Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Вересень 2020 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

  • Радіоанонс

  • Новини серпня 2020

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 30.09.2020 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 1 жовтня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 1 жовтня, початок об 11:00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.09.2020 Столична мережева станція "Русское Радио Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпро-101.1МГц, Авдіївка-101.2МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кропивницький-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Широкий-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Гірник-106.0МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) представляє третій сезон проекту "Червона Рута". 14 жовтня артисти хіт-параду традиційно зберуться у студії радіостанції, аби поспілкуватися з Андрієм Чорноволом і виконати акустичні версії своїх хітів. Для вас виступлять: Макс Барських, Антитіла, Ivan NAVI , Артем Пивоваров, MÉLOVIN, Олександр Пономарьов, Без обмежень, Михайло Грицкан. Це буде справжній марафон української музикі. Слухайте в ефірі, дивіться онлайн! Партнер проекту - мужній бренд "Козацька Рада". Український характер (Джерело: Сторінка "Русского Радио Україна" у соцмережі Facebook).
  • 30.09.2020 Сьогодні на хвилі UA: Радіо Культура відбудеться трансляція концерту з БЗЗ в рамках фестивалю "Київ Музик Фест-2020". Хорова капела Українського радіо. Трансляція триватиме з 19:00 до 20:30 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 30.09.2020 Голова правління UA: Суспільне мовлення Зураб Аласанія, продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська та ведучий суспільно-політичного токшоу "Зворотний відлік" на UA: ПЕРШИЙ Павло Казарін долучилися до інформаційної кампанії "Ціна слова", мета якої - нагадати громадянському суспільству про цінність незалежної журналістики та вагу правди. Організатори зазначають, що нині здобувати та поширювати незручну інформацію - ризикована робота заради суспільного блага. Вони закликають усіх ділитися власними історіями під хештегом #цінаслова й розповідати про те, чому правда важлива для розвитку та безпеки громадянського суспільства, демократії, свободи окремої людини й держави. До інформаційної кампанії також долучилися Іван Верстюк, Наталя Лигачова та інші журналісти й представники медіаспільноти за підтримки ГО "Львівський медіафорум" та Премії імені Георгія Гонгадзе. Стежити за перебігом кампанії можна на сайті, де зібрано й опубліковано всі матеріали, а також цитати тих, хто вже висловив свою думку. Нагадаємо, у межах кампанії під час 27 BookForum відбулася онлайн-дискусія "Ціна слова" про місію журналіста в боротьбі за правду за участю Зураба Аласанії, Мирослави Гонгадзе й Вахтанга Кіпіані за модерацією Ігоря Балинського (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 30.09.2020 9 листопада вдвадцяте на Суспільному відбудеться Радіодиктант національної єдності. Традиційна подія цьогоріч буде ще масштабнішою, ніж раніше. Транслюватимуть диктант на всіх платформах Суспільного мовника. "Ми проводимо таку подію за традицією європейських суспільних мовників. Це наша велика традиція, тож обіцяємо аудиторії, що цьогоріч радіодиктант буде з більшим розмахом, ніж це було в попередні роки. Адже ми заручаємося масштабною підтримкою своїх колег - загальнонаціонального телеканалу UA: ПЕРШИЙ, регіональної теле- та радіомережі, а також цифрових платформ Суспільного", - зазначив член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу радіо, керівник проєкту "Радіодиктант" Дмитро Хоркін. Планують і нововведення. "Також анонсую, що тепер читати й писати текст буде не одна людина. Цього разу текст для диктанту писатиме відомий письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Малкович, а читатиме популярна акторка з філігранною дикцією (яку ми відібрали на попередньому кастингу на UA: Українське радіо) - Римма Зюбіна. Тому готуйтеся вдвадцяте писати Радіодиктант національної єдності в такій чудовій компанії", - наголосив Дмитро Хоркін. Окрім того, до методичної роботи над Радіодиктантом національної єдності долучиться Лариса Масенко - українська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету "Києво-Могилянська академія" і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України. З початком навчального року на адресу UA: Українське радіо надходить багато листів від радіослухачів. "Здебільшого це вчителі (а вони завжди орієнтуються на UA: Українське радіо), які запитують, чи буде традиційний радіодиктант. Адже карантинні обмеження, онлайн-освіта, усі втомилися й хочуть свята української мови. Ми не підведемо - зробимо подію масштабною і традиційно об'єднаємо всю Україну", - резюмував Дмитро Хоркін. Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення мовить на двох загальнонаціональних телеканалах UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА, трьох загальнонаціональних радіоканалах UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура, а також на 24 регіональних теле- і радіоканалах. Має новинний сайт Суспільне Новини. UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 30.09.2020 Дані моніторингу за вересень свідчать, що найвищий показник у понад 96% матеріалів, написаних без порушень професійних стандартів, був у таких медіа: Суспільне Новини, "Дзеркало тижня", "Українська правда", "Український тиждень", "Ліга", "Букви" та Укрінформ. Згідно з результатами аналізу, який проводила ГО "Інститут масової інформації" за підтримки "Інтерньюз-Нетворк", серед 19 національних онлайн-медіа середній показник дотримання професійних стандартів журналістики зменшився на 4%. Ще два медіа з показником 94% матеріалів без порушень професійних стандартів посіли другу сходинку рейтингу ІМІ: НВ та "Цензор". Третю позицію вже третій моніторинговий період поспіль посідають новини сайту "Гордон". Найгірші показники з дотримання професійних стандартів уже традиційно демонструє сайт "Знай", на якому лише 14% матеріалів не містили грубих порушень базових стандартів професійної журналістики. З результатами моніторингу можна ознайомитися тут (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 30.09.2020 5 жовтня в теле- й радіоефірах регіональних філій Суспільного стартує токшоу "Виборчий округ. Місцеві". До дискусії в прямому ефірі філії Суспільного запрошують кандидатів на пости міських голів і депутатів місцевого самоврядування. Публічні співбесіди з кандидатами дивіться на регіональних телеканалах Суспільного в будні о 19:15 після підсумкового випуску новин, а також - у повторі о 12:10 у радіоверсії на хвилях UA: Українське радіо. Журналісти Суспільного допомагатимуть виборцям розібратися з програмами кандидатів і перевірятимуть учасників перегонів на знання місцевих проблем та розуміння повноважень місцевого самоврядування. "Наша місія особливо цінна в період виборів, коли з екранів валяться джинса й замовні маніпулятивні матеріали. На Суспільному ми гарантуємо незаангажованість, наші журналісти не виконують нічиїх замовлень і не погоджують запитань. Це може комусь не подобатися, але лише в нас - рівні умови для всіх кандидатів. Суспільне - це єдиний незалежний мовник, що керується інтересами наших глядачів і слухачів", - зазначив член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за адміністративно-господарський напрям та регіональний розвиток, Микола Чернотицький. У межах "Виборчого округу. Місцеві" ведучі озвучать коротку довідку про учасників перегонів та поставлять запитання від редакторської групи й місцевих мешканців, дізнаються плани кандидатів щодо найбільших викликів регіону. Також кожен учасник матиме одну хвилину на самопрезентацію. "Місцеві вибори - це про масштаби країни й локальний вплив. Оскільки явка на місцеві вибори зазвичай нижча, то одне з наших завдань - донести їхню важливість в умовах децентралізації. Саме тому Cуспільний мовник так багато уваги приділятиме місцевим виборам на всіх своїх платформах. Для нас також буде викликом висвітлення власне дня виборів в умовах погіршення епідеміологічної ситуації, тому ми вибудовуємо наші виробничі процеси так, аби всі філії мали змогу здійснювати свою роботу безпечно та якісно", - розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей. Нагадаємо, "Виборчий округ" - суспільно-політичний проєкт регіонального мовлення Суспільного, що має на меті налагодити якісний діалог між владою та виборцями, а також надати аналіз професійної діяльності осіб на виборних посадах. Завдяки незаангажованому майданчику Суспільного мовника виборці матимуть змогу розібратися з програмами кандидатів і зробити виважений самостійний вибір. Проєкт "Виборчий округ" регіональних філій має вже три сезони: уперше на ефіри Суспільного запрошували народних депутатів-списочників восени 2018 року, кандидатів у народні депутати за одномандатними виборчими округами (мажоритарників) у липні 2019 року перед позачерговими парламентськими виборами, у сезоні листопада 2019 року аналізували роботу новообраних депутатів Верховної Ради за сто днів після виборів (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 30.09.2020 Що цікавіше - прямий ефір чи запис, як звучати "як-на-радіо", звідки береться монотонність у голосі та як її позбутися? Реєструйтеся на безкоштовний онлайн-марафон для дітей та підлітків "Радіоголос: що і як казати, аби тебе чули". Проводить Дитяча академія суспільного мовлення - PMA Juniors - з 5 по 9 жовтня о 18:00. Учасники вчитимуться безшумно дихати, лаконічно писати, правильно вимовляти та переконливо звучати. Креативна продюсерка UA: Радіо Промінь Вікторія Польченко, голос якої звучить у радіопостановках, документальних і телевізійних фільмах, рекламі й аудіокнижках, упродовж 5 днів розповідатиме: а) головне про друзів і ворогів голосу; б) де в радіоведучих кнопка "вимкни волинку"; в) як готуються радіоведучі до прямих ефірів та що неодмінно роблять перед записом у студії; г) як і в що "одягають" радіостанції та що таке радіопродакшн; ґ) хто такі brand-voices і що вони вміють; д) як сучасне радіо долало шлях від радіогазети до конвергентного медіа; е) чим корисні "радіоправила" в подкастах, сторіз та прямих трансляціях. 1-ий день: "Голос "якнарадіо": стартові секрети": а) вивчаємо свій голос: як ми звучимо, як би ми хотіли звучати?; б) опановуємо правильне дихання, тренуємо чітку артикуляцію; в) вчимося перемагати важковимовні слова; г) визначаємо друзів та ворогів нашого голосу. 2-ий день: "Не пищи і вимикай волинку!": а) звідки береться монотонність у голосі і як її позбавитися; б) голосові затискачі: емоційні та фізичні; в) голос як пісня: секрети інтонування; г) пошукаємо свій особливий тембр? 3-ій день: "У що "одягається" радіо? Амбасадори радіобренду": а) радіоісторія: формати, плейлисти, джинґли, лайнери, бренд-войси; б) хто стильно "одягає" радіо? 4-ий день: "Радіо: пиасти чи говорити? Конверґентне медіа!": а) радіопідводки: різновиди, правила написання, головні помилки під час начитування у студії; б) радіоведучий - не лише той, хто говорить; в) інтерв'ю: підготовка, процес, результат. 5-ий день: ""OnLINE/OnAIRE" "Прямий ефір" VS "Запис": що крутіше?": а) як діють правила у подкастах, сторіз та прямих трансляціях?; б) знання + навички + креативність = унікальний контент. Онлайн-марафон відбудеться з 5 по 9 жовтня о 18:00, тренінги триватимуть годину. Вебінар організують на платформі Zoom. Щоб узяти участь в онлайн-марафоні, заповніть форму за посиланням до 17:00 8 жовтня. Підтвердження надішлють учасникам на електронну пошту. Проєкт створили за підтримки UA: Суспільне мовлення та DW Akademie на базі Public Media Academy - навчального центру Суспільного мовника. PMA Juniors працює для дітей та підлітків 12-14 років, які цікавляться темою медіа. Головна мета проєкту - формувати новий рівень медіаосвіти в молоді. Дитяча академія допоможе реалізувати таланти, навчить критично оцінювати й аналізувати інформацію, яку дитина отримує зі ЗМІ, і покаже, як створювати якісний медіаконтент. Академія суспільного мовлення працює в межах проєкту підтримки суспільного мовлення в Україні, який фінансують Європейський Союз в Україні, Європейська Комісія (Генеральний директорат з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення) й Міністерство закордонних справ Німеччини. DW Akademie співпрацює з BBC Media Action, аби підтримати трансформацію державного мовника України НСТУ в суспільний мовник. Ключовою метою проєкту є промоція суспільного мовлення через створення функціональної цифрової мультиплатформи ньюзрум та навчального центру Академія суспільного мовлення (Public Media Academy) (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 30.09.2020 Усі культурні події столиці в одній програмі! Виставки, фестивалі та концерти Києва - ведуча "Афіша.Київ", що на хвилі столичної радіостанції "Київ FM" (98.0 МГц та Інтернет-мовлення), Ґабріелла Массанґа зібрала для вас найкращий чек-лист столичних подій. Щобудня о 16:15 в етері Київ FM Ґабріелла розповідатиме вам про перевірені події та місця, які обов'язкові для відвідування. У суботу та неділю долучайтеся до етеру "Афіша. Weekend" о 8:15 та 14:15 (Джерело: Сторінка радіостанції "Київ FM" у соцмережі Facebook).
  • 30.09.2020 Чи кожну гривню платників податків використовують ефективно в умовах епідемії - сьогодні, 30 вересня, у новому випуску проєкту Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо. Початок прямого ефіру о 19:10. Гість студії - голова Рахункової палати України Валерій Пацкан. Рахункова палата - вищий незалежний орган фінансового контролю в Україні, який стежить за використанням державних коштів. Тож як відбувається цей важливий контроль в умовах епідемії COVID-19? Теми розмови: як тривають аудити в умовах карантину та яких резонансних перевірок чекати; оцінювання проєкту головного кошторису держави на 2021 рік - які резерви для наповнення; Держбюджет-2020 - чи існує ризик невиконання і за якими напрямами; антикризові видатки - чи достатньо коштів у Фонді боротьби з COVID-19 для реалізації його завдань; корупція під час епідемії - чи відкрила коронакриза "вікно можливостей" для сумнівного використання державних коштів. Слухачі проєкту "Здорова політика" зможуть поставити запитання в прямому ефірі. Телефон студійного вайберу для повідомлень (097) 107-107-9, для дзвінків до студії (044) 239-6292. Дивіться відеотрансляцію програми на ютуб-каналі UA: Українське радіо. Нагадаємо, UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також слухайте перший канал Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 30.09.2020 Телеканал "Київ" і "Радіо Київ - 98FM" (98.0 МГц та Інтернет-мовлення) запускають спільний проєкт - "Київ. Відверто". Про це повідомляє пресслужба каналу. В ефірі ведуча Марія Беркут розмовляє з гостями - зірками, телеведучими, а також експертами на відверті теми. "Це інформаційно-просвітницьке ток-шоу, в якому говорять відверто, без непристойностей, з точки зору психології, медицини тощо про секс і його місце в сучасному житті. Цим проектом, з одного боку, ми хочемо закрити якісь проблеми в сексуальній освіті дорослої аудиторії, а з іншого - залучити до відвертої розмови молодь, навіть підлітків. Тут немає заборонених тем. Ми говоримо про взаємини чоловіка і жінки, чоловіка і чоловіка, жінки і жінки. Тобто про все, що не заборонено кримінальним кодексом", - каже керівник "Радіо Київ - 98FM" Наталія Лященко. Перший випуск програми присвячений сексуальному вихованню дітей. Про це ведуча спілкувалась зі своєю колегою Лілією Гулей. Проєкт виходитиме щосуботи о 23:00 в радіо- і телеефірі. Марія Беркут, яка є автором проєкту, займалася безконтактної боротьбою, боксом, стрибками з парашутом, екстремальним водінням. Шість разів ставала переможницею боксерського проекту для медійних особистостей "Битви". Пройшла курси акторської майстерності, телеведучої, діджеїнгу, уроки вокалу і це далеко не весь перелік її інтересів. А ще працювала фотографом світських заходів, концертів і нічного клубного життя. Пізніше проводила кастинги акторів для телеканалу "1+1". Нагадаємо, нещодавно "Київ" запустив проєкти про мерів та нацменшини (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 30.09.2020 30 вересня у рамках програми "Ранок Про" на радіо "Промінь" представник від України на міжнародному дитячому пісенному конкурсі "Євробачення" Олександр Балабанов презентував оновлену версію пісні "Відкривай". 14-річний Олександр Балабанов розповів, що активно готується до конкурсу, наприклад, сьогодні він має заняття з вокалу з тренером та обгорнення умов перформансу і підготовки до "Євробачення". Пісню "Відкривай", яку він дистанцій виконуватиме на конкурсі, Олександр Балабанов написав спільно з саундпродюсером, засновником гурту Adam Михайлом Клименком. Текст пісні написаний англійською та українською. "Моя пісня про те, що треба рухатися, відкривати світ, треба стати з дивану і щось зробити для себе і для інших. І тоді все буде краще", - сказав в ефірі "Променя" Олександр Балабанов. Хлопець сказав, що трохи засмучений, бо не зможе поспілкуватися в живу з усіма конкурсантами дитячого "Євробачення". У зв'язку з пандемією коронавірусу всі учасники виступатимуть дистанційно, ведучі вестимуть прямоефірне шоу з Варшави. Олександр Балабанов народився і жив в Донецьку. У 2014 році, коли йому було вісім років, разом із батьками переїхав до Києва, де почав навчатися естрадного вокалу й вступив до школи мистецтв на музичне відділення. Хлопець вільно говорить англійською мовою і вивчає німецьку та турецьку. Він є переможець і лауреат майже сорока міжнародних та всеукраїнських вокальних конкурсів і фестивалів. Його мрією було виступити на на дитячому "Євробаченні". Він тричі брав участь у національному відборі, двічі був фіналістом, і лише на третій раз переміг і тепер зможе представляти Україну. Нагадаємо, у 2020-му році Суспільне мовлення в Україні вчергове проводило національний відбір на дитяче "Євробачення" онлайн. Вперше юні співаки могли виконувати як оригінальні пісні, так і кавери. 8 вересня Суспільне оголосило, що у результаті голосування журі і глядачів переможцем відбору на дитяче "Євробачення" став Олександр Балабанов. Дитяче "Євробачення" у 2020 році відбудеться 29 листопада у Варшаві (Польща). Польський суспільний мовник (Telewizja Polska) прийматиме "Дитяче Євробачення" вдруге поспіль. У 2019 році конкурс проходив у місті Глівіце (Польща). Цього року у конкурсі візьме участь 13 конкурсантів. Через пандемію організатори не зможуть їх запросити у Варшаву для змагань, тому юні співаки виступатимуть у студіях своїх країн (Джерело: Портал "Детектор Суспільного Мовлення").
  • 29.09.2020 У середу, 30 вересня, о 9:15 представник України на Дитячому Євробаченні-2020 Олександр Балабанов презентує оновлену пісню "Відкривай" у ранковій програмі "РанокПРО" на UA: Радіо Промінь. Саме ця версія звучатиме на пісенному конкурсі у Варшаві. Ведучі програми "РанокПРО" Дмитро Захарченко й Ірина Саннікова у прямому ефірі розпитають Олександра, як проходить підготовка до конкурсу. Після представлення пісня "Відкривай" звучатиме в ротації радіоефіру UA: Радіо Промінь. Зазначимо, на Дитячому Євробаченні українці можуть проголосувати за учасника своєї країни. Нагадаємо, Дитячий пісенний конкурс "Євробачення-2020" відбудеться дистанційно у Варшаві 29 листопада (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 29.09.2020 Сьогодні відбулася велика подія в історії ладижинської радіостанції "Подільське радіо" 103.9FM (103.9 МГц та Інтернет-мовлення 128k.)! Пойшов перший прямий ефір у нашій новій, сучасній студії станції. Тема ефіру - звіт міського голови Ладижина. "Подільське радіо" 103.9FM відкрите для спілкування з будь ким у своєму ефірі. Дзвіночки, розмови, точки зору (Джерело: Сторінка радіостанції "Подільське радіо" 103.9FM у соцмережі Facebook).
  • 29.09.2020 29 вересня на черговому засіданні робочої групи з нагляду за перебігом у медіа виборчого процесу, що створена в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, обговорювалися випадки розміщення агітації політичних партій у регіонах країни місцевими й регіональними ЗМІ. Окремі сюжети мають ознаки порушень або Виборчого кодексу, або загального рекламного законодавства. Поширені в медіа матеріали розглядали голова робочої групи, відповідальний секретар регуляторного органу Юрій Зіневич, заступник голови робочої групи, член Національної ради Максим Онопрієнко, перший заступник голови Національної ради Валентин Коваль, працівники апарату регулятора, а також член Центральної виборчої комісії України Віталій Грень і консультант ЦВК Анжела Єрьоменко, головний спеціаліст першого відділу перевірок Департаменту з питань дотримання законодавства про конфлікт інтересів та обмежень щодо запобігання корупції Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Брик, а також представники громадського сектору і міжнародних організацій, як стежили за обговоренням онлайн. У період із 19 по 25 вересня був проведений моніторинг загальнонаціональних і супутникових інформаційних телерадіокомпаній. За словами т.в.о. начальника відділу моніторингу Національної ради Андрія Ложечнікова, комерційної реклами політичних партій в ефірі таких мовників не зафіксовано. Також не виявлено і ознак порушення Виборчого Кодексу. Натомість в ефірі місцевих і регіональних ЗМІ демонструвалися матеріали, які стали предметом розгляду і обговорення на засіданні робочої групи. Моніторинг цих мовників проводився з 21 по 27 вересня представниками Національної ради в областях. 21.09.2020 ТОВ ТРК "Академ TV", м. Суми, розмістило ролики політичних партій, які не були позначені ані як "політична реклама", ані як "реклама". Відповідно до частин першої і другої статті 9 Закону України "Про рекламу" реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації чи програм і передач. Відокремлення має бути на початку і наприкінці за допомогою аудіо-, відео-, комбінованих засобів, титрів, рекламного логотипа або коментарів ведучих із використанням слова "реклама". Одна із рекламованих партій - "Наш край", повідомила представник у Сумській області Лариса Якубенко, була зареєстрована як суб'єкт виборчого права 21 вересня, інша - "Пропозиція" - лише 28 вересня. Члени робочої групи вирішили затребувати в телеканалу документи і угоди, на підставі яких були розміщені рекламні ролики, аби з'ясувати, чи мала місце політична агітація, чи комерційна реклама. Крім того, ТОВ ТРК "Академ TV" буде призначено позапланову перевірку через ознаки порушення вимог Закону України "Про рекламу". Ролики політичних партій були помічені в блоках реклами на сумських телеканалах "СТС" (ТОВ "Телекомпанія "СТС", кабельне мовлення) і "V" (ТОВ "ТРК "ВІДІКОН", багатоканальне цифрове мовлення). Переглянувши ці матеріали на засіданні робочої групи, т.в.о. начальника управління контролю та аналізу телерадіомовлення Дмитро Швидченко звернув увагу на зміст поширюваної реклами. Він сказав про те, що мовники мають уважніше ставитися до подібних матеріалів. Розміщуючи їх у блоці комерційної реклами, вони мають пам'ятати про необхідність дотримання загальних вимог до реклами. Одним із її принципів є точність. Тому, якщо рекламодавець транслює інформацію, яку не може підтвердити, це є маніпуляцією. Зі свого боку Віталій Грень зауважив, що згідно з Виборчим Кодексом будь-яка реклама - і комерційна, і політична, і передвиборна агітація - мають у тому числі відповідати загальним принципам реклами, які визначені у Законі України "Про рекламу", і окремо - Виборчому Кодексу, якщо такий вид реклами ним регулюється. Робоча група вирішила надіслати запит до мовників, щоб отримати копії документів, на підставі яких ролики політичних партій були розміщені в їхніх ефірах. Ознаки прихованої агітації в інформаційних сюжетах були виявлені у таких мовників: ПП "ТРО "Тернопіль-медіа" м. Тернопіль; ПП "ТРК "Смайл", м. Тернопіль; ДП "Телерадіокомпанія "Аверс" ВАТ "Корпорація "Аверс", м. Луцьк; ТОВ "Медіа-проспект", м. Житомир; КП ТК "Прилуки" Прилуцької міської ради, м. Прилуки Чернігівської обл.; ТОВ "ТРК "Академ TV", м. Суми; ТОВ "Телекомпанія "СТС", м. Суми; КП "ТРК "АКЦЕНТ", м. Шостка Сумська обл.; МІ РТВ-Центр "Вежа" у формі ТОВ, м. Конотоп Сумська обл.; ТОВ "Чернівецький промінь", м. Чернівці; ТОВ "Міська ТРК "Чернівці", м. Чернівці. Переглянувши окремі матеріали, члени робочої групи вирішили звернутися листом до сумського телеканалу "СТС", оскільки показаний ним сюжет про турнір дзюдо, де у відеоматеріалі були використані символіка партії - суб'єкта виборчого процесу "ЗА МАЙБУТНЄ", а саме логотип на банері, має ознаки прихованої агітації. Уточнено, що на дату моніторингу цей суб'єкт виборчого процесу не був зареєстрований, тому регулятор не вимагатиме надати копії угод на трансляцію політичної реклами, але попередить мовника про неприпустимість поширення в ефірі прихованої передвиборної агітації. Проаналізувавши матеріали ТОВ "Міська ТРК "Чернівці" було підсумовано, що в сюжеті програми "Чернівецький репортер" про кандидатів від партії "Свобода" дотримано вимог Виборчого Кодексу про інформування глядачів, оскільки не зауважено агітації чи закликів голосувати за цих кандидатів. Тому в таких ситуаціях треба звертати увагу на баланс висвітлення подібної інформації. Представник Національної ради у Чернівецькій області Любов Нечипорук повідомила, що в цій передачі також розповідалося про іншу політичну силу, тому можна зробити висновок, що компанія все ж дотрималася балансу висвітлення інформації про виборчі перегони. Дмитро Швидченко резюмував, що в таких випадках треба відстежувати інформаційні випуски упродовж певного часу - тижня або й довше, чи транслюватимуться в передачі сюжети і про інші політичні сили, а чи буде помітною підтримка лише одного суб'єкта виборчого процесу. У такий спосіб можна зрозуміти, чи дотримується мовник принципу збалансованості. Члени Національної ради ще раз наголосили на тому, що телерадіокомпанії повинні розуміти свою відповідальність за трансляцію передвиборної агітації. При поширенні рекламних роликів за комерційними договорами за всі порушення законодавства відповідають саме медіа. Також регулятор закликає мовників звернути увагу на роз'яснення щодо відповідальності за поширення замовних матеріалів та прихованої агітації. Наступне засідання робочої групи має відбутися у вівторок, 6 жовтня (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.09.2020 Громадське радіо відкриває вакансії журналістів з досвідом роботи від двох років в усіх областях України й запрошує до роботи у своїй дружній та професійній команді. Що треба вміти: знати та дотримуватися журналістських стандартів; користуватися аудіо- та відеотехнікою; монтувати аудіо; знаходити новини цікаві не лише для вашого регіону, а й для всієї країни; працювати оперативно. Що треба буде робити: надавати якісні медіа матеріали; повідомляти про гарячі події у своїх регіонах редактора регіональної служби Громадського радіо у будь-який час доби; пропонувати теми сюжетів на соціальні, політичні, подієві та інші теми. Умови роботи: конкурентна оплата роботи із вашою власною технікою та обладнанням на гонорарній основі; співпраця з дружнім, професійним колективом; можливість говорити про проблеми свого міста/регіону на всеукраїнському майданчику; можливість оплачуваних відряджень і тренінгів для підвищення кваліфікації. Надсилайте ваші резюме редакторці регіональної служби Валентині Троян: (Джерело: Інформацію надала ).
  • 29.09.2020 Сьогодні на хвилі UA: Радіо Культура відбудеться трансляція концерту з БЗЗ в рамках фестивалю "Київ Музик Фест-2020". Хорова капела Українського радіо. Трансляція триватиме з 19:00 до 20:30 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 29.09.2020 Відтепер Будинок звукозапису Українського радіо буде захищений охоронним статусом від будь-яких забудов. 29 вересня Департамент охорони культурної спадщини надав статус щойно виявлених об'єктів культурної спадщини дев'яти об'єктам у Києві, серед яких є Будинок звукозапису Українського радіо на вул. Первомайського, 5-В (метро "Кловська"). Про це повідомляє пресслужба КМДА. "Щойно виявлені об'єкти культурної спадщини підлягають захисту, згідно ст. 37 Закону України "Про охорону культурної спадщини". Зокрема, роботи на щойно виявлених об'єктах здійснюють за наявності письмового дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини на підставі погодженої із ним науково-проєктної документації", - зазначили у КМДА. Член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін, пояснив сайту "Детектор суспільного мовлення", що статус об'єкта культурної спадщини означає для Будинку звукозапису. "Для нас дуже важливо, аби Будинок звукозапису Українського радіо, який розташований у самому центрі Києва на Печерську, був захищений охоронним статусом від будь-яких забудов. Тут творилася і твориться музична історія нашої країни, а найголовніше: Будинок звукозапису є творчою резиденцією наших радіоансамбів - оркестрів та хорів Українського радіо", - сказав він. Наразі на вул. Первомайського, позаду Будинку звукозапису, спорудили паркан, де мають розпочати забудову. "Детектору суспільного мовлення" з власних джерел відомо, що в разі старту будівельних робіт можуть виникнути проблеми з приміщенням Будинку звукозапису. Оскільки це схил, Будинок звукозапису Українського раді може від забудов по сусідству зруйнуватися. Статус об'єкта культурної спадщини отримали також будинок житловий (у якому мешкали скульптори І. В. Макогон і художниця Т. Н. Яблонська) на вул. Мар'яненка, 14; флігель із крамницями на вул. Верхній Вал, 16/4; будинок Осипа Родіна на вул. Гончара, 71; зали Прощання (Ритуальні корпуси Київського крематорію) на вул. Байкова, 16; потерна ІІ Капоніру Госпітального укріплення ХІХ століття на вул. Госпітальна, 24-А. Окрім того, статус щойно виявлених об'єктів культурної спадщини отримали горжова стіна Васильківського укріплення ХІХ століття та відкриті артилерійські каземати оборони рову з потерною у валу Васильківського укріплення на вул. Коновальця, 44, ескрапова стіна Госпітального укріплення ХІХ ст. на вул. Госпітальна, 24-А. Згідно з Порядком обліку об'єктів культурної спадщини, Департамент має у 10-денний строк із дня прийняття рішення про занесення об'єкта культурної спадщини до Переліку надіслати власнику цього об'єкта або уповноваженому ним органу/особі відповідне повідомлення - рекомендованим листом із описом вкладення та повідомленням про вручення щодо набуття правового статусу щойно виявленого об'єкта. Своєю чергою, власник об'єкта культурної спадщини зобов'язаний вжити заходів щодо укладення охоронного договору в місячний строк із дня отримання повідомлення (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 29.09.2020 24 вересня Верховний Суд виніс постанову, якою залишив у силі рішення Окружного адміністративного суду міста Києва і підтвердив правомірність дій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо звернення до суду про анулювання ліцензій ТОВ "ТРК "НБМ-Радіо". Таке звернення мало місце наприкінці 2017 року за результатами перевірки компанії і виявлених порушень чинного законодавства. 5 жовтня 2017 року Національна рада за результатами позапланової перевірки ухвалила рішення № 1884, яким було вирішено визнати факт неподання ТОВ "ТРК "НБМ-Радіо" заяв про переоформлення ліцензій у зв'язку з організаційними змінами статусу та умов діяльності і звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензій компанії від 21.09.2012 НР № 00435-м, від 16.02.2015 № 00432-м, від 22.01.2013 № 00436-м, від 23 травня 2009 року № 00437-м. Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 9 вересня 2019 року позов було задоволено частково. Зокрема, анульовано ліцензії на мовлення ТОВ "ТРК "НБМ-Радіо" від 21.09.2012 № 00435-м, від 16.02.2015 № 00432-м і від 22.01.2013 № 00436-м, а в частині позовних вимог щодо анулювання ліцензії на мовлення від 23 травня 2009 року № 00437-м відмовлено у зв'язку із втратою нею чинності. 26 листопада 2019 року постановою Шостого апеляційного адміністративного суду рішення суду першої інстанції було скасовано, а також відмовлено в задоволенні позовних вимог. Національна рада на рішення суду апеляційної інстанції подала касаційну скаргу, яку було задоволено постановою Верховного Суду від 24.09.2020. Отже, постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 26 листопада 2019 року у справі скасовано, рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 9 вересня 2019 року залишено в силі. Верховний Суд дійшов висновку про те, що організаційні зміни статусу передбачають як зміну організаційно-правової форми та умов діяльності ліцензіата, так і зміну відомостей про прямого власника (співвласників) та/або кінцевого бенефіціарного власника (контролера) заявника, і відповідно встановив, що на відповідача законодавчо покладено обов'язок щодо переоформлення ліцензії на мовлення у зв'язку з організаційними змінами статусу та умов діяльності ліцензіата, тобто змінами кінцевого бенефіціарного власника (контролера). Таким чином, Верховний Суд підтвердив правомірність звернення Національної ради до суду з позовною заявою про анулювання ліцензій ТОВ "ТРК "НБМ-Радіо" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення попереджає про неприпустимість політичної "джинси" та прихованої реклами: "Шановні ліцензіати, закликаємо вас під час виборчого періоду особливо відповідально ставитися до вашого ефірного продукту. Наголошуємо, що ЗМІ мають висвітлювати перебіг виборчого процесу об'єктивно та збалансовано, перевіряти фактаж і не допускати маніпуляцій виборцями з боку політичних партій. Політична "джинса" - замовні матеріали, що містять зумисну приховану рекламу чи антирекламу політичних сил, подану у вигляді новин, аналітики, авторських телевізійних чи радіопрограм. До політичної "джинси" належать матеріали з такими ознаками: а) незбалансовані експертні матеріали, що просувають певну політичну силу, політика; б) експертами є особи, які некомпетентні коментувати подію або процес; в) оприлюднення соціологічних досліджень зі свідомим завищенням чи занижуванням рейтингів певної партії чи політика; г) висловлення начебто від імені громади протесту, обурення, підтримки меседжів конкретного кандидата або партії; ґ) матеріал про наміри політика, що наразі не підтверджені дією; д) безпідставно акцентується увага лише на позитивних або негативних характеристиках суб'єкта; е) серія заангажованих матеріалів присвячена одному політику або політичній силі, можуть бути як позитивного, так і негативного характеру; є) один і той самий матеріал подається одночасно в кількох ЗМІ, до того ж в деяких він може знаходитись під рубриками, які ідентифікують рекламу; ж) "протокольні" матеріали зі заходів чиновників/політиків, де відсутня зрозуміла суспільно важлива новина; з) інформація про "доброчинність" політиків, бізнесменів, громадських діячів ("перенесення в цих матеріалах обов'язків політика з площини законодавчої активності в площину прямої адресної допомоги"); и) обіцянки когось про щось у стрічці новин - це піар; політики та чиновники можуть висловлюватися тільки в межах сфери своєї відповідальності, решта - піар; і) оціночні судження щодо кандидата чи партії в новинному форматі; ї) новина, що містить коментар політика щодо широко обговорюваних тем, де сам політик виступає в ролі експерта. Намагання замаскувати "джинсу" під журналістський матеріал є прямим обманом глядача чи слухача, яких не повідомляють про рекламний зміст матеріалу. "Джинса" вважається грубим порушенням професійних журналістських стандартів та Етичного кодексу українського журналіста. Наявність прихованої агітації, "джинси" та політичної реклами без відповідних позначок - неприпустиме. Національна рада неухильно стежить за дотриманням мовниками чинного законодавства і буде притягувати до відповідальності ліцензіатів-порушників" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.09.2020 В FM-радіомовленні м.Одеси сталися зміни. Приблизно з початку вересня місцева радіостанція "Одеса-мама", яка мовить на частоті 106.0 МГц, змінила формат мовлення: в ефірі з'явилася англомовна поп-музика, відсутні ведучі та лунають джинґли "Одеса слухає 106 FM". При цьому на сайті радіостанції в онлайн залишився старий формат - шансон (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 28.09.2020 Сьогодні на слухачів радіостанції UA: Радіо Культура чекає трансляція концерту "Музика для струнних" у рамках фестивалю "Київ Музик Фест" з Будинку звукозапису УР. За участі ансамблю "Київські солісти". Трансляція триватиме з 19:00 до 20:30. Ведучі - Світлана Галась та Наталія Попудрібко (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 28.09.2020 Що є Північноатлантичний альянс і як функціонує ця організація? Відповіді слухайте в ефірах столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.), адже станція запустила спільний проект з NATO in Ukraine - "100 фактів про НАТО". Слухайте уважно, адже наприкінці року станція розіграє крутий бонус для найуважніших прихильників Армія FM (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 28.09.2020 Привітайте свого Козака з Днем українського козацтва в ефірі столичної мережевої станції "Мелодія FM" (Київ-95.2МГц, Одеса-89.0МГц, Дніпро-90.1МГц, Херсон-90.4МГц, Вінниця-90.5МГц, Ковель-91.0МГц, Маріуполь-91.1МГц, Львів-91.5МГц, Ужгород-94.1МГц, Житомир-98.2МГц, Кропивницький-98.9МГц, Миколаїв-99.2МГц, Олександрія-99.4МГц, Бердянськ-100.4МГц, Охтирка-101.6МГц, Умань-101.7МГц, Луцьк-102.4МГц, Первомайськ-102.9МГц, Ніжин-104.1МГц, Черкаси-104.5МГц, Миргород-104.7МГц, Нікополь-104.9МГц, Краматорськ-105.0МГц, Кам'янець-Подільський-105.3МГц, Біла Церква-105.3МГц, Карлівка-105.5МГц, Хмельницький-106.0МГц, Чернігів-106.3МГц, Лубни-106.7МГц, Вознесеньк-107.5МГц, Харків-107.9МГц, Івано-Франківськ-100.9МГц, Тернопіль-106.1МГц, Нововолинськ-106.8МГц, Енергодар-101.7МГц, Токмак-102.5МГц, Пологи-104.3МГц, Мелітополь-106.3МГц, Запоріжжя-107.5МГц, Суми-101.4МГц, Кременчук-103.5МГц, Полтава-105.8МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.)! Теґайте тата, брата, чоловіка чи друга під акційним постом на сторінці Мелодія FМ у Фейсбук і пишіть свої слова вітання. Щодня, о 10:10, одне з привітань прозвучить в ефірі Мелодія FМ, а справжній Козак отримає мужній подарунок від партнера проекту. Зі святом, Козаче! Партнер проекту - мужній бренд "КОZАЦЬКА РАDА". Український характер. Акція триває з 28.09.2020 по 13.10.2020. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 27.09.2020 Ведучий Богдан Буткевич надалі не братиме участі у веденні психологічної програми "Гормон щастя" через нетолерантні висловлювання на особистій сторінці у Facebook. Таке рішення прийняли на "Українському радіо" після його посту у Facebook про анонс токшоу "Гормон щастя" на тему "Криза маскулінності і фемінності. Чоловік і жінка". Це вперше у Національній суспільній телерадіокомпанії України вжили такі заходи через пост у соцмережі. Проєкт "Гормон щастя" реалізують за підтримки Українського культурного фонду. Із 31 липня він виходить в ефірі "Українського радіо" щоп'ятниці о 19:10. Його ведуть Олена Вострова і Богдан Буткевич. Богдан Буткевич, анонсуючи новий випуск, написав у Facebook: "Кожен, звичайно, вільний сходити з розуму й жити по-своєму. Але от мене останнім часом трохи напружує, коли стає не модно бути чоловіком. І я зараз не тільки про зовнішність - хоча і про неї теж. Бо коли бачиш, які гермафродитні уродці вважаються гарними - аж тягне передивитися "Термінатор" чи "Рембо"". Його висловлювання викликали обурення у користувачів соціальних мереж. Журналістка, дитяча письменниця, активістка, правозахисниця Анастасія Мельниченко на своїй сторінці у фейсбук звернула увагу на висловлювання ведучого. "Можна писати про кризу маскулінності, наприклад, так: нові часи диктують нові норми, через зникнення моменту ініціації чоловіки часто почуваються дезорієнтованими... А можна назвати всіх, хто не відповідає класичній маскулінності, (це пряма цитата, як бачите). Цим самим ... 1. Нав'язавши гендерні стереотипи, що хто не виглядає і не поводиться як "класичний мужик" - той "уродець" 2. Зневажливо висловившись про людей з гермафродитизмом (а це одна людина з 2000). І хай ще куди не йшло, аби це була приватна думка окремої людини, але ні. Ці слова були використані у анонсі програми на Українське Радіо, та ще й за фінансової підтримки Український культурний фонд, - написала вона. На каналі "Українського радіо" в YouTube користувач Usama Mnemonikk теж процитував пост Богдана Буткевича. "Щось не тягне це на приклад стереотипів, які автор не розділяє", - додав він після цитати поста ведучого 25 вересня. Перед виходом програми від імені "Українського радіо" відповіли на його критичний коментар. "Пост, який Ви цитуєте, є анонсом програми про кризу маскулінності і фемінності. Ми зібрали сереотипи, пов'язані з цією темою, і відзеркалили їх для аналізу. "Гермафродитні уродці" - метафора, один із стереотипів, який існує у суспільстві і який ми взяли для розгляду. В кінці поста є фраза "це криза маскулінності як вона є", яка все пояснює". На своїй фейсбук-сторінці Богдан Буткевич теж не погодився з критикою та те, що він висловився некоректно. "Коли в коментарі прийшли люди і почали у стриманій манері робити автору допису зауваження, то він почав посилати їх "нах", і виражати пряму зневагу до "таких, як ми" (це ж яких?). Після того, як я коментарях до посту затегала УКФ, цей пан прийшов з прямими погрозами мені в приват", - зазначила Анастасія Мельниченко у Facebook. Після того, як ситуація набула розголосу, менеджери "Українського радіо" мали розмову з Богданом Буткевичем. "Після розмови менеджменту радіо з ведучим, він не вбачає у своїх висловлюваннях мови ворожнечі, надалі він не братиме участі у веденні програми "Гормон щастя"", - зазначили в офіційній заяві на сторінці "Українського радіо" у Facebook. "Українське радіо" не розділило поглядів Богдана Буткевича, які він висловив на своїй особистій сторінці у фейсбуці. "Просимо вибачення за некоректні висловлювання ведучого. Українське радіо відстоює демократичні цінності і базується на засадах толерантності", - зазаначили у фейсбуку "Українського радіо" 26 вересня. Український культурний фонд зі свого боку висловив занепокоєння нетолерантними висловлюваннями співведучого радіо-шоу, про що вони повідомили представників радіо "Культура". Член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін зазначив у Facebook, що немає "особистих сторінок" у соцмережах, коли ти є штатним працівником "Українського радіо" і зазначаєш публічно своє місце роботи. "В Україні і досі через "неправильність" зовнішності хлопця чи дівчину можуть цькувати, бити чи вбити. Ні в якому разі не можна культивувати печерні агресивні висловлювання (не дай б-г, дії) щодо "інакшості" людей", - написав він. Дмитро Хоркін попросив бути відповідальними за свої заяви та коментарі працівників "Українського радіо". Станом на 19:00 26 вересня пост Богдана Буткевича недоступний. Нагадаємо, програма "Гормон щастя" - психосоціальне ток-шоу про те, як будувати здорові стосунки без насильства та маніпуляцій. Разом з гостями в студії ведучі аналізують реальні історії реальних людей. На конкретних прикладах з життя розбирають: що робити, що говорити, як реагувати, як поводити себе у різних ситуаціях, особливо критичних (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 26.09.2020 UA: Українське радіо не розділяє поглядів ведучого програми "Гормон щастя" Богдана Буткевича, які він висловив на своїй особистій сторінці у фейсбуці. Радіостанція просить вибачення за некоректні висловлювання ведучого. UA: Українське радіо відстоює демократичні цінності і базується на засадах толерантності. Оскільки навіть після розмови менеджменту радіо з ведучим, він не вбачає у своїх висловлюваннях мови ворожнечі, надалі він не братиме участі у веденні програми "Гормон щастя". Програма "Гормон щастя" - психосоціальне ток-шоу про те, як будувати здорові стосунки без насильства та маніпуляцій. Разом з гостями в студії ведучі аналізують реальні історії реальних людей. На конкретних прикладах з життя розбирають: що робити, що говорити, як реагувати, як поводити себе у різних ситуаціях, особливо критичних (Джерело: Сторінка UA: Українське радіо у соцмережі Facebook).
  • 26.09.2020 Сьогодні чернівецька місцева радіостанція "Буковинська хвиля" відновила мовлення в місті на частоті 100.0 МГц. Нагадаємо - 16 січня Нацрада з ТРМ не продовжила ліцензію радіостанції, посилаючись на 4 нескасованих попередження. Рішення було оскаржене. 31 липня Чернівецький окружний адмінсуд задовольнив позов "Буковинської хвилі", визнав протиправним та скасував рішення Нацради про відмову продовжувати ліцензію (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 26.09.2020 Відповідно до Указу Президента від 26.09.2020 № 410/2020 у зв'язку із трагедією, що сталася внаслідок катастрофи військового літака АН-26 під час планових навчальних польотів 25 вересня 2020 року поблизу м.Чугуєва Харківської області та призвела до загибелі військовослужбовців Повітряних Сил Збройних Сил України, 26 вересня оголошено Днем жалоби в Україні. Національна рада закликає всі телерадіоорганізації вшанувати пам'ять загиблих і рекомендує внести зміни до своїх сіток мовлення. Регулятор рекомендує при плануванні програм і передач на цей день керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146, що зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 25.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення може карати за приховану політичну рекламу мовників попередженнями, а їхніх працівників - адміністративними штрафами. Про це "Детектору медіа" сказав медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко, коментуючи тезу про те, що відповідальності мовників за приховану політичну рекламу не передбачено. На останньому засіданні Робочої групи Нацради з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства йшлося про те, що законодавець не визначив відповідальності мовників за приховану політичну рекламу, хоча це поняття згадується у Виборчому кодексі. Цю позицію членів Робочої групи Нацрада висвітлила на своєму офіційному сайті. У Виборчому кодексі у статті 51 згадується заборона на приховану політичну агітацію. Але відповідальності за це сам Виборчий кодекс не передбачає. Роман Головенко каже, що Нацрада може застосовувати санкції на підставі закону "Про телебачення і радіомовлення" та Кодексу про адміністративні правопорушення: "По-перше, Нацрада може застосувати до телерадіомовника такий вид санкції як попередження (ч. 7 ст. 72 закону про телерадіомовлення). Це доволі слабка санкція, оскільки вже існує узаконена і, на мою думку, хибна практика зняття попереджень. Але по-друге, існує адміністративна відповідальність для посадових осіб ТРО за порушення порядку ведення та обмежень щодо агітації - ст. 212-9, ч. 1 ст. 212-10 Кодексу про адмінправопорушення". На тезу про те, що закон "Про телебачення і радіомовлення" не передбачає санкцій за порушення виборчого законодавства, Роман Головенко вказує на те, що в цьому законі є стаття 50 про діяльність телерадіоорганізацій під час виборчого процесу, у якій є відсилка до виборчого законодавства: "Особливості діяльності телерадіоорганізацій під час виборчого процесу регулюються законодавством про вибори". А ч. 7 ст. 72 закону "Про телебачення і радіомовлення" каже про те, що "рішення про оголошення попередження приймається у разі першого порушення законодавства чи умов ліцензії телерадіоорганізацією…". "Тобто санкція за "порушення законодавства", а не суто закону про телерадіомовлення, під законодавство підпадає і Виборчий кодекс", - зауважив пан Головенко. "Хоча зрозуміло, що телеканали не хочуть аби їх карали, а Нацрада не хоче заморочуватися зі складними матеріями, до яких належить і прихована реклама або агітація", - додав експерт. Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. 15 вересня розпочалося висування та реєстрація кандидатів у депутати. Нагадаємо, що також Нацрада підготувала роз'яснення для ЗМІ щодо ознак прихованої агітації, яке опублікувала на своєму сайті. Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія. Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову № 3809 про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року (Джерело: Портал "Вибори і ЗМІ").
  • 25.09.2020 Із 20 вересня "Громадське радіо" змінило формат роботи і почало вести ефіри з дому, оскільки один зі співробітників отримав позитивний аналіз тесту на COVID-19. Про це "Детектору медіа" розповіли в пресслужбі "Громадського радіо". "Частині людей довелося вести ефіри дистанційно після обробки студії озоном. Також на дистанційний режим роботи перейшли усі, хто склав коло контактних осіб. Більшість із них уже отримали негативні результати ПЛР-тестування", - пояснює головна редакторка Тетяна Трощинська. Це перший досвід дистанційної роботи у прямих ефірах для "Громадського радіо". Хоча звукорежисер Дмитро Сміян каже, що подібний (за технічними особливостями) спосіб ведення практикували під час виїзних ефірів. "Прямі ефіри ведучі вели через свої гарнітури за допомогою програми Team Speak. За цей тиждень траплялися й ускладнення. Наприклад, з технічних причин одну ведучу ми вмикали в ефір телефоном", - розповідає Дмитро Сміян. У день обробки студії перші кілька випусків новин були у записі, далі там працювали лише неконтактні новинарі та звукорежисер прямого ефіру. Гості вмикалися лише телефоном, скайпом чи вайбером. Зараз із дому працюють ті колеги, які перебувають на самоізоляції. А також ті, хто може виконувати свою роботу віддалено: редактори та редакторки програм, новинарки сайту, звукорежисери та звукорежисерки монтажу тощо. Усі співробітники та співробітниці, що контактували із захворілим на коронавірус, пройшли або завершують рекомендовану МОЗ 9-денну ізоляцію. Тож карантинний період на "Громадському радіо" добігає кінця. "Надалі будемо виходити в ефір стандартно, але ми відпрацювали схему за якою все може бути віддалено. Якість від цього страждає, але і віддалений режим формує нові стандарти, коли гавкіт на задньому фоні у ведучої стає ніби фоном-підкладкою сучасного життя", - каже продюсерка "Громадського радіо" Ірина Кондратенко. Гостям від початку карантину пропонують включатися дистанційно також. І тут є своя перевага, вважають на "Громадському радіо", адже увімкнутись дистанційно багатьом гостям простіше, аніж їхати в центр міста. І вони можуть це робити з будь-якої точки світу. "Перший випадок коронавірусу на Громадському радіо з'явився аж у вересні тому, що ми віримо у доказову медицину, уважно ставимося до безпеки, вчасно перевели на дистанційну роботу усіх, хто може так працювати. Разом з тим я не дуже захоплена цим дистанційним форматом і не вважаю, що саме за ним майбутнє радіо. Просто зараз час подбати про власне здоров'я, здоров'я наших співробітників та гостей", - каже Тетяна Трощинська. У пресслужбі додали, що від початку карантину в Україні редакція працює частково дистанційно. Поверхні дезінфікують, студії обробляють кварцовою лампою. Нагадаємо, з 25 вересня канал "UA: Запоріжжя" призупиняє вихід програм у прямому ефірі через захворювання на COVID-19 (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 25.09.2020 На каналі "UA: Запоріжжя" до першого жовтня не виходитиме прямоефірна програма "Сьогодні. Головне", а випуски новин показуватимуть без участі ведучих. Із 25 вересня до 2 жовтня частина команди Запорізької філії Суспільного мовлення працюватиме дистанційно через підтверджені випадки захворювання на коронавірус серед членів колективу. Про це повідомила пресслужба Суспільного. На особливий режим роботи перевели всю філію. Усі хворі на COVID-19 перебувають на самоізоляції. Удома залишаються й ті працівники, хто контактував з інфікованими. За словами продюсерки "UA: Запоріжжя" Наталії Андреєвої, сітку мовлення тимчасово змінять. "Радійники філії працюватимуть дистанційно й саме так готуватимуть контент для "Українського радіо Запоріжжя" (такий досвід уже мали на початку епідемії). Вихід у телевізійний ефір проєкту "Сьогодні. Головне" тимчасово зупинимо до 2 жовтня. Телевізійні новини створюватимемо дистанційно й без участі ведучих - це буде дайджест найважливіших подій регіону за день. Плануємо транслювати його в ефірі о 20:30", - сказала Наталія Андреєва. На роботі диджитал-відділу особливий режим не позначиться. Саме з соціальних мереж і сайту "Суспільне. Новини" аудиторія зможе отримувати оперативні новини. Нагадаємо, на Суспільному неодноразово підтверджували COVID-19 у працівників філій у різних регіонах. Через що ці філії Суспільного змінювали режим роботи, припиняли на деякий час вихід прямоефірних програм і новин, співробітники працювали дистанційно (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 25.09.2020 26 вересня, до Європейського дня мов, в ефірі суспільного радіо Закарпаття "Тиса FM" вийде 13 випусків про 13 мов, а також прозвучить вітання 13-ма різними мовами. Про це йдеться на сайті "UA: Закарпаття". Авторки проєкту - філологині Юлія Горбач та Марина Гончаренко. Вони попросили родичів, друзів, знайомих сказати фразу "З Європейським днем мов" їхньою рідною мовою і отримали 13 різномовних висловів. Окрім привітань команда "Тиси FM" знайшла цікаві факти про ту чи іншу мови і підготувала 13 випусків про англійську, німецьку, польську, вірменську, китайську, корейську, румунську, угорську, португальську, іспанську, грецьку, італійську та тагальську. "Чи знали ви, що польською вам можуть запропонувати не каву, а кавусю, а вірменська - єдина мова, де Біблія у своїй назві має слово "Бог"? І таких цікавинок дуже багато, тому не ділитися цією інформацією, як мінімум, прикро", -сказала Марина Гончаренко. Усі випуски можна буде почути на хвилі радіо "Тиса FM" впродовж дня у суботу, 26 вересня, а також онлайн на ютуб-сторінці Суспільного радіо "Тиса FM" . Окрім того, у музичного радіо "Тиса FM" є сторінки у соцмережах Facebook, Instagram та Telegram. Нагадаємо, Європейський день мов був проголошений Радою Європи у 2001 році і відтоді відзначається 26 вересня. Основною метою цього свята є заохочення вивчення мов як у школах, так протягом усього життя людини, при цьому поняття європейських мов мається в ширшому сенсі, аніж сукупність офіційних мов країн-членів ЄС (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 25.09.2020 Команда Суспільного мовника вітає В. Розинка з перемогою в мистецькому конкурсі на виробництво (часткове) радіопроєкту "Стара гвардія" для UA: Радіо Промінь. Конкурсна комісія високо оцінила проєкт переможця. Уже незабаром він разом із командою приєднається до колективу UA: Радіо Промінь, аби презентувати слухачам оновлене щотижневе музично-публіцистичне радіошоу про закордонну рок- і попмузику. У "Старій гвардії" можна буде почути не лише улюблені мелодії, а й розповіді про події, які вплинули на створення світових хітів та становлення музичних зірок. Нагадаємо, UA: Радіо Промінь - найперше музичне радіо України. Протягом останніх п'яти років його FM-мережа зросла вп'ятеро. 95% пісень в ефірі UA: Радіо Промінь - українською мовою (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 25.09.2020 Команда Суспільного мовника вітає О. Лютова з перемогою в мистецькому конкурсі на виробництво (часткове) радіопроєкту "Бобіна Party" для UA: Радіо Промінь. Конкурсна комісія високо оцінила проєкт переможця. Уже незабаром він разом із командою приєднається до колективу UA: Радіо Промінь, аби на його хвилях в оновленому форматі зазвучала щотижнева радіодискотека "Бобіна Party" - професійний DJ-мікс хітів для меломанів різних поколінь. Нагадаємо, UA: Радіо Промінь - найперше музичне радіо України. Протягом останніх п'яти років його FM-мережа зросла вп'ятеро. 95% пісень в ефірі UA: Радіо Промінь - українською мовою (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 25.09.2020 Кожен автомобіліст повинен знати, коли йому "заливають баки", а коли говорять чисту правду! Моторні оливи LIQUI MOLY представляють проект: "Міфоліквідація" на хвилях столичної мережевої станції "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення 128k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.)! З 28 вересня по буднях о 8:45 телефонуйте за номером (044) 377-55-97, визначайте правдивість слів ведучого та вигравайте якісну моторну оливу для вашого авто! Офіційні правила: https://is.gd/jJWM4s (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 25.09.2020 З 25 вересня по 1 жовтня філія Суспільного UA: ЗАПОРІЖЖЯ змінює режим роботи. Частина команди працюватиме дистанційно через підтверджені випадки захворювання на коронавірус серед членів колективу. Усі хворі на COVID-19 перебувають на самоізоляції. Удома залишаються й ті працівники, хто контактував з інфікованими. Щоб не допустити спалаху інфекції, на особливий режим роботи перевели всю філію. За словами продюсерки UA: ЗАПОРІЖЖЯ Наталії Андреєвої, сітку мовлення тимчасово змінять. Зокрема - зупинять вихід в ефір програми "Сьогодні. Головне", а випуски новин показуватимуть без участі ведучих. "Ми доклали максимум зусиль, аби не допустити спалаху захворювання. Сподівалися, нас омине цей вірус, однак це лише вкотре доводить високу віральність COVID-19. Тож змушені змінити режим роботи UA: ЗАПОРІЖЖЯ. Радійники філії працюватимуть дистанційно й саме так готуватимуть контент для UA: Українське радіо Запоріжжя (такий досвід уже мали на початку епідемії). Вихід у телевізійний ефір проєкту "Сьогодні. Головне" тимчасово зупинимо до 2 жовтня. Телевізійні новини створюватимемо дистанційно й без участі ведучих - це буде дайджест найважливіших подій регіону за день. Плануємо транслювати його в ефірі о 20:30", - пояснила продюсерка UA: ЗАПОРІЖЖЯ Наталія Андреєва. На роботі діджитал-відділу особливий режим не позначиться. "Без змін працює діджитал-відділ, тож найоперативнішу інформацію аудиторія UA: ЗАПОРІЖЖЯ отримуватиме від них", - зазначила продюсерка Запорізької філії. Оперативні новини області читайте на цифрових платформах UA: ЗАПОРІЖЖЯ: сайті suspilne.media, фейсбук- й інстаграм-сторінках, а також дивіться ютуб-канал філії (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 24.09.2020 Член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін розповів про найважливіші завдання й вимірювання якості ефірів Суспільного радіо на засіданні робочої групи з питань функціонування регіонального інформаційного мовлення АТ "НСТУ" в контексті інформаційної безпеки України при Комітеті гуманітарної та інформаційної політики 23 вересня. Дмитро Хоркін підкреслив важливість інформування про актуальні для суспільства події. "Для нас важливе інформування радіослухачів про актуальні та надзвичайні ситуації. Ми маємо налагоджений алгоритм роботи під час надзвичайних ситуацій, це вже показали різні інформаційні виклики. Останнє - це було захоплення заручників у Луцьку, коли наші регіональні редакції, незалежно від розкладу й сітки мовлення, долучалися оперативно. Наприклад, наша волинська обласна радіоредакція вмикалася протягом шести годин поспіль, щогодини виходячи з повідомленнями про ситуацію в обласному центрі щодо захоплення заручників", - зазначив Дмитро Хоркін. Особливим періодом мовлення для Суспільного радіо Дмитро Хоркін вважає і виборчий процес. "Під час цих місцевих виборів уже із цього четверга об 11:10 на першому каналі Суспільного радіо силами регіональних редакцій у прямому ефірі відбуваються радіомости, до обласних студій запрошують головних кандидатів на пости міських голів", - сказав Дмитро Хоркін. Відповідаючи на запитання про представленість регіонального контенту в ефірі, Дмитро Хоркін розповів про досвід європейських суспільних мовників. "У середньому в європейських суспільних радіо нормою є, коли 11% загальнонаціонального радіоефіру зайнято регіональними темами й регіональними мовниками. У нас зараз відповідно до цієї концепції - 15% регіонального контенту в загальнонаціональному ефірі. Це дуже добре, це сприяє підвищенню довіри й інформуванню наших радіослухачів, які живуть у різних куточках України", - зазначив член правління, відповідальний за платформу радіо. За словами Дмитра Хоркіна, для Суспільного мовника важливо, щоб контент у радіоефірі був якісним і мав вплив на суспільство. "У сучасному інформаційному світі я спрямував би зусилля все-таки не на кількість, а на якість. У нас запроваджено певні показники, і щотижня надходить аналітика так званого інформаційного відлуння, коли певний радіоефір цитують в інших онлайн-медіа", - розповів Дмитро Хоркін. Нагадаємо, 2 грудня 2019 року Наглядова рада Суспільного затвердила Концепцію регіонального мовлення на 2020-2021 роки (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 24.09.2020 Член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за адміністративно-господарський напрям та регіональний розвиток, Микола Чернотицький на засіданні робочої групи з питань функціонування регіонального інформаційного мовлення АТ "НСТУ" в контексті інформаційної безпеки України при Комітеті гуманітарної та інформаційної політики 23 вересня розповів про: 1. Контент, що завжди залишатиметься власним виробництвом Суспільного мовника: "Локальним проблемам - локальне рішення. Новини, суспільно-політичне токшоу, дискусійні та аналітичні матеріали - це те, що ми залишаємо в штаті й що має робити тільки Суспільний мовник, бо ми єдині, хто може гарантувати незалежність майданчика", - сказав Микола Чернотицький. 2. Реалізацію нових проєктів на умовах аутсорсу: "По-перше, в умовах COVID-2019 ми підтримуємо цікаві ідеї з регіонів від людей, які не працюють на Суспільному, але готові працювати, і так опосередковано створюємо робочі місця. По-друге, ми отримуємо якісний контент. По-третє, ми не займаємося утриманням великого штату - це нормальна практика, яка поширена у виробництві, наприклад литовського суспільного мовника", - сказав Микола Чернотицький. 3. Можливості для журналістів у регіонах створювати програми, які побачить уся країна: "Дуже класний приклад - це Рівне. Коли команда, яка перебуває в Рівному, робить матеріали з журналістськими розслідуваннями для всієї країни. Їхній останній фільм "Сто років ізоляції" про історію з психдиспансерами - це феноменальна річ для української журналістики", - зазначив Микола Чернотицький. 4. Розвиток локального медійного ринку й фінансування регіональних проєктів: "У 2018 році ми почали процес розвитку локального медійного середовища. У 2019 році було виготовлено вже дев'ять проєктів, у 2020 році до нас подалося сімдесят проєктів. Ми випустили за свої кошти двадцять, деякі з них уже вийшли в ефір. У 2020 році на регіональний контент, саме на аутсорсовий, було витрачено 7,5 млн гривень. Я б хотів, щоб ця цифра була не менше ніж 50 млн грн, щоб реалізувати ще більше ідей і вийти на нормальне виробництво, створити багато контенту в регіонах. Але чіткою позицією менеджменту НСТУ є те, що це має відбуватися на конкурсних засадах. Бо тільки конкуренція може забезпечити якість", - підкреслив Микола Чернотицький. Нагадаємо, 2 грудня 2019 року Наглядова рада Суспільного затвердила Концепцію регіонального мовлення на 2020-2021 роки (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 24.09.2020 Цього четверга, 24 вересня, у прямому ефірі UA: Українське радіо вийде другий випуск спецпроєкту "Українське радіо. Місцеві". Гостя студії - народна депутатка, кандидатка на посаду міського голови Києва Ірина Верещук. Програма розпочнеться о 19:10. Ведучі спецпроєкту "Українське радіо. Місцеві" - Дмитро Хоркін та Світлана Мялик. Яким має бути бюджет Києва, як вирішити проблеми з транспортом, як контролювати забудову столиці, а також чи варто було проводити партійні збори на території Київського національного університету - про це ведучі розпитають Ірину Верещук. Також у прямому ефірі свої запитання зможуть поставити слухачі. Телефон студійного вайберу для повідомлень (097) 107-107-9. Дивіться відеотрансляцію програми на ютуб-каналі UA: Українське радіо. "Українське радіо. Місцеві" - спецпроєкт UA: Українське радіо, який виходитиме щочетверга до 25 жовтня. У прямому ефірі найрейтинговіші кандидати в мери великих міст України відповідатимуть на запитання ведучих, експертів та слухачів. У першому випуску проєкту "Українське радіо. Місцеві" взяв участь чинний міський голова Києва Віталій Кличко. Програма "Українське радіо. Місцеві" виходить у межах виборчого марафону Суспільного. Нагадаємо, UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також слухайте перший канал Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 24.09.2020 Програма "Антологія. Український альбом" повертається в ефір UA: Радіо Промінь. У п'ятницю, 25 вересня о 18.05 стартнує новий сезон циклу. У першій програмі сезону: "Брати Гадюкини", альбом "Всьо чотко", 1989 рік. Ведуча - Світлана Берестовська (Джерело: Сторінка Всеволода Чебодаєва у соцмережі Facebook).
  • 24.09.2020 Регуляторний орган 24 вересня розглянув результати моніторингу мовлення 5 ліцензіатів - ТОВ "ГОЛДБЕРРІ" (логотип "ЕСПРЕСО"), м. Київ, ТОВ "Телерадіокомпанія "Нові комунікації" (логотип "Z ZIK"), м. Львів, ТОВ "Апостроф ТВ" (логотип "Апостроф tv"), м. Київ, ДП "Новий обрій" (позивні "Радіо П'ятниця"), м. Київ, і ТОВ "Телерадіокомпанія "НБМ-РАДІО" (позивні "Ретро FM"), м. Київ, - і призначив їм позапланові перевірки. Відповідно до Постанови Верховної Ради України 13 вересня в Україні відзначався День пам'яті українців - жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках. При плануванні програм і передач на такі дні мовники зобов'язані керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Проте моніторингом Національної ради зафіксовано ознаки порушень цих вимог трьома телеканалами і двома радіостанціями. Зокрема, було зафіксовано, що 13 вересня телеканал "ЕСПРЕСО" упродовж доби не транслював інформацію про день пам'яті. Такої ж інформації не було зафіксовано в ефірі телеканалів "Z ZIK" у проміжку часу з 00:00 до 09:48, і "Апостроф tv" - з 00:00 до 12:18. Крім того, в ефірі телеканалів "ЕСПРЕСО" і "Апостроф tv" о 12:00 не було оголошено хвилина мовчання із супроводженням звуку метронома. Також на екрані мовників не демонструвалася палаюча свічка або відповідне стилізоване зображення: "ЕСПРЕСО" - з 00:00 до 18:50, "Апостроф tv" - з 00:00 до 12:08. Не поширювали інформацію про день пам'яті у всьому обсязі, а саме мінімум раз на дві години, "Радіо П'ятниця" і "Ретро ФМ". Зокрема, такої інформації не було зафіксовано у проміжок часу з 00:00 до 09:59 в ефірі "Радіо П'ятниця", а з 00:00 до 10:03 - в ефірі "Ретро FM". Національна рада проведе позапланові перевірки діяльності цих компаній і на підставі їх результатів ухвалить відповідні рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.09.2020 23 вересня продюсерка Харківської філії Суспільного мовлення (канал "UA: Харків" і "Українське радіо. Харків") Ганна Силаєва написала заяву з вимогою виходу і виключення з Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України. Свою заяву продюсерка філії опублікувала на фейсбук-сторінці. У заяві вона вимагає припинити своє членство та виключити її з Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України через незгоду з позицією НСЖУ стосовно Суспільного мовника, зокрема, регіональної реформи. "А також через кричущу фіктивність та антифаховість утворення, яке втратило останні ознаки професійного об'єднання", - написала у заяві Ганна Силаєва. Нагадаємо, у 2018 році тодішня продюсерка Рівненської філії НСТУ Інна Білецька звинуватила НСЖУ у поширенні неправдивої інформації про зміни, які відбуваються у компанії. За її словами, на сайті НСЖУ на 90% поширена неправдива інформація про скорочення штату та закриття програм. У НСЖУ пошкодували про це (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 24.09.2020 24 вересня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки телеканалів "Еспресо", ZIK, "Апостроф TV", радіостанцій "П'ятниця" та "Ретро FM" через недотримання правил мовлення в дні пам'яті та дні жалоби. 13 вересня в Україні відзначався День пам'яті жертв депортації українців з Лемківщини (відзначається щороку в другу неділю вересня). За даними моніторингу Нацради, три телеканали і дві радіостанції не дотрималися спеціальних правил мовлення цього дня. В ефірі "Еспресо" (ТОВ "Голдберрі") не було інформації про день пам'яті протягом доби, хвилини мовчання о 12:00, зображення свічки на екрані. В ефірі ZIK (ТОВ "ТРК "Нові комунікації"") не було інформації про день пам'яті з опівночі до 9-ї ранку. В ефірі "Апостроф TV" (ТОВ "Апостроф ТВ") не було інформації про день пам'яті з опівночі до опівдня, хвилини мовчання о 12:00, зображення свічки на екрані. В ефірі радіо "П'ятниця" (ДП "Новий обрій") не було інформації про день пам'яті з опівночі до 9-ї ранку, а на "Ретро FM" (ТОВ "ТРК "НБМ-радіо"") - з опівночі до 10-ї ранку. Нагадаємо, у дні пам'яті телеканали та радіостанції зобов'язані кожні дві години поширювати інформацію про день пам'яті, припинити трансляцію комедійних та еротичних фільмів, гумористичних програм, розмістити на екрані відповідне стилізоване зображення або палаючу свічку, оголосити о 12:00 хвилину мовчання (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 23.09.2020 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 24 вересня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 24 вересня, початок об 11:00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.09.2020 Експертка Європейської спілки мовників (ЄМС), керівниця зі зв'язків із країнами Центральної та Східної Європи Радка Бетчева сказала, що Національна суспільна телерадіокомпанія України запровадила технічний ланцюг між регіонами та центром у Києві, якого раніше ніколи не існувало. 23 вересня 2020 року відбулося засідання робочої групи з питань функціонування регіонального інформаційного мовлення Національної суспільної телерадіокомпанії України, на якому обговорили концепцію регіонального мовлення. У засіданні взяли участь перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, народна депутатка України Ірина Констанкевич, члени правління НСТУ Микола Чернотицький і Дмитро Хоркін, експертка Європейської спілки мовників, керівниця зі зв'язків із країнами Центральної та Східної Європи Радка Бетчева, голова наглядової ради НСТУ Світлана Остапа та інші. Микола Чернотицький розповів, що на сьогодні філії Суспільного працюють як єдина міжрегіональна платформа. За його словами, виробництво поділяється на такі формати: локальне (новини, суспільно-політичні токшоу, дискусійні програми), міжрегіональне виробництво ("Ранок на Суспільному", "Відтінки України"), загальнонаціональне виробництво ("Суспільна студія"), виробництво на замовлення у локальних продакшнів (восени запустять 20 таких програм, частина з них уже виходить в ефірі всіх філій), унікальне виробництво (обрана філія - для всієї країни). Такий підхід позитивно оцінила Радка Бетчева.За її словами, в Європі практично немає суспільних медіа без регіональних мовників. "Це вагома парадигма для забезпечення довіри до суспільних медіа. І практично немає суспільних медіа з регіональними центрами, які б не були під парасолькою єдиної компанії. Це пов'язано з тим, що лише об'єднані під єдиним дахом центральні та регіональні підрозділи можуть дотримуватися єдиних норм, стандартів, етичних правил та бути успішними і конкурентоспроможними", - сказала вона. На її думку, концепція регіонального мовлення НСТУ передбачає "не централізацію, а оптимізацію". "Інтерактивний зв'язок між центральними та регіональними підрозділами забезпечує додаткову вартість за всіма напрямами: в контенті, в технічних рішеннях, в оптимізації ресурсів, зокрема фінансових", - вважає експертка. Радка Бетчева зазначила, що АТ "НСТУ" запровадило технічний ланцюг між регіонами та центром у Києві, якого раніше ніколи не існувало. "З точки зору управління оптимізація полягає також у кращому використанні фінансових засобів - уникненні задвоювань, затроювань та нечесної конкуренції (що раніше існувала в регіональних мовників)", - додала вона. Ірина Констанкевич поділилася своїми висновками після зустручі на власній фейсбук-сторінці. "Переконана, що саме незалежність є визначальною для суспільного мовника; він має бути у кожній домівці і має бути доступним. Також важливим є якісний контент", - написала вона. Народна депутатка зазначила, що в Європі 11% загальнаціонального радіоефіру зайнято регіональним мовником, в Україні ця частка контенту становить 15%. "Це гарний показник, адже наявність регіонального мовника підвищує рівень довіри суспільства", - вважає пані Констанкевич. Світлана Остапа назвала причини, чому наглядова рада підтримала Концепцію регіонального мовлення Суспільного на 2020-2021 роки. За її словами, одна з них полягає в тому, що концепція дасть змогу вимірювати показники популярності міжрегіональної платформи. "Ми побачимо показники якості контенту у філіях", - сказала вона. Раніше філії не потрапляли до панелі вимірювання. За словами пані Остапи, друга причина - це можливість створювати проєкти на конкурсних засадах. Без конкурсу "немає з ким конкурувати й немає з ким порівняти". Вона відзначила якість інформаційного мовлення регіональних філій Суспільного. "Новини в регіонах уже покращилися порівняно з попередніми роками. Вони мають високу якість. Про це свідчать і моніторинги, і матеріали критиків. Тепер черга за проєктами в регіонах. Від Верховної Ради, тобто від фінансування на наступний рік, залежить, скільки таких проєктів буде", - сказала Світлана Остапа. Нагадаємо, що упродовж 2020 року Національна суспільна телерадіокомпанія Україні впроваджує нову концепцію регіонального мовлення, згідно з якою всі філії працюватимуть як міжрегіональна платформа. Згідно з цією концепцією, філії працюватимуть за уніфікованою сіткою мовлення, в якій посилиться вечірня інформаційна година. Під час інформаційної години до поданих фактів одразу мають додавати фаховий аналіз подій (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 23.09.2020 Чергове зоряне застілля в прямому ефірі столичної мережевої станції "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення 128k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) вже не за горами! Як завжди протягом дня в гостях у студії "Радіо П'ятниця" будуть ваші улюблені артисти, нові пісні, жарти і тости. Отже, запасайтесь смачненьким та приєднуйтесь до веселої компанії вже зранку 25 вересня! Це - "Велика п'ятниця" на "Радіо П'ятниця" (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 23.09.2020 Фундація прав людини/Human Rights Foundation Ukraine за підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kiew презентують НАЙГУЧНІШУ подію цієї осені - НАЦІОНАЛЬНИЙ радіомарафон "30 років Німецької Єдності" на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Стильне радіо Перець FM" (Київ-105.5МГц, Щастя-87.6МГц, Костянтинівка-90.1МГц, Чаплинка-96.4МГц, Гірник-97.0МГц, Знам'янка-100.7МГц, Покровськ-100.7МГц, Запоріжжя-101.3МГц, Полтава-101.3МГц, Кривий Ріг-101.4МГц, Харків-101.5МГц, Апостолове-101.8МГц, Херсон-101.9МГц, Суми-102.6МГц, Чернігів-102.9МГц, Біла Церква-103.8МГц, Ізмаїл-104.1МГц, Краматорськ-105.7МГц, Маріуполь-105.8МГц, Кропивницький-106.2МГц, Бахмут-106.6МГц, Мелітополь-107.2МГц, Шостка-107.3МГц, Дубровиця-107.5МГц, Чемерівці-100.3МГц, Нова Каховка-101.5МГц, Кременчук-102.5МГц, Новий Буг-104.5МГц, Вінниця-104.8МГц, Умань-105.7МГц, Снятин-101.8МГц, Рені-102.3МГц, Миколаїв-104.1МГц, Ромни-107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.). 29 вересня о 12-й - старт! 10 програм поспіль в ефірі станції лунатимуть запитання про Німеччину, а ви відповідаєте на них щовівторка та щоп'ятниці з 12:00 до 13:00. Номер студіїї (044)-585-44-88. 30 жовтня вся країна дізнається про переможця та про суперприз від Посольства Німеччини в Україні. Національній радіомарафон "30 років Німецької Єдності" на "Стильному радіо "Перець FM". Час бути разом (Джерело: Сторінка "Стильного радіо Перець FM" у соцмережі Facebook).
  • 23.09.2020 Очільниця з питань зв'язків із членами в Центральній та Східній Європі Європейської мовної спілки Радка Бетчева позитивно відзначила Суспільний мовник за виняткові зусилля й наполегливість під час COVID-19, а також інноваційний підхід до освітніх та релігійних програм на засіданні робочої групи з питань функціонування регіонального інформаційного мовлення АТ "НСТУ". "Мовлення здійснювалося без перерв, до того ж було зроблено реальний акцент на забезпеченні інформацією громадян по всій країні та регіонах. Найкращі двадцять унікальних регіональних програм, створені регіональними продакшенами, транслюють на Суспільному мовникові з вересня", - сказала Радка Бетчева. Також Радка Бетчева нагадала, що ЄМС надає стратегічну підтримку Суспільному мовникові й стежить за впровадженням Стратегії розвитку НСТУ та амбітних цілей мовника. "Суспільне реалізує багатосторонню й комплексну реформу з грудня 2019 року. Нині ця реформа на завершальній стадії. У контексті COVID-19 та економічних викликів, яких ми чекаємо по всій Європі, буде ще актуальнішим намагання суспільних медіа забезпечити власну оптимізацію і максимально ефективне функціонування. Досягнуті наразі результати АТ "НСТУ" щодо консолідації діяльності та інтеграції регіонів у єдину скоординовану систему є обнадійливими. Практика ЄМС засвідчує, що обрана модель вдала", - зазначила Радка Бетчева. Позитивно оцінили й фінансову оптимізацію UA: Суспільне мовлення. "НСТУ запровадила технічний ланцюг між регіонами й центром у Києві, якого раніше ніколи не існувало! З погляду управління оптимізація полягає також у покращеному використанні фінансових засобів - уникненні задвоювань, затроювань та нечесної конкуренції (що раніше бувала в регіональних мовниках)", - сказала Радка Бетчева. Нагадаємо, Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) - найбільша у світі професійна асоціація телерадіомовників, яка налічує 116 організацій у 56 країнах. ЄМС є організатором міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема "Євробачення", а також виступає розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, Чемпіонат Європи з футболу), зимових та літніх Олімпійських ігор, ралі "Дакар" й інших світових подій. Український суспільний мовник - телерадіокомпанія UA: Суспільне мовлення - є членом спілки (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 23.09.2020 Голова Наглядової ради UA: Суспільне мовлення Світлана Остапа наголосила на тому, що в умовах реформування неможливо ухвалити одну Концепцію на 10 років, адже зміни потрібно впроваджувати залежно від реалій, у яких реформа відбувається. Про це вона заявила 23 вересня на засіданні робочої групи з питань функціонування регіонального інформаційного мовлення АТ "НСТУ" в контексті інформаційної безпеки України при Комітеті гуманітарної та інформаційної політики. "Повернення до Радянського Союзу не буде, повернення до ОДТРК також не буде. Україна пообіцяла Раді Європи, що вона реформує державне мовлення. Багато пострадянських країн пройшли це перетворення - із державного на суспільне. Вони витратили на це двадцять і більше років. Зокрема, Балтійські країни, де реформа ще триває (з 1996 року). А від нас вимагають усе й одразу", - зазначила Світлана Остапа. Світлана Остапа пояснила основні причини, чому Наглядова рада підтримала Концепцію регіонального мовлення Суспільного на 2020-2021 роки. "Від філій вимагають якості контенту й вимірювань контенту. Усі хотіли знати, скільки дивляться та слухають цей контент. Щодо радіо ситуація трохи легша. Радіокомітет уже вимірює радіо. А щодо телебачення - це дуже дороге задоволення. Потрапити до панелі вимірювання можуть дозволити собі тільки загальнонаціональні канали. Концепція дасть змогу вимірювати цю міжрегіональну платформу. Ми побачимо показники якості контенту на філіях", - розповіла Світлана Остапа. Другою важливою причиною голова Наглядової ради Суспільного назвала можливість створювати проєкти на конкурсних засадах: "Це завжди покращення якості. Бо коли немає конкурсу, то немає з ким конкурувати й немає з ким порівняти". Окремо Світлана Остапа відзначила якість інформаційного мовлення регіональних філій Суспільного. "Новини в регіонах уже покращилися порівняно з попередніми роками. Вони мають високу якість. Про це свідчать і моніторинги, і матеріали критиків. Тепер черга за проєктами в регіонах. Від Верховної Ради, тобто від фінансування на наступний рік, залежить, скільки таких проєктів буде", - сказала Світлана Остапа. Нагадаємо, 2 грудня 2019 року Наглядова рада Суспільного затвердила Концепцію регіонального мовлення на 2020-2021 роки (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 23.09.2020 22 вересня відбулося чергове засідання Робочої групи Національної ради із нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час виборчої кампанії депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2020 році, на якій розглянуто інформацію про моніторинг ефіру загальнонаціональних та регіональних і місцевих мовників. У його роботі взяли участь також член Центральної виборчої комісії України Віталій Грень і консультант ЦВК Анжела Єрьоменко, головний спеціаліст першого відділу перевірок Департаменту з питань дотримання законодавства про конфлікт інтересів та обмежень щодо запобігання корупції Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Брик, медіаексперти Офісу Ради Європи в Україні Діана Дуцик і Олександр Бурмагін та представники Національної ради в областях. Значна частина учасників до засідання доєдналися онлайн. Відкрив засідання голова Робочої групи, відповідальний секретар Національної ради Юрій Зіневич, який повідомив, що Національна рада проводить моніторинг мовлення як загальнонаціональних телерадіоорганізацій, так і регіональних та місцевих. До уваги учасників буде запропоновано результати моніторингу за період із 11 по 18 вересня. Дмитро Швидченко, т.в.о. начальника управління контролю та аналізу телерадіомовлення, поінформував членів Робочої групи та інших учасників про те, що відповідно до рішень Національної ради, ухвалених 17 вересня, вже підготовлено розпорядження про затребування в 14-ти телерадіоорганізацій копій угод і платіжних документів на трансляцію реклами політичних партій. У найближчий час вони будуть надіслані адресатам. Нагадаємо, розпорядження видані щодо телеканалів "Інтер", "1+1", "Україна", "112 Україна" і радіостанцій "Ретро FM", "Наше радіо", "Русское радио Україна", "Хіт FM", "KISS FM", "Люкс FM", "Перець FM", "Мелодія FM", "П'ятниця", "Шансон". Такі ж заходи впливу запропоновано застосувати і до трьох інших загальнонаціональних мовників, в ефірі яких було зафіксовано факти поширення "передчасної" (поза строками, встановленими виборчим кодексом) передвиборної агітації. Так, моніторингом Національної ради 17 вересня 2020 року зафіксовано комерційну рекламу політичних партій і блоків в ефірі трьох телекомпаній: телеканал "Прямий" транслював рекламу "Європейської Солідарності" о 19.36, "5 канал" розмістив рекламу цієї ж партії о 20:55, 21:46, 22:33, телеканал "NEWSONE" - рекламу ОПЗЖ о 19:02, 19:59, 22:02, 23:54. 18 вересня 2020 року реклама політичних партій транслювалася в ефірі двох мовників: "Прямий" - реклама "Європейської Солідарності" о 19:36, "5 канал" - також реклама "Європейської Солідарності" о 19:21, 20:53, 21:33, 22:30. Відзначено також, що 17 і 18 вересня такі телеканали, як "Інтер", "1+1", "Україна", ICTV і далі транслювали рекламу партій. Водночас, за період з 11 по 18 вересня 2020 року комерційної реклами політичних партій в ефірі загальнонаціональних радіокомпаній не зафіксовано. Робоча група вирішила, що так само, як і попереднього разу, треба на черговому засіданні Національної ради розглянути питання про затребування в телемовників "Прямий", "5 канал" та "NEWSONE" копії угод і платіжних документів на трансляцію реклами політичних партій. Про виявлені ознаки порушень у мовленні регіональних і місцевих мовників доповідав Сергій Савельєв, начальник управління представників Національної ради в областях. Питання щодо ТОВ ТРК "Рівне-1", м. Рівне (логотип "Рівне 1"), яке транслювало рекламу партії "За майбутнє", і ТОВ "Телерадіокомпанія TTV", м. Кропивницький (логотип "TTV"), що демонструвало в ефірі рекламу партії "Перспектива міста", також будуть розглянуті на засіданні Національної ради 24 вересня. Після того, як телекомпанії подадуть відповідні документи, Робоча група вивчить їх та зробить висновки щодо того, чи були в діяльності цих ліцензіатів Національної ради порушення виборчого законодавства. Ще один факт стосувався сюжету в інформаційній передачі "Вісті" ТОВ "ТРК "Столиця", м. Київ (позивні "ПЕРЕЦЬ FM"), де зафіксовано наведення даних соціологічного дослідження без зазначення замовника, а також виявлено ознаки порушення частини 4 статті 57 Виборчого Кодексу України (засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини третьої статті 55 і частини другої статті 56 цього Кодексу, забороняється агітувати за або проти кандидатів, партій (організацій партій), оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі). У сюжеті йшлося лише про одну політичну партію. Ухвалено, що Національна рада надішле до компанії лист, у якому вкаже на виявлені ознаки порушення та неприпустимість їх повторення в подальшому. У діяльності КП "ТРК "Мелітополь" Мелітопольської міської ради Запорізької області, м. Мелітополь Запорізької обл. (логотип "TVM"), 17 вересня 2020 року зафіксовано трансляцію політичної реклами партії "Команда Сергія Мінька" недержавною мовою. Національна рада має розглянути цей кейс із погляду дотримання ліцензіатом вимог мовного законодавства та призначити позапланову перевірку. Також члени Робочої групи переглянули рекламні ролики партій "Опозиційна платформа" та "Європейська Солідарність", які транслюються у ЗМІ з наявною державною символікою (Державним Прапором). Одностайно було вирішено, що подібне порушення стосується загального рекламного законодавства, а не виборчого. У контексті розгляду цих питань учасники Робочої групи висловили свої думки про правомірність чи неправомірність комерційної реклами політичних партій у період між початком виборчого процесу та повідомленням ЦВК про наміри брати участь у виборах та реєстрацією кандидатів. Виконавчий директор ГО "Платформа прав людини" Олександр Бурмагін і член ЦВК Віталій Грень зійшлися на тому, що нині вибори місцеві, а отже, за визначеннями політичні партії не є суб'єктами виборчого процесу, а суб'єктами можуть вважатися тільки їхні осередки (організації партій). У цьому випадку реклама політичних партій навіть тоді, коли виборчий період вже почався, може регулюватися, спираючись лише на вимоги Закону України "Про рекламу". Жвавою була і дискусія про приховану політичну рекламу, хоч це поняття і згадується у Виборчому кодексі (стаття 51), однак законодавець не визначив відповідальності за такі дії мовників. Національна рада підготувала роз'яснення для ЗМІ щодо ознак прихованої реклами та розмістила їх на офіційному сайті. Ознаки поширення прихованої агітації у період із 14 по 18 вересня були виявлені в ефірі таких місцевих мовників: ТОВ "ТРК "Донбас онлайн", м. Сєвєродонецьк Луганської обл.; КП "ТРК "Мелітополь" Мелітопольської міської ради Запорізької області, м. Мелітополь; Запорізької КП "Дніпровська міська студія телебачення" Дніпровської міської ради, м. Дніпро; ТОВ "ТРК "Академ TV", м. Суми; ТОВ "Телекомпанія "СТС", м. Суми; ТОВ "ТРК "ВІДІКОН", м. Суми; ТОВ ТРК "Рівне-1", м. Рівне; Телекомпанія ПП "ТРО "Тернопіль-медіа", м. Тернопіль; ТОВ "Чернівецький промінь", м. Чернівці; ТОВ "Місто ТБ", м. Чернівці. У підсумку було зауважено, що і регулятор, і ЦВК, і громадянський сектор мають говорити про політичну культуру, про необхідність вироблення певних традицій, які притаманні цивілізованому світу. Тому про всі нечесні методи поширення передвиборної агітації треба повідомляти, треба їх фіксувати і озвучувати. Усі ці напрацювання стануть підґрунтям для вдосконалення Виборчого кодексу, який наразі має багато прогалин і неточностей (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.09.2020 Про особливості висвітлення медіа виборчої кампанії відповідно до змін в законодавстві говорили 23 вересня на онлайн-нараді в Чернігові. У форматі ZOOM-конференції представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернігівській області Ірина Сенченко зосередила увагу на новелах виборчого законодавства та актуальних питаннях, пов'язаних із виборами. Так, відповідно до постанови Верховної Ради України від 15.07.2020 № 795-IX "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" 25 жовтня 2020 року відбудуться чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Одночасно з місцевими виборами на Чернігівщині відбудуться проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №208. Ірина Сенченко насамперед звернула увагу мовників на засади інформаційного забезпечення виборів. Відповідно до Виборчого кодексу України засоби масової інформації мають поширювати повідомлення базуючись на засадах достовірності, повноти, точності, об'єктивності та неупередженості. Медіа не можуть допускати замовчування суспільно необхідної інформації стосовно виборчого процесу. Телерадіоорганізації самостійно визначають кількість ефірного часу, присвяченого виборчому процесу. Висвітлюючи таку інформацію, медіа заборонено у своєму ставленні виокремлювати певних суб'єктів виборчого процесу чи надавати їм привілеї (ст. 49 Виборчого кодексу України). Відповідно до частин першої та другої ст. 50 Виборчого кодексу України, при висвітленні результатів опитування громадської думки, засоби масової інформації зобов'язані зазначати: а) часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, б) розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, в) методу опитування, г) точного формулювання питань, ґ) можливої статистичної похибки, д) замовників опитування, е) повну назву організації, що проводила опитування. Окремо представник регулятора зупинилася на особливостях висвітлення передвиборної агітації, строках агітації та новеллі виборчого законодавства - "прихованій передвиборній агітації". Ірина Сенченко наголосила на особливостях надання коментарів та оцінок передвиборної агітації (ч. 4 ст. 57 Виборчого кодексу України), необхідності титрування та/або перекладу на українську жестову мову матеріалів передвиборної агітації (ч. 7 ст. 55 Виборчого кодексу України), необхідності запису та збереженню передач, які містять передвиборну агітацію (ч.4 ст. 49 Виборчого кодексу України). Представник Національної ради в області підготувала спеціальну презентацію-пам'ятку з методичними роз'ясненнями. Вона нагадала учасникам, що медіарегулятор здійснює контроль за дотриманням мовниками чинного виборчого законодавства, проводяться моніторинги ефірів як загальнонаціональних, так і регіональних та місцевих компаній. Національна рада створила робочу групу з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства та затвердила її склад. Діяльність робочої групи відкрита для представників міжнародних спостережних місій та громадських організацій. Ірина Сенченко висловила сподівання, що ЗМІ Чернігівщини відповідально поставляться до своєї місії об'єктивно і збалансовано висвітлювати перебіг виборчої кампанії (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.09.2020 Як в умовах коронакризи влада планує втілювати заплановані реформи й чи змінилися пріоритети - сьогодні, 23 вересня, в авторському проєкті Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо. Початок прямого ефіру о 19:10. Гість студії - міністр Кабінету Міністрів України, член Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки Олег Немчінов. У програмі говоритимуть про: боротьбу з поширенням COVID-19 - ефективність нового епідемічного зонування й перспективи карантинних обмежень у регіонах; проєкт Держбюджету-2021 - які економічні ризики для України спровокує пандемія COVID-19 наступного року; легалізацію грального бізнесу в Україні - як відбувається імплементація нового закону й створення Комісіі? з розвитку та регулювання азартних ігор; залучення інвестицій - чи чекає Україна нових інвесторів та завдання агенції UkraineInvest. Слухачі проєкту "Здорова політика" зможуть поставити запитання в прямому ефірі. Телефон студійного вайберу для повідомлень (097) 107-107-9, для дзвінків до студії (044) 239-6292. Дивіться відеотрансляцію програми на ютуб-каналі UA: Українське радіо. Нагадаємо, UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також слухайте перший канал Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 22.09.2020 О! Як же хочеться у подорож! Столична мережева станція "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) відкриває світ у проекті "Ооомріяна подорож" разом зі смачним Партнером - соусами Gusto Expert. У будні о 18:15 телефонуйте за номером (044)-205-48-45 та вгадуйте країни за їхніми традиційними стравами! Партнер проекту - соуси GUSTO - дарує дегустаційний набір соусів кожному переможцю. Від Мексики до Франції, від США до Грузії - подорожуй смачно. Тому що весь соус у букві "О!" (Джерело: Сторінка радіостанції "NRJ Україна" у соцмережі Facebook).
  • 22.09.2020 Академічна хорова капела Українського радіо та Симфонічний оркестр Українського радіо попри карантин в Україні розпочинають концертний та студійний сезон і планують перші концерти. Перший концерт хорової капели Українського радіо відбудеться 29 вересня у рамках "Київ Музик Фест". Про це розповіла у програмі "Це класика" на радіо "Культура" головна диригентка хорової капели Українського радіо Юлія Ткач. За її словами, хорова капела Українського радіо завершить День хорового маратону під час "Київ Музик Фест". Концерт розпочнеться о 19:00 у Будинку звукозапису Українського радіо. Хор виконає "Отче наш" Олександра Рудянського, "Світе тихий" Володимира Павенського, "Не карай мене, Господи" Володимира Стеценка, "Молитва" Олега Польового, "Величальна Грузії" Віктора Реви, "Плинь, віночку, гарний з барвіночку, за миленьким" із "Купальського хорового концерту" Лариси Донник, "За горами сонце палає" Олексія Скрипника і хоровий диптих: "Суботів", "Світає" на вірші Тараса Шевченка Богдана Кривопуста. 30 вересня у рамках "Київ Музик Фест" у Будинку звукозапису дасть концерт заслужений академічний симфонічний оркестр Українського радіо. Художній керівник і головний диригент - Володимир Шейко. До оркестру приєднаються солісти - Богдана Півненко (скрипка), Оксана Литвиненко (віолончель) і Сергій Андрощук (тенор). Під час концерту відбудуться світові прем'єри - "Карпатські буколики" для симфонічного оркестру (2020) Євгена Станковича, "Сюїта для струнних" (2018) Жанни Колодуб, "П'ять пісень без слів для струнних" (2020) Валерія Антонюка, два романси на вірші англійських поетів для тенора з оркестром: "Сонет № 43" (When Most I Wink...) на вірші Вільяма Шекспіра і A Cradle Song ("Колискова") на вірші Вільяма Блейка (2020) Олега Безбородька. Також оркестр виконає інші твори українських композиторів. Задля дотримання правил безпечного проведення концертів під час карантину вхід на всі події фестивалю - безкоштовний, але тільки за реєстрацією. Під час реєстрації майбутні глядачі мають дати згоду, що дотримуватимуся соціальної дистанції та користуватимуся засобами індивідуального захисту під час концерту. Після "Київ Музик Фест" хорова капела Українського радіо приступить до репетицій опери "Ніч", яку написав Максим Коломієць. Її планують поставити в Будинку звукозапису Українського радіо. За словами Юлії Ткач, у листопаді хорова капела Українського радіо разом із Національним оркестром України планують реалізувати проєкт "Постаті", де звучатимуть твори Бориса Лятошинського та Євгена Станковича в шану Тарасові Шевченку. Вона зазначила, що під час карантину хор Українського радіо працював дистанційно і не припиняв вивчати репертуар як для майбутніх концертів, так і для записів для фонду Українського радіо. Нагадаємо, 22 травня в ефірі радіо "Культура" транслювали запис концерту "Без публіки" камерного складу Симфонічного оркестру Українського радіо під орудою Володимира Шейка (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 22.09.2020 Відповідно до частини п'ятої статті 51 Виборчого кодексу України прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього Кодексу, забороняються. До передвиборної агітації у вказаному контексті законодавець зарахував: а) рекламу друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів; б) використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів партії - суб'єкта відповідного виборчого процесу; в) використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів відповідного виборчого процесу; г) повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) - суб'єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів. Крім того, відповідно до частини четвертої статті 57 Виборчого кодексу України засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини третьої статті 55 і частини другої статті 56 цього Кодексу, забороняється агітувати за або проти кандидатів, партій (організацій партій), оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі. Так, засоби масової інформації під час виборчого процесу в України мають інформувати виборця про перебіг виборчого процесу, події, пов'язані з виборами, на засадах збалансованості, достовірності, повноти і точності, об'єктивності поширюваної інформації, доступності з дотриманням вимог законодавства про інформацію та про засоби масової інформації, норм журналістської етики. Зокрема, відповідно до частини першої статті 47 Виборчого кодексу України виборцям, у тому числі з порушеннями зору та слуху, забезпечується можливість доступу до різнобічної, об'єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого вільного вибору, а відповідно до частини другої статті 49 Виборчого кодексу України інформаційні агентства, засоби масової інформації, що поширюють повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов'язані з виборами, не можуть допускати замовчування суспільно необхідної інформації, що стосується цих подій, якщо вона була їм відома на момент поширення інформації. Інформаційні агентства, засоби масової інформації зобов'язані поширювати інформацію про вибори відповідно до фактів, не допускаючи перекручування інформації. Засоби масової інформації та інформаційні агентства повинні намагатися отримувати інформацію про події, пов'язані з виборами, з двох і більше джерел, віддаючи перевагу першоджерелам. Враховуючи те, що поширена телерадіоорганізаціями інформація є предметом суспільного інтересу, забезпечує реалізацію конституційних прав і свобод громадян України, Національна рада рекомендує звернути увагу на такі аспекти, які будуть враховуватися під час оцінки діяльності ліцензіатів в період висвітлення виборчого процесу: 1. Особливості поширення інформації про політичні партії та політиків під час виборчого процесу та поза його межами визначає редакційний статут телерадіоорганізації. 2. Телерадіоорганізації стосовно будь-якого суб'єкта виборчого процесу, партії, кандидата мають бути максимально неупередженими, що означає відсутність проявів підтримки чи особливого ставлення. Вислови на кшталт "наш кандидат" у висвітленні виборчого процесу є недопустимими. 3. Інформацію про перебіг виборчого процесу слід подавати збалансовано, що означає інформувати виборця про максимально прийнятну кількість суб'єктів виборчого процесу, партій, кандидатів у межах однієї передачі чи циклу передач протягом розумного терміну, наприклад, тижня. Дотримання основних вимог забезпечення точності, об'єктивності, неупередженості та збалансованості інформації, що розповсюджується телерадіоорганізацією, належить до питань редакційної відповідальності. 4. Збалансовано необхідно подавати не тільки окремі сюжети про перебіг виборчого процесу, а й позиції різних суб'єктів виборчого процесу з питань, які стали об'єктом висвітлення телерадіоорганізації. Засоби масової інформації мають збалансовано висвітлювати коментарі кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів виборчого процесу щодо подій, пов'язаних із виборами. 5. Суб'єктам виборчого процесу необхідно намагатися приділяти однакову кількість ефірного часу, якщо телерадіоорганізація розміщує матеріали за власний рахунок. Рівнозначна кількість часу, що надається суб'єктам виборчого процесу, є основним показником об'єктивності та її неупередженого висвітлення у ЗМІ. 6. Традиційною перевагою у наданні ефірного часу є трансляція/поширення прямої мови кандидата. Епізоди виступів суб'єктів виборчого процесу, де застосовується пряма мова, є більш привабливими для глядачів чи слухачів, що дає їм кращу можливість донести свої ідеї, на відміну від відтворених сегментів передач. Тим не менш, такі епізоди прямої мови та їхній порядок обирають не самі суб'єкти виборчого процесу, а редактори та журналісти. 7. За можливості уникайте використання назв, символіки, зображень (портретів) кандидатів, прапорів, слоганів, гасел та інших ознак агітації щодо суб'єктів виборчого процесу в матеріалах, які не є передвиборною агітацією. Зокрема, варто враховувати редакційне обґрунтування і доцільність наявності ознак агітації у передачах. 8. Необхідно враховувати, що у судовій практиці в Україні щодо розгляду питань, пов'язаних з порушеннями порядку здійснення агітації, до таких порушень також відносять такі агітаційні дії: а) публічну оцінку діяльності суб'єкта виборчого процесу посадовою особою, оскільки це не входить до кола її обов'язків/повноважень; б) публічну оцінку діяльності суб'єкта виборчого процесу, яка формує у невизначеного кола виборців негативне ставлення до нього, що спонукає їх голосувати проти цього суб'єкта виборчого процесу. 9. Датою початку політичної агітації слід вважати день, наступний за датою реєстрації суб'єкта виборчого процесу. 10. Суб'єктами виборчого процесу під час місцевих виборів вважаються зареєстровані відповідними виборчими комісіями місцеві (обласні, міські, районні) організації партій з моменту висування кандидатів, а кандидати - з моменту реєстрації кандидатів відповідними виборчими комісіями. Проте подібні дії завжди необхідно розглядати у контексті наявності чи відсутності підстав для обговорення та оцінки суб'єкта виборчого процесу та його передвиборної програми, з огляду на місце, час та обставини, за якими відбувається оцінка суб'єкта виборчого процесу (Джерело: Сайт Нацради).
  • 22.09.2020 На "Українському радіо. Буковина" Чернівецької філії Суспільного у вересні стартував новий сезон. Ефір радіо поповнився великою музичною програмою з кантрі-виконавцем Сашею Булем, радіоекскурсіями з екскурсоводом Ярославом Адамчуком та історичними, науковими, просвітницькими міжпрограмками. Про це йдеться на сайті "UA: Буковина". За словами лінійного продюсера "Українського радіо. Буковина" Павла Тодоровича, щосуботи о 12:15 виходитиме 40-хвилинний подкаст "З пилу в ефір". Це соціально-розважальна передача на соціальні, культурні, філософські та історичні теми. У кожному випуску ведучий Сашко Буль та запрошений гість прослуховуватимуть архівні записи "Українського радіо" та обговорюють їх, проводячи паралелі із сучасністю, реагуючи на резонансні події сьогодення. Пісні обиратимуться рандомно, протягом ефіру планують обговорювати дві композиції. Сашко Буль запрошуватиме митців, бізнесменів, громадських активістів, а також представників незвичних професій. Всього заплановано 14 випусків програми-подкасту. Щонеділі екскурсовод Ярослав Адамчук вестиме радійну передачу "Історії міст і селищ Буковини". Це програма про історії міст та невеликих містечок і сіл Буковини та історії походження їхніх назв. Всього передбачено 13 випусків програми. Двічі на тиждень тривалістю 5 хвилин виходитиме просвітницька міжпрограма "Простими словами", мета якої, пояснити слухачам складні поняття такі як "телепортація" чи "біткоіни" простими і зрозумілими словами. Запрошений спікер доступно пояснюватиме поняття або процес. Всього передбачено 13 випусків. Також як міжпрограмка виходитиме передача "Що робити якщо" авторки Людмили Мельник. У ній медики радитимуть, що робити якщо стали свідком ДТП (як допомогти потерпілим до приїзду швидкої), перелому чи інсульту (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 21.09.2020 Наразі в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення ніхто з працівників не підтверджував захворювання на COVID-19. Про це повідомили в прес-службі Нацради у відповідь на запит інтернет-видання "Детектора медіа". Раніше голова Нацради Ольга Герасим'юк розповіла "Радіо Свобода", що перехворіла на коронавірусну хворобу. Як повідомили в пресслужбі регуляторного органу, пані Герасим'юк скрупульозно дотрималася всіх необхідних обмежувальних заходів щодо ізоляції. "Національна рада вжила всіх необхідних заходів для обмеження поширення інфекції. Вхід у будівлю дозволений лише для працівників Національної ради із дотриманням усіх обмежувальних заходів. Перебування працівників на робочих місцях також відповідає визначеним параметрам. Хоча треба мати на увазі, що в приміщенні, де міститься Національна рада, розміщено ще три державні установи, вхід для їхніх представників також дозволено лише за посвідченнями і з дотриманням маскового режиму", - повідомили в пресслужбі. Свої засідання Нацрада проводить дистанційно в онлайн-режимі через мережу інтернет. Така можливість передбачена підпунктом 1 пункту 3 прикінцевих і перехідних положень закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19". До закінчення карантинного періоду про проведення засідань у режимі офлайн не йдеться, наголосили в пресслужбі регулятора. Для представників ліцензіатів забезпечено відповідне місце у приміщенні на вул. Прорізна,2 і технічні умови для їх залучення до засідання у режимі онлайн. Нагадаємо, що нині в Україні триває адаптивний карантин. Нагадаємо, в березні на час карантину Нацрада обмежила вхід у своє приміщення та відмовилася від проведення особистого прийому громадян. Також Нацрада вирішила в березні під час карантину не проводити засідань. 9 квітня Нацрада внесла зміни до свого Регламенту щодо можливості проведення засідань через інтернет у період карантину. Відтоді всі засідання Нацради проходять дистанційно через Zoom. Представників компаній запрошують до участі лише у випадках, коли розгляд питання неможливий без їхньої присутності. Вони виходять на зв'язок із членами Нацради через Zoom зі спеціального приміщення в Нацраді (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 21.09.2020 Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк перехворіла на коронавірусну хворобу. Про це вона розповіла в інтерв'ю "Радіо Свобода". "Якщо хтось запитає, як це зі мною сталося, я відповім, що не знаю. Бо для того, щоб обмежити будь-які можливості інфікуватися, я зі своїми колегами в Національній раді зробили все. Ми повністю забезпечили соціальну дистанцію, роботу онлайн, організували все так, щоб наші ліцензіати могли тільки до дверей підійти й отримати документи чи подати. Словом, я дотримувалась усього ідеально, і все одно це зі мною сталося", - розповіла пані Герасим'юк. Коли вона дізналася про свій діагноз, то повідомила всіх на роботі та попросила, щоб усі стежили за своїм станом здоров'я. За словами пані Герасим'юк, вона взяла лікарняний і лікувалася на самоізоляції вдома. Та все ж продовжувала дистанційно працювати: "Але операційну роботу я все ж здійснювала через комп'ютер, спілкувалась в Zoom і таке інше. Це вимагало дуже великих зусиль. Після якогось сеансу розмови я вже просто падала, бо вже не було сил". За її словами, вона подолала хворобу за два тижні. Після одужання вона взяла невелику відпустку та поїхала на море до Одеси. "Після одужання я кожен десь спостерігаю за тим, що відбувається у нас в офісі. Щойно я бачу, як хтось заходить у ліфт компанією без засобів захисту на обличчі, я все ж говорю з цими людьми. Я не кричу на них, я їм просто розповідаю. Напевно, це справляє на перший погляд дивне враження, але це треба робити", - додала пані Герасим'юк. Нагадаємо, в березні на час карантину Нацрада обмежила вхід у своє приміщення та відмовилася від проведення особистого прийому громадян. Також Нацрада вирішила в березні під час карантину не проводити засідань. 9 квітня Нацрада внесла зміни до свого Регламенту щодо можливості проведення засідань через інтернет у період карантину. Відтоді всі засідання Нацради проходять дистанційно через Zoom. Представників компаній запрошують до участі лише у випадках, коли розгляд питання неможливий без їхньої присутності. Вони виходять на зв'язок із членами Нацради через Zoom зі спеціального приміщення в Нацраді (Джерело: Портал Детектор медіа).
  • 21.09.2020 У вівторок, 22 вересня, у прямому ефірі UA: Українське радіо відбудеться дискусія "Нова молодіжна політика України: якою вона повинна бути". Початок о 10:00. 21 липня Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт №3718 "Про основні засади молодіжної політики". У ньому пропонують запровадити нові підходи до політики щодо молоді й молодіжних організаціях. Чому варто зменшити офіційний вік молоді, як мають фінансувати молодіжні організації та в чому полягає принцип "рішення молоді за участі молоді" - про це говоритимуть учасники дискусії: Марина Попатенко, заступниця міністра молоді та спорту; Олександр Санченко, народний депутат, автор законопроєкту №3718 "Про основні засади молодіжної політики"; Юрій Юзич, голова Наглядової ради НСОУ "Пласт"; Вадим Міський, програмний директор ГО "Детектор медіа", директор ГО "Лабораторія демократичних трансформацій"; Світозар Ніцполь, координатор проєкту U-Report Ukraine, консультант із молодіжної політики Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні; Наталія Повтарь, експертка Українського незалежного центру політичних досліджень. Телефон студійного вайберу для повідомлень (097) 107-107-9, для дзвінків (044) 239-6292. Дискусію організувало UA: Українське радіо спільно з Міністерством молоді та спорту України й громадськими організаціями НСОУ "Пласт", "Детектор медіа", "Лабораторія демократичних трансформацій", Українським незалежним центром політичних досліджень та ВГО "Агентство охорони прав виконавців". Нагадаємо, перший канал Суспільного радіо UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також слухайте UA: Українське радіо в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 21.09.2020 Уже сьогодні, 21 вересня, о 13:15 у проєкті "Персона ґрата" на хвилях UA: Українське радіо прозвучить друга частина розмови з Вітольдом Фокіним - колишнім прем'єр-міністром України (1990-1992), першим заступником голови української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Авторка й ведуча - Світлана Мялик. У студії говоритимуть про: тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей; місцеві вибори: за яких умов можливе їх проведення на тимчасово окупованих територіях; вільні економічні зони на Донбасі: за яких умов можливе запровадження вільних економічних зон. Першу частину ексклюзивного інтерв'ю слухайте за посиланням. Нагадаємо, перший канал Суспільного радіо UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також слухайте UA: Українське радіо в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 20.09.2020 Поруч із контрольним пунктом в'їзду-вийзду (КПВВ) "Чаплинка" на окупованій території Криму встановлено нову телерадіовежу для блокування українського сигналу. Про це повідомляє Кримська правозахисна група. На вишці вже встановлені спеціальні антени, які дозволяють транслювати телерадіосигнал на територію Криму і частину Херсонської області. За даними моніторингу Кримської правозахисної групи, у вересні 2020 року сигнал українських FM-радіостанцій зафіксований у 12 з 19 населених пунктів на півночі окупованого Криму. У Красноармійському, Завіті Ленінському, Солоному озері, Єрмаковому, Придорожньому, Лобановому, Воїнці можна почути тільки одну українську радіостанцію. В Істочному, Новоолександрівці, Мартинівці і Армянську - по дві радіостанції, а в Передмостовому - три українських FM-радіостанції. Біля КПВВ "Чонгар", на окупованій території півострова, можна почути програми п'яти українських радіостанцій, також дві станції чутно з боку Криму біля КПВВ "Чаплинка". У семи населених пунктах (Вишнівка, Зарічне, Джанкой, Овочеве, Зелена Нива, Красноперекопськ, Ішунь) на українських радіочастотах транслюють свої програми російські FM-станції. При цьому в 11 населених пунктах з 19-ти на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій - української та російської. Раніше повідомлялось, що в анексованому Криму вісім провайдерів повністю блокують 30 українських інформаційних сайтів (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 19.09.2020 Доведіть, що ви крутий автоексперт в проекті "Міфоліквідація" на хвилях столичної мережевої станції "Авторадіо-Україна" (Луцьк-90.2МГц, Кривий Ріг-91.1МГц, Тернопіль-91.7МГц, Запоріжжя-99.3МГц, Верхній Коропець-99.9МГц, Черкаси-100.6МГц, Чернігів-100.6МГц, Біла Церква-102.3МГц, Южноукраїнськ-102.4МГц, Мелітополь-105.2МГц, Антопіль-105.7МГц, Павлоград-106.1МГц, Івано-Франківськ-106.4МГц, Хмельницький-107.6МГц, Суми-107.9МГц, Бердянськ-107.9МГц, Дніпро-90.9МГц, Одеса-100.4МГц, Кременчук-102.1МГц, Кропивницький-102.6МГц, Маріуполь-104.0МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.)! З 21 вересня, по буднях о 08:45 телефонуйте в ефір радіостанції за номером (044)-205-48-44, визначайте, який факт є міфом, а який правдою. Вигравайте якісну моторну оливу від Партнера проекту ТМ LIQUI MOLY для свого авто! Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 18.09.2020 Радіостанція UA: Радіо Промінь нещодавно розпочала мовлення у смт. Велика Олександрівка Херсонської області. Трансляції здійснюються на частоті 98.5 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 18.09.2020 Приємна новина від дніпровської радіостанції "Інформатор FM" (Дніпро-107.3 МГц, Нікополь - 99.5 МГц)! У родині он-лайн станцій Інформатор FM поповнення! Радіо YUPPI! Станція зібрала для вас золоту колекцію супер-хітів, які слухали на касетах і компакт-дисках! Музика, перевірена часом! Слухайте на сайті INFORMATOR.FM (в розділі "Станції") або завантажуй мобільний додаток на свій смартфон - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.itgalera.informatorfm ! Ці хіти забути неможливо!!! (Джерело: Сторінка радіо "Інформатор FM" у соцмережі Facebook).
  • 18.09.2020 Сьогодні, 18 вересня, у проєкті "Персона ґрата" на хвилях UA: Українське радіо прозвучить перша частина розмови з Вітольдом Фокіним - колишнім прем'єр-міністром України (1990-1992), першим заступником голови української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Авторка й ведуча - Світлана Мялик. Початок о 18:10. У студії говоритимуть про: механізм залучення до складу ТКГ: як Вітольд Фокін обійняв посаду першого заступника керівника української делегації в Тристоронній контактній групі з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі; нинішню співпрацю з Леонідом Кравчуком: у чому позиції Вітольда Фокіна збігаються з першим президентом і головою української делегації ТКГ, а в чому різняться; шляхи вирішення конфлікту на Донбасі: як припинити агресію Росії; перспективи виконання Мінських угод. Нагадаємо, перший канал Суспільного радіо UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також слухайте UA: Українське радіо в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 18.09.2020 UA: Українське радіо - найпопулярніша розмовна радіостанція країни - оголошує мистецький конкурс на супровід радіопроєкту "Справа честі". Охочим пропонують долучитися до створення серії випусків програми, які вийдуть в ефірі вже цього року. "Справа честі" - щотижнева антикорупційна програма, що розкриває подробиці розслідування гучних корупційних афер, фінансових схем та кримінальних справ. Її особливість у тому, що про кожен кейс розповідає ексклюзивний спікер, котрий безпосередньо долучився до розкриття. Конкурс відбудеться в три етапи. На першому конкурсна комісія відбере найкращі проєкти, на другому - запросить їхніх авторів презентувати ідеї, а на завершальному - визначить переможця. Проєкти прийматимуть із 19 по 30 вересня. Переможця оголосять до 6 листопада. Щоб узяти участь, надішліть свій проєкт, оформлений відповідно до вимог мистецького конкурсу, на . Якщо маєте запитання, телефонуйте за номерами: (098) 2568-570 або (044) 2396-394. Контактна особа - Оксана Маловічко (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 18.09.2020 17 вересня 2020 року представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області Лариса Якубенко провела з керівниками телерадіоорганізацій нараду-консультацію "Дотримання електронними ЗМІ виборчого законодавства". Представник регулятора акцентувала на нових вимогах, які з'явилися з ухваленням Виборчого кодексу України, та на ризиках невиконання законодавчих норм. Зокрема, було зосереджено увагу на необхідності під час виборчої кампанії депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2020 році титрування та/або перекладу на українську жестову мову матеріалів передвиборної агітації; обов'язку медіа щодо збалансованого висвітлення перебігу виборчого процесу; запису та збереженню передач, які містять передвиборну агітацію; особливостях надання коментарів та оцінок передвиборної агітації; оприлюдненню результатів соціологічних досліджень; забороні передвиборної агітації до реєстрації кандидата. Слід зазначити, що телерадіоорганізації Сумської області вчасно опублікували розцінки на розміщення політичної агітації. Лариса Якубенко висловила сподівання, що ЗМІ Сумської області відповідально поставляться до своєї місії об'єктивно та збалансовано висвітлювати перебіг виборчої кампанії. Задля допомоги мовникам представник Національної ради підготувала методичні роз'яснення. З огляду на протоколи безпеки, пов'язані з COVID-19, для ліцензіатів з районних центрів нарада була проведена у форматі ZOOM-конференції (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.09.2020 Не пропустіть феєричне свято української музики в ефірі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.)! "Території А" - 25 років! Анжеліка Рудницька, Роман Гриньків, Нікіта Гросс, Ілларія, Катя Chilli, GG ГУЛЯЙГОРОД, Ольга Козловьска / Формула води, Артур Кульпович, Лариса Дедюх, Аква Віта, Аква Віта, Юлія Лорд, Андрій Князь, Марина Одольська, Віталій Кириченко / Нумер 482. Сьогодні, з 17:00 до 19:00. День народження "Території А" - це ваше свято! (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 17.09.2020 Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до календарного плану підготовки проведення трьох конференцій громадських об'єднань та асоціацій з обрання членів наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у сферах місцевого самоврядування, фізичного виховання та спорту, журналістики. Три конференції у сферах місцевого самоврядування, фізичного виховання та спорту, журналістики мають відбутися з 12 по 20 жовтня 2020 року. Найбільша конференція відбудеться в приміщенні НСТУ (наразі домовляються про це), дві інші - у приміщенні Нацради. Раніше проведення цих конференцій було заплановано у квітні, але було відкладено через карантинні заходи. На конференціях мають обрати трьох членів наглядової ради НСТУ від трьох сфер на місця, вакантні після звільнення Віктора Тарана (сфера місцевого самоврядування), Володимира Бринзака (сфера фізичного виховання та спорту), Тетяни Лебедєвої (сфера журналістики). Нацрада обрала голів лічильних комісій на цих конференціях. За законом, це мають бути члени Нацради, обрані рішенням Нацради. Головами лічильних комісій обрані Тетяна Руденко та Олена Ніцко. Також Нацрада вирішила провести конференції в інших сферах, затвердила календарний план для їх проведення. Остання конференція планується в грудні. Усю інформацію оприлюднять на сайті Нацради. За словами голови Нацради Ольги Герасим'юк, деякі речі Нацрада з'ясовує з Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики політики. Зараз до складу наглядової ради входять 6 представників від ГО, строк повноважень кожного - 4 роки. Як писав "Детектор медіа", 17 грудня 2015 року Нацрада затвердила склад наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України. До її складу ввійшли 17 осіб, з яких дев'ять членів є представниками громадськості і були обрані відкритим чесним конкурсом та вісім членів делеговані депутатськими фракціями, які самі не є депутатами. Із того часу частина членів наглядової ради НСТУ за власним бажанням вийшла з її складу, зокрема, Володимир Бринзак (обраний у сфері фізичного виховання та спорту), Віктор Таран (обранийу сфері місцевого самоврядування), Тетяна Лебедєва (обрана у сфері журналістики), Тарас Шевченко (обраний у правозахисній сфері, на його місце у наглядову раду пройшов Олександр Павліченко), Тарас Аврахов (делегований від депутатської групи "Воля народу", у липні 2019 року "Воля народу" делегувала Катерину Дулапчій), Віталій Портников (делегований від депутатської фракції політичної партії "Народний фронт"), Сергій Таран (делегований від депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка", у липні 2019 року фракція партії "Блок Петра Порошенка" призначила у наглядову раду Оксану Миронову) та Ігор Хохич ( делегований від депутатської групи "Відродження"). На місце членів наглядової ради Суспільного, які були обрані від громадських об'єднань та асоціацій під час конференцій, Нацрада має провести три конференції для громадських об'єднань і асоціацій у трьох сферах для обрання членів наглядової ради. Прийом заяв від організацій у сфері місцевого самоврядування тривав з 9 по 23 грудня 2019 року, а у сферах фізичного виховання та спорту і журналістики - з 3 по 17 січня 2020 року. 30 січня 2020 року Нацрада продовжила прийом заяв на участь у конференціях з обрання членів наглядової ради НСТУ до 17 лютого 2020 року. Понад 20 регіональних організацій Національної спілки журналістів України (НСЖУ) подали заявки на участь у конференції громадських об'єднань та асоціацій щодо делегування представника до наглядової ради НСТУ у сфері журналістики. У зв'язку з цим громадська організація "Інститут масової інформації" звернулася до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з проханням розглянути й зупинити загрозу монополізації конкурсу до наглядової ради НСТУ з боку НСЖУ. Також "Відсіч" звинувачує керівництво Нацради в спробі сфальсифікувати конкурс до наглядової ради НСТУ. Перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк закликала не розганяти зраду щодо проведення конкурсу до наглядової ради НСТУ. Вона наголосила, що Нацрада не має жодних намірів сфальшувати чи лобіювати чиюсь кандидатуру при проведенні конкурсу до наглядової ради НСТУ, в інтересах Нацради виконати свої зобов'язання дуже акуратно. 20 лютого 2020 року громадська комісія рекомендувала Нацраді не пускати до обрання наглядової ради НСТУ творчі спілки та благодійні фонди. 5 березня 2020 року Нацрада розглядатиме пропозиції комісії і затверджуватиме своїм рішенням. Після цього рішення НСЖУ виступила з протестом проти наміру позбавити творчі спілки обиратися до наглядової ради НСТУ. 6 березня Нацрада не допустила 27 організацій і 41-у громадську організацію та асоціацію допустила до участі в конференції з обрання члена наглядової ради НСТУ обиратися до наглядової ради Суспільного. Із 6 по 15 квітня 2020 року мали відбутися три конференції. 24 березня 2020 року Нацрада перенесла дати проведення конференцій для обрання членів наглядової ради Суспільного мовника у сферах місцевого самоврядування, фізичного виховання та спорту, журналістики на пізніший термін. Причиною стали заходи для запобігання поширенню вірусної інфекції COVID-19, які запроваджені в Україні. На сьогодні до складу наглядової ради Суспільного входять 12 членів: від громадських об'єднань та асоціацій входять: Євген Глібовицький - у творчій сфері, Дарія Карякіна - у сфері забезпечення прав національних меншин, Вадим Міський - у сфері захисту інтересів дітей та молоді, Олексій Панич - у сфері освіти та науки, Наталя Скрипка - у сфері захисту прав осіб з особливими потребами, Олександр Павліченко - у правозахисній сфері. Від депутатських фракції та груп членами наглядової ради НСТУ - В'ячеслав Козак (депутатська фракція Радикальної партії Олега Ляшка), Лаврентій Малазонія (депутатська фракція політичної партії "Опозиційний блок"), Світлана Остапа (депутатська фракція політичної партії "Об'єднання "Самопоміч"), Володимир Яворівський (депутатська фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"), Катерина Дулапчій (депутатська група "Воля народу") і Оксана Миронова (депутатська фракція партії "Блок Петра Порошенка") (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 17.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення під час моніторингу ефіру телеканалів і радіостанцій 9 і 10 вересня зафіксувала трансляцію політичної реклами партій у блоках комерційної реклами. Мовники транслювали рекламу таких партій: "112 Україна" - "Пропозиція"; "Інтер" - "Наш край"; "Україна" - "Наш край" та "УДАР"; "1+1" - "За майбутнє" та "УДАР"; "Радіо П'ятниця" - "Наш край" і "За майбутнє"; "Хіт FM" - "Пропозиція", "Наш край", "УДАР" і "За майбутнє"; "Мелодія FM" - "Наш край", "За майбутнє", "УДАР" і "Пропозиція"; "Русское радио - Україна" - "Пропозиція", "Наш край" та "УДАР"; KISS FM - "УДАР"; "Ретро FM" - "Наш край" і "Пропозиція"; "Наше радіо" - "Наш край" та "УДАР"; "Люкс FM" - "Пропозиція" та "За майбутнє"; "Радіо Шансон" - "За майбутнє", "Наш край" і "Пропозиція"; "Перець FM" - "Пропозиція" та "За майбутнє". Законодавство передбачає, що агітація починається наступного дня після реєстрації кандидатів і завершується за один день до виборів. Агітація поза цими строками забороняється. Мовники зобов'язані надавати ЦВК інформацію про агітацію, копії угод, повідомив відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич. Це питання розглядала 15 вересня робоча група Нацради з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства. Щоб з'ясувати правомірність трансляції політичної реклами, Нацрада своїми розпорядженнями зобов'язала мовників до 1 жовтня надати копії угод і платіжних документів, на підставі яких транслювалася реклама партій. Нагадаємо, 15 вересня 2020 року розпочалося висування та реєстрація кандидатів у депутати. Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія. Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову № 3809 про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року (Джерело: Портал "Вибори і ЗМІ").
  • 17.09.2020 Красноградщина у Харківській області знову чує UA: Українське радіо на частоті 103.2 МГц. Приміщення і апаратуру ТРК "Центр" (м. Красноград), яка його транслює, розблоковано (Джерело: Сторінка Всеволода Чебодаєва у соцмережі Facebook).
  • 17.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення поновила дозволи на тимчасове мовлення на територіях із особливим режимом мовлення ТОВ "Сорок дев'ята паралель", м. Київ (позивні "Радио 49 параллель наша музыка ваше удовольствие"), і ТОВ "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія" (ICTV), м. Київ, у зв'язку із завершенням терміну дії. Також було внесено зміни у дозволи на тимчасове мовлення ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України". Відповідні рішення регулятор ухвалив на засіданні 17 вересня. Під час розгляду цього питання член Національної ради Максим Онопрієнко повідомив, що минулого тижня відбулося засідання спеціально створеної комісії під головуванням віцепрем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окуповованих територій України, де вчергове наголошувалося на важливості сталого телерадіомовлення на цих територіях. Максим Онопрієнко подякував ліцензіатам, які незважаючи на важкий економічний стан, продовжують тимчасові дозволи і далі забезпечують мовлення у цих районах. Так, "Радіо 49 паралель" видано дозволи на мовлення ще на рік на таких частотах: 88.2 МГц у м. Гірнику, 96.8 МГц у м. Дружківці, 92.3 МГц у м. Світлодарську, 100.5 МГц у м. Торецьку Донецької області, 99.4 МГц у смт Комишувасі Попаснянського району Луганської області. "ICTV" продовжить транслювати свої програми на 29 ТВК у м. Краматорську Донецької області. За клопотанням ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України", м. Київ (логотип "ДОМ"), Національна рада анулювала дозволи на тимчасове мовлення з використанням 37 ТВК у м. Покровську Донецької області, 12 ТВК у с. Підгорівці Старобільського району (стандарт DVB-T/Т2), 5 ТВК у селищі Широкому Станично-Луганського району Луганської області (стандарт DVB-T/Т2), 25 ТВК у смт Чаплинці Херсонської області. Натомість видано дозволи на тимчасове мовлення на цих телеканалах ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України", м. Київ (логотип "UA") (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.09.2020 ТОВ "ПАРБАТ", м. Київ (позивні "Гуцульське радіо") почало мовити на частоті 92.1 МГц у м. Червонограді Львівської області. Про це повідомила під час засідання голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк. 3 квітня 2020 року ліцензіат інформував Національну раду про неможливість вчасно розпочати радіомовлення через організаційні та фінансові труднощі в освоєнні частоти, а листом від 2 вересня цього року повідомив про початок мовлення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.09.2020 Під час засідання 17 вересня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення дозволила ТОВ "ТРК "Столиця", м. Київ (позивні "ПЕРЕЦЬ FM"), тимчасово відступити від умов ліцензії на ефірне мовлення на час карантинних та інших обмежувальних заходів в Україні, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, задовольнивши прохання компанії. Так, клопотання радіокомпанії стосувалося зменшення потужності передавача від 2.0 кВт до 0.5 кВт на частоті 105.5 МГц у м. Києві, аби не допустити накопичення фінансової заборгованості за надані послуги (за ліцензією НР № 00272-м від 18.07.2016). Можливість запропонованих компанією технічних змін було вивчено та погоджено управлінням радіочастотного ресурсу та технічного контролю Національної ради. Національна рада визнала допустимими заявлені зміни і затвердила їх на час карантинних обмежень. Водночас регулятор зобов'язав ТОВ "ТРК "Столиця" після завершення карантинних та інших обмежувальних заходів в Україні дотримуватися умов, визначених його ліцензією (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.09.2020 17 вересня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила низку рішень щодо Планів проведення виїзних перевірок телерадіоорганізацій України. Так, на засіданні було затверджено План на ІV квартал 2020 року та внесено зміни до Планів на ІV квартал 2019 року і ІІІ квартал 2020 року. План проведення виїзних перевірок на ІV квартал затверджено у редакції, погодженій рішенням Національної ради від 09.11.2017 № 2127 (зі змінами). Із Плану проведення виїзних перевірок телерадіоорганізацій на ІІІ квартал 2020 року, затвердженого рішенням Національної ради від 21.05.2020 № 633, вилучено пункти 1 - 55, 57, 59 - 60, 62 - 74 у зв'язку із дією карантину та обмежувальних заходів згідно з постановами Кабінету Міністрів України "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" та "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". Так само враховуючи обмежувальні протиепідемічні заходи, а також з огляду на одержані листи від КО "Редакція Городищенського районного радіомовлення "Голос Городищини", м. Городище Черкаської обл. регулятор вирішив вилучити й пункт 120 із Плану проведення виїзних перевірок телерадіоорганізацій на ІV квартал 2019 року, затвердженого рішенням Національної ради від 12.07.2019 № 812 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.09.2020 На сьогоднішньому засіданні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила кілька рішень, якими внесла зміни до раніше затверджених календарних планів і затвердила новий календарний план проведення конференцій громадських об'єднань і асоціацій для визначення складу Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України. Прийом заяв від кандидатів у члени Наглядової ради НСТУ у сферах місцевого самоврядування, фізичного виховання та спорту і журналістики тривав з 16 по 22 березня. Проте через заходи щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, встановлених Урядом, Національна рада змушена була призупинити процес обрання нових членів Наглядової ради НСТУ від цих сфер. Оскільки через карантинні заходи не всі організації змогли подати заяви до визначеної дати, регулятор поновлює процес обрання членів Наглядової ради НСТУ у сферах місцевого самоврядування, фізичного виховання та спорту і журналістики із цього етапу і вносить відповідні зміни до Календарних планів. Проведення конференцій заплановано з 12 по 20 жовтня 2020 року із дотриманням карантинних вимог. Оскільки, згідно із розділом VI Порядку проведення конференцій громадських об'єднань та асоціацій, обрання членів Наглядової ради публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" та припинення їхніх повноважень, головою лічильної комісії кожної із конференцій має бути член Національної ради, обрано голів Лічильних комісій конференцій громадських об'єднань та асоціацій у сферах місцевого самоврядування, фізичного виховання та спорту, журналістики. Ними будуть Олена Ніцко і Тетяна Руденко. Крім того, Національна рада затвердила новий Календарний план підготовки та проведення Конференцій громадських об'єднань та асоціацій у сферах освіти та науки, забезпечення прав національних меншин, захисту інтересів дітей та молоді, творчій сфері, захисту прав осіб з особливими потребами, бо 19 січня 2021 року закінчуються повноваження членів Наглядової ради із цих сфер. Оголошення про прийом заяв від об'єднань на участь у кожній із конференцій відповідно до частини третьої розділу IV Порядку має бути розміщено на сайті Національної ради не пізніше ніж за 3 місяці до дня закінчення повноважень відповідного члена Наглядової ради НСТУ, тобто не пізніше ніж 19 жовтня 2020 року (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.09.2020 Регуляторний орган на засіданні 17 вересня ухвалив рішення про звільнення представників Національної ради у Дніпропетровській області та місті Києві. Олену Демченко, представника Національної ради у Дніпропетровській області, буде звільнено з посади 5 жовтня відповідно до частини 1 статті 85 Закону України "Про державну службу" у зв'язку із досягненням нею граничного терміну перебування на державній службі. Також члени Національної ради проголосували за звільнення з посади представника Національної ради у м. Києві Анастасії Скрипченко. Підставою для цього рішення стала її заява про звільнення з посади за угодою сторін відповідно до частини 2 статті 86 Закону України "Про державну службу". Призначення на ці посади відбуватиметься відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року № 290 "Деякі питання призначення на посади державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". Довідково: згідно зі статтею 11 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" представник Національної ради призначається на посаду регулятором на конкурсній основі строком на чотири роки (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.09.2020 За результатами засідання робочої групи Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення зі здійснення нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час виборчої кампанії депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2020 році регулятор 17 вересня видав розпорядження, яким затребував у 14-ти телерадіоорганізацій копії угод і платіжних документів на трансляцію реклами політичних партій. Такі розпорядження видані щодо телеканалів "Інтер", "1+1", "Україна", "112 Україна" і радіостанцій "Ретро FM", "Наше радіо", "Русское радио Україна", "ХІТ FM", "KISS FM", "Люкс FM", "Перець FM", "Мелодія FM", "П'ятниця", "Шансон". Моніторингом Національної ради в ефірі цих компаній 9 - 10 вересня було зафіксовано трансляцію реклами політичних партій. Оскільки станом на цей час не було офіційно зареєстрованих кандидатів на виборах і реклама політичних партій не могла бути оплачена із виборчих фондів, Національна рада вирішила з'ясувати, на яких підставах ці рекламні ролики були показані в ефірі. Керуючись частиною п'ятою статті 55 Виборчого кодексу, регулятор видав розпорядження щодо зазначених мовників про необхідність подання ними до 1 жовтня 2020 року копій угод і платіжних документів, на підставі яких ліцензіати показували 9 і 10 вересня рекламу політичних партій у блоках комерційної реклами (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення взагалі не повинна була блокувати мовлення "Прямого FM". Таку думку в ефірі "Прямого" висловив голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко. "Для нас, для Національної спілки журналістів України, очевидно, що Нацрада взагалі не повинна була приймати такого рішення і блокувати мовлення "Прямого FM". Взагалі національний регулятор повинен розвивати інформаційний простір, а не бути батогом, який в будь-який момент може перекреслити майбутнє для українських мовників. І відповідно, обмежити доступ української аудиторії. Тому в цій ситуації ми вітаємо рішення народних депутатів з комітету свободи слова із закликом про перегляд Нацрадою рішення про відкликання ліцензії. Але прогнозувати, чи Нацрада дослухається, і яке рішення буде прийнято. Знову ж таки, це рішення більше політичне...", - сказав Томіленко. Раніше, телеканал "Прямий" подав до суду на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Комітет свободи слова хоче звільнити члена Нацради який обіцяв не анульовувати ліцензію "Прямого". Нагадаємо, 3 вересня, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення позбавила "Прямий FM" ліцензії на мовлення. Як сказав медіаюрист Юрій Крайняк, Національна рада всупереч практиці ЄСПЛ позбавила "Прямий FM" ліцензії. Нагадаємо, Петро Порошенко висловив обурення у зв'язку з рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо позбавлення ліцензії на мовлення радіо "Прямий FM", що є безпрецедентним в історії України. Раніше депутат "Європейської Солідарності" Володимир В'ятрович зазначав, що основною причиною тиску влади на "Прямий" є його опозиційний і проукраїнський характер. За словами народного депутата з фракції "Європейська Солідарність" Олексія Гончаренка, найбільш рейтинговий опозиційний телеканал "Прямий" хочуть закрити за наказом з Офісу президента Зеленського. Нагадаємо, у середині серпня стало відомо, що НАБУ наразі не розслідує заяву колишнього керівника слідчої групи, начальника третього відділу управління з розслідування кримінальних правопорушень ДБР Олега Корецького, в якій він повідомив про правопорушення з боку очільників ДБР Олександра Соколова та Олександра Бабікова з метою тиску на телеканал "Прямий". Раніше повідомлялося, що керівництво ДБР вимагало арештувати "Прямий" канал, щоб припинити його діяльність (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 17.09.2020 Комітет з питань свободи слова на черговому засіданні 16 вересня розглянув питання про звернення генерального директора ТОВ "Телеканал "Прямий"" Володимира Сташевського стосовно тиску з боку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Про це йдеться на сайті комітету. Члени Комітету свободи слова вирішили звернутися до Нацради з рекомендацією повторно розглянути результати перевірки "Прямого FM" у зв'язку з фактами, наданими під час засідання, і враховуючи обмежувальні заходи, запроваджені Кабінетом Міністрів через пандемію. Річ у тім, що Нацрада 3 вересня за результатами планової перевірки анулювала ліцензію радіостанції Прямого каналу "Прямий FM" на шість міст через відсутність мовлення на двох частотах із шести через рік після отримання ліцензії. Генеральна продюсерка каналу Світлана Орловська нагадала, що на засіданні Комітету свободи слова 2 вересня відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич сказав, що в порядку денному засідання Нацради, запланованому на наступний день, немає питання про анулювання ліцензії "Прямий FM" і, загалом, таке рішення - прерогатива суду, однак, рішення було ухвалене. Представниця каналу вважає анулювання ліцензії незаконним, оскільки радіомовлення було розпочато в чотирьох із шести міст, передбачених ліцензією. Юрій Зіневич повідомив, що Нацрада планувала розглянути питання про результати планової перевірки радіостанції, а пропозиція прийняти рішення щодо анулювання ліцензії було внесено з голосу під час засідання. Нацрада, за його словами, прийняла рішення про анулювання ліцензії, оскільки компанія не розпочала мовлення протягом року від дня видачі ліцензії, як це передбачено законодавством. "Ліцензію скасовано, оскільки статтею 37 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" інших дій, або санкцій у вигляді попередження, не передбачено", - сказав відповідальний секретар Нацради. Володимир Сташевський назвав ухвалене рішення політичним тиском і зауважив: "Це перше рішення, коли є мовлення і Національна рада анулює ліцензію згідно даної статті - ми не знайшли інших подібних випадків", додавши, що телеканал буде оскаржувати рішення у судовому порядку. Голова комітету свободи слова Нестор Шуфрич наголосив: "На підставі інформації, наданої представником Національної ради, комітет 2 вересня відмовився від наміру клопотати про відкладення розгляду питання про скасування ліцензії телеканалу до завершення карантину, коли можна буде оголосити конкурс на частоти. Ми обмежились тільки зверненням щодо забезпечення присутності на засідання трьох представників компанії". Однак, Національна рада вже наступного дня проголосувала за анулювання ліцензії "Прямий FM". Він назвав дане рішення наступом на свободу слова і запропонував звернутися до Нацради з рекомендацією його переглянути. Члени Комітету його підтримали. Члени Комітету також розглянули звернення директора ТОВ "Телерадіокомпанія Клуб-ТВ" Мельника В.В. стосовно перешкоджання журналістській діяльності представникам знімальної групи телеканалу Odesa.Live 10 вересня в Одесі під час спецоперації з буксирування танкера "Делфі". Шеф-редактор телеканалу Odesa.Live Олексій Майоров повідомив про врегулювання цієї ситуації, оскільки міський голова Одеси Геннадій Труханов, який заважав діяльності знімальної групи, 16 вересня під час сесії Одеської міськради вибачився перед одним з учасників інциденту. "Канал приймає вибачення пана Труханова. Ми будемо й далі стежити за його роботою і роботою одеських чиновників. Конфлікт вичерпано", - сказав представник телекомпанії. Нагадаємо, раніше Комітет з питань свободи слова планував попросити президента України Володимира Зеленського замінити члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Юрія Зіневича, який "ввів в оману" парламентський комітет у зв'язку з питанням "Прямого FM". 7 вересня ТОВ "Телеканал "Прямий"" подало до Окружного адміністративного суду Києва позов проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, у якому оскаржує рішення регулятора анулювати ліцензію радіостанції "Прямий FM" на мовлення в шести містах. 14 вересня суд відкрив судове провадження за цим позовом (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 17.09.2020 Сьогодні у спецефірі на хвилях радіостанції UA: Українське радіо мова піде про фільм "Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди". Програма в ефірі з 10:07 до 10:55 та з 21:07 до 21:55 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 16.09.2020 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 17 вересня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 17 вересня, початок об 11.00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення позбавило ліцензії радіостанцію "Прямий FM" через політичні підстави. Про це в ефірі "Прямого" заявив народний депутат фракції "Європейська солідарність" Микола Княжицький. "Це до міри анекдотичний випадок. Тому що "Прямий FM" мав шість ліцензій, які потім Нацрада вирішила об'єднати в одну. З тих шести ліцензій всюди велося мовлення, але у двох містах мовлення було складно вести, бо в ліцензії записується, де має стояти вежа, а там на тих місцях, де має стояти вежа, був якийсь будинок. І тому, наскільки мені відомо, "Прямий FM" сказав: заберіть від нас ці два міста, вони нам не потрібні, там технічно неможливо почати мовлення. А що зробила Нацрада? Вона об'єднала шість ліцензій в одну, а потім цю одну ліквідувала включно з тими містами, де мовлення йде. Але в чому полягає абсурд? Чому є ця норма, яка говорить, що якщо протягом року не проводиться мовлення, щоб ліквідовувалась ліцензія? Тому що держава дбає про свій ресурс. І якщо дійсно мовник не спроможний там мовити, то, щоб він його не займав, ця частота віддається комусь іншому. Але ж тут мовлення йшло. Тобто виключили з ефіру ті частоти радіостанції "Прямий FM", які вели мовлення. Без підстав, абсолютно незаконно", - сказав політик. Княжицький також наголосив, що Нацрада позбавила ліцензії "Прямий FM" через суто політичні підстави. "Мені здається, що це вперше справді в Україні так сталося. Це означає, що можна фактично без жодних юридичних та інших підстав вимкнути мовлення будь-якого мовника чи телеканалу. Інших причин, окрім політичних, в цьому немає. Причому це теж дуже специфічні причини. Адже "Прямий FM" - це не була велика радіостанція. Чотири міста - вони ключові, важливі. Невеликі, які ви називали, я їх не пам'ятаю, місто Київ і декілька районних центрів. Фактично було шість ліцензій в районних центрах. У двох не можна було вести мовлення, а в інших мовлення велося. Взяли це і зробили. Кому страшні ліцензії "Прямого FM" в красивих, прекрасних, але невеличких містах України, яких чотири штуки? Кому це страшно? Просто їм треба показати, що ми влада, ви нас маєте слухатись. Це спосіб залякування. Тому що навіть політичного резону в цьому не було. Тому, звичайно, мені дуже прикро, що в демократичній країні такі випадки можуть відбуватися", - резюмував депутат (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 16.09.2020 Сьогодні, 16 серпня, радіостанція "Львівська Хвиля" розпочала мовлення МГц у місті Сарни Рівненської області. Трансляції здійснюються на частоті 98.1 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 16.09.2020 Самбірська радіостанція "Поступ" (92.9 МГц) презентує новий цикл передач "Самбір - місто над Дністром": цікаві тематичні дослідження про історію міста читають вихованці Центру позашкільної освіти м.Самбір. Старт - 16 вересня 2020 року о 17 годині. Слухайте на 92.9 FM - живіть з поступом! (Джерело: Сторінка радіо "Поступ" у соцмережі Facebook).
  • 16.09.2020 Із початку вересня в ефірі UA: Українське радіо виходять радіомініатюри (міжпрограмки) "Інклюзив Володимира Носкова". Як сказав "Детектору суспільного мовлення" виконавчий продюсер Першого каналу "Українського радіо" Юрій Табаченко, блог Володимира Носкова - не програма, а міжпрограмка, тому вона не має фіксованого часу і, відповідно, не відображається у сітці радіостанції. Блоґ можна почути в ефірі упродовж дня або на сайті "Українського радіо". Незрячий журналіст Володимир Носков ділиться лайфхаками, як знайомитися і спілкуватися з людьми з інвалідністю. У блозі він розповідає про життя і побут людей з інвалідністю, про те, як коректно спілкуватися і ставити запитання, аби не образити. Журналіст прагнутиме через власний життєвий досвід, досвід реабілітологів, педагогів, перекладачів жестової мови розповідати, як ліпше допомогти перейти дорогу незрячому пішоходу, чому нечуючій людині не варто кричати на вухо, як облаштувати робоче місце в офісі для людей, що пересуваються спеціальними візками тощо. "Нещодавно товариш IT-шник на моє запитання про стереотипи, від яких ти потерпаєш, сказав: "Мене дістало, що здорові думають, що хлопцям з інвалідністю не потрібен секс". Перехожі, пасажири, водії часто-густо людині з інвалідністю ненавмисно ставлять болючі, дошкульні запитання. Чому ненавмисно? Тому що геть не знають, як підійти до такої людини, як і що запитати. В кожному радіоблозі слухач отримуватиме лайфхаки, що можуть допомогти уникнути інфраструктурних, фізичних і психологічних бар'єрів. Про інвалідність треба говорити без героїзації та пафосу, чесно і відкрито", ? розповів Володимир Носков. Автор радіомініатюр переконаний, що "інклюзія ? це про всіх нас: жінок, чоловіків і дітей, блакитно- чи карооких. Про європейців та африканців. Про ветеранів війни і цивільних. Про маленьких і старших за віком людей. Про матусь з дитячими візками і тих громадян, що на деякий час втратили здатність пересуватися. Якщо ми говоримо про інклюзію тільки як про потребу для людей з інвалідністю, ми обмежуємо це важливе для всіх нас поняття. Бо інклюзія передбачає повагу одне до одного у найширшому розумінні". Прослухати всі випуски можна в ефірі "Українського радіо" та за посиланнями нижче: 1. Особливості життя людей з інвалідністю. 2. Етикет спілкування з людьми з інвалідністю. 3. Знайомство з людьми з інвалідністю. 4. Етикет спілкування з людьми з порушеннями слуху. 5. Етикет спілкування з людьми з порушеннями зору. 6. Ставлення до людей з інвалідністю. 7. Інтеграція в суспільство людей з інвалідністю. 8. Знайомство і комунікація з людьми з порушеннями зору. 9. Етикет знайомства з маломобільними. 10. Етикет знайомства з людьми з порушеннями зору. 11. Етикет знайомства з людьми з порушеннями слуху. 12. Як формулювати речення у розмові з людьми з порушеннями слуху. Нагадаємо, Володимир Носков прийшов працювати на "Українське радіо. Харків" 18 грудня 2017 року на запрошення продюсерки Харківської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України Ганни Силаєвої. Із 1 серпня 2019 року Володимир Носков пішов із посади продюсера "Українське радіо. Харків" і сказав, що залишається в команді Cуспільного. У жовтні 2019 року він запустив на "Українському радіо" програму "Небайдужі". У кожному випуску він говорить із людьми, які йдуть проти течії, запалюють своїми ідеями мешканців сіл і міст, спонукають громади до розвитку. Програма виходить щопонеділка об 11:10. Додамо, із лютого 2020 року на першому каналі "Українського радіо" та радіо "Культура" щотижня виходить програма "Інклюзивний світ" про успішні історії людей з інвалідністю, яку виробляють на "Українському радіо. Харків" Харківської філії НСТУ. У травні 2020 року розпочала роботу онлайн-платформа "Разом", яка є продовженням телепроєкту "Разом" на "UA: Першому", присвяченого життю людей з інвалідністю (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовленя").
  • 16.09.2020 "Вибори почалися". На Харківщині заблоковане мовлення радіохвилі "Центр" (103.2 МГц). Зранку 16 вересня у Краснограді Харківської області зірвано мовлення радіокомпанії "Центр". Про це Національну спілку журналістів України поінформував директор Андрій Копитько. Вранці 16 вересня 2020 року колектив радіостанції "Центр" виявив, що приміщення, де знаходяться передавач, студія та робочі місця, закриті на навісні замки та опечатані. Через це працівники та керівництво ТРК не можуть потрапити до офісу. Це призвело до того, що ранковий ефір зірвано, слухачі на радіохвилі можуть слухати "пустот". "Можна так сказати - вибори почалися", - зазначає директор ТРК "Центр" Андрій Копитько. У коментарі НСЖУ Андрій Копитько зазначає, що колектив уже неодноразово чув погрози від місцевих чиновників. "Нам погрожували. Казали, що будуть проблеми, якщо не будемо клеїти передвиборчі борди, виготовляти макети", - говорить директор ТРК, яка крім радіомовлення, друкує газету, веде мовлення в інтернеті та надає різноманітні рекламні послуги. Приміщення ТРК належать Красноградській районній раді, чиє керівництво і наказало опечатати кабінети. На місці інциденту уже працюють працівники Національної поліції, які фіксують свідчення керівництва ТРК "Центр". У Національній спілці журналістів України засуджують брутальне блокування роботи регіонального медіа та закликають до оперативних дій з відновлення мовлення. "Можливі конфліктні ситуації чиновники мають вирішувати у цивілізований спосіб", - наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. - "Те, що місцеві посадовці бояться результатів виборів, не є виправданням до цензури та "зачистки" від неслухняних медіа. Закликаємо до негайного припинення блокування роботи" (Джерело: Сайт НСЖУ).
  • 16.09.2020 Комітет Верховної ради з питань свободи слова та інформації клопотатиме про перегляд Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення рішення щодо позбавлення ліцензії радіостанції "Прямий FM". За відповідне рішення проголосувати три члени Комітету, і ще один утримався. Щодо політичної вмотивованості рішення Нацради висловився голова Комітету, народний депутат від ОПЗЖ Нестор Шуфрич. "Зараз щоб відпрацювати своє власне рішення, ви починаєте знищувати ресурси представника попередньої влади. Це ганебно. Якби у вас були для цього стовідсоткові підстави, ми б сьогодні не збиралися. А чому ви це питання не розглянули 10 листопада? Рік минув 9 листопада. Тому що, як вважає Нацрада, 9 листопада було правопорушення. Чого ви тягнули майже рік?", - сказав він. "У Радіо є всі шанси перемогти у суді. Але я прошу не доводити діло до суду" - сказав член профільного Комітету, народний депутат від "Слуги народу" Євген Брагар. Нагадаємо, "Прямий" подав в Окружний адмінсуд Києва позов до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. 3 вересня Національна рада з питань телебачення та радіомовленні позбавила "Прямий FM" ліцензії на мовлення. Як сказав медіаюрист Юрій Крайняк, Національна рада всупереч практиці ЄСПЛ позбавила "Прямий FM" ліцензії. Нагадаємо, Петро Порошенко висловив обурення у зв'язку з рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо позбавлення ліцензії на мовлення радіо "Прямий FM", що є безпрецедентним в історії України. Раніше депутат "Європейської Солідарності" Володимир В'ятрович зазначав, що основною причиною тиску влади на "Прямий" є його опозиційний і проукраїнський характер. За словами народного депутата з фракції "Європейська Солідарність" Олексія Гончаренка, найбільш рейтинговий опозиційний телеканал "Прямий" хочуть закрити за наказом з Офісу президента Зеленського. Нагадаємо, у середині серпня стало відомо, що НАБУ наразі не розслідує заяву колишнього керівника слідчої групи, начальника третього відділу управління з розслідування кримінальних правопорушень ДБР Олега Корецького, в якій він повідомив про правопорушення з боку очільників ДБР Олександра Соколова та Олександра Бабікова з метою тиску на телеканал "Прямий". Раніше повідомлялося, що керівництво ДБР вимагало арештувати "Прямий" канал, щоб припинити його діяльність (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 16.09.2020 15 вересня в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбулося чергове засідання робочої групи, яка здійснює нагляд за дотриманням медіа виборчого законодавства під час місцевих виборів. У ньому взяли участь відповідальний секретар Юрій Зіневич, член Національної ради Максим Онопрієнко, працівники апарату регуляторного органу. Он-лайн до засідання приєдналися член Центральної виборчої комісії Віталій Грень і представники Національної ради в областях. Під час зустрічі було повідомлено про те, що моніторингом загальнонаціональних, супутникових телерадіокомпаній у період із 8 по 10 вересня зафіксовано трансляцію реклами політичних партій у блоках комерційної реклами в ефірі 4 телекомпаній і 10 радіостанцій. Це - "Інтер", "1+1", "Україна", "112 Україна" і "Ретро FM", "Наше радіо", "Русское радио Україна", "ХІТ FM", "KISS FM", "Люкс FM", Перець FM, "Мелодія FM", "П'ятниця", "Шансон". Водночас наголошено на тому, що статтею 52 Виборчого кодексу визначені строки проведення передвиборної агітації. Вона може бути розпочата кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів). Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, заборонена. У рамках нинішньої кампанії з виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів реєстрація кандидатів розпочнеться 15 вересня і триватиме до 25 вересня. Для того, щоб з'ясувати, чи мала місце передчасна агітація, Національна рада, керуючись частиною п'ятою статті 55 Виборчого кодексу, звернеться до телерадіоорганізацій, в ефірі яких були зафіксовані рекламні ролики, із запитами про надання інформації щодо підстав для розміщення цих матеріалів. Це питання буде розглянуте на наступному засіданні Національної ради в четвер. Також були розглянуті матеріали, розміщені в ефірі деяких місцевих мовників. Було зауважено, що в регіонах телерадіокомпанії часто показують інформаційні сюжети начебто на суспільні теми, однак у них можна спостерігати популяризацію певної партії. Для того, щоб допомогти мовникам висвітлювати події виборчої кампанії без порушень законодавства, Національна рада підготує роз'яснення про те, на що варто звертати увагу при підготовці інформаційних матеріалів, щоби вони не сприймалися як прихована політична агітація. Незабаром вони будуть оприлюднені на сайті регуляторного органу. Особлива увага медійників, наголосив Юрій Зіневич, має бути спрямована на те, щоб мінімізувати показ політичної символіки партій і кандидатів у новинних сюжетах. Заступник голови робочої групи Максим Онопрієнко закликав працівників ЗМІ бути відповідальними, перевіряти фактаж, не допускати маніпуляцій виборцями з боку політичних партій, використовуючи медійні ресурси, а також працювати з першоджерелами. Про баланс висвітлення виборів, за словами начальника юридичного управління Ганни Літвіщенко, можна буде говорити під кінець виборчого процесу. Більш активно моніторинг Національна рада проводитиме після 17 вересня, коли ЦВК і ТВК почнуть реєструвати кандидатів на місцевих виборах. Наступне засідання робочої групи відбудеться 22 вересня (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.09.2020 17 вересня о 18:10 на Першому каналі "Українського радіо" стартує щотижнева програма "Українське радіо. Місцеві" з Дмитром Хоркіним і Світланою Мялик. Програма виходитиме щочетверга з 17 вересня до 25 жовтня, про це сайту "Детектор суспільного мовлення" сказав Дмитро Хоркін - ведучий і член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальний за платформу радіо. За його словами, в програмі "Українське радіо. Місцеві" акцент буде на інтерв'ю з основними кандидатами в мери великих міст України. "Дізнаємось у міських голів найбільших міст України, які планують взяти участь у виборах, а також ключових кандидатів передвиборчих перегонів, що вони зробили, роблять і будуть робити, аби розв'язати найболючіші проблеми містян. Це питання інфраструктури, зокрема, громадського транспорту, незаконних забудов, житлово-комунального господарства, тарифів, соціальної сфери, рівня життя, екології та інші. Проаналізуємо шанси кандидатів пройти у другий тур виборів", - анонсують на сайті "Українського радіо". В ефір на рівних умовах запрошуватимуть найрейтинговіших кандидатів на посади міських голів міст-мільйонників та великих населених пунктів. Усі ключові кандидати в мери, зокрема, від найбільших політичних партій, отримають запрошення і матимуть рівний доступ взяти участь у спецпроєкті. Також планується участь у програмі організаторів місцевих виборів-2020. Зокрема, представників ЦВК. Програма "Українське радіо. Місцеві" виходить у рамках загального корпоративного виборчого марафону НСТУ. З 7 вересня упродовж 7 тижнів у виборчому марафоні "Місцеві" Суспільне на всіх платформах розповідає історії з усієї країни про проблеми, якими живуть люди в регіонах і як їх можна вирішувати на місцевому рівні, не чекаючи політичних рішень. Історії з різних регіонів, які готують команди "Новин", транслюють в ефірі міжрегіонального "Ранку на Суспільному", "Суспільної студії", у новинних випусках "UA: Першого", в ефірі "Українське радіо", а також на сайті suspilne.media та в соціальних мережах Суспільного мовника (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовленя").
  • 15.09.2020 Львівська мережева станція "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення) зі своїми партнерами з Boss Auto Ukraine має для вас сюрприз, а точніше багато сюрпризів! Відтепер, щосереди, о 8:10, чекайте на новий інтерактив "Що під капотом?", у якій "Радіо ПЕРШЕ" спільно з Boss Auto Ukraine буде розігрувати подарунки! Умови участі у розіграші неймовірно прості: ви телефонуєте - "Радіо ПЕРШЕ" дарує, щоправда матиме для вас невеличку загадку, яку ви зможете почути вже завтра в ефірі "Ранку на Першому"! Номер студії: (032) 232 38 82! Тому "Радіо ПЕРШЕ" чекає ваших дзвінків і бажає успіху! "Радіо ПЕРШЕ" - Простір для важливих думок! (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 15.09.2020 14 вересня у Києві невідомі напали на сценариста та співведучого шоу "#@)₴?$0 з Майклом Щуром" та одного із ведучих комедійного шоу "Гомін Аут" на радіо "Промінь" Єгора Шатайла. Вони повалили його на землю та залили обличчя газом. Про це йдеться на офіційній сторінці у Facebook "Телебачення Торонто". На Єгора Шатайла напали перед виступом на стендап-концерті. Напередодні Єгор Шатайло написав пост у Facebook з анонсом свого стендапу "про збитковість традиційної української сім'ї, яку треба закрити, як Тетчер шахти і вкладати бабки в інновації". "У коменти під постом прийшли представники "Традиції і Порядку". Єгор був радий поспілкуватися з ними! Він тонко натякав, що краще "покидати свої і традиції, і порядок", бо "у посольстві ЄС таааке бабло крутиться", що срака-байрака. Але хлопці чомусь образились", - зазначили на "Телебачення Торонто". За їхніми даними, кілька десятків молодиків прийшли на анонсований стендап-концерт, напали на стендап-комік (розпилили газ у обличчя, змусили вибачитись перед народом України, повикрикували щось проти ЛГБТ) і втекли. "З Єгором все нормально. Він відійшов від стресу та навіть виступив на концерті. Врешті-решт, ще й отримав новий матеріал для стендапів", - зазначили на "Телебачення Торонто". Нагадаємо, на початку вересня 2020 року на радіо "Промінь" стартувало оновлене щоденне 10-хвилинне гумористичне гостросоціальне стендап-шоу "Гомін Аут". Його виробляють Антон Тимошенко, Єгор Шатайло і Сергій Ліпко. Шоу виходить в радіоефір о 08:38. Програма "#@)₴?$0 з Майклом Щуром" виходить на "UA: Першому" щонеділі о 21:23. Єгор Шатайло є її співведучим (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 14.09.2020 Окружний адміністративний суд Києва 9 вересня відкрив адміністративне провадження в справі проти Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, яка анулювала ліцензію радіостанції "Прямий FM" на мовлення в шести містах. Про це 14 вересня "Детектору медіа" повідомила юристка "Прямого" Лариса Руденок. За її словами, суд має надіслати цю ухвалу та позовну заяву регулятору, після чого Нацрада повинна протягом 15 днів надати відзив. "Коли суд матиме відзив, відповідь на відзив тощо - тоді будуть розглядати. Наразі суддя вирішила розглядати справу без виклику сторін. Ми будемо подавати клопотання, щоб розглядали з викликом сторін. Як показує практика, його можуть і не задовольнити", - сказала юристка. Водночас суд відмовився зупинити дію рішення Нацради про анулювання ліцензії на час розгляду справа. Канал оскаржує це рішення в апеляції. Нагадаємо, 3 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення більшістю голосів (п'ять із восьми) вирішила анулювати ліцензію радіостанції "Прямий FM" (дочірній проєкт Прямого каналу) на мовлення в шести містах через відсутність мовлення на двох частотах протягом року після отримання ліцензії. Прямий канал хотів запустити загальнонаціональну FM-мережу і у 2018 році замовив прорахунок 61 FM-частоти, зокрема в Києві та 19 обласних центрах. У вересні 2018 року "Прямий FM" виграв конкурс на цифрове радіо в Києві (у вересні 2019 року радіостанція розпочала мовлення). У конкурсі 11 жовтня 2018 року "Прямий FM" здобув 6 FM-частот у районних центрах Київської, Дніпропетровської, Запорізької та Полтавської областей, у тому числі Білій Церкві. У січні 2019 року "Прямий FM" претендував на частоту в Кривому Розі, але програв. Також у другій половині 2018 року "Прямий FM" отримав дозволи на тимчасове мовлення в Гірнику, Волновасі, Краматорську, Покровську Донецької області, Бахмутівці, Лисичанську, Широкому Луганської області. У форматному конкурсі 4 квітня 2019 року "Прямий FM" виграв FM-частоту 88.4 МГц в Києві. Радіостанцію запустив Прямий канал, що де-юре належить Володимиру Макеєнку, але неофіційно його пов'язують з оточенням Петра Порошенка, п'ятого президента України, а нині народного депутата, лідера опозиційної партії "Європейська солідарність". 7 вересня Товариство з обмеженою відповідальністю "Телеканал "Прямий"" подало до Окружного адміністративного суду Києва позов проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, у якому оскаржує рішення регулятора анулювати ліцензію радіостанції "Прямий FM" на мовлення в шести містах. 14 вересня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич повідомив про плани Комітету попросити президента України Володимира Зеленського замінити члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Юрія Зіневича, який "ввів в оману" парламентський комітет. Комітет свободи слова розгляне це питання та ситуацію щодо анулювання ліцензії радіостанції "Прямий FM" 16 вересня (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 14.09.2020 До кінця 2020 року на UA: Радіо Культура має вийти радіофільм про історію найбільшої та найстаршої молодіжної організації України "Пласт". Про це сказала в інтерв'ю "Детектору суспільного мовлення" продюсерка радіо "Культура" Ірина Славінська. "Протягом року заплановані прем'єри нових радіофільмів. Наприклад, наша продюсерка Нелля Даниленко працює над радіофільмом про історію "Пласту"... і я не здивуюся, якщо з цього виросте радіосеріал", - сказала вона. Нагадаємо, раніше на радіо "Культура" виходила серія радіофільмів "Світочі епохи", серед них радіофільми про Сержа Лифаря, Миколу Лукаша, Національну оперу України, Леоніда Кисельова (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 14.09.2020 Із початку вересня на UA: Радіо Культура стартував новий сезон, який розгортається поступово - мірою того, як змінюють себе різні дні тижня. Про це сказала в інтерв'ю "Детектору суспільного мовлення" продюсерка радіо "Культура" Ірина Славінська. "Наші найновіші ластівки - радіоблоги", - сказала вона. Щобудня на радіо "Кульутра" історик Олександр Алфьоров пропонує свій радіоблог про видатні постаті України "Дума про зраду і перемогу". Також на "Культурі" запустили радіоблог "Я впізнаю цю музику з першої ноти", над яким працює вся музична редакція. У ньому звучать хіти класичної музики, фолку, українського ретро та класика української сцени 90-х. Щовихідних о 20.00 виходить радіолекторій "Амфітеатр". Перші серії - про мисливців за вірусами та про науку про дані. У наступних серіях - і те, як досліджувати фольклор (ексклюзивна лекція від "ДахаБраха", до речі), і про "чорну" археологію, і про те, чи температура 36,6 - єдина нормальна, і про те, як правильно ходити з дітьми в музей. "Також ми суттєво попрацювали з лінійками розмовних передач. Наприклад, щобудня о 12:10 тепер звучить лінійка, присвячена мистецтву - театру, літературі, візуальним мистецтвам, кіно", - розповіла Ірина Славінська. О 12:10 у понеділок виходить "Третій дзвінок. Театральний клуб з Наталею Грабченко". У вівторок о 12:10 - "Кружляння слів" з Павлом Вольвачем. У середу - "Пряма мова" з Оленою Гусейновою. У четвер - "Штука" з Людмилою Ляхевич. У п'ятницю - "Кінозал" із Катериною Толокольніковою. Дві останні програми - нові. "Ще одна нова лінійка - вечірній прайм, двогодинний музичний проєкт "Це класика" з потужним складом ведучих і незмінно цікавими гостями ефірів", - сказала пані Славінська. У цій лінійці звучать ексклюзивні записи з фондів "Українського радіо". "Ми гарно попрацювали з вечірнім і нічним слуханням - тут і традиційний радіотеатр, і п'ятнична альтернатива серіалам "Радіодетектив" о 21:00, і вибудована лінійна ефіру для нічних "сов"", - додала продюсерка радіо "Культура". Нагадаємо, у 2019 році у новому сезоні на радіо "Культура" прийшли Вадим Карп'як та Богдан Нагайло, авторські програми запустили Тетяна Трощинська та Лариса Денисенко (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 14.09.2020 Сьогодні о 16 годині (після виходу новин) в ефірі львівської мережевої станції "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення) стартує програма "СИЛА СПОРТУ". Ведучий: Станіслав Безушко. Гість: паралімпієць Андрій Демчук (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 14.09.2020 Верховна Рада України планує повторно розглянути в першому читанні законопроєкт про медіа на пленарному тижні, що триватиме з 29 вересня до 2 жовтня. Про це свідчить постанова про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України ІХ скликання. Нагадаємо, 2 липня у Верховній Раді зареєстрували доопрацьований законопроєкт "Про медіа" № 2693-д. Під час експертних дискусій про законопроєкт конкретні зауваження та побажання щодо регулювання онлайн-медіа та повноважень регулятора та органу співрегулювання висловили українські та міжнародні експерти. Свою підтримку законопроєкту з деякими застереженнями щодо проблемних положень висловив медіарух "Медіа за усвідомлений вибір". Ухвалити законопроєкт у першому читанні закликали Незалежна медійна рада та Національна асоціація медіа, тоді як "Укртелемережа" та Асоціація правовласників і постачальників контенту запропонували його доопрацювати. Свої пропозиції до законопроєкту публічно надали "Детектор медіа" та Інститут масової інформації. 20 липня голова Верховної Ради Дмитро Разумков сказав, що законопроєкт "Про медіа" винесуть на розгляд парламенту ближче до осені або вже у вересні. Проте, на його думку, народні депутати не підтримують цей проєкт закону в першому читанні та в цілому. 4 вересня дві великі медіагрупи - "1+1 медіа" та "Медіа Група Україна" - випустили спільну заяву з критичною оцінкою окремих норм законопроєкту. Зокрема, їх непокоїть розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та запровадження нових санкцій. 10 вересня група "1+1 медіа" додала, що підтримує наміри народних депутатів уперше законодавчо відрегулювати сферу онлайн-медіа в Україні, але вбачає в законопроєкті "Про медіа" занадто широкі можливості для потенційних обмежень і блокувань з боку Нацради (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.09.2020 12 та 13 вересня о 13:00 одразу після новин в ефірі UA: Радіо Культура - прем'єра нового радіодетективу "Привид з Валової" Андрія Кокотюхи. Ролі виконують актори театру й кіно - Євген Нищук, Ольга Сумська, Сергій Калантай, Дмитро Завадський, Роман Ясиновський, Леся Липчук та інші. "Привид з Валової" - другий ретророман із семисерійного львівського циклу Андрія Кокотюхи. "Радіодетектив за ретророманом Андрія Кокотюхи "Привид з Валової" творчо народився рівно за дев'ять місяців від дня запису. Карантин дав свої обмеження, життя підкорегувало обставини. Але новий сезон UA: Радіо Культура без прем'єри радіодетективу - нонсенс! Спраглі до творчої роботи, ми з режисеркою Мариною Гольцевою працювали не покладаючи рук. Ще одна цікава робота, яку обожнюю і якою пишаюся. Дякую авторові львівського циклу детективних ретророманів Андрію Кокотюсі за сценарій, за співпрацю, за чудовий матеріал, що буде до смаку й нашим слухачам", - розповіла про роботу над радіодетективом продюсерка спецпроєктів та програм "Радіотеатр", "Радіодетектив", "Радіоп'єса" й "Аудіокнижка" Світлана Свиридко-Сєрова. Андрій Кокотюха - один із найактивніших сучасних письменників, автор понад 80 творів. На думку критикині Софії Філоненко - "батько українського готичного детективу". Пише в жанрах горору, кримінальної мелодрами, трилера, комедії, соціального гостросюжетного роману й класичного детективу. Наступний твір, що став основою для радіодетективу, - "Автомобіль з Пекарської". Прем'єра відбудеться вже за кілька тижнів на UA: Радіо Культура. Програма "Радіодетектив" у новому сезоні виходитиме в ефірі щоп'ятниці о 21:00 та на вихідних о 13:10. Нагадаємо, UA: Радіо Культура мовить у Києві на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте всі канали Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 11.09.2020 Цими вихідними, 12 та 13 вересня, в ефірі UA: Радіо Культура унікальний проєкт - пролунають усі дев'ять симфоній Людвіга ван Бетховена у виконанні Данського камерного оркестру. У суботу о 15:00 прозвучать перша, друга й третя симфонії, о 20:30 - четверта та п'ята. У неділю о 15:00 слухачі почують шосту й сьому симфонії і о 20:30 - восьму та дев'яту. Чотири концерти транслюватимуть із зали данського радіо. Твори виконає Данський камерний оркестр, диригент - Адам Фішер. Цього року весь світ відзначає 250-річчя від дня народження Людвіга ван Бетховена. Унікальний проєкт - дводенний марафон з усіма симфоніями композитора - ініціювало данське радіо. Трансляція відбудеться за підтримки Європейської мовної спілки, яка запустила низку проєктів до ювілею Бетховена 16 грудня. "Цей марафон неймовірно важливий для всієї команди UA: Радіо Культура. З грудня минулого року ми долучаємося до подій всесвітнього року Бетховена - навіть на карантині. Трансляція 12-13 вересня є нагодою почути ще один яскравий проєкт. Адже саме радіо допомагає доставити всі найважливіші події просто до вас додому. Усі симфонії Бетховена за два дні - амбітний задум. Думаю, нашим слухачам цікаво буде відчути цей порив", - прокоментувала продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська. Також у понеділок, 14 вересня, у Будинку звукозапису Суспільного радіо відбудеться концерт у межах проєкту "Бетховен-250". Піаніст Юрій Кот зіграє сонати із циклу "32 сонати для фортепіано". Початок о 19:00. Нагадаємо, UA: Радіо Культура мовить у Києві на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте всі канали Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 11.09.2020 У п'ятницю, 11 вересня, голова Наглядової ради UA: Суспільне мовлення Світлана Остапа в межах шостого "Донбас Медіа Форуму" виступила на панельній дискусії "Висвітлення соціальних прав людини як приклад журналістики суспільного інтересу". У доповіді Світлана Остапа розповіла про значення медіа для захисту прав людини й протидії їх порушенню. "Свобода медіа, зокрема й економічна, є важливою складовою для захисту всіх інших прав людини. З розвитком глобалізації, інтернет-ЗМІ та соцмереж донести інформацію до громадськості стало легше. Медіа можуть протидіяти порушенню прав людини й бути залученими до процесу змін у країні. І ще раз наголошу, що медіа є неодмінним механізмом протидії порушенню та нехтуванню правами й свободами людини", - зазначила Світлана Остапа. Голова Наглядової ради UA: Суспільне мовлення протиставила Суспільний мовник, який об'єктивно висвітлює соціальні теми й враховує права людини, телеканалам, котрі вимагають від кореспондентів фокусуватися на емоціях, а не якості подання інформації за журналістськими стандартами. "На Суспільному мовникові, якому лише трохи більше ніж три роки, висвітлення соціальних прав і проблем людини є одним зі стратегічних програмних завдань. Суспільне намагається робити це так, щоб підвищити суспільний інтерес до цих питань, та обов'язково з повагою до людей", - розповіла голова Наглядової ради UA: Суспільне мовлення. Світлана Остапа також нагадала про майже 20 соціально важливих проєктів на каналах Суспільного радіо й зазначила, що, виконуючи свою місію, Суспільне висвітлює ситуацію з дотриманням соціальних прав людини - у марафонах, новинах, програмах, документальних фільмах та соціальній рекламі (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 11.09.2020 В ефірі UA: Радіо Культура вийде фрагмент альбому "John Williams - Live in Vienna" з новим трактуванням найпопулярніших музичних творів Джона Вільямса. Запис альбому відбувся на концертах 18 та 19 січня цього року у Віденській філармонії, за диригентським пультом - сам композитор. Фрагмент звучатиме в програмі "Єврорадіо" 11 вересня о 7:15 та 13:10 на UA: Радіо Культура. Джон Вільямс - сучасний композитор, який пише музику до фільмів. Відомі його роботи до стрічок Стівена Спілберга й Джорджа Лукаса. Серед його досягнень у кіномузиці - 5 статуеток "Оскар" (52 номінації), 5 премій "Еммі", 4 "Золотих глобуси" та 24 "Греммі" (67 номінацій). Програма концертів, котра стала основою для альбому, містить уривки багатьох творів композитора до таких фільмів, як "Зоряні війни", "Парк Юрського періоду", "Іншопланетянин", стрічок про Індіану Джонса й Гаррі Поттера. Для виконання деяких творів на сцену запросили скрипальку Анне-Софі Муттер. "У програмі "Єврорадіо" ви почуєте один з останніх передкарантинних виступів маестро Вільямса разом із Віденським філармонійним оркестром, який входить до переліку топ-10 найкращих оркестрів світу. Записано концерт 18 січня 2020 року в ошатній залі Мюзірферайн (Віденської філармонії) в столиці Австрії. Додам, що це довершена зала з акустичного й естетичного погляду. Крім оркестру та маестро, ви також почуєте суперзірку академічної музики, віртуозну скрипальку Анне-Софі Муттер, для якої композитор спеціально зробив нові аранжування своїх творів. Запис цього концерту за підтримки компанії "Ролекс" під назвою "John Williams - Live in Vienna" видав Deutsche Grammophon у середині серпня цього року. Тож фактично українські радіослухачі будуть свідками унікальної радіопрезентації одного з найновіших релізів цієї поважної компанії", - поділилася подробицями ведуча програми "Єврорадіо" Наталія Попудрібко. Слухачі почують також коментарі самого Джона Вільямса про історію написання деяких творів. У програмі: 1. Raider's March (From "Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark"); 2. Hedwig's Theme (From "Harry Potter and the Philosopher's Stone"); 3. Adventures on Earth (From "E. T."); 4. Luke & Leia (From "Star Wars: Return of the Jedi"); 5. Main Title (From "Star Wars: A New Hope"); 6. The Imperial March (From "Star Wars: The Empire Strikes Back"). Трансляція концерту відбудеться завдяки співпраці з Європейською мовною спілкою, яка надає суспільним мовникам унікальний та найсвіжіший музичний контент. Нагадаємо, UA: Радіо Культура мовить у Києві на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте всі канали Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 11.09.2020 В місті Червоноград Львівської області з'явилася ще одна радіостанція - "Гуцульське радіо" (ТОВ "Парбат"). Мовлення розпочалося 10 вересня на частоті 92.1 МГц, потужність передавача -100 Вт (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 11.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу телерадіоорганізацій, що відповідно до постанови Верховної Ради України від 08.11.2018 № 2608-VІІІ "Про відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках" 13 вересня цього року в Україні відзначається День пам'яті українців - жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 - 1951 роках. При плануванні програм і передач у цей день необхідно керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.09.2020 Від сьогодні на хвилях львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення) стартує суто футбольна програма "Гра в пас". Щотижня в гості до Святослава Драбчука приходитимуть різні експерти в галузі футболу - спортивні журналісти, діючі та колишні тренери, футболісти. Вони обговорюватимуть найголовніші футбольні теми, матчі та спілкуватимуться не про що інше, як про футбол. А завдяки студійному Viber 099-214-60-40 слово у програмі матимуть і футбольні вболівальники. Сьогоднішній гість програми - Віталій Павлишин - спортивний журналіст, головний редактор газети "Спортивка". То ж не пропустіть 1-ий випуск програми "Гра в пас" сьогодні, 10.09 вже о 19:00 (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 10.09.2020 9 вересня для працівників Суспільного радіо відбувся тренінг із домедичної допомоги. Радійники відшліфували навички на спеціальному обладнанні й манекенах. Учасники навчилися долати психологічний бар'єр перед наданням допомоги потерпілому й робити серцево-легеневу реанімацію на сучасних манекенах-тренажерах із використанням захисних масок-клапанів. Інструктори з домедичної допомоги від ГО "MotoHelp" навчили на тренінгу користуватися дефібрилятором і визначати ситуації, коли він потрібен, та розповіли про головні заходи, котрих слід дотримуватися до прибуття швидкої. "Тренінг із домедичної допомоги був для мене надзвичайно корисним. Іноді в цивільному житті трапляються випадки, коли саме ти можеш врятувати життя людини. Тут важливо пам'ятати головне правило надання невідкладної допомоги - не нашкодь. Тренери ГО "МотоХелп" на практиці показали, що і як потрібно робити, якщо людина знепритомніла, не дихає, стався інсульт чи інфаркт. Оперативна й правильна допомога за лічені хвилини до приїзду швидкої може підвищити шанси потерпілого вижити. Саме в таких випадках мої нові знання можуть знадобитися", - поділилася враженнями ведуча програми "Активізація" на UA: Українське радіо та UA: Радіо Культура Людмила Тягнирядно. Інструктори разом з учасниками змоделювали екстрені ситуації, у яких потрібно викликати швидку, потренувалися правильно це робити й пояснювати операторам, що трапилося з потерпілим. "Велика частина людей, котрі помирають від нещасних випадків у цивільному житті, гинуть від тих речей, яких можна було б уникнути. Наприклад, непритомна людина, що лежить на спині, найімовірніше, помре. Якщо непритомну людину повернути в стабільне бокове положення, статистично семеро з десяти виживуть. Правильне виконання ЛСР у перші хвилини після зупинки серця врятує дев'ятеро з десяти постраждалих. На першому поверсі будівлі UA: Українське радіо є автоматичний дефібрилятор, також вони почали з'являтися на станціях метро - їхня кількість зростає. Хочеться, щоб ми жили в цивілізованій країні в контексті першої допомоги", - прокоментував подію тренер "МotoHelp" Володимир Фальчук. Упродовж тренінгу організатори максимально виконували карантинні вимоги: усі учасники були в захисних масках і рукавичках та дотримувалися дистанції (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 9.09.2020 З 9 до 22 вересня філія Суспільного UA: ВОЛИНЬ змінює режим роботи. Частина команди працюватиме дистанційно через підтверджений випадок захворювання на коронавірус в одного з колег. Працівник із COVID-19 перебуває на самоізоляції, як і всі члени команди, хто з ним контактував. "Від початку пандемії адміністрація подбала про посилені заходи безпеки. У двох будівлях філії систематично проводять кварцування й хлорування. Усіх працівників забезпечено засобами індивідуального захисту й дезінфекції. Досі вдавалося уникнути інфікування, але вірус непередбачуваний і підступний, тож нині маємо підтверджений випадок захворювання. Інфікований працівник на лікарняному. Контактні особи на самоізоляції. Телевізійний ньюзрум перевели на дистанційний формат роботи. Відповідні служби терміново проведуть повну дезінфекцію приміщень", - зазначила менеджерка Волинської філії Суспільного Людмила Гетманчук. Щоб не допустити спалаху інфекції, на дистанційний режим перевели телевізійну команду новинарів філії, відтак тимчасово не виходитимуть інформаційні випуски на телеканалі UA: ВОЛИНЬ. "До 22 вересня маємо новий алгоритм роботи філії. Зокрема, не виходитимуть в ефір телевізійні новини, натомість готуватимемо рухомий рядок про основні події краю та короткий інформаційний випуск на радіо. Діджитал переходить на дистанційну форму роботи. В ефірі залишаються: телевізійна програма "Тема дня" й радіопрограми "Ранковий навігатор" та "Радіодень". Протягом двох тижнів ефіри будуть без гостей у студії. Спілкування зі спікерами відбуватиметься за допомогою телефонного зв'язку, а також скайпом", - розповів продюсер Волинської філії Костянтин Лоцман. Команда UA: ВОЛИНЬ інформуватиме про важливі події, що відбуваються в області, спеціальним телевізійним рухомим рядком, в ефірі UA: Українське радіо. Луцьк та на діджитал-платформах - сайті vo.suspilne.media та сторінках у соцмережах (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 9.09.2020 Радіостанція UA: Українське радіо розпочала мовлення на частоті 101.0 МГц у Іскрівці (Полтавська область). Присутній сигнал RDS: UR-1 / ISKRIVKA (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 8.09.2020 UA: Радіо Культура проведе серію подій у межах 27 Львівського міжнародного BookForum, який триватиме 16-20 вересня. Цьогоріч фестиваль уперше відбудеться онлайн. Дивитися трансляцію можна на сайті й фейсбук-сторінці форуму, а також слухати на хвилях UA: Радіо Культура. Програму сформують 15 тематичних кластерів і спецпроєктів. Тема BookForum-2020 - "Перепис населення: знати, хто ми є". UA: Радіо Культура спільно з BookForum підготували цикл дискусій, об'єднаних темою "Життя післязавтра". Поговорять про актуальні питання літератури, музики, театру й кіно та вплив на них пандемії. Модеруватимуть ведучі UA: Радіо Культура. Гостями радіостудії стануть: Софія Андрухович, Наталя Ворожбит, Андрій Содомора, Мар'яна Савка, Євген Глібовицький, Вікторія Амеліна та інші. Продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська, формуючи тематичний зріз програм, звернула увагу насамперед на тему життя після карантину: "З березня, коли почався карантин, ми в ефірах, звісно, говорили про карантинні виклики - переважно в часовому форматі "тут і тепер". Однак у вересні, за пів року після початку усвідомлення викликів пандемії в нашому культурному просторі, уже можна говорити й про вивчені уроки. Наші культурні інституції опанували нові інструменти, пережили нові проблеми, але також осмислили й новонабуті свої сильні сторони. Про це нам було цікаво подумати, тож спеціально для BookForum ми пропонуємо такий огляд плюсів і мінусів карантинного життя та осмислених стратегій на післязавтра. У фокусі різні царини культури. Працюватимемо наживо, тож усіх слухачів і слухачок ласкаво просимо до діалогу - цікаво почути про ваш досвід і ваші висновки". Програма UA: Радіо Культура на фестивалі: 14 вересня 12:10-13:00: "Театри на карантині. Проблеми, виклики та рішення"; 15 вересня 12:10-13:00: "Письменники вдома. Чим живуть літератори на карантині"; 16 вересня 11:10-12:00: "Чи матиме пандемія COVID-19 глобальні впливи на суспільства після свого завершення? І якщо так, то які саме?"; 16 вересня 12:10-13:00: ""Літературний фестиваль": нові "карантинні" формати"; 17 вересня 12:10-13:00: "Музеї, галереї та художники на карантині. Виклики та рішення"; 18 вересня 11:10-12:00: "Як живе книжковий ринок без великих весняних та осінніх ярмарків?"; 18 вересня 12:10-13:00: "Карантинне кіно: зйомки, прокат та організація фестивалів". Серед цьогорічних учасників 27 BookForum - українські автори, 20 іноземних гостей із 15 країн із 4 континентів, лауреати й номінанти Букерівської та Гонкурівської премій, обранці читачів та критиків. Подробиці про особливості цьогорічного форуму - у програмі "Пряма мова" на UA: Радіо Культура. Гостя студії - директорка фестивалю Софія Челяк. Нагадаємо, UA: Радіо Культура мовить у Києві на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте всі канали Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 8.09.2020 Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" засудила тиск та переслідування Прямого каналу, а також закликала відновити ліцензію радіостанції "Прямий FM" (дочірній проєкт Прямого каналу). Про це організація повідомила 7 вересня. Керівниця бюро Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє вважає, що вилучення ліцензії напередодні місцевих виборів - це "початок та небезпечний крок на шляху до цензури". "Неодноразові довільні перевірки Прямого каналу - це неприйнятний політичний тиск. Усі ці прийоми порушують статтю 5 закону України про мовлення та загрожують плюралізму ЗМІ, необхідному для демократичних дебатів. Ми закликаємо відновити ліцензію радіостанції та припинити переслідування телеканалу", - сказала вона. Як писав ДМ, 3 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення більшістю голосів (п'ять із восьми) вирішила анулювати ліцензію радіостанції "Прямий FM" (дочірній проєкт Прямого каналу) на мовлення в шести містах через відсутність мовлення на двох частотах протягом року після отримання ліцензії. Прямий канал хотів запустити загальнонаціональну FM-мережу і у 2018 році замовив прорахунок 61 FM-частоти, зокрема в Києві та 19 обласних центрах. У вересні 2018 року "Прямий FM" виграв конкурс на цифрове радіо в Києві (у вересні 2019 року радіостанція розпочала мовлення). У конкурсі 11 жовтня 2018 року "Прямий FM" здобув 6 FM-частот у районних центрах Київської, Дніпропетровської, Запорізької та Полтавської областей, у тому числі Білій Церкві. У січні 2019 року "Прямий FM" претендував на частоту в Кривому Розі, але програв. Також у другій половині 2018 року "Прямий FM" отримав дозволи на тимчасове мовлення в Гірнику, Волновасі, Краматорську, Покровську Донецької області, Бахмутівці, Лисичанську, Широкому Луганської області. У форматному конкурсі 4 квітня 2019 року "Прямий FM" виграв FM-частоту 88,4 МГц в Києві. Радіостанцію запустив Прямий канал, що де-юре належить Володимиру Макеєнку, але неофіційно його пов'язують з оточенням Петра Порошенка, п'ятого президента України, а нині народного депутата, лідера опозиційної партії "Європейська солідарність". Нагадаємо, 9 липня Прямий канал заявив про тиск з боку чинної влади після заяви головного слідчого Державного бюро розслідувань Олега Корецького. Того ж дня керівниця "Прямого" Світлана Орловська сказала, що канал звернувся з листом до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, у якому попросив відреагувати на інформацію про тиск на канал з боку Державного бюро розслідувань. Олег Корецький вів справу щодо можливого ухилення та подальша легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, під час правочину з купівлі-продажу ТОВ "Телеканал "Прямий"". 8 липня 2020 року він розповів, що на слідчих Держбюро вже понад три місяці чиниться тиск у цій справі. Зокрема, за його словами, першии? заступник директора ДБР Олександр Бабіков поставив завдання арештувати телеканал, визнавши його попередньо речовим доказом. У ДБР, своєю чергою, сказали, що заяви пана Корецького щодо тиску не відповідають дійсності і є політично-мотивованими. Держбюро також звинуватило слідчого в розголошенні відомостей досудового розслідування та вирішило призначити перевірку цієї інформації. 23 липня його звільнили нібито через скорочення посади. 21 липня Прямий канал у відкритому листі закликав українців відреагувати на тиск й атаки на телеканал з боку Державного бюро розслідувань та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. 28 липня стало відомо, що Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження проти Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за позовом Прямого каналу (ТОВ "Телеканал "Прямий"). Телеканал просив суд визнати протиправним та скасувати рішення Нацради щодо перевірки каналу через програму "Поярков News", у якій ведучий Сергій Поярков нібито ображав президента Володимира Зеленського. Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова 2 вересня 2020 року закликав Державне бюро розслідувань дотримуватися прав журналістів та не перешкоджати мовленню Прямого каналу під час слідчих дій. У редакції нагадали, що Нацрада з грудня 2019 року не розглянула заяву про переоформлення ліцензіі? каналу, натомість протягом першого півріччя призначила три перевірки. А саме: 9 січня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу за скаргою громадянки Касьяненко на ведучого Сергія Пояркова, який ображав у програмі "Поярков News" президента Володимира Зеленського. 9 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу через трансляцію програми "Вата-шоу", у якій звучали висловлювання, що мають ознаки порушення норм законів "Про телебачення і радіомовлення", "Про інформацію" і "Про захист суспільної моралі". 4 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку Прямого каналу. Підставою стали результати моніторингу за 1, 2 і 3 травня. У ці дні на каналі транслювали в прямому ефірі та в повторі програму "Ехо України" з ведучим Матвієм Ганапольським. У програмі зафіксували використання ненормативної лексики, а саме слів "срака" і "гівно" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 8.09.2020 Товариство з обмеженою відповідальністю "ТЕЛЕКАНАЛ "ПРЯМИЙ" подав в Окружний адмінсуд Києва позов до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Так, 3 вересня 2020 року Національна рада на засіданні розглянула питання "Про результати планової виїзної перевірки ТОВ "ТЕЛЕКАНАЛ "ПРЯМИЙ", м. Київ (НР №01430-м від 09.11.2018, ефірне мовлення, позивні: "ПРЯМИЙ FM") та ухвалила Рішення позбавити ліцензії на мовлення радіо "Прямий FM". "Прямий" не погоджується з Рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, оскільки вважає його протиправним та таким, що підлягає скасуванню, а свої права, свободи та охоронювані законом інтереси порушеними з огляду на нижченаведене. Наведені "Прямим" факти свідчать, що при прийнятті оскаржуваного Рішення №1006 Національна рада не дотримувалась принципів, які покладено в основу її діяльності - законності, незалежності, об'єктивності, прозорості, доступності для громадськості, врахування культурної, ідеологічної та політичної багатоманітності в суспільстві, врахування загальновизнаних міжнародних норм та стандартів у галузі телерадіомовлення, повноти і всебічного розгляду питань та обґрунтованості прийнятих рішень. Крім того позивач вважає, що Рішення Нацради прийнято необґрунтовано, упереджено, з порушенням законодавчо встановленого порядку прийняття рішення про призначення позапланової перевірки та його оформлення. 3 вересня Національна рада з питань телебачення та радіомовленні позбавила "Прямий FM" ліцензії на мовлення. Як сказав медіаюрист Юрій Крайняк, Національна рада всупереч практиці ЄСПЛ позбавила "Прямий FM" ліцензії. Нагадаємо, Петро Порошенко висловив обурення у зв'язку з рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо позбавлення ліцензії на мовлення радіо "Прямий FM", що є безпрецедентним в історії України. Раніше депутат "Європейської Солідарності" Володимир В'ятрович зазначав, що основною причиною тиску влади на "Прямий" є його опозиційний і проукраїнський характер. За словами народного депутата з фракції "Європейська Солідарність" Олексія Гончаренка, найбільш рейтинговий опозиційний телеканал "Прямий" хочуть закрити за наказом з Офісу президента Зеленського. Нагадаємо, у середині серпня стало відомо, що НАБУ наразі не розслідує заяву колишнього керівника слідчої групи, начальника третього відділу управління з розслідування кримінальних правопорушень ДБР Олега Корецького, в якій він повідомив про правопорушення з боку очільників ДБР Олександра Соколова та Олександра Бабікова з метою тиску на телеканал "Прямий". Раніше повідомлялося, що керівництво ДБР вимагало арештувати "Прямий" канал, щоб припинити його діяльність (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 8.09.2020 Їхні імена вписані в історію світового кінематографу, їх знають і поважають в усьому світі, але мало хто здогадується, що народилися вони в Україні. Вони Непересічні. Odesa International Film Festival та столична мережева станція "Radio Jazz" (Київ - 104.6 МГц, Львів-105.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) представляє авторську програму Юлії Сінькевич - Непересічні. Слухайте щодня о 13:15 та 20:15 про тих, чиї історії надихають і роблять нас краще. Про тих, хто народився в Україні і став частиною світової історії кіно. Radio Jazz. Бути собою (Джерело: Сторінка "Radio Jazz" у соцмережі Facebook).
  • 8.09.2020 Мега Екстра Нано апостроф Супер шоу - МЕН'С ШОУ. Слухайте на хвилі львівського "DУЖЕ Radio" (104.3МГц та Інтернет-мовлення 128k.) щобудня з 17 до 20 і отримуйте лавину позивних емоцій від двох прогресивних молодих, а часом не молодих чоловіків. Розважать, обдарують подарунками і обов'язково піднімуть твій настрій до Гори (Джерело: Сторінка "DУЖЕ Radio" у соцмережі Facebook).
  • 8.09.2020 Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода відновлює роботу в Угорщині через зниження рівня свободи слова в країні. Про це 8 вересня повідомила українська редакція "Радіо Свобода". "Ми дуже раді повернутися до Угорщини із сучасним програмуванням та зобов'язаннями РВЄ / РС служити суспільним інтересам, повідомляючи про питання, які мають найбільше значення для нашої аудиторії", - повідомила виконувачка обов'язків президента Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Дейзі Сінделар. Угорську службу очолив Гюла Чак, колишній журналіст та редактор панєвропейської мережі Euronews, продюсер й угорський кореспондент BBC. "Радіо Свобода" оголосило про плани відновити роботу Угорської служби восени 2019 року. Це відбулося на тлі втрати Угорщиною 16 позицій в Індексі свободи преси у світі, який укладає міжнародна організація "Репортери без кордонів". В останні 10 років уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана забрав контроль над більшістю видань у країні. Перша Угорська служба РВЄ / РС (Szabad Európa Rádió) працювала з німецького Мюнхена під час Холодної війни й припинила роботу в 1993 році. Нагадаємо, корпорація "Радіо Вільна Європа"/"Радіо Свобода" також 14 січня 2019 року відновила роботу своєї редакції в Румунії. Редакція в цій країні не працювала з 2008 року. Мовлення "Радіо Свобода" в Болгарії запустили в 1950 році, у 2004 році - зупинили. Однак у січні 2019 року корпорація "Радіо Вільна Європа"/"Радіо Свобода" повідомила про відновлення роботи для аудиторії в Болгарії. Рішення про відновлення роботи у "Радіо Свобода" пояснили складністю суспільно-політичних демократичних перетворень, з якими в останні роки зіткнулася Болгарія. Крім того, білоруська редакція "Радіо Свобода" 12 серпня 2020 року тимчасово поновила радіомовлення на середніх хвилях (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 8.09.2020 7 вересня у Києві на 80 році життя помер диктор "Українського радіо" і актор дубляжу Микола Козій. Про це у Facebook повідомив генпродюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін. "Помер Микола Козій - легендарний диктор Українського радіо та перший бренд-войс телеканалу 1+1. Йому було 79 років. Голос епохи. Світла пам'ять, Маестро", - написав він. Микола Козій озвучив безліч аудіокниг, брав участь у дублюванні та озвученні таких фільмів як "Король говорить", "Ноїв ковчег", телесеріалів "Альф", "Коломбо", мультсеріалів "Паровоз Томас і його друзі" та "Трансформери" (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 7.09.2020 Столична радіостанція "Джем FM" (95.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) разом із партнером проекту Alpari | Альпари вирішили, що грошам не годиться просто лежати на поличці. Вони мають працювати! Тому станція з радістю представляє проект "Гроші працюють". По буднях о 17:50 слухайте корисну інформацію про фінанси, телефонуйте до студії "Джем FM" за номером (044)-377-55-90, відповідайте на питання та вигравайте стильні подарунки від партнера проекту. Деталі та правила тут (Джерело: Сторінка радіо "Джем FM" у соцмережі Facebook).
  • 4.09.2020 Проект "Дари Року", що на хвилі столичного радіо "Джем FM" (95.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.), йде на пенсію, але його справу підхоплює... ROCK START. З 7 вересня, щодня слухайте в ефірі "Джем FM" треки молодих та перспективних українських гуртів та підтримуйте український рок. А якщо маєте власний гурт, або знаєте талановитих виконавців, які заслуговують на свій власний старт - деталі про те, як потрапити до ефіру, шукайте тут: https://radioclub.ua/radio/jamfm/nadislati-pisnyu-v-rock-start. Rock Start. Твій стартовий майданчик (Джерело: Сторінка радіо "Джем FM" у соцмережі Facebook).
  • 4.09.2020 Довгоочікувана прем'єра на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Бахмутівка-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Гірник-104.7МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.)! Театральна продюсерка та телеведуча Ярослава Кравченко та психолог Сергій Рясенко і їхня програма про стосунки та секс "Інтим пропонувати". Тема першого випуску - "Кінець традиційного шлюбу". Зокрема, буде обговорено наступні питання: Чи традиційний шлюб справді вичерпав себе? Чи є сенс у сучасному світі одружуватися? Кому вигідний офіційний шлюб? Щоп'ятниці о 15:00 та о 22:00. Та слухайте в зручний час в подкастах на radio.nv.ua (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 4.09.2020 Із 4 вересня філія Суспільного UA: ЗАКАРПАТТЯ змінює режим роботи. Частина команди працюватиме дистанційно через підтверджений випадок захворювання на коронавірус в одного з колег. Працівник із COVID-19 перебуває на самоізоляції, як і всі члени команди, хто з ним контактував. Щоб не допустити спалаху інфекції, на дистанційний режим перевели команду новинарів філії та суспільно-політичного напряму телеканалу. Відтак тимчасово не виходитимуть інформаційні випуски на телеканалі UA: ЗАКАРПАТТЯ, UA: Українське радіо. Ужгород та радіо Тиса FM, а також телепроєкт "Тема дня". "У нас уже був випадок захворювання на коронавірус у працівника радіо, тому знаємо, як діяти: зробити ПЛР-тести, продезінфікувати приміщення й стежити за самопочуттям кожного. Ми вирішили тимчасово припинити виробництво тих телепроєктів, над якими працює одночасно найбільше людей і де високий ризик заразитися. Водночас команда, котра забезпечує мовлення згідно із сіткою телепрограм, не може не виходити на філію. Тож ці люди чергуватимуться. Це стосується й радійників, і редакторів проєктів мовами національних меншин", - зазначив продюсер Закарпатської філії Суспільного Євген Тичина. Команда UA: ЗАКАРПАТТЯ інформуватиме про важливі події, що відбуваються в області, на діджитал-платформах - сайті suspilne.media та сторінках у соцмережах. "Уся команда інформаційників UA: ЗАКАРПАТТЯ долучиться до роботи на цифрових платформах. Головне наше завдання - повідомляти читачам чесні, неупереджені новини онлайн і берегти здоров'я одне одного", - додав Євген Тичина. Нагадаємо, минулого місяця Закарпатська філія Суспільного вже змінювала режим роботи: коронавірус діагностували в працівника радіо Тиса FM. З-поміж інших філій Суспільного COVID-19 виявляли в медійників із Рівного, Хмельницького, Чернівців, Львова, Івано-Франківська та Харкова (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 4.09.2020 Радіостанція UA: Українське радіо розпочала мовлення у місті Новий Розділ Львівської області. Трансляції щдійснюються на частоті 92.2 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 4.09.2020 Ведучі Василіса Фролова та Олексій Тарасов представляють на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Бахмутівка-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Гірник-104.7МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) першу чесну програму про лакшері-індустрію "Це розкіш". Дебютний випуск присвячений французькому бренду Louis Vuitton. З нього ви дізнаєтесь: Чому Louis Vuitton - найцiннiший з лакшері-брендів? Якi темнi сторiнки були в його iсторi? Хто i чому з голови до нiг одягається в LV? Програма "Це розкіш" лунатиме в ефірі щоп'ятниці о 10:00 та о 21:00. Також слухайте її в зручний для себе час в подкастах на radio.nv.ua (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 3.09.2020 Щоранку на хвилях столичної мережевої станції "Power FM" (Київ-104.0МГц та T-DAB, Суми-87.7МГц, Полтава-102.7МГц, Бердичів-103.0МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Дніпро-104.0МГц, Харків-105.7МГц, Одеса-90.6МГц, Мелітополь-91.0МГц, Вінниця-91.4МГц, Бердянськ-102.1МГц, Івано-Франківськ-103.0МГц, Генічеськ-104.4МГц, Кременчук-107.0МГц, Черкаси-107.1МГц, Чернігів-101.8МГц та Запоріжжя-105.1МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) тонка шанувальниця кухні різних країн, справжній гурман, знавець кулінарних традицій, переможниця шостого сезону шоу "Майстер шеф" Асмік Гаспарян ділиться безоцінною інформацією про найсмачніше. Легкі рецепти смачних сніданків, історії улюблених страв і тонкощі їх приготування - все це для вас у програмі "Лікбез на кухні" з Асмік Гаспарян у "POWER Morning". Не пропустіть смачну і корисну програму про їжу у будні о 8:45 (Джерело: Сторінка радіо "Power FM" у соцмережі Facebook).
  • 3.09.2020 Наступ на свободу слова готувався рік тому, коли президент Володимир Зеленський сформував нинішній склад Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з лояльних до нього людей. Про це в ефірі "Прямого" заявила адвокат, народнии? депутат VIII скликання Вікторія Пташник. "Майбутній наступ на свободу слова готувався ще рік тому, коли президентом Зеленським формувався саме такий склад Нацради з питань телебачення та радіомовлення, який йому буде вигідний. І коли Зеленський розумітиме, що там працюватимуть саме ті члени, які знаходяться з ним в якихось відносинах, можливо, з якими він співпрацював раніше..." - сказала правозахисниця. Пташник також нагадала, що більшість членів Нацради є колишніми працівниками телеканалу "1+1". "І зараз я читаю те, що пишуть журналісти. П'ять членів Нацради, які сьогодні голосували проти "Прямого" каналу і за анулювання ліцензій ("Прямого FM" - ПК.), - це вихідці з того телевізійного каналу, на якому транслювався серіал "Слуга народу", за який потім пішли всі наші виборці, проголосували і обрали таких чудових народних депутатів від монобільшості" - сказала екснардеп (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 У Національній спілці журналістів обурені позбавлення ліцензії "Прямого FM". Про це в ефірі "Прямого" заявив голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко. "Ми в Національній спілці журналістів України засуджуємо це рішення, ми вважаємо, що воно все одно є негативним імпульсом як для "Прямого" каналу чи радіостудії, так і взагалі для кожного українського медіа… Вчора "Прямий" скористався парламентським майданчиком. Зокрема, на засіданні парламентського комітету з питань свободи слова виступала генеральний продюсер, пані Світлана Орловська. Можливо, емоційно, але вона передавала позицію редакційного колективу, журналістського колективу. Було звернення до Нацради з тим, щоб зрештою не приймали політично вмотивованих рішень, щоб не було ліквідаційних, якихось критичних рішень. І пан Юрій Зіневич, представник Нацради, сказав: "Що ми обговорюємо? Рішення не прийнято. Немає ніяких підстав скаржитися, говорити про загрозу слова. Так само деякі народні депутати адвокатували рішення і взагалі роботу Нацради: що не треба журналістам заздалегідь бити на сполох", - заявив він. Він зазначив. що "але, як ми зараз бачимо, все одно нечесно поводиться медіарегулятор, приймаючи таке ліквідаційне якесь рішення, не вступає в діалог з медіа, не використовує можливості для якихось дискусій, з'ясування, для іншого". "І, власне, тут ми бачимо, що медіарегулятор виконує, перш за все, каральну функцію, а не функцію захисту інформаційного простору, функцію захисту колективів редакційних і зрештою функцію захисту аудиторії на доступ до інформації. Звичайно, ми це засуджуємо. І ми говоримо, що сьогоднішнє рішення ще раз привертає увагу до того, що наш медіарегулятор - Нацрада з питань телебачення і радіомовлення - є дуже політично залежним органом, і, відповідно, він приймає рішення, які вигідні політикам, а не журналістам і медіа", - резюмував Томіленко (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення всупереч практиці ЄСПЛ позбавила "Прямий FM" ліцензії. Про це в ефірі "Прямого" заявив медіаюрист Юрій Крайняк. "Є практика Європейського суду з прав людини, який дуже прискіпливо ставиться до такого надзвичайно суворого заходу, як анулювання ліцензій. Тому що, відповідно до практики Європейського суду, анулювання ліцензій розглядається саме як позбавлення особи права на свободу слова, на свободу поширення інформації. І там є триступеневий тест, відповідно до якого Національна рада не може просто так взяти й формально забрати ліцензію", - заявив він. Крайняк переконаний, що "вона має встановити кожну з цих трьох ознак, які визначені Європейським судом з прав людини як обов'язкові та необхідні для того, щоб позбавити особу права здійснювати мовлення". "В цьому випадку цього не було. Том що, в принципі, Національна рада дуже спрощено ставиться до своїх повноважень. І в цьому випадку, в принципі, я не знаю, чому саме так і чому саме до "Прямого" каналу таке ставлення здійснюється. Тому що раніше, у попередні роки практично той самий склад Національної ради досить виважено ставився до застосування Європейської конвенції з прав людини, і там є дійсно хороші спеціалісти, які знають, як вона застосовується, і знають, як застосовується анулювання ліцензій. В такому випадку нічого цього не було. Просто Національна рада сказала, що ми хочемо забрати всі шість ліцензій через те, що ви не виконали умови лише тільки однієї. І відповідне рішення було сьогодні прийнято", - резюмував він. Нагадаємо, Нацрада з питань телебачення та радіомовленні позбавила "Прямий FM" ліцензії на мовлення. Раніше депутат "Європейської Солідарності" Володимир В'ятрович зазначав, що основною причиною тиску влади на "Прямий" є його опозиційний і проукраїнський характер. Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань свободи слова звернеться до ДБР із заявою щодо недопущення втручання у роботу телеканалу "Прямий". Нагадаємо, у середині серпня стало відомо, що НАБУ наразі не розслідує заяву колишнього керівника слідчої групи, начальника третього відділу управління з розслідування кримінальних правопорушень ДБР Олега Корецького, в якій він повідомив про правопорушення з боку очільників ДБР Олександра Соколова та Олександра Бабікова з метою тиску на телеканал "Прямий". Раніше повідомлялося, що керівництво ДБР вимагало арештувати "Прямий" канал, щоб припинити його діяльність (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Чинна влада хоче змусити мовчати всі ЗМІ, які критикують президента Володимира Зеленського. Про це в ефірі "Прямого" заявив політолог Андрій Смолій. "Це рішення було заздалегідь заготоване і мало бути прийняте, по-моєму, ще на минулому тижні. Але з якихось технічних моментів просто засідання Нацради було перенесено на сьогодні. Це рішення було продиктовано тим, що Офіс президента України не сприймає жодної критики. І справа навіть не в радіостанції "Прямий FM", а в тому, що сьогодні намагаються закрити рота всім журналістам. І якщо ці журналісти, телеведучі або засоби масової інформації дають іншу точку зору, ніж хоче чути теперішня українська влада, то ми бачимо, які рішення приймаються", - сказав політолог. Смолій також зауважив, що спроби ДБР заблокувати роботу телеканалу "Прямий" є верхом цинізму. "Вчорашня інформація про те, що ДБР збирається заблокувати діяльність "Прямого" телеканалу - це просто не те, що верх того ж самого трешу, а це верх цинізму. І на цей цинізм буде відповідь і суспільства, і міжнародної спільноти", - зазначив експерт (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Чинна влада прицільно тисне на опозиційні проукраїнські засоби масової інформації і не звертає уваги на ті медіа, що насправді порушують закон. Про це в ефірі "Прямого" заявив політолог Андрій Смолій. "Справа далеко не лише в радіо "Прямий FM". Справа в тому, що протягом останнього року влада за допомогою підконтрольних собі інституцій, як нацради, як ДБР, як Офіс генпрокурора, тисне на опозицію і тисне на опозиційні засоби масової інформації. І тут питання абсолютно не в конкретній радіостанції. Питання в тому, що вже протягом року тероризують телеканал "Прямий" за допомогою ДБР, за допомогою перевірок. Протягом року вже пресують інші телеканали. Це той же канал "Еспресо", це той же львівський канал НТА. Тобто це конкретні факти терору фактично влади проти незалежних ЗМІ", - сказав Смолій. "І правильно було сказано: за дивним збігом обставин - а я не вважаю, що це збіг обставин, я вважаю, що це планомірна політика теперішньої влади, - переслідують тільки проукраїнські, україноцентричні засоби масової інформації. Ніхто насправді не перевіряє ні телеканали Медведчука, які що завгодно показують і фактично транслюють московську пропаганду тут в Україні, не перевіряють інші ЗМІ, які насправді в будь-якій найдемократичнішій і цивілізованій країні вже б піддалися перевіркам і, можливо, анулюванню ліцензії саме за реальне порушення законодавства. Але переслідують у нас виключно сьогодні проукраїнські ЗМІ і проукраїнських діячів", - наголосив політолог (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підтвердила Офісу Президента свою готовність виконувати політичні замовлення, - стверджує колишній член регуляторного органу, а нині - експерт у галузях інформаційної політики, регулювання та захисту телерадіоінформаційного простору Сергій Костинський. Зокрема, пан Костинський сказав: "П'ятьма голосами з восьми регуляторний орган відібрав ліцензію на мовлення у радіостанції ПРЯМИЙ FM. Тепер декілька тез про те, що сьогодні відбулося в стінах органу, де я працював з вересня 2015 по березень 2020 рр.: 1. Офіс Президента, на мою думку, замовив Національній раді та ДБР поступову ліквідацію трьох телеканалів та однієї радіостанції, в ефірі яких критикується влада: Телеканал "Прямий", espreso.tv, 5 канал та ПРЯМИЙ FM. 2. Це замовлення відпрацьовується ДБР - відносно телеканалу Прямий - з літа 2019 року. Національною радою - відносно всіх чотирьох мовників - з осені 2019 року. 3. Я підтримую думку Олексія Гончаренка, що ДБР має намір заарештувати майно ПРЯМОГО з тим, щоби фактично зупинити мовлення телеканалу та радіостанції. Аналогічну роботу веде Національна рада, метою якої є позбавлення мовників ліцензій на ефірне мовлення. 4. Анулювання ліцензії на мовлення радіостанції Прямий FM є незаконним. Більше того, це перший випадок в історії Національної ради, коли мовник, який має ліцензію на мовлення одночасно в декількох населених пунктах, та веде мовлення у більшості населених пунктах, позбавляється такого права. Про те, що позбавлення ліцензії є актом політичного переслідування говорить про те, що є багато аналогічних випадків, коли Національна рада або дозволяла мовнику працювати далі, або застосовувала санкцію "попередження" і так само дозволяла працювати далі. Серед останніх - кейси радіостанцій Аккерман, Слобожанщина FM, Суспільного мовлення та інших. 5. Національна рада на чолі з Ольгою Герасим'юк здійснила декілька спроб відібрати ліцензію у ПРЯМИЙ FM. Перші спроби відбулися в лютому цього року. Але це стало можливим лише після перезавантаження цього органу Президентом Володимиром Зеленським. 6. За позбавлення радіостанції ліцензії проголосували 5 з 8 членів Національної ради, які є колишніми співробітниками телеканалу 1+1: Ольга Герасим'юк, Юрій Зіневич, Олег Черниш, Тетяна Руденко, Олена Ніцко. 7. Ці люди боялися публічної уваги до цього питання. До останнього моменту вони вагалися, чи забирати ліцензію. Але, гадаю, консультація Ольги Герасим'юк з Офісом Президента, стала переламною - було вирішено підтвердити свою лояльність Володимиру Зеленському ціною власної репутації. Позбавлення ПРЯМОГО FM ліцензії відкриває сезон політичного полювання влади за медіа, які дозволяють собі системну критику Президента Зеленського та його вертикалі. 8. Наступними діями ДБР, гадаю, буде спроба фізичним шляхом зупинити мовлення телеканалу ПРЯМИЙ. Зі свого боку Національна рада атакуватиме ПРЯМИЙ - через кейси Пояркова, Вата Шоу та передачу за участі Матвія Ганапольського. Також медіарегулятор кожного дня моніторить телеканал Прямий та радіостанцію Прямий FM з метою пошуку нових підстав для призначення перевірок. Крім того, Національна рада готується атакувати телеканал Еспресо - через трансляцію передач BBC NEWS Україна та Радіо Свобода. 9. Чому владі важливо зупинити мовлення Прямого, Еспресо та 5 каналу? Головною метою влади, гадаю, є контроль над інформаційним простором України. Головним завданням, яке влада ставить перед собою, є замовчування своїх поступок на користь Російської Федерації - шляхом ліквідації незалежних медіа, в ефірі яких ці поступки жорстко критикуються. Ще одне завдання - збереження рейтингу Володимира Зеленського шляхом обмеження його критики. Рейтинг Зеленського - це єдине, що дозволяє зберегти таку конфігурацію влади, яка найбільше влаштовує державу-агресора. Наслідком дій Офісу Президента та підконтрольних йому органів державної влади стане масштабне згортання свободи слова в Україні, перший акт якого ми вже споглядаємо на власні очі упродовж 2019-2020 років. До речі, ухвалення нового закону - "Про медіа" - лише розширить вплив та контроль над медіапростором з боку влади та прискорить згортання свободи слова. Сучасний закон, на жаль, потрапить в руки авторитарного режиму. Інших пояснень щодо причин та наслідків сьогоднішньої події в мене на цей час немає. Все викладене прошу вважати моїми особистими думками", - підсумовує Сергій Костинський. Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовленні позбавила "Прямий FM" ліцензії на мовлення. За словами народного депутата з фракції "Європейська Солідарність" Олексія Гончаренка, найбільш рейтинговий опозиційний телеканал "Прямий" хочуть закрити за наказом з Офісу президента Зеленського (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензію на мовлення радіостанції "Прямий FM". За анулювання ліцензії проголосувало 5 членів Нацради, 2 голоси проти, 1 утримався. Генпродюсер телеканалу "Прямий" Світлана Орловська під час обговорення заявила, що "вперше за цю історію Нацради виноситься подібне рішення щодо анулювання усіх ліцензій", хоча раніше в аналогічних випадках виносили попередження. На її думку, триває тиск на канал. Було два проєкти рішення: Олега Черниша про анулювання ліцензії від 09.11.2018 і зобов'язання телеканалу повернути ліцензію Нацраді і Олександра Ільяшенка про попередження "Прямому". Член Нацради Олександр Ільяшенко зазначив, що компанія вже почала мовлення на частині частот, але не освоїла одну частоту і не звернулася до Нацради вчасно з цього приводу. Він запропонував висунути попередження "Прямому" за недотримання умов ліцензії щодо мовлення. Канал впродовж року почав мовлення за ліцензією, але не в усіх містах. Володимир В'ятрович, який узяв участь в онлайн-засіданні, назвав політичним тиском претензії до "Прямого". Представниця Нацради заявила про тиск на цей орган. Компанія може оскаржити рішення Нацради (Джерело: Портал "Українська Правда").
  • 3.09.2020 Новий сезон на UA: Радіо Культура стартував! У ньому цьогоріч є й перша авторська програма Катерини Толокольникової "Кінозал". У ній обговорюватимуть кіно з різних боків: говоритимуть про прем'єри та тенденції, фестивальне закулісся і виклики українських реалій. Заглядатимуть в минуле українського кіно і передбачатимуть формати майбутнього. Розповідатимуть про те, як знятися в кіно й припинити піратити. А почати Катерина Толокольникова пропонує на позитиві: уже завтра мова у програмі піде про головні перемоги українського кіно останніх років. Зокрема про фільми-явища, нові потужні фестивалі, рекордсменів касових зборів і ефект пітчингів Держкіно. На зв'язку будуть Мирослав Слабошпицький, Ганна Капустіна, Юлія Синкевич та Олеся Анастасьева. Коли слухати: щоп'ятниці о 12:10. Де: наживо на частоті 97.6 FM у Києві та на мережі частот по Україні. Або (завжди й усюди) на сайті ukr.radio чи в додатку suspilne.radio. І ставте свої запитання співрозмовникам ведучої. Телефонуйте в студію: (044) 239-62-95. Пишіть у вайбер: +380 93 834 59 50 (Джерело: Сторінка Катерини Толоколникової у соцмережі Facebook).
  • 3.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 3 вересня за результатами планової виїзної перевірки ТОВ "Телеканал "Прямий" м. Київ (позивні "Прямий FM"), ухвалила рішення про анулювання ліцензії на мовлення на шести частотах. Ліцензія ТОВ "Телеканал "Прямий" від 09.11.2018 НР № 01430-м була видана на мовлення на таких частотах: 91.5 МГц у м. Марганці Дніпропетровської обл., 91.1 МГц у м. Павлограді Дніпропетровської обл., 102.2 МГц у м. Мелітополі Запорізької обл., 98.8 МГц у м. Білій Церкві Київської обл., 107.7 МГц у м. Переяславі-Хмельницькому Київської обл., 104.0 МГц у м. Лубнах Полтавської обл. Планова перевірка радіостанції була проведена 17 грудня 2019 року. На підставі моніторингів від 03.12.2019 і від 05.12.2019 зафіксовано відсутність мовлення на частоті 104.0 МГц у м. Лубнах Полтавської обл. і на частоті 91.5 МГц у м. Марганці Дніпропетровської обл. Отже, ліцензіат ТОВ "Телеканал "Прямий", м. Київ, не скористався правом розпочати мовлення протягом року з дня набрання ліцензією чинності, що є підставою для анулювання ліцензії на мовлення згідно з пунктом г) частини другої статті 37 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - Національна рада анулює ліцензію на мовлення на підставі: відсутності передбаченого ліцензією мовлення протягом року від дня видачі ліцензії. Крім того, ліцензіат ТОВ "Телеканал "Прямий", м. Київ, не скористався правом протягом року з дня набрання ліцензією чинності звернутися до Національної ради із заявою про переоформлення ліцензії на мовлення з проханням вилучити частоти, на яких мовлення не здійснюється. Таким чином, регулятор вирішив відповідно до пункту г) частини другої статті 37 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" анулювати ліцензію на мовлення радіостанції "Прямий FM" у зв'язку з відсутністю передбаченого ліцензією мовлення протягом року з дня видачі ліцензії. Мовника зобов'язано повернути до Національної ради зазначену ліцензію на мовлення упродовж десяти днів із дати ухвалення рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.09.2020 На засіданні 3 вересня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула заяви ліцензіатів щодо видачі дозволів на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення, та вирішила задовольнити їх. Таким чином, шістьом мовникам продовжено термін дії дозволів терміном ще на один рік та одному - видано новий. Серед них - радіостанції "Донбас Онлайн", "Радіо Крим.Реалії", "Україномовне радіо Країна FM" і телеканали "UA:ПЕРШИЙ", "1+1", "ПРАВДА ТУТ", "2+2". На підставі нового дозволу ТОВ "ТРК "Донбас Онлайн", м. Сєвєродонецьк Луганської області (позивні "Донбас Онлайн") розпочне мовлення в Донецькій області на частотах - 96.3 МГц у м. Бахмуті, 91.8 МГц у м. Костянтинівці, 87.8 МГц у м. Мар'їнці, 103.5 МГц в смт Новотроїцьке та 99.6 МГц у м. Покровську. Також мовник з'явиться в ефірі чотирьох населених пунктів Луганської області - у с. Бахмутівка Новоайдарського району на частоті 104.0 МГц, в смт Новотошківське на частоті 93.9 МГц, в смт Станиця Луганська КПВВ на частоті 88.8 МГц та у с-щі Широкий Станично-Луганського району на частоті 101.8 МГц. На прифронтових і прикордонних територіях дозволено і далі транслювати програми: ПАТ "НСТУ", м. Київ (логотип "UA:ПЕРШИЙ") в смт Чаплинці Херсонської області на 30 ТВК; Громадська організація "Радіо Кримських Громад", м. Київ (позивні "Радіо Крим.Реалії") у с. Чонгарі Херсонської області на частоті 0.648 МГц; ПрАТ "Радіокомпанія "Гала", м. Київ (позивні "Україномовне радіо Країна ФМ") у м. Краматорську Донецької області на частоті 99.0 МГц; ТОВ "Інформаційне агентство "ПРАВДАТУТ", м. Київ (логотип "ПРАВДА ТУТ" (комбіноване)) на 5 ТВК у м. Волновасі, 57 ТВК у м. Гірнику, 8 ТВК у м. Краматорську, 5 ТВК у м. Маріуполі Донецької області (стандарт DVB-T/Т2). ТОВ "ТРК "СТУДІЯ 1+1", м. Київ (логотип "1+1") на 57 ТВК у м. Гірнику Донецької області (стандарт DVB-T/Т2), 5 ТВК у с-щі Широкому Станично-Луганського району Луганської області (стандарт DVB-T/Т2) та 50 ТВК у с. Чонгарі Генічеського району Херсонської області (стандарт DVB-T/Т2). ТОВ "ГРАВІС-КІНО", м. Київ (логотип "2+2") на 57 ТВК у м. Гірнику Донецької області (стандарт DVB-T/Т2); 41 ТВК у с. Бахмутівці Новоайдарського району, 5 ТВК у с-щі Широкому Станично-Луганського району Луганської області (стандарт DVB-T/Т2); 50 ТВК у с. Чонгарі Генічеського району Херсонської області (стандарт DVB-T/Т2) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.09.2020 Телеканал "Прямий" буде оскаржувати в суді рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо анулювання ліцензії радіостанції "Прямий FM". Про це в ефірі заявила генеральний продюсер телеканалу "Прямий" Світлана Орловська. "Ми будемо подавати до суду і будемо оскаржувати рішення Нацради. Єдине що, я б не назвала це засіданням. Тепер я можу абсолютно відверто сказати, що це був фарс і цирк. Адже члени Нацради, які вчора особисто були вчора на профільному засіданні парламентського Комітету - нагадаю, це був Юрій Зіневич - сьогодні вони по Skype спілкувалися і в такий спосіб розглядали питання про анулювання ліцензії "Прямого FM", - сказала генпродюсер телеканалу. Вона також зауважила, що це вперше, коли Нацрада ухвалює рішення про анулювання ліцензії замість оголошення попередження, як це було в подібних випадках у минулі роки. "Це перший випадок в історії цього поважного органу, який має відповідати за розвиток інформаційного простору - вони ухвалили рішення про анулювання ліцензії, коли у подібних випадках порушень, починаючи з 2002 року вони просто виносили попередження", - зазначила Орловська (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Рішення відібрати ліцензію у "Прямого FM" очевидно є політично вмотивованим. Про це народний депутат фракції "Європейської Солідарності" Володимир В'ятрович повідомив у коментарі кореспондентці "Прямого". "З того, як виглядало це обговорення... По-перше, дуже дивна форма... Ми буквально тут у коридорі сиділи, а члени Нацради спілкувалися з нами через інтернет, попри те, що вони вчора мали можливість бути присутніми на комітеті Верховної Ради... Так от, по змісту з самого початку було зрозуміло, до якого рішення схиляється більшість членів Нацради, і це рішення політично вмотивоване, це рішення - поступово починати обрізати мовлення для опозиційних телеканалів, зокрема і для "Прямого", - зазначив В'ятрович. Нагадаємо, Нацрада з питань телебачення та радіомовленні позбавила "Прямий FM" ліцензії на мовлення. Раніше Володимир В'ятрович зазначав, що основною причиною тиску влади на "Прямий" є його опозиційний і проукраїнський характер. Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань свободи слова звернеться до ДБР із заявою щодо недопущення втручання у роботу телеканалу "Прямий". Нагадаємо, у середині серпня стало відомо, що НАБУ наразі не розслідує заяву колишнього керівника слідчої групи, начальника третього відділу управління з розслідування кримінальних правопорушень ДБР Олега Корецького, в якій він повідомив про правопорушення з боку очільників ДБР Олександра Соколова та Олександра Бабікова з метою тиску на телеканал "Прямий". Раніше повідомлялося, що керівництво ДБР вимагало арештувати "Прямий" канал, щоб припинити його діяльність (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Позбавлення ліцензії "Прямий FM" є проявом політичних репресій та утисків свободи слова. Про це на засіданні Нацради з питань телебачення та радіомовлення заявив народний депутат фракції "Європейської Солідарності" Володимир В'ятрович. "Нас непокоїть факт можливого позбавлення ліцензії "Прямий FM". Ми це розглядаємо як політичні репресії проти опозиційного каналу "Прямий", разом тиском з боку правоохоронних органів і ДБР. І на жаль, ми це розглядаємо як утиски свободи слова в Україні", - наголосив він. Нагадаємо, Нацрада з питань телебачення та радіомовленні позбавила "Прямий FM" ліцензії на мовлення. Раніше Володимир В'ятрович зазначав, що основною причиною тиску влади на "Прямий" є його опозиційний і проукраїнський характер. Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань свободи слова звернеться до ДБР із заявою щодо недопущення втручання у роботу телеканалу "Прямий". Нагадаємо, у середині серпня стало відомо, що НАБУ наразі не розслідує заяву колишнього керівника слідчої групи, начальника третього відділу управління з розслідування кримінальних правопорушень ДБР Олега Корецького, в якій він повідомив про правопорушення з боку очільників ДБР Олександра Соколова та Олександра Бабікова з метою тиску на телеканал "Прямий". Раніше повідомлялося, що керівництво ДБР вимагало арештувати "Прямий" канал, щоб припинити його діяльність (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення позбавила "Прямий FM" ліцензії на мовлення. "Прямий" транслював засідання регулятора. За анулювання проголосувало п'ять членів Нацради. Генеральний продюсер телеканалу "Прямий" Світлана Орловська зазначила, що не очікує позитивного рішення Нацради, оскільки системний тиск на канал триває давно. "В принципі, це вперше за цю історію Нацради виноситься подібне рішення щодо анулювання усіх ліцензій, тому що були аналогічні питання, і тоді проєкти рішень щодо анулювання не виносилися…виключно санкції у вигляді попереджень. Тобто, якась особлива увага до "Прямого". І тоді не вистачило голосів, і знову вже у вересні вони виносять це питання, ще й переносять засідання", - повідомила вона. "Дуже важлива ситуація по телеканалу "Прямий" і по радіостанціях, тому що ми бачимо системний наступ на "Прямий". І "Державне бюро репресій" ним займається, це те, що я озвучував вчора інформацію, вона повністю зараз підтверджується, що є команда з Офісу президента системно давити "Прямий" і зараз підключається Нацрада з питань телебачення і радіомовлення", - сказав народний депутат з фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко. "Ми будемо добиватися, щоб свобода слова в Україні була, і щоб телеканал "Прямий" міг працювати як і будь-який інший телеканал в нашій державі", - додав депутат. Народний депутат з фракції "Європейська Солідарність" Володимир В'ятрович своєю чергою зазначив, що атака на "Прямий" відбувається за його проукраїнську і проєвропейську позицію. За словами народного депутата з фракції "Європейська Солідарність" Олексія Гончаренка, найбільш рейтинговий опозиційний телеканал "Прямий" хочуть закрити за наказом з Офісу президента Зеленського (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 На засіданні 3 вересня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила продовжити строк громадського обговорення проєкту Порядку формування Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються. Відповідно, пропозиції та зауваження до проєкту регуляторного акта можна надсилати до 3 жовтня 2020 року. Громадське обговорення Проєкту Порядку формування Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються, тривало місяць з 31 липня. Це регуляторний акт, що визначає механізм реалізації положень Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо ретрансляції на території України програм іноземних телерадіоорганізацій, які отримали дозвіл від правовласника, який не підпадає під юрисдикцію держави-члена Європейського Союзу або держави, яка ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Національна рада винесла його на громадське обговорення з метою розроблення процедури, яка поки не визначена, а саме: порядок внесення каналів до переліку іноземних програм, дозволених для ретрансляції, і їх вилучення з нього. По закінченню кінцевого терміну обговорення, керуючись статтями 9, 13 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" і частиною другою статті 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", регулятор вирішив продовжити його строком ще на місяць. Зауваження і пропозиції стосовно змісту регуляторного акта можна надавати у письмовій та електронній формах за адресою: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, 01601, м. Київ, вул. Прорізна, 2, е-mail: (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.09.2020 Під будівлею Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення відбулася акція "Захисти свободу слова! Влада знищує опозиційне радіо "Прямий FM". Учасники акції наголошують, що сьогоднішнє засідання, на якому планується безпідставно позбавити ліцензій на мовлення радіо "Прямий FM" - це частина плану на знищення опозиційного ЗМІ. Генеральний продюсер телеканалу "Прямий" Світлана Орловська зазначила, що не очікує позитивного рішення Нацради, оскільки системний тиск на канал триває давно. "В принципі, це вперше за цю історію Нацради виноситься подібне рішення щодо анулювання усіх ліцензій, тому що були аналогічні питання, і тоді проєкти рішень щодо анулювання не виносилися…виключно санкції у вигляді попереджень. Тобто, якась особлива увага до "Прямого". І тоді не вистачило голосів, і знову вже у вересні вони виносять це питання, ще й переносять засідання", - повідомила вона. "Дуже важлива ситуація по телеканалу "Прямий" і по радіостанціях, тому що ми бачимо системний наступ на "Прямий". І "Державне бюро репресій" ним займається, це те, що я озвучував вчора інформацію, вона повністю зараз підтверджується, що є команда з Офісу президента системно давити "Прямий" і зараз підключається Нацрада з питань телебачення і радіомовлення", - сказав народний депутат з фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко. "Ми будемо добиватися, щоб свобода слова в Україні була, і щоб телеканал "Прямий" міг працювати як і будь-який інший телеканал в нашій державі", - додав депутат. Народний депутат з фракції "Європейська Солідарність" Володимир В'ятрович своєю чергою зазначив, що атака на "Прямий" відбувається за його проукраїнську і проєвропейську позицію. "На жаль, українське інформаційне поле значною мірою окуповане РФ, маємо великий вплив російських телеканалів і радіо в українському інформаційному полі… І, на жаль, не так багато телеканалів, які справді говорять українським голосом до українського глядача і серед них телеканал "Прямий". Я думаю, що одна з причин атаки на цей телеканал - його опозиційний характер, проукраїнський характер, його проєвропейський характер", - сказав В'ятрович. "Наше завдання - стримати цей наступ, зберегти цей телеканал, тому що ми розуміємо, що з наступу на свободу слова починається побудова авторитарної держави. В Україні неодноразово були такі спроби, особливо за Януковича, нам вдалося її відстояти. Я переконаний, що будемо відстоювати і зараз. Попри те, що влада використовує всі можливі інструменти, ДБР, Нацраду - орган, який мав би бути незалежним, зараз значною мірою сформовано з людей з середовища Володимира Зеленського. Але ми маємо потужне громадянське суспільство, політичні сили, які готові захищати демократію, серед них "Європейська Солідарність". Очевидно, що ми не попустимо такого роду важливі речі і будемо відстоювати і "Прямий" і свободу слова загалом", - запевнив Володимир В'ятрович. За словами народного депутата з фракції "Європейська Солідарність" Олексія Гончаренка, найбільш рейтинговий опозиційний телеканал "Прямий" хочуть закрити за наказом з Офісу президента Зеленського (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Із першого вересня на UA: Українське радіо стартувало щоденне двогодинне нічне шоу для дорослої аудиторії "Нічна вахта". У програмі висвітлюють різні сфери суспільного життя у легкій, невимушеній манері, з елементами гумору. "Нічна вахта" виходить двома блоками: з 23:07 до 23:57 і з 00:07 до 00:57. їх розділяють новини. Шоу ведуть тиждень через тиждень Марта Мольфар і Дмитро Лавров. Перший ефір вели обоє ведучих. Марта Мольфар працювала радіоведучою прямих ефірів ("Українське радіо", "Радио Вести", "Наше радіо", "Радіо великого міста", "RadioZet", "Київські відомості"), так і на керівних посадах (була директоркою однієї з найбільших на той час FM-радіомереж в Україні "Ретро FM"). Її голос можна почути в кіно, мультфільмах, аудіокнигах. Студія Disney відзначила її голос, як "найніжніший і найжіночніший" український голос після дубляжу ролі Глінді (коханої Оза в блокбастері "Оз: Великий і Жахливий"). Дмитро Лавров співпрацював із радіо "Промінь", телеканалами К1 і СТБ, "Авторадіо", Lounge FM. Темами для обговорення у першому ефірі стали: як світова пандемія та всесвітній локдаун вплили на процес освіти в школі та одеський колорит напередодні Дня міста. Як і в попередньому сезоні, у першій частині програми у студію запрошують гостя, у другій частині - обговорюють цікаву тему, іноді з гостем по телефону. У програмі звучать нові рубрики: "Бліц. П'ять запитань гостю", "Думка іншого" (пряма мова іншого ведучого, який не веде ефір), оновлена рубрика "10-15 хвилин з редактором". Слухачі, які можуть телефонувати у студію або писати на Viber, мають можливість отримати призи за свої запитання. Редактором "Нічної вахти" залишився Євген Лєсной, Олексій Вайсман займаєтьсяадміністративними питаннями. Звукорежисерка - Олена Мосейчук. Про те, яким було шоу у першому сезоні, можна прочитати у статті Ольги Жук "Нічні вахтери "Українського радіо"" на "Детектор медіа". Ведучі програми "Нічна вахта" у першому сезоні Марта Мольфар і В'ячеслав Соломка розповіли в інтерв'ю "Детектору медіа" про "золоту еру" Суспільного, гостей студії в піжамах, персонажів радіосеріалів, вік радіоакме та секрети щастя (Джерело: Портал "Детектор суспільного мовлення").
  • 3.09.2020 Три роки тому відбулася знакова для України подія - остаточно набула чинності Угода про асоціацію Україна - ЄС. Що вона змінила для українців та які проблеми ще потрібно вирішити - сьогодні, 3 вересня, у спецвипуску проєкту Світлани Мялик "Персона ґрата" на UA: Українське радіо. Початок о 13:15. Гостя ефіру - віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. У програмі: наскільки пандемія коронавірусу загальмувала виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС та ЗВТ; новлення Угоди про асоціацію - яких дій чекає Київ від Брюсселя та яким є домашнє завдання для ЄС; Угода про спільний авіаційний простір із ЄС "Відкрите небо" - перспективи підписання; підготовка до 22-го саміту "Україна - Європейський Союз", який відбудеться в Брюсселі 1 жовтня - ключові питання порядку денного; шлях України до НАТО - статус партнера з розширеними можливостями для України й програми співпраці Україна-НАТО; ситуація в Білорусі - чи можлива участь Києва як посередника в перемовинах білоруської влади та опозиції. Після ефіру відеозапис інтерв'ю опублікують на ютуб-каналі UA: Українське радіо. Текстова версія розмови - на сайті ukr.radio. Нагадаємо, перший канал Суспільного радіо UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Дізнатися частоту у своєму місті можна за посиланням. Також слухайте UA: Українське радіо в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 3.09.2020 1 вересня UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура розпочали мовлення на 12 нових частотах. Перший канал Суспільного радіо UA: Українське радіо відтепер мовить на FM-хвилях у таких містах: Яремче (Івано-Франківська обл.) - 100.2 МГц; Калуш (Івано-Франківська обл.) - 100.1 МГц; Кагарлик (Київська обл.) - 90.8 МГц; Іванків (Київська обл.) - 95.4 МГц; Високопілля (Херсонська обл.) - 103.0 МГц. Другий канал Суспільного радіо UA: Радіо Промінь: Чернівці - 105.0 МГц; смт Красне (Миколаївська обл.) - 105.7 МГц; Миргород (Полтавська обл.) - 92.6 МГц; Волноваха (Донецька обл.) - 96.5 МГц; Старобільськ (Луганська обл.) - 107.6 МГц. Третій канал Суспільного радіо UA: Радіо Культура: Вінниця (Вінницька обл.) - 100.9 МГц; Бердянськ (Запорізька обл.) - 90.1 МГц. "Розбудова FM-мережі каналів Суспільного радіо - великий і відповідальний проєкт. Для нас це один із пріоритетів, оскільки відкриває доступ до якісного радіоконтенту сотням тисяч нових слухачів. Особливо важливо, що розвиваються FM-мережі UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура. Ще не так давно почути їх на FM-хвилях було майже нереально - тепер же їхня аудиторія зростає надзвичайно швидко. З кожного нового міста, яке приєднується до мережі, ми майже одразу отримуємо величезну кількість повідомлень і дзвінків від нових слухачів. І, звісно, величезна подяка департаментові розвитку мереж Суспільного, який докладає максимум зусиль для запуску FM-частот", - зазначив член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. Нагадаємо, UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. UA: Радіо Промінь - найперше музичне радіо України. Протягом останніх п'яти років його FM-мережа зросла вп'ятеро. 95% пісень в ефірі UA: Радіо Промінь - українською мовою. UA: Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. В ефірі UA: Радіо Культура музика від найкращих виконавців країни й світу, радіотеатр, поезія та проза вустами авторів, а також новини культурного життя. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 3.09.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення перенесла засідання щодо позбавлення ліцензій "Прямого FM", тому що злякалася акції на його підтримку. Про це в коментарі "Прямому" заявив народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко. "Дуже важлива ситуація по телеканалу "Прямий" і по радіостанціях, тому що ми бачимо системний наступ на "Прямий". Це і "Державне бюро репресій" ним займається, це те що я озвучував вчора інформацію, і вона сьогодні підтверджується, що є команда з Офісу президента системно давити "Прямий". І зараз підключається Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. Прийшли ми з колегою, прийшли люди, блоґери і активісти - і одразу Нацрада злякалася. Чого перенесено засідання? Що трапилось?..", - сказав Гончаренко. Він зауважив, що не може бути якихось технічних причин для відкладання засідання Нацради. "Вони сидять в онлайн режимі. Просто вони зараз думають, що робити. Чи вистачить в них мужності зараз зупинитися зараз і сказати Офісу президента "ні!". Вони кажуть їм, що "прийшли люди, ми не хочемо цього робити". А на них тиснуть просто зараз. Тиснуть, щоб вони прийняли рішення забрати в "Прямого" ліцензію. А ми будемо добиватися, щоб свобода слова була і телеканал "Прямий" міг працювати, як і будь-який інший телеканал у нашій державі", - додав Гончаренко. Нагадаємо, 3 вересня під будівлею Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення розпочалась акція "Захисти свободу слова! Влада знищує опозиційне радіо "Прямий FM" (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 3 вересня переноситься на 14.00. Відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.09.2020 Позбавлення ліцензії проукраїнського радіо "Прямий FM" є ганебною справою. Таку думку в коментарі "Прямому" висловив учасник війни проти російської агресії Олександр Погребиський. "Свобода слова є одним з ключових стовпів демократії в будь-якій демократичній країні, в тому числі в Україні. Тому я прийшов підтримати "Прямий" і виказати свій протест стосовно цього ганебного явища, анулювання ліцензії радіо "Прямий FM", оскільки проукраїнське радіо і проукраїнські канали мають цілодобово працювати в Україні, яку ми захищали і захищаємо до нині. Жодна влада, яка б не прийшла і не стала владою, з монобільшістю чи без неї не має права виступати проти демократичних принципів", - сказав Погребиський. Нагадаємо, 3 вересня під будівлею Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення розпочалась акція "Захисти свободу слова! Влада знищує опозиційне радіо "Прямий FM". За словами народного депутата з фракції "Європейська Солідарність" Олексія Гончаренка, найбільш рейтинговий опозиційний телеканал "Прямий" хочуть закрити за наказом з Офісу президента Зеленського (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 3.09.2020 Під будівлею Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення розпочалась акція "Захисти свободу слова! Влада знищує опозиційний радіо" Прямий FM". Як відомо, сьогодні о 14:00 почнеться засідання Нацради щодо ліцензії на мовлення радіо "Прямий FM". Нацрада звинувачує, що ТОВ "Прямий" не зміг вчасно забезпечити радіомовлення у шести містах України, що є, на думку регулятора, підставою для полишення ліцензії на радіомовлення. Натомість "Прямий" вважає таку позицію регулятора політичним переслідуванням з боку чинної влади. Так, планується відібрати ліцензію у "Прямого FM" на радіомовлення у Мелітополі (Запорізька область), Білій Церкві (Київська область), Марганці (Дніпропетровська область), Павлограді (Дніпропетровської області), Переяслав-Хмельницькому (Київська область), Лубнах (Полтавська область). "Національна рада відновлює сезон політичного переслідування незалежних медіа. У першій декаді вересня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення під керівництвом Ольги Герасим'юк спробує відібрати у радіостанції "Прямий FM" ліцензію на ефірне мовлення у шести населених пунктах. У лютому цього року пані Герасим'юк та іншим членам Національної ради не вдалося відібрати цю ліцензію. Але з березня Офіс президента має в Національній раді контрольний пакет членів та членкинь. Тому сьогодні лише громадський спротив та частково - оскарження рішень в судах здатні зупинити наступ на незалежні медіа з боку цього "незалежного" регуляторного органу", - заявив раніше ексчлен Нацради Сергій Костинський. а словами народного депутата з фракції "Європейська Солідарність" Олексія Гончаренка, найбільш рейтинговий опозиційний телеканал "Прямий" хочуть закрити за наказом з Офісу президента Зеленського (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 2.09.2020 Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, яке відбудеться 3 вересня, початок об 11.00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.09.2020 1 вересня Громадська рада, що діє при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, провела своє чергове засідання. Згідно з умовами карантинних заходів воно відбувалося в режимі реального часу у форматі відеоконференції. У роботі засідання взяв участь керівник апарату Національної ради Сергій Кучерук. Члени Громадської ради розглянули два питання порядку денного. Перше стосувалося обговорення Антикорупційної програми регуляторного органу на 2021-2022 роки, складеної відповідно до законодавчих вимог. Сергій Кучерук повідомив, що мета цієї програми - це створення ефективної системи запобігання та протидії корупції на основі нових засад формування та реалізації антикорупційної політики в Національній раді, подальше впровадження механізмів прозорості, доброчесності, зниження корупційних ризиків та підвищення рівня довіри громадян до діяльності державного органу. Громадська рада вирішила в цілому схвалити цю програму. Друге питання стосувалося проєкту Порядку формування Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються, громадське обговорення якого добігло кінця. Під час обговорення проєкту цього регуляторного акта висловлено думку, що впорядкування та регламентація Порядку та критеріїв формування Переліку іноземних програм що ретранслюються, є нагальною необхідністю. Однак, на думку членів Громадської ради, у чинному законодавстві чітко не прописані ані порядок формування, ані критерії включення до такого переліку. Тому Громадська рада вважає, що цей проєкт поки що треба зняти з обговорення. Також запропоновано звернутися до органів законодавчої ініціативи про необхідність внесення відповідних змін у чинний Закон України "Про телебачення і радіомовлення" або передбачення таких положень у новому законі "Про медіа". Частина друга статті 42 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" регламентує, що "Суб'єкт господарювання, який перебуває під юрисдикцією України, має на меті здійснювати ретрансляцію програм та передач і отримав на це дозвіл від правовласника (виробника), який не підпадає під юрисдикцію держави - члена Європейського Союзу або держави, яка ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, має право здійснювати ретрансляцію програм та передач лише за умови відповідності їх змісту вимогам законодавства України, Європейської конвенції про транскордонне телебачення та у разі їх включення до переліку програм, що ретранслюються, за рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення", тому регулятор і має намір чітко врегулювати відповідну процедуру. Для врахування висловлених позицій планується на найближчому засіданні Національної ради розглянути питання про продовження терміну обговорення цього документа ще на місяць. Рішення Громадської ради будуть оприлюднені після їх подання у встановленому порядку до Національної ради (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.09.2020 UA: Радіо Культура - інформаційний партнер ХІ Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ, який відбудеться 4-6 вересня. Новинки літературної сцени й розмови з відомими поетами - в ефірі UA: Радіо Культура. В умовах карантину фестиваль відбудеться онлайн. MERIDIAN CZERNOWITZ можна буде дивитися на фейсбук-сторінці заходу, а також на телеканалі філії Суспільного UA: БУКОВИНА. Інтерв'ю з учасниками фестивалю звучатимуть на хвилях UA: Радіо Культура. На думку продюсерки UA: Радіо Культура Ірини Славінської, підтримувати культурні події в часи карантину важливо: "Для нашої команди партнерство з MERIDIAN CZERNOWITZ є вже доброю традицією. Сумно, що цього року ми не поїхали з виїзною студією до Чернівців… Але нові засоби зв'язку дають змогу доставити Чернівці просто додому до всіх наших слухачів! Саме тому вже з п'ятниці ви зможете почути інтерв'ю з письменниками-хедлайнерами фестивалю в наших ранкових ефірах програми "Культура. Live". Також я з нетерпінням чекаю можливості подивитися та послухати онлайн-події фестивалю". Протягом фестивалю в ефірі програми "Культура. Livе" можна буде почути: Юрія Андруховича в п'ятницю, 4 вересня; Сергія Жадана в суботу, 5 вересня; Юрія Іздрика в неділю, 6 вересня. Початок програми о 9:10. MERIDIAN CZERNOWITZ - триденна культурологічна прогулянка містом із зупинками в місцях, котрі репрезентують культуру й літературу Буковини. Саме тут відбудуться події фестивалю: читання, дискусії і презентації книжок. У межах фокусної теми-2020 "Слідами Целана" заплановано презентації сучасних авторів із країн, які формували культуру цього регіону. На фестиваль запрошено поетів із німецькомовних країн: Німеччини, Австрії і Швейцарії. Також братимуть участь представники Румунії та Ізраїлю: Нора Босох, Маттіас Бут, Нора Боссонг, Тал Нітцан і Яель Глоберманн. Україну на фестивалі представлять: Андрій Любка з презентацією "малого українського роману", Олесь Ільченко з новим романом "Порт Житана", Таня Малярчук із першою поетичною збіркою та Юрій Іздрик зі збіркою поезій "NAKED ONE". Крім того, відбудуться ексклюзивні читання Юрія Андруховича з уривками роману "Радіо Ніч", який вийде друком наприкінці року. "В умовах карантину концепцію фестивалю підлаштовували під ті реалії, котрі маємо сьогодні. Однак це все одно три дні, упродовж яких відкриватимемо слухачам сучасну українську та європейську поезію. Цьогоріч фестиваль відбудеться онлайн. До останньої миті ми готували офлайн-фестиваль і сподівалися, що він відбудеться в живому форматі, але оскільки Буковина - один із найбільш постраждалих від коронавірусу регіонів, вирішили не ризикувати здоров'ям організаторів і гостей. У режимі офлайн буде кілька автограф-сесій запрошених до участі авторів, аби люди могли підписати книжкові новинки й ті книжки, які виходять конкретно під фестиваль, проте ці події відбудуться в зменшеному масштабі та з дотриманням усіх карантинних вимог", - розповіла директорка фестивалю Євгенія Лопата в програмі "Культура. Livе". Нагадаємо, UA: Радіо Культура мовить у Києві на хвилі 97.6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте всі канали Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 2.09.2020 У понеділок, 7 вересня, у період між 5:00 та 14:00 на українському телебаченні відбудуться планово-профілактичні роботи. Через це в зазначений час мовлення на теле- й радіоканалах Суспільного тимчасово зупинять. У цей час на всіх об'єктах Концерну РРТ проводитимуть піврічне технічне обслуговування антенно-фідерних систем та обладнання електроживлення з повним вимкненням станцій. Зважаючи на планово-профілактичні роботи, суспільні телеканали UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА, UA: КРИМ, усі регіональні телеканали, а також канали Суспільного радіо змінять сітку мовлення. Стежте за змінами в програмі на сайтах теле- й радіоканалів (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 2.09.2020 До команди ведучих столичної радіостанції "Київ FM" (98.0 МГц та Інтернет-мовлення) долучилася чарівна Ірина Іванова. З понеділка по п'ятницю щогодини з 12:00 Ірина ділитиметься з вами найактуальнішими новинами столиці (Джерело: Сторінка радіостанції "Київ FM" у соцмережі Facebook).
  • 2.09.2020 Комітет Верховної ради з питань свободи слова та інформації звернувся до Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення з вимогою забезпечити представників для захисту на завтрашньому засіданні щодо позбавлення мовлення радіостанції "Прямий FM" у шести населених пунктах. Про це заявила генеральний продюсер телеканалу "Прямий" Світлана Орловська. "Профільний парламентський Комітет направив прохання щодо забезпечення більш широкого представництва телеканалу "Прямий на завтрашньому розгляді питання Нацрадою, де нас будуть намагатися позбавити мовлення "Прямого FM" у шести населених пунктах. Як бачимо, навіть COVID-19 цьому не заважає. Надзвичайно обурює, що це визначають як нагальне питання - двічі не вдалося позбавити ліцензії, намагаються позбавити втретє. Але чомусь вони не розглядають питання прохання "Прямого" про переоформлення ліцензії, яке було подано ще в грудні минулого року", - сказала Орловська. Нагадаємо, у комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова відбувся розгляд питання про тиск з боку Державного бюро розслідувань і Нацради на телеканал "Прямий". Раніше стало відомо, що керівництво ДБР вимагало арештувати Прямий канал, щоб припинити його діяльність. Нагадаємо, керівник слідчої групи ДБР Олег Корецький заявив, що фактичне керівництво Державного бюро розслідувань в особі Олександра Бабікова чинило тиск на слідчих з метою арештувати телеканал "Прямий". Народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Ростислав Павленко наголосив на неприйнятності ситуації, коли "Прямий", який є лідером серед інформаційних телеканалів, знаходиться під ударом влади, через позицію, яку він транслює (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 2.09.2020 У Бердянську Запорізької області 1 вересня розпочала мовлення радіостанція UA: Радіо Культура. Трансляції здійснюються на частоті 90.1 МГц, потужність передавача - 100 Вт. Нагадаємо - до цього часу радіостанція у місті використовувала в місті "нижню" частоту 73.07 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 2.09.2020 Сьогодні о 15:00 на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Бахмутівка-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Гірник-104.7МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) стартує феєрично-аналітичне радіошоу "Говорить Жадан" від Сергія Жадана. З першим гостем - Олегом Юрійовичем Скрипкою - пан Сергій говоритиме про сакральне та наболіле, себто про алкоголь. Культура вина, філософія виноробства, магія виноспоживання. Вино як цивілізаційний вибір українців, Україна як частина середземноморської культури, бражка як формальний концепт руського миру. Буде цікаво (Джерело: Офіційна сторінка Сергія Жадана у соцмережі Facebook).
  • 2.09.2020 На львівській телерадіовежі на Високому замку можуть з'явитися два оглядові майданчики з кав'ярнями. Попередню концепцію облаштування майданчиків на телевізійній вежі оприлюднило львівське архітектурне бюро Guess Line Architects. Як розповів інтернет-виданню ZAXID.NET архітектор Guess Line Architects Андрій Лесюк, ідея спроектувати оглядові майданчики на львівській телевежі з'явилася кілька років тому. "Побачив фото з вежі - там розкішні краєвиди і вирішив розвинути цю ідею для себе. Вежа вже втратила свої функції і працює на 10%. Ми розуміємо, що найближчим часом вежа втратить свою функцію і зменшить радіовипромінювання. А такий проект міг би бути цікавим для інвестування", - розповів Андрій Лесюк. Архітектори пропонують облаштувати два оглядові майданчики на висоті 40 та 48 метрів (від підніжжя вежі). Вони мають триматися на вертикальному стержні, щоб уникнути додаткового навантаження на конструкцію вежі. Всередині стрижня планують пустити два ліфти, але концепція також передбачає облаштування сходів на випадок аварійної ситуації. Окремі секції вежі планують обгорнути металевою сіткою з підсвіткою. "Така обгортка може дати нового силуету. Вона має прорізи певного типу, щоб не впливав вітер", - пояснює Андрій Лесюк. Архітектори пропонують облаштувати на оглядових майданчиках кав'ярні, щоб привабити туди більше туристів. За словами Андрія Лесюка, облаштування такого простору на телевежі може вартувати інвестору близько 500 тис. доларів. "Я думаю, що це цілком реально реалізувати у найближчі 2-3 роки, оскільки вежа втрачає свою первинну функцію", - впевнений архітектор. Телевізійну вежу висотою 192 м на Високому замку збудували у 1967 році. Після відключення аналогового телебачення телевежа частково втратила свою основну функцію. Зараз вона обслуговує FM-радіостанції та цифрове телебачення. З 2007 року львівську телевежу почали підсвічувати і зараз вона вважається однією з окрас міста. Нагадаємо, що існує також розроблений проект будівництва канатної дороги на Високий замок. Наразі мерія шукає інвесторів для реалізації цього проекту. Нагадаємо, що архітектори Guess Line Architects нещодавно перемогли у конкурсі на проектування нового готелю на вул. Дорошенка,2 у Львові. Саме за проектом цих архітекторів на вул. Кривоноса у Львові збудували Меморіал пам'яті героям Небесної сотні (Джерело: Портал "ZAXID.NET").
  • 2.09.2020 1 вересня телеканал "Прямий" отримав листа від Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення від 17 серпня із запрошенням взяти участь у засіданні Національної Ради, яке відбудеться 3 вересня для розгляду питання про результати планової виїзної перевірки Товариства за ліцензією НР №01430-м від 09.11.2018. Проте, з огляду на те, що питання про результати планової виїзної перевірки Товариства за ліцензією НР №01430-м від 09.11.2018 на FM-радіомовлення є резонансним та набуло широкого розголосу, взяти участь у засіданні та висловити свою думку виявили бажання народні депутати України та представники громадськості. У зв'язку з значною кількістю осіб, що бажають взяти участь у засіданні та з метою недопущення розповсюдження коронавірусу COVID-19, для убезпечення від ризику життя та здоров'я людей, зокрема учасників засідання, просимо відкласти розгляд питання про результати планової виїзної перевірки Товариства за ліцензією НР №01430-м від 09.11.2018 до закінчення карантину. Якщо Національна рада вважає за неможливе відкласти розгляд вказаного питання, просимо забезпечити усі належні організаційні та технічні умови для участі у засіданні зазначених вище осіб. Зі свого боку гарантуємо дотримання всіх карантинних заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції СOVID-19 (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 1.09.2020 Радіостанція UA: Радіо Промінь сьогодні розпочала мовлення і на Донеччині, у місті Волноваха. Частота - 96.5 МГц. Звук чистий, якісний (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 1.09.2020 Хто найкращі синоптики? Авжеж, слухачі! Столична мережева станція "Мелодія FM" (Київ-95.2МГц, Одеса-89.0МГц, Дніпро-90.1МГц, Херсон-90.4МГц, Вінниця-90.5МГц, Ковель-91.0МГц, Маріуполь-91.1МГц, Львів-91.5МГц, Ужгород-94.1МГц, Житомир-98.2МГц, Кропивницький-98.9МГц, Миколаїв-99.2МГц, Олександрія-99.4МГц, Бердянськ-100.4МГц, Охтирка-101.6МГц, Умань-101.7МГц, Луцьк-102.4МГц, Первомайськ-102.9МГц, Ніжин-104.1МГц, Черкаси-104.5МГц, Миргород-104.7МГц, Нікополь-104.9МГц, Краматорськ-105.0МГц, Кам'янець-Подільський-105.3МГц, Біла Церква-105.3МГц, Карлівка-105.5МГц, Хмельницький-106.0МГц, Чернігів-106.3МГц, Лубни-106.7МГц, Вознесеньк-107.5МГц, Харків-107.9МГц, Івано-Франківськ-100.9МГц, Тернопіль-106.1МГц, Нововолинськ-106.8МГц, Енергодар-101.7МГц, Токмак-102.5МГц, Пологи-104.3МГц, Мелітополь-106.3МГц, Запоріжжя-107.5МГц, Суми-101.4МГц, Кременчук-103.5МГц, Полтава-105.8МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) розпочинає акцію "Прогноз погоди від слухачів". Надсилайте найактуальнішу температуру за вікном у вашому місті на студійний Вайбер +380-67-009-09-52. Щоранку о 7:30, 8:30 та 9:30 слухайте народний прогноз погоди! Ну, а якщо температура у вашому місті виявиться найнижчою - отримаєте сертифікат на покупки на сайті Аптека 911. Акція триває з 01.09.2020 по 30.09.2020. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 1.09.2020 На столичній сателітарній мережевій станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Бахмутівка-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Гірник-104.7МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) 31 серпня стартував новий сезон у форматі talk & music: розмовний контент буде супроводжуватися музикою. Про це радіостанція повідомила на своїй сторінці в Facebook. У межах нового сезону "Радіо НВ" запускає 10 нових проєктів. Очільник радіостанції Олексій Тарасов 1 вересня відмовився говорити "Детектору медіа" про прем'єри та нових ведучих, проте пообіцяв розповісти про новий сезон 7 вересня. Згідно з розкладом на сайті "Радіо НВ": 31 серпня, о 10:00, відбулася прем'єра програми про бізнес "Рахуємо чужі гроші", ведучими якої стали Ілля Кабачинський та Антон Полєсков; 1 вересня: о 10:00 стартувала економічна програма "Багаті та щасливі", ведучі - інвестиційний банкір Сергій Фурса та журналістка Наталія Чекаль; о 15:00 вийшов проєкт "Інтерв'ю нового дня" з Аллою Кошляк та Валерією Широковою; 2 вересня, о 15:00, запустять програму "Говорить Жадан", ведучим якої став письменник і поет Сергій Жадан; 3 вересня: о 10:00 вийде "Мати драконів" з журналісткою, психологинею, політологинею Ольгою Духніч й головою "France-Presse Україна" Анною Цукановою; о 15:00 стартує "Запитання тут ставимо ми" з журналісткою Кристиною Бердинских; о 17:00 відбудеться прем'єра "Притула шоу" з шоуменом, ведучим та кандидатом у мери Києва Сергієм Притулою; о 16:00 запустять проєкт "Дикий Захід", ведучі - журналісти НВ Дар'я Колесніченко та Іван Яковина; 4 вересня о 10:00 вийде іронічне шоу "Це розкіш" з ведучою Василісою Фроловою та Олексієм Тарасовим; о 15:00 стартує "Інтим пропонувати", ведучі - співведуча шоу "#@)₴?$0" та засновниця "Дикого театру" Ярослава Кравченко та Сергій Рясенко. Як писало інтернет-видання "Детектор Медіа", на "Радіо НВ" 3 серпня запустили нову аналітичну програму про події в Україні та світі - "Подвійні стандарти", ведучими якої стали журналісти Юрій Мацарський і Павло Казарін. Нагадаємо, наприкінці березня 2020 року стало відомо, що з 1 липня "Радіо НВ" переформатується і відмовиться від формату суто розмовного радіо. З 15 квітня головним редактором "Радіо НВ" замість Валерія Калниша став Олексій Тарасов - він і займається переформатуванням радіостанції. Через карантин "Радіо НВ" призупинило виробництво майже всіх авторських проєктів, замість них в ефірі транслювали повтори раніше записаних програм. Згодом через переформатування з радіостанції звільнили третину колективу. Через "непорозуміння із Нацрадою" переформатування перенесли на невизначений термін. 1 серпня головний редактор проєкту НВ Віталій Сич розповів, як зміниться "Радіо НВ" після переформатування та хто буде його ведучими. "Радіо НВ" було розмовним радіо інформаційно-просвітницького формату, транслювало новини, прямоефірні та записані авторські та дискусійні програми. Розпочало мовлення в березні 2018 року на базі переформатованого "Радіо Ера". Перед тим у вересні 2017 року інвестиційна компанія Dragon Capital, якій належали журнал і сайт "Новое время", завершила угоду з придбання ТРК "Радіо Ера" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 1.09.2020 Як створити радіодраму й що робити, коли з усіх інструментів автор має лише звуки - про це театральним драматургам розповідали ментори від UA: Радіо Культура під час II Лабораторії драматургії. Серію воркшопів для учасників провели: 1. Нелля Даниленко, авторка сценаріїв і режисерка-постановниця радіофільмів; 2. Наталія Коломієць, керівниця головної редакції літературних програм та радіотеатру; 3. Світлана Свиридко-Сєрова, продюсерка спецпроєктів UA: Радіо Культура. "Лабораторія драматургії - місце, де ми можемо разом працювати, допомагати одне одному, написати нову п'єсу, здобути нові навички, шукати нові можливості. Тобто це не тільки освіта. Це вимір, де можна зробити щось більше", - коментує драматург, творчий куратор Лабораторії драматургії Павло Ар'є. UA: Радіо Культура - єдине радіо в Україні, котре створює радіодрами. Це особливий жанр драматичного мистецтва, адже всі події твору, характери героїв та візуальні образи автор має передати лише за допомогою звуків. "Батьківщина радіодрами - Британія, де перша радіоп'єса прозвучала в ефірі радіо ВВС ще 1924 року. Одночасно радіодрама розвивалася й в Україні - у нас були цікаві постановки. Проте в 30-х роках радянська імперія вирішила, що радіодрама шкідлива для неї, і заборонила радіоп'єси. Лише у 2000-х роках цей вид мистецтва в Україні почав поступово відроджуватися", - розповіла Нелля Даниленко. "Учасники Лабораторії драматургії - талановиті драматурги, котрі пишуть для театральної сцени. Однак вони можуть писати й для радіо теж, адже це цікавий напрям. Разом зі Світланою Свиридко-Сєровою ми розповідали про те, яким має бути текст, створений для радіо", - зазначила Наталія Коломієць. Як створювати радіопостановки, учасники воркшопу дізнавалися на прикладі радіодетективів. "Аудиторія досвідчених драматургів - зацікавлена й захоплена. Це був не мій монолог, а конструктивний діалог. І це приємно, бо ми спілкувалися саме як професіонали - учасники запитували й ділилися досвідом зі знанням справи. Сподіваюся, цікавість переросте в щось більше й невдовзі слухачі почують в ефірі UA: Радіо Культура нові радіопостановки", - поділилася Світлана Свиридко-Сєрова. Окремо під час воркшопів від UA: Радіо Культура йшлося про радіофільми - радіожанр, у якому в один художній твір поєднуються документальні записи, інтерв'ю, уривки музикальних творів тощо. "У театрі є декорації, які описує драматург чи придумують режисер разом зі сценографом. У радіопостановці теж є декорації - але вони складаються тільки зі звуків. Я запропонувала учасникам послухати епізод радіофільму без декорацій - а потім із декораціями: із шумом, музикою, де маємо дванадцять аудіодоріжок. Звісно, це справило враження. Наступним етапом запропонувала драматургам самим створити "одяг" до частини радіофільму. Це була цікава вправа", - розповіла Нелля Даниленко. "Будь-який жанр драматургії надзвичайно цікавий. Навіть для розуміння, що таке драматургія, варто вивчати напрям радіодраматургії. По-друге, це перспективна ніша, у яку цікаво заходити молодим драматургам. Вони здобудуть нові навички й додаткові шанси для самореалізації", - коментує Павло Ар'є. Нагадаємо, UA: Радіо Культура підтримує Лабораторію драматургії вже другий рік поспіль. Окрім того, із 2018 року відбувається конкурс "Радіодрама UA/UK", організаторами якого є UA: Українське радіо, British Council та Мистецький арсенал. П'єси-фіналістки й переможниці звучать в ефірі UA: Радіо Культура: 1. "Палата №7" Дмитра Тернового - слухати; 2. "Четвертий варіант" Артура Закордонця - слухати; 3. "Три хвилини слави" Юлії Ємець-Доброносової - слухати; 4. "Сьома хвилина" Яни Коструліної - слухати (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 1.09.2020 ПАТ НСТУ продовжує освоєння нових FM-частот, отриманих на конкурсі восени минулого року. Наразі 2-ий канал Суспільного радіо - радіостанція UA: Радіо Промінь розпочала мовлення на частоті 105.0 МГц у Чернівцях. Сигналу RDS на частоті поки немає. Мовлення UA: Радіо Промінь на "нижній" УКХ ЧМ частоті 67.19 МГц у Чернівцях поки триває (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини серпня 2020

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024