Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Січень 2020 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіопродакшн  

  • Радіоанонс

  • Новини грудня 2019

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 31.01.2020 Столична радіостанція "Київ FM" (98.0МГц та Інтернет-мовлення) змінюється! Кожного дня станція робить все, щоб бути краще саме для Вас! А зміни вимагають технічних заходів. Отже. у суботу 1 лютого, у ранковому та денному ефірі можуть статися короткі перерви у трансляції програм. Але вже у вечорі, слухайте "Kyiv Top 20" та "AUTOMIX" у зовсім нової якості! (Джерело: Сторінка радіостанції "Київ FM" у соцмережі Facebook).
  • 31.01.2020 Радіостанція "Говорить Решетилівка" (Редакція решетилівського районного радіо "Вісник Решетилівщини") розпочала тестове мовлення на частоті 91.1 МГц у Решетилівці Полтавської області. Наразі в ефірі - 100% мовлення радіостанції UA:Радіо "Промінь" (за ліцензією має бути 22 год/добу) (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 31.01.2020 На частоті 88.4 МГц у Києві, де вже кілька днів триває тестове мовлення нової радіостанції "Прямий FM", зник сигнал RDS. Тим часом, звукове мовлення станції триває (Власна інформація).
  • 31.01.2020 На хвилі столичної радіостанції "Київ FM" (98.0МГц та Інтернет-мовлення) - спецпроект "Про Євро Муз". Кого обрати та за кого голосувати? Після оголошення півфіналістів нацвідбору на "Євробачення-2020" від України, це питання поставив собі кожен. Ви задали, "Київ FM" виконує! Тепер щодня, о 10:45 та 18:45, у студії "Київ FM" з Іриною Ганах ви зможете почути кожного учасника та обрати свого улюбленця! Скажіть, це круто! На вас чекає 16 фантастичних інтерв'ю, аби кожен з них міг представити себе зі всіх сторін, аби кожен з вас зміг зробити зважений вибір та дійсно віддати свій голос за того, хто гідно представить Україну на Євробаченні. А вже 22-го лютого, у день фіналу нацвідбору, на Київ FM буде великий 3-годинний марафон, присвячений темі "Євробачення". І дріб! Першим розпочинає євро марафон на хвилі радіо "Київ FM" гурт CLOUDLESS (Джерело: Сторінка радіостанції "Київ FM" у соцмережі Facebook).
  • 31.02.2020 Директоркою з управління персоналом Суспільного стала Вікторія Сидоренко. Про це голова правління UA: Суспільне мовлення Зураб Аласанія повідомив колективу під час зустрічі. На Суспільному Вікторія Сидоренко працювала директоркою з комунікацій зі ЗМІ та громадськістю з 2017 року, створила відповідний департамент, розбудувала роботу служби в регіонах. Відповідала за публічну комунікацію телерадіокомпанії, партнерську співпрацю, а також кризові комунікації. До роботи на Суспільному вела комунікації Міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення" в Україні, працювала в проєкті на замовлення Міністерства енергетики Казахстану й вела інформаційні кампанії в 55 країнах світу. Крім того, має досвід роботи керівницею юридичної служби й виступала консультанткою в галузі права інтелектуальної власності. Сьогодні Вікторія Сидоренко також викладає в Києво-Могилянській бізнес-школі, зокрема спеціалізується на темах управління репутацією бізнесу та топменеджменту, а також кризових комунікацій. "Успіх будь-якої справи залежить від людей, які беруться за неї і, звісно ж, від системи, у межах якої їм потрібно працювати. Я не маю ілюзій щодо недоліків системи, яка дісталася нам у спадок від колишніх державних телерадіокомпаній. Але переконана, що ми вже на півшляху до успіху, бо є команда людей, справжніх професіоналів, які працюють на Суспільному сьогодні. Тому основне завдання на цій посаді - створити умови, належну систему, у межах якої працівники Суспільного зможуть реалізувати свій потенціал. І це не лише гідна оплата праці, а й налагоджена внутрішня комунікація, зрозуміла й прозора система мотивації та кар'єрного зростання, легкий процес адаптації для нових працівників, розвинена корпоративна культура. Дуже сподіваюся на підтримку колег, адже якісні системні зміни можуть відбуватися, тільки якщо кожен на своєму рівні їх підтримує", - сказала Вікторія Сидоренко. Голова правління відзначив ефективну роботу Вікторії Сидоренко на попередній посаді й зазначив, що підтримує її в прагненні системних змін у роботі з працівниками телерадіокомпанії. "На попередній посаді Вікторія зарекомендувала себе не лише як чудова профільна керівниця, а і як ефективна менеджерка, тож це заслужене підвищення. Вона вміє налагоджувати системну роботу й "з нуля" вибудовувати процеси. Тому правління доручає їй вибудувати взаємодію телерадіокомпанії з усіма працівниками й координувати роботу низки департаментів", - прокоментував Зураб Аласанія (Джерело: Сайт НСТУ).
  • 30.01.2020 Вже завтра, 31-го січня, у студії столичної мережевої станції "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення) відбудеться перша Велика П'ятниця 2020 року! Як завжди протягом дня у студії станції гостюватимуть ваші улюблені артисти, лунатимуть тости та веселі жарти, презентуватимуться нові пісні та яскраві події! Долучайтесь до нашого зоряного застілля вже з ранку! (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 30.01.2020 Радіостанція "Армія FM - Військове радіо" днями розпочала мовлення у Новоград-Волинському Житомирської області. Частота мовлення - 98,9 МГц. Потужність передавача (згідно ліцензії) - 0.5 кВт (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 30.01.2020 Національне рада України з питань телебачення і радіомовлення перенесла на 6 лютого питання про анулювання ліцензії радіостанції "Прямий FM" (ТОВ "Телеканал "Прямий") у зв'язку з тим, що мовник не вийшов в ефір протягом року від дня її отримання. Відповідне рішення члени регулятора ухвалили на засіданні 30 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу. "Якщо у нас немає підтвердження вручення ліцензіату повідомлення про рішення Національної ради, тоді я пропоную перенести це питання на 6 лютого", - сказав член Нацради Юрій Зіневич, відповідальний за виконання цього рішення. Решта членів Нацради цю пропозицію підтримали. Провівши планову перевірку, Нацрада виявила відсутність мовлення "Прямий FM" на частотах у Марганці Дніпропетровської області, Павлограді Дніпропетровської області, Мелітополі Запорізької області, Білій Церкві Київської області, Переяславі-Хмельницькому Київської області та Лубнах Полтавської області. Хоча відповідно до статті 43 закону "Про телебачення і радіомовлення", радіостанція мала розпочати мовлення протягом року з дня набрання чинності ліцензією. "Прямий FM" отримав ліцензію у листопаді 2018 року. Відтак, згідно зі статтею 37 цього ж закону, відсутність передбаченого ліцензією мовлення протягом року від дня її видачі є підставою для анулювання Нацрадою ліцензії. Окрім того, ліцензіат ТОВ "Телеканал "Прямий" не скористався правом протягом року звернутись до Нацради із заявою про переоформлення ліцензії на мовлення з проханням виключити частоти, на яких воно не здійснюється (Джерело: Портал "Укрінформ").
  • 30.01.2020 На засіданні 30 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула узагальнену інформацію про звернення громадян, які надійшли до регулятора у 2019 році, та взяла її до відома. Загалом за попередній рік Національна рада одержала 842 письмових звернення громадян та опрацювала 33 запити на отримання публічної інформації від юридичних і фізичних осіб. Зокрема, на підставі скарг громадян минулого року проведено дві позапланові перевірки діяльності ліцензіатів і до них було застосовано по дві санкції одночасно - "оголошення попередження" та "стягнення штрафу". Найбільше звернень - майже чверть загальної кількості - знову надійшло від жителів столиці, цьогоріч їх кількість становила 196 звернень. Активними дописувачами були також жителі Дніпропетровської (78), Донецької (57), Запорізької (54), Київської (43), Львівської (45), Одеської (46) і Харківської областей (44). 2019 року увага заявників насамперед була зосереджена на проблемах, які стосуються впровадження цифрового мовлення. Здебільшого громадяни скаржились на неякісний прийом сигналу або ж неможливість його прийому. У період проведення в Україні передвиборних кампаній до Національної ради надійшла низка звернень щодо порушень телерадіоорганізаціями виборчого законодавства. Зокрема, дописувачі повідомляли про внесення до інформаційних телерадіопрограм передвиборних агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України, незбалансований підхід до розміщення передвиборних матеріалів, приховану політичну рекламу тощо. Як і в попередні звітні періоди, актуальними питаннями листів залишилися дотримання телерадіокомпаніями мовних вимог та інформаційна безпека і захист вітчизняного телерадіопростору від загроз як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. Також громадяни далі скаржилися на зміст програмного наповнення телерадіоефіру. Основними темами таких листів були: зауваження щодо жанрового спектра програм і передач, нарікання на ефірний продукт, який, на думку дописувачів, не відповідає нормам суспільної моралі, скарги щодо наявності недостовірної інформації. Значна кількість звернень від глядацької аудиторії надійшла до регулятора під кінець року у зв'язку з інформацією про кодування супутникового сигналу провідних українських медіагруп. Національна рада надавала громадянам роз'яснення в межах компетенції, визначеної чинним законодавством. Приміром, для вжиття відповідних заходів реагування на скарги щодо якості цифрового мовлення значну кількість звернень було надіслано до провайдера цифрової загальнонаціональної телемережі ТОВ "Зеонбуд", м. Київ. Окремі звернення було розглянуто на засіданнях робочої групи Національної ради для здійснення нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства. Листи, у яких ішлося про зміст рекламної продукції, зазвичай надсилалися до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за належністю. Також на підставі, а також з урахуванням звернень стосовно наявності ознак порушень у мовленні телерадіокомпаній Національна рада проводила моніторинг програм і за результатами перевірок діяльності ліцензіатів ухвалювала рішення. Так, на засіданнях Національної ради було ухвалено рішення про застосування одночасно двох санкцій - "оголошення попередження" та "стягнення штрафу" - до мовників ТОВ "ДАНІ-теплоцентр", м. Балаклія Харківської області, і ПП "ТРК "Телком", смт Десна Чернігівської області. Переважна більшість із опрацьованих 33-х запитів на отримання публічної інформації від юридичних та фізичних осіб стосувалася надання копій документів за результатами діяльності регуляторного органу: рішень Національної ради, протоколів засідань тощо. Відповіді на всі запити було надано вчасно, згідно зі статтею 20 Закону України "Про доступ до публічної інформації". Інформація про надходження і стан виконання запитів системно оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національної ради. Таким чином, як і в попередні періоди, 2019 року Національна рада виконала зобов'язання щодо опрацювання звернень громадян і запитів на отримання публічної інформації та забезпечила максимальний зворотний зв'язок із громадськістю (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.01.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 30 січня розглянула і задовольнила заяву Ігоря Хохича про складання ним повноважень і виведення його зі складу Наглядової ради ПАТ "Національна Суспільна телерадіокомпанія України". Відповідне рішення було ухвалено відповідно до пункту 2 частини першої статті 10 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". Ігоря Хохича до Наглядової ради ПАТ "НСТУ" делегувала депутатська група "Партія "Відродження". Відповідно до пункту 5 статті 8 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" у разі дострокового припинення повноважень члена Наглядової ради НСТУ, обраного від депутатської фракції чи групи, така депутатська фракція чи група ухвалює рішення про обрання нового члена Наглядової ради НСТУ. Якщо ж депутатська фракція чи група, що обрала члена НСТУ, який достроково припинив повноваження, розформована, комітет Верховної Ради України, до компетенції якого віднесено питання телерадіомовлення, ухвалює рішення щодо порядку обрання члена Наглядової ради НСТУ. Оскільки депутатської групи "Партії "Відродження" у Верховній Раді України IX скликання немає, то Національна рада повідомить про це рішення Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, а також ПАТ "НСТУ" і Наглядову раду Суспільного мовника. Крім того, ще 11 січня 2018 року повноваження члена Наглядової ради від депутатської фракції політичної партії "Народний фронт" склав Віталій Портніков. Проте упродовж півтора року нової кандидатури до Національної ради ця депутатська група не подала. Відповідне подання від фракції надійшло до регулятора лише 12 липня 2019 року, однак до завершення роботи Парламенту VIII скликання Національна рада не встигла розглянути подану заяву на своєму засіданні. Тому це місце в Наглядовій раді лишилося вакантним і залишається таким і досі. Наразі членами Наглядової ради є 12 осіб: 6 представників від громадських об'єднань та асоціацій та 6 - від депутатських фракцій і груп (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.01.2020 29 січня член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін приїхав до Тернополя випробувати нову радійну концепцію регіонального мовлення. Раніше в інтерв'ю він розповів про те, що Тернопільську філію Суспільного обрали, щоб спробувати провести радійні ефіри в зміненому форматі на місці. "Мета була - приїхати й відпрацювати на прикладі UA: ТЕРНОПІЛЬ концепцію. Наша робота почалася напередодні в Києві. Ми о дванадцятій годині дистанційно провели редакційну нараду, підібрали теми, спікерів, визначили акценти, які хочемо зробити. Тобто ми разом готувалися й провели ці програми", - розповів Дмитро Хоркін. Ранковий ефір Українського радіо Тернопіль розпочався о 7:10. Разом із лінійною продюсеркою Іриною Моргун говорили про радіо, його майбутнє, а також про міжрегіональну співпрацю й обмін досвідом на різні теми (чи то ГРВІ, чи то децентралізація) задля того, щоб контент ставав ще цікавішим для слухача. Наступний ефір з 12:10 до 13:00 ведучі провели в незмінному складі. Темою були методи лікування ГРВІ та грипу. В ефірі прозвучало багато коментарів, підготовлених новинним відділом Суспільного з тернопільської лікарні. Протягом програми до студії телефонували слухачі й ділилися своїми рецептами боротьби з вірусними захворюваннями. Зазначимо, що за новою концепцією розвитку регіонального мовлення радіоведучі часто використовуватимуть цікаві формати ведення ефірів: синхрон, підготовлений завчасно новинарями, дзвінки до студії як в одному регіоні, так і міжрегіональний "живий" діалог. Дмитро Хоркін також розповів про зміни, завдяки яким, на його думку, робота радійників стане ефективнішою, а регіональне радіо - популярнішим: "Найближчі місяці все залишається, як є, у плані обсягів безпосереднього мовлення, але хотів би зробити акцент на ефірах о 12:10 та 17:10. Ми відпрацьовуємо рекомендовані формати, які оприлюднимо згодом. Це будуть саме рекомендації, а не вказівки. Адже на місцях продюсери, знаючи свій кадровий склад, особливості області, нюанси співпраці зі спікерами, місцевими політиками, бізнесменами, на свій розсуд можуть обрати, який формат на якому відрізку доцільний. Мені здається, що потрібно звернути більше уваги на інтерактив і на зворотний зв'язок, бо це один із великих плюсів радіо як засобу масової інформації, коли радіослухач має унікальну можливість висловитися, бути почутим і дізнатися думку інших радіослухачів із різних куточків області". За словами лінійної продюсерки радіо Тернопільської філії Суспільного Ірини Моргун, нині в чотирьох регіональних включеннях є програми різного тематичного спрямування - просвітницькі, суспільно-політичні, інформаційні та культурологічні. "Буває, що ми потрапляємо в умови, коли забезпечити якість усіх цих чотирьох відрізків досить складно. Іноді на це впливає людський чинник, іноді - технічні нюанси, які не дають змогу працювати на повну потужність. Те, що пропонують у новій радійній концепції, на мою думку, мало б бути не стільки в кількості відрізків, як у якості того, що звучатиме в ефірі. Це важливий нюанс", - каже Ірина Моргун. Також Ірина Моргун зазначила, що поки не впевнена, чи буде достатньо людського ресурсу в регіоні, щоб справді говорити про якість ефірних відрізків, передбачених у новій концепції. "Відтоді, як в Україні почали створювати суспільний мовник, ми зробили чимало, аби слухачі нам довіряли, - розповіла вона. - Нині ми, як місцевий мовник, по суті єдиний майданчик в області, куди можуть прийти громадські активісти, дослідники, краєзнавці, творчі люди й політики, щоб узяти участь у незаангажованих і неупереджених ефірах. Якщо часові відрізки скоротять наполовину й обласні осередки не мовитимуть у вихідні, наша локальна аудиторія, яка потребує різнопланової інформації саме про події в тій місцевості, де живе, може її недоотримати. Тому мені б хотілося, аби під час переходу на нову модель мовлення ми не вийшли в мінус щодо сподівань наших слухачів. Дмитро Хоркін після роботи в ефірі вислухав наші пропозиції і побажання, ми подискутували про наповнення випусків, продумали варіанти посилення інтерактиву зі слухачами. Цей робочий день був корисним для нас. Член правління Суспільного особисто побачив, як працює місцева редакція, а ми отримали новий досвід". Нагадаємо, раніше Дмитро Хоркін розповів про те, як зміниться регіональне мовлення Українського радіо (Джерело: Сайт ПАТ "НСТУ").
  • 30.01.2020 До Дня Закоханих столична мережева станція "Радіо Шансон" (Київ-101.9МГц, Ужгород-87.9МГц, Шостка-88.0МГц, Умань-88.5МГц, Львів-90.4МГц, Тернопіль-90.8МГц, Миколаїв-90.8МГц, Стрий-90.9МГц, Одеса-91.8МГц, Херсон-92.2МГц, Яремче-101.5МГц, Павлоград-102.2МГц, Луцьк-103.4МГц, Харків-103.5МГц, Кременчук-104.9МГц, Полтава-105.0МГц, Дніпро-105.3МГц, Кропивницький-106.7МГц, Кривий Ріг-101.0МГц, Бердянськ-101.0МГц, Запоріжжя-104.5МГц, Мелітополь-104.7МГц, Хмельницький-104.0МГц, Маріуполь-106.9МГц, Вінниця-107.0МГц, Суми-106.4МГц, Чернігів-106.8МГц, Черкаси-107.5МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) представляє гру - "Стріла Амура", де кожен власноруч може стати Амуром свого кохання! Пустіть стрілу в білу, або в червону кульку та виграйте чудовий подарунок до Дня Закоханих. По буднях з 30 січня по 14 лютого, о 10:30 в ранковому Хоть Би Шоу гра - "Стріла Амура". Партнер проекту - Столична Ювелірна Фабрика (Джерело: Сторінка "Радіо Шансон" у соцмережі Facebook).
  • 29.01.2020 Прем'єра на хвилі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.)! Станція запускає новий проект - "Мілітарі навігатор". Для чого вводять нові звання сержантського складу? Як розвиватимуться підрозділи територіальної оборони? Що змінюватимуть у системі закупівель? На ці та інші запитання "Армія FM" шукатиме відповіді щочетверга о 17:00 разом з посадовцями Міністерство оборони України та експертами у сфері оборони. Гість першого ефіру бойовий генерал Сергій Кривонос. Тема: підрозділи територіальної оборони (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 29.01.2020 Національна мережа "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Генічеськ-91.6МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Корюківка-99.9МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Благовіщенське-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпро-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Черкаси-104.1МГц, Скадовськ-104.2МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Ніжин-105.2МГц, Кропивницький-105.3МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Луцьк-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) представляє акцію "Хітове ліжко". Ваше велике кохання заслуговує на велике ліжко! ХІТ FM подарує його вам до Дня закоханих! Як виграти ліжко? Зробіть селфі із своєю половинкою та викладіть його у стрічку Instagram із хештеґом #хітовеліжко. УВАГА! Фото, викладені у сторіз не зможуть взяти участь в акції. Переможця буде лобрано 14 лютого поміж всіх, хто виклав селфі із хештеґом #хітовеліжко, о 8:49 в прямому ефірі ХІТ FM. І кохайте одне одного під ХІТ FM! Акція триває з 29.01.2020 по 14.02.2020. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 29.01.2020 Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики і проєкт "Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні", який реалізується в межах Плану дій Ради Європи для України на 2018 - 2021 рр., організували громадське обговорення законопроєкту у сфері медіа. В обговоренні беруть участь члени Національної ради і керівники структурних підрозділів регулятора. Під час виголошення вступного слова голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко пояснив, чим зумовлена необхідність такого закону. Він зауважив, що єдиний регулятор телерадіоінформаційної сфери не може адекватно регулювати медіа, бо нині чинні більше ніж чотири законодавчі акти, якими він має керуватися. Вони вже занадто застарілі й безнадійно відсталі від розвитку медіа. Проєкт закону увиразнює статус Національної ради і значно розширює її повноваження і не лише на телебачення та радіомовлення, а й інші новітні медіа. Олександр Ткаченко також сказав, що до робочої групи, яка розробляла проєкт, входили і представники регулятора та індустрії, яка загалом схвально його оцінила. Зауваження, які звучать нині, здебільшого стосуються лише 7-ми чи 9-ти його статей. Зі свого боку Олена Литвиненко, заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні, наголосила на міжнародних зобов'язаннях України, зокрема тих, що містяться в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Вона сказала, що європейські експерти опрацьовують проєкт з погляду його відповідності європейському законодавству і висловлять свої пропозиції до його новел. Було би дуже добре, зауважила вона, щоб між першим і другим його читаннями в Парламенті було достатньо часу, аби медіаспільнота змогла запропонувати свої зміни та покращення. Про необхідність гармонізації українського медійного законодавства з актуальним європейським сказав і Мартін Клауке, керівник відділу програм допомоги "Незалежне управління та демократизація" представництва Європейського Союзу в Україні. Він, зокрема, звернув увагу учасників на те, що після ухвалення закону, який максимально буде наближеним до вимог Директиви Європейського Союзу про аудіовізуальні медіапослуги, в Україні можна буде скористатися і європейськими програмами підтримки. Коли буде новий закон, з'являться нові можливості, зокрема і в межах програми ЄС "Креативна Європа". Кріштіна Розгоні, консультантка Ради Європи, нагадала учасникам обговорення, що законопроєкт про медіа розроблявся в Україні упродовж 15 років, і за цей час змінилися не лише люди, які над ним працювали, а й самі медіа. Сучасна спільнота, за її словами, не сприймає медіа у значенні переважно телебачення, як це було ще кілька років тому. Студенти, яким вона викладає, кажуть, що їхні дідусі й бабусі ще дивляться телевізор, а ось вони вже цілодобово споживають інформацію в інший спосіб. Тому розробка цього закону нині й актуальна, і складна водночас, адже треба врахувати всі законодавчі практики і подбати про те, щоб він не застарів швидко. Європейські експерти наполегливо працюють, щоби надати свої рекомендації, але фундамент уже є. У проєкті, на її думку, є гнучкість визначень і глибина підходів, отже, треба не втрачати терпіння, доопрацювати всі пропозиції, які надійдуть, і врешті завершити цей великий проєкт. Натомість член Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат Юрій Павленко повідомив, що члени Комітету, які представляють опозицію, ухвалили окрему думку про те, що наразі проєкт не варто представляти в Парламенті на перше читання, а відправити на доопрацювання. Учасники обговорення під час І і ІІ сесій заслухали інформацію про визначення в проєкті закону термінів, вимоги до змісту інформації, організацію надання медіасервісів, яку представив Микита Потураєв, заступник голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Член робочої групи, головний експерт із медійного права ГО "Центр демократії та верховенства права" Ігор Розкладай у ІІІ сесії докладно розповів про суб'єктів у сфері медіа та окремо про мовлення громад. Він зауважив, якщо чинний закон "Про телебачення і радіомовлення" більшою мірою стосується технологій, то нинішній проєкт більше про контент. Тобто він регулюватиме як лінійні, так і нелінійні медіа, а також певною мірою стосуватиметься контенту, що поширюється в онлайн-медіа та в соціальних мережах (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.01.2020 Завтра, у середу, 28-го січня, в День пам'яті Героїв Крут на UA: Українське радіо: 11:10: Вшанування пам'яті Героїв Крут у Києві та Чернігові. 13:15: Українська революція з січня 1918 до січня 1920: від Крут до Першого Зимового походу. Причини поразок. 20:50: Мить історії від Юрія Шаповала. На UA:Радіо Промінь: 8:05: Смолоскипна хода до Дня Крут. 9:05: Герої Крут - перші кіборги. 102 роки з дня бою під Крутами. На UA: Радіо Культура: 8:05: Про героїку трагедії Крут - історик Володимир Сергійчук. 9:05: Розповідь про щорічну кампанію на вшанування пам'яті полеглих у бою під Крутами. 9:30: Правда і міфи про Крути від історикині Аліни Понипаляк. 10:05: Вірші Олександра Олеся читає Тарас Компаніченко. 14:55: Мить історії від Юрія Шаповала. Бій під Крутами. 16:50: До роковин Крут. "Печенізька облога Києва" - дума на вірш Олександра Олеся. Виконує кобзар-бандурист Федір Жарко. 17:00: В День Героїв Крут гість "Імперативу" - Павло Подобєд, історик, співробітник Українського інституту національної пам'яті (Джерело: Інформацію надав Всеволод Чебодаєв).
  • 28.01.2020 28 січня 2020 року ТОВ "Телеканал "Прямий" отримало листом за вих. №17/120 від 24.01.2020 запрошення на засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, яке відбудеться 30 січня 2020 року об 11:00, для розгляду питання про результати планової виїзної перевірки Товариства за ліцензією НР №01430-м від 09.11.2018 на FM-радіомовлення. ТОВ "Телеканал "Прямий" хоче наголосити, що зазначене вище повідомлення отримано за два дні до засідання, що є прямим порушенням вимог частини 5 статті 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", відповідно до якої розгляд на засіданнях Національної ради питань про видачу, продовження, переоформлення ліцензії на телерадіомовлення або питання про застосування санкцій до ліцензіатів відбувається у присутності повноважних представників відповідних ліцензіатів, про що їх письмово повідомляє Національна рада не пізніш як за три дні до засідання. Також ТОВ "Телеканал "Прямий" звертає увагу, що 24 січня 2020 року Товариство отримало листа Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за вих. №17/83 від 21 січня 2020 року із запрошенням взяти участь у засіданні Національної ради, яке відбудеться 06 лютого 2020 року об 11:00, для розгляду того ж самого питання про результати планової виїзної перевірки компанії за ліцензією НР №01430-м від 09.11.2018 на FM-радіомовлення. Товариство з повагою ставиться до діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та співпраці з нею під час здійснення останньою нагляду за дотриманням законів України у сфері телерадіомовлення в межах неухильного виконання приписів національного законодавства України, що в тому числі визначають порядок запрошення ліцензіатів на засідання Національної ради. Дана ситуація викликає занепокоєння, оскільки є незрозумілими намагання прискорити розгляд питання про результати планової виїзної перевірки Прямий FM. Колектив телеканалу "ПРЯМИЙ" сподівається, що ця прикра помилка відповідальних осіб за документообіг апарату Національної ради, а не чергова спроба тиску на незалежне ЗМІ шляхом позбавлення ліцензії на радіомовлення (Джерело: Сайт телеканалу "Прямий").
  • 28.01.2020 Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 1024 від 11 грудня 2019 року "Про реалізацію експериментального проекту щодо рекламування на радіо окремих товарів (послуг) та осіб, що їх реалізують (надають)". Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення наголошує, що здійснює нагляд за розміщенням рекламних і спонсорських матеріалів відповідно до своїх повноважень. Постановою передбачено, що експеримент триватиме 2 роки від 1 січня 2020-го, і рекламу окремих товарів чи послуг та осіб, які їх реалізують (надають), можна розміщувати на радіо без поширення докладної інформації про ці товари і послуги за умови надання рекламодавцем цієї інформації розповсюджувачу реклами. Згідно зі статтею 13 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" регуляторний орган здійснює нагляд за дотриманням ліцензіатами вимог законодавства України щодо реклами та спонсорства у сфері телерадіомовлення. Водночас, керуючись вимогами абзацу 3 частини 1 статті 70 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", Національна рада стежить за дотриманням і забезпечує виконання вимог Закону України "Про рекламу" щодо спонсорства і порядку розповсюдження реклами на телебаченні й радіо. Стаття 13 Закону України "Про рекламу" встановлює вимоги щодо порядку розповсюдження такої реклами. З урахуванням викладеного, Національна рада повідомляє, що і далі в межах повноважень, на підставі та у спосіб передбачений чинним законодавством буде здійснювати нагляд за дотриманням ліцензіатами вимог законодавства України щодо реклами та спонсорства у сфері телерадіомовлення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.01.2020 Сьогодні вдень у Києві на частоті 88.4 МГц знову помічено тестове мовлення радіостанції "Прямий FM". Наразі при трансляції програм іноді спостерігається проблема зі звуком. Нагадаємо - тестове мовлення радіостанції у столиці велося вже кілька разів від часу з початку місяця (Власна інформація).
  • 28.01.2020 Марина Краминська стала директоркою ТРК "Лозова" (м. Лозова Харківської області - ред.). Рішення про її призначення депутати затвердили на сесії міської ради, 24 січня. Попередня керівниця Анна Красноперова написала заяву на звільнення за згодою сторін. Міський голова Сергій Зеленський подякував Анні Сергіївні за спільну роботу. Новій директорці телерадіокомпанії "Лозова" Марині Краминській побажав сил, натхнення й плідної роботи на благо громади. Краминська Марина Володимирівна: у 1984 році закінчила Харківський інститут інженерів комунального господарства за спеціальністю "Архітектура", кваліфікація - архітектор; у 2004 році закінчила Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України з відзнакою за спеціальністю "Державне управління", кваліфікація - магістр державного управління. З 1984 по 1993 рік працювала інженером відділу капітального будівництва Лозівського ковальсько-механічного заводу. З 1993 по 1998 рік - головний спеціаліст Управління архітектури Харківської обласної державної адміністрації. З 1998 по 2009 рік обіймала посади: консультанта, головного спеціаліста, завідуючої відділом з питань обліку житла та управління комунальною власністю, завідуючої відділом з питань внутрішньої політики Лозівської міської ради Харківської області. З квітня 2009 по листопад 2015 року очолювала телерадіокомпанію "Лозова" (Джерело: Сайт Лозівської міськради).
  • 27.01.2020 Не уявляєте без неї свого життя та готові на найважливіший крок? Напишіть історію свого кохання ведучим львівського "DУЖЕ Radio" (104.3МГц та Інтернет-мовлення 128k.) та отримайте шанс зробити пропозицію руки і серця в прямому ефірі радіостанції 14 лютого. Пишіть історію вашого кохання у Facebook messenger радіостанції "DУЖЕ Radio" та на Viber +38073 00 1043. Ведучі оберуть три найдушевніші історії. Пара, яка переможе, отримає шанс потрапити в прямий ефір до студії радіостанції. DУЖЕ Radio зробить ваше освідчення незабутнім! Така нагода буває лише один раз. Подарунки дарує "Odessa" (Джерело: Сторінка "DУЖЕ Radio" у соцмережі Facebook).
  • 27.01.2020 Вінницька радіостанція "Місто над Бугом" 101.8FM (101.8МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) запустила новий web-сайт! Кілька місяців на станції готувала для вас це масштабне оновлення і вклали у нього багато сил і турботи. Ось основні зміни: новий яскравий дизайн; зручний, а головне - видимий плеєр; найактуальніші новини та подкасти; хіт-парад, що оновлюватиметься щотижня; плейлист та розклад програм на кожен день; вікно фейсбук-стрімів та архів відео; цікаві опитування. Радіо "Місто над Бугом" 101.8FM запрошує вас на віртуальне новосілля! Переходьте - https://mistonadbugom.com.ua (Джерело: Сторінка радіо "Місто Над Бугом" 101.8 FM у соцмережі Facebook).
  • 27.01.2020 Голова Луганської обласної державної адміністрації - керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай також планує ініціювати виїзне засідання РНБО щодо проблем протидії ворожому контенту та інформаційної реінтеграції Донбасу. Про це він повідомив під час робочої наради з питань захисту інформаційного простору області, повідомляє пресслужба. "Інформаційну війну ми сьогодні програємо. Вздовж лінії розмежування чутний сигнал усіх сепаратистських FM-радіо. Аналогічна ситуація з російським телебаченням. Тому я звернувся до секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова з проханням про виділення мобільних комплексів, здатних ефективно протидіяти ворожому сигналу", - розповів Сергій Гайдай.. Представник Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України в Луганській області Володимир Горобець поінформував про загальну ситуацію в телерадіопросторі регіону. За його словами, днями має відбутися кодування супутникового сигналу 20 українських телеканалів, але більшість населення є користувачами кабельних мереж, власники яких переважно вже уклали відповідні угоди з медіагрупами, тож для них ситуація не зміниться. Крім того, найближчим часом у межах міжнародної технічної допомоги Луганщина отримає три цифрових передавачі (1 кВт) для розвитку мережі FM-мовлення вздовж українсько-російського кордону та поблизу лінії розмежування (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 27.01.2020 Анастасія Гудима очолила Координаційний центр мовлення національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ, Суспільне), який створений задля забезпечення інформаційних прав національних спільнот в Україні. Цю інформацію Анастасія Гудима підтвердила "Детектору медіа". "На жаль, на комерційних українських телеканалах майже немає контенту, що висвітлює проблеми національних меншин. Ми хочемо змінити цю ситуацію, тому плануємо створювати масштабні проєкти на всю Україну", - слова Анастасії Гудими із зустрічі з представниками грецької спільноти цитує пресслужба НСТУ. Вона як керівниця Координаційного центру мовлення Суспільного провела ряд зустрічей з спільнотами національних меншин, серед яких польська, чеська, грецька спільноти та житомирські обласні організацій національних спільнот. Як відомо, команда Координаційного центру мовлення національних меншин формується. У січні 2020 року на Суспільному відкрили вакансію креативного продюсера "Координаційного центру мовлення національних меншин". Анастасія Гудима раніше працювала у Львівській філії Національної суспільної телерадіокомпанії України, прийшла на обласне телебачення у 2014 році, була ведучою і шефредакторкою ранкової програми "Доброго ранку, Львове", пізніше стала продюсеркою редакції програм, лінійною продюсеркою телебачення. Входить до складу Редакційної ради НСТУ. Як писав "Детектор медіа", НСТУ відкрила вакансію керівника Координаційного центру мовлення національних меншин у вересні 2019 року. До обов'язків начальника управління "Координаційний центр мовлення національних меншин" входили планування виробництва для регіонального мовлення з тематики національних меншин, комплексне вивчення контенту власного та стороннього виробництва з тематики національних меншин, розроблення презентацій та інших пропозицій для розгляду керівництва ПАТ "НСТУ" і планування роботи управління відповідно до виробничих планів. Нагадаємо, 13 лютого 2018 року в Києві відбулося публічне обговорення проекту "Концепція мовлення національних меншин", під час якого кожна зі спільнот висловила свої побажання та зауваження. Про це детальніше читайте у репортажі з зустрічі "Мовлення національних меншин на Суспільному: почути кожного". У березні 2018 року Суспільний мовник опублікував нову редакцію "Концепції мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України", внісши у документ пропозиції та зауваження громадських активістів і працівників регіональних філій. Текст Концепції можна завантажити тут. Наразі редакції, які виробляють контент мовами національних меншин, працюють у Закарпатській, Чернівецькій та Одеській філіях Суспільного. Заплановане відкриття додаткових редакцій мовами нацменшин у складі журналістської одиниці в Маріуполі (контент грецькою мовою), Житомирі (контент чеською мовою) та Львові (контент польською мовою). Згідно з концепцією, у Києві має бути створений координаційний центр мовлення нацменшин у центральній дирекції. "Координаційний центр стане місцем, до якого з усіх куточків України буде надходити інформація про найбільш важливі для кожної спільноти події. За поданням координаційного центру загальнонаціональний мовник ("U?: Культура") буде створювати програми вищої якості, позаяк володіє кращим обладнанням і має в своєму арсеналі фахові кадри, які проблематично знайти в регіонах (наприклад, режисерів або операторів-постановників для зйомок документальних фільмів). До співпраці з координаційним центром планують залучити регіональних працівників Суспільного мовлення та представників національних меншин", - описано у концепції. Також редакції нацменшин мають виробляти новини у Закарпатській області (угорською мовою) і Чернівецькій області (румунською мовою), вести рубрики у ранкових шоу, виробляти щотижневу програму про культуру, мову, історію та традиції у записі мовою національної меншини з українськими субтитрами та використовувати музичні твори мовою нацменшин в ефірі регіональної філії з дотриманням чинного законодавства у сфері авторських прав (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 26.01.2020 Завтра, 27-го січня, в День пам'яті жертв Голокосту на хвилі UA: Радіо Культура лунатимуть такі програми і передачі: 8:05: Трагедія Голокосту в літературі. 9:05: Гість студії голова Київської єврейської громади Анатолій Шенгайт. 10:05: Вірші Пауля Целана - єврейського німецькомовного поета і перекладача у власному перекладі читає Петро Рихло. 10:10: 75 років після Освенцима: збереження пам'яті про Голокост. В студії Віталій Нахманович-історик, етнополітолог. 12:00: Хвилина мовчання. 12:05: Фальшива нота": вистава про Голокост, злочин і неминучість покарання, талант і злодіяння… Дідьє Карон, драматург і режисер (Франція), Михайло Рєзнікович, режисер, народний артист України. 14:00: Хоровий твір "Кадиш. Молитва для мертвих людей" шведського композитора Я. Мюльрада та "Кадиш-реквієм" Є.Станковича. 15:00: "Бабин яр. Голосами". Вірші Маріанни Кіяновської читає Галина Стефанова. 16:10. Модуль Знань. В студії історикиня Тетяна Пастушенко. Телефоном: Анатолій Подольський, директор Українського центру вивчення історії Голокосту. 16:50: Дмитро Клебанов. Симфонія №1 (пам'яті мучеників Бабиного яру). Частина 3. Виконавці: Людмила Лапушко, СО України, диригент І.Блажков. Запис 1992 року. 17:00: Вірші Дебори Фоґель у власному перекладі читає Юрко Прохасько (Дебора Фоґель - єврейська письменниця, філософ та літературний критик. Писала ідишем та польською мовою, а також івритом). 17:10: Про день пам'яті жертв Голокосту Оля Гнатюк, письменниця, перекладачка, професорка Варшавського університету та НАУКМА. 18:05: Дослідниця єврейського фольклору Міхаль Стамова - про пісні, написані в концтаборах та композиції, присвячені трагедії Голокосту. 21:00: Спецвипуск Радіотеатру - розмова про виставу "Фальшива нота" та фрагменти з радіоверсії вистави театру російської драми ім.Лесі Українки. Режисер Михайло Рєзникович (Джерело: Інформацію надав Всеволод Чебодаєв).
  • 24.01.2020 Правління Національної суспільної телерадіокомпанії України на конкурсі обрало менеджеркою "UA: Черкаси" - Віту Каюк, продюсером "UA: Херсон" - Рустама Авдєєва і продюсеркою "UA: Львів" - Ірину Сандуляк-Білоус. Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного. Загалом у конкурсному відборі 16-28 грудня 2019 року на продюсера "UA: Херсон" узяли участь 6 претендентів, на менеджера "UA: Черкаси" - 3, у відборі 2-16 січня на продюсера "UA: Львів" був один кандидат. Менеджерка Черкаської філії Суспільного Віта Каюк має вищу освіту за фахом "Облік і аудит", із 2012 року працювала в Черкаській ОДТРК, 2017-го переведена на посаду менеджерки напряму (з фінансових питань) "UA: Черкаси". Має досвід налагодження ефективної адміністративно-господарської роботи. Продюсер Херсонської філії Суспільного Рустам Авдєєв із 2008 до 2017 року працював режисером на телеканалі "UA: Херсон" (тоді - ОДТРК), займався реформуванням ранкової програми, пошуком нових форм, виходив у прямі ефіри як режисер, ініціював нові телевізійні проєкти. Має досвід як оператор, ведучий та інженер монтажу. Здобув освітній ступінь магістра з психології, кваліфікацію викладача вишу, учителя етики, естетики та художньої культури, керівника молодіжних театральних колективів. Із 2015 року є головним редактором кримського інформаційного ресурсу "Радіо "Куреш". Також із грудня 2017-го - журналіст Центру журналістських розслідувань. За словами Рустама Авдєєва, він має на меті збільшити власне виробництво регіонального мовника, приділяючи увагу історико-просвітницьким проєктам, програмам, що висвітлюватимуть життя на Херсонщині національних меншин і корінного народу Криму - кримських татар. Також він планує співпрацювати з іншими філіями Суспільного мовника. Ірина Сандуляк-Білоус навчалася на факультеті журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Раніше працювала над запуском нішевого телеканалу новин "24", створенням "із нуля" локальної радіостанції "FM Галичина" та перезапуском телеканалу ZIK. У 2015-му розпочала співпрацю з телеканалом Current Time "Радіо Свобода". У червні 2018 року очолила "Українське радіо Львів", а в грудні 2019-го почала виконувати обов'язки продюсерки "UA: Львів". За її словами, щоб бути ще ближчими до аудиторії, філія нині активно розвиває діджитал-платформи. Нагадаємо, у грудні 2019 року Уляна Антоник, яка з грудня 2017 року обіймала посаду продюсерки Львівської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України (канал "UA: Львів" і "Українське радіо. Львів"), залишила Суспільне. Додамо, 10 грудня 2019 року закінчився термін роботи продюсера філії "UA: Херсон" Василя Середюка та менеджера "UA: Черкас" Євгена Старинця, які обіймали ці посади з грудня 2017 року. На їхнє місце у Національній суспільній телерадіокомпанії України оголосили конкурс (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 24.01.2020 На трьох канал "Українського радіо" - Першому каналі "Українського радіо", радіо "Промінь" і радіо "Культура" - зросте кількість спецпроєктів із регіонів, які будуть виробляти як штатні працівники Суспільного, так і залучатимуть людей зі сторони. Про це в інтерв'ю пресслужбі Суспільного сказав член правління, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. "У цьому році 500 тисяч гривень виробничого бюджету на Українському радіо закладається окремо саме на регіональні спецпроєкти. А це можливість залучення людей на гонорарній основі", - сказав він. Пан Хоркін вважає, що це важливий сигнал і для працівників Суспільного, і, можливо, для інших талановитих радійників у регіонах. Дмитро Хоркін навів одну з можливих тем спецпроєкту. "Наприклад, у травні наближається пляжний сезон в Одесі. Чому б не зробити спецпроєкт про те, як там підготовлені готелі, пляжі? Це може бути цикл програм, який триватиме місяць, два місяці, квартал", - додав Дмитро Хоркін. Нагадаємо, для регіональних радіо Суспільного залишать два відрізки в ефірі "Українського радіо" - о 12:10 і 17:10 по буднях. Як писав "Детектор медіа", на радіо "Промінь" і радіо "Культура" залучатимуть регіональних журналістів зі штату Суспільного та інших ЗМІ. Зокрема, на музично-молодіжному радіоканалі "Промінь" у ранковому шоу з'являться постійні щоденні десятихвилинні програми про місцевий шоу-бізнес. На радіо "Культура" звучатимуть вистави та опери з різних міст України (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 24.01.2020 На радіо "Промінь" і радіо "Культура" планують посилити регіональний контекст. Регіональні журналісти та оглядачі, які працюватимуть у штаті Суспільного мовлення або в інших медіа, матимуть включення у ранковому шоу на "Промені". Про це в інтерв'ю пресслужбі Суспільного сказав член правління, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. "Ми побачили, наприклад, що загальнонаціональний ефір, зроблений із Києва, але із залученням регіональних журналістів - щоденна програма "Вся країна", яка виходить об 11:10 - найбільш досконала. Тому що київська студія стає певним модератором: включаються журналісти через радіоміст або телефоном й обговорюються регіональні теми у всеукраїнському розрізі. Це дуже добре. Ми хочемо поширити ці практики на радіо "Промінь" і радіо "Культура"", - сказав Дмитро Хоркін. За його словами, на музично-молодіжному радіоканалі "Промінь" у ранковому шоу з'являться постійні щоденні десятихвилинні програми про місцевий шоу-бізнес: які сьогодні ввечері будуть концерти, вечірки, фестивалі. Місцеві музичні журналісти й оглядачі місцевого шоу-бізнесу та мистецтва матимуть обов'язкові включення із цих обласних центрів. "А щодо третього каналу - радіо Культура - вже розпочали активну роботу. Вона набула небувалих масштабів, напевно, за всю історію радіостанції з 2003 року. Щотижня з п'ятниці до неділі - у нас програми великих форм, тригодинні опери, дво-, тригодинні театральні вистави, радіоконцерти. І ми порахували, що понад 60 % усіх цих вистав, концертів й оперних трансляцій записів саме з регіональних театрів. У нас прозвучала розкішна опера з Харківського театру опери та балету, Дніпровського, із Львівської опери був Різдвяний концерт. Ми будемо розширювати ці горизонти. Чому б не записати вистави Рівненського театру, Волинського?", - зазначив пан Хоркін. Наразі у компанії працюють над моделлю, тож на Суспільному відкриті для різних експериментів у форматі. На "Українському радіо" хочуть залучати до співпраці не тільки журналістів зі штату, а й оглядачів з інших ЗМІ, які добре знають життя регіону. "Ми хочемо поставити на перше місце інтереси наших слухачів, а не штатний розпис", - додав Дмитро Хоркін. Нагадаємо, для регіональних радіо Суспільного залишать два відрізки в ефірі "Українського радіо" - о 12:10 і 17:10 по буднях (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 24.01.2020 Регіональні радійники з філій Національної суспільної телерадіокомпанії України продовжать працювати у відрізках о 12:10 і 17:10 по буднях в ефірі "Українського радіо". Від ранкових відрізків у НСТУ планують відмовитися. Про це в інтерв'ю пресслужбі Суспільного сказав член правління, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. "Зараз ми маємо гарні показники по відрізках о 12:10 і 17:10 по будням. Там і випуски новин, і прогноз погоди, й анонси, і токшоу. Наші регіональні колеги продовжать працювати й надалі у цих відрізках в ефірі", - сказав він. За його словами, протягом останніх двох кварталів є просідання добової кривої о 7:10 згідно з даними індустріальної панелі радіокомітету Незалежної асоціації мовників. "Тож від регіональних врізків у цей час плануємо відмовитись", - зазначив Дмитро Хоркін. Нагадаємо, наразі регіональні радіостанції мають на першому каналі Українського радіо 2 відрізка по 50 хвилин (7:10 (крім вихідних), 12:10, 17:10), і четвертий відрізок о 20:10 тривалістю 40 хвилин. Додамо, з 5 жовтня 2019 року у вихідні дні регіональні редакції "Українського радіо" перестали мовити у ранковому слоті з 7:10 до 8:00 на хвилях Першого каналу "UA: Українське радіо" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 24.01.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення запрошує керівника або уповноважену особу ТОВ "Телеканал "Прямий", м. Київ, взяти участь у засіданні Національної ради, яке відбудеться 30 січня 2020 року об 11:00, для розгляду питання про результати планової виїзної перевірки компанії за ліцензією НР № 01430-м від 09.11.2018 на FM-радіомовлення. Засідання відбудеться у приміщенні Національної ради за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, 2, 5 поверх, зала засідань. Відповідно до наказу голови Національної ради від 16.01.2018 № 5а/1 реєстрація представників ліцензіата починається за півгодини до початку засідання і здійснюється протягом години за умови надання документів, які засвідчують їх право представляти інтереси ліцензіата, та документів, що засвідчують особу представника. Рекомендована кількість представників ліцензіата - не більше ніж дві особи (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.01.2020 24 січня в рамках реалізації проєкту EU4Digital "Підтримка цифрової економіки та суспільства у Східному партнерстві" відбувся семінар із питань вивільнення та перепризначення діапазону частот 700 МГц в Україні. У ньому взяли участь представники експертної групи EU4Digital (Ernst&Young), Міністерства цифрової трансформації, Держспецзв'язку, НКРЗІ, ДП "УДЦР" та провідних операторів зв'язку. Національну раду на заході представляли керівник апарату Сергій Кучерук, керівник та працівники управління частотного ресурсу та технічного контролю Тамара Мироненко, Дмитро Кардаш, Євген Шишко і заступник начальника відділу міжнародного співробітництва та євроінтеграції Ганна Мазарська. Учасники семінару обговорили законодавство, що унормовує використання смуги частот 700 МГц, і наявність чинних ліцензій у діапазоні 700 МГц. Також ішлося про майбутні перспективи використання діапазону 700 МГц, розподіл спектру і про можливі завади, які можуть виникати від сусідніх країн, які використовують смугу 700 МГц (насамперед це перешкоди, які можуть виникати під час перехідного періоду). Представники від Національної ради презентували позицію регулятора стосовно перепланування смуги 470-694 МГц для потреб телерадіомовлення. На семінарі також було приділено увагу розробці дорожньої карти щодо дій, які необхідно виконати для вивільнення діапазону 700 МГц, механізмів компенсації, першочергових змін до законодавства та адміністративних заходів для реалізації впровадження в Україні технології мобільного зв'язку 5-го покоління (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.01.2020 Відповідно до постанови Верховної Ради України "Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру" починаючи з 2012 року в Україні щорічно 27 січня на державному рівні відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу керівників телерадіоорганізацій на необхідність внесення цього дня відповідних змін до програм теле- і радіопередач. У час німецької окупації в роки Другої світової війни територія України стала одним із осередків численних переслідувань за расовою, етнічною, національною приналежністю та масових страт єврейського населення. Так, за статистикою, серед 6 мільйонів загиблих євреїв від нацистської політики терору понад 1,5 мільйони були нашими співгромадянами. На міжнародному рівні офіційне вшанування загиблих внаслідок Голокосту 1933 - 1945 років розпочалося після 60 років тих трагічних подій, коли була ухвалена резолюція Генеральної Асамблеї ООН у 2005 році. Її співавторами стали майже 100 держав. Зокрема, Україна була однією з країн-ініціаторів підписання цього документа. Крім збереження пам'яті про невинно закатованих, підтримана резолюція покликана нагадувати про необхідність виховання толерантності, терпимості й поваги до прав людини, щоб убезпечити майбутні покоління від повторення ганебних помилок та страшних злочинів минулого. Тож, 27 січня, коли увесь світ згадує одну з найтрагічніших сторінок в історії людства, Національна рада закликає вітчизняних телерадіомовників вшанувати пам'ять жертв нацистських репресій і рекомендує при плануванні програм і передач на цей день керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.01.2020 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков заявив, що законопроект про медіа (№2693) буде доопрацьовано. Про це спікер сказав під час брифінгу в Одесі, відповідаючи на питання журналістів, коли він очікує голосування за законопроєкт про медіа, передає УНІАН. "Станом на сьогодні дійсно багато палких дискусій. Я думаю, що цей законопроєкт буде доопрацьовуватися, в тому числі з урахуванням думки журналістської спільноти. Там є і правильні речі, та речі, які потребують додаткових консультацій", - сказав Дмитро Разумков. Нагадаємо, 27 грудня 2019 року група народних депутатів зареєструвала законопроєкт № 2693 "Про медіа". Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба. Законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації. Центр демократії та верховенства права закликав профільний комітет Верховної Ради та парламент провести ефективне обговорення і розгляд поправок до законопроєкту про медіа з метою ухвалення якісного закону в першій половині 2020 року. Інтернет-асоціація України (ІнАУ) пропонувала парламентським комітетам повернути законопроєкт авторам на доопрацювання. 15 січня 2020 року група народних депутатів від фракції "Європейська солідарність" зареєструвала альтернативний проєкт закону "Про медіа" № 2693-1. Його авторами стали Микола Княжицький, Володимир В'ятрович, Софія Федина, Вікторія Сюмар, Володимир Ар'єв, Ірина Фріз, Олег Синютка та Іванна Климпуш-Цинцадзе (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 23.01.2020 Кабінет Міністрів України призначив генеральним директором Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення Сергія Мікрюкова. Відповідне розпорядження № 14-р від 15 січня оприлюднене на Урядовому порталі. З грудня 2018 року Сергій Мікрюков виконував обов'язки гендиректора Концерну РРТ. Раніше він був технічним директором Концерну. До грудня 2018-го Концерну РРТ протягом року очолював Петро Семерей (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 23.01.2020 Ексклюзивне кулінарне шоу від Олени Єлагіної та фуд блоґерки, учасниці МастерШеф, Катерини Фостик - "Все кулінарне просто" - стартує в ефірі вінницького радіо "Місто над Бугом" 101.8FM (101.8МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) у п'ятницю 24 січня о 10:20. Щотижня в прямому ефірі ведучі здійснюватимуть зі слухачами цікаву мандрівку до кулінарного світу, а також дадуть змогу під час програми здогадатись про яку страву іде мова і написати назву у коментарях до відео трансляції прямого ефіру у Facebook. Автор першої правильної відповіді отримає приз. Готові перевірити свої кулінарні знання?! (Джерело: Сторінка радіо "Місто Над Бугом" 101.8 FM у соцмережі Facebook).
  • 23.01.2020 Через відпустки і лікарняні кількох членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення немає кворуму для проведення засідання, що планувалося на 23 січня, таким чином, воно не відбудеться. Про наступну дату засідання буде повідомлено додатково (Джерело: Сайт Нацради).
  • 22.01.2020 Столична радіостанція "Джем FM" (95.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) дарує принтер у проекті "Степлер, принтер, два столи"! Надсилайте свої лайфхаки, які ви використовуєте у роботі або просто в офісі, на студійний Viber на номер (093) 060-08-50. А вже 10 лютого "Джем FM" обере найкращий з них! Автор цього переможного лайфхаку отримає лазерний принтер HP Neverstop Laser. Це перший у світі лазерний принтер без картриджа для роботи в офісі чи вдома! Якщо ви багато друкуєте, то він стане справжнім порятунком, бо принтер супер економний та має незмінно високу якість друку. Радіо "Джем FM" робить ваше робоче життя приємним та ефективним! Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 22.01.2020 З ініціативи індустрії Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 9 січня ухвалила рішення про створення робочої групи для удосконалення Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Перше засідання робочої групи відбулося за участі членів Національної ради Валентина Коваля, Максима Онопрієнка, Олега Черниша, працівників структурних підрозділів Національної ради та представників індустрії. Нагадаємо, що відповідний регуляторний акт з'явився у лютому 2012 року як відповідь на ініціативу ухвалення змін до закону "Про телебачення і радіомовлення". Його нова редакція, у розробленні якої брали участь представники телерадіоінформаційної сфери, була затверджена рішенням Національної ради від 23 липня 2015 № 1146 та зареєстрована у Міністерстві юстиції України 11 серпня 2015 року за № 967/27412. Як зазначив Валентин Коваль, у 99% випадків порушень телерадіоорганізаціями вимог цього регуляторного акта мовники посилаються на технічні причини, через які у певний час на екрані не було стилізованого зображення, яке відповідає пам'ятному дню, інформації у рухомому рядку чи оголошення хвилини мовчання. Крім того, найчастіше відповідної інформації бракує в нічні години, коли, власне, аудиторія теле- і радіопрограм є мінімальною. Під час розгляду кожного такого випадку члени Національної ради прислухаються до пояснень керівників компаній і в разі переконливих доводів не застосовують санкції "оголошення попередження", однак у цих питаннях є принциповими і дотримуються підходу, що всі мовники мають однакові права та однакову відповідальність перед законом. Тому, загалом, санкцій досить багато. У процесі регулювання цього питання стало зрозуміло, що деяким мовникам, а це переважно нішеві канали (дитячі, музичні, соціального спрямування), досить складно, а часом і нелогічно дотримуватися всіх пунктів, передбачених Правилами. Наприклад, іноді картинка з музичного кліпу дисонує зі свічкою на екрані, на телеканалі для дітей, де переважно демонструються мультики, також таке стилізоване зображення не вкладається у здоровий глузд, на телеканалі "ЧП. ІNFO" зображення свічки може накладатися на зображення людини, яка перебуває у розшуку, й невідомо, чи вона ще жива - тому свічка буде недоречною. Саме від цих каналів надійшла пропозиція перегляду документа та врахування всіх нюансів. Хоча в жодній країні немає подібних регуляторних актів, вітчизняна індустрія на цьому етапі суспільного розвитку, коли упродовж багатьох років тоталітарного режиму більшість історичних фактів української державності замовчувалися, не заперечує необхідності інформування громадськості про дні пам'яті й трауру, однак звертає увагу на можливість більш індивідуального підходу кожною компанією до виконання загальних вимог. Звучала пропозиція, що потрібно передбачити певну кількість інформування, а кожний мовник обиратиме, як це робити - чи ставити стилізоване зображення, чи повідомляти про пам'ятні дати в передачах новин та інших програмах, чи транслювати документальні або ж художні фільми. Ці пропозиції стосуються саме днів пам'яті, а не траурних днів, щодо яких чинні Правила є коректними. Також з огляду на перспективу ухвалення нового медійного закону всі учасники робочої групи погодилися з пропозицією обговорювані зміни внести саме до відповідної статті проекту законодавчого акта, а вже після його ухвалення змінювати і самі Правила мовлення у дні пам'яті і трауру (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.01.2020 До 2009 року у Бердичеві Житомирської області не було жодної FM-радіостанції, а на приймачі відповідного діапазону у місті ледь-ледь "ловились" житомирські станції. За кілька років до цього укрчастотнагляд прорахував для міста чотири частоти і дві з них незабаром виставив на конкурс. За його результатами вже у 2009 році розпочали мовлення "Live FM" на частоті 102.0 МГц та "Рекорд FM" на частоті 105.2 МГц. Дві інших частоти довго не виставлялись на конкурс, і лише в 2016 році була виставлена частота 107.1, яку виграло Українське радіо, яке в цьому ж році почало мовлення, а у 2018 році була "освоєна" остання з прорахованих частот - 103.0, на якій зараз мовить мережева радіостанція "Power FM". Минулоріч було знову прораховано для Бердичева чотири частоти, дві з яких були виставлені на конкурс, який відбувся в листопаді минулого року. Частоту 87.9 виграла мережа державної радіостанції "Армія FM", яка і розпочала тестове мовлення буквально кілька тижнів тому. А частоту 97.5 виграла Рівненська радіостанція "Радіо УНА". По телефону її представники повідомили, що розпочнуть мовлення трохи пізніше, десь до кінця року, адже за умовами конкурсу в них є рік для організації мовлення. Цікаво те, що остання частота розігрувалась у конкурсі для місцевого мовлення, а брали участь в ньому львівська і рівненська радіостанції. Про участь в цьому конкурсі комунального бердичівського радіомовлення ніяких слідів знайти не вдалось. Можливо, воно братиме участь у конкурсі на дві частоти, які залишились ще невикористаними (94.2 і 94.9 МГц), адже збільшене фінансування вже передбачено в міському бюджеті на 2020 рік (Джерело: Портал "РІО Бердичів").
  • 20.01.2020 Столична мережева станція "Радіо РОКС - Україна" (Київ-103.6МГц, Суми-89.1МГц, Первомайськ-91.3МГц, Кременчук-92.3МГц, Ніжин-96.2МГц, Житомир-100.7МГц, Гірник-104.1МГц, Кривий Ріг-104.3МГц, Генічеськ-105.3МГц, Полтава-107.8МГц, Львів-89.1МГц, Харків-89.3МГц, Охтирка-100.2МГц, Маріуполь-104.6МГц, Хмельницький-107.1МГц, Одеса-90.2МГц, Дніпро-90.5МГц, Миколаїв-100.8МГц, Вінниця-101.4МГц, Черкаси-102.4МГц, Запоріжжя-100.8МГц, Кропивницький-101.9МГц, Тернопіль-103.5МГц, Херсон-107.6МГц, Чернігів-107.7МГц, Краматорськ-101.7МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. та Інтернет-мовлення 128k.) розпочинає акцію "Хочу квиток на Uriah Heep". Торік ми відсвяткували ювілей культових британців на відстані. Але зараз вони їдуть до нас, щоб розділити свято особисто! Хочете бути там? Зареєструйтесь у формі на сайті радіостанції, вкажіть назву свого улюбленого хіта Uriah Heep і чекайте на своє ім'я в ефірі. Імена переможців оголошуються з 3 по 6 лютого о 16:30. Акція триває з 20.01.2020 по 06.02.2020. Заявки приймаються до 12:00 06.02.2020. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 20.01.2020 А ось і ще одна особлива година музики на хвилі львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення). З понеділка до четверга з 19:00 до 20:00, цілих 60 хвилин красивих композицій романтичного напрямку різних років. Спеціально для слухачів Файного радіо FM Галичина у вечірньому шоу "Все включено" - особиста година музичного натхнення! Справжні почуття та правдиві емоції на хвилях Файного радіо FM Галичина (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 19.01.2020 Столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) вирішила присвятити всі свої завтрашні ефіри Захисникам ДАПу. 7:00-10:00 Ранкове шоу "Рота підйом!". Нікіта Грос і Анастасія Сіроговся прокинуться з першими проміннями сонця, аби ваш ранок був інформаційно насичений. 10:10-11:00 "Мілітарна історія". Андрій Давидов та Олександр Сурков згадають героїчну оборону аеропорту. 17:00-18:00 Захисник ДАПу Кирил Недря розповість про перший живий контакт з росіянами. 18.45 - у програмі "Будемо жити" Мар'ян Споденко згадає про бої за аеропорт (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 19.01.2020 Нині дротове радіо не в пошані. З різних причин його намагаються вимкнути, а пошкоджені лінії не ремонтувати. Багато хто відмовився від доброго старого дротового радіомовлення й на Черкащині. А ось у лівобережній частині Черкаської області, зокрема в Чорнобаї, традиційне мовлення перестало працювати після великої бурі зі зливою влітку 2017 року. Змовкли голоси місцевих мовців і в Золотоноші та Драбові. Але редакторка місцевого радіо з Чорнобая Лариса Пономаренко не здалася. Її зусилля підтримали депутати районної ради, надавши кошти на відновлення місцевого радіо. Однак з огляду на сучасні віяння вирішили до дротового радіомовлення не повертатися, а через Національну раду з питань телебачення і радіомовлення добилися надання частоти в ефірі, тобто налагодили FM-мовлення. Одержавши необхідні дозволи, придбали апаратуру, облаштували сучасну радіо­студію. Тепер "Чорнобаївська хвиля", як назвали місцеву радіо­станцію, вестиме передачі двічі на день, а слухати їх можна через радіоприймачі або мобільні телефони. Голос із Чорнобая почують і в Золотоноші, Драбівському районі та в Оржиці на Полтавщині (Джерело: Сайт газети "Урядовий кур'єр").
  • 17.01.2020 "Громадському радіо" потрібні журналісти на сайт та репортери. Про це написав у Facebook виконавчий директор ГО "Громадське радіо" Кирило Лукеренко. Журналістів та репортерів для "Громадського радіо" шукають у Києві. Резюме і супровідні листи потрібно надсилати на електронну пошту . Також проєкт "Телебачення Торонто" відкрив вакансію менеджера з реклами. Вимоги до претендентів: досвід продажів рекламних інтеграцій для ютуб-каналів; наявність бази контактів з бізнесами; комунікабельність, вміння домовлятись; адекватність (пріоритетна якість). Що потрібно буде робити: шукати та знаходити клієнтів; робити так, щоб вони захотіли купити рекламу, а потім ще раз. Про себе та свій досвід кандидатам треба писати на адресу . Раніше повідомлялось, що канал "UA:Крим" шукає випускового редактора, спецкореспондентів, відеографа і репортерів (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 17.01.2020 Столична радіостанція "Київ FM" (98.0МГц та Інтернет-мовлення) хоче звернути увагу слухачів на те, що з понеділка, 20-го січня, змінюється час виходу деяких програм, а саме: "Київ:Вголос" ви зможете слухати з 11:00 до 11:30; "КиївІнтерАктив" - з 11:30 до 13:00. Тож, не пропустіть свої улюблені програми на Київ FM (Джерело: Сторінка радіостанції "Київ FM" у соцмережі Facebook).
  • 17.01.2020 Радіоверсія програми "Сильна доля" від сьогодні на UA: Радіо Промінь! Живий звук, 12 концертів та ексклюзивні інтерв'ю. Першим героєм став Юрко Юрченко (Yurcash / Юркеш). Слухайте "Сильну долю" за цим лінком (Джерело: Сторінка UA:Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 17.01.2020 Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді України прийняти проєкт закону про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України) за основу в першому читанні. Таке рішення більшість членів комітету ухвалили на засіданні 17 січня. Метою ухвалення законопроекту є усунення чинників, які негативно впливають на розвиток Національної суспільної телерадіокомпанії України. У проекті внесли зміни про те, що у своїй діяльності НСТУ керується також законом "Про акціонерні товариства", що НСТУ також поширює інформацію в мережі Інтернет, зокрема он-лайн, про джерела фінансування НСТУ, внутрішній та зовнішній аудит НСТУ, більш чітко прописані обов'язки наглядової ради Суспільного, правління НСТУ, редакційної ради НСТУ та інше. Інтернет-видання "Детектор медіа" публікувало порівняльну таблицю чинної редакції закону з редакцією закону з урахуванням запропонованих змін. Звідти відомо, що депутати хочуть не менше половини бюджетного фінансування НСТУ спрямувати на контент. Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила Закон України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" у 2014 році, зі змінами у 2015, 2016 і 2017 роках (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 17.01.2020 Із початку до середини січня частина програм "Українського радіо" були на канікулах. Із 20 січня вони повернуться в ефір. Серед програм, які були на канікулах, є "А серйозно?" з ведучими Наталею Соколенко і Богданом Буткевичем і "Бути здоровим" з Оленою Григорович і Тамарою Гусейновою. Останні випуски цих програм вийшли в грудні 2019 року. Зокрема, "А серйозно?" можна буде почути у понеділок 20 січня о 19:10. Про це інтернет-виданню "Детектор медіа" сказала ведуча Наталя Соколенко. Наступна програма "Бути здоровим" вийде 22 січня, зазначено у програмі. У той же час, наразі у радіопрограмі не зазначено дати, коли вийдуть свіжі випуски нічного шоу "Нічна вахта" з ведучими Мартою Мольфар і В'ячеславом Соломкою та програми про корупцію і кримінал "Справа честі" з Любомиром Ференсом. Поки що у січні в ефірі звучать повтори цих програм. Нагадаємо, з червня 2019 року щочетверга о 19:30 в прямому ефірі "Українського радіо" виходила програма "Справа честі" Любомира Ференса. У літньому сезоні було заплановано 12 випусків із перспективою продовження. Прямоефірну щоденну програму "Нічна вахта" із 1 серпня 2019 року вели тиждень через тиждень Марта Мольфар і В'ячеслав Соломка. Із січня 2019 року щопонеділка о 19: 10 на "Українському радіо" виходить політично-сатиричного проект "А серйозно?" з Богданом Буткевичнм та Наталією Соколенко. Програма "Бути здоровим" із Оленою Григорович і Тамарою Гусейновою виходить щосереди об 11:08 у прямому ефірі з 2018 року (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 17.01.2020 16 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні ухвалила рішення відмовити ТОВ "Буковинська хвиля" (позивні "Буковинська хвиля"), м. Чернівці, у продовженні ліцензії на ефірне місцеве радіомовлення з використанням частоти 100.0 МГц у Чернівцях. Підставою стали порушення законодавства про телебачення і радіомовлення, яких припустилася компанія за період своєї діяльності. За час дії ліцензії компанія отримала 4 санкції Національної ради - одне попередження і три штрафи. Попередження було оголошено у 2013 році через недотримання частини сьомої статті 27 і частини восьмої статті 28 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - недотримання умов ліцензії в частині програмної концепції мовлення. Штрафи були застосовані до ліцензіата у 2017 - 2018 роках через недотримання трансляції обов'язкової частки пісень державною мовою (двічі) і невиконання рішення регуляторного органу й неусунення порушень в установлені терміни. Відповідно до пункту б) частини сьомої статті 33 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" регуляторний орган може відмовити у продовженні строку дії ліцензії на мовлення, якщо упродовж терміну дії ліцензії ліцензіат порушував її умови та вимоги законодавства, і ці порушення є підтвердженими рішеннями і санкціями Національної ради, які не скасовані у визначеному законодавством порядку або відповідними судовими рішеннями. Зважаючи на ці обставини, регулятор не продовжив термін дії ліцензії "Буковинській хвилі" на новий термін. Ця частота з обсягом мовлення 24 год. на добу згодом буде виставлена на конкурс (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.01.2020 Хочете більше музики? Тільки хіти? Та лееегко! Щодня, з 15:00 по 16:00 - цілих 60 хвилин, тільки топові хіти музичного світу! Спеціально для слухачів львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення). І головне, ціла година музики без реклами. Слухайте найкраще на хвилях Файного радіо "FM Галичина" (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 16.01.2020 Увага! Столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) шукає авторів військової літератури! На "Армії FM" хочуть, аби твори про російсько-українську війну звучали в її етері! Проект із назвою "Читає автор" щодня звучить на військовому радіо. В ньому автори самі зачитують уривки зі своїх творів. А ви слухаєте про війну на Донбасі, не відриваючись від своїх справ. Армія FM закликає всіх, хто пише про російсько-українське протистояння, приходити на станцію. Військова література потрібна! (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 16.01.2020 16 січня на засіданні регуляторного органу було затверджено Звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2019 рік. Незабаром його буде оприлюднено на офіційному web-сайті Національної ради. До 1 лютого Звіт буде передано до Верховної Ради України і Президента України. Регуляторний орган щорічно готує звіт про свою діяльність відповідно до норм частин другої та третьої статті 16, частини другої статті 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.01.2020 На засіданні 16 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення затвердила склад Громадської комісії, яка опрацьовуватиме документи громадських об'єднань і асоціацій для обрання членів Наглядової ради ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" у сферах місцевого самоврядування, фізичного виховання та спорту, журналістики. Як повідомлялося раніше, Національна рада проведе три конференції для громадських об'єднань і асоціацій, що діють у сфері місцевого самоврядування, фізичного виховання та спорту і журналістики, аби обрати нових членів Наглядової ради НСТУ у зв'язку із припиненням повноважень попередніх членів від цих сфер. Відповідно до розділу ІІІ Порядку проведення конференцій для здійснення громадського контролю за процесом обрання Наглядової ради НСТУ має бути створена Громадська комісія, яка здійснює оцінку відповідності об'єднань вимогам, визначеним Законом України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". За результатами проведеної оцінки Громадська комісія вносить відповідні рекомендації Національній раді. До складу комісії входять не більше ніж по 3 представники від Громадських рад при п'яти визначених державних органах. Представників до складу Громадської комісії делегували Громадські ради при трьох інституціях: Національній раді, Державному комітеті телебачення і радіомовлення України і Міністерстві освіти і науки України. Відповідно до Порядку проведення конференцій Національна рада затверджує склад Громадської комісії після закінчення 30-денного строку з фактично делегованих представників. Відтак членами Громадської комісії стали: Олена Андрієнко, Сергій Бойко, Ольга Большакова, Віра Іванчук, Наталія Клітна, Анна Кондратьєва, Світлана Коробіна, Едуард Романченко, Сергій Томіленко. Перше засідання Громадської комісії заплановано на 21 січня. Нагадаємо, Національна рада 5 і 20 грудня 2019 року своїми рішеннями припинила повноваження трьох членів Наглядової ради ПАТ "НСТУ" за їх власними заявами: Віктора Тарана, який був обраний від сфери місцевого самоврядування, Володимира Бринзака, який обирався від сфери фізичного виховання та спорту, і Тетяни Лебедєвої, яка обиралась від сфери журналістики (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.01.2020 У Верховній Раді 15 січня 2020 року група народних депутатів від фракції "Європейська солідарність" зареєструвала альтернативний проєкт закону "Про медіа". Законопроєкт зареєстровано під № 2693-1. Його авторами стали нардепи від фракції "Європейська солідарність": Микола Княжицький, Володимир В'ятрович, Софія Федина, Вікторія Сюмар, Володимир Ар'єв, Ірина Фріз, Олег Синютка та Іванна Климпуш-Цинцадзе. Зараз законопроєкт передано на розгляд керівництву. Станом на момент публікації новини 16 січня тексту законопроєкту і супровідних документів на сайті Ради не було. Як писав ДМ, 27 грудня 2019 року група народних депутатів зареєструвала законопроєкт № 2693 "Про медіа". Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба. Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації. Нагадаємо, 13 листопада голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник голови Микита Потураєв публічно презентували концепцію майбутнього закону про медіа. Вони ж і створили закриту робочу групу, до якої увійшли юристи великих медіагруп, представники Нацради і на прохання офісу Ради Європи кілька медіаюристів, а згодом долучилися й народні депутати - члени Комітету. 11 грудня "Детектор медіа" оприлюднив драфт законопроєкту, який того дня передали для обговорення членам Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Як виявилося, його передали без розділу "Перехідні положення", який, за словами розробників, складається з кількох десятків сторінок. 24 грудня "Детектор медіа" оприлюднив текст нової редакції законопроєкту про медіа, переданого членам Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Варто нагадати, що законопроєкт про медіа став більш ґрунтовною та масштабною за сферами впливу версією законопроєкту про аудіовізуальні послуги, який є одним із зобов'язань України перед Європейським Союзом і має замінити застарілий закон "Про телебачення і радіомовлення". Робота над законопроєктом про аудіовізуальні послуги тривала протягом останніх семи років. У 2012-2014 роках над законопроєктом про аудіовізуальні послуги два з половиною роки працювала робоча група при профільному парламентському комітеті, і врешті перша заступниця голови Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко його зареєструвала 29 жовтня 2014 року під кінець каденції парламенту сьомого скликання. У парламенті восьмого скликання над проєктом працювала робоча група і профільний Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, який очолювала Вікторія Сюмар. Вона ж його й зареєструвала в парламенті у грудні 2017 року. Але далі реєстрації цей важливий для медіагалузі проєкт не рухався. У Комітеті казали, що його блокують представники великих медіагруп, які, якщо й погоджувалися міняти правила гри на ринку, то безболісно для великих мовників (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 16.01.2020 Хороша новина! Столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" розпочала тестове мовлення ще в 7 містах!! Це Бердичів Житомирської області (87.9 МГц), Новоград-Волинський Житомирської області (98.9 МГц), Полтава (90.2 МГц),Запоріжжя (91.2 МГц), Львів (92.4 МГц), Херсон (99.0 МГц) і Миколаїв (103.3 МГц). І вже незабаром десант станції відвідає кожен із цих населених пунктів і зробить презентацію. Тож слідкуйте за анонсами. На "Армії FM" будуть щиро вдячні, якщо почувши мовлення на цих частотах ви напишете на станцію свою думку про якість сигналу (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 15.01.2020 Культова програма повертається в ефір UA: Радіо Промінь! "Стара Гвардія" - найстаріше в Україні рок-шоу в новому форматі. Ведучий - Олександр Васін, автор та продюсер - Олександр Рудяченко. Рок-мемуари про те, що було та що могло бути, слухайте на UA:Радіо Промінь щосереди о 19:00. А вже сьогодні вмикайте прем'єру про легендарних The Rolling Stones о 19:00 (Джерело: Сторінка UA:Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 15.01.2020 Із Центральної дирекції Національної суспільної телерадіокомпанії України у філії направлено новий штатний розпис, в якому зазначено менше штатних одиниць, ніж сьогодні працює у регіонах. Інтернет-видання "Детектор медіа" домовилося про розмову щодо нового штатного розпису та змін у філіях у 2020-му році з членом правління НСТУ Миколою Чернотицьким, який відповідає за адміністративно-господарський напрям і регіональний розвиток. Наразі з власних джерел "ДМ" відомо, що у філіях готуються скорочення. У деяких філіях передбачено скорочення майже на 50%, із 90 до 43-47 посад. Мають скоротити менше штатних одиниць у філіях, де є редакції мовами національних меншин (згідно з концепцію регіонального мовлення ПАТ "НСТУ" на 2020-2021 роки до таких відносяться "UA: Закарпаття", "UA: Одеса" і "UA: Буковина") та об'єднаному телеканалі Донецької та Луганської областей, що мовить на підконтрольні та тимчасово окуповані території "UA: Донбас". Із власних джерел також відомо, що на каналі "UA: Донбас" у новому штатному розписі зазначено 116 працівників, на 23 працівники менше, ніж є сьогодні. Наразі у філіях НСТУ працюють 1 950 людей. Зважаючи, що у деяких філіях у новому шататному розписі вказано на 50% менше працівників, а в деяких буде незначне скорочення або ж навпаки розширення редакцій мовами нацменшин, то в середньому по всіх філіях скоротять 44% працівників, і в регіонах залишаться працювати понад 1000 співробітників. У зв'язку з новим штатним розписом на Суспільному Кіровоградська обласна організація профспілки працівників культури на сторінці у Facebook оприлюднила звернення до членів наглядової ради НСТУ. Вона виразила своє занепокоєння можливою зміною штатного розпису філій "НСТУ". "Наглядову раду просимо звернути увагу на те, що масове скорочення працівників філії у 2018 році відбувалося за схожою схемою, спочатку було змінено штатний розпис, а потім відбулося скорочення тих, хто не увійшов до нового структурного підрозділу", - зазначено у зверненні. Кіровоградська обласна організація профспілки працівників культури пропонує: "1. Запросити до публічного обговорення змін на засіданні Наглядової ради представників Центральної дирекції, Ради Європи, філій, профспілок, НСЖУ, громадських рад областей. Надати інформацію про рівень та формулу штатних змін в центральній дирекції. Оприлюднити статті витрат Центральної дирекції за два роки з 2018 року. 2. Оприлю днитифінансове, юридичне та змістовне обгрунтування скорочення регіонального мовлення, надати роз'яснення суттєвої зміни жанрового розподілу. 3. Надати чітку формулу розподілу ресурсів з бюджету Суспільного на виготовлення додаткового контенту філіями, оскільки процедура не є прозорою та такою, що гарантує участь всіх регіонів. 4. Переглянути рівні заробітних плат топ-менеджменту компанії, особливо, враховуючи невирішені питання підвищення заробітних плат рядового складу". Нагадаємо, у жовтні 2017 року кількість штатних посад у всій телерадіокомпанії складала 7318,25. У грудні 2017 року - штат НСТУ складав 6900. У квітні 2018 року кількість штатних посад у компанії становила 4087. Згідно зі стратегією Зураба Аласанії, з якою він переміг на конкурсі у 2017 році, "модернізація техніки та технологій дозволить зменшити кількість працівників до чисельності в 3 810-3 900 осіб (683 з них - інформаційне мовлення по всій країні). Тоді Зураб Аласанія передбачав розподіл чисельності по підрозділах: "UA:Регіони" - 1900-1950 (по 140-150 в 8-9 філіях, по 30-35 в 17 Бюро СМ). УР1, "Промінь", "Культура" - 350-360, Ньюс=хаус (інформаційне мовлення, загальна чисельність по всій крані) - 683 "UA:Перший" - 650-670, "UA:Культура" - 110-115. У жовтні 2019 року стало відомо, що ранкові програми у філіях швидше за все заберуть. У грудні 2019 року у НСТУ заявили, що готують оновлену концепцію ранкового мовлення у регіонах. Робочу групу запропонували очолити продюсеру Чернігівської філії НСТУ Артему Шелковому. У січні 2020 року він відмовився переїжджати до Києва і працювати над ранковою програмою.За інформацією НСТУ, член правління НСТУ Микола Чернотицький курує роботу групи та розроблення нової концепції ранкового мовлення. У філіях почали протестувати проти закриття ранкових програм і деякі колективи ранкових програм звільнилися. Зокрема, 20 грудня на регіональному каналі Суспільного мовлення "UA: Донбас" вийшов останній випуск ранкового шоу "Донбас lite". Весь колектив ранкового шоу в прямому ефірі написав заяви про звільнення. 27 грудня 2019 року вийшов останній випуск програми "Київський ранок", яка виходить на регіональному каналі Суспільного мовлення "UA: Київ". У команди, яка робила програму закінчився дворічний контракт, його не продовжили. В ефірі "UA: Донбас" і "UA: Київ" після звільнення колективів замість ранків виходять повтори программ (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 15.01.2020 На засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 9 січня було створено робочу групу для удосконалення Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затверджених рішенням Національної ради від 23 липня 2015 № 1146 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 11 серпня 2015 року за № 967/27412. Національна рада звертається до учасників ринку, які зацікавлені в розробці нових норм, долучитися до участі в роботі такої групи. Свої пропозиції телерадіоорганізації можуть надіслати на адресу: . Право визначити остаточний склад учасників робочої групи Національна рада залишає за собою. Перша робоча зустріч попередньо запланована на 22 січня (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.01.2020 Народні депутати з фракції "Європейська Солідарність" зареєстрували альтернативний законопроєкт про медіа. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив Микола Княжицький. Він зазначив, що законопроєкт від монобільшості Зеленського містить норми, які можуть призвести до встановлення цензури як в медіа, так і в Інтернеті, що не відповідає європейським стандартам свободи слова. А також дає механізми для повернення в українське медійне поле російських інформаційно-пропагандистських ресурсів. "Сьогодні спільно з колегами по фракції Іриною Геращенко, Вікторією Сюмар, Олегом Синюткою, Володимиром Ар'євим, Іванною Климпуш-Цинцадзе, Володимиром В'ятровичем, Іриною Фріз, Софією Фединою зареєстрували альтернативний проєкт закону про медіа в Україні. Очевидно, що над основним законом про медіа була пророблена величезна робота, проте у ньому залишається чимало дискусійних або й неприпустимих пунктів", - аргументує Микола Княжицький. "Наприклад, він намагається контролювати й цензурувати інтернет, дозволяє громадянам країни-агресора, які брали участь у підтримці антиукраїнських акцій або порушували українське законодавство, знову повернутися на екрани українських ЗМІ. В основному законі згадується про прозорість медіавласності, проте жодних способів контролювати кому належить ЗМІ чи санкцій за порушення не передбачено. А прозорість фінансування медіа взагалі проігноровано. Тому ми разом із колегами з "Європейської Солідарності" запропонували альтернативний проєкт закону. У п'ятницю його розгляне комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики", - повідомив Княжицький. Нагадаємо, раніше у Верховній Раді України з'явився новий законопроєкт №2693 "Про медіа", який пропонує запровадити спільне регулювання у сфері медіа, як поєднання функцій та засобів державного регулювання та галузевого саморегулювання (Джерело Сайт телеканалу "Прямий").
  • 15.01.2020 15 січня під час пресконференції було презентовано звіт Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП про виконану упродовж 2015 - 2019 років роботу. У заході взяли участь заступник голови Національної ради Уляна Фещук, член Національної ради Сергій Костинський, а також представники УДЦР, Концерну РРТ і деяких телерадіоорганізацій, які працюють на територіях з особливим режимом мовлення. За останні 4 роки для потреб відновлення українського мовлення в Луганській, Донецькій областях і на півдні Херсонської області було видано понад 200 частотних присвоєнь. Вони задіяні як для FM-радіомовлення, так і аналогового й цифрового телевізійного мовлення. Завдяки спільній роботі державних органів та інституцій з'явилося чимало нових мовників і значно розширено географію охоплення населення українськими програмами і передачами. Член Національної ради Сергій Костинський навів дані про наявні і видані частоти на сході й півдні країни. I. РОЗВИТОК ТЕЛЕРАДІОМОВЛЕННЯ В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ: 2015 - 2019. 1. FM-радіомовлення. Станом на кінець 2019 року в Донецькій області мають право мовлення 33 FM-радіостанції, які отримали від Національної ради 96 FM-частот у 15 населених пунктах. За 4 роки мовникам були надані 65 FM-частот: а) 55 FM-частот додатково видано на підставі дозволів на тимчасове мовлення; б) 10 FM-частот додатково видано на підставі конкурсів. В області розпочали мовлення 19 нових радіостанцій. 10 населених пунктів отримали нові радіопередавачі: Авдіївка, Волноваха, Гнутове, Гірник, Дружківка, Мар'їнка, Сартана, Світлодарськ, Торецьк, Новотроїцьке. Найбільші мережі в Донецькій області мають "Армія FM" - 9 FM-частот, а також радіостанції Суспільного мовлення сукупно здійснюють мовлення на 16 FM-частотах. Це "UA:Українське радіо" і "Голос Донбасу", що мають в області по 5 FM-частот, "UA:Радіо Промінь" - 4 FM-частоти, "UA:Радіо Культура" - 2 FM-частоти. 2. Аналогове телебачення: 28 телеканалів здійснюють мовлення на 72 аналогових частотах у 13 населених пунктах Донецької області. За 4 роки ці показники збільшилися на 15 аналогових частот, додалися 8 телеканалів і 2 населені пункти, де встановлені додаткові телевізійні передавачі: Волноваха, Гірник. Найбільшу кількість аналогових частот в області мають "UA:ПЕРШИЙ" - 8 частот, "ТЕТ" - 7 частот, телеканали "Україна" й "Інтер" - по 6 частот. 3. Цифрове телебачення: 37 телеканалів отримали право мовити на 26 цифрових частотах у 7 населених пунктах Донецької області. Частина з них почне мовлення на нових передавачах, які Україна отримала від США. За 4 роки ці показники збільшились на 6 нових локальних мультиплексів, додались 11 телеканалів та 2 населених пункти, де встановлені додаткові передавачі. 4. Кабельні телевізійні мережі: У Донецькій області працюють 68 провайдерів та 81 кабельна телевізійна мережа. Порівняно із 2014 роком в області збільшилась кількість нових кабельних телемереж - на 8 та нових провайдерів програмної послуги - на 6. ІІ. РОЗВИТОК ТЕЛЕРАДІОМОВЛЕННЯ В ЛУГАНСЬКІЙ ОБЛАСТІ: 2015 - 2019: 1. FM-радіомовлення: Станом на кінець 2019 року в Луганській області здійснюють мовлення 23 FM-радіостанції, які мають 74 FM-частоти для мовлення у 17 населених пунктах. За 4 роки мовникам було надано 58 FM-частот. З'явилося 17 нових радіостанцій у 10 нових населених пунктах. Нові передавачі були додатково встановлені в таких містах і селищах: Бахмутівка, Попасна, Сватове, Новотошківське, Городище, Комишуваха, Станиця Луганська, Троїцьке, Широкий, Щастя. Найбільші мережі в області мають: а) "Армія FM" - 8 FM-частот, б) радіостанції Суспільного мовлення, що сукупно мовлять на 31 FM-частоті. Це "UA:Українське радіо" і "Пульс FM" - по 11 частот, "UA:Радіо Промінь" - 5 частот, "UA:Радіо Культура" - 3 частоти, "Голос Донбасу" - 1 частота. 2. Аналогове телебачення: 15 телеканалів здійснюють мовлення на 77 аналогових частотах у 21 населеному пункті Луганської області. За 4 роки ці показники збільшились на 13 аналогових частот, додались 5 телеканалів і 3 населені пункти: Бахмутівка, Широкий, Комушуваха. Найбільшу кількість аналогових частот мають: а) "UA:ПЕРШИЙ" - 16 частот, б) "1+1" - 15 частот, в) "UA:ДОНБАС" - 14 частот. 3. Цифрове телебачення: 32 телеканали отримали право мовити на 27 цифрових частотах у 9 населених пунктах Луганської області. За 4 роки з'явилося 6 нових локальних мультиплексів, було встановлено 1 додатковий передавач в МХ-1, додалися 11 телеканалів, та у 2 населених пунктах встановлені нові передавачі. 4. Кабельні телевізійні мережі: В Луганській області наразі діють 15 провайдерів і є наявними 19 кабельних телевізійних мереж. Порівняно з 2014 роком в області з'явились 2 кабельні телемережі у 2 населених пунктах і ще 1 районі Луганської області, де не було представлено кабельних мереж - у Новодружеську, Привіллі і Попаснянському районі. ІІІ. РОЗВИТОК ТЕЛЕРАДІОМОВЛЕННЯ НА ПІВДНІ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ: 2015 - 2019: 1. FM-радіомовлення: Станом на кінець 2019 року на півдні Херсонської області мають право мовити 17 FM-радіостанцій, які отримали від Національної ради 31 FM-частоту у 7 населених пунктах. За 4 роки мовникам були надані 28 FM-частот: а) 16 FM-частот - на підставі дозволів на тимчасове мовлення; б) 12 FM-частот - на підставі конкурсів. В області розпочали мовлення 14 нових радіостанцій. 6 населених пунктів отримали нові передавачі: Лазурне, Новотроїцьке, Рикове, Скадовськ, Чаплинка, Чонгар. Найбільшу мережу має радіостанція "Meydan FM" - 5 FM-частот, яка є кримською радіостанцією, що відновила мовлення після окупації Криму. Радіостанції Суспільного мовлення здійснюють мовлення на 7 FM-частотах. Це - "UA:Українське радіо" - 4 частоти, "UA:Радіо Промінь" - 2 FM-частоти, "UA:Радіо Культура" - 1 FM-частота. 2. Аналогове телебачення: 12 телеканалів здійснюють мовлення на 30 аналогових частотах у 7 населених пунктах півдня Херсонської області. За 4 роки ці показники збільшились на 7 аналогових частот, додались 6 телеканалів та 1 населений пункт: Чонгар, де побудована нова вежа. Найбільшу кількість аналогових частот мають "UA:ПЕРШИЙ" - 6 частот, "1+1" - 5 частот, телеканали "UA: ХЕРСОН" і "Інтер" - по 4 частоти. 3. Цифрове телебачення: 36 телеканалів отримали право мовлення на 17 цифрових частотах у 5 населених пунктах Херсонської області. За 4 роки ці показники збільшились на 5 нових локальних мультиплексів, додалися 9 телеканалів та у 2 населених пунктах встановлені нові передавачі. 4. Кабельні телевізійні мережі Станом на кінець 2019 року в 6 районах Херсонської області, які межують з тимчасово окупованим Кримом, працюють 5 провайдерів. Вони мають кабельні мережі у Генічеську, Скадовську, Голий Пристані, Каланчаку та на території області. Найбільшу кількість частот серед телевізійних мовників на територіях з особливим режимом мовлення мають програми Національної суспільної телерадіокомпанії України. Член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький під час пресконференції зауважив: "Ми активно включилися в процес щодо відбудови українського мовлення на окупованих територіях… Ми завжди одні з перших, хто зголошується на запуск, і входимо найбільшим пакетом. На жаль, виходячи з наявних ресурсів, які має компанія, ми завжди обмежені, проте мовлення на цих територіях для нас є пріоритетним. І навіть в умовах дефіциту ми завжди враховували у своїй діяльності, щоби мовлення там залишилося". У планах суспільного мовника і надалі працювати, виконуючи взяті на себе зобов'язання. Наразі мовлення НСТУ представлено такими програмами "UA:Перший", "UA:Культура", "Українське радіо", "Радіо "Промінь", "Радіо "Культура" та місцевими мовниками "UA:Донбас" та "UA:Херсон" і локальними станціями у Луганській і Донецькій областях відповідно "Голос Донбасу" та "Пульс FM". Найефективнішу радіомережу вздовж лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях і на межі з Кримом має "Армія FM", повідомив член Національної ради Сергій Костинський. Сьогодні цю радіостанцію, яка забезпечує населення військово-патріотичним контентом, можна слухати і в низці обласних центрів України. "Станом на сьогодні ми маємо більше 30 міст, де "Армія FM" мовить. Безперечно, що першопочатково нашим завданням було мовлення на сході для того, щоб підтримувати нашу армію, яка боронить Україну. Якщо наші солдати захищають нашу Україну фізично, то "Армія ФМ" взяла на себе таке амбітне завдання - захищати інформаційний фронт", - сказала начальниця управління комунікації та преси Міністерства оборони України Яна Холодна. - "Ми ніколи не намагалися конкурувати з іншими медіапроектами, тому що в кожного є своє певне завдання. І ми завжди казали: чим більше буде мовників на сході, чим більше українських мовників буде мовити на Крим, звісно, для України це буде набагато краще". Яна Холодна висловила впевненість, що команда, яка працює на "Армії FM", працює на майбутнє, і вся пророблена робота незабаром дасть великий позитивний результат. У заході також брали участь директор з питань радіочастотних присвоєнь УДЦР Євген Мирзаков, в.о. генерального директора Концерну РРТ Сергій Мікрюков, головний редактор ГО "Радіо Кримських Громад" Олександр Янковський. Завантажити звіт Комісії можна за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.01.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення і Міністерство інформаційної політики в рамках роботи Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення для реалізації завдання з відновлення українського мовлення на тимчасово окупованих і прилеглих до них підконтрольних українському Урядові територіях залучило значну міжнародну допомогу. Останнім проектом стало надання Україні 11 цифрових телевізійних передавачів стандарту DVB-T/T2. Їх встановлення максимально щільно забезпечить покриття українським сигналом лінії розмежування з обох сторін. Про це йшлося на пресконференції Національної ради 15 січня, де було представлено звіт про роботу Комісії упродовж 2015 - 2019 років. Проєкт міжнародної технічної допомоги "Зміцнення громадської довіри" реалізовується в рамках Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво і фінансується Агентством Сполучених Штатів з міжнародного розвитку USAID. Виконавцем технічних завдань із налаштування і запуску в роботу наданих 11 передавачів потужністю 1 кВт кожний став Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення. Проєкт реалізовується у два етапи. На першому етапі у червні 2019 року чотири отримані передавачі були встановлені на об'єктах Концерну і приватного оператора в Чаплинці, Скадовську і Чонгарі Херсонській області та Гірнику Донецької області. Вони забезпечують трансляцію від чотирьох до семи телевізійних програм. На другому етапі у грудні 2019 року Концерн РРТ отримав ще сім цифрових телевізійних передавачів. Три з них уже доставлені на об'єкти Концерну РРТ у Донецькій області. Наразі проводяться роботи з підключення передавачів до антено-фідерних систем та енергоживлення. Ще 4 передавачі разом з обладнанням мультиплексування після їх налаштування на необхідні канали і параметри модуляції будуть доставлені в Луганську й Донецьку області у січні 2020 року, повідомив під час пресконференції в.о. генерального директора Концерну РРТ Сергій Мікрюков. "Концерн дуже прискіпливо, патріотично і максимально опікується розповсюдженням сигналу, бо це не просто якась комерційна робота для отримання доходів, а справді наше завдання із розповсюдження сигналу. Концерн вважає себе дуже важливою складовою цього питання і намагається максимально ефективно, максимально потужно усім своїм ресурсом забезпечувати цю роботу", - сказав Сергій Мікрюков. Наступним кроком розвитку, на його думку, можливе встановлення двох додаткових передавачів невеликою потужністю до 100 Вт у Костянтинівці і Бахмуті. Вони допоможуть закрити наявні незначні білі плями. Це питання ще далі обговорюватиметься. Водночас для того, щоб населення краще орієнтувалося в тому, які телеканали і радіостанції доступні в регіоні і яким чином можна приймати їх сигнал, важливо надавати йому більше роз'яснювальної інформації. Завдяки підтримці USAID, повідомив член Національної ради Сергій Костинський, підготовлено відповідну інформаційну кампанію. Для наших громадян поширюватимуть відомості про те, з яких станцій здійснюється мовлення українських телеканалів, куди спрямовувати антену, які є технічні вимоги для прийому такого сигналу. Заплановано провести соціальну кампанію, яка передбачає розміщення сюжетів на бігбордах, у тому числі і відповідних плакатів на КПВВ, створення спеціальних роликів тощо. У заході також брали участь заступник голови Національної ради Уляна Фещук, директор з питань радіочастотних присвоєнь УДЦР Євген Мирзаков, начальник управління комунікації та преси Міністерства оборони України Яна Холодна, член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький, головний редактор ГО "Радіо Кримських Громад" Олександр Янковський. Завантажити звіт Комісії можна за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.01.2020 15 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення прозвітувала про результати роботи із розбудови українського телерадіомовлення в Донецькій, Луганській областях і на територію Криму, яка проводилася в рамках діяльності Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП упродовж 2015 - 2019 років. У пресконференції взяли участь заступник голови Національної ради Уляна Фещук, член Національної ради Сергій Костинський, а також представники сторін, які безпосередньо реалізовували стратегію відновлення вітчизняного мовлення на окупованих і прилеглих підконтрольних українському уряду територіях. За минулі чотири роки, тезисно охарактеризував зроблене Сергій Костинський, було: а) розбудовано нову і покращено наявну телекомунікаційну інфраструктуру на сході країни та на півдні Херсонської області; б) збільшено географію покриття українським сигналом, у тому числі на частину тимчасово окупованих територій; в) спрощенно умови отримання дозвільних документів на мовлення, адже мовники мають можливість замість ліцензій отримувати тимчасові дозволи; г) запропоновано знижку 70% на ліцензійний збір для стимулювання розвитку кабельних мереж у Луганській і Донецькій областях. "Доступ до українського телебачення і радіо повернуто більше ніж чотирьом мільйонам українців", - резюмував він. Основними здобутками за останні 4 роки заступник голови Національної ради Уляна Фещук назвала: 1. Побудову 4-х нових радіотелевізійних щогл: а) у 2016 році - в Краматорську Донецької області, заввишки 184 м; б) у 2017 році - дві щогли - в Бахмутівці Луганської області, заввишки 134 м, та у Чонгарі Херсонської області - заввишки 150 м; в) у 2018 році - в Гірнику Донецької області, заввишки 190 м; г) у 2019 році збільшено висоту вежі у Чаплинці Херсонської області - з 92 до 133 м. У 2020 році, за її словами, заплановано будівництво ще однієї радіотелевізійної вежі у Комишувасі Луганської області - заввишки 150 м. Також у планах - створення телерадіопередавальної станції у Станиці Луганській на Луганщині. 2. Розширення телевізійного (аналогового і цифрового) та радіомовлення (на FM- і середніх хвилях) завдяки технічній підтримці країн-союзників - США, Республіки Польщі, Литовської Республіки, Латвійської Республіки, Республіки Словенія, - які надали понад 40 телевізійних і радіопередавачів, а також обладнання для монтажу радіотелевізійної щогли в Бахмутівці Луганської області. 3. Збільшення кількості населення, для якого стало доступним українське радіо і телебачення після захоплення українських території країною-агресором. Завдяки проробленій роботі у Луганській області охоплення населення сигналом українських мовників збільшилось більше ніж у 2 рази: а) охоплення FM-радіомовленням - на 234% - із 743 тис. до більше ніж 1,7 млн громадян; б) цифрове телебачення - на 210% - із 661 тис. до 1,4 млн громадян; в) аналогове телебачення - на 258% - із 674 тис. до 1,7 млн громадян. 3. У Донецькій області охоплення населення телерадіомовленням збільшилось у 1,5 - 2,5 рази: а) охоплення FM-радіомовлення на 245% - із 1,5 млн до 3,7 млн громадян; б) цифрове телебачення - на 255% - з 1,1 млн до 2,8 млн громадян; в) аналогове телебачення - на 152% - із 2 млн до 3 млн громадян. 4. На півдні Херсонської області та в Криму: а) охоплення населення FM-радіомовленням зросло на 1063% (в десять разів) - із 59 тис. до 623 тис. громадян;б) цифровим телебаченням - на 155% - зі 149 тис. до 231 тис. громадян; в) аналоговим телебаченням - на 240% - зі 196 тис. до 470 тис. громадян. Для поширення українського сигналу держава використовує і середньохвильове мовлення. Так, на територію Донецької і Луганської областей з міста Часів Яр мовить "Українське радіо". Його сигнал охоплює більше ніж 7 млн громадян, що мешкають як на підконтрольній, так і на окупованій частині України. На територію Криму із селища Чонгар на середніх хвилях мовить "Радіо Крим.Реалії". Сигнал розповсюджується на територію півострова, де проживає близько 1 млн кримчан. Сергій Костинський констатував, що зараз майже всі заплановані завдання виконані, і стоїть питання лише технічного забезпечення мовлення. "Увесь необхідний радіочастотний ресурс УДЦР уже прорахував… Національна рада зі свого боку видала всі необхідні дозволи на тимчасове мовлення. Зараз встановлюються останні передавачі, і вже в цьому році вся програма буде завершена", - сказав він. План дій на 2020 і 2021 роки наразі передані до Міністерства культури, молоді та спорту, яке надалі опікуватиметься цим проєктом. "Працювати у державних структурах складно, дуже багато обмежень, але ми навчилися, налаштували державну систему таким чином, що вона працює на державний інтерес, на питання національної безпеки України в інформаційній сфері в Донецькій, Луганській, Херсонській областях", - сказав член Національної ради. Водночас, за словами Сергія Костинського, набутий досвід буде використано для розбудови українського телерадіомовлення на прикордонні. Нині вже прораховано понад 150 частот для більше ніж 80 прикордонних районів України, частину з них уже видано Суспільному мовленню і місцевим мовникам. Також ініційовано питання про отримання мовниками і провайдерами знижки на отримання дозвільних документів на всіх прикордонних територіях. Такий комплексний підхід стимулюватиме насичення програмами українських мовників вітчизняного прикордоння у найближчі 2 - 3 роки. У заході також брали участь в.о. генерального директора Концерну РРТ Сергій Мікрюков, директор з питань радіочастотних присвоєнь УДЦР Євген Мирзаков, начальник управління комунікації та преси Міністерства оборони України Яна Холодна, член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький, головний редактор ГО "Радіо Кримських Громад" Олександр Янковський. Завантажити звіт Комісії можна за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.01.2020 Із 21 по 24 січня в ефірі UA: Радіо Культура триватиме тиждень сучасної української радіодрами. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила продюсерка радіо "Культура" Ірина Славінська. Найновіші постановки звучатимуть щодня о 21.00. У програмі: радіоп'єса Дмитра Тернового "Палата номер сім", радіоп'єса Юлії Ємець-Доброносової "Три хвилини слави", радіоп'єса Яни Коструліної "Сьома хвилина" і радіоп'єса "Голос" Ірини Борисюк. "Це п'єси, що отримали відзнаки конкурсу Радіодрама UA/UK. І ми страшенно горді цією роботою", - додала Ірина Славінська. Нагадаємо, конкурс "Радіодрама UA/UK" у 2018 році організували спільно "Українське радіо", Британська Рада та Мистецький арсенал із метою розвитку в Україні жанру оригінальної радіодрами. Переможницею стала літературознавиця, журналістка, викладачка та письменниця Ірина Борисюк з п'єсою "Голос". Радіоп'єса "Голос" з актрисою і телеведучою Риммою Зюбіною та учасником гурту "Кому Вниз" Андрієм Середою пролунала в ефірі радіо "Культури" 24 січня 2019 року. "Українське радіо" також відзначило п'єси Яни Коструліної "Сьома хвилина" та Юлії Ємець-Доброносової "Три хвилини слави". Тоді на радіо пообіцяли, що ці тексти, а також "Четвертий варіант" Артура Закордонця та "Палата №7" Дмитра Тернового стануть радіовиставами та прозвучать в ефірі "Українського радіо". У квітні 2019 року на радіо "Культура" відбулася прем'єра вистави "Сьома хвилина" за п'єсою Яни Коструліної (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 15.01.2020 Для чого колись носили нічний ковпак та як піжама може описати характер людини? Просто і доступно розповідає Юлія Котурбаш у випуску "Модна шафа" на хвилях івано-франківського радіо "Західний полюс" (Івано-Франківськ-104.3МГц, Калуш-105.5МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.). Вмикайтесь щовівторка та щочетверга о 17:20! (Джерело: Сторінка радіо "Західний полюс" у соцмережі Facebook).
  • 15.01.2020 Сьогодні вдень у Києві було помічене мовлення радіостанція "Прямий FM". Трансляції здійснюються на частоті 88.4 МГц, потужність передавача згідно ліцензії - 1.0 кВт. В ефірі лунали інформаційні випуски, радіо версії програм телеканалу "Прямий", джинґли ("Прямий FM - радіо прямого діалогу", "Перше інформаційне радіо"), перебивки, а також музичні блоки (у плейлисті - музика українських виконавців). Окрім звукового мовлення був присутній сигнал RDS. На дисплеї приймачів, що мають цю опцію, відображався текст Pryamiy / FM; RT: Priamiy FM. Наразі мовлення радіо "Прямий FM" ведеться у технічному режимі - час від часу інформаційні програми переривалися, і в ефірі натомість лунала інструментальна музика. Приблизно о 15:30 мовлення припинилося, передавач було вимкнено. Нагадаємо - ТОВ "Телеканал "Прямий" отримало ліцензію на дане частотне присвоєння у квітні минулого року. Станція також має у столиці ліцензію на цифрове радіомовлення у стандарті T-DAB, яке здійснюється з вересня минулого року (Власна інформація).
  • 15.01.2020 Хочете чути улюблену музику на хвилях львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення) частіше? Це супер легко! Щобудня з 10:00 до 11:00 надсилайте на студійний Viber 099-214-60-40 свій улюблений хіт та робіть гучніше! Легкі на підйом поставлять його зразу ж! (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 15.01.2020 "Закон про іномовлення" насправді скасовує іномовлення, і воно вже фактично скасовано, адже іномовлення в Україні не ведеться, український голос у світі не чути. Таку думку під час виступу у Верховній Раді висловив народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Микола Княжицький. "Вчора ми голосували за так званий "закон про іномовлення", який насправді скасовує іномовлення. Воно вже фактично скасовано, іномовлення у нас не ведеться, український голос у світі не чути. Натомість буде чути голос російською мовою всередині країни, який повністю буде знаходитися під контролем уряду, бо в цьому законі прямо сказано, що урядові органи контролюють кожне слово, яке буде сказане на цьому каналі", - сказав Княжицький. Він зауважив, що за новим законом мовлення на цьому каналі може вестися не лише українською чи англійською, а будь-якими іншими мовами. "Фактично вводиться пряма цензура. Ми повертаємося до радянських часів, коли уряд контролює інформацію. Такі самі норми є і в новому законі про медіа. Норми, які дозволяють через обмеження в інтернеті, через обмеження свободи слова контролювати будь-яку політичну думку всередині країни", - додав Княжицький. Він наголосив, що натомість закон не передбачає дієвого контролю за власністю в ЗМІ і за їх фінансування, яке може здійснюватися з-за меж України. "Спроба централізувати владу, ввести цензуру, ввести особливий статус на вимогу окупанта прослідковується і в новому законі про місцеве самоврядування, який ми будемо обговорювати. Я вже не кажу про те, що представники органів місцевої влади не будуть зобов'язані обслуговувати українською мовою - це знімається в цьому законі. Я не кажу про те, що президент зможе керувати будь-якою територією, а не більшість людей, оголошувати особливий статус навіть на території окремих округів, якими тепер намагаються назвати райони. Все це фактично пакет законів, який веде до колонізації України", - завершив Княжицький. Раніше народний депутат Микола Княжицький заявляв, що не можна знищувати систему іномовлення, важливість якої полягає у тому, щоб представляти позицію України у світі. Ветеран АТО, громадський діяч Олександр Погребиський заявив, що попри високі заробітні плати чиновників Міністерства культури за грудень минулого року, в Україні закрили іномовлення UATVі та припинено державне фінансування кіно (Джерело Сайт телеканалу "Прямий").
  • 15.01.2020 14 січня 2020 року Верховна Рада підтримала в першому читанні за основу законопроєкт № 2521 про внесення змін до закону України "Про систему іномовлення України" щодо програмної політики та території розповсюдження, внесений народними депутатами Олександром Ткаченком, Євгенією Кравчук, Микитою Потураєвим, Сергієм Швецем та ін. За таке рішення проголосував 231 народний депутат. Законопроєкт передбачає, що Мультимедійна платформа іномовлення України зможе мовити в цифровому ефірі, аналоговому ефірі та в кабельних мережах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Криму і Севастополя, у районах, що межують із цими тимчасово окупованими територіями, та в прикордонних районах України, що межують з Росією чи іншими країнами, з яких мовлять в ефірі російські телеканали і радіостанції (такими територіями, наприклад, є Білорусь і Молдова). Також законопроєкт передбачає, що програмна політика Мультимедійної платформи іномовлення України погоджується з уповноваженим органом (Міністерством культури, молоді та спорту), а контент виробляється не англійською та іншими мовами, а українською та іншими мовами. Нагадаємо, що законопроєкт № 2521 про внесення змін до Закону України "Про систему іномовлення України" (щодо програмної політики та території розповсюдження) зареєстрували 3 грудня 2019 року народні депутати від фракції "Слуга народу". Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту цей проект ухвалити в першому читанні за основу. Тим часом 12 січня телеканал іномовлення України UATV припинив мовлення в прямому ефірі, з 13 січня програми виходять у запису. 15 лютого замість UATV має розпочати мовлення новий державний розважально-інформаційний канал для тимчасово окупованих територій, який мовитиме українською та російською мовами. Міністерство культури, молоді та спорту України планує запустити для окупованих територій не один, а два телеканали - розважально інформаційний (у лютому 2020 року) та інформаційний (протягом 2020 року). Раніше стало відомо, що в лютому 2020 року на базі каналу іномовлення UATV влада планує запустити канал, який мовитиме на окуповану територію українською та російською мовами. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський говорив, що це буде державний розважально-інформаційний канал, який буде мовити на окуповані території Донбасу. За його даними, телесигнал до 80% жителів окупованих територій можна доставити за три місяці. Президент України Володимир Зеленський ще напередодні президентських виборів говорив про необхідність "зробити потужний російськомовний канал та розпочати серйозну інформаційну війну". Про створення українського каналу, "який би мовив для всього російськомовного світу", згодом говорив заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко. Володимир Бородянський сказав, що доцільність запуску російськомовного каналу треба зважити. Ідея запуску державного російськомовного каналу викликала бурхливу реакцію представників медіаспільноти (Джерело Портал "Детектор медіа").
  • 14.01.2020 Подкасти - is a new black. Вінницькому радіо "Місто над Бугом" 101.8FM (101.8МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) це зрозуміли ще тоді, коли почали публікувати програми на сайті. Нещодавно у станції з'явився акаунт на MixCloud і перші подкасти на ньому. Переходьте - https://www.mixcloud.com/Radio_Misto_nad_Bugom/. Підписуйтесь та слухайте у зручний для вас час найцікавіші інтерв'ю з митцями, вивчайте англійську завдяки пісням, дізнавайтесь секрети вдалих ранків від відомих вінничан і ще багато цікавого. Далі - більше! Слідкуйте за новинами (Джерело: Сторінка радіо "Місто Над Бугом" 101.8 FM у соцмережі Facebook).
  • 14.01.2020 Команда Чернівецької філії Національної суспільної телерадіокомпанії України (канал "UA: Буковина" та "Українське радіо. Буковина") записала 100 буковинських казок, які найближчим часом будуть звучати в ефірі радіо та будуть оприлюднені на каналі у YouTube. Про це інтернет-виданню "Детектор медіа" розповів продюсер Чернівецької філії НСТУ Максим Волошин. За його словами, над проєктом команда філії почала працювати наприкінці літа 2018 року. Тоді був задум створити спецпроєкт "Буковина: Казки", в який мали увійти 100 буковинських народних казок, озвучених журналістами радіо та телебачення Суспільного за 100 днів. Казки збирали Микола Івасюк і Володимир Басараб. Більшість із них - із Кіцманського району, звідки родом Івасюк. Водночас є казки, які переповідали в Путильському та Вижницькому районах. Наразі проєкт доопрацьовують на оновлюють. Чернівецький художник Павло Півень працює над створенням ілюстрацій до кожної казки. Ілюстрації оцифрують та зроблять обкладинками для радіоказок. "Крім трансляції на радіо, ми так само плануємо викласти казки з унікальними ілюстраціями у YouTube", - сказав продюсер філії. Максим Волошин зазначив. що в інтернет завантажуть казки після того, як художник завершить працювати над ілюстраціями. За його словами, цей проєкт не має відношення до "UA: Казок", які запустили у Центральній дирекції Суспільного. "Це наша власна історія", - додав Максим Волошин. Нагадаємо, журналісти радіо і телебачення Суспільного мовника Буковини записали 100 казок за 100 днів. Як писав "Детектор медіа", Суспільне запустило дитячий проект "UA: Казки", який складається із підсайту ":Казки" та цілодобового радіо з казками українською мовою. Додамо, "Українське радіо: радіо "Скіфія-центр"" Кропивницької філії Національної суспільної телерадіокомпанії України в ефірі транслювало казки Василя Сухомлинського, 100-річчя якого будуть відзначати 28 вересня 2018 року (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 14.01.2020 11 січня UA: Українське радіо Рось відвідали учні театру-студії "Сучасник" Центру дитячої та юнацької творчості. Діти працювали над створенням циклу аудіороликів про булінг і знайомилися з роботою Суспільного в Черкасах. Ініціювала зустріч редакторка UA: Українське радіо Рось Марія Голуб, яка стала авторкою проєкту про булінг. "Хто краще зможе розкрити тему булінгу в школах за школярів? Спочатку ми планували запросити кількох охочих і записати з ними всі діалоги. Але, коли діти почули тему, то майже всі захотіли долучитися. Дехто розповів, що сам стикався й боровся з булінгом у школі. Тож кожен учасник отримав роль. Два дні вони готувалися, а потім ми записали ці театральні мініатюри в студії", - розповіла вона. Лінійна продюсерка UA: Українське радіо Рось Олена Захарова пояснила, що радійники завжди шукають нові способи створення історії. Тому й запросили до співпраці юних акторів. "Мене приємно здивували здібності школярів, їхня відкритість та готовність експериментувати, - зазначила Олена Захарова. - Ми розповідали дітям про особливості роботи перед мікрофоном, а вони вчили нас акторської майстерності. Після запису спілкувалися. Було приємно почути, що школярі хочуть записати щось ще. Суспільне завжди відкрите до нових ідей та проєктів". Про свій перший візит на радіо поділилася враженнями учасниця театру-студії Олена: "Уявити собі не могла, що буде. Як тільки зайшла до студії, побачила привітні усмішки й доброзичливість, це одразу надихнуло творити. Я перейнялася цією атмосферою: мікрофони, звукорежисер, запис, я - гостя, поруч зі мною професіонали. Це було круто". Робота над роликами про булінг триває. Стежте за анонсами й слухайте трансляцію спецпроєкту в ефірі UA: Українське радіо Рось. Нагадаємо, у січні до 85-річчя з дня народження українського поета й журналіста Василя Симоненка команда UA: Українське радіо Рось створила серію міжпрограмних аудіороликів (Джерело: Сайт ПАТ "НСТУ").
  • 14.01.2020 Столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Вінниця-99.3МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) разом з Мінветеранів започатковує новий проект про людей, рідний дім яких опинився в окупації, але вони пішли на війну - виборювати свою малу Батьківщину у ворога. "Вони обрали Україну" - новий проект "Армії FM" про тих, кому ця війна болить найбільше, але вони готові боротися. Слухайте щовівторка о 17:00 та дивіться трансляцію на сторінці станції у Facebook (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 14.01.2020 В Україні з 16 січня 2020 року вся реклама на телебаченні, радіо та в друкованих виданнях має бути виконана лише українською мовою. Про це повідомила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Саме 16 січня набувають чинності норми статті 32 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної": "Ця стаття регламентує використання державної мови у сфері реклами". Цим законом також внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. За порушення вимог закону щодо реклами будуть накладатися штрафи від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або оголошуватися попередження, якщо порушення вчинене вперше. Водночас законом передбачені виключення для медіа, які ведуть мовлення або видаються офіційними мовами Європейського Союзу. "Телерадіоорганізації закордонного мовлення, телерадіоорганізації, що ведуть мовлення однією або кількома офіційними мовами Європейського Союзу, поряд із державною мовою можуть розміщувати рекламу офіційними мовами Європейського Союзу. У друкованих засобах масової інформації, що видаються однією з офіційних мов Європейського Союзу, допускається розміщення реклами тією мовою, якою видається такий друкований засіб масової інформації", - йдеться в повідомленні. Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект "Про функціонування української мови як державної". Закон підтримали 278 нардепів. Закон набув чинності 16 липня. Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 13.01.2020 13 січня 2020 року на черговому засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики не вдалося ухвалити рішення щодо проєкту про медіа. Члени Комітету гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні вперше публічно обговорили проєкт № 2693 закону про медіа, внесений 27 грудня 2019 року народними депутатами Олександром Ткаченком, Микитою Потураєвим, Євгенією Кравчук та ін. Раніше планувалося, що на засіданні 13 січня 2020 року буде обговорено проєкт про медіа. За інформацією джерел з Комітету, представники більшості планували рекомендувати парламенту проєкт до ухвалення у першому читанні. Але оскільки термін подання альтернативних законопроєктів спливає 16 січня, то на засіданні 13 січня проєкт №2693 просто обговорили, переважно народні депутати. Рішення щодо нього вирішено ухвалити на засіданні 17 січня. Найактивнішу участь в обговоренні взяли представники опозиційних фракцій "Європейська солідарність" та ОПЗЖ. Зокрема, свої зауваження висловили Микола Княжицький, Ренат Кузьмін, Олександр Качний та Юрій Павленко. Микола Княжицький повідомив, що "Європейська солідарність" готує альтернативний законопроєкт. Юрій Павленко повідомив, що його фракція, ймовірно, також подасть альтернативний проєкт. Найбільшу кількість зауважень висловив Ренат Кузьмін, називаючи цей проєкт дискримінаційним щодо журналістів і блогерів. Голова Комітету Олександр Ткаченко звинуватив пана Кузьміна в маніпуляції, в першу чергу за те, що він, трактуючи ту чи іншу статтю проєкту, зачитував її вибірково, а не повністю. На думку Юрія Павленка, проєкт у будь-якому випадку треба відправляти на доопрацювання, оскільки вже надійшла велика кількість заяв і скарг від громадськості. "У цьому проєкті розмиті деякі поняття, навіть тут, в Комітеті, народні депутати трактують по-різному одні й ті самі статті. Також Нацраді надається велика кількість повноважень і вона по суті стає каральним органом", - сказав він. Олександр Ткаченко попросив не вносити в професійну дискусію політичні інтереси. "І те, що у Нацради збільшується обсяг повноважень, не робить її автоматично каральним органом. Крім того, хочу повідомити усіх, що ми передбачили велике експертне обговорення проєкту про медіа", - додав він. Нагадаємо, у пояснювальній записці зазначено, що закон про медіа регулює відносини, пов'язані з поширенням масової інформації, визначає правові засади діяльності в Україні суб'єктів у сфері медіа, а також засади державного управління, регулювання та нагляду (контролю) у цій сфері. Законом визначаються загальні вимоги до суб'єктів у сфері медіа, у тому числі вимоги щодо прозорості структури власності та контролю, а також вимоги до кожного окремого виду суб'єктів у сфері медіа. Крім того, у законі закріплюються обов'язки суб'єктів у сфері медіа щодо організації надання медіа-сервісів, обмеження щодо змісту інформації, обов'язки суб'єктів у сфері медіа щодо вихідних даних, обсягів поширення національного та європейського продукту, мови поширення інформації, захисту неповнолітніх, права на відповідь і спростування, мовлення в дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, поширення офіційних повідомлень про надзвичайні ситуації, доступу до інформації про події значного суспільного інтересу, поширення програм з платними інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами), обліку і зберігання програм та примірників друкованих медіа, захисту прав користувачів. Ліцензуванню, відповідно до законопроєкту, підлягає виключно мовлення з використанням радіочастотного ресурсу України та постачання електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного ресурсу. Обов'язковій реєстрації, згідно з законом, підлягають суб'єкти, що здійснюють мовлення без використання радіочастотного ресурсу, суб'єкти у сфері друкованих медіа, провайдери аудіовізуальних сервісів, а також суб'єкти у сфері медіа, в тому числі й нерезиденти України, які надають користувачам на території України доступ до своїх медіа-сервісів на умовах, що передбачають оплату користувачами доступу чи користування такими медіасервісами. Іноземні лінійні медіа можуть поширюватись на території України провайдерами аудіовізуальних сервісів виключно після реєстрації таких медіа у встановленому законом порядку. Усі ліцензійні й реєстраційні процедури згідно з законопроєктом відбуваються через електронний кабінет суб'єкта у сфері медіа, функціонування якого забезпечується Національною радою. Законопроєктом також встановлюються заходи реагування на порушення законодавства у сфері медіа та санкції за порушення законодавства у сфері медіа. Рішення про анулювання ліцензії та/або скасування реєстрації, згідно з документом, ухвалюється судом. Також документом встановлюється, що суб'єктом у сфері медіа в Україні не може бути: 1) фізична особа, яка є громадянином держави-агресора (держави-окупанта); 2) юридична особа, в якій власником істотної участі, контролером чи бенефіціаром на будь-якому рівні ланцюга володіння корпоративними правами є особа, яка є громадянином або резидентом держави-агресора (держави-окупанта), чи юридична особа, зареєстрована в такій державі або з місцезнаходженням в такій державі. 3) юридична особа, що отримує фінансування (кредити, займи, позики, інвестиції, внески спонсорів, благодійні внески, іншу фінансову допомогу) від фізичних осіб, що є громадянами держави-агресора (держави-окупанта), юридичних осіб, зареєстрованих в такій державі або з місцезнаходженням в такій державі. Із повним текстом законопроєкту про медіа можна ознайомитись тут. Нагадаємо, 13 листопада голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник голови Микита Потураєв публічно презентували концепцію майбутнього закону про медіа. Вони ж і створили закриту робочу групу, до якої увійшли юристи великих медіагруп, представники Нацради і на прохання офісу Ради Європи кілька медіаюристів, а згодом долучилися й народні депутати - члени Комітету. Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики планував у середині листопада винести на публічне обговорення свою версію законопроєкту про аудіовізуальні медіасервіси. Але публічного обговорення наразі не відбулося, навіть не було оприлюднено повного тексту законопроєкту (з додатками). 11 грудня "Детектор медіа" оприлюднив драфт законопроєкту, який того дня передали для обговорення членам Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Як виявилося, його передали без розділу "Перехідні положення", який, за словами розробників, складається з кількох десятків сторінок. 24 грудня "Детектор медіа" оприлюднив текст нової редакції законопроєкту про медіа, переданого членам Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Варто нагадати, що законопроєкт про медіа став більш ґрунтовною та масштабною за сферами впливу версією законопроєкту про аудіовізуальні послуги, який є одним із зобов'язань України перед Європейським Союзом і має замінити застарілий закон "Про телебачення і радіомовлення". Робота над законопроєктом про аудіовізуальні послуги тривала протягом останніх семи років. У 2012-2014 роках над законопроєктом про аудіовізуальні послуги два з половиною роки працювала робоча група при профільному парламентському комітеті, і врешті перша заступниця голови Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко його зареєструвала 29 жовтня 2014 року під кінець каденції парламенту сьомого скликання. У парламенті восьмого скликання над проєктом працювала робоча група і профільний Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, який очолювала Вікторія Сюмар. Вона ж його й зареєструвала в парламенті у грудні 2017 року. Але далі реєстрації цей важливий для медіагалузі проєкт не рухався. У Комітеті казали, що його блокують представники великих медіагруп, які, якщо й погоджувалися міняти правила гри на ринку, то безболісно для великих мовників (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 13.01.2020 Хіт-парад "Хіти Незалежності" повернувся в ефірі львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення). Від сьогодні насолоджуйтеся новинками українською музики на Файному радіо "FM Галичина" у новий час - зустрічайте нові треки щодня о 18:40. І вже сьогодні, у вечірньому шоу "Все включено" ви почуєте український етно-рок гурт Haydamaky і їхню радіо-версію пісні "День". "Та у нас є вже матеріалу на два альбоми. Тому зараз ми думаємо над тим, як це зібрати в одну програму, щоб це був не вінегрет, а послідовна програма пісень" - кажуть виконавці. А ви не припиняй голосувати за свого фаворита на сайті радіостанції - https://www.galychyna.fm/hity/. Адже, вже 17-го січня будуть результати Вашої підтримки від 27-го грудня (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 13.01.2020 6 січня 2020 року набувають чинності норми статті 32 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який був ухвалений Верховною Радою України 25 квітня минулого року. Ця стаття регламентує використання державної мови у сфері реклами. Із зазначеної дати вся реклама на телебаченні, радіо, а також у друкованих виданнях має бути виконана лише українською мовою. Водночас телерадіоорганізації закордонного мовлення, телерадіоорганізації, що ведуть мовлення однією або кількома офіційними мовами Європейського Союзу, поряд із державною мовою можуть розміщувати рекламу офіційними мовами Європейського Союзу. У друкованих засобах масової інформації, що видаються однією з офіційних мов Європейського Союзу, допускається розміщення реклами тією мовою, якою видається такий друкований засіб масової інформації. Також цим законом були внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими визначено, що порушення вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо застосування державної мови у сфері реклами тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або попередження, якщо порушення вчинене вперше (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.01.2020 Сьогодні у проекті "Спецефір Українського радіо" на хвилі радіостанції "UA: Українське радіо", на вас чекає публічне обговорення фінальної версії земельної реформи на тему: "Як змінився законопроєкт про обіг земель після правок?". Спецефір триватиме з 15:10 до 16:30 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 12.01.2020 Столична радіостанція "Армія FM - Військове радіо" віднедавна працює в місті Бердичів Житомирської області. Програми станції транслюються в Бердичеві на частоті 87.9 МГц. Нагадаємо - Центральна телерадіостудія Міністерства оборони України отримала дане частотне присвоєння на конкурсі, що відбувся 17-го жовтня минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 11.01.2020 15 січня об 11:00 в інформаційному агентстві "Укрінформ" відбудеться пресконференція Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на тему "Розбудова українського телерадіомовлення в Донецькій, Луганській областях і на територію Криму: 2015 - 2019". Під час заходу будуть презентовані результати роботи Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, що була створена при МІП України, щодо розвитку телерадіомовлення в Луганській, Донецькій областях і на півдні Херсонської області та територію Криму в 2015 - 2019 рр. Також учасники повідомлять про те, що зроблено державою за останні 5 років для відновлення і розбудови українського мовлення внаслідок втрати телекомунікаційної інфраструктури після окупації частини України, які телеканали та радіостанції доступні для мешканців Донецької і Луганської областей та в Криму. У пресконференції візьмуть участь: Уляна Фещук, заступник голови Національної ради; Сергій Костинський, член Національної ради; Микола Чернотицький, член Правління ПАТ "НСТУ"; Олександр Янковський, головний редактор ГО "Радіо Кримських Громад" ("Радіо Крим.Реалії"). Дата і час проведення пресконференції: 15 січня, 11:00 Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 8, м. Київ, Укрінформ. Акредитація за телефоном пресслужби Національної ради: (044)-278-75-75 або на e-mail: (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.01.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення створила робочу групу, яка працюватиме над змінами до Правил ведення мовлення на теле - і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Робочу групу очолила заступниця голови Нацради Уляна Фещук, до її складу увійшли всі члени Нацради, керівник апарату, керівники різних структурних підрозділів Нацради. Робочу групу створено після звернення телеканалів Рудольфа Кірноса Niki Kids, Niki Junior, EU Music (ТОВ "Дитяче телебачення України" та ТОВ "Музичний телеканал РУ М'юзік"). Пан Кірнос неодноразово закликав Нацраду пом'якшити правила мовлення в дні жалоби та дні пам'яті для нішевих телеканалів. За словами Уляни Фещук, до робочої групи запросять представники медіаіндустрії, а зміни в правилах стосуватимуться радіостанцій та нішевих телеканалів. Нагадаємо, останню редакцію Правил ведення мовлення на теле - і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті Нацрада затвердила 23 липня 2015 року, Міністерство юстиції зареєструвало 11 серпня 2015 року, і вони набули чинності 15 вересня 2015 року. Ту редакцію правил напрацьовували разом з Нацрадою представники великих медіагруп. Основними змінами стало розмежування правил для днів трауру (жалоби) й днів пам'яті. До програмування в дні пам'яті висувалися менш суворі вимоги, ніж до днів трауру (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.01.2020 9 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила замовити в "Українського державного центру радіочастот" (УДЦР) прорахунок 23 частот для цифрового радіо в усіх обласних центрах, крім Одеси та Львова. Перелік міст, де замовляються частоти: Вінниця, Луцьк (с. Підгайці), Дніпро, Краматорськ (смт Ясногірка), Маріуполь, Житомир (с. Андріївка), Житомир, Ужгород (с. Ярок), Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кропивницький, Лисичанськ, Миколаїв, Полтава, Рівне (с. Антопіль), Суми, Тернопіль (с. Лозова), Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернівці, Чернігів. Раніше, в липні 2019 року, Нацрада замовила в УДЦР прорахунок частоти для цифрового радіо в Одесі, а в липні 2018 року - у Львові та Києві. Нагадаємо, що з 2018 року цифрові радіостанції мовлять у Києві у стандарті T-DAB (DAB+). На одній частоті мовить мультиплекс із 14 радіостанцій: "Радіо Марія", "Просто радіо", "Радіо Маямі", Hype Radio, "Країна FM", "Українське радіо", "Промінь", "Культура", "Мейдан", "Армія FM", "Бізнес-радіо", DJ FM, Power FM і "Прямий FM" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.01.2020 Комунальна радіостанція Львівської обласної ради "Радіо Перше" збільшила потужність свого передавача на частоті 88.2 МГц у Львові, що дозволило розширити територію покриття сигналом. Відповідні зміни до ліцензії комунального підприємства "ТРК "Перший західний"" (юридична особа радіостанції) внесла 9 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Потужність передавача радіостанції збільшено з 30 Вт до 500 Вт, а територія покриття відтепер охоплює на лише Львів, а й прилеглі райони: Городоцький, Жовківський, Пустомитівський, Яворівський. Нагадаємо, "Радіо Перше" (спершу мало називатися "Перший західний") виграло частоту у Львові на конкурсі Нацради в жовтні 2018 року. А у квітні 2019 року радіостанція виграла ще одну частоту в Бродах Львівської області (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.01.2020 9 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення видала дозвіл на тимчасове мовлення радіо "Крим. Реалії" на мовлення в Чаплинці на кордоні з Кримом. Слухати "Крим. Реалії" на півдні Херсонської області та півночі Криму можна буде на частоті 98.6 МГц. Член Нацради Сергій Костинський повідомив, що це остання вільна частота на півдні Херсонської області. Раніше радіо "Крим. Реалії" мовило на середніх хвилях із Чонгара на кордоні з Кримом, а також на FM-частоті 105.9 МГц у Чонгарі. Юридична особа радіостанції, на яку записано ліцензії та тимчасові дозволи, - ГО "Радіо кримських громад" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 10.01.2020 На засіданні 9 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула та обговорила проєкт постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України", що надійшов від Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України 20 грудня 2019 року, та не погодив його через вагомі підстави. В обґрунтуванні Національної ради зазначено, що 17 жовтня 2019 року регулятор погодив запропоновані Держспецзв'язку зміни щодо використання певних смуг частот. Ідеться про те, що відповідно до чинної редакції Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України смуга частот 790 - 862 МГц розподіляється для таких радіослужб: фіксована, радіомовна, повітряна радіонавігаційна, рухома супутникова, за винятком повітряної рухомої супутникової (Земля - космос). Держспецзв'язку запропонував внести зміни до: 1. Національної таблиці, де рухомій службі на первинній основі буде виділено смугу частот 790-862 МГц; 2. Радіотехнології "Цифрове наземне телевізійне мовлення стандарту DVB-T" Плану використання радіочастотного ресурсу України стосовно включення примітки К01, яка передбачає проведення у смугах частот І та ІІ цифрових дивідендів заходів конверсії. Як зазначив під час засідання відповідальний секретар Національної ради Олександр Ільяшенко, станом на 8 січня 2020 року запропоновані зміни до Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України і Плану використання радіочастотного ресурсу України не затверджені Кабінетом Міністрів України. Треба враховувати, що, згідно з чинною редакцією Плану використання радіочастотного ресурсу України, смуга частот 791-801 МГц (61-62 ТВК) віднесена до радіотехнології "Цифрове наземне телевізійне мовлення стандарту DVB-T". У цій смузі нині задіяно 12 передавальних засобів цифрового мовлення ТОВ "Зеонбуд", які поширюють 87 програм телерадіоорганізацій. Наразі заходи з перепланування цих частот уже тривають, утім, за умови ухвалення розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження плану заходів щодо вивільнення смуг радіочастот у діапазонах 790 - 862 МГц, 694 - 790 МГц від радіоелектронних засобів радіомовної служби (телебачення) для впровадження технології LTE", що був розроблений Держспецзв'язку і погоджений рішенням Національної ради 20 грудня 2019 року, Національна рада має отримати висновки УДЦР на нові частоти, прораховані на заміну задіяним, лише у квітні 2020 року. Закон України "Про радіочастотний ресурс України" (стаття 22) передбачає, що конверсія радіочастотного ресурсу України проводиться на виконання та відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України, а також згідно із стратегічними завданнями держави щодо впровадження сучасних телекомунікаційних та інформаційних технологій. Конверсія радіочастотного ресурсу України щодо смуг радіочастот спеціального користування проводиться за рахунок Державного бюджету України. Кабінет Міністрів України для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України може залучати додаткові позабюджетні кошти. Однак ні Закон, ні Порядок залучення додаткових позабюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України в смугах радіочастот загального користування (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2007 № 933) не визначають процедури проведення конверсії для смуг частот телевізійного мовлення. Отже, наразі жодним нормативним документом не визначено порядку, а також термінів проведення конверсії для смуг частот телевізійного мовлення. Таким чином, для запропонованої у проєкті постанови Кабінету Міністрів України особливості застосування радіотехнології "Міжнародний рухомий (мобільний) зв'язок IMT" - використання базових станцій ІМТ до завершення проведення конверсії щодо цифрового наземного телевізійного мовлення здійснюється за умови нестворення шкідливих завад РЕЗ цифрового наземного телевізійного мовлення у смузі 790-862 МГц та невимагання захисту від завад - із визначеної дати набрання постановою чинності (1 квітня 2020 року) не має підстав. Запропоновані Держспецзв'язком зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України не можуть бути реалізовані без додаткового врегулювання, тобто без ухвалення окремих нормативно-правових актів, якими буде визначено порядок проведення конверсії для смуг телевізійного мовлення, - підсумував Олександр Ільяшенко (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.01.2020 На Лівобережжі Черкаської області проводове мовлення змовкло одномоментно, після раптової бурі зі зливою, що наробила біди в краї 1 липня 2017 року. Тоді порозкривало й поруйнувало будівлі, повалило дерева, лінії електропередач і радіолінії. На відновлення завданих стихією збитків довелось витратити чимало коштів та матеріалів. Буря поставила остаточну крапку на ері проводового радіомовлення. Хоч до цього таки йшлося: через перебої в роботі зменшувалася кількість радіоточок, виникали проблеми з ремонтом радіоліній, підрозділи "Укр­телекому" вважали ці роботи безплатним навантаженням, позбутися якого підвернулася нагода. Після буревію ліквідували місцеве радіомовлення в Золотоноші й районі, на Драбівщині, а в Чорнобаївському регіоні не працювало тимчасово, поки шукали вихід із ситуації. Взяли курс на відновлення радіомовлення, зважаючи на важливість цього джерела інформації, побажання, звички, традиції радіослухачів. Взялася відстоювати місцеве радіомовлення його редакторка Лариса Пономаренко, яка цій сфері віддала майже два десятки років. Її підтримали депутати районної ради, виділивши на відновлення кошти. Повертатися до проводового радіомовлення, яке вже себе віджило, не стали. Взяли курс на радіо FM. Через Національну раду добилися виділення частоти в ефірі, отримали відповідні дозволи, встановили антену, обладнали сучасну радіостудію. "Чорнобаївська хвиля" - так вона тепер називається - вже видала в ефір кілька пробних передач. Відомий український радіожурналіст Володимир Пищик приїздив до Чорнобаю поцікавитися, як тут, у глибинці, налаштували нове радіо. Виходитимуть передачі на частоті 105,5 по УР-1 (Українському радіо) вранці - з 7-ої до 9-ої години, а ввечері - від 18-ої до 20-ої. Слухати їх можна буде через сучасні радіоприймачі або крізь мобільники, смартфони, включивши на них радіо й налаштувавшись на потрібну хвилю. "Чорнобаївська хвиля" сягає навіть Золотоноші, Драбівського району та Оржицького, що на сусідній Полтавщині. ""Чорнобаївська хвиля" ось-ось залунає в ефірі, через тиждень чи два, залишилось отримати остаточний дозвільний документ про те, що у нас все готово", - хвилюється Лариса Леонідівна, очікуючи постійних радіопередач як народження власної дитини. - "Можете й ви прислухатися, включаючи радіо на своєму мобільнику". Редакторка Чорнобаївського районного радіомовлення Лариса Пономаренко - учасниця історичної події переходу з проводового на безпровідне радіомовлення. Вона продовжує журналістські традиції свого батька, відомого газетяра Леоніда Дробушка (Джерело: Портал "Черкаський край").
  • 9.01.2020 9 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула і задовольнила заяву ГО "Радіо Кримських Громад", м. Київ (позивні "Радіо Крим.Реалії") про видачу дозволу на тимчасове мовлення в смт Чаплинці Херсонської області. Відповідно до виданого дозволу "Радіо Крим.Реалії" транслюватиме програми в смт Чаплинці Херсонської області на частоті 98.6 МГц. Під час розгляду цього питання член Національної ради Сергій Костинський наголосив, що сьогодні "Радіо Крим.Реалії" надано останню вільну частоту, що залишилася на півдні Херсонської області, адже всі інші - вже заповнені українськими мовниками. Також він нагадав, що "Радіо Крим.Реалії" одне з перших почало мовити з нової щогли в Чонгарі. Наразі на середніх хвилях на частоті 648 АМ воно охоплює до 60% території тимчасово окупованого Криму, а також розширює свою мережу на Чаплинку. Термін дії дозволу на тимчасове мовлення - 1 рік з дати ухвалення рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.01.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернеться до ДП "Український державний центр радіочастот" стосовно розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення, а також зміни місця встановлення радіоелектронних засобів мовлення. Відповідне рішення ухвалено на засіданні 9 січня цього року. За словами члена Національної ради Сергія Костинського, нові частоти регулятор замовляє для місцевих мовників у рамках проєкту "Радіо громад" на замовлення локальних мовників. Він також додав, що у стратегічній перспективі пропонується невдовзі для резерву Національної ради замовити прорахунок частот для населених пунктів у 23 областях України. Прорахунок нових частотних присвоєнь замовлено для потреб аналогового звукового мовлення у діапазоні 87.5-108.0 МГц у с. Микуличин Івано-Франківської обл., м. Долинська Кіровоградської обл. та смт Драбів Черкаської області. Окрім того, прорахунок радіочастот для цифрового звукового мовлення у діапазоні 174-230 МГц здійснюватиметься для 23 населених пунктів на всій території України. Зокрема, у Вінниці, Дніпрі, двох населених пунктах Житомирської обл., Запоріжжі, Івано-Франківську, Краматорську (смт Ясногірка) і Маріуполі Донецької області, Кропивницькому, Лисичанську Луганської обл., Луцьку (с. Підгайці), Миколаєві, Полтаві, Рівному (с. Антопіль), Сумах, Тернополі (с. Лозова), Ужгороді (с. Ярок), Харкові, Херсоні, Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях та Чернігові. Національна рада також просить УДЦР про можливість перенести передавач на частоті 107.5 МГц із м. Сторожинець до с. Старі Бросківці, Сторожинецького району Чернівецької області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.01.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 9 лютого створила робочу групу для удосконалення Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затверджених рішенням Національної ради від 23 липня 2015 № 1146 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 11 серпня 2015 року за № 967/27412. Як зазначалося під час розгляду цього питання, попередня редакція Правил була створена з ініціативи індустрії, нині ж, беручи до уваги звернення ТОВ "Дитяче телебачення України" і ТОВ "Музичний телеканал РУ М'юзік", регулятор іде на зустріч телерадіокомпаніям, щоби врахувати в цьому документі деякі нюанси, пов'язані з особливостями так званого нішевого мовлення. До склад робочої групи входять усі члени Національної ради за згодою, керівник апарату Сергій Кучерук, керівники структурних підрозділів регуляторного органу. Очолюватиме роботу групи заступник голови Національної ради Уляна Фещук. За словами Уляни Фещук, до робочої групи будуть запрошуватися представники медіаіндустрії, а зміни в основному стосуватимуться радіомовлення й нішевих каналів (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.01.2020 9 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголошує конкурс на мовлення на частоті 92,3 МГц у м. Мелітополі Запорізької області. Оголошення про конкурс опубліковано сьогодні в газеті "Голос України" № 3. Вимоги до програмної концепції мовлення передбачають трансляцію програм, які висвітлюють діяльність Збройних Сил України, операції Об?єднаних сил, діяльності ветеранів АТО та подій, що відбуваються на територіях, які є тимчасово окупованими та тимчасово непідконтрольними державній владі України. Крім того, передбачено виготовлення та розповсюдження не менше як 30 відсотків програм на військово-патріотичну тематику. Обсяг мовлення на зазначеній частоті - 24 години на добу. Заяви на участь у конкурсі телерадіоорганізації можуть подавати із 10 лютого до 10 березня 2020 року (18:00) за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, тел. (044)-234-97-13. Підсумки конкурсу відповідно до п. б) частини п'ятої ст. 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" мають бути підбитими до 8 травня 2020 року. Докладніше про конкурсні умови і частоту виставлену на конкурс (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.01.2020 Відповідно до Указу Президента України від 8 січня 2020 року № 1 у зв'язку із трагедією, що сталася внаслідок катастрофи пасажирського літака приватного акціонерного товариства "Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" 8 січня 2020 року в Ісламській Республіці Іран та призвела до численних людських жертв, з метою вшанування пам'яті загиблих 9 січня оголошено в Україні днем жалоби. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення рекомендує телерадіоорганізаціям при плануванні програм і передач на цей день керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146, що зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.01.2020 Завтра UA: Радіо Культура вестиме пряму трансляцію Різдвяного богослужіння із Михайлівського Золотоверхого собору. Трансляція триватиме з 9:40 до 12:30 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 6.01.2020 Завтра у Спецефірі Українського радіо на хвилі радіостанції "UA: Українське радіо" з 7:10 до 7:55 пролунає трансляція Різдвяного богослужіння з Патріаршого собору Воскресіння Христового, а з 10:00 до 12:00 - трансляція Різдвяного богослужіння із Михайлівського Золотоверхого собору (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 6.01.2020 З 3 січня "Радіо Свобода" припинила випускати дві інформаційно-аналітичні програми "Ваша Свобода" і "Ньюзрум". Останню мають перезапустити навесні. Про це повідомляють на сайті "Радіо Свобода". "Ми будемо й надалі висвітлювати важливі події наживо, готувати спецефіри і сюжети. Наш новий підсумковий інформаційний ефір, який готується, буде пояснювати події у сучасному форматі", - кажуть у редакції. Програма "Ваша Свобода" виходила на телеканалі "Еспресо" з липня 2014 року, а також на хвилях Українського Радіо. Проєкт "Ньюзрум", створений у лютому 2019 року, передовсім розрахований на молодіжну аудиторію в Ютубі. Програму "Ньюзрум" буде відновлено навесні 2020 року після переформатування. Нагадаємо нещодавно "Детектор медіа" спілкувався з мультимедійним редактором "Радіо Свобода" Владиславом Яцківом. Він розповів, як медіа створює спецпроєкти й навіщо знімає 360-градусне відео. Також у відеоінструкціях він детально розповів про сервіси Infogram і VidIQ, якими користується редакція (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 5.01.2020 Завтра, у понеділок, 6-го січня, UA: Радіо Культура проведе пряму трансляцію Різдвяного богослужіння з Михайлівського Золотоверхого собору. Трансляція триватиме з 16:25 до 20:00 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 5.01.2020 Столична мережева радіостанція "Армія FM - Військове радіо" днями розпочала мовлення в Миколаєві. Частота станції у цьому місті - 103.3 МГц (до 2017 року її використовувала радіостанція "Авторадіо-Україна). Потужність передавача - 0.5 кВт (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 4.01.2020 Оголошено переможців ТОР-100 2019 на хвилі столичної мережевої станції Dance radio KISS FM (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кропивницький-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Маріуполь-101.7МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпро-106.8МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.). Ваш вибір та вибір мільйонів українців уже зроблений! Найулюбленіші та найкращі 100 хітів - обрані. За підсумками голосування слухачів KISS FM TOP-100 треків 2019 року виглядає так: 100 DAVID GUETTA & RIOHTZ & SAWEETIE - I'M THAT BITCH (DJ 2K(EY) MASHUP); 99 КАМАЛІЯ - BІЛЬНА (ARFEEVA RMX); 98 MARSHMELLO - RUN IT UP; 97 ESTRADARADA & MARSEL - MINIMAL (MAX IANY RMX); 96 MELOVIN - ТИ (SHNAPS & SANYA DYMOV RMX); 95 BOOKA SHADE - TRESPASS 2019 (MARK KNIGHT MIX); 94 AVICII & AGNES & VARGAS & LAGOLA - TOUGH LOVE (TIESTO RMX); 93 ТАМЕРЛАН & АЛЕНА - РАНО (FRENZY RMX); 92 ALEXEY ROMEO - FEELINGS (TALK TO ME); 91 TVORCHI - НЕ ТАНЦЮЮ (WAVE BOI RMX); 90 DOM DOLLA - SAN FRANDISCO; 89 GOING DEEPER - BROKEN; 88 STACIE & ANDI VAX - ТВОЄ; 87 ALLE FARBEN & JAMES BLUNT - WALK AWAY (ATB RMX); 86 ЭЛДЖЕЙ - АНТИДЕПРЕССАНТЫ (KOLYA FUNK & SHNAPS RMX); 85 Y2K & BBNO - LALALA (IPUNKZ RMX); 84 МЯТА & IVAN NAVI - ТИ МЕНЕ КОХАЙ (SHUMSKIY RMX); 83 SAVIN - WITH YOU (NO HOPES RMX); 82 ZONDERLING & JOSH CUMBEE - LIFETIME (VIP MIX); 81 ZIVERT - BEVERLY HILLS (A RASSEVICH RMX); 80 ASAP FERG & NICKI MINAJ - PLAIN JANE (ALPER KARACAN RMX); 79 BOOSTEREO - DIRTY DANCING; 78 JERRY HEIL - ОХРАНА ОТМЕНА; 77 FISHER - YOU LITTLE BEAUTY; 76 DUKE DUMONT & ZAK ABEL - THE POWER; 75 KISHE - ЦЮ НІЧ (BELAHA RMX); 74 FARUK SABANCI & MARUV - FOR YOU; 73 TYGA - AYY MACARENA (FROST & ARKSTONE RMX); 72 ON I ONA - ВОДА (НЕ ТАКІ ЯК ВСІ); 71 ARMIN VAN BUUREN & AVIAN GRAYS & JORDAN SHAW - SOMETHING REAL; 70 DON DIABLO & EMELI SANDE & GUCCI MANE - SURVIVE (OZEROFF & SKY RMX); 69 3D NATION - З ТОБОЮ; 68 DEEPEND - ONLY LOVE (BARKLEY RMX); 67 AFROJACK - IT GOES LIKE; 66 MR.SUNNY & STACY NICH & CHARM SUMMERS - DAIQUIRI; 65 TIESTO & JONAS BLUE & RITA ORA - RITUAL; 64 CAMELPHAT & CRISTOPH & JEM COOKE - BREATHE; 63 ALYONA ALYONA - ПУШКА (DOBRYNIN & ALEX SHIK RMX); 62 KAEF & TRICKY NICKI - PARTY; 61 CHELCEE GRIMES & TINI & JONAS BLUE & JHAY CORTEZ - WILD; 60 АНТИТІЛА - ЛЕТИ; 59 LIL PUMP - RACKS ON RACKS (HORDII RMX); 58 MOSIMANN & MARUV - MON AMOUR (SHNAPS RMX); 57 HAMMALI & NAVAI & MИША МАРВИН - Я ЗАКОХАВСЯ (AGILAR & DANNY MAY RMX); 56 ABOVE AND BEYOND & ARMIN VAN BUUREN - SHOW ME LOVE; 55 MARTIN GARRIX & MACKLEMORE & FALL OUT BOY - SUMMER DAYS; 54 DRED - СЛУХНЯНА; 53 PROBASS & HARDI - ASHA; 52 KAZKA - ПІСНЯ СМІЛИВИХ ДІВЧАТ (FRENZY RMX); 51 THE CHEMICAL BROTHERS - GOT TO KEEP ON; 50 DAVID GUETTA & MARTIN SOLVEIG - THING FOR YOU; 49 ПИВОВАРОВ АРТЕМ & ЕЛКА - В КОЖНОМУ З НАС (KISSFM EDIT); 48 RADIOMATIK & STEE DOWNES - RUNNING FROM YOURSELF (KOHEN RMX); 47 KOLYA LINER - PLACE TO DANCE (ERIC ROSE RMX); 46 ARMIN VAN BUUREN & CANDACE SOSA - RUNAWAY; 45 TRIPLO MAX - SHADOW (JENIA SMILE & SER TWISTER RMX); 44 GO-A & TRACE - РАНО РАНЕНЬКО (FROOKER MASHUP); 43 ARASH & HELENA - ONE NIGHT IN DUBAI (SUPRAFIVE RMX); 42 SWANKY TUNES & CHRISTIAN BURNS - SUPERSONIC; 41 ALYONA ALYONA & ALINA PASH - ПАДЛО (TOMURO RMX); 40 GOLDHAND & GOLDSOUND - BELIEVE IN ME; 39 AUDIOSOULZ - DANCEFLOOR; 38 ZEFEAR - ЕВЕРЕСТ; 37 LP - DREAMER (ROMPASSO RMX); 36 ARTBAT - ATLAS; 35 STACIE - КОЛЬОРОВИЙ СВІТ (ANDI VAX KISSFM RMX); 34 AFROJACK & BROHUG & TITUS - LET IT RIP (DES3ETT RMX); 33 MERK & KREMONT - SUSHI; 32 CALVIN HARRIS - I'M NOT ALONE (CAMELPHAT RMX); 31 YOURA - PRAKTIKA; 30 AGORIA & BLASE - YOU'RE NOT ALONE; 29 INPLUS - ОДИНОКИМ; 28 SAINT JHN - ROSES (IMANBEK RMX); 27 ZHONEUS DEEP - FEELS LIKE (NEZHDAN RMX); 26 ILKAY SENCAN - DO IT; 25 MONATIK - LOVE IT РИТМ (KONSTANTIN OZEROFF & SKY RMX); 24 SABRINA CARPENTER - PARIS (DJ ANTONIO & DJ RENAT RMX); 23 ARTBAT - TABU; 22 JAH KHALIB & JAMALA - КОХАЮ; 21 TRICKY NICKI - RIDE FOR UKRAINE (PROBASS & HARDI RMX); 20 BEN DELAY - LOVE YOU MORE; 19 ОГНЄВІЧ ЗЛАТА - СОЛОДКА КАРА; 18 LITTLE BIG - I'M OK; 17 3LAU & NINJA - GAME TIME; 16 MAMARIKA - ПРОЛІСКИ (DIMA DEEP RMX); 15 ARTBAT - ELEMENT; 14 ПИВОВАРОВ АРТЕМ - 2000; 13 MEDUZA & BECKY HILL & GOODBOYS - LOSE CONTROL; 12 SZA & THE WEEKND & TRAVIS SCOTT - POWER IS POWER; 11 THE HARDKISS - ЖИВА (RAFT TONE RMX); 10 PARADE OF PLANETS & PLATON - POUR LUI; 9 FILATOV & KARAS - AU AU; 8 MARUV - SIREN SONG (KOLYA FUNK RMX); 7 RSAC - NBA (ROMPASSO RMX); 6 MONOLINK - RETURN TO OZ (ARTBAT RMX); 5 ВРЕМЯ И СТЕКЛО - ДИМ (ROMAN BIZONOV & ARKSTONE RMX); 4 MEDUZA & GOODBOYS - PIECE OF YOUR HEART (ALOK RMX); 3 ASAP ROCKY - FUCKIN PROBLEMS (RASSELL KHAN & DE FAULT RMX); 2 BLR - MEDUSE; 1 PLATON & JOOLAY - OVER. Святкуйте Різдво разом з Dance radio KISS FM! 7 грудня з 11:00 до 19:00 слухай в ефірі радіостанції повтор денс-параду KISS FM TOP-100 2019. А вже згодом, Dance radio KISS FM опублікує подкаст, щоб кожен мав змогу почути підсумковий танцювальний чарт року (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 3.01.2020 3 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголошує конкурс на радіомовлення, на який виставлено 29 FM-частот у 14 областях України. Він спрямований на розвиток мереж мовлення. Оголошення про конкурс опубліковане сьогодні, 3 січня, в газеті "Голос України" № 1. Серед запропонованих на конкурс частот є частотні присвоєння в обласних центрах - Дніпрі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Кропивницькому. Конкурсні умови передбачають, що телерадіоорганізації мають забезпечувати обсяг ведення передач українською мовою і частку звучання пісень державною мовою, як того вимагає чинне законодавство. Також має бути забезпечено цілісність мережі мовлення і програмного наповнення. Заяви на участь у конкурсі можна подавати із 3 лютого до 3 березня (18:00) за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, тел. (044)-234-97-13. Підбиття підсумків конкурсу відповідно до п. б) частини п'ятої ст. 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" має відбутися до 1 травня 2020 року. Докладніше про конкурсні умови і виставлені на конкурс частоти (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.01.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу телерадіоорганізацій, що згідно з інформацією Державної казначейської служби України з 3 січня 2020 року змінено всі поточні рахунки. З огляду на це сплата грошового (ліцензійного) збору та грошового внеску під конкурсну гарантію за кодом класифікації доходів бюджету 22011200 здійснюється на рахунок: Одержувач : УДКСУ у Шевченківському р-ні м.Києва, код ЗКПО 37995466, р/р UA758999980313000056000026011 в Казначействі України (ЕАП) у м. Києві, МФО 899998 Поле "Призначення платежу": +;2659;101; ; ; ; ; ; Призначення платежу: Сплата грошового (ліцензійного) збору; Сплата грошового внеску під конкурсну гарантію (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.01.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголошує про прийом заяв громадських об'єднань та асоціацій, що діють у сферах фізичного виховання та спорту і журналістики, на участь у Конференціях для обрання членів Наглядової ради публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України". До участі в Конференціях допускаються об'єднання, які відповідають таким вимогам: 1) здійснюють основну діяльність в одній із таких сфер: а) фізичного виховання та спорту; б) журналістики; 2) строк діяльності у відповідній сфері становить не менше трьох років до дня подання заяви на участь у Конференціях; 3) членами об'єднання є авторитетні у відповідній сфері особи; 4) діяльність об'єднання є активною (упродовж останніх трьох років об'єднання організовувало періодично, не рідше ніж кілька разів на рік, громадські заходи щодо проблем, які існують у відповідній сфері: ініціювало публічні обговорення актуальних питань, дискусії у професійній сфері тощо). Заяви приймаються у робочі дні з 3 по 17 січня 2020 року за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, кім. 402, з 9:00 до 18:00, п'ятниця з 9:00 до 17:00 (обідня перерва з 13:00 до 14:00) та надсилаються e-mail: . Об'єднання, які мають намір взяти участь у одній із Конференцій, подають: а) письмову заяву, підписану керівником об'єднання, за визначеною формою; б) витяг із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; в) копію установчого документа об'єднання; г) витяг із протоколу засідання керівного органу об'єднання щодо обрання керівника об'єднання. Документи подаються в паперовій і електронній формах. Докладна інформація на вебсайті Національної ради, телефон для довідок: (044)-278-75-75 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.01.2020 Суспільне "UA:Радіо Промінь" вже веде мовлення у селищі Широкому, Станично-Луганського району Луганської області. Трансляції здійснюються на частоті 106.5 МГц. Потужність передавача - 1.0 кВт. Тичасовий дозвіл на цю частоту було отримано НСТУ у вересні 2019 року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 2.01.2020 Вже завтра, 3 січня, столична радіостанція "Lounge FM" (106.0МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) пропонує всім бажаючим відсвяткувати Новий Рік в стилі Lounge! О 18:00 на Софійській площі біля головної ялинки країни пролунає DJ-сет від програмного директора радіо Lounge FM - Євгена Богині. Всі присутні зможуть зігріватися та ділитися святковим настроєм разом з найкращою музикою у стилі Nu-Disco, Deep & Funky House! Приєднуйтесь! Новий рік 2020 на Софії (Джерело: Сторінка радіо "Lounge FM" у соцмережі Facebook).
  • 2.01.2020 Правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) розробило план виконання Концепції регіонального мовлення на 2020-ий рік. Про план змін розповів під час засідання наглядової ради НСТУ член правління НСТУ Микола Чернотицький. Він повідомив, щодо 1 вересня планується запуск міжрегіональної платформи. Відповідно з 1 вересня 2020 року філії мають виробляти власного регіонального контенту близько 1 години, міжрегіонального - 2 години 30 хвилин. Микола Чернотицький нагадав, що в компанії відбулися пітчинги творчих проєктів, за результатами яких, було відібрано декілька проєктів, які готуються до виробництва та запуску. У 2020 році планується виділити на виробництво контенту філіями (аутсорс) до 20 млн грн. Для порівняння, у 2019 році на виробництво контенту філіями (аутсорс) було виділено близько 4 млн грн. За його словами, перед змінами відбудеться технічне переоснащення, закупівля обладнання. Цей план мають реалізувати до 1 червня. Нагадаємо, у НСТУ розробили Концепцію регіонального мовлення ПАТ "НСТУ" на 2020 - 2021 роки. 23 регіональні блоки щодня в будні матимуть новини, міжрегіональне інформаційно-просвітницького ток-шоу, слот для програм стороннього виробництва, програми про національні меншини та будуть залучені у загальнонаціональне виробництво. Як писав "Детектор медіа",у жовтні стало відомо про наміри правління Національної суспільної телерадіокомпанії України закрити ранкові програми регіональних каналів Суспільного і почати виробництво спільного ранкового шоу на базі однієї філії. Ця новина стурбувала колективи філій. У грудні 2019 року журналістки ранкової програми регіонального каналу "UA: Житомир" провели акцію протесту босоніж і з заклеєними ротами, щоб провернути увагу до проблеми. Наприкінці груднязвільнилася вся команда ранкової програми на "UA: Донбасі". А на каналі "UA: Київ" колективу ранкової програми не продовжили контракт. Варто зазначити, що у 2020 році заплановано збільшити кількість програм у філіях, які вироблятимуть сторонні продакшн студії. Для цього у листопаді 2020 року Суспільне відібрало на конкурсі 34 проєкти для регіональних телеканалів (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 2.01.2020 Із 1 січня 2020 року не всім працівникам некерівного складу Національної суспільної телерадіокомпанії України підвищать заробітні плати. Про план підвищення посадових окладів працівникам некерівного складу компанії розповів під час засідання наглядової ради НСТУ член правління Суспільного Микола Чернотицький. За його словами, з 1 січня 2020 року буде підвищено посадові оклади на 15 % в тих підрозділах, які не будуть трансформовані (працівникам інформаційного мовлення, працівникам Українського радіо). В інших підрозділах підвищення відбудеться трохи пізніше. Правління НСТУ матиме право протягом півроку піднімати посадові оклади працівникам некерівного складу на 15 %, додав секретар наглядової ради Вадим Міський. "Микола Чернотицький уточнив, що підвищення посадових окладів відбудеться тим працівникам, хто наразі має посадовий оклад в розмірі найнижчої межі вилки посадових окладів. Якщо працівникам уже підвищували посадовий оклад на 15 або більше %, то таким працівникам посадові оклади не будуть підвищенні. Якщо підвищення було менше 15%, то посадовий оклад буде підвищено, але не більше, ніж на 15 % в цілому", - зазначено у протоколі засідання наглядової ради НСТУ. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія сказав, що додатково створено преміальний фонд в розмірі 5 %. За словами голови наглядової ради НСТУ Світлани Остапи, у 2020 році потрібно буде розглянути питання підвищення посадових окладів, особливо в регіональних дирекціях. Членкиня наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва нагадала, що саме вона була ініціатором підвищення посадових окладів та зауважила, що говорилося не про підвищення посадових окладів всім однаково, а про зменшення розриву в оплаті праці керівного та некерівного складу. Нагадаємо, у жовтні 2019 року йшлося про те, що правління Національної суспільної телерадіокомпанії України підвищить посадові оклади некерівному складу на 15%. У разі повного фінансування компанії заплановане створення 15% преміального фонду. Як писав "Детектор медіа", у серпні 2019 року наглядова рада НСТУ доручила правлінню розробити план підвищення зарплат працівникам з 2020 року. 29 серпня наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) проголосувала за підвищення заробітних плат членам та голові правління Суспільного мовника (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 1.01.2020 З Новим роком!

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини грудня 2020

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024