Незалежні люди" про поетесу Олену Телігу. Цього дня телеканал також покаже програми "Ідемо в музей" з ведучою Олею Носко. О 16:50 - випуск про Національний музей історії України у Другій світовій війні; о 17:20 - про Львівський музей "Територія Терору" - район у Львові, куди в 1941-му нацисти примусово виселяли євреїв. О 22:55 - показ художнього фільму "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" - історія про Івана Додоку, на долю якого випадає німецький полон, радянські табори і, зрештою, Канада, де він стає вождем індіанського племені. Упродовж дня в ефірі телеканалу також дивіться: о 15:55 - документальний фільм "Рубіж" - про одну з найуспішніших українсько-польських бойових операцій проти сил НКВС; о 19:35 - "Ошукати Гітлера: виживання у Голокост" - історії людей, які пережили Голокост; о 21:05 - телесеріал "Перетинаючи Атлантику" - історія про взаємини принцеси норвезького походження Марти та Франкліна Рузвельта й день, коли Німеччина почала наступ і під удар потрапила Норвегія. 2. UA: ПЕРШИЙ та СУСПІЛЬНЕ НОВИНИ. 9 травня в межах національного телемарафону "Єдині новини #UAразом" команда Суспільного запланувала низку ексклюзивних сюжетів, які транслюватимуться в слоті телеканалу UA: ПЕРШИЙ - з 3:00 до 9:00. Зокрема глядачам покажуть: а) інтерв'ю з істориком Ярославом Грицаком про те, чому Росія воює за минуле, а Україна відстоює майбутнє; б) журналісти Суспільного почули думки голови представництва ЄС в Україні Матті Маасікаса про європейське майбутнє України й про те, чим відрізняється відзначення 8 та 9 травня; в) також кореспонденти Суспільного у Тернополі, Харкові, Дніпрі та Києві поспілкувалися з ветеранами Другої світової та дітьми війни, які пережили окупацію 70 років тому і змушені жити в окупації нині. Також створені матеріали будуть доступні на сайті Суспільне Новини й в соцмережах UA: ПЕРШИЙ та Суспільне Новини. ІІ. СУСПІЛЬНЕ РАДІО. 1. UA: Українське Радіо. 8 травня. О 9:45 у програмі "Сьогодні.Зранку" на Українському Радіо міркуватимуть про те, чому світ, з року в рік повторюючи "ніколи знову", таки допустив масштабну війну в Європі, яка може перерости у світову? Гість програми: Сергій Громенко, кандидат історичних наук, експерт Українського інституту майбутнього. Ведуча - Олена Зелінченко. У продовженні програми об 11:45 обговорюватимуть внесок України у перемогу над нацизмом та розвінчуватимуть міф про провідну роль росії у перемозі. О 13:45 - Сюжет про "дітей війни" - 86-річну бабусю, яка співає народні й партизанські пісні, до яких дописує нові куплети про сучасну війну, та 81-річного дідуся, який вірить у перемогу і щодня пише нову пісню про війну. О 16:45 у програмі "Сьогодні.Вдень" ведуча Олена Гусейнова говоритиме про історичний та правовий аспекти Нюрнберзького процесу з кандидатом юридичних наук, старшим викладачем кафедри теорії права та прав людини УКУ Іваном Городиським. У продовженні програми о 18:40 - про можливі провокації 9 березня і способи залишатися в безпеці з полковником СБУ у відставці Михайлом Притулою. О 20:15 - програма "На часі.Культура" - про нову традицію згадувати про Другу світову війну разом з усім світом 8, а не 9 травня. Гість програми - голова Інституту національної пам'яті Антон Дробович. Ведуча - Олена Гусейнова. О 20:40 - продовження програми темою "Не тільки Гончар: українська література про Другу світову" з професоркою, докторкою філологічних наук Вірою Агеєвою. 9 травня. О 9:35 у програмі "Сьогодні.Зранку": Замість перемоги у путіна на 9 травня - провал. Як далі розгортатимуться події на фронтах? Гість: Микола Маломуж. Ведуча - Наталія Соколенко. О 10:50 у продовженні програми про те, що після Другої світової війни у Києві теж був "Нюрнберзький трибунал" над нацистами. За що судили і як покарали злочинців? Чи є тотожні злочини нацистів і рашистів на українських землях? Гість: Віталій Лавринчук, історик. Об 11:40 - про те, як зародився рашизм, які спільні риси він має з гітлерівським нацизмом. Гість: Михайло Савва, голова правління ГО Експертна група "Сова", доктор політичних наук, професор. О 13:40 у програмі "Сьогодні.Вдень" - про зміни у світосприйнятті українців та про те, що наш День Перемоги (над рашизмом) ще попереду. Гість: Олександр Стегній, доктор соціологічних наук. Ведуча - Олена Зелінченко. У продовженні програми о 16:40 про те, як Україна змінила хід історії: про розширення НАТО, залежність від російських енергоносіїв тощо. О 18:40 у програмі "Сьогодні.Ввечері" говоритимуть про те, що жодна міжнародна делегація не відвідала москву 9 травня, а також про те, як росія зруйнувала власний образ борця з нацизмом. Ведучий - Сергій Стуканов. О 22:40 розмова ведучої Олени Гусейнової з Юрієм Гуржи і презентація його нового треку "PS. Бажан. Невер (еґейн!)". У композиції використано запис голосу Миколи Бажана (вірш "Клятва") з програми "Поезія на Радіо Культура". 2. UA: Радіо Промінь. На 8 та 9 травня музичні редактори Радіо Промінь підготували спеціальні плей-листи. Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує цілодобовий інформаційний марафон "Єдині новини #UAразом", що транслюється на телеканалі UA: ПЕРШИЙ. Інформаційний марафон Суспільного продовжується одночасно на: всіх 24 регіональних телеканалах Суспільного (UA: БУКОВИНА, UA: ВІННИЦЯ тощо), також кожний регіон подає новини на регіональних сторінках у Facebook, YouTube, Instagram, Telegram. Телеканали UA: КРИМ, UA: ДОНБАС та UA: ЗАКАРПАТТЯ можна дивитися також через супутник; сайті, ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ, додатково трансляція телеканалу доступна на ОТТ-платформах; Українському Радіо в FM- та AM-діапазонах (чи середньохвильовому діапазоні на старих приймачах) на частотах по всій країні; а також на діджитал-платформах Суспільне Новини. Новини також оперативно надаються в соцмережах Telegram, Facebook, Instagram, Youtube, Viber, а також Twitter англійською мовою для міжнародної аудиторії. З 17 березня в ефірі усіх регіональних телеканалів Суспільного виходить міжрегіональний телемарафон "Суспільне. Спротив" - щобудня увечері команда регіонального мовлення готує 8 годин прямого ефіру, новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. Онлайн регіональні телеканали Суспільного можна переглядати на сайтах філій. Також з 15 квітня OTT-платформи oll.tv та MEGOGO.NET почали показувати UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: ЛЬВІВ в HD-якості (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 6.05.2022 7 травня о 20:00 за Києвом UA: Українське Радіо та UA: Радіо Культура здійснять ексклюзивну трансляцію опери "Турандот" Джакомо Пуччіні з Метрополітен-опера. Головну партію в опері виконує українська оперна співачка Людмила Монастирська. Диригент: Марко Арміліато (Marco Armiliato). Ведучі трансляції Дмитро Хоркін та Ірина Славінська. Після вторгнення росії в Україну Метрополітен-опера присвятила вистави 2022 року підтримці українського народу. 14 березня 2022 відбувся аншлаговий "Концерт для України", який в прямому ефірі транслювали радіомовники Європейської мовної спілки й Українське Радіо. Переглянути трансляцію можна за посиланням. Метрополітен-опера відмовилася від співпраці з російськими артистами, які підтримували політику Кремля щодо України. 3 березня 2022 дирекція Метрополітен-опера оголосила про припинення співпраці з російською оперною співачкою Ганною Нетребко, яка підтримувала політику Володимира Путіна з моменту анексії Криму. Натомість її замінить українська сопрано Людмила Монастирська. Українська сопрано Людмила Монастирська виступатиме в титульній партії опери "Турандот" Джакомо Пуччіні у постановці легендарного оперного режисера Франко Дзефіреллі. Це одна з найпопулярніших і знакових вистав Метрополітен-опера - вона незмінно присутня в репертуарі театру з 1987 року. "Турандот" має стабільний успіх у публіки завдяки пишності декорацій, вишуканості костюмів і солістам найвищого класу. Людмила Монастирська - українська оперна прима, яку запрошують співати провідні партії на найпрестижніших сценах світу. Володарка рідкісного spinto soprano - голосу, в якому легкість і прозорість ліричного сопрано поєднані з потужністю і силою сопрано драматичного. Інтерв'ю на UA: Радіо Культура із нею можна прочитати за посиланням. Свіже інтерв'ю з Людмилою Монастирською в ефірі Радіо UA: Культура за посиланням. Метрополітен-опера - провідний американський театр та один із центрів світової музичної культури. Його відкрили у Нью-Йорку в 1883 році на кошти акціонерного товариства "Метрополітен гаус-компані". Нагадаємо, UA: Українське Радіо мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. А середні хвилі Радіо Балтійська хвиля покривають мовлення у країнах Західної Європи до Португалії, країни Північної Європи, європейську частину росії. З усіма частотами Українського Радіо в регіонах та лінками на соцмережі, де команда Суспільного надає оперативну та перевірену інформацію, можете ознайомитися за посиланням. Усі канали Суспільного радіо слухайте в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. З 13 березня в мобільному застосунку "Дія" стала доступною функція "Дія Радіо". Відтепер можна безоплатно та цілодобово слухати ефір Українського Радіо у мобільних телефонах (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 6.05.2022 Що робити, якщо зауважили міну, і загалом як поводитися з вибухонебезпечними предметами - команда Українське Радіо "Чернігівська хвиля" спільно з Державною службою з надзвичайних ситуацій розробили проєкт, головним героєм якого став улюбленець соцмереж, помічник піротехніків Чернігівщини пес Патрон. Анімаційні відео з порадами, які рятують життя, виходитимуть в ефірі Українське Радіо "Чернігівська хвиля", телеканалу UA: ЧЕРНІГІВ та на діджитал-платформах Суспільне Чернігів. "Ідея народилась у наших радійників спільно з пресслужбою ДСНС у Чернігівській області. Вони записали аудіо з простими чіткими порадами від імені пса Патрона, які допоможуть врятувати життя. Потім вирішили додати візуалізацію, щоб охопити ширшу аудиторію. Насамперед хотілося б, щоб на ці поради звернули увагу діти, бо діти обожнюють тварин, і пес Патрон для декого з них уже став справжнім героєм. Тому в цьому проєкті ми бачимо просвітницьку місію в роботі з дітьми та підлітками", - розповідає продюсер Суспільне Чернігів Артем Шелковий. У першому відео із циклу Патрон розповідає, яких місцин зараз варто уникати мешканцям територій, що були тимчасово окупованими, аби не наразитися на небезпеку. А також про те, чого категорично не слід робити поруч зі снарядами, які не розірвалися. Пес Патрон - помічник піротехніків ДСНС у Чернігівській області, який допомагає у розмінуванні регіону. За останній місяць він став справжньою зіркою соцмереж, його портрети малюють діти по всій Україні та за кордоном. Більше про історію Патрона дивіться у відео. Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні - Суспільне мовлення. У Чернігівській області - це телеканал UA: ЧЕРНІГІВ та Українське Радіо "Чернігівська хвиля". Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців. Дивитися UA: ЧЕРНІГІВ можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: Суспільне | Новини; фейсбук-сторінці; інстаграм-сторінці; ютуб-каналі філії; телеграм-каналі; вайбер-каналі. Слухати Українське Радіо "Чернігівська хвиля" можна на FM-частотах: Чернігів - 98.2 МГц; Ніжин - 92.2 МГц; Варва - 104.4 МГц; Сосниця (Загребелля) - 103.0 МГц; Короп - 101.6 МГц; Новгород-Сіверський - 101.0 МГц; Прилуки - 105.7 МГц; Бахмач - 91.5 МГц; Холми - 106.1 МГц; Мена - 88.1 МГц; Сновськ - 103.8 МГц; Козелець - 88.0 МГц (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 6.05.2022 У вівторок, 10 травня, о 22:00 відбудеться перший півфінал Пісенного конкурсу Євробачення-2022 у Турині, де 17 учасників боротимуться за право представити свою країну у фіналі конкурсу. Представник від України, гурт "Kalush Orchestra" з піснею "Stefania" виступатиме під номером 6. Суспільне Мовлення транслюватиме пісенний конкурс на кількох платформах одночасно. І. Телебачення. Глядачі зможуть подивитися пряму трансляцію першого півфіналу Євробачення-2022 на суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА, яка розпочнеться о 22:00. Коментуватиме шоу незмінний ведучий Тімур Мірошниченко, який понад 15 років є українським голосом Євробачення. ІІ. Радіо. UA: Радіо Промінь - офіційний радіотранслятор Євробачення-2022. На хвилях другого каналу Суспільного радіо відбудеться трансляція обох півфіналів - 10 та 12 травня, і фіналу конкурсу, який відбудеться 14 травня. В ефірі працюватимуть 2 пари ведучих: Анна Заклецька і Дмитро Захарченко та Саша Франко і Євген Павлюковський. Хто й коли вестиме ефіри - визначали жеребкуванням, точнісінько за правилами самого конкурсу. ІІІ. Діджитал-платформа. Пісенний конкурс Євробачення-2022 можна буде також дивитися на діджитал-платформах Суспільного: фейсбук-сторінці Євробачення; сайті Суспільне Культура; сайті Суспільне Євробачення. На ютуб-каналі Євробачення Україна можна буде спостерігати за роботою ведучого Тімура Мірошниченка наживо з коментаторської студії. Хто виступить у першому півфіналі Євробачення-2022: 1. Албанія: Ronela Hajati - "Sekret"; 2. Латвія: Citi Zēni - "Eat Your Salad"; 3. Литва: Monika Liu - "Sentimentai"; 4. Швейцарія: Marius Bear - "Boys Do Cry"; 5. Словенія: LPS - "Disko"; 6. Україна: Kalush Orchestra - "Stefania"; 7. Болгарія: Intelligent Music Project - "Intention"; 8. Нідерланди: S10 - "De Diepte"; 9. Молдова: Zdob și Zdub & Frații Advahov - "Trenulețul"; 10. Португалія: MARO - "Saudade Saudade"; 11. Хорватія: Mia Dimšić - "Guilty Pleasure"; 12. Данія: REDDI - "The Show"; 13. Австрія: LUM!X feat. Pia Maria - "Halo"; 14. Ісландія: Systur - "Með Hækkandi Sól"; 15. Греція: Amanda Georgiadi Tenfjord - "Die Together"; 16. Норвегія: Subwoolfer - "Give That Wolf A Banana"; 17. Вірменія: Rosa Linn - "Snap". Як голосувати. У першому півфіналі українці можуть голосувати за всіх учасників конкурсу, крім представників України - гурту "Kalush Orchestra". Під час прямого ефіру з'явиться інформація, коли можна буде надсилати sms-повідомлення на номер 7576 із номером учасника, за якого голосуєте. Більше про Євробачення-2022 дізнавайтеся на ютуб-каналі Євробачення Україна, фейсбук-сторінці Євробачення, телеграм-каналі Євробачення Україна та у TikTok. Нагадаємо, Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, забезпечує відбір і участь представника України у Міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення", а також виступає офіційним транслятором конкурсу (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 6.05.2022 Член правління Суспільного, відповідальний за платформи радіо і телебачення, Дмитро Хоркін виступив на відкритті 28-ї Асамблеї Радіокомітету Європейської мовної спілки (ЄМС), яка відбулася 5 травня. Його виступ було присвячено роботі радіо під час війни. Дмитро Хоркін наголосив, що радіо набуло особливої ваги під час війни, а в окупованих містах залишається єдиним джерелом достовірної інформації для тисяч людей. "У блокадному Маріуполі вже давно нема українських телеканалів, стійкого мобільного зв'язку та інтернету, українського FM-радіомовлення. Проте є Українське радіо в АМ-діапазоні - єдине радіо в Маріуполі, по якому ми передаємо час і шляхи евакуації. Люди, які виїхали звідти, пишуть нам, що в підвалах слухали нас і ми допомогли їм врятуватися", - зазначив Дмитро Хоркін. Також він підкреслив, що Українське Радіо - єдине суспільне радіо Європи, яке мовить в умовах війни. "Ми ні на хвилину не припинили свого мовлення з того самого ранку 24 лютого. Сьогодні ми маємо унікальний досвід: від облаштування прямоефірних студій у бомбосховищах до екстрених переміщень центрів мовлення разом із персоналом по різних регіонах країни", - сказав він. У своїй промові Дмитро Хоркін наголосив, що сьогодні надзвичайно важливо називати речі своїми іменами. "Це війна росії проти України. Війна, а не "конфлікт" або "криза". Бо коли стріляють ракетами по радіотелевізійних вежах - це війна. Війна проти демократії, свободи слова", - сказав член правління Суспільного. Дмитро Хоркін зазначив, що вітає рішення про вигнання росії з Euroradio (нагадавши, що на окупованих територіях російське "Радіо Маяк" мовить просто з передавачів Українського Радіо), а також подякував Європейській мовній спілці за допомогу, в тому числі й обладнанням. Радіоасамблея ЄМС - це унікальний форум, який щороку збирає керівників усіх суспільних радіо Європи та представників профільних підрозділів ЄМС для обговорення результатів діяльності Спілки у сфері радіомовлення, огляду поточної ситуації та планів розвитку в майбутньому. Цього року Асамблея зібралася 5 травня в онлайн-форматі. Порядок денний включав питання розробки стратегій поширення програм та вироблення нових привабливих для аудиторії форматів. Учасники також порушували питання, пов'язані із війною в Україні: організація мовлення й поширення сигналу, відданість та безпека радіожурналістів під час висвітлення подій. На асамблеї було підкреслено, що ЄМС та її члени продемонстрували безпрецедентну єдність та готовність підтримати Суспільне Мовлення. Було наведено багато прикладів практичної допомоги та ініціатив, які запровадили мовники для підтримки України (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 6.05.2022 До Дня піхоти столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6 МГц та T-DAB, Карлівка-87.8 МГц, Бердичів-87.9 МГц, Лисичанськ-88.6 МГц, Бахмут-88.8 МГц, Новояворівськ-88.9 МГц, Краматорськ - 89.0 МГц, Полтава-90.2 МГц, Новотошківка - 90.8 МГц, Запоріжжя-91.2 МГц, Авдіївка-91.2 МГц та 99.0 МГц, Львів-92.4 МГц, Піски-94.0 МГц, Лебединське-95.0 МГц, Гранітне - 98.5 МГц, Золоте - 98.8 МГц, Новоград-Волинський-98.9 МГц, Вінниця-99.3 МГц, Попасна-100.1 МГц, Торецьк-101.2 МГц, Покровськ-101.4 МГц, Костянтинівка - 102.4 МГц, Кремінна-103.0 МГц, Миколаїв-103.3 МГц, Житомир-104.5 МГц, Новотошківське - 106.1 МГц, Гірник-106.4 МГц, Світлодарськ - 107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) запланувала цікавий #Спецефір. Сьогодні о 17:00 розмова у студії станції піде про історію та традиції відзначення цього дня у Збройних Силах України з представником найчисельнішого роду військ. Долучайтесь до етеру та будьте на армійській хвилі (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 5.05.2022 Згідно із повідомленнями відвідувачів форуму порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні", львівська мережева станція Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7 МГц, Рівне-89.5 МГц, Луцьк - 89.8 МГц, Тернопіль - 102.3 МГц, Славське - 102.6 МГц, Старий Самбір - 102.7 МГц, Борислав - 102.9 МГц, Червоноград - 103.0 МГц, Радехів - 103.6 МГц, Турка - 105.9 МГц, Шацьк - 106.7 МГц, Броди - 107.5 МГц, Новий Розділ - 107.6 МГц, Стрий - 107.9 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 64k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) припинила трансляцію марафону телеканалів групи "Вільні медіа". Нагадаємо - трансляції згаданого марафону відбувалися у вечірньому ефірі станції (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 5.05.2022 Суспільне радіо у період війни продовжує розширювати свою FM-мережу. Так, кількість населених пунктів, у яких можна слухати програми UA: Українського Радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура, зросла ще на 11 населених пунктів, серед яких 2 - обласного значення, - повідомив член правління Суспільного мовлення, відповідальний за платформи радіо та телебачення, Дмитро Хоркін. Раніше повідомлялося, що Суспільне радіо запускає мовлення у 13 нових населених пунктах. Таким чином у період повномасштабної війни три канали Суспільного радіо запустили мовлення у 24-х нових населених пунктах, 6 із них - обласного значення. Найбільше нових частот запущено у Радіо Культура (яке зараз мовить спільно з Українським Радіо): 1. Чернігів на частоті 88.7 МГц; 2. Рівне (Антопіль) на частоті 99.2 МГц; 3. Кривий Ріг Дніпропетровської області на частоті 90 МГц; 4. Нікополь Дніпропетровської області на частоті 95.6 МГц; 5. Павлоград Дніпропетровської області на частоті 107.1 МГц; 6. Шостка Сумської області на частоті 105.3 МГц. Українське Радіо відтепер мовить у Вознесенську Миколаївської області на частоті 92.6 МГц. Радіо Промінь: 1. Березівка Одеської області на частоті 104.2 МГц; 2. Калуш Івано-Франківської області 90.2 МГц; 3. Красногорівка Полтавської області на частоті 105.2 МГц; 4. Красноград Харківської області на частоті 100.4 МГц. Нагадаємо, Українське Радіо мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. А середні хвилі Радіо Балтійська хвиля покривають мовлення у країнах Західної Європи до Португалії, країни Північної Європи, європейську частину росії. З усіма частотами Українського Радіо в регіонах та лінками на соцмережі, де команда Суспільного надає оперативну та перевірену інформацію, можете ознайомитися за посиланням. Раніше у зв'язку з численними запитами від українських та іноземних радіостанцій, Українське радіо НСТУ дозволило ретрансляцію свого сигналу на мережах радіостанцій будь-якої форми власності. Усі канали Суспільного радіо слухайте в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. З 13 березня в мобільному застосунку "Дія" стала доступною функція "Дія Радіо". Відтепер можна безоплатно та цілодобово слухати ефір Українського Радіо у мобільних телефонах (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 5.05.2022 Серія благодійних лайвів на підтримку ЗСУ на хвилях львівської мережевої станції "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k.) триває і вже цієї суботи на "Радіо ПЕРШЕ" завітає неймовірно талановитий виконавець - Олег Шумей. Традиційно у вас є можливість послухати виступ наживо зі студії, проте кількість місць обмежена, а умови прості: написати на радіо у дірект; внести благодійний внесок у розмірі 500 гривень; завітати на Радіо Перше і не тільки почути, але й усе побачити. Важливо! Усі кошти, отримані з донатів, "Радіо ПЕРШЕ" перерахує на потреби ЗСУ. А поки нагадуємо: виступ відбудеться вже цієї суботи, 7-го травня, о 19:00. Слава Україні! (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 5.05.2022 Столична радіостанція "Прямий FM" (88.4 МГц, а також Інтернет мовлення 192k.) припинила трансляцію марафону телеканалу "Прямий". Наразі в ефірі станції лунає музика українських груп і виконавців, а також випуски радіосеріалу "Війна за незалежність: хроніка подій російсько-української війни" та соціальна реклама (Власна інформація).
  • 5.05.2022 В місті Чернігів запрацював передавач Суспільного радіо на частоті 88.7 МГц, де має розпочати мовлення UA: Радіо Культура. Наразі в ефірі - як і по всій мережі станції - транслюється спільний марафон каналів Суспільного радіо. Нагадаємо - дане частотне присвоєння НСТУ отримала на конкурсі, що відбувся в листопаді минулого року (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 5.05.2022 Рік тому у вільному доступі на всіх популярних аудіоплатформах з'явились перші подкасти Суспільного. А це - 46 проєктів різної тематики, тобто 239 епізодів, що тривають понад 100 годин та вже зібрали більш ніж 350 000 прослуховувань. У співпраці з Українським Радіо вийшло п'ять радіопрограм: "Теорія неймовірності", "Психологія злочину", "Катастрофи", "Сто тисяч", "На час війни". Чотири радіопрограми Радіо Культура: "Емоційний інтелект", "Наша класика", "Чорнобиль 35", "Ліки від амнезії". Та три проєкти від Радіо Промінь: "Вікенд нової музики", "Майдан. Історія у звуках", "Гомін Аут". А після творчого конкурсу команда Суспільного отримала 35 заявок. Переможці: "Головний подкаст" - наративна науково-популярна історія про психічні розлади; "Як ми вижили" - історичний подкаст про життя українців в умовах депортації; "Український культ" - розмовний подкаст про видатних українських митців. Для фанатів бігу записали проєкт "Виклик", а разом із Суспільне Спорт розповіли про головні новини спорту у подкасті "Коментаторська". Також можна послухати матеріали команди розслідувань Суспільного. Шестисерійний аудіосеріал "Дрогобич 101/1" отримав гран-прі, як найкращий подкаст премії "Слушно" від Megogo Audio. Серед номінантів "Слушно" були ще три проєкти: "Виклик", "Наші 30. Жива історія" - про історію незалежної України, створений у партнерстві з Лабораторією журналістики суспільного інтересу. А також проєкт "Справа 25", створений у партнерстві зі студією "IZONE Media", про утиски кримських татар в окупованому Криму. Цей подкаст також увійшов до довгого списку премії "Високі стандарти журналістики 2021" у номінації "За якісний регіональний/нішевий медійний проект". Напередодні Нацвідбору на Євробачення-2022 запустили проєкт "Вотсап Eurovision", аби слухачі змогли ближче познайомитися з конкурсантами та бути в курсі останніх новин конкурсу. Останні епізоди присвятили підтримці учасниками Євробачення України у війні з росією. Спільно з регіональними філіями Суспільного з липня 2021 року запустили 24 локальні проєкти, які отримали понад 35 тисяч прослуховувань. Та стали першим українським медіа, яке запустило подкасти в кожній області. "Західні країни давно демонструють популярність подкастів на рівні з іншими видами контенту. І помітний внесок у цей процес якраз належав великим медіа. Результати нашого першого року роботи показують, що українці готові сприймати новий формат аудіо. А під час виробництва локальних проєктів у кожному регіоні ми побачили безмежну кількість історій, вартих того, щоб бути почутими. Хоч для багатьох подкасти все ще залишаються чимось новим, ми будемо продовжувати працювати над тим, щоб збільшити нашу аудиторію та показати зручність цього формату. Війна змусила нас значно змінити плани, але ми робимо все, щоб наші проєкти не зупинялись. Ми бачимо значне зростання популярності історичних та культурних тематик. І, звичайно, в наступні місяці в наших подкастах все більше буде звучати тема війни", - розповів Дмитро Афанасьєв, менеджер подкастів Суспільного. Після повномасштабної російської агресії в Україні Суспільне випустило спеціальні епізоди, присвячені темі війни, у подкастах "Коментаторська" та "Вотсап Eurovision". Запустили другий сезон подкасту "Наша класика", нові епізоди історичного подкасту "Ліки від амнезії" з Вахтангом Кіпіані, новий проєкт з дитячими казками "Суспільне казки" та подкаст про правові питання в умовах воєнного часу - "На час війни". Протягом війни подкасти Суспільного отримали близько 50 тисяч прослуховувань, а у другий рік своєї роботи команда планує присвятити темі війни ще більше проєктів. Стежити за новинками подкастів Суспільного і не тільки можна у телеграм-каналі Суспільне Подкасти (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 5.05.2022 Тернопільська радіостанція "Файне місто" (106.8 МГц та Інтернет-мовлення 128k. ogg) припинила транслювати у своєму ефірі марафон "Єдині новини" і відновила самостійне мовлення. Тим часом, в нічному ефірі тернопільської радіостанції "УХ 101FM" (101.1 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. та Інтернет-мовлення 128k.) - з 21:00 до 7:00 - наразі триває трансляція марафону Суспільного радіо, а вдень - з 7:00 до 21:00 - станція веде самостійне мовлення (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 5.05.2022 30 квітня 2022 року в бою з російськими окупантами на сході України загинув Євген Старинець. Він працював менеджером Черкаської філії Суспільного у 2017-2019 роках. Команда Суспільного у скорботі та висловлює співчуття родині захисника. Ми пам'ятатимемо Євгена Євгеновича як професійного та відданого своїй справі керівника, який дбав про команду і розвиток незалежного суспільного мовника в регіоні. Євген Старинець народився 15 травня 1975 року в м. Вінниця, здобув освіту правознавця та магістра бізнес-адміністрування. Працював на керівних посадах у багатьох підприємствах, у 2012 році прийшов у Черкаську обласну державну телерадіокомпанію, заступником генерального директора з фінансів. У грудні 2017 року Євген Старинець переміг у відкритому конкурсі на посаду менеджера Суспільного в Черкасах. Він очолив колектив однодумців, які змінили підхід до роботи з інформацією, спираючись на досвід найкращих світових суспільних мовників, прагнучи працювати для громади й бути відкритими для суспільства. Мав активну громадянську позицію. З початком широкомасштабної агресії росії проти України Євген Старинець записався до лав захисників, згодом був скерований захищати державу на східних рубежах. На НСТУ шануватимуть пам'ять колеги і вірять в перемогу України (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 4.05.2022 В місті Харків вже відновлено трансляцію програм столичної радіостанції "NRJ Україна" на частоті 101.1 МГц. Трансляції були відсутні з 26-го березня (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 4.05.2022 Охтирське міське радіо (103.7 МГц) відновило своє мовлення. Про це пише на своїй ФБ-сторінці представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Сумській області Лариса Якубенко: "Охтирське міське радіо відновило мовлення у повному обсязі. 24 лютого, під час вторгнення, керівник місцевої радіостанції Світлана Терешкова виходила в ефір. І будучи в студії, не почула та не побачила, що ворожа техніка вже у передмісті Охтирки. Про це вона дізналася з мого дзвінка. А потім, коли нескорену Охтирку кожен день бомбили з повітря та розстрілювали з Градів, разом з іншими охтирчанами вона ховалася в підвалі. І все одно тримала інформаційний фронт. Передавач телерадіокомпанії "Охтирка" працював майже до середини березня - йшла трансляція марафону "Єдині новини". Також Світлана Миколаївна розповідала жителям громади про події в місті та області за допомогою сторінки Охтирського радіо у Фейсбуці: розміщувала відеозверення керівника Охтирської громади Павла Кузьменка, очільника області Dmytro Zhyvytskyy, інформацію з інших офіційних джерел. Через руйнування електромереж, інтернет-ліній були такі дні, що зв'язку з пані Світланою майже не було. І ми домовилися, що кожного ранку, якщо буде така можливість, Світлана Миколаївна буде якимось знаком/словом давати про себе знати - що жива, не поранена. Кожного ранку я чекала від неї цього повідомлення. І коли на Телеграм з її номеру приходили червоні сердечка - я полегшено видихала: мої ліцензіати тримаються. І тримають інформаційний фронт. Оці сердечка від людини, яка годинами, тижнями ховається у холодному підвалі від обстрілів, але не здається, тримає стрій - це втілення ВЕЛИКОГО серця всіх охтирчан, жителів Сумщини, всіх українців та УКРАЇНИ. Серця, яке стікає кров'ю від жаху, від болю, від суму за загиблими, але все одно б'ється та вірить в перемогу, яку ми всі, кожен на своєму місті, наближаємо. Щоб одного світлого дня на звільненій від окупантів території громади в ефірі прозвучало: "Говорить Охтирське міське радіо"." (Джерело: Сторінка Лариси Якубенко у соцмережі Facebook).
  • 4.05.2022 Голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь заявив, що окупанти цілеспрямовано знищують інфраструктуру телебачення та мовлення в Україні, щоб позбавити українців можливості отримувати правдиву інформацію про перебіг війни та ситуацію в Україні. "Від початку воєнних дій було пошкоджено понад 20 об'єктів Концерну РРТ. Внаслідок обстрілу 3 травня у Львові було знищено дві трансформаторні підстанції, які живили об'єкт КРРТ, що здійснює мовлення у Львові. Проте протягом кількох годин технічні фахівці Концерну РРТ відновили мовлення", - зазначив голова Держспецзв'язку. Росіяни цілеспрямовано атакують телевежі в Україні, зокрема, окупанти стріляли по телевежах у Києві, Харкові, Лисичанську, телевежі біля Рівного. Після ракетних ударів спеціалісти оперативно відновили мовлення телеканалів. На початку повномасштабної війни Національна рада з питань телебачення та радіомовлення дозволила регіональним мовникам виходити у Т2 для того, щоб посилити інформування населення (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 4.05.2022 Слухайте по буднях протягом дня рубрику "Добрі новини" на хвилі борзнянського "Борзна Радіо" (99.2 МГц). І знайте, добро - переможе!!! ВСЕ БУДЕ Україна (Джерело: Сторінка "Борзна Радіо" у соцмережі Facebook).
  • 4.05.2022 В місті Нікополь Дніпропетровської області розпочато мовлення UA: Радіо Культура. Трансляції здійснюються на частоті 95.6 МГц. Наразі транслюється спільний марафон каналів Суспільного радіо. Нагадаємо - дане частотне присвоєння НСТУ отримала на конкурсі в листопаді минулого року. Тим часом, на частоті UA: Радіо Промінь в Нікополі (101.2 МГц) вже транслюється власний ефір радіостанції (Інформація з власних джерел).
  • 3.05.2022 Увага, UA: Українське радіо у Львові тимчасово не працює на частоті 103.3 МГц. Вмикайте хвилю 103.9 МГц! Подробиці про обстріли Дьвівщини росіянами чекайте від Львівської обласної адміністрації. Українське Радіо перейшло на резервне мовлення. Станція в ефірі. Співробітники живі (Джерело: Сторінка Дмитра Хоркіна у соцмережі Facebook).
  • 3.05.2022 В місті Запоріжжя відновлено трансляцію програм UA: Радіо Промінь (106.2 МГц). Від початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну на частоті UA: Радіо Промінь транслювався спільний марафон каналів Суспільного радіо. Тим часом, в Дніпрі на частоті UA: Радіо Промінь (104.8 МГц) триває трансляція марафону (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 3.05.2022 Важлива інформація до уваги слухачів дніпровської радіостанції "Європа Плюс Дніпро" (102.5 МГц та Інтернет-мовлення 128k.)! Радіо "Європа Плюс Дніпро" із перших днів війни дублювало сигнали повітряної тривоги. Сьогодні вже є велика кількість офіційних каналів оповіщення про небезпеку. Тому від 03 травня 2022 року на станції вирішили змінити цю опцію. Сигнали про повітряну небезпеку будуть лунати лише на початку та наприкінці тривоги. При оголошенні тривоги сигнал лунатиме 3 хвилини. При завершенні тривоги - півтори хвилини. Тож, слідкуйте уважно за ефіром станції! "Європа Плюс Дніпро" і надалі надаватиме вам всю інформацію про небезпеку у Дніпропетровському регіоні. Якщо ви почули оповіщення про повітряну тривогу - негайно переміщайтеся до укриття або в інше безпечне місце. Оперативно дізнатися про початок, тривалість та завершення тривоги ви можете також за допомогою будь-якого із офіційних каналів оповіщення - у месенджерах та застосунках. "Європа Плюс Дніпро" підтримує своїх слухачів гарною музикою! Віримо в Перемогу! Слава Україні! (Джерело: Сторінка радіо "Європа Плюс Дніпро" у соцмережі Facebook).
  • 3.05.2022 На частоті Національної мережі "ХІТ FM" у Києві (96.4 МГц) відновлено сигнал RDS. На дисплеях прймачів, що мають цю опцію, можна бачити напис HIT FM (Власна інформація).
  • 3.05.2022 Головна редакторка Громадського радіо Тетяна Трощинська - одна з фіналісток Премії імені Георгія Ґонґадзе 2022. Тетяна Трощинська - головна редакторка "Громадського радіо", ведуча лінійних етерів та авторських програм "40 нові 20", "Ми про все домовились" та інших. Окрім того, Тетяна розробляє та проводить тренінги зі стратегічної, кризової комунікації та конфлікт-менеджменту, з розвитку комунікативних та медіанавичок. Наприклад, разом з Ларисою Денисенко та Оксаною Павленко Тетяна Трощинська розробила рекомендації для висвітлення сексуального насильства під час війни. Серед номінантів - тандем фотографів Мстислава Чернова і Євгена Малолєтки, а також Сергій Сидоренко. Мстислав Чернов - журналіст Associated Press, фотограф, військовий кореспондент. Президент Української асоціації професійних фотографів. Разом з Євгеном Малолєткою був єдиним журналістом, який висвітлював блокаду Маріуполя російськими військами для міжнародних видань. Євген Малолєтка - фотокореспондент. Почав публікувати фотографії 2009 року. Як фрілансер співпрацював з Associated Press, Al Jazeera та Der Spiegel. Напередодні повномасштабного вторгнення росіян прибув до Маріуполя. Понад два тижні разом з Мстиславом Черновим документував наслідки обстрілів міста. Сергій Сидоренко - журналіст, співзасновник та головний редактор видання "Європейська правда". 2021 року його відзначали Національною премією "Високі стандарти журналістики" у номінації "За сталий, якісний медійний проєкт/продукт". Лауреата чи лауреатку Премії традиційно оголосять 21 травня, у день народження Георгія Ґонґадзе. У 2021 році Премію отримала ведуча ток-шоу "Зворотний відлік" Мирослава Барчук. Спеціальну відзнаку посмертно отримав Макс Левін. Також цього року вперше в історії Премії імені Георгія Ґонґадзе запроваджено Спеціальну відзнаку. Нею посмертно відзначили фотожурналіста Макса Левіна "за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії й відвагу". З 2014 року Макс Левін знімав війну на Донбасі. Був одним з українських журналістів, які стали свідками трагічних подій в Іловайську і змогли вирватися з Іловайського котла. Після цього разом з колегою Маркіяном Лисейком запустив документальний проєкт After Ilovaisk. Макс казав: "Кожен фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну". До своїх останніх днів він документував події повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зокрема бої на Київщині. На початку березня його вбили російські окупанти під час виконання ним професійних обов'язків. Громадське радіо і відзнаки 2021: У 2021 році піарниця, редакторка сайту, репортерка Громадського радіо Ана Море стала лауреаткою відзнаки Премії імені Георгія Ґонґадзе та The Ukrainians "30 до 30: хто творить майбутнє українських медіа". Голова правління Громадського радіо, журналіст та ведучий Андрій Куликов увійшов до лонґ-листа премії "Високі стандарти журналістики-2021". А у грудні 2021 року Громадське радіо увійшло до півфіналу Премії відповідальності - Responsibility Award 2021. Підтримуйте Громадське радіо на Patreon, а також встановлюйте застосунок станції: якщо у вас Android - тут, якщо у вас iOS - тут (Джерело: Сайт "Громадського радіо").
  • 2.05.2022 Радіостанція UA: Українське Радіо розпочала мовлення в місті Вознесенськ Миколаївської області. Трансляції здійснюються на частоті 92.6 МГц. Нагадаємо - це частотне присвоєння АТ НСТУ отримала на конкурсі, що відбувся в листопаді минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 2.05.2022 Радіостація UA: Радіо Культура (з трансляцією спільного марафону каналів Суспільного радіо) розпочала мовленя в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області, місті Павлоград Дніпропетровської області та селі Антопіль Рівненської області (трансляція на місто Рівне). Мовлення здійснюється частотах 90.0 МГц, 107.1 МГц та 99.2 МГц відповідно. Нагадаємо - обидві ці частоти АТ НСТУ отримала на конкурсі, що відбувся в листопаді минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 2.05.2022 Сьогодні, у понеділок, 2 травня, о 20:30 на хвилях радіостанції UA: Українське Радіо - інтерв'ю з міністеркою у справах ветеранів України Юлією Лапутіною. Про зміни у національній ветеранській політиці, процедуру надання статусу учасника бойових дій добровольцям, а також про жінок у війську міністерка розповість журналістці Українського Радіо і Радіо Культура Ірині Славінській. Окремий блок розмови буде присвячено урокам попередніх восьми років війни - що за цей час ми зрозуміли про життя ветеранів, аби полегшити їм повернення до мирного життя після війни 2022 року. Українське Радіо можна слухати в FM та AM-діапазонах по всій країні. З усіма частотами Українського Радіо в регіонах та лінками на соцмережі, де команда Суспільного надає оперативну й перевірену інформацію, можна ознайомитися за посиланням. Українське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку "Дія" (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 2.05.2022 8 травня ми відзначаємо День Матері! З цієї нагоди з 3 по 8 травня, щогодини в ефірі "Улюбленого радіо" - городищенського радіо "Голос Городищини" (Орловець-98.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) - найменші жителі громади вітають усіх матусь зі святом (Джерело: Сторінка радіо "Голос Городищини" у соцмережі Facebook).
  • 2.05.2022 Відсьогодні проєкт "Хроніки війни. Наживо" з Віктором Коломійцем виходитиме в ефір богуславської мережевої станції "Богуслав FM" (Богуслав - 97.7 МГц, Тараща - 101.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) раніше - щодня о 18:30 і 19:30 (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 2.05.2022 30 хвилин української музики - слухайте по буднях на хвилях борзнянського "Борзна Радіо" (99.2 МГц). Вмикайте по будням Радіо Борзна та слухайте українську музику. Все буде радіо. Все буде Україна (Джерело: Сторінка "Борзна Радіо" у соцмережі Facebook).
  • 2.05.2022 Сьогодні після 10-ої години у Києві відновило самостійне музичне мовлення "Радіо Шансон" (101.9 МГц). Музичний формат станції при цьому кардинально змінився - наразі в ефірі повністю відсутня російськомовна музика, натомість лунають композиції українських груп і виконавців, а також композиції західних груп і виконавців (серед яких - багато французьких, помічено також американський англомовний клезмер, італійську, іспанську, балканську і турецьку музику). Поміж композицій західних виконавців час від часу лунають джинґли "французький шансон", "світовий шансон", "американський шансон", "турецький шансон", "хорватський шансон", "італійський шансон", "єврейський шансон", "іспанський шансон", "німецький шансон" тощо. Окрім музичних блоків в ефірі - новини, поради психолога та різноманітні рубрики патріотичного змісту. Станція також відновила мовлення в мережі Інтернет. Інформації про ситуацію з мовленням "Радіо Шансон" в інших регіонах України наразі немає (Власна інформація).
  • 2.05.2022 Сьогодні близько 2-ої ночі у Києві відновили самостійне мовлення три радіостанції - "Бізнес Радіо" (93.8 МГц), DJFM (96.8 МГц) та Power FM (104.0 МГц). Мовлення станцій відновилося також в мережі Інтернет. Зокрема, ефір "Бізнес Радіо" можна прослуховувати за посиланнями: 32k. AAC+, 96k. AAC+, 128k., 320k.; ефір DJFM можна слухати за посиланнями: 32k. AAC+, 96k. AAC+, 128k., 320k.; ефір радіо "Power FM" можна слухати за посиланнями: 32k. AAC+, 96k. AAC+, 128k., 320k.. При цьому додаткові нішові Інтернет-канали радіостанції "Power FM" наразі не працюють. Наразі в ефірі всіх трьох станцій лунає музичний нон-стоп, який час від часу переривається джинґлами та патріотичними заставками. В ефірі також лунають новини та різноманітні рубрики патріотичного змісту. При цьому "Бізнес Радіо" та DJFM працюють у звичних для себе форматах (але за повної відсутності у плейлистах пісень російських виконавців - лунають лише українські та західні композиції), а от "Power FM" наразі транслює музику у форматі, наближеному до CHR (а не hip-hop, r'n'b і реп, як це було після останнього переформатування станції). Інформації про ситуацію з мовленням "Бізнес Радіо", DJFM та "Power FM" в регіонах наразі немає. Всі три згадані вище станції входять до "Бізнес Радіо Груп" і від початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну транслювали спільний марафон каналів Суспільного радіо. Четверта станція "Бізнес Радіо Груп" - "Радіо Шансон" (101.9 МГц) - наразі продовжує транслювати спільний марафон каналів Суспільного радіо (Власна інформація).
  • 1.05.2022 Скучили? Бо ведучі ранкового шоу "КумКумаСтрий", що на хвилі стрийського радіо "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" (101.0 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 96k. Ogg, Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 256k. та Інтернет-мовлення 320k.), за вами дууже скучили! І тому ранкове шоу "КумКумаСтрий" повертається в ефір. Вже від завтра, 2 травня, слухайте щобудня з 08:00 до 12:00 на Стрий FM (Джерело: Сторінка "Радіо Стрий FM - радіо Твого міста" у соцмережі Facebook).
  • 1.05.2022 Згідно із повідомленням користувача форуму порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні", в місті Полтава також відновлено мовлення радіостанції "Стильне радіо Перець FM", яка використовує тут частоті 101.3 МГц. Вже вчора на цій частоті спостерігалися трансляції спільного марафону каналів Суспільного радіо, а вже сьогодні відновилося повноцінне власне мовлення станції. Нагадаємо - протягом певного часу після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну передавач на частоті 101.3 МГц у Полтаві було відключено (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 1.05.2022 Шоу "РозБудильник" повертається в ефір стрийського радіо "Фреш FM" (104.8 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 96k. Ogg, Інтернет-мовлення 256k., Інтернет-мовлення 320k. та Інтернет-мовлення 320k.). Слухайте від завтра, 2-го травня, щодня по буднях з 8:00 до 12:00 (Джерело: Сторінка радіо "Фреш FM" у соцмережі Facebook).
  • 1.05.2022 Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення стало відомо про факт трансляції ПП "ТРК ВТВ Плюс" із 27 по 29 квітня 2022 року низки передач "Це важливо", "Як Херсонщина буде жити далі", до участі в яких було запрошено назначеного окупантами псевдоочільника Херсонської області Володимира Сальдо. Останньому, за інформацією пресслужби Офісу Генерального прокурора, повідомили про підозру в державній зраді (частина друга ст. 111 КК України). Володимир Сальдо є депутатом Херсонської міської ради VIII скликання, він перейшов на сторону ворога, сприяючи загарбникам у проведенні підривної діяльності проти України. Аналізуючи зазначені програми, можна зробити висновок, що розмова з Володимиром Сальдо в ефірі телеканалу дала йому змогу поширювати висловлювання, спрямовані на встановлення й утвердження тимчасової окупації частини території України, підтримку рішень окупаційної адміністрації держави-агресора та закликів до співпраці з нею. Такими діями ПП "ТРК ВТВ Плюс" підтримує державу-агресора і сприяє в проведенні підривної діяльності проти України. Отже, вони можуть кваліфікуватися як державна зрада. Відповідно до абзацу 14 частини другої ст. 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" забороняється використання телерадіоорганізації для здійснення вчинків, за якими наступає кримінальна відповідальність. Певний час тому окупантів підтримав і мелітопольський телеканал "МТВ Плюс", який включив ретрансляцію програми держави-агресора. Також із відкритих джерел Національній раді стало відомо, що інтернет-провайдер "SmartNET" із міста Каховки веде підривну діяльність проти України, яка полягає в наданні доступу до заблокованих ворожих сайтів і телеканалів. У цей важкий для всієї країни час є суб'єкти інформаційної діяльності, які подають гідний приклад своїми діями. Бердянські ТРК "Юг" і провайдер ТОВ "Сігма Сервіс TV", відчувши загрозу, що їх технічні потужності можуть бути використані ворогом для ведення пропагандистської діяльності, вирішили припинити свою діяльність і відмовитися від власних ліцензій. Так само вчинила і Телерадіокомпанія "Мелітополь". Національна рада наголошує, що жодне українське медіа не має бути використане проти своєї держави. Надання ефіру окупантам і їхнім прислужникам є неприпустимим з огляду на те, що будь-яка інформація є інструментом пропагандистського впливу, цинічного і брехливого, впливу який спрямований проти цілісності і безпеки нашої держави, вся російська влада приносить лише смерть і страждання. Зважаючи на зазначене, закликаємо всіх жителів Херсонщини бути свідомими того, що телеканал "ВТВ Плюс" вдався до співпраці з посібниками держави-агресора і колабораціоністами, а відтак, найімовірніше, буде використовувати свої програми для поширення маніпулятивної і неправдивої інформації, що не відповідає ні дійсності, ні офіційній позиції нашої держави. Національна рада закликає жителів тимчасово окупованих територій критичного ставитися до контенту цих телеканалів, не вірити розповсюджуваній ними інформації, якою вони намагатимуться дискредитувати українську владу і протиставити керівництво держави українському народові. "Світле майбутнє" рашистів, як свідчить досвід, постійно перетворюється на зубожіння, тотальний контроль, страх, залякування, знущання, геноцид і смерть. Не може бути довіри до тих, хто співпрацює з загарбниками, пропагандистами і брехунами, чиї руки червоні від української крові! Регулятор поінформував про виявлені факти Службу безпеки України для вжиття заходів у межах компетенції. Національна рада також закликає ліцензіатів, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, негайно інформувати регулятор про випадки тиску або захоплення редакцій, обладнання, передавачів, про будь-які критичні і ризиковані дії щодо персоналу компаній. У воєнний час регулятор потребує нових механізмів, які дозволять швидко реагувати на ситуації, що склалися. Зокрема, необхідно надати можливість Національній раді анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням із проведенням спрощеної процедури перевірки. Регулятор уже звертався із цим питанням до законодавців. Тепер Національна рада ще раз нагадає народним депутатам про необхідність вирішення цього питання шляхом внесення відповідних законодавчих змін (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.05.2022 Сьогодні у другій половині дня столична радіостанція "Стильне радіо Перець FM" відновила самостійне мовлення у Києві (105.5 МГц). Наразі в ефірі станції лунає українська та західна музика у форматі, наближеному до AC. Окрім музичних блоків в ефірі звучать оновлені джинґли, новини, прогнози погоди, комерційна і соціальна реклама, а також різноманітні патріотичні заставки. Відновлено також онлайн-мовлення станції (128k.) - http://radio.urg.ua:8080/radio-stilnoe.m3u. Про ситуацію з мовленням станції в інших регіонах мережі інформація наразі відсутня. Нагадаємо - до початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну в ефірі "Стильного радіо Перець FM" транслювалися веселі хіти українських і російських виконавців, а також різноманітні гумористично-розважальні проєкти. Після 24-го лютого 2022-го року станція транслювала спільний марафон каналів Суспільного радіо, при цьому в деяких містах мережі передавачі було відключено (Власна інформація).
  • 1.05.2022 Російські загарбники сьогодні в Херсонській області, а також у частині тимчасово окупованої Запорізької області відключили інтернет і зв'язок, повідомляє Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України. Водночас на середніх хвилях і на супутнику українські програми є доступними. Перебої зі зв'язком та інтернетом розпочалися у цих областях ще вчора. Далі вони зникли повністю. Причинами, через які жителі не мають зв'язку українських мобільних операторів і інтернету, стали обриви волоконно-оптичних магістральних ліній і відключення від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах. Такі дії окупанти чинять навмисне, аби місцеві жителі не спілкувалися з Україною і відчувалися відірваними від своєї Батьківщини. Однак Україна ніколи не кине своїх громадян напризволяще. Паралельно з відключенням українських операторів на ворожих інформаційних ресурсах почали розповсюджувати фейкові історії про те, що зв'язок відключили через розпорядження української влади. Наголошуємо - це неправда! Україна з перших днів повномасштабної війни бачила як надважливе завдання забезпечення українців зв'язком і доступом до інформації. Нагадуємо, що українські радіопрограми за таких обставин можна слухати на середніх хвилях - 1278, 1404, 873, 657 кГц. Також українські канали розкодовано на супутнику: супутник: Hotbird 13; частота: 11 219 МГц; поляризація: H (горизонтальна); символьна швидкість: 29 900; корекція помилок: FEC 3/5 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.05.2022 Зробили патріотичний трек або ремікс на пісню, що піднімає бойовий дух? Надсилайте свою роботу на столичну мережеву станції Dance radio KISS FM (Київ-106.5 МГц, Тернопіль-89.0 МГц, Вінниця-90.9 МГц, Ужгород-97.9 МГц, Кременчук-98.8 МГц, Одеса-101.8 МГц, Харків-102.4 МГц, Кропивницький-103.4 МГц, Черкаси-105.0 МГц, Біла Церква-107.6 МГц, Полтава-100.6 МГц, Суми-101.4 МГц, Хмельницький-103.6 МГц, Дніпро-106.8 МГц, Запоріжжя-103.1 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.). Відправляйте свої роботи через форму на сайті https://www.kissfm.ua/promo. На Dance radio KISS FM чекають на ваші треки і ремікси, що наближають до перемоги (Джерело: Сторінка Dance radio "KISS FM" у соцмережі Facebook).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини квітня 2022

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024