Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Липень 2019 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

  • Радіоанонс

  • Новини червня 2019

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 31.07.2019 31 липня львівська мережева радіостанція Львівська хвиля розпочала мовлення в місті Ковелі Волинської області на частоті 87.7 МГц. Про це повідомляє інтернет-видання "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні" з посиланням на Facebook-сторінку технічного директора ТОВ "ТРК "Львівська хвиля" Василя Пакуша. Сигнал супроводжує RDS: LVIV.FM / 87.7 FM / KOVEL / TEL 097/ 2970007. Це вже шоста частота радіостанції на Волині. Нагадаємо - частоту у Ковелі "Львівська хвиля" отримала на конкурсі 18-го квітня поточного року. Відповідно до умов ліцензії, окрім власних програм станція має транслювати у Ковелі програми столичної радіостанції "Армія FM - Військове радіо" в обсязі 3 години 36 хвилин на добу, а також має частину ефіру відводити під трансляцію локальних інформаційних блоків (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 31.07.2019 А ви знаєте де тепер розташоване івано-франківське радіо "Західний полюс" (Івано-Франківськ-104.3МГц, Калуш-105.5МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.)? Студія станції відтепер розміщується на вулиці Чорновола, 7 (готель "Станіславів", 7 поверх). Потенційні рекламодавці, партнери, переможці розіграшів і всі, хто має до важливі справи до "Західного полюсу" та міркує про співпрацю - заходьте та телефонуйте (050)-433-06-06 (Джерело: Сторінка радіо "Західний полюс" у соцмережі Facebook).
  • 31.07.2019 31 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення офіційно оголошує конкурс на мовлення на 15 FM-частотах у 13 областях України. Відповідний конкурс опубліковано сьогодні в "Голосі України" № 143. Серед запропонованих частот - 9 в обласних центрах - Вінниці, Дніпрі, Житомирі, Запоріжжі, Кропивницькому, Львові, Миколаєві, Полтаві, Херсоні. Програмна концепція ставить вимоги, що в загальному обсязі мовлення радіостанцій щонайменше половина передач мають бути культурно-мистецького та освітнього спрямування. Мова ведення усіх програм - українська. Заборонена ретрансляція програм і використання вихідних даних інших мовників. Заяви на участь у конкурсі приймаються з 30 серпня по 30 вересня (18:00) за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, тел. (044)-234-97-13. Підбиття підсумків конкурсу відповідно до п. б) частини п'ятої ст. 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" має відбутися до 29 листопада 2019 року. Докладніше про конкурсні умови і перелік частот, які виставлені на конкурс (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.07.2019 Живі концерти, відверті розмови і багато позитивних емоцій - щовівторка о 20:05 у проекті "Тут і зараз": живі концерти в прямому ефірі. В прямому ефірі на хвилі столичного "Радіо Київ 98FM" (98.0МГц та Інтернет-мовлення) та столичної сателітарної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Бахмутівка-98.1МГц, Захарівка-89.8МГц, Новотошківське-90.0МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Гірник-91.4МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Широкий - 101.8МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, Шпола-105.6МГц, Арциз-105.9МГц, а також Інтернет-мовлення), а відеоверсія проекту згодом в ефірі Телеканалу "Київ". Сьогодні о 20:05 стартує третій сезон проекту. на вас чекає виступ гуртом Folknery - це шамани фолктроніки та невгамовні мандрівники Ярина Квітка та Володимир Муляр (Джерело: Сторінка "Радіо Київ 98FM" у соцмережі Facebook).
  • 30.07.2019 За восьме скликання Верховна Рада України не розглянула у режимі пленарного засідання жодного звіту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення - звіт Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики протягом всієї каденції парламенту 8-го скликання постійно аналізував наглядову та регуляторну діяльність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Про це йдеться на сайті комітету. "На засіданнях комітету за участі членів Національної ради, громадськості були проаналізовані звіти Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 роки. Відповідні висновки Комітету по кожному звіту були скеровані Верховній Раді України. Проте за восьме скликання Верховна Рада України не розглянула у режимі пленарного засідання жодного Звіту Національної ради", - йдеться у звіті комітету у восьмому скликанні (2014-2019 рр.). Раніше комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту розглянути і схвалити звіт Нацради за 2018 рік. Нагадаємо, що відповідно до закону "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" Нацрада щороку готує звіт про свою діяльність, оприлюднює його до 1 лютого наступного за звітним року та надсилає до Верховної Ради і Президента України. За результатами розгляду звіту і Верховна Рада, і Президент України можуть прийняти рішення про незадовільну оцінку діяльності члена (членів) Нацради, призначених за їхніми квотами, і достроково припинити повноваження члена (членів Нацради). Але в парламенті звіт за 2016 рік, який Нацрада затвердила 24 січня, а Комітет свободи слова схвалив 22 лютого 2017 року, а також звіт за 2017 рік так і не заслуховували (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 30.07.2019 Канівська радіостанція "Радіо Магніт" (99.7МГц та Інтернет-мовлення) відновила ефірну трансляцію! Поки що не на повну потужність, але ж "Радіо Магніт" в ефірі! Вмикайте - 99.7 FM у Каневі! Нагадаємо - станція призупиняла мовлення у зв'язку з пошкодженням передавального обладнання через удар блискавки (Джерело: Сторінка "Радіо Магніт" у соцмережі Facebook).
  • 30.07.2019 Під час пресконференції, яка відбулася в агенції Укрінформ 30 липня 2019 року, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення представила результати аудиту наявності FM-радіомовлення і кабельних мереж провайдерів програмної послуги у прикордонних областях України, а також областях, які межують із окупованими територіями на півдні України. Заступник голови Національної ради Уляна Фещук, члени Національної ради Сергій Костинський і Максим Онопрієнко розповіли про результати першого етапу роботи, проведеної в рамках діяльності Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП, та наступні невідкладні кроки для розбудови вітчизняного мовлення на прикордонні. Загалом у рамках роботи міжвідомчої Комісії за 4 роки Національна рада видала дозволи на тимчасове мовлення для українських радіостанцій на 107 FM-частот. З 2014 по 2019 рік для потреб 12 прикордонних областей було прораховано і видано 54 FM-частоти. Найбільше їх отримала Закарпатська, Сумська, Волинська, Львівська області. У 2018 році розпочалася реалізація нового проекту для розвитку інфраструктури Донецької, Луганської та інших прикордонних областей України, оскільки за статистикою в 16 прикордонних районах України проживають майже 6 млн осіб. Максим Онопрієнко повідомив, що проведений Національною радою аналіз охоплення вітчизняними радіостанціями прикордонних територій свідчить про його низький рівень, а подекуди і про відсутність українського радіомовлення. Безперечно, це негативно позначається на загальному стані інформаційної безпеки України. Основою для відповідного дослідження став показник концентрації FM-радіомовлення та кабельних мереж в прикордонних районах кожної області. Він розраховувався як співвідношення кількості FM-частот / кабельних мереж провайдерів програмної послуги у прикордонних районах певної області до їх загальної кількості в області. Середнє медіанне значення концентрації радіочастот в прикордонних районах дорівнює 27%: а) Найнижчий показник у Миколаївській області - 0%. б) Частка концентрації FM-частот у прикордонних районах Івано-Франківської і Вінницької областей - 11%, Чернігівської - 12%, Житомирської - 13%, Рівненської і Львівської областей - по 20%, Запорізької області - 22%. В інших 8 прикордонних областях показник концентрації FM-частот має значення від 32% до 78%, а саме: Луганська область - 32%, Волинська і Чернівецька - 33%, Одеська - 36%, Сумська - 46%, Харківська - 48%, Херсонська - 59%, Закарпатська - 78%. Однак навіть досить високі середні показники в окремих районах областей не завжди відповідають реальності. Особливо критична ситуація на кордоні з Російською Федерацією. Так, Білокуракинський район Луганської області, Сновський, Семенівський, Ріпкинський, Городнянський райони Чернігівської області, Золочівський, Дергачівський, Дворічанський райони Харківської області, Середино-Будський, Путивльський, Краснопільський, Великописарівський райони Сумської області зовсім не охоплені українським радіо. Зважаючи на фізичні особливості розповсюдження радіохвиль, в ефірі більшості прикордонних територій безперешкодно звучать радіопрограми країн-сусідів, а зміст значної кількості контенту з території країни-агресора сповнений антиукраїнськими наративами, що несе загрозу інформаційній безпеці держави. Сергій Костинський пояснив, чому не вистачає частот, зокрема і на прикордонних територіях. Упродовж понад 20-ти років застосовувалася практика, коли прорахунок частот ініціювали самі мовниками. Відповідно до їхніх заяв Національна рада замовляла прорахунок і виставляла частоти на конкурс. У підсумку маємо велику концентрацію ЗМІ в обласних центрах, набагато менше їх в районних центрах і зовсім мало в прикордонних районах. Для багатьох радіостанцій і провайдерів комерційно невигідно мовити там, де немає великих міст та значної концентрації людей. З 2014 року національний регулятор змінив ситуацію і сам став ініціатором прорахунку частот. "Тобто саме держава в особі Національної ради стала визначати пріоритетні території, місця, де мають бути встановлені передавачі. Ми почали проводити конкурси на цих територіях і видавати дозволи на тимчасове мовлення за спрощеною процедурою у Донецькій, Луганській і Херсонській областях", - сказав він. Фокус роботи Комісії насамперед був спрямований на розвиток мовлення на сході та півдні країни, там, де є агресія з боку Російської Федерації. З 2018 року його зосереджено на всьому прикордонні. Таким чином, у період із 2018 по липень 2019 року Національна рада за участі своїх представників визначила і замовила в ДП "Український державний центр радіочастот" прорахунок вичерпного портфеля ­- 154 FM-частоти з метою встановлення радіопередавачів у 133 прикордонних населених пунктах у 86 прикордонних районах 15 областей. Для Вінницької області - 3 частоти, для Волинської - 8, для Житомирської - 3, для Закарпатської - 22, для Запорізької - 7, Івано-Франківської - 2, Луганської - 12, Львівської - 15, Миколаївської - 2, Одеської - 23, Рівненської - 4, Сумської - 14, Харківської - 7, Чернівецької - 23, Чернігівської - 9. Наразі Національна рада отримала прорахунок 27 FM-частот у 12 областях України і виставила їх на конкурси з розбудови саме прикордонних районів. Так, для Львівської області є частоти для 6 населених пунктів, Закарпатської - 4-х, Волинської і Рівненської - 3-х, по 2 для Чернігівської, Одеської, Запорізької і по 1 населеному пункту для Житомирської, Івано-Франківської, Чернівецької, Харківської і Миколаївської. Для тимчасового мовлення у прикордонних районах Луганської області Національна рада нині готує дозволи на 4 FM-частоти в населених пунктах Марківці, Зоринівці, Городищі, Білодовську. Отже, перший етап з розширення мовлення українських FM-станцій на прикордонних територіях завершено, розпочинається другий. "Сподіваємося, що упродовж цього і наступного років Уряд внесе зміни у формулу нарахування ліцензійного збору за ліцензії на прикордонних територіях. Радіостанції і провайдери отримають знижку 70% на отримання нових і продовження чинних ліцензій. Відбудеться прорахунок нових частот, і ми зможемо провести нові конкурси і видати дозволи за спрощеною процедурою", - наголосив Сергій Костинський. Крім того, Комісія очікує, що Парламент підтримає ініціативу про започаткування спрощеної процедури розбудови українського радіомовлення в прикордонних районах Сумської, Чернігівської, Харківської, Одеської областей, там, де наявний сигнал держави-агресора (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.07.2019 Брак українського радіомовлення на прикордонні та нерівномірний розподіл і недостатня кількість вітчизняних кабельних мереж при наявності російських супутникових телеканалів у прикордонних районах України послаблюють інформаційну безпеку держави і створюють для місцевого населення перешкоди у доступі до національної інформації - такі висновки були озвучені на пресконференції Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, що відбулася 30 липня в Українському національному агентстві Укрінформ. Заступник голови Національної ради Уляна Фещук, члени Національної ради Сергій Костинський і Максим Онопрієнко оприлюднили дані аудиту наявності FM-радіомовлення і кабельних мереж провайдерів програмної послуги у прикордонних областях України, проведеного в рамках першого етапу роботи Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП, та розповіли про наступні кроки для розбудови вітчизняного мовлення на прикордонні. Показники аудиту кабельних мереж в прикордонних районах приблизно схожі на дані щодо поширення в ефірі прикордонних областей програм українських FM-радіостанцій, їхня кількість також недостатня, - повідомив член Національної ради Максим Онопрієнко. Середнє медіанне значення концентрації кабельних мереж в прикордонних районах дорівнює 29%: а) Найнижчий показник концентрації кабельних мереж у Івано-Франківській і Рівненській областях - 0%. б) Критична ситуація в таких областях: Луганській - 7%, Миколаївській -10%, Житомирській - 11%. в) Також нижча за середнє значення концентрація кабельних мереж у прикордонних районах таких областей: Вінницької - 22%, Чернігівської - 26% і Чернівецької - майже 29%. В інших 8-ми прикордонних областях частка концентрації кабельних мереж становить від 29% до 65%: а) Недостатньо наявні кабельні мережі в таких областях: Львівській - 29%, Запорізькій - 30%, Харківській - 30% і Херсонській - 31%. б) Дещо вищий показник у таких областях: Сумській - 37% і Волинській - 50%. в) Найбільша концентрація кабельних мереж в таких областях: Закарпатській - 56% і Одеській - 65%. Уляна Фещук розповіла, що завдяки спільній роботі з Міністерством інформаційної політики, Концерном РРТ й УДЦР, яка тривала з 2014 року, ситуацію щодо відновлення мовлення українських ЗМІ на сході країни вдалося стабілізувати. Національна рада довго ініціювала законодавче врегулювання питання видачі тимчасових дозволів на мовлення, і 2017 року Верховна Рада України ухвалила відповідний закон, який надав можливість регулятору видавати їх за спрощеною процедурою для ведення мовлення на території Луганської, Донецької областей та шести південних районів Херсонської області - Голопристанський, Генічеський, Каланчацький, Новотроїцький, Скадовський і Чаплинський райони. "У 2018 році ми звернулися до законодавця з ініціативою про те, щоб розширити території, на яких можлива видача дозволів за спрощеною процедурою, тому що ми знаємо, що є, наприклад, Одеська, Чернігівська області, які мають великий відсоток проникнення російського сигналу", - сказала вона. Подібна проблема і на західних кордонах, за 20-30 кілометрів від кордону майже не чути українських радіостанцій. Отже, це питання є вкрай актуальним, і регулятор звертатиметься до нового складу Парламенту з пропозиціями внести зміни до тих законів, які вже були ухвалені. 2016 року Кабінет Міністрів змінив форму нарахування ліцензійного збору для провайдерів програмної послуги, що ведуть діяльність у Донецькій і Луганській областях, і надав їм знижку в розмірі 70%. За підрахунками Національної ради, провайдери, що отримали ліцензію за цією процедурою, зекономили близько 600 000 гривень, і ці кошти вони змогли вкласти в розбудову своїх мереж. Таким чином, держава дозволила провайдерам програмної послуги розвиватися на території прикордоння. Спираючись на цей довід, Національна рада звернулися до Державного комітету телебачення і радіомовлення України з тим, щоб він ініціював внесення змін до розрахунку ліцензійного збору, завдяки яким радіомовники і провайдери програмної послуги усіх прикордонних районів отримають можливість знижки 70% зі сплати ліцензійного збору та продовження ліцензій. Також запропоновано знижку 90% за продовження чинних ліцензії Національної ради для мовників і провайдерів Криму. "Такий комплексний підхід до розбудови українського мовлення і досвід, який ми отримуємо протягом останніх п'яти років, дасть можливість і розширити українське мовлення, і все-таки захистити свої кордони, принаймні інформаційно", - наголосила Уляна Фещук (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.07.2019 Ексклюзивні ефіри очікують слухачів столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Вінниця-99.3МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) завтра, у вівторок, 30-те липня! "Армія FM" їде в гості до 3-й окремий полк СпП імені князя Святослава Хороброго (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 29.07.2019 Шановні слухачі канівського "Радіо Магніт" (99.7МГц та Інтернет-мовлення)! У зв'язку з попаданням блискавки в передавальне обладнання, FM-мовлення станції поки що, нажаль, буде відсутнє.... Технічний відділ "Радіо Магніт" докладаєо максимальних зусиль для відновлення трансляції! Станція дякує за розуміння... Інтернет трансляція продовжується у звичному режимі (Джерело: Сторінка "Радіо Магніт" у соцмережі Facebook).
  • 29.07.2019 23 серпня канал Суспільного мовлення "UA: Культура" та "UA: Радіо Культура" наживо транслюватимуть творчий вечір поета Сергія Жадана. Захід відбудеться о 19:00 23 серпняу Міжнародному центрі культури і мистецтв ПУ (колишньому Жовтневому палаці). UA: Суспільне мовлення - генеральний інформаційний партнер події, повідомили у прес-службі Національної суспільної телерадіокомапанії України. Під час вечора пролунають як нові, так і давно всім відомі та улюблені вірші.Режисером творчого вечора буде Ярослав Лодигін - режисер фільму "Дике поле" за романом Сергія Жадана "Ворошиловград", який уже кілька місяців працює на Суспільному, його хочуть офіційно призначити на посаду генерального продюсера телебачення. До події долучаться українські акторки Ада Роговцева, Ірма Вітовська, Лариса Руснак, Катерина Степанкова й Тетяна Міхіна, які читатимуть вірші поета. Музику для вечора написав харківський музикант, автор та учасник проєктів "Оркестр Че", "Мантри Керуака" й "Лінія Маннергейма" Олег Каданов. Нагадаємо, Ярослава Лодигіна хочуть призначити генпродюсером Суспільного телебачення. Наглядова рада НСТУ повинна розглянути питання про умови та розмір праці генерального продюсера телебачення. У протоколі засідання наглядової ради НСТУ від 18 квітня 2019 року йдеться про те, що голова правління Ссупільного просить доповнити умови та розміри оплати праці ПАТ "НСТУ" посадою, "головний продюсер телебачення", з мінімальним окладом - 100 000 грн, і максимальним - 200 000 грн. (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 27.07.2019 28 липня, до 1031-річчя Дня хрещення Київської Русі, Перший канал "UA: Українське радіо" транслюватиме прямі включення з літургії на чолі з Блаженнішим митрополитом Епіфанієм на території Софії Київської та ходу, яка завершиться біля пам'ятника князю Володимиру. В ефірі "UA: Радіо Культура" 27 та 28 липня звучатимуть тематичні програми. Про це повідомляє сайт "UA: Суспільне мовлення". В ефірі першого каналу "UA: Українське радіо" 28 липня о 8:30 розпочнеться літургія на чолі з Блаженнішим митрополитом Епіфанієм на території Софії Київської. О 10:30 розпочнеться хода, яка завершиться біля пам'ятника рівноапостольному князю Володимиру. Прямі включення з місця події вестиме репортерка Марія Григоришин. О 15:10 у програмі "Персональна справа" директор Центру археології міста Києва Михайло Сагайдак розповість, де саме в Києві відбувався процес прийняття християнства та що на сьогодні знають про це археологи. "UA: Радіо Культура" підготувало тематичні програми, які транслюватиме два дні. 27 липня о 21:00 у програмі "Вистава без антракту" звучатиме радіовистава "Святослав" за однойменним історичним романом Семена Скляренка. Одну з головних ролей - матір князя Володимира Великого Малушу - зіграла Ніна Матвієнко. Роль Святослава виконав актор театру імені Івана Франка Володимир Нечепоренко. Княгиню Ольгу зіграла Юлія Ткаченко, оповідач - Костянтин Степанков. Інсценування Ніни Бойко, постановка Людмили Кузьміної. 28 липня о 9:00 розпочнеться двогодинний спецпроєкт, протягом якого ведучий Євген Захарченко говоритиме про наслідки хрещення для культури та його історико-культурне значення. О 10:00 ведуча Олена Гусейнова поговорить про сюжет Хрещення Русі: літературний канон та його трансформації. Разом із гостями студії згадає "Повість минулих літ", драму "Володимир" Феофана Прокоповича, "Житіє Володимира" Дмитрія Туптала та поміркує над осмисленням перших українських святих у полемічних трактатах Теофіла Рутки. Нагадаємо, що цього року до Дня хрещення України-Русі відбудуться два хресні ходи, які проводитимуть окремо помісна Православна церква України (ПЦУ) та Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП): 27 липня - хресний хід УПЦ МП, 28 липня - хресний хід ПЦУ. ПЦУ проведе 27 липня увечері богослужіння в Михайлівському золотоверхому соборі Києва, а 28 липня зранку літургію в Софіївському соборі, після чого відбудеться хресний хід до пам'ятника князю Володимиру на Володимирській гірці та молебень. УПЦ МП проведе 27 липня вдень молебень на Володимирській гірці та хресний хід від пам'ятника князю Володимиру до Києво-Печерської лаври. А зранку 28 липня в лаврі відбудеться літургія. Телеканали "112 Україна" та NewsOne проведуть телемарафони 27 липня, під час яких транслюватимуть хресну ходу УПЦ МП. Телеканал "Інтер" також готує низку спецпроєктів до Дня хрещення Русі й висвітлюватиме виключно заходи УПЦ МП. Натомість Прямий канал проведе телемарафон 28 липня, під час якого транслюватиме заходи ПЦУ (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 26.07.2019 30 липня о 10:00 в інформаційному агентстві Укрінформ відбудеться пресконференція Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, на якій будуть презентовані результати І етапу проекту з розвитку телерадіомовлення на прикордонних територіях України. Національна рада в рамках діяльності Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП поставила мету забезпечити вітчизняним FM-радіомовленням і кабельним телебаченням майже 6 млн громадян України, які проживають в 16 областях уздовж українського кордону. Проект охопив 92 прикордонних райони, частина з яких межують із країною-агресором. Про результати проведеного Національною радою аудиту поширення українського радіомовлення та кабельного телебачення на цих територіях розкажуть Уляна Фещук, заступниця голови Національної ради, Сергій Костинський і Максим Онопрієнко, члени Національної ради. Дата і час проведення пресконференції: 30 липня, 10:00. Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 8/16, м. Київ, Укрінформ. Акредитація за телефоном пресслужби Національної ради: (044)-278-75-75 або на e-mail: (Джерело: Сайт Нацради).
  • 25.07.2019 Цієї п'ятниці, 26-го липня, столична мережева станція "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення) вкотре збирає зоряне застілля у своїй студії! Протягом дня в гостях на "Радіо П'ятниця" побувають ваші улюблені артисти, пролунають яскраві пісні, актуальні новини зі світу шоу-бизнесу, дотепні жарти і веселі та зворушливі тости! Рекомендації звичайні: запасайтеся смачненьким та робіть приймач голосніше вже зранку! (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 25.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 25 липня призначила позапланові перевірки трьом компаніям - ТОВ "Телерадіокомпанія Маяк", м. Олександрія Кіровоградської обл. (позивні послідовне звучання нот "ля", "до", "соль", "мі", "соль"), ТОВ ТРК "Академ TV", м. Суми (логотип "ATV") і ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" ? у зв'язку із зафіксованими ознаками порушень умов ліцензій та чинного законодавства. Під час моніторингу радіомовлення ТОВ "Телерадіокомпанія Маяк" 19 червня цього року Національною радою було зафіксовано ознаку порушення ліцензіатом вимог частини другої статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Оскільки законодавчими вимоги передбачено, що телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень (словесно-музичних творів) державною мовою в обсязі не менше як 35 відсотків загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менше як 35 відсотків загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 07.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00. В ефірі ліцензіата цього дня частка пісень українською мовою протягом доби становила 34,5%, а у проміжку часу з 15:00 до 22:00 ?33,3%. Крім того, моніторингом зафіксовано значні відхилення від програмної концепції. Було зменшено частку програм власного виробництва (за ліцензією - 11 год./добу, фактично - 55 хв. 04 сек./добу), водночас не було науково-просвітницьких і дитячих передач. Також ретранслювалися програми радіо "Максимум FM", не передбачені ліцензією, оскільки у проміжку часу з 09:52 до 11:45 в ефірі не було позивних "ля", "до", "соль", "мі", "соль", а використовувались ? "Максимум FM". Це є ознаками порушення частини 7 статті 27, частини восьмої статті 28, частин першої, другої статті 46 і пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Аналогічні ознаки порушень цього самого закону зафіксовано моніторингами Національної ради від 25 і 30 червня 2019 року в ефірі ТОВ ТРК "Академ TV", оскільки ретранслюється не передбачена ліцензією програма ТОВ "Новини 24 години" (логотип "NEWSONE"). Також зменшено частку програм (передач) власного виробництва і одночасно транслюються два логотипи - "ATV" і "NEWSONE". Позапланову перевірку телеканалу "UA:ЛЬВІВ" призначено, оскільки моніторингом, проведеним 17 липня цього року на 12 ТВК у м. Львові, зафіксовано, що програми мовника не транслювалися. Це є ознаками порушень частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28 і пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Після проведення перевірок регуляторний орган ухвалить відповідні рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 25.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 25 липня ухвалила рішення, якими перевидала дозволи на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на заміну тих, термін дії яких завершувався. Крім того, ще дві радіостанції отримали нові дозволи. "Українське радіо" далі мовитиме на частотах 88.7 МГц у м. Волновасі і 873 кГц у м. Часів Яр Донецької області, 102.5 МГц у м. Попасній і 106.9 МГц у с-щі Широкому Луганської області, а "Радіо "Промінь" - на частоті 103.1 МГц у м. Костянтинівці Донецької області. Передачі Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України (позивні "Армія FM - військове радіо") транслюватимуться на частотах 88.8 МГц у м. Бахмуті, 87.6 МГц у м. Волновасі, 89.0 МГц у м. Краматорську, 89.5 МГц у м. Маріуполі і 107.3 МГц у м. Світлодарську Донецької області, 100.1 МГц у м. Попасній Луганської області. Радіостанція також отримала новий дозвіл на частоту 105.8 МГц у смт Станиці Луганській Луганської області. "Громадське радіо" далі мовитиме на частотах 103.8 МГц у м. Волновасі, 90.9 МГц у м. Краматорську і 89.1 МГц у м. Маріуполі Донецької області, 87.7 МГц у м. Лисичанську і 90.2 МГц у м. Старобільську Луганської області. У м. Маріуполі Донецької області на частоті 107.8 МГц будуть транслювати передачі ПрАТ "Радіокомпанія "ГАЛА" (позивні "Україномовне радіо Країна FM"). А у с-щі Широкому Станично-Луганського району Луганської області на частоті 104.8 МГц - ТОВ "Русское радио" - Україна". ТОВ ТРК "АРТА ПЛЮС" (позивні "Радио Класс"), м. Ізюм Харківської обл. далі мовитиме на частоті 88.4 МГц у м. Бахмуті Донецької області. Також на 50 ТВК у с. Чонгарі Херсонської області транслюватимуться передачі ТОВ "Дитячий телевізійний канал "ЛЯЛЄ", м. Київ (логотип "LaLe"). Ліцензіат веде телевізійне мовлення у цифровому стандарті DVB-Т/T2. Крім того, ТОВ "ТРК "Можливість", м. Слов'янськ Донецької обл. (позивні "радіо М"), отримало новий дозвіл на тимчасове мовлення з використанням частоти 89.8 МГц у м. Мар'їнці Донецької області. Дозволи на тимчасове мовлення видано терміном на 1 рік (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 24 липня оголошує конкурс на мовлення в освітньо-розважальному форматі, на який виставлено 38 FM-частот у 22 областях України. Публікація про конкурс вийшла друком сьогодні в газеті "Голос України" № 138. Серед запропонованих для освоєння частот є частоти і в обласних центрах - Вінниці, Дніпрі, Житомирі, Запоріжжі, Кропивницькому, Львові, Миколаєві, Полтаві, Рівному, Тернополі, Харкові, Хмельницькому, Херсоні, Черкасах, Чернівцях, Чернігові, а також інших великих містах - Ковелі, Маріуполі, Білій Церкві, Кременчуку, Умані тощо. Вимоги до програмної концепції передбачають, що інформаційні, освітні та розважальні передачі мають становити не менше як 50% обсягу усього ефірного мовлення. Усі передачі мають звучати тільки українською мовою. Також заборонено ретрансляцію програм і використання вихідних даних інших мовників. Заяви на участь у конкурсі можна подавати з 23 серпня до 23 вересня (18:00) за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, тел. (044)-234-97-13. Підбиття підсумків конкурсу відповідно до п. б) частини п'ятої ст. 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" має відбутися до 22 листопада 2019 року. Докладніше про конкурсні умови і перелік частот, які виставлені на конкурс (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.07.2019 25 липня - День пам'яті Володимира Висоцького. Його пісні постійно звучать в ефірі одеської радіостанції "Одеса Мама" (106.0МГц та Інтернет-мовлення). У цей день станція запропонує слухачам спеціальну програму. Пісні знаменитого барда виконає Михайло Грицкан. Великий друг радіостанції, сам співак, музикант і актор, прекрасно відчуває поезію Володимира Висоцького. Слухайте у четвер, 25 липня, о 13:10 (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 23.07.2019 Суспільне радіо долучилося до 40-го фольклорного фестивалю Єврорадіо в Рудольштадті (Німеччина). На сцені фестивалю Суспільне радіо представив український фолкгурт Hudaki Village Band. Hudaki Village Band - український фолкгурт із Нижнього Селища Хустського району Закарпатської області. Гурт грає в стилі мароморош (суміш народної української, єврейської, німецької, угорської та ромської музики). Катря Гончарук, ведуча програми "Ethno-вухо" на UA: Радіо Культура, супроводжувала гурт на фестивалі: "Я дуже рада, що Суспільне радіо представив саме Hudaki Village Band. Це було просто потрапляння в яблучко для цієї аудиторії. Їх дуже тепло приймали й не один раз викликали на біс. До речі, вони дуже багато гастролюють і їх більше знають за кордоном, ніж в Україні. У їхній музиці звучить справжня автентика!". Єврорадіо організовує міжнародний фольклорний фестиваль, у якому щороку в різних містах Європи музиканти знайомлять світову аудиторію з оригінальними фольклорними мелодіями, традиціями та колоритом своєї країни. 119 радіостанцій із 56-ти країн Європи й 33-х - Азії, Австралії та Америки, що входять до Європейського радіомовлення, щороку делегують на фестиваль гурт чи соліста-представника. "Це справжня етновітрина світу. За ці кілька днів фестивалю можна почути виконавців із різних країн. Я впевнена, кожен відвідувач (а їх було дуже багато) зміг знайти свою улюблену етномузику, адже там звучали мелодії від повільних і трансових до жвавих та танцювальних. На фестивалі була неймовірна атмосфера. Коли потрапляєш туди, відчуваєш, як зовсім по-іншому дивишся на світ, починаєш сприймати музику не просто вухами, а й усім серцем", - ділиться враженнями Катря Гончарук. "Під час фестивалю мені запам'ятався перфоманс американського етногурту Vanaver Caravan з піснею We Shall Overcome, який був присвячений сотій річниці дня народження Піта Сігера - ікони американського фольклору. Всі слухачі, тримаючись за руки, співали пісню разом з виконавцями. Це неймовірно об'єднувало всіх! - Розказує Катря Гончарук. - Також мене вразили іранці з гурту Hamnava Ensemble, які влаштували справжню етнодискотеку, і шведи з гурту Symbio, які грали електронну за структурою та стилем музику, але на акустичних інструментах (лірі та акордеоні), вплітаючи туди народні мотиви". Суспільне радіо бере активну участь у фестивалі з 1999 року й щоразу знаходить цікаві фольклорні колективи або солістів, які презентують народне мистецтво нашої країни. Так, у різний час учасниками фолькфестивалю ЄМС від Суспільного радіо були: бандурист Василь Нечепа, тріо бандуристок на чолі з Тетяною Маломуж, фольклорний гурт "Кралиця", гурт "Фолькнери", етнорок-гурт "ТаРута" й гурт "ГуляйГород". Усі охочі можуть відчути атмосферу фестивалю, прослухавши програму Катрі Гончарук, де звучать фрагменти виступів етногуртів і діляться враженнями відвідувачі. А вже в серпні слухачі UA: Радіо Культура почують ексклюзивне інтерв'ю з Hudaki Village Band у програмі "Ethno-вухо" (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 22.07.2019 Радіостанція "UA: Українське радіо - Пульс", що входить до складу ПАТ "НСТУ", розпочала мовлення на частоті 96.2 МГц у Бахмутівці Луганської області. Потужність передавача 1 кВт, мовлення ведеться з вежі КП "Інноваційно-інформаційний центр". Нагадаємо, досі ця радіостанція працювала у Бахмутівці на частоті 104.0 МГц, але на початку липня вона відмовилась від неї та отримала дозвіл на частоту 96.2МГц. Цю частоту у свою чергу донедавна використовувала радіостанція "Країна FM", яка відмовилася від неї також на початку липня (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 22.07.2019 Львівська мережева станція Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) розпочинає новий тиждень з чудових новин! Відсьогодні і щобудня о 10:20 слухайте в ефірі станції новий, модний та сучасний проект "Spartak And The City", який Файне радіо "FM Галичина" створює для вас разом з єдиним на Галичині спортивно-торгово-розважальним центром Спартак! Тепер ви будете в курсі всіх актуальних трендів сучасного життя! Слухайте, щоб не відставати! Слухайте, щоб бути обізнаним! Слухайте, якщо хочете стати трендсеттером серед друзів та знайомих! (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 21.07.2019 Столична сателітарна мережева станція "Громадське радіо" (Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Бахмутівка-98.1МГц, Захарівка-89.8МГц, Новотошківське-90.0МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Гірник-91.4МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Широкий - 101.8МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, Шпола-105.6МГц, Арциз-105.9МГц, а також Інтернет-мовлення) готує Післявиборчий радіомарафон з Андрієм Куликовим і Тетяною Трощинською. На вас чекатимуть екзит-поли, коментарі, пісні Вакарчука і Винника. Вмикайте "Громадське радіо" о 20:00 (Джерело: Сторінка "Громадського радіо" у соцмережі Facebook).
  • 21.07.2019 Сьогодні, 21-го липня, Україна обирає Верховну Раду. Слухайте в ефірі львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) спеціальні випуски новин. Сьогодні о 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00 та 22:00. Ексклюзивна та об'єктивна інформація про виборчий процес з перших рук! З Файним радіо "FM Галичина" знатимете більше! (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 20.07.2019 У неділю, 21 липня, перший канал Суспільного радіо - UA: Українське радіо, висвітлюватиме перебіг парламентських виборів у спецпроєкті ЄСьогодні.ВибориЄ. Він розпочнеться о 19:55 - за п'ять хвилин до закриття виборчих дільниць. Радіослухачі першими дізнаються про результати національного екзит-полу. Команда Суспільного радіо працюватиме у Центральній виборчій комісії та штабах партій. Плануються включення з філій UA: Українське радіо по всій країні, у яких журналісти розкажуть про ситуацію у своїх регіонах. Упродовж чотирьохгодинної програми гості студії - фахівці у сфері політології, соціології та медіа - будуть аналізувати результати екзит-полів і прогнозувати можливий розвиток подій після оприлюднення офіційних даних про результати парламентських виборів. Також у понеділок, 22 липня, слухачі UA: Українське радіо зможуть почути детальний аналіз результатів виборів у програмах "Сьогодні.Зранку", "Сьогодні.Вдень" та "Сьогодні.Ввечері" (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 20.07.2019 Завтра, у неділю, 21-го липня, в ефірі столичної сателітарної мережевої станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Бахмутівка-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Чонгар-104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Гірник-104.7МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) - спеціальний проект "Вечір виборів на Радіо НВ", присвячений перебігу та підсумкам дострокових виборів до Верховної ради України. На вас чекають дані екзіт-полів, коментарі експертів, включення зі штабів партій та виборчих дільниць, а також багато іншого (Власна інформація).
  • 19.07.2019 Члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк та Олег Черниш ініціювали два судові позови щодо скасування указів президента, третіми сторонами в яких виступають Володимир Горковенко та Юрій Артеменко. У відкритті одного провадження суд відмовив, за другим позовом - призначено склад суду. На сайті Касаційного адміністративного суду Верховного суду України згадуються три справи з оскарження президентських указів, у яких фігурують Володимир Горковенко та Юрій Артеменко. Одна - за позовом самого Володимира Горковенка (розгляд справи перенесено на 5 вересня), у двох інших пан Горковенко та пан Артеменко є третіми сторонами. Пан Горковенко сказав "Детектору медіа", що йому нічого не відомо про позови його колег щодо кадрових змін у Нацраді. Позов першої заступниці голови Нацради Ольги Герасим'юк до президента України Володимира Зеленського надійшов до суду 25 червня. Позивачка просила суд визнати протиправними та скасувати укази президента Петра Порошенка про звільнення Юрія Артеменка з Нацради і призначення Володимира Горковенка. "Позовні вимоги обґрунтовано зокрема тим, що вона є Першим заступником Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, тому оскаржувані Укази стосуються її інтересів та впливають на ефективність роботи державного органу, який внаслідок кадрових рішень позбавлений можливості вирішувати питання, які входять до компетенції цього органу. Таким чином, на думку позивача, незаконне звільнення ОСОБА_3 порушило принцип правової (юридичної) визначеності", - зазначено в ухвалі в цій справі. 27 червня суд відмовив у відкритті провадження за цією справою, оскільки, на думку суду, оскаржувані укази є актами індивідуальної дії, стосуються звільнення і призначення на посади конкретних осіб і не вплинули на права та обов'язки позивачки. Позов члена Нацради Олега Черниша до президента України Володимира Зеленського надійшов до суду 16 липня, і цього ж дня було призначено склад суду. Поки що ніяких ухвал у цій справі у реєстрі немає, відтак, зміст позову невідомий. Але з огляду на те, що третіми сторонами є Юрій Артеменко та Володимир Горковенко, очевидно, йдеться про укази про їх звільнення та призначення. Олег Черниш відмовився коментувати "Детектору медіа" цей позов. Нагадаємо, 4 травня голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що залишає посаду за власним бажанням, тому що втомився та має інші пропозиції щодо роботи. Строк його повноважень мав завершитися 7 липня 2019 року. 4 травня Петро Порошенко своїм указом звільнив Юрія Артеменка з посади члена Нацради і призначив на його місце завідувача відділу Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента Володимира Горковенка. 7 травня Петро Порошенко призначив Юрія Артеменка членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. 10 травня Ольга Герасим'юк, яка за відсутності голови має виконувати його обов'язки, не стала відкривати чергове засідання Нацради, оскільки вважала звільнення голови Нацради Юрія Артеменка неналежним чином оформленим. За її словами, заяву пана Артеменка про звільнення мала розглянути Нацрада, а не президент. 21 травня засідання Нацради не відбулося через відсутність кворуму: двоє членів Нацради із семи були відсутніми (Олег Черниш у відпустці, Валентина Коваля не було на місці). Ольга Герасим'юк повідомила, що звернулася за роз'ясненнями до парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. 23 травня на круглому столі в Національній спілці журналістів України Ольга Герасим'юк, відповідаючи на запитання голови НСЖУ Сергія Томіленка, підтвердила, що не відкриватиме засідань Нацради, доки не отримає роз'яснення парламентського комітету або ж не буде якихось рішень президента України щодо Нацради. П'ятеро членів Нацради пропонували провести засідання 28 травня, Ольга Герасим'юк вважала, що не має правових підстав скликати засідання 28 травня. 24 травня президент України Володимир Зеленський скасував укази про звільнення Юрія Артеменка з посади члена Нацради та призначення Володимира Горковенка на його місце. Іншим указом президент звільнив Юрія Артеменка з посади члена НКРЗІ. Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк, яка виконує обов'язки голови, і заступниця голови Нацради Уляна Фещук висловили в коментарях "Детектору медіа" думку, що Юрій Артеменко має бути знову прийнятий на роботу в Національну раду з огляду на укази президента України Володимира Зеленського. 27 травня Володимир Горковенко оскаржив укази президента України Володимира Зеленського про скасування указів про звільнення Юрія Артеменка і призначення Володимира Горковенка. 30 травня Верховна Рада призначила членом Національної ради з питань телебачення Максима Онопрієнка - генерального директора запорізької телерадіокомпанії TV5 (кінцевий власник - Рінат Ахметов), висунутого "Всеукраїнською асоціацією мовлення громад". 4 липня Нацрада розблокувала роботу і провела перше за понад два місяці засідання, на якому розглянула частину питань, що накопичилися. 9 липня президент України Володимир Зеленський призначив Юрія Зіневича членом Нацради. 18 липня Касаційний адміністративний суд Верховного суду України переніс на 5 вересня розгляд справи за позовом Володимира Горковенка до президента України Володимира Зеленського про визнання протиправними та скасування президентських указів щодо кадрових ротацій у Нацраді (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 19.07.2019 Касаційний адміністративний суд Верховного суду України переніс на 5 вересня розгляд справи за позовом Володимира Горковенка до президента України Володимира Зеленського про визнання протиправними та скасування президентських указів щодо кадрових ротацій у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення. Про це інтернет-виданню "Детектор медіа" повідомив Володимир Горковенко. 18 липня мало відбутися перше судове засідання у справі. "Але Офіс президента надіслав листа, що людина, яка має займатися справою, перебуває у відпустці, і попросив перенести засідання", - повідомив пан Горковенко. Суд пішов назустріч відповідачу і переніс розгляд на 5 вересня. Володимир Горковенко оскаржує укази президента України Володимира Зеленського, який скасував укази свого попередника Петра Порошенка про звільнення з Нацради Юрія Артеменка та призначення Володимира Горковенка. Його позов надійшов до суду 27 травня. За словами пана Горковенка, він також після призначення членом Нацради Юрія Зіневича подав клопотання про розширення позовних вимог (просить суд визнати протиправним і скасувати указу про призначення Юрія Зіневича) та про залучення Юрія Зіневича як третьої сторони у справі. Пан Зіневич також був присутній на судовому засіданні та просив суд залучити його до справи. Суд має розглянути ці клопотання до 5 вересня. Нагадаємо, 4 травня голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що залишає посаду за власним бажанням, тому що втомився та має інші пропозиції щодо роботи. Строк його повноважень мав завершитися 7 липня 2019 року. 4 травня Петро Порошенко своїм указом звільнив Юрія Артеменка з посади члена Нацради і призначив на його місце завідувача відділу Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента Володимира Горковенка. 7 травня Петро Порошенко призначив Юрія Артеменка членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. 10 травня Ольга Герасим'юк, яка за відсутності голови має виконувати його обов'язки, не стала відкривати чергове засідання Нацради, оскільки вважала звільнення голови Нацради Юрія Артеменка неналежним чином оформленим. За її словами, заяву пана Артеменка про звільнення мала розглянути Нацрада, а не президент. 21 травня засідання Нацради не відбулося через відсутність кворуму: двоє членів Нацради із семи були відсутніми (Олег Черниш у відпустці, Валентина Коваля не було на місці). Ольга Герасим'юк повідомила, що звернулася за роз'ясненнями до парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. 23 травня на круглому столі в Національній спілці журналістів України Ольга Герасим'юк, відповідаючи на запитання голови НСЖУ Сергія Томіленка, підтвердила, що не відкриватиме засідань Нацради, доки не отримає роз'яснення парламентського комітету або ж не буде якихось рішень президента України щодо Нацради. П'ятеро членів Нацради пропонували провести засідання 28 травня, Ольга Герасим'юк вважала, що не має правових підстав скликати засідання 28 травня. 24 травня президент України Володимир Зеленський скасував укази про звільнення Юрія Артеменка з посади члена Нацради та призначення Володимира Горковенка на його місце. Іншим указом президент звільнив Юрія Артеменка з посади члена НКРЗІ. Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк, яка виконує обов'язки голови, і заступниця голови Нацради Уляна Фещук висловили в коментарях "Детектору медіа" думку, що Юрій Артеменко має бути знову прийнятий на роботу в Національну раду з огляду на укази президента України Володимира Зеленського. 27 травня Володимир Горковенко оскаржив укази президента України Володимира Зеленського про скасування указів про звільнення Юрія Артеменка і призначення Володимира Горковенка. 30 травня Верховна Рада призначила членом Національної ради з питань телебачення Максима Онопрієнка - генерального директора запорізької телерадіокомпанії TV5 (кінцевий власник - Рінат Ахметов), висунутого "Всеукраїнською асоціацією мовлення громад". 4 липня Нацрада розблокувала роботу і провела перше за понад два місяці засідання, на якому розглянула частину питань, що накопичилися. 9 липня президент України Володимир Зеленський призначив Юрія Зіневича членом Нацради (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.07.2019 Вчора на столична мережева станція "Країна FM" (Київ-100.0МГц та T-DAB, Гірник-89.2МГц, Черкаси-90.6МГц, Бердянськ-90.9МГц, Одеса-91.0МГц, Полтава-98.7МГц, Миколаїв-98.8МГц, Краматорськ-99.0МГц, Мелітополь-99.6МГц, Нікополь-99.9МГц, Хмельницький-100.1МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Павлоград-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Кропивницький-100.5МГц, Суми-100.8МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Прилуки-104.8МГц, Умань-104.9МГц, Жашків-105.9МГц, Дніпро-106.4МГц, Вознесенськ-106.9МГц, Біла Церква-107.2МГц, Харків-107.4МГц, Лубни-107.6МГц, Маріуполь-107.8МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) запустила нову програму: соціально-політичний театр абсурду "Вечірній Троль", яка виходить в ефір щобудня о 16:10, 17:10 та 18:10. Ведучий - Дмитро Райдужний! В цьому проекті станція щодня буде "тролити" тих, хто на погляд її редакції на це заслуговує, і не просто так, а за якісь конкретні дії! Бо в багатьох же терпець увірвався від того, що щодня вібдувається в нашій країні! Сьогодні "Країна FM" отримала від слухачів багато повідомлень з питанням: "Як і де це ще раз можна послухати"? Добре! Станція реагує на запит! Та виклала вам аудіо! Герой вчорашнього випуску - Юзік з Кварталу! А сьогодні "Країна FM" тролить Сергія Сивохо (16:10, 17:10, 18:10 в ефірі!) Лінк на запис вчорашньої програми - https://soundcloud.com/user-934438049/vechrni-trol-yuzk (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 18.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 18 липня ухвалила низку рішень стосовно кадрових призначень представників регуляторного органу в областях. Регулятор, скасувавши ухвалені на попередньому засіданні рішення, повторно розглянув питання про призначення представників у Рівненській і Тернопільській областях. На ці посади було призначено відповідно Дмитра Тарасюка і Михайла Зубика. Також Національна рада скасувала своє попереднє рішення в частині призначення представника в Харківській області, оскільки переможниця конкурсу, який відбувся в березні, не пройшла спеціальну перевірку. Отже, конкурс на цю посаду буде оголошено додатково. Крім того, 12 серпня 2019 року у зв'язку із закінченням строку призначення на посаду відповідно до п. 1 ст. 85 Закону України "Про державну службу" буде звільнено представника Національної ради в Луганській області Володимира Горобця. Відтак регулятор оголосить конкурс на цю посаду. Відповідно до пункту 2 статті 11 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" представник Національної ради в області призначається на посаду на конкурсній основі строком на чотири роки. Нагадаємо, 11 липня Національна рада за результатами конкурсу призначила представників у 9 областях України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 18 липня ухвалила рішення замовити в ДП "Український державний центр радіочастот" розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України. Серед прорахунків - і канал для організації цифрового радіомовлення в Одесі. Зокрема, його буде прораховано в діапазоні 174 - 230 МГц. Член Національної ради Сергій Костинський розповів про те, що радіочастотний ресурс в Одесі вичерпаний, тому нині єдиний спосіб розвивати радіомовлення у цьому місті є саме цифрове радіо. Крім того, регулятор замовляє прорахунок нових частотних присвоєнь для цифрового місцевого мовлення у 7 населених пунктах Тернопільської області і трьох - Дніпропетровської області, зокрема у Кривому Розі і Павлограді. Також прорахунок 5 нових частотних присвоєнь буде замовлено для аналогового звукового мовлення у прикордонних населених пунктах Закарпатської області в діапазоні 87.5 - 108.0 МГц. Цим рішенням Національна рада завершує замовлення в УДЦР прорахунку частот для 188 населених пунктів, що розташовані вздовж українського прикордоння, пояснив Сергій Костинський. "Ми закриваємо перший етап з розбудови українського радіомовлення на прикордонні. Отримавши висновки, зможемо побудувати повноцінний інформаційний пояс вздовж усього державного кордону України, у тому числі зможемо забезпечити доступ наших громадян до українського радіомовлення", - сказав він. Національна рада звернеться і з тим, щоб збільшити потужність передавача із 0.03 до 0.25 кВт на частоті 91.8 МГц у Лебедині Сумської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.07.2019 18 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на мовлення на ультракоротких хвилях, який було оголошено 5 квітня. На конкурс винесено УКХ-частоти у 16 населених пунктах 9 областей України. Вимогами до програмної концепції було передбачено, що передачі мають звучати тільки українською мовою. Також заборонена ретрансляція програм чи використання вихідних даних інших мовників. Граничний обсяг мовлення - 24 години на добу. За результатами конкурсу на частотах 69,83 МГц у Харкові і 66,41 МГц у Чернівцях мовитиме ТОВ "Телерадіокомпанія "ІФ Медіа-груп", м. Київ ("Радіо Марія"). На частоти 73.64 МГц, м. Горохів, 66.02 МГц, м. Ковель і 70.82 МГц, м. Луцьк (Підгайці) Волинської області; 69.29 МГц, м. Дніпро; 72.68 МГц м. Житомир (Андріївка); 68.99 МГц, смт Більмак, 67.70 МГц, м. Мелітополь Запорізької області і 72.29 МГц, м. Запоріжжя; 66.50 МГц, м. Білопілля і 65.93 МГц, м. Шостка Сумської області; 67.28 МГц, м. Бережани і 71.45 МГц, м. Шумськ Тернопільської області; 72.08 МГц, м. Ізюм Харківської області; 69.38 МГц, м. Хмельницький - заявок не надійшло, тому Національна рада припинила на них конкурс (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.07.2019 На засіданні 18 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення продовжила видачу дозволів на тимчасове мовлення на заміну тих, термін дії яких завершувався. Регулятор ухвалив рішення щодо суспільного мовника, а також телеканалів "ПРЯМИЙ", "СТБ" і "ICTV". "Українське радіо" далі мовитиме на частоті 90.7 МГц у м. Гірнику Донецької області. Також у Гірнику на 57 ТВК мовитимуть "СТБ" і "ICTV". Передачі у смт Чаплинці Херсонської області на 50 ТВК транслюватимуть телеканали "ПРЯМИЙ" і "ICTV", а на 51 ТВК - "СТБ". Крім того, "СТБ" мовитиме і на 51 ТВК у м. Скадовську, і на 51 ТВК у с. Чонгарі Генічеського району Херсонської області. Усі ліцензіати ведуть телевізійне мовлення у цифровому стандарті DVB-Т/T2. Дозволи на тимчасове мовлення видано терміном на 1 рік (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.07.2019 На засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 18 липня було розглянуто і взято до відома інформацію про звернення громадян, що надійшли у першому півріччі 2019 року. За цей час Національна рада отримала 332 звернення громадян і 18 запитів на отримання публічної інформації. Найбільше звернень надійшло з Києва - близько ста, а також із Донецької - 30 і Дніпропетровської областей - 25. Зміст звернень був обумовлений подіями, пов'язаними із впровадженням цифрового мовлення, зокрема проблемами неякісного прийому сигналу, неможливості прийому цифрових програм у цілому або ж періодично в деяких районах тощо. Низка отриманих звернень стосувалася ситуації, яка склалася внаслідок того, що в окремих областях вежі Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення було відключено від енергопостачання через заборгованість Концерну перед енергопостачальниками. Оскільки ця проблема пов'язана із господарськими відносинами суб'єктів ринку телерадіомовлення і регулятор не мав законодавчих повноважень щодо її розв'язання, заявникам було надано відповідні роз'яснення. У зв'язку з тим, що тривав виборчий процес чергових виборів Президента України, до регулятора надходили звернення, зміст яких стосувався порушень телерадіоорганізаціями виборчого законодавства (включення до інформаційних телерадіопрограм передвиборних агітаційних матеріалів кандидатів на пост Глави держави; незбалансований підхід до розміщення передвиборних матеріалів, прихована політична реклама тощо). Окремі звернення було розглянуто на засіданнях робочої групи Національної ради для здійснення нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час виборчої кампанії Президента України у 2019 році, були ухвалені відповідні рішення. Також надходили листи, заявники яких наводили факти трансляції компаніями фільмів чи передач, зміст яких може свідчити про ознаки порушення статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", зокрема тих, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, створюють позитивний образ працівників держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України тощо. Увага громадян приділялася і питанню дотримання телерадіокомпаніями чинних законодавчих норм щодо мовних квот. Це свідчить про зростання громадянської активності співвітчизників. Дописувачам таких звернень зазвичай надавалися відповідні роз'яснення з посиланням на законодавчі норми, оскільки викладені у листах факти не завжди свідчили про порушення законодавства. Водночас на підставі таких звернень були проведені відповідні моніторинги з метою перевірки вказаних фактів. У разі їх підтвердження Національною радою було вжито відповідних заходів реагування. Переймалися громадяни і змістом програмного наповнення каналів, необхідністю його якісного покращення, наявністю недостовірної інформації, станом дотримання телерадіоорганізаціями вимог рекламного законодавства. Також у першому півріччі від юридичних і фізичних осіб надійшло 18 запитів на отримання публічної інформації. У запитах містяться прохання щодо надання копій документів за результатами діяльності регуляторного органу: рішень Національної ради, протоколів засідань, порядків денних засідань. Також зміст запитів стосувався контактних даних телерадіоорганізацій, які внесено до Державного реєстру суб'єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, статистичних даних щодо діяльності телерадіоорганізацій тощо (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.07.2019 У четвер, 18 липня, у Херсоні виїзна студія "UA: Українське радіо" транслюватиме ХІ Міжнародну агропромислову виставку та форум з розвитку фермерства "Агропорт Південь Херсон 2019". О 15:15 ведучі студії Олександр Куцак і Володимир Пищик поспілкуються з учасниками аграрного заходу - дрібними та середніми фермерами, обговорять інвестиційний потенціал Південної України, порушать питання логістики, зрошення, садівництва, виноробства, рибальства, а також діджиталізації сільського господарства. "Незважаючи на те, що прямі включення нашої виїзної студії будуть протягом години, ми розпочнемо нашу роботу від самого ранку й будемо спілкуватися із фахівцями аграрного сектору та представниками ОТГ. Захід триває три дні і є одним із найбільшим у Східній Європі та передбачає понад п'ять тисяч відвідувачів. І це хороша можливість для наших слухачів отримати інформацію про передові технології і досвід безпосередньо від спікерів цього форуму. Експерти нашої студії також розкажуть, як децентралізація вплине на аграрний сектор", - зазначив ведучий виїзної студії Олександр Куцак. Всі коментарі, які не увійдуть у включення виїзної студії, можна буде послухати в програмі "Колос. Аграрний щоденник", що виходить щодня о 6:30 на першому каналі Суспільного радіо UA: Українське радіо (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 17.07.2019 Вигравайте квитки на концерт MONATIK! Феєричне шоу, професійний балет, нечуваний розмах та карколомні постановки - це грандіозний стадіонний тур Монатіка! Національна мережа "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Генічеськ-91.6МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Корюківка-99.9МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Благовіщенське-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпро-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Черкаси-104.1МГц, Скадовськ-104.2МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Ніжин-105.2МГц, Кропивницький-105.3МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Луцьк-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) дає вам шанс потрапити на концерт! Щоб потрапити на концерт просто реєструйтеся за формою на сайті станції, обирайте місто та дочекайтеся дзвінка ведучих ХІТ FM! Розіграш двох квитків - щобудня о 12:30. Ловіть ритм разом із Монатіком та ХІТ FM! Акція триває з 17.07.2019 по 02.08.2019. Заявки приймаються до 23:55 31.07.2019. Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 17.07.2019 17 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголошує конкурс на мовлення, який пропонує для освоєння 37 FM-частот у 14-ти областях України. Інформацію про конкурс оприлюднено сьогодні в газеті "Голос України" № 133. У програмній концепції конкурсу передбачено, що в загальному обсязі мовлення не менше як 50 відсотків мають становити передачі інформаційно-аналітичного та публіцистичного спрямування. Усі передачі мають звучати українською мовою. Також заборонено ретрансляцію програм і використання вихідних даних інших мовників. Серед виставлених на конкурс частот є частоти у столиці та обласних центрах - Івано-Франківську, Одесі, Ужгороді. Заяви на участь у конкурсі можна подавати з 16 серпня по 16 вересня (18:00) 2019 року за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, тел. (044)-234-97-13. Підбиття підсумків конкурсу відповідно до п. б) частини п'ятої ст. 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" має відбутися до 15 листопада цього року. Докладніше про перелік частот і конкурсні умови (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2019 16 липня набуває чинності (за винятком окремих положень) Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який регулює функціонування і використання української мови у різних сферах суспільного життя. Серед іншого він визначає і вимоги до матеріалів політичної реклами, яка розповсюджується на телебаченні, радіо, в інтернеті й друкованим способом. Так, частини четверта і п'ята статті 18 цього Закону визначають такі вимоги: "4. Матеріали передвиборної агітації, що транслюються на телебаченні, радіо, розміщуються на носіях зовнішньої реклами, поширюються у вигляді листівок і газет або в мережі Інтернет, виконуються державною мовою. Матеріали передвиборної агітації, у тому числі відеоматеріали про вибори Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів і посадових осіб органів місцевого самоврядування, всеукраїнські і місцеві референдуми та їх результати, а також політична реклама, передвиборна агітація та теледебати адаптуються для сприйняття жестомовними особами шляхом перекладу українською жестовою мовою та/або субтитрування українською мовою з урахуванням вимог, встановлених законом. 5. У порядку і на умовах, визначених законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України, в окремих населених пунктах допускається поширення матеріалів передвиборної агітації, виконаних державною мовою та дубльованих мовами відповідних корінних народів, національних меншин України". Національна рада звертає увагу ліцензіатів на ці норми і нагадує телерадіоорганізаціям, що вони зобов'язані дотримуватися законодавства України щодо мови передвиборної агітації під час кампанії з позачергових виборів народних депутатів України, що відбудуться 21 липня 2019 року. Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" був ухвалений Верховною Радою України 25 квітня цього року та опублікований у газеті "Голос України" 16 травня. Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону він набуває чинності через два місяці з дня його опублікування за винятком окремих норм (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 12 липня затвердила План проведення виїзних перевірок телерадіоорганізацій на IV квартал 2019 року. Планові перевірки ліцензіатів Національної ради проводяться через рік після початку їх діяльності, а також у зв'язку із закінченням терміну дії ліцензій. Із Планом проведення перевірок можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2019 11 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення винесла на громадське обговорення проект Змін до Інструкції про порядок здійснення моніторингу телерадіопрограм, проведення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги. Запропоновані зміни визначають процедуру, за якою уповноважені особи регуляторного органу мають складати протоколи про адміністративні правопорушення у разі недотримання мовниками відповідних положень Кодексу України про адміністративні правопорушення. Протоколи про адміністративні правопорушення складатимуться, якщо під час перевірки буде зафіксоване порушення, відповідальність за яке передбачене статтями 1646, 1647, 1648, 2129, 21211 цього Кодексу. Тут, зокрема, йдеться про демонстрування і розповсюдження фільмів без державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів; порушення умов розповсюдження і демонстрування фільмів, передбачених державним посвідченням на право розповсюдження і демонстрування фільмів; недотримання квоти демонстрування національних фільмів при використанні національного екранного часу, а також про порушення порядку ведення передвиборної агітації, агітації під час підготовки і проведення референдуму з використанням засобів масової інформації та порядку участі в інформаційному забезпеченні виборів і ненадання можливості оприлюднити відповідь щодо інформації, поширеної стосовно суб'єкта виборчого процесу. Усі ці порушення передбачають застосування штрафної санкції в розмірі від десяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Складені протоколи розглядаються на засіданнях Національної ради і передаються до суду або відповідних органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення. Проект змін до Інструкції доповнено зразками бланків протоколу про адміністративне правопорушення, журналу реєстрації цих протоколів тощо. Термін громадського обговорення проекту Змін до Інструкції про порядок здійснення моніторингу телерадіопрограм, проведення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги - 1 місяць. Пропозиції та зауваження до проекту акта можна надсилати на адресу Національної ради: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601 або електронною поштою . Докладніше з проектом Змін до Інструкції можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2019 Тільки цього тижня, в ефірі ранкового шоу богуславська радіостанція "Богуслав FM" (97.7МГц та Інтернет-мовлення) щодня буде розігрувати квитки на концерт голосу Аграрної партії України - Олега Винника. Варто лише зателефонувати за номером (098)-097-79-77 з 7:00 до 9:00, правильно відповісти на питання ведучих і можна починати фарбуватись на концерт. Для того, щоб точно правильно відповісти на поставлені питання слухайте програму "Ними пишаємось", яка виходить що дві години в ефірі "Богуслав-FM" (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 13.07.2019 До 75-річчя Херсонського обласного радіо! Слухайте в ефірі радіостанції "UA: Українське радіо. Херсон" (Херсон-100.6МГц, Чонгар-100.7МГц, Новоторїцьке-102.8МГц, Василівка-105.8МГц, а також Інтернет-мовлення 48k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) унікальні архівні записи, інтерв'ю ветеранів радіожурналістики, сучасної команди редакції "Українське радіо. Херсон" про історію створення і розвитку рідного радіо! З 14 липня щонеділі о 20:10 в FM-діапазоні, по проводовому радіо, у телефоні, на Facebook, youtube https://www.youtube.com/channel/UCgt1toAkz2ndN9o9cjPh8cA, а також на сайті https://ks.suspilne.media/live (Джерело: Група "UA: Українське радіо. Херсон" у соцмережі Facebook).
  • 13.07.2019 Радіостанція "Львівська хвиля" нещодавно розпочала мовлення у місті Борислав Львівської області. Трансляція ведуться на частоті 91.7 МГц, потужність передавача 100 Вт. Присутній також RDS: LVIV FM / BORYSLAV / 91.7 FM / TEL 097 / 2970007 /// RADIO LVIVSKA KHVYLIA /// NEWS. Нагадуємо - дане частотне присвоєння станція отримала на конкурсі, що відбувся 18-го квітня. За умовами ліцензії, окрім програм власного виробництва станція має транслювати в Бориславі програми радіостанції "Армія FM - Військове радіо" (3 год 36 хв/добу) (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 12.07.2019 Гайда на пікнік усією родиною! Про цікаве доповнення ваших страв на львівській мережевій станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) уже потурбувались. Все дуже просто - щосуботи та щонеділі о 14:35 відповідайте на запитання у програмі "Вікенд шоу" і вигравайте надзвичайно смачний набір соусів від ТМ Руна (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 12.07.2019 Столична мережева станція "DJFM" (Київ-96.8МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9МГц, Дніпро-103.3МГц, Херсон-103.1МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) спільно з мережею кав'ярень Espresso bar Горький дарує каву в шоу "Ранковий Кач"! Уважно слухайте ранкове шоу щобудня з 8-ї до 11-ї на DJFM, чекайте на оголошення промо-коду, адреси кав'ярні Горький та поспішайте забрати свою філіжанку запашної кави для бадьорого настрою на весь день! Кількість кави обмежена. Ознайомитися з адресами кав'ярень можна тут http://gorkiy.org/nashi-koordinaty (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 12.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення винесла на засіданні 11-12 липня призначила позапланові перевірки дев'яти мовникам через невиконання ними Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті у День чорнобильської трагедії - 26 квітня, День пам'яті та примирення ? 8 травня, День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу, 75-ті роковини депортації кримських татар та інших народів Криму - 18 травня і День пам'яті жертв політичних репресій - 19 травня. При плануванні програм і передач на такі дні мовники повинні увідповіднити свої сітки мовлення до вимог цих Правил. Національна рада постійно звертає увагу телерадіоорганізацій, що в цьому питанні, урегульованому регуляторним актом, який був оновлений за ініціативи індустрії, вона діє принципово і без винятків. Проте у День чорнобильської трагедії в ефірі ТОВ "ТРК "Говерла", м. Львів (позивні "Дуже радіо") і ВМП "Горизонт", м. Первомайський Харківської обл. (логотип "Сварожичи") моніторингом зафіксовано, що компанії упродовж доби не транслювали інформацію про цей день. Також радіокомпанія "Говерла" не оголосила о 12:00 хвилини мовчання із супроводженням звуку метронома. За результатами моніторингів від 8 травня, у День пам'яті та примирення, ознаки порушень чинного законодавства виявлені в ефірі ТОВ "ТРК "Говерла", м. Львів (позивні "Дуже радіо"), ТОВ "ТРК "Інтеррадіо", м. Київ і ТОВ "Медіа група "Надія", м. Київ (логотип "Надія"). У День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу, 75-ті роковини депортації кримських татар та інших народів Криму, який відзначався 18 травня, аналогічні ознаки порушень зафіксовано у діяльності п'яти мовників: ТОВ "Медіа група "Надія", м. Київ (логотип "Надія"), ТОВ "Мьюзік бокс Україна", м. Київ (логотип "MUSIC BOX"), ПрАТ "Радіокомпанія Люкс", м. Київ (позивні "Люкс FM"), ДП "Парламентський телеканал "Рада", м. Київ (логотип "РАДА"), а також ТОВ "Центральноукраїнське бюро новин", м. Кропивницький Кіровоградської обл. (логотип "Вітер"). 19 травня, у День пам'яті жертв політичних репресій, ознаки порушень чинного законодавства та Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті зафіксовані в ефірі ТОВ "Медіа група "Надія", м. Київ (логотип "Надія"), ДП "Парламентський телеканал "РАДА", м. Київ (логотип "РАДА") і ТОВ "ТРК "Академія", м. Вишневе Київської обл. (логотип "ПРАВДА ТУТ Київ"). Як бачимо, деякі мовники систематично не дотримуються вимог Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, що не можна пояснити недоглядом працівників чи технічними причинами. Після проведення позапланових перевірок і з'ясування усіх обставин Національна рада ухвалить відповідні рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.07.2019 11 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на п'ять вільних FM-частот і дев'ять вільних місць у мультиплексі МХ-5 у семи містах для місцевих телеканалів, оголошеного 15 березня. У результаті конкурсу Нацрада розподілила дві FM-частоти і сім місць у МХ-5 у семи містах, оскільки на інші часоти не було претендентів. Частота 103.1 МГц у Рахові Закарпатської області дісталася новій радіокомпанії "Радіо-Захід ФМ+" (ТОВ "Радіо-Захід ФМ +"), яка з 2018 року подавала заяви на прорахунок частот. Власники радіостанції - Олександр Лучков, Євгенія Чубирко та В'ячеслав Шутко (керівник компанії). Двоє останніх є співвласниками мукачівського телеканалу "Перший кабельний". Євгенія Чубирко - дружина депутата Закарпатської облради Івана Чубирка, закарпатського представника руху "Український вибір" Віктора Медведчука та кандидата в народні депутати від "Опозиційної платформи - За життя". А канал "Перший кабельний", за даними Інституту масової інформації, піарить Віктора Медведчука та його політичну силу. Частота 103.7 МГц у Хусті Закарпатської області дісталася ініційованому народним депутатом Миколою Княжицьким проекту "Гуцульське радіо" (ТОВ "Парбат"), яке на попередніх конкурсах Нацради вже виграло частоти в Міжгір'ї Закарпатської області та Червонограді Львівської області Власники компанії - помічник народного депутата Миколи Княжицького на громадських засадах Микола Пасько та Віталій Димченко (керівник компанії). Обидві радіостанції претендували на обидві частоти. Представник "Радіо-Захід ФМ+" здивувався такому рішенню членів Нацради і сказав, що для його компанії кращою була б частота в Хусті, бо Хуст ближче до Мукачева, де працюватиме студія, тоді як для "Гуцульського радіо" логічним було б мовити саме в Рахові (як відомо, це місто входить до етнографічного регіону Гуцульщина). Заступниця голови Нацради Уляна Фещук відповіла, що переголосовувати не будуть, а радіостанції можуть подаватися на наступні конкурси. Три частоти в Харківській області - у Гороховатці, Зачепилівці і Краснограді - залишилися в резерві Нацради, оскільки на них не знайшлося претендентів. Полтавський телеканал "Останній бастіон" (ТОВ "Останній бастіон"), який подав заяви на сім вільних місць у семи містах, виграв чотири місця в тих містах, де він був єдиним претендентом: Кагарлик Київської області, Нижні Сірогози, Новотроїцьке та Генічеськ Херсонської області. Телеканал "Останній бастіон" у 2018 році виграв місця в МХ-5 у чотирьох населених пунктах Полтавської області - Іскрівка, Кобеляки, Красногорівка і Переліски, а в грудні 2018 року отримав супутникову ліцензію. Мовлення на супутнику канал іще не розпочав, але на підставі супутникової ліцензії вже уклав угоди з провайдерами і потрапив у кабельні мережі Полтави та Кременчука, розповів представник каналу Андрій Соломаха. Де-юре власник і директор ТОВ "Останній бастіон" - Віталій Собакарь, директор аграрного ПрАТ "Полтавське". Але канал у Нацраді разом з Андрієм Соломахою представляв голова громадської спілки "Останній бастіон" і головний редактор однойменних газети й інтернет-видання Геннадій Сікалов. За інформацією "Детектора медіа" з кількох джерел, до проекту "Останній бастіон" має стосунок телепродюсер Дмитро Носіков. Членів Нацради цікавило, чи не стане канал ще одним "112-м каналом" (тобто мережею регіональних каналів, об'єднаних у фактично загальнонаціональний канал), а також, чи не є порушенням мовлення в кабельних мережах без фактичного мовлення на супутнику. Представники каналу заперечили такі побоювання членів Нацради. Зрештою, члени Нацради підтримали "Останній бастіон" тільки в тих випадках, де він не мав конкурентів. Херсонський телеканал "Херсон плюс" (ТОВ "Херсон плюс продакшн") отримав місця в МХ-5 у Василівці та Чаплинці Херсонської області, але програв конкурс за Херсон. Цей канал раніше володів ліцензією на цифрове мовлення в МХ-5 по всіх Херсонській області, але через спір із "Зеонбудом" щодо тарифної політики мовив тільки в Херсоні. У продовженні цифрової ліцензії у 2018 році Нацрада йому відмовила (канал невчасно подав документи). Мовник вирішив починати взаємовідносини з регулятором з новою юридичною особою та новими ліцензіями. Власники каналу - Володимир Косюк (директор компанії) та Ірина Мєзєнцева. Раніше юридичною особою каналу було ТОВ "ТРК "Херсон плюс"", у минулому його власниками були на той момент народна депутатка від Комуністичної партії Катерина Самойлик, Володимир Косюк та Андрій Череднюк (комерційний директор каналу). "Херсону плюс" не вистачило голосів членів Нацради для перемоги в Херсоні (троє членів утрималися - Фещук, Костинський та Онопрієнко). Уляна Фещук та Сергій Костинський посилалися на невиконання ліцензійних зобов'язань у минулому, але підтримали компанію у Василівці та Чаплинці. Володимир Костюк запевнив, що канал готовий мовити в Чаплинці, тому що південний напрямок дуже важливий. За його словами, йому двічі телефонував власник телеканалу "Правда тут" Іван Гришин щодо співпраці. "Не домовилися. А з Полтавою ("Останній бастіон" з Полтави. - ДМ.), мабуть, домовилися", - припустив він. Місце в МХ-5 у Херсоні виграв херсонський телеканал Kratu (ТОВ "Реал-медіа"). Цей кабельний телеканал у 2017 році виграв аналогову частоту в Скадовську, у 2018 році - цифрові частоти в Генічеську та Чаплинці, де готується зараз до запуску мовлення. Канал належить віце-президенту концерну "Електромаш" В'ячеславу Горловському та його батькові Захару Горловському. Без частот залишився один учасник конкурсу - запланований до запуску новий телеканал "Перший регіональний" (ТОВ "ТРК "Перший регіональний""). Власниця й керівниця компанії - Елеонора Гуськова, яка працювала прес-секретаркою голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва. За її словами, ідея створення каналу виникла взимку, вже запущено його сайт. Але члени Нацради вирішили не віддавати перемогу новоствореній компанії. Одного претендента - Телестудію "Кагарлик" - Нацрада не допустила до участі в конкурсі через несплату конкурсної гарантії. У резерві Нацради залишилися по одному вільному місці в МХ-5 у Нижніх Сірогозах і Новотроїцькому, оскільки на них не було подано заяв від претендентів (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.07.2019 11 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення продовжила на один рік п'ять дозволів на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення (Донбас, кордон з Кримом), виданих у липні 2018 року. Зокрема, Нацрада продовжила дозволи чотирьом телеканалам: "UA: Крим" (НСТУ) - Чаплинка Херсонської області (цифровий ефір); 5 канал - Гірник Донецької області (цифровий ефір), Чаплинка Херсонської області (цифровий ефір); Прямий канал - Гірник Донецької області (цифровий ефір); Чорноморська ТРК - Чаплинка Херсонської області (цифровий ефір). А також одній радіостанції: "Вільне радіо" - Гірник Донецької області. Нагадаємо, 4 липня Нацрада продовжила на один рік дозволи на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення (Донбас, кордон з Кримом) 8 радіостанціям і 10 телеканалам; видала нові дозволи на тимчасове мовлення 8 радіостанціям і 6 телеканалам. Трьом радіостанціям Нацрада анулювала дозволи за їхніми заявами (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.07.2019 11 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити шість конкурсів на радіомовлення, на які виставила 170 вільних FM-частот і 3 УКХ-частоти. Наміри оголосити ці конкурси члени Нацради Сергій Костинський та Максим Онопрієнко анонсували на прес-конференції напередодні, а наступного дня ухвалили рішення про їх проведення: 1. Конкурс для розвитку інформаційного мовлення - 37 FM-частот, у тому числі в Києві, Ужгороді, Івано-Франківську, Одесі. Конкурсні умови передбачають не менше 50% інформаційно-аналітичних і публіцистичних передач у загальному обсязі мовлення; 100% ведення передач українською мовою; мовлення без ретрансляції та використання вихідних даних інших мовників. 2. Конкурс для розвитку освітньо-розважального мовлення - 38 FM-частот, у тому числі у Вінниці, Дніпрі, Житомирі, Запоріжжі, Кропивницькому, Львові, Миколаєві, Полтаві, Рівному, Тернополі, Харкові, Херсоні, Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях, Чернігові. Конкурсні умови передбачають не менше 50% інформаційних, освітніх і розважальних передач у загальному обсязі мовлення; 100% ведення передач українською мовою; мовлення без ретрансляції та використання вихідних даних інших мовників. 3. Конкурс для розвитку культурно-мистецького мовлення - 15 FM-частот, у тому числі у Вінниці, Дніпрі, Житомирі, Запоріжжі, Кропивницькому, Львові, Миколаєві, Полтаві, Херсоні. Конкурсні умови передбачають не менше 50% культурно-мистецьких та освітніх передач у загальному обсязі мовлення; 100% ведення передач українською мовою; мовлення без ретрансляції та використання вихідних даних інших мовників. 4. Конкурс для розвитку військово-патріотичного мовлення - 8 FM-частот, у тому числі в Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Полтаві, Херсоні. Конкурсні умови передбачають висвітлення діяльності Збройних сил України, операції Об'єднаних сил, діяльності ветеранів АТО та подій, що відбуваються на територіях, які є тимчасово окупованими та тимчасово непідконтрольними державній владі України; виготовлення та розповсюдження програм на військово-патріотичну тематику, частка яких має становити в загальному обсязі мовлення не менше 30%. 5. Конкурс для розвитку місцевого мовлення - 67 FM-частот і 3 УКХ-частоти, у тому числі FM-частоти в Луцьку, Запоріжжі (2 частоти), Тернополі, Херсоні, Чернігові. Конкурсні умови передбачають не менше 15% інформаційних передач місцевої тематики в загальному обсязі власного мовлення; 100% ведення передач українською мовою; можлива ретрансляція виключно програм Суспільного мовлення та програм Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України ("Армія FM"). 6. Конкурс для розвитку музично-розважального мовлення - 5 FM-частот у Житомирі, Львові, Кременчуку, Полтаві, Херсоні. Конкурсні умови передбачають не менше 50% розважальних передач і підбірки музичних творів у загальному обсязі мовлення; не менше 75% ведення передач українською мовою; не менше 35% пісень українською мовою; мовлення без ретрансляції та використання вихідних даних інших мовників. За словами члена Нацради Сергія Костинського, у конкурсах зможуть брати участь будь-які радіостанції - суспільні, армійська, комерційні. Його колега Олег Черниш наголосив, що перевагу за законом повинен мати Суспільний мовник: "У першому конкурсі може взяти участь "Українське радіо", у другому - "Промінь", у третьому - "Культура". Усі інші теж можуть брати участь, але в законі чітко записано, що перевагу має Суспільний мовник". Щодо першого конкурсу, то "Українське радіо" навряд чи претендуватиме на частоту в Києві, адже вже мовить у столиці. А от частот в Івано-Франківську, Ужгороді та Одесі "Українському радіо" якраз бракує для охоплення всіх обласних центрів. Олег Черниш нагадав, що кілька разів (п'ять чи шість) виносив питання про проведення конкурсів, у яких зміг би взяти участь Суспільний мовник, але колеги його не підтримували. "Не знаю, що сталося - чи хтось із колег покинув нас, чи просто змінився президент…", - додав він. Сергій Костинський відповів, що тривала велика робота з акумулювання частот, на яку не впливав президент. "Нам вдалося акумулювати 172 частоти, з них 170 виносимо на конкурс. Ці частоти нікуди не поділися, не розійшлися, ми їх накопичували, щоб оголосити конкурс. Наші суперечки стосувалися виключно методології конкурсу - чи мають бути форматні чи загальні конкурси", - підсумував пан Костинський. Оголошення про проведення конкурсів невдовзі будуть опубліковані в газеті "Голос України", через місяць після цього почнеться прийом заяв на конкурс, який триватиме місяць. Потім Нацрада матиме ще два місяці на підбиття підсумків конкурсу. Наводимо детальний перелік частот, які будуть виставлені на конкурси: І. Конкурс з розвитку інформаційного мовлення: 1. Волинська область Кортеліси 88,9; 2. Житомирська Попільня 89,9; 3. Закарпатська Біловарці 105,7; 4. Закарпатська Красна 104,6; 5. Закарпатська Нижні Ворота 105,0; 6. Закарпатська Нижній Студений 107,7; 7. Закарпатська Сойми 106,0; 8. Закарпатська Ужгород 107,2; 9. Запорізька Токмак 90,2; 10. Івано-Франківська Івано-Франківськ 100,4; 11. Івано-Франківська Калуш 100,1; 12. Івано-Франківська Яремче 100,2; 13. Київська Богуслав (с. Дибинці) 88,1; 14. Київська Іванків 95,4; 15. Київська Кагарлик 90,8; 16. Київська Київ 99,4; 17. Кіровоградська Андріївка 87,6; 18. Кіровоградська Добровеличківка 90,7; 19. Кіровоградська Новомиргород 89,4; 20. Львівська Дрогобич 93,9; 21. Львівська Новий Розділ 92,2; 22. Львівська Червоноград 98,5; 23. Одеська Одеса 91,4; 24. Полтавська Іскрівка 101,0; 25. Полтавська Карлівка 106,2; 26. Харківська Зачепилівка 103,7; 27. Харківська Кегичівка 104,3; 28. Харківська Красноград 100,8; 29. Херсонська Високопілля 103,0; 30. Херсонська Скадовськ 101,7; 31. Хмельницька Волочиськ 100,8; 32. Хмельницька Кам'янець-Подільський 101,5; 33. Хмельницька Старокостянтинів 104,2. ІІ. Конкурс з розвитку освітньо-розважального мовлення: 1. Вінницька Вінниця 100,3; 2. Волинська Ковель 103,9; 3. Волинська Шацьк 97,4; 4. Дніпропетровська Дніпро 104,8; 5. Дніпропетровська Нікополь 101,2; 6. Дніпропетровська Павлоград 100,9; 7. Донецька Маріуполь 103,2; 8. Житомирська Дубовий Гай 94,1; 9. Житомирська Житомир 105,6; 10. Закарпатська Рахів 91,9; 11. Запорізька Бердянськ 104,4; 12. Запорізька Запоріжжя 106,2; 13. Івано-Франківська Яремче 104,0; 14. Київська Біла Церква 91,9; 15. Кіровоградська Кропивницький 88,7; 16. Львівська Львів 102,5; 17. Миколаївська Красне 105,7; 18. Миколаївська Миколаїв 88,8; 19. Полтавська Кременчук 96,6; 20. Полтавська Миргород 92,6; 21. Полтавська Полтава 100,0; 22. Рівненська Дубровиця 99,5; 23. Рівненська Зарічне 104,9; 24. Рівненська Рівне 103,0; 25. Сумська Охтирка 99,6; 26. Сумська Шостка 106,9; 27. Тернопільська Тернопіль 101,5; 28. Харківська Ізюм 106,5; 29. Харківська Куп'янськ 98,9; 30. Харківська Харків 100,5; 31. Херсонська Велика Олександрівка 98,5; 32. Херсонська Херсон 88,1; 33. Хмельницька Хмельницький 102,1; 34. Черкаська Умань 102,1; 35. Черкаська Черкаси 98,6; 36. Чернівецька Чернівці 105,0; 37. Чернігівська Корюківка 92,5; 38. Чернігівська Чернігів 91,4. ІІІ. Конкурс з розвитку культурно-мистецького мовлення: 1. Вінницька Вінниця 100,9; 2. Волинська Ковель 88,1; 3. Дніпропетровська Дніпро 88,1; 4. Житомирська Житомир 90,6; 5. Запорізька Бердянськ 90,1; 6. Запорізька Запоріжжя 87,8; 7. Кіровоградська Кропивницький 91,8; 8. Львівська Львів 103,9; 9. Миколаївська Миколаїв 100,1; 10. Полтавська Кременчук 99,6; 11. Полтавська Полтава 89,5; 12. Харківська Зміїв 103,3; 13. Херсонська Херсон 105,6; 14. Черкаська Сміла 90,3; 15. Чернігівська Ніжин 90,9. ІV. Конкурс з розвитку військово-патріотичного мовлення: 1. Житомирська Бердичів 87,9; 2. Житомирська Новоград-Волинський 98,9; 3. Запорізька Запоріжжя 91,2; 4. Львівська Львів 92,4; 5. Львівська Новояворівськ 88,9; 6. Миколаївська Миколаїв 103,3; 7. Полтавська Полтава 90,2; 8. Херсонська Херсон 99,0. V. Конкурс з розвитку місцевого мовлення (Проект "Мовлення громад"): 1. Вінницька Ладижин 103,9; 2. Вінницька Липовець 106,7; 3. Вінницька Мальчівці 105,7; 4. Вінницька Ободівка 100,1; 5. Вінницька Погребище 105,8; 6. Вінницька Тростянець 99,6; 7. Волинська Горохів 93,7; 8. Волинська Луцьк 100,9; 9. Волинська Олика 98,8; 10. Волинська Цумань 98,4; 11. Волинська Шацьк 91,4; 12. Дніпропетровська Миколаївка 89,4; 13. Дніпропетровська Павлоград 90,3; 14. Житомирська Бердичів 97,5; 15. Житомирська Малин 90,2; 16. Житомирська Олевськ 88,9; 17. Закарпатська Ясіня 104,4; 18. Запорізька Запоріжжя 88,3; 19. Запорізька Запоріжжя 89,9; 20. Івано-Франківська Бурштин 99,2; 21. Івано-Франківська Верховина 106,7; 22. Івано-Франківська Мала Тур'я 88,3; 23. Івано-Франківська Микуличин 106,0; 24. Івано-Франківська Яблуниця 107,7; 25. Київська Богуслав (с. Дибинці) 101,8; 26. Київська Володарка 100,7; 27. Київська Згурівка 94,7; 28. Київська Макарів 92,6; 29. Київська Переяслав-Хмельницький 95,8; 30. Київська Фастів 95,0; 31. Київська Яготин 93,5; 32. Кіровоградська Андріївка 90,7; 33. Кіровоградська Новоукраїнка 89,8; 34. Кіровоградська Світловодськ 92,7; 35. Луганська Кремінна 99,2; 36. Луганська Новоайдар 97,6; 37. Львівська Бітля 103,9; 38. Львівська Бориня 100,9; 39. Львівська Лімна 101,5; 40. Львівська Старий Самбір 89,8; 41. Львівська Трускавець 98,8; 42. Миколаївська Первомайськ 107,4; 43. Миколаївська Підгородна 88,2; 44. Одеська Березівка 104,2; 45. Одеська Маяки 106,2; 46. Одеська Петровірівка 100,2; 47. Одеська Рені 97,8; 48. Полтавська Лубни 98,2; 49. Полтавська Миргород 96,9; 50. Рівненська Дубровиця 107,9; 51. Рівненська Копань 105,9; 52. Сумська Шостка 104,1; 53. Тернопільська Тернопіль 106,8; 54. Харківська Близнюки 100,1; 55. Харківська Гороховатка 99,5; 56. Харківська Красноград 100,4; 57. Харківська Куп'янськ 107,3; 58. Херсонська Херсон 91,3; 59. Черкаська Сміла 105,4; 60. Чернівецька Сторожинець 107,5; 61. Чернігівська Бобровиця 88,9; 62. Чернігівська Гончарівське 90,7; 63. Чернігівська Линовиця 98,4; 64. Чернігівська Носівка 91,3; 65. Чернігівська Парафіївка 90,2; 66. Чернігівська Срібне 101,7; 67. Чернігівська Чернігів 92,0; 68. Одеська Любашівка 68,45; 69. Одеська Миколаївка 72,74; 70. Одеська Саврань 72,44. V. Конкурс з розвитку музично-розважального мовлення: 1. Житомирська Житомир 98,2; 2. Львівська Львів 105,4; 3. Полтавська Кременчук 93,4; 4. Полтавська Полтава 96,2; 5. Херсонська Херсон 90,4 (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.07.2019 11 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити шість конкурсів на мовлення, запропонувавши мовникам освоїти 170 FM-частот. Також на конкурс виставлено 3 частоти в УКХ-діапазоні. Регулятор затвердив і відповідні конкурсні умови. Під час розгляду цих питань член Національної ради Сергій Костинський наголосив, що ця подія є знаковою для України, українського радіопростору і Національної ради. "Національна рада має абсолютно одностайну позицію, що потрібно розвивати Суспільне мовлення", - висловився він. Ці форматні конкурси є результатом величезної роботи з акумулювання частот і продумані для того, щоб регулятор міг виконати свої зобов'язання, виписані в законодавстві про Суспільне мовлення, із розбудови мереж "Українського радіо", "Радіо Промінь" і "Радіо Культура". У цих конкурсах можуть брати участь усі програми Суспільного мовлення, радіостанції, що здійснюють військово-патріотичне мовлення, приватні мовники будь-якого жанру. Водночас член Національної ради Олег Черниш зауважив, що відповідно до законодавства суспільний мовник має переваги. Отже, Національна рада ухвалила рішення про оголошення шести конкурсів і затвердила їх конкурсні умови. Конкурс із розбудови інформаційного мовлення: Налічує 37 частот у 14-х областях, зокрема і в 4-х обласних центрах - Києві, Івано-Франківську, Одесі, Ужгороді. У загальному обсязі мовлення не менше як 50 відсотків мають транслюватися інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі 100-відсотково українською мовою. Конкурс на освітньо-розважальне мовлення: 38 частот у 22 областях України. Інформаційні, освітні та розважальні передачі мають становити половину обсягу усього ефірного мовлення і звучати винятково українською мовою. Конкурс на культурно-мистецьке мовлення: Конкурс передбачає 15 частот у 13 областях. Компанії, які стануть переможцями конкурсу, мають транслювати не менше як 50 відсотків культурно-мистецьких та освітніх передач. Обсяг ведення передач українською мовою - 100 відсотків. Умови цих трьох конкурсів забороняють ретрансляцію програм і використання вихідних даних інших мовників. Конкурс із розбудови військово-патріотичного радіо: Виставлено 8 частот у 6 областях, зокрема у 5-ти обласних центрах - Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Полтаві і Херсоні. На цих частотах мають звучати програми, які висвітлюють діяльності Збройних Сил України, операції Об'єднаних сил, діяльності ветеранів АТО та подій, що відбуваються на територіях, які є тимчасово окупованими та тимчасово непідконтрольними державній владі України. Також вимогами до програмної концепції передбачено виготовлення та розповсюдження не менше як 30 відсотків програм на військово-патріотичну тематику. Конкурс для місцевого радіомовлення: Запропоновано 67 частот у 22 областях у рамках проекту "Мовлення громад" і 3 УКХ-частоти в Одеській області. У загальному обсязі власного мовлення не менше як 15 відсотків мають становити інформаційні передачі місцевої тематики, увесь контент має транслюватися лише українською. Також дозволяється ретрансляція програм Суспільного мовлення і програм "Армія FM". Конкурс із розбудови музично-розважального мовлення: Виставлено 5 частот, зокрема в Житомирі, Львові, Полтаві. Вимоги до програмної концепції передбачають трансляцію не менше ніж 50 відсотків розважальних передач із підбіркою музичних творів. Обсяг ведення передач українською мовою - не менше як 75 відсотків, частка пісень державною мовою - не менше ніж 35 відсотків. Також не дозволяється ретранслювати програми і використовувати дані інших мовників. Інформацію про оголошення конкурсів регулятором буде опубліковано в газеті "Голос України" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.07.2019 11 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення затвердила Зміни до Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умов дозволу та порядок здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу. Серед нововведень, запропонованих регулятором, можливість внесення змін до тимчасових дозволів на мовлення в разі змін технічних характеристик мовлення телерадіоорганізацій. Крім того, дозвіл на тимчасове мовлення не буде анульовано, якщо телерадіоорганізація не розпочала мовлення упродовж шести місяців після його отримання через незалежні від неї обставини. Рішення Національної ради буде надіслано для реєстрації до Міністерства юстиції України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на своєму сьогоднішньому засіданні оголосила конкурси одразу на шість "форматних" пакетів FM-частот. З цього приводу член регуляторного органу Сергій Костинський написав на своїй сторінці у Facebook: "Ми це зробили! Національна рада ухвалила знакове рішення про оголошення 6-ти радіоконкурсів на 170 FM-частот з метою розбудови Суспільного, військово-патріотичного і місцевого мовлення. Головним завданням конкурсів є, відповідно до вимог закону, розбудова/добудова мереж суспільних радіостанцій UA:Українське радіо, UA:Радіо Промінь, UA:Радіо Культура. Таким чином, ухвалені рішення про оголошення наступних конкурсів у наступних 23 областях та 20-ти обласних центрах з розвитку: 1. ІНФОРМАЦІЙНОГО МОВЛЕННЯ - 37 FM-ЧАСТОТ; 2. ОСВІТНЬО-РОЗВАЖАЛЬНОГО МОВЛЕННЯ - 38 FM-ЧАСТОТ; 3. КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКОГО МОВЛЕННЯ - 15 FM-ЧАСТОТ; 4. ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНОГО МОВЛЕННЯ - 8 FM-ЧАСТОТ; 5. МІСЦЕВОГО МОВЛЕННЯ - 67 FM-ЧАСТОТ (+3 УКХ-ЧАСТОТИ); 6. МУЗИЧНО-РОЗВАЖАЛЬНОГО МОВЛЕННЯ - 5 FM-ЧАСТОТ. Тепер про конкурси в деталях. І. Конкурс з розвитку інформаційного мовлення: 1. Волинська область Кортеліси 88,9; 2. Житомирська Попільня 89,9; 3. Закарпатська Біловарці 105,7; 4. Закарпатська Красна 104,6; 5. Закарпатська Нижні Ворота 105,0; 6. Закарпатська Нижній Студений 107,7; 7. Закарпатська Сойми 106,0; 8. Закарпатська Ужгород 107,2; 9. Запорізька Токмак 90,2; 10. Івано-Франківська Івано-Франківськ 100,4; 11. Івано-Франківська Калуш 100,1; 12. Івано-Франківська Яремче 100,2; 13. Київська Богуслав (с. Дибинці) 88,1; 14. Київська Іванків 95,4; 15. Київська Кагарлик 90,8; 16. Київська Київ 99,4; 17. Кіровоградська Андріївка 87,6; 18. Кіровоградська Добровеличківка 90,7; 19. Кіровоградська Новомиргород 89,4; 20. Львівська Дрогобич 93,9; 21. Львівська Новий Розділ 92,2; 22. Львівська Червоноград 98,5; 23. Одеська Одеса 91,4; 24. Полтавська Іскрівка 101,0; 25. Полтавська Карлівка 106,2; 26. Харківська Зачепилівка 103,7; 27. Харківська Кегичівка 104,3; 28. Харківська Красноград 100,8; 29. Херсонська Високопілля 103,0; 30. Херсонська Скадовськ 101,7; 31. Хмельницька Волочиськ 100,8; 32. Хмельницька Кам'янець-Подільський 101,5; 33. Хмельницька Старокостянтинів 104,2. ІІ. Конкурс з розвитку освітньо-розважального мовлення: 1. Вінницька Вінниця 100,3; 2. Волинська Ковель 103,9; 3. Волинська Шацьк 97,4; 4. Дніпропетровська Дніпро 104,8; 5. Дніпропетровська Нікополь 101,2; 6. Дніпропетровська Павлоград 100,9; 7. Донецька Маріуполь 103,2; 8. Житомирська Дубовий Гай 94,1; 9. Житомирська Житомир 105,6; 10. Закарпатська Рахів 91,9; 11. Запорізька Бердянськ 104,4; 12. Запорізька Запоріжжя 106,2; 13. Івано-Франківська Яремче 104,0; 14. Київська Біла Церква 91,9; 15. Кіровоградська Кропивницький 88,7; 16. Львівська Львів 102,5; 17. Миколаївська Красне 105,7; 18. Миколаївська Миколаїв 88,8; 19. Полтавська Кременчук 96,6; 20. Полтавська Миргород 92,6; 21. Полтавська Полтава 100,0; 22. Рівненська Дубровиця 99,5; 23. Рівненська Зарічне 104,9; 24. Рівненська Рівне 103,0; 25. Сумська Охтирка 99,6; 26. Сумська Шостка 106,9; 27. Тернопільська Тернопіль 101,5; 28. Харківська Ізюм 106,5; 29. Харківська Куп'янськ 98,9; 30. Харківська Харків 100,5; 31. Херсонська Велика Олександрівка 98,5; 32. Херсонська Херсон 88,1; 33. Хмельницька Хмельницький 102,1; 34. Черкаська Умань 102,1; 35. Черкаська Черкаси 98,6; 36. Чернівецька Чернівці 105,0; 37. Чернігівська Корюківка 92,5; 38. Чернігівська Чернігів 91,4. ІІІ. Конкурс з розвитку культурно-мистецького мовлення: 1. Вінницька Вінниця 100,9; 2. Волинська Ковель 88,1; 3. Дніпропетровська Дніпро 88,1; 4. Житомирська Житомир 90,6; 5. Запорізька Бердянськ 90,1; 6. Запорізька Запоріжжя 87,8; 7. Кіровоградська Кропивницький 91,8; 8. Львівська Львів 103,9; 9. Миколаївська Миколаїв 100,1; 10. Полтавська Кременчук 99,6; 11. Полтавська Полтава 89,5; 12. Харківська Зміїв 103,3; 13. Херсонська Херсон 105,6; 14. Черкаська Сміла 90,3; 15. Чернігівська Ніжин 90,9. ІV. Конкурс з розвитку військово-патріотичного мовлення: 1. Житомирська Бердичів 87,9; 2. Житомирська Новоград-Волинський 98,9; 3. Запорізька Запоріжжя 91,2; 4. Львівська Львів 92,4; 5. Львівська Новояворівськ 88,9; 6. Миколаївська Миколаїв 103,3; 7. Полтавська Полтава 90,2; 8. Херсонська Херсон 99,0. V. Конкурс з розвитку місцевого мовлення (Проект "Мовлення громад"): 1. Вінницька Ладижин 103,9; 2. Вінницька Липовець 106,7; 3. Вінницька Мальчівці 105,7; 4. Вінницька Ободівка 100,1; 5. Вінницька Погребище 105,8; 6. Вінницька Тростянець 99,6; 7. Волинська Горохів 93,7; 8. Волинська Луцьк 100,9; 9. Волинська Олика 98,8; 10. Волинська Цумань 98,4; 11. Волинська Шацьк 91,4; 12. Дніпропетровська Миколаївка 89,4; 13. Дніпропетровська Павлоград 90,3; 14. Житомирська Бердичів 97,5; 15. Житомирська Малин 90,2; 16. Житомирська Олевськ 88,9; 17. Закарпатська Ясіня 104,4; 18. Запорізька Запоріжжя 88,3; 19. Запорізька Запоріжжя 89,9; 20. Івано-Франківська Бурштин 99,2; 21. Івано-Франківська Верховина 106,7; 22. Івано-Франківська Мала Тур'я 88,3; 23. Івано-Франківська Микуличин 106,0; 24. Івано-Франківська Яблуниця 107,7; 25. Київська Богуслав (с. Дибинці) 101,8; 26. Київська Володарка 100,7; 27. Київська Згурівка 94,7; 28. Київська Макарів 92,6; 29. Київська Переяслав-Хмельницький 95,8; 30. Київська Фастів 95,0; 31. Київська Яготин 93,5; 32. Кіровоградська Андріївка 90,7; 33. Кіровоградська Новоукраїнка 89,8; 34. Кіровоградська Світловодськ 92,7; 35. Луганська Кремінна 99,2; 36. Луганська Новоайдар 97,6; 37. Львівська Бітля 103,9; 38. Львівська Бориня 100,9; 39. Львівська Лімна 101,5; 40. Львівська Старий Самбір 89,8; 41. Львівська Трускавець 98,8; 42. Миколаївська Первомайськ 107,4; 43. Миколаївська Підгородна 88,2; 44. Одеська Березівка 104,2; 45. Одеська Маяки 106,2; 46. Одеська Петровірівка 100,2; 47. Одеська Рені 97,8; 48. Полтавська Лубни 98,2; 49. Полтавська Миргород 96,9; 50. Рівненська Дубровиця 107,9; 51. Рівненська Копань 105,9; 52. Сумська Шостка 104,1; 53. Тернопільська Тернопіль 106,8; 54. Харківська Близнюки 100,1; 55. Харківська Гороховатка 99,5; 56. Харківська Красноград 100,4; 57. Харківська Куп'янськ 107,3; 58. Херсонська Херсон 91,3; 59. Черкаська Сміла 105,4; 60. Чернівецька Сторожинець 107,5; 61. Чернігівська Бобровиця 88,9; 62. Чернігівська Гончарівське 90,7; 63. Чернігівська Линовиця 98,4; 64. Чернігівська Носівка 91,3; 65. Чернігівська Парафіївка 90,2; 66. Чернігівська Срібне 101,7; 67. Чернігівська Чернігів 92,0; 68. Одеська Любашівка 68,45; 69. Одеська Миколаївка 72,74; 70. Одеська Саврань 72,44. V. Конкурс з розвитку музично-розважального мовлення: 1. Житомирська Житомир 98,2; 2. Львівська Львів 105,4; 3. Полтавська Кременчук 93,4; 4. Полтавська Полтава 96,2; 5. Херсонська Херсон 90,4" (Джерело: Сторінка Сергія Костинського у соцмережі Facebook).
  • 11.07.2019 11 липня на засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення призначено представників регулятора у 9 областях України - Вінницькій, Волинській, Запорізькій, Львівській, Полтавській, Херсонській, Чернівецькій, Чернігівській та Одеській. За результатами конкурсу члени Національної ради проголосували за такі призначення: Вінницька область - Вадим Мазурик; Волинська область - Лілія Бойко; Запорізька область - Володимир Циганов; Львівська область - Петро Цеголко; Одеська область - Олександр Cалабай; Полтавська область - Лілія Миронович; Херсонська область - Сергій Мовчан; Чернівецька область - Любов Нечипорук; Чернігівська область - Ірина Сенченко. Відповідно до пункту 2 статті 11 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" представник Національної ради в області призначається на посаду на конкурсній основі терміном на чотири роки. Переможці конкурсу в Закарпатській, Рівненській і Тернопільській областях не набрали необхідної кількості голосів членів Національної ради. З огляду на це посади у відповідних областях залишаються вакантними. Конкурс на посаду представника регулятора у Харківській області також буде оголошено повторно у зв'язку з тим, що не було визначено переможця (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення під час засідання 11 липня підбила підсумки конкурсу на мовлення з використанням вільних радіоканалів та на вільних каналах мовлення в багатоканальній телемережі МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG 4) (територіальна категорія мовлення - регіональне/місцеве мовлення), який було оголошено 15 березня. Регулятор не допустив до участі в конкурсі Телестудію "Кагарлик", м. Кагарлик Київської обл., тому що компанія не сплатила конкурсної гарантії. На конкурс були винесені дві радіочастоти у Закарпатській області - у Рахові і Хусті, і три частоти у Харківській області - у Гороховатці, Зачепилівці і Краснограді. Вимогами до програмної концепції було визначено, що не менше як 5% загального обсягу мають становити передачі та/або музичні твори військово-патріотичної тематики, зокрема висвітлення діяльності Збройних Сил України, операції Об'єднаних сил, діяльності ветеранів АТО та подій, що відбуваються на територіях, які є тимчасово окупованими та тимчасово непідконтрольними державній владі України. За результатами конкурсу на запропонованих частотах у FM-діапазоні мовитимуть: 103.1 МГц у м. Рахові Закарпатської обл. - ТОВ "РАДІО-ЗАХІД ФМ +", с. Павшино Закарпатської обл. (позивні "Радіо-Захід ФМ+"); 103.7 МГц у м. Хусті Закарпатської обл. - ТОВ "ПАРБАТ", м. Київ, (позивні "Гуцульське радіо"). Водночас на конкурс виставлено 9 цифрових каналів багатоканальної телемережі МХ-5 у 7 населених пунктах. Зокрема, по 2 програми у Нижніх Сірогозах і Новотроїцькому Херсонської області і по 1 програмі у Кагарлику Київської області, Василівці, Генічеську, Херсоні і Чаплинці Херсонської області. Переможцями конкурсу стали: м. Кагарлик Київської обл. (1 канал (програма) - ТОВ "ОСТАННІЙ БАСТІОН", м. Полтава (логотип "Останній бастіон"); смт Нижні Сірогози Херсонської обл. (1 канал (програма) - ТОВ "ОСТАННІЙ БАСТІОН", м. Полтава (логотип "Останній бастіон"); смт Новотроїцьке Херсонської обл. (1 канал (програма) - ТОВ "ОСТАННІЙ БАСТІОН", м. Полтава (логотип "Останній бастіон"); с. Василівка Херсонської обл. (1 канал (програма) - ТОВ "ХЕРСОН ПЛЮС ПРОДАКШН", м. Херсон, (логотип "ХЕРСОН плюс (комбіноване)"); м. Генічеськ Херсонської обл. (1 канал (програма) - ТОВ "ОСТАННІЙ БАСТІОН", м. Полтава (логотип "Останній бастіон"); м. Херсон (1 канал (програма) - ТОВ "РЕАЛ-МЕДІА", м. Херсон (логотип "KRATU"); смт Чаплинка Херсонської обл. (1 канал (програма) - ТОВ "ХЕРСОН ПЛЮС ПРОДАКШН", м. Херсон, (логотип "ХЕРСОН плюс (комбіноване)"). Окрім того, регулятор ухвалив рішення припинити конкурс на радіочастотах 99.5 МГц у с. Гороховатці Харківської області, 103.7 МГц у смт Зачепилівці Харківської області, 100.8 МГц у м. Краснограді Харківської області, і на двох цифрових каналах у смт Нижніх Сірогозах і смт Новотроїцькому Херсонської області, оскільки на них не було подано заяв від претендентів (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 11 липня видала дозволи на тимчасове мовлення ПАТ "НСТУ", ТОВ "ТРК "НБМ", ТОВ "Телеканал "Прямий", ТОВ "ТРК "Вільне радіо", ТОВ "Чорноморська телерадіокомпанія". Ці компанії мовитимуть на 6 частотах - у Чаплинці Херсонської області і Гірнику Донецької області. У цифровому стандарті DVB-T/Т2 у смт Чаплинці Херсонської області на 50 ТВК працюватимуть ПАТ "НСТУ" ("UA:КРИМ"), ТОВ "ТРК "НБМ" ("5") і ТОВ "Чорноморська телерадіокомпанія" ("стилізоване зображення сонця та хвилі"). У м. Гірнику Донецької області на 57 ТВК також у цифрі мовитимуть "5" канал і ТОВ "Телеканал "Прямий" ("ПРЯМИЙ"). Радіостанція "Вільне радіо" отримала дозвіл на тимчасове мовлення на частоті 92.0 МГц у м. Гірнику Донецької області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення затвердила Звіт про дотримання телерадіоорганізаціями визначеного законодавством порядку мовлення під час виборчої кампанії Президента України 2019 року. Відповідне рішення регулятор ухвалив під час засідання 11 липня. У звіті висвітлено питання наглядових повноважень Національної ради, якими вона керувалася під час президентської виборчої кампанії, організації нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства, описано форми і засоби передвиборної агітації, проаналізовано кількість інформаційних повідомлень про кандидатів на пост Президента України. Він подає результати моніторингу засобів масової інформації, розповідає про застосовані форми прихованої агітації, зафіксовані порушення вимог виборчого законодавства та інших законодавчих норм, особливості проведення виборчої кампанії в регіонах України. Окремі розділи присвячено проведенню передвиборних дебатів і дотриманню іноземними телемовниками українського законодавства про вибори. Заступник голови Національної ради Уляна Фещук на засіданні при розгляді цього питання зауважила, що на підставі підготованих робочою групою висновків розроблені пропозиції змін до чинного виборчого законодавства, які відображені у звіті. Виборчий процес 2019 року регламентувався Законом України "Про вибори Президента України", відповідно до якого Національна рада хоч і бере участь у виборчому процесі, однак не є його прямим суб'єктом. Робоча група для нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час виборів була створена рішенням Національної ради від 20.12.2018 № 2257. До її складу увійшли члени Національної ради, працівники апарату. Усі засідання робочої групи були відкритими, у них брали участь представники Місії БДІПЛ/ОБСЄ зі спостереження за виборами Президента України 2019 року, Офісу Ради Європи в Україні, Національного Демократичного Інституту США, Європейської мережі організацій з моніторингу виборів (ENEMO), Місії зі спостереження за виборами в Україні, Канадської місії спостерігачів за виборами в Україні, CANADEM, Центральної виборчої комісії України, Громадської ради при Національній раді, Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів у 2019 році, ГО "Український інститут медіа та комунікації", ГО "Платформа прав людини", ГО "Індустріальний телевізійний комітет", ГМ "Опора", ЗМІ. Протягом виборчого процесу відбулося 9 засідань робочої групи. На них регулярно розглядалися моніторинги телерадіопрограм щодо виконання телерадіоорганізаціями законодавства під час виборчого процесу. Моніторинг ЗМІ тривав із 1 січня по 21 квітня 2019 року. Робоча група також розглядала звернення та скарги юридичних і фізичних осіб стосовно діяльності й порушень медіа під час передвиборної кампанії. Для отримання необхідної додаткової інформації та пояснень щодо зафіксованих регулятором порушень виборчого законодавства Національна рада надсилала листи до компаній. Про результати моніторингів також було поінформовано Центральну виборчу комісію України. За ініціативи Громадської ради при Національній раді було створено Незалежну експертну раду з питань діяльності мас-медіа під час виборів у 2019 році, до складу якої увійшли представники громадських організацій, медіа-юристи, науковці. Експертна рада підготувала 4 висновки щодо спірних та дискусійних матеріалів і ситуацій, які виникали під час виборчих перегонів. Матеріали розміщені на окремій сторінці сайту Національної ради. Нагадаємо, 4 липня Національна рада затвердила склад робочої групи для здійснення нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час виборчої кампанії позачергових виборів народних депутатів України. Її очолює заступник голови Національної ради Уляна Фещук (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.07.2019 11 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні внесла зміни до складу Наглядової ради ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Новими членами Наглядової ради стали Катерина Дулапчій і Оксана Миронова. Зі складу Наглядової ради виведено Сергія Тарана. Розглядаючи це питання, регулятор врахував подання депутатської групи Верховної Ради України "Воля народу" і депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка", а також заяву члена Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Сергія Тарана про складання своїх повноважень за власним бажанням. Кандидатура Катерини Дулапчій була запропонована депутатською групою "Воля народу" на заміну Тараса Аврахова, членство якого в Наглядовій раді було припинено рішенням Національної ради 4 квітня цього року. 7 червня до Національної ради надійшла заява Сергія Тарана, делегованого до Наглядової ради суспільного мовника депутатською фракцією партії "Блок Петра Порошенка". Він повідомив про настання підстав для припинення повноважень члена Наглядової ради НСТУ, оскільки його обрано членом президії центральної ради політичної партії "Європейська солідарність". Перебування на цій посаді унеможливлює роботу в Наглядовій раді, тому що відповідно до пункту 2 частини другої статті 9 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" не можуть бути членами Наглядової ради НСТУ особи, які перебувають у штаті політичної партії. Новою кандидатурою до складу Наглядової ради, яку внесла фракція партії "БПП", стала Оксана Миронова. У своїх поданнях до Національної ради фракції запевнили, що запропоновані ними особи відповідають вимогам частини другої статті 9 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", а отже, можуть виконувати повноваження члена Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.07.2019 11 липня новими членами Наглядової ради ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" стали Катерина Дулапчій і Оксана Миронова. Водночас з її складу виведено Сергія Тарана. Такі зміни внесла Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення на черговому засіданні. Розглядаючи це питання, регулятор врахував подання депутатської групи Верховної Ради України "Воля народу" і депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка", а також заяву члена Наглядової ради Сергія Тарана про складання своїх повноважень за власним бажанням. Кандидатура Катерини Дулапчій була запропонована депутатською групою "Воля народу" на заміну Тараса Аврахова, членство якого в Наглядовій раді було припинено рішенням Національної ради 4 квітня 2019 року. 7 червня до Національної ради надійшла заява Сергія Тарана, делегованого до Наглядової ради суспільного мовника депутатською фракцією партії "Блок Петра Порошенка". Він повідомив про настання підстав для припинення повноважень члена Наглядової ради НСТУ, оскільки його обрано членом президії центральної ради політичної партії "Європейська солідарність". Перебування на цій посаді унеможливлює роботу в Наглядовій раді: відповідно до пункту 2 частини другої статті 9 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" членами Наглядової ради НСТУ не можуть бути особи, які перебувають у штаті політичної партії. Новою кандидатурою до складу Наглядової ради, яку внесла фракція партії "БПП", стала Оксана Миронова (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 10.07.2019 11 липня, у четвер, працюватиме виїзна студія Українського радіо на форумі розвитку громад "Сила села" в Ужгороді, де відбудеться обмін думками і досвідом у поліпшенні умов сільських громад. О 13:15 ведуча виїзної студії Українського радіо Олена Зелінченко разом із учасниками форму шукатиме відповідь на ключове питання заходу: як можна розвивати село за допомогою низових ініціатив та власних сил громад? "Форум розпочнеться 9 липня, а 11 липня, під час виїзної студії, коли учасники вже пізнають туристичний Ужгород і відвідають Фестиваль сільських ініціатив, вони розділяться на тематичні кластери: "Освітні програми на селі", "Партисипативні практики та анімація сільських громад", "Сталий розвиток громад", а потім об'єднаються у фінальній дискусії дня "Сільський розвиток силами різних провайдерів: формула синергії", - розповіла продюсерка Українського радіо й кураторка виїзної студії Юлія Шелудько. - Журналісти Українського радіо поспілкуються з сільськими головами з різних куточків та з'ясують, як за допомогою низових освітніх і культурних ініціатив розвиваються сільські громади". Форум покликаний стати майданчиком для узагальнення міжнародного досвіду з розвитку сільських громад за допомогою низових освітніх та культурних ініціатив. На заході буде представлений досвід Німеччини, Молдови, Польщі та Білорусі, також візьмуть участь українські експерти та освітяни. Спільно вони розглядатимуть можливості поєднання сил держави, бізнесу та громади для поліпшення села (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 10.07.2019 Перша заступниця голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк вважає призначення Юрія Зіневича членом Нацради корисним і правильним рішенням президента Володимира Зеленського для регулятора й інформаційної сфери. Про це вона сказала в коментарі інтернет-виданню "Детектор медіа". За її словами, вона знає пана Зіневича ще з часів роботи на "1+1", де він працював у юридичній службі, а коли стала народною депутаткою, запросила пана Зіневича помічником-консультантом з медійних питань. "Юрія Зіневича добре знаю протягом уже років двадцяти. Коли прийшла на запрошення Олександра Роднянського на тодішній "1+1", коли починалася ера нового українського телебачення, - це десь 1995-1997 роки - Юрій працював там у юридичній службі, був на мій погляд бездоганно професійним. Пішла я, як відомо, до Верховної Ради після Помаранчевої революції. Працювала в Комітеті свободи слова - і запросила Зіневича до себе референтом-консультантом з медійних питань, він допомагав мені в роботі саме в цій сфері", - розповіла пані Герасим'юк. На запитання, чи мала вона стосунок до призначення пана Зіневича до Нацради та чи зверталися до неї за порадою з Офісу президента, перша заступниця голови Нацради відповіла: "Офіс президента не ухвалює своїх рішень на підставі консультацій зі мною - але якби моєї думки спитали, то я би сказала, що призначити Юрія членом Нацради - це чудове рішення, корисне й правильне для регулятора й інформаційної сфери". Нагадаємо, 9 липня президент України Володимир Зеленський призначив Юрія Зіневича членом Нацради. Останнім часом Юрій Зіневич працював віцепрезидентом адвокатського об'єднання "Адвокатська фірма "Наше право"". А у 2006-2007 роках працював штатним помічником-консультантом народної депутатки п'ятого сликання Ольги Герасим'юк - нині першої заступниці голови Нацради (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 10.07.2019 Новопризначений президентом України член Національної радиУкраїни з питань телебачення і радіомовлення Юрій Зіневич у 2006-2007 роках працював штатним помічником-консультантом народної депутатки п'ятого сликання Ольги Герасим'юк - нині першої заступниці голови Нацради. 4 липня Юрій Зіневич подав декларацію як кандидат на посаду члена Нацради. З декларації випливає, що він працював в адвокатському об'єднанні "Адвокатська фірма "Наше право"", де заробив у 2018 році 44 677 грн. Також він отримав 50 тис. грн від продажу рухомого майна. Інших доходів у 2018 році в пана Зіневича не було. Однак він задекларував 1 млн грн готівкою, а у 2018 році витратив 560 тис. грн на придбання автомобіля. У його власності частки в трьох квартирах у Києві (у співвласності з рідними) і земельна ділянка в селі Ходосівка під Києвом, у його матері - ще дві земельні ділянки під Києвом. Пан Зіневич є співвласником адвокатського об'єднання "Адвокатська фірма "Наше право"" (33,33%) і ТОВ "Індіго автосервіс" (50%), а також співзасновником ГО "Вільні гендерні комунікації" (з 2018 року перебуває в стані припинення) та ГО "Розвиток об'єднаних територіальних громад". У цих громадських організаціях співзасновницею також є Ірина Ванникова - колишня прес секретарка президента Віктора Ющенка, нині кандидатка в народні депутати. Сам Юрій Зіневич теж раніше балотувався в депутати. У 2014 році - до Верховної Ради як самовисуванець по мажоритарці, у 2015 році - до Київської міської ради від Української народної партії. Нагадаємо, 9 липня президент України Володимир Зеленський призначив Юрія Зіневича членом Нацради. Раніше Верховна Рада призначила членом Національної ради з питань телебачення Максима Онопрієнка - генерального директора запорізької телерадіокомпанії TV5 (кінцевий власник - Рінат Ахметов), висунутого "Всеукраїнською асоціацією мовлення громад". Як писав ДМ, 4 травня голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що залишає посаду за власним бажанням, тому що втомився та має інші пропозиції щодо роботи. Строк його повноважень мав завершитися 7 липня 2019 року. 4 травня Петро Порошенко своїм указом звільнив Юрія Артеменка з посади члена Нацради і призначив на його місце завідувача відділу Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента Володимира Горковенка. 7 травня Петро Порошенко призначив Юрія Артеменка членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. 10 травня Ольга Герасим'юк, яка за відсутності голови має виконувати його обов'язки, не стала відкривати чергове засідання Нацради, оскільки вважає звільнення голови Нацради Юрія Артеменка неналежним чином оформленим. За її словами, заяву пана Артеменка про звільнення мала розглянути Нацрада, а не президент. 21 травня засідання Нацради не відбулося через відсутність кворуму: двоє членів Нацради із семи були відсутніми (Олег Черниш у відпустці, Валентина Коваля не було на місці). Ольга Герасим'юк повідомила, що звернулася за роз'ясненнями до парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. 23 травня на круглому столі в Національній спілці журналістів України Ольга Герасим'юк, відповідаючи на запитання голови НСЖУ Сергія Томіленка, підтвердила, що не відкриватиме засідань Нацради, доки не отримає роз'яснення парламентського комітету або ж не буде якихось рішень президента України щодо Нацради. П'ятеро членів Нацради пропонували провести засідання 28 травня, Ольга Герасим'юк вважала, що не має правових підстав скликати засідання 28 травня. 24 травня президент України Володимир Зеленський скасував укази про звільнення Юрія Артеменка з посади члена Нацради та призначення Володимира Горковенка на його місце. Іншим указом президент звільнив Юрія Артеменка з посади члена НКРЗІ. Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк, яка виконує обов'язки голови, і заступниця голови Нацради Уляна Фещук висловили в коментарях "Детектору медіа" думку, що Юрій Артеменко має бути знову прийнятий на роботу в Національну раду з огляду на укази президента України Володимира Зеленського. 27 травня Володимир Горковенко оскаржив укази президента України Володимира Зеленського про скасування указів про звільнення Юрія Артеменка і призначення Володимира Горковенка. 4 липня Нацрада розблокувала роботу і провела перше за понад два місяці засідання, на якому розглянула частину питань, що накопичилися (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 10.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підготувала новий план з розбудови українського радіопростору, який насамперед передбачає розвиток Суспільного мовлення, і оголосить шість форматних конкурсів для потреб радіо. Про це заявив член Національної ради Максим Онопрієнко під час пресконференції за підсумками діяльності регуляторного органу з розвитку радіомовлення, яка відбулася 10 липня в Укрінформі. Він поінформував, що завтра на засіданні Національна рада планує оголосити шість форматних радіоконкурсів, які загалом налічують 170 FM-частот. "Це перший за всі 5 років настільки великий проект, який охоплює 23 області України, 41 частоту у 20 обласних центрах", - сказав Максим Онопрієнко. Концепція конкурсів передбачає 6 форматів - інформаційне мовлення, освітньо-розважальне, культурно-мистецьке, військово-патріотичне, місцеве мовлення і музично-розважальне мовлення. На конкурс із розбудови інформаційного мовлення буде виставлено 36 FM-частот, зокрема в таких великих містах, як Київ, Ужгород, Івано-Франківськ, Одеса тощо. Це також і частоти на прикордонній території України і в районах "білих плям". Освітні та розважальні передачі і музичні твори мають переважати в ефірі переможців конкурсу на освітньо-розважальне мовлення. Цей конкурс охоплює 38 FM-частот, зокрема в таких містах: Вінниця, Маріуполь, Житомир, Запоріжжя, Кропивницький, Львів, Миколаїв, Полтава , Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернівці, Чернігів. 15 FM-частот передбачено для конкурсу на культурно-мистецьке мовлення - у Вінниці, Житомирі, Запоріжжі, Кропивницькому, Львові, Миколаєві, Полтаві, Херсоні тощо. Для розбудови військово-патріотичного радіо проводитиметься конкурс на 8 FM-частот у Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Полтаві та Херсоні та інших містах країни. Найбільше FM-частот - 68 - буде виставлено на конкурс із розбудови місцевого мовлення в рамках проекту "Мовлення громад". Серед них є частоти у Запоріжжі, Тернополі, Чернігові. Також буде оголошено конкурс для мереж музично-розважального мовлення, на який буде винесено 5 FM-частот у Житомирі, Львові, Полтаві, Херсоні. "Я думаю, що це дуже цікаві для ринку конкурси, і сподіваюсь, що через них ми розбудуємо і Суспільне мовлення, і отримаємо розвиток наявних радіостанцій, і також з'являться нові цікаві, зокрема місцеві, радіостанції", - підсумував Максим Онопрієнко (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2019 10 липня під час пресконференції в інформаційному агентстві Укрінформ члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський і Максим Онопрієнко розповіли про результати діяльності регуляторного органу з розвитку радіомовлення в Україні упродовж останніх п'яти років. Лідерами за кількістю отриманих від регулятора частот стали місцеві мовники і Національна суспільна телерадіокомпанія України. Загалом на конкурсах Національної ради упродовж 2014 - 2019 років було видано 294 FM-частоти. 106 із них були надані місцевим радіомовникам, радіопрограми Суспільного мовлення - "UA:Українське радіо", "UA:Радіо Промінь", "UA:Радіо Культура" - отримали 97 частот. "За останні 5 років ми добудували найпотужнішу мережу в Україні, аналогів їй немає, вона об'єднує 157 населених пунктів у 24 областях України", - розповів про мережу "UA:Українське радіо" Сергій Костинський. Покриття цієї радіостанції зросло більше ніж у 2 рази. Мережа "UA:Радіо Промінь" об'єднує 21 населений пункт у 12 областях України, за цей час вона зросла на 11 FM-частот. "UA:Радіо Культура" працює у 32 населених пунктах 19 областей країни, у 2014 - 2019 роках покриття радіомережі зросло на 20 FM-частот. Одним із нововведень Національної ради стало впровадження форматних конкурсів, і ця концепція, за словами Сергія Костинського, довела свою ефективність. Причин, які підштовхнули до цього кроку, було дві. Перша - більшість із наявних радіостанцій є однотипними за своїм форматом мовлення - розважально-музичними або ж музично-розважальними. Друга - місцеві радіостанції у минулі роки все частіше ставали частиною великих мережевих радіостанцій. "За останні 20 років ми бачили тенденцію того, як вмирає місцеве мовлення. Завдяки форматним конкурсам ми не тільки зупинили цю тенденцію, але навпаки сьогодні можемо говорити про те, що місцеве мовлення в Україні розвивається", - сказав він. Національна рада провела 11 форматних конкурсів, 6 з яких були пов'язані з новими форматами мовлення. Так, в Україні з'явилися мережа, де звучить 100% української пісні - "Країна FM", радіостанція військово-патріотичного спрямування "Армія FM", радіостанція джазової музики і радіостанції, що працюють в інформаційному жанрі, освітньо-розважального та культурно-мистецького спрямування. Регулятор і далі працюватиме над розвитком цих форматів радіомовлення. 5 конкурсів із 2017 року було проведено для розвитку місцевого мовлення в рамках проекту Національної ради "Мовлення громад". Оскільки умови конкурсу передбачають для місцевих мовників можливість ретрансляції програм лише Суспільного мовлення і "Армії FM", то таким чином додатково відбувається розбудова мереж Суспільного мовлення і військового-патріотичного мовлення. Національна рада також реалізувала експериментальний проект із цифрового радіо в Києві. Це мовлення у DAB+. За результатами трьох конкурсів, проведених у 2018 році, у столиці запрацював мультиплекс, у якому мовлять 14 радіостанцій. Цей напрям Національна рада також має намір активно розвивати і далі. Загалом у 2014 - 2019 роках регуляторний орган отримав висновки щодо можливого використання 449 частот. Це лише 38% загальної кількості частот (1168), які Національна рада замовляла для прорахунку. Більшість із них стали доступними упродовж останніх 2,5 років. За цей час змінився підхід до замовлення частот. Сьогодні процес відбувається набагато швидше і ефективно працює в інтересах держави, повідомив Сергій Костинський (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.07.2019 Президент України Володимир Зеленський Указом від 9 липня № 503 призначив Зіневича Юрія Михайловича членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Відповідний документ надійшов до регуляторного органу. Призначення відбулося відповідно до пункту 13 частини першої статті 106 Конституції України і статей 4, 6 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення". До складу Національної ради входять 8 осіб. Четверо із них призначає на посаду Президент України, чотирьох обирає Верховна Рада України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.07.2019 Мрієте потрапити на UPark Festival та почути вживу улюблених артистів, але ще без квитка? Є гарні новини! Столична мережева станція "DJFM" (Київ-96.8МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9МГц, Дніпро-103.3МГц, Херсон-103.1МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) дарує абонементи на всі дні фестивалю. Слухайте шоу "Ранковий Кач" щобудня з 8:00 до 11:00, очікуйте на оголошення гри ведучими, телефонуйте у студію та беріть участь в активності. Серед всіх, хто переможе у грі, 15 липня у прямому ефірі на сторінці радіостанції буде розіграно абонементи на UPark Festival 2019 (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 9.07.2019 Президент призначив Юрія Зіневича членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Юрій Зіневич - віцепрезидент адвокатського об`єднання "Адвокатська фірма "Наше право"". Відповідний указ №503/2019 від 9 липня про його призначення розміщено на сайті голови держави. "Відповідно до пункту 13 частини першої статті 106 Конституції України, статей 4, 6 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" постановляю: призначити Зіневича Юрія Михайловича членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення", - йдеться в документі. Нагадаємо, раніше Верховна Рада призначила членом Національної ради з питань телебачення Максима Онопрієнка - генерального директора запорізької телерадіокомпанії TV5 (кінцевий власник - Рінат Ахметов), висунутого "Всеукраїнською асоціацією мовлення громад". Як писав ДМ, 4 травня голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що залишає посаду за власним бажанням, тому що втомився та має інші пропозиції щодо роботи. Строк його повноважень мав завершитися 7 липня 2019 року. 4 травня Петро Порошенко своїм указом звільнив Юрія Артеменка з посади члена Нацради і призначив на його місце завідувача відділу Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента Володимира Горковенка. 7 травня Петро Порошенко призначив Юрія Артеменка членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. 10 травня Ольга Герасим'юк, яка за відсутності голови має виконувати його обов'язки, не стала відкривати чергове засідання Нацради, оскільки вважає звільнення голови Нацради Юрія Артеменка неналежним чином оформленим. За її словами, заяву пана Артеменка про звільнення мала розглянути Нацрада, а не президент. 21 травня засідання Нацради не відбулося через відсутність кворуму: двоє членів Нацради із семи були відсутніми (Олег Черниш у відпустці, Валентина Коваля не було на місці). Ольга Герасим'юк повідомила, що звернулася за роз'ясненнями до парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. 23 травня на круглому столі в Національній спілці журналістів України Ольга Герасим'юк, відповідаючи на запитання голови НСЖУ Сергія Томіленка, підтвердила, що не відкриватиме засідань Нацради, доки не отримає роз'яснення парламентського комітету або ж не буде якихось рішень президента України щодо Нацради. П'ятеро членів Нацради пропонували провести засідання 28 травня, Ольга Герасим'юк вважала, що не має правових підстав скликати засідання 28 травня. 24 травня президент України Володимир Зеленський скасував укази про звільнення Юрія Артеменка з посади члена Нацради та призначення Володимира Горковенка на його місце. Іншим указом президент звільнив Юрія Артеменка з посади члена НКРЗІ. Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк, яка виконує обов'язки голови, і заступниця голови Нацради Уляна Фещук висловили в коментарях "Детектору медіа" думку, що Юрій Артеменко має бути знову прийнятий на роботу в Національну раду з огляду на укази президента України Володимира Зеленського. 27 травня Володимир Горковенко оскаржив укази президента України Володимира Зеленського про скасування указів про звільнення Юрія Артеменка і призначення Володимира Горковенка (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 9.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ініціює створення робочої групи з питань захисту інформаційного простору. Відповідне рішення Нацрада ухвалила 9 липня. Регулятор пропонує створити спільну робочу групу "з метою протидії антиукраїнській діяльності" на базі Нацради і включити до неї за згодою представників Служби безпеки України, Ради національної безпеки й оборони, Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції та інших державних органів, повідомила заступниця голови Нацради Уляна Фещук. "Щоб країна могла ефективно протидіяти російські пропаганді, Національна рада пропонує створити робочу групу, яка б запобігала антиукраїнським діям з боку інших осіб і органів влади - неукраїнських. Ми будемо писати листа і пропонувати за згодою включити до цієї робочої групи представників СБУ, РНБО, НАБУ, НАЗК та інших органів державної влади, щоб мати можливість ефективно протидіяти викликам у сфері інформації", - сказала вона. За словами пані Фещук, Нацрада підтримує ініціативу СБУ щодо скликання РНБО для запровадження санкцій щодо телеканалів NewsOne і "112 Україна" відповідно до постанови Верховної Ради від 4 жовтня 2018 року, а також ініціативу Генеральної прокуратури України щодо порушення кримінального провадження за статтею "державна зрада" через підготовку спільного телемосту між українським телеканалом NewsOne і російським державним телеканалом "Россия". Нацраду, за словами пані Фещук, теж турбує створення інформаційного холдингу "Новини" з трьох каналів - "112 Україна", NewsOne і ZIK, що належать соратнику Віктора Медведчука - Тарасу Козаку. Регулятор поки що не отримав від каналу ZIK документів на переоформлення ліцензії у зв'язку зі зміною власника - канал має подати їх протягом 35 днів. Одразу після отримання документів Нацрада планує звернутися до Антимонопольного комітету України із запитом, чи отримували нові власники дозвіл на концентрацію та чи підпадає ця угода під дію антимонопольних обмежень, а також до Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перевірки суми угоди. З групою компаній "112 Україна" в Нацради, за підрахунками пані Фещук, понад 30 судових справ, частина з яких зупинені до вирішення в суді інших. "Два тижні тому ми отримали негативне рішення суду щодо накладення штрафів, які на той момент були встановлені Кабміном, а не законом. Ми це рішення оскаржуємо", - повідомила вона. Також Нацрада звернеться до Верховної Ради з пропозиціями змін до закону "Про телебачення і радіомовлення", щоб мати можливість у певних випадках призупиняти та анульовувати ліцензії "для запобігання антиукраїнській діяльності". Нагадаємо, що 8 липня тимчасовий виконувач обов'язків голови СБУ Іван Баканов запропонував: а) ініціювати невідкладне скликання РНБО, на якому ухвалити рішення про санкції щодо каналів "112 Україна" та NewsOne і ввести їх у дію указом президента; б) запропонувати на найближчому засіданні Верховної Ради розглянути ситуацію щодо функціонування вказаних телеканалів до прийняття рішення Антимонопольним комітетом України щодо порушень антимонопольного законодавства в результаті придбання Тарасом Козаком телеканалів NewsOne, "112 Україна" та ZIK; в) поінформувати керівників медіахолдингу "Новини" (телеканали "112 Україна", NewsOne та ZIK) про відповідальність за проведення спільних заходів з телеканалом "Россия" та іншими мовниками держави-агресора, які знаходяться під санкціями РНБОУ; г) доручити Нацраді попередити телеканали "112 Україна", NewsOne та ZIK про неприпустимість порушення ліцензійних вимог та чинного законодавства (співпраця з юридичними особами РФ, які перебувають у санаційному списку РНБО), що може стати підставою для застосування відносно них штрафних санкцій; д) ініціювати закріплення на законодавчому рівні повноваження Нацради анульовувати ліцензії мовників і провайдерів без звернення до суду, якщо порушення не були усунені після застосування санкцій попередження та штрафу, або в разі невиконання розпорядження державного регулятора у встановлені ним строки; е) ініціювати перед Антимонопольним комітетом України застосування заходів з демонополізації інформаційного простору з боку медіахолдингу "Новини" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 9.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернеться до Верховної Ради з пропозиціями змін до закону "Про телебачення і радіомовлення", щоб мати можливість у певних випадках призупиняти та анульовувати ліцензії "для запобігання антиукраїнській діяльності". Рішення про звернення до парламенту Нацрада ухвалила 9 липня. Нацрада хоче отримати такі більш широкі повноваження для реакції на порушення: 1. Право застосовувати обмежувальні санкції без проведення перевірок. 2. Право призупиняти або анульовувати ліцензію у певних випадках: а) заперечення територіальної цілісності України; б) пропаганди органів держави-агресора; в) розпалювання ворожнечі і використання мови ворожнечі; г) поширення фейкових новин. "Зараз ми маємо спершу призначити перевірку, провести її, і тільки потім застосувати санкцію. Ми не маємо можливості призупиняти дію ліцензії - тільки після попередження і накладення штрафу ми можемо звертатися до суду щодо анулювання ліцензії, - пояснила заступниця голови Нацради Уляна Фещук. - Будемо звертатися до Верховної Ради за тим, щоб у випадку виявлення порушень статті 6 закону про телебачення і радіомовлення Національна рада могла швидко та ефективно протидіяти цим порушенням". Член Нацради Сергій Костинський заявив, що у випадках, коли українські медіа використовуються для російської пропаганди, у Нацради мають бути більш широкі повноваження. Він додав, що розпалювання ворожнечі та поширення фейкових новин Нацрада раніше фіксувала в ефірі каналу NewsOne, за що канал отримував попередження і штраф. Член Нацради Валентин Коваль нагадав, що парламент кілька років тому змінив закон, розширив повноваження Нацради і надав їй можливості застосовувати штрафи, але згодом законодавча робота над змінами до закону про телебачення і радіомовлення зупинилася. Зазначимо, що 8 липня т.в.о. голови Служби безпеки України Іван Баканов запропонував на законодавчому рівні закріпити повноваження Нацради анульовувати ліцензії мовників і провайдерів програмної послуги без звернення до суду, якщо порушення не були усунені після санкцій попередження та штрафу, або в разі невиконання розпорядження державного регулятора у встановлені ним строки. Нагадаємо, 7 липня український телеканал NewsOne, що належить соратнику Віктора Медведчука Тарасові Козаку, та російський державний канал "Россия" анонсували на 12 липня спільний телеміст під назвою "Надо поговорить". NewsOne заявив, що телеміст пройде "без політики і без політиків". Українські політики закликали РНБО та Володимира Зеленськоговідреагувати на проведення телемосту каналами російським каналом та NewsOne. Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Данилюк повідомив, що РНБО працює над рішенням щодо телемосту. Народний депутат, співголова партії "Опозиційна платформа - За життя" Вадим Рабінович запропонував відкласти анонсований на 12 липня телеміст, посилаючись на небезпеку для журналістів каналу NewsOne. Президент України Володимир Зеленський розкритикував проведення телемосту "Надо поговорить", назвавши його піарходом перед виборами. Тимчасовий виконувач обов'язків голови Служби безпеки України Іван Баканов запропонував ініціювати невідкладне скликання позачергового засідання РНБО України, а також низку інших заходів щодо телеканалів Тараса Козака NewsOne, "112 Україна" та ZIK. 8 липня телеканал NewsOne скасував проведення анонсованого на 12 липня телемосту з російським каналом. Канал повідомив, що відмовився від проведення телемосту через "масову інформаційну атаку" та "прямі погрози фізичної розправи стосовно журналістів і їх близьких". Генеральна прокуратура України порушила кримінальне провадження за статтею "державна зрада" через підготовку телемосту. Усіх причетних, зокрема власника каналу Тараса Козака та генерального продюсера Василя Голованова, викликали на допит. ГПУ також знайшла зв'язок між NewsOne і російським "Промсвязьбанком". Увечері 8 липня РНБО дала доручення СБУ та Нацполіції через анонсований телеміст NewsOne з російським каналом, але деталі не розголошують через таємність. 9 липня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne (ТОВ "Новини 24 години") за ознаки розпалювання ворожнечі щодо окремих груп українського суспільства в ефірах каналу протягом останнього часу (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 9.07.2019 У середу, 10 липня, о 13:10 в ефірі одеської радіостанції "Одеса Мама" (106.0МГц та Інтернет-мовлення) - прем'єра проекту "Доступная среда" ("Доступне середовище")! "Одеса-Мама" запрошуватиме в гості представників громадських організацій та благодійних фондів, меценатів, а також авторів бізнес-проектів, які роблять наше життя кращим і комфортнішим. Створюємо доступну середу разом! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 9.07.2019 На сайтах філій НСТУ запустили онлайн-мовлення обласних радіостанцій. Онлайн трансляція радіостанції філій Національної суспільної телерадіокомпанії України знаходиться у розділі "Онлайн", де можна також дивитися програми регіональних телеканалів наживо. Онлайн трансляція радіо почала діяти з 8 липня, повідомляє сайт "UA: Суспільне мовлення". На сайтах філій наразі немає окремого розділу радіо. Трансляція доступна під онлайн мовленням телеканалів. Як пояснили сайту "Детектор медіа" у прес-службі НСТУ, має бути окремий розділ для радіо, з розкладом і програмами. Наразі працюють над його впровадженням. На місцевих радіостанціях звучать програми, спільні для всієї мережі "Українського радіо", так і регіональних редакцій "UA: Українське радіо". "Наші журналісти обласних редакцій у філіях НСТУ щодня дають в ефір передачі з усім спектром тем і жанрів: від політичних ток-шоу до спортивних програм, від музичних шоу до історичних радіоблогів - нам не буде зайвим досягти аудиторії в регіонах додатковим способом, завдяки онлайн слуханню", - прес-служба НСТУ цитує слова генерального продюсера "Українського радіо" Дмитра Хоркіна. Нагадаємо, 16 листопада, у День працівників радіо, телебачення і зв'язку України, НСТУ запустила мобільний додатки для суспільного радіо, де доступне прослуховування "Українського радіо", радіо "Промінь" і радіо "Культура". На гаджетах у GooglePlay з оперативними системами iOS та Android можна скачати додаток suspilne.radio, що дозволяє слухати всі три радіостанції Суспільного мовника та завантажувати програми з архіву. У лютому 2019 року на "Українському радіо" створили карту з інтернет-мовленням всіх обласних радіостанції з мережі Суспільного. У травні сайті "Українського радіо" опублікували чотири інтерактивні карти, на яких відтворено, де і на яких частотах можна слухати "Українське радіо", радіо "Промінь", "Культура", "Голос Донбасу" (Донецька область) і " "Пульс" (Луганська область"). У червня 2019 року сайт "Українського радіо" перенесли з урядового домену gov.ua на новий домен ukr.radio. Нагадаємо, станом на 3 квітня 2019 року нові сайти мають наступні філії НСТУ: Львівська (lv.suspilne.media), "UA: Донбас" (dn.suspilne.media), Кіровоградська (kr.suspilne.media), Миколаївська (mk.suspilne.media), Одеська (od.suspilne.media), Сумська (sm.suspilne.media), Харківська (kh.suspilne.media), Хмельницька (km.suspilne.media), Черкаська (ck.suspilne.media), Чернівецька (cv.suspilne.media), Вінницька (vn.suspilne.media), Волинська (vo.suspilne.media), Житомирська (zt.suspilne.media), Запорізька (zp.suspilne.media), Івано-Франківська (if.suspilne.media), Полтавська (pl.suspilne.media), Рівненська (rv.suspilne.media), Херсонська (ks.suspilne.media), Чернігівська (cn.suspilne.media), Дніпровська (dp.suspilne.media) Тернопільська (te.suspilne.media), Закарпатська (uz.suspilne.media) (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 9.07.2019 У червні 2019 року на преміювання працівників Національної суспільної телерадіокомпанії України направлено 6 019 971 грн. 40 коп. Про це йдеться в "Інформації про суму преміювання працівників ПАТ "НСТУ" в червні 2019 року", опублікованій на сайті "UA: Суспільне мовлення". "На виконання підпункту 5.3. "Порядку преміювання працівників публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (додаток 1 до Колективного договору публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" на 2018-2023 роки) інформуємо, що економія грошових коштів, а також грошових коштів, отриманих від господарської діяльності ПАТ "НСТУ", що направлено на преміювання працівників ПАТ "НСТУ", у червні 2019 року становить 6 019 971 грн. 40 коп." - зазначено на Суспільному. Нагадаємо, у травні працівники НСТУ отримали премії на суму 5 486 579 грн 17 коп. Це на 834 тис. 341 грн менше, ніж у квітні 2019 року, тоді преміювання працівників НСТУ становило 6 320 920 грн. 78 коп. Нагадаємо, що Національна суспільна телерадіокомпанія України на 2019 рік недофінансована майже на половину. Народні депутати України прийняли Закон України "Про Державний бюджет України на 2019 рік", де на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України виділили 1 млрд. 5 млн. 100 гривень замість 1 млрд. 816 млн, як передбачено законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України". Аналогічна ситуація з недофінансуванням була і в 2018 році. У зв'язку з цим, у вересні 2018 року правління НСТУ на черговому засіданні прийняло план антикризових заходів, який у компанії втілювали з 1 жовтня. Правління НСТУ було вимушене вдатись до антикризових заходів, оскільки дефіцит критично необхідних коштів до кінця 2018 року складав 220 млн.грн. (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 9.07.2019 10 липня о 12:00 в інформаційному Українському інформаційному агентстві Укрінформ відбудеться пресконференція Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на тему "Стан, розвиток і перспективи радіомовлення в Україні". Результати діяльності регуляторного органу із розвитку радіомовлення в Україні за останні п'ять років презентують заступник голови Національної ради Уляна Фещук і член Національної ради Сергій Костинський. Під час пресконференції йтиметься про розбудову мереж Суспільного мовлення, появу нових FM-радіостанцій і нових форматів, стрімке зростання кількості місцевих мовників із локальним контентом, а також перспективи цифрового радіо в Україні. Дата і час проведення пресконференції: 10 липня, 12:00 Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 8, м. Київ, Укрінформ. Акредитація за телефоном пресслужби Національної ради: (044)-278-75-75 або на e-mail: (Джерело: Сайт Нацради).
  • 8.07.2019 Телерадіокомпанія "Первый городской" 8 липня о 9:58 отримала повідомлення про замінування будівлі каналу. Про це повідомляється на сайті телеканалу. "На зв'язку кібертерористичне угруповання Orwell! Будівлю телекомпанії "Первый городской" за адресою Грецька, 20, заміновано. Вибуховий пристрій забезпечений таймером і починає детонацію автоматично, з моменту відкриття будь-ким з адресантів цього листа", - йдеться в листі зловмисників. Зазначається, що вони вимагали від уряду "зупинити військові навчання Sea Breeze 2019 і вивести кораблів НАТО з акваторії Одеського порту". Національна поліція в Одеській області зазначила, що повідомлення про замінування низки будівель надійшло до поліції близько 10:00. "Для перевірки вказаного повідомлення на місця подій направлено слідчо-оперативні групи, вибухотехніків, кінологів та рятувальників", - йдеться в заяві на сайті поліції. Близько 11:00 телеканал повідомив, що на території "Первого городского" і "Першого міського радіо" ніяких вибухонебезпечних предметів не знайшли. Нагадаємо, 21 квітня о 08:08 поліція отримала повідомлення про начебто замінування будівлі телекомпанії в Одесі. За даними місцевих ЗМІ, мова йшла про "7 канал". Правоохоронці перевірили будівлю, жодних вибухових пристроїв та речовин не виявили (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 8.07.2019 З 8 липня на всіх сайтах регіональних філій Суспільного мовника України починає діяти онлайн трансляція радіо. "Не секрет, що мережа радіоредакцій - це унікальна конкурентна перевага саме Суспільного радіо. Оскільки наші журналісти обласних редакцій у філіях НСТУ щодня дають в ефір передачі з усім спектром тем і жанрів: від політичних ток-шоу до спортивних програм, від музичних шоу до історичних радіоблогів - нам не буде зайвим досягти аудиторії в регіонах додатковим способом, завдяки онлайн слуханню", - коментує генеральний продюсер Суспільного радіо Дмитро Хоркін. Раніше UA: Українське радіо кожного регіону можна було слухати на хвилях FM, сторінках соцмережі Facebook або сайті UA: Українське радіо. Відтепер регіональне радіо доступне онлайн також на сайтах телеканалів Суспільного мовника. Як і на інших платформах, в онлайн етері звучатимуть програми спільні для всієї мережі радіо та передачі регіональних редакцій UA: Українське радіо (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 8.07.2019 "Радіо РОКС - Україна" розширює покриття мовлення. Відсьогодні радіостанція працює у місті Гірник на Донеччині на частоті 104.1 МГц з потужністю передавача 500 Вт. Нагадаємо - тимчасовий дозвіл на використання цієї частоти радіостанція отримала 11 жовтня минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 8.07.2019 Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) виявила, що деякі сучасні назви професій неможливо записати працівнику в трудову книжку, через їхню відсутність у Класифікаторі професій. У зв'язку з цим національний Класифікатор професій пропонують доповнити такими професіями: аналітик контенту, арт-директор, відеограф, відеодизайнер, генеральний продюсер, ілюстратор, копірайтер, креативний директор, медіапланер, сценарист, шеф-дизайнер. Таку пропозицію члени наглядової ради НСТУ підтримали одноголосно, свідчить протокол засідання від 27 червня 2019 року. Наглядова рада вирішила: "На підставі пункту 8 частини 2 статті 7 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" звернутися до Міністерства соціальної політики України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з пропозицією внести зміни до Національного класифікатора України "Класифікатор професій" ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 № 327, та доповнити його такими професіями: аналітик контенту, арт-директор, відеограф, відеодизайнер, генеральний продюсер, ілюстратор, копірайтер, креативний директор, медіапланер, сценарист, шеф-дизайнер". За словами секретаря наглядової ради НСТУ Вадима Міського, здійснюючи свої повноваження зі встановлення умов та розмірів оплати праці працівників компанії, Наглядова рада виявила, що деякі сучасні назви професій неможливо записати працівнику в трудову книжку, через їхню відсутність у Класифікаторі професій. При цьому вони усталено використовуються медіавиробниками країн Європейського Союзу та США, а також у неофіційному спілкуванні на вітчизняному медійному ринку. "Ми провели перемовини з відповідальними органами - Міністерством соціальної політики та його профільним Науково-дослідним інститутом праці і занятості населення, Мінекономіки та ініціювали внесення змін до Класифікатора професій. HR-команда НСТУ також зібрала пропозиції від інших гравців медіаринку, які увійшли у фінальний перелік. Таким чином ця ініціатива допоможе усій галузі", - розповів Вадим Міський. Як писав "Детектор медіа", 31 січня 2019 року наглядова рада Суспільного мовлення затвердила нову структуру НСТУ з новими членами правління і без виконавчого директора (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 6.07.2019 Львівська мережева станція Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) представляє - Зелене Купало в літо упало! Наймістичніше свято українського народу! Не проґавте, від сьогодні з 21:00 і цілу добу - до 21:00 7-го липня - станція розказуватиме вам про давні неймовірні традиції нашого народу. Вмикайте хвилю Файного радіо FM Галичина і пориньте у містку святкування Івана Купала (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 6.07.2019 Фантастичні звірі та де їх шукати? UA:Радіо Промінь дає свою відповідь на це запитання! Гаряче літо стане ще гарячішим! ПоліТролі Антон Суслов і Станіслав Шумілов повертаються в ефір в новому радіосеріалі "Парламентський бестіарій". Хто така ЗЕбра Прийдешня? Чим харчується Тигрюля Змієподібна? Який ареал поширення має Вуглерій Зажиттєвий? І які перспективи розмноження Панди Голосистої? "Бестіарій" UA:Радіо Промінь знає все про всіх. Не проґавте! Спільний проект UA:Радіо Промінь та Школи політичної аналітики НаУКМА стартує 8 липня о 9:30. Політична зоологія - це серйозно. Досліджуйте зараз! Бо після виборів піддослідним можеш стати ти (Джерело: Сторінка UA:Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 5.07.2019 Дніпровська радіостанція "Інформатор FM" оскаржує радіоконкурс Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 24 січня на вільну частоту 102.3 МГц у Кривому Розі, який, на думку інтернет-видання "Телекритика", мав ознаки корупції. Юридична особа радіостанції ТОВ "Радіо Мікс" 18 червня подала до Окружного адміністративного суду Києва позов на регулятор з вимогою скасувати перемогу "Радіо Кривбас", створеного під конкурс мовника, на який має вплив народний депутат від БПП Костянтин Усов і одеський забудовник Володимир Галантерник. Про це йдеться в позові, оприлюдненому в держреєстрі судових рішень. Перше засідання призначено на 1 серпня. Радіостанція вимагає скасувати рішення Нацради, за яким було визнано переможцем конкурсу "Радіо Кривбас", а також просить зобов'язати регулятор відмовити цій радіостанції у видачі ліцензії на мовлення. Як писала "Телекритика", директором і власником "Радіо Кривбас" значиться Андрій Якубенко, а радіостанції Kava FM - його брат Сергій. Обидві компанії були створені під конкурс: у них одна дата реєстрації - 9 серпня, один адреса - вулиця Лісова, 40/60 в Кривому Розі, а також однаковий статутний фонд - 300 тисяч гривень. Андрій і Сергій Якубенки, згідно держреєстру, прописані за однією адресою, яка повністю збігається з адресою реєстрації юросіб мовників. Нардеп Костянтин Усов запускає ці радіостанції в інтересах одеського забудовника Володимира Галантерника, який має вплив на місцевий кабельний канал "Перший міський", а також ряд місцевих каналів в Одесі. Всього заявки на конкурс подали 5 радіостанцій: окрім "Радіо Кривбас" (ТОВ "Радіо Кривбас"), на частоту подалися Kava FM (ТОВ "Радіо Світ"), "Прямий FM" (ТОВ "ТК "Прямий"), "Інформатор FM " (ТОВ "Радіо Мікс") і "Рудана" (КП "Телерадіокомпанія "Рудана" Криворізької міської ради). Як повідомлялося, під час голосування було порушено процедуру. При першому голосуванні "Радіо Кривбас" зібрало 4 голоси від членів Нацради (Юрій Артеменко, Сергій Костинский, Валентин Коваль та Олександр Іляшенко) за необхідних результативних п'яти. Після чого тодішній глава регулятора Юрій Артеменко поставив питання по "Радіо Кривбас" на переголосування, назвавши перше голосування "рейтинговим". При другому голосуванні свій голос додала Уляна Фещук. Радіостанція "Інформатор FM" належить Сергію Шишкіну, співвласнику провайдера "Фрегат", і входить в один холдинг з однойменною мережею місцевих міських сайтів (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 5.07.2019 UA: Радіо Культура почало записувати гурт Dakh Daughters в Будинку звукозапису Українського радіо. Dakh Daughters записуватимуться чотири дні - протягом дня один запис, а ще один день додатковий, про всяк випадок. "Сьогодні ми записали першу пісню "Монстер". Наша нова пісня, новий трек. В ній наші тексти, тексти Миколи Холодного", - розповіла учасниця гурту Соломія Мельник в коментарі Радіо Культура. Протягом наступних днів Dakh Daughters планують записати такі композиції: "Марина", "Рози" і "Вакх". Щодо пропозиції від Радіо Культура зробити записи, то Соломія Мельник каже: "Погодилися одразу, бо нам це цікаво. Це важливий внесок у нашу історію. Нам дуже важливо робити багато тут саме на цій землі. Це прекрасно, що нам запропонували. Саме задоволення було працювати з цими людьми". "Я щаслива, що Dakh Daughters прийняли запрошення Радіо Культура та погодилися записатися в Будинку звукозапису Українського радіо. Наші фахівці працюють разом із цим неймовірним гуртом, аби створити декілька записів, які прозвучать у ефірі Радіо Культура", - розповіла продюсер Радіо Культура Ірина Славінська. "Також ми надішлемо ці записи до Європейської мовної спілки (ЄМС). Впевнена, що наші записи прозвучать у багатьох країнах-членах ЄМС", - додала вона. Dakh Daughters - жіночий театрально-музичний гурт, відомий не лише в Україні, але й за її межами (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 5.07.2019 Столична мережева станція "Power FM" (Київ-104.0МГц та T-DAB, Суми-87.7МГц, Полтава-102.7МГц, Бердичів-103.0МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Дніпро-104.0МГц, Харків-105.7МГц, Одеса-90.6МГц, Мелітополь-91.0МГц, Вінниця-91.4МГц, Бердянськ-102.1МГц, Івано-Франківськ-103.0МГц, Генічеськ-104.4МГц, Кременчук-107.0МГц, Черкаси-107.1МГц, Чернігів-101.8МГц та Запоріжжя-105.1МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) розігрує в ефірі квитки на грандіозний концерт MALUMA, який пройде у столичному Палаці Спорту 8 липня! Зірковий латиноамериканський співак виступить в Україні вперше! Слухайте уважно ефір Power FM Ukraine, очікуйте на оголошення розіграшів ведучими, швиденько телефонуйте у студію за номерами (044) 537 38 89 або (044) 537 38 36 і забирайте свої квитки на концерт! (Джерело: Сторінка радіостанції Power FM у соцмережі Facebook).
  • 5.07.2019 Не проґавте можливість затусити на головному фестивалі літа Atlas Weekend. Щодня слухайте ефір столичної мережевої станції Dance radio KISS FM (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кропивницький-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Маріуполь-101.7МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпро-106.8МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) та ловіть можливість виграти квитки на концерт The Chainsmokers або ATB (Джерело: Сторінка Dance radio KISS FM у соцмережі Facebook).
  • 5.07.2019 Програмі вихідного дня "НеПроБудні" на UA: Радіо Промінь виповнюється рік з дня старту в ефірі. У понеділок, 8 липня, о 18:00 в Urban Space 500 (вул. Бориса Грінченка, 9) відбудеться відкрита вечірка з командою шоу та музикантами. Усе це транслюватимуть наживо. "Протягом року у програмі піднімали важливі для молоді питання, відслідковували найновіші тренди і самі диктували моду. У цій програмі немає заборонених тем - говорили про секс, наркотики і особливо рок-н-рол. В гостях у них побувало багато музикантів і цікавих особистостей з різних сфер життя. Вони розважали і змушували замислитись, піднімали настрій і робили наші вихідні бадьорими та енергійними, - розповів продюсер UA: Радіо Промінь Максим Яковенко. - У новому сезоні, восени, ми хочемо заряджати наших слухачів таким драйвом і у будні, тому плануємо розширити рамки шоу "НеПроБудні". Гості вечірки зможуть особисто познайомитися з ведучими шоу "НеПроБудні", а саме з Сашою Франко, Дімою Захарченко, Лесем Мирним та Ірою Санніковою, які вестимуть живу трансляцію на фейсбук-сторінці UA: Радіо Промінь з Urban Space 500. Вітатимуть та гратимуть наживо гурти Фіолет, Тонка та Letay, а також DJ Mishukoff. Вхід - вільний. "На ґанку Українського радіо на Хрещатику, 26 ми повісили старий гучномовець, який я знайшов на складі радіо більше року тому. З нього усі, хто приходить до нас, чують Радіо Промінь. І особливою гордістю є радіошоу "НеПробудні", де поміж сучасними треками - влучні жарти, корисна для молодіжної аудиторії інформація і живі цікаві розмови з діджеями. За рік це радіошоу вже має свою аудиторію і свій стиль, - сказав генеральний продюсер Суспільного радіо Дмитро Хоркін. - Вітаю! І бажаю його творцям і надалі отримувати кайф від роботи в ефірі!". Акредитація ЗМІ - до 5 липня (19:00) за телефоном 093 734 6333 (Джерело: Портал UA: Суспільне мовлення).
  • 5.07.2019 4 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення продовжила теле- та радіоканалам Суспільного мовлення ліцензії на тимчасове мовлення на прифронтових територіях Донбасу та на межі з Кримом. Також було видано нові дозволи на тимчасове мовлення. Продовжено ліцензії суспільним телеканалам: UA: ПЕРШИЙ (Волноваха Донецької області, Бахмутівка Луганської області); UA: ДОНБАС (Волноваха, Краматорськ, Маріуполь, Покровськ Донецької області, Бахмутівка, Білолуцьк, Широке Луганської області). Нові ліцензії отримали суспільні телеканали: UA: ПЕРШИЙ (Волноваха, Гірник, Краматорськ, Маріуполь Донецької області, Бахмутівка, Підгорівка, Попасна, Широке Луганської області, Скадовськ, Чаплинка, Чонгар Херсонської області); UA: КУЛЬТУРА (Волноваха, Гірник, Краматорськ, Маріуполь Донецької області, Бахмутівка, Підгорівка, Попасна, Широке Луганської області, Скадовськ, Чаплинка, Чонгар Херсонської області); UA: ДОНБАС (Волноваха, Гірник, Краматорськ, Маріуполь Донецької області, Бахмутівка, Підгорівка, Попасна, Широке Луганської області); UA: КРИМ (Скадовськ, Чаплинка, Чонгар Херсонської області); "СКІФІЯ" (Херсонська філія Суспільного: Скадовськ, Чаплинка, Чонгар Херсонської області). А також суспільні радіостанції: UA: Українське радіо (Бахмутівка, Сватове Луганської області, Чаплинка Херсонської області); UA: Радіо Промінь (Волноваха Донецької області, Старобільськ, Широке Луганської області); UA: Українське Радіо "Пульс" (Бахмутівка Луганської області). Нагадаємо, у вересні 2018 року редакційна рада Суспільного мовлення презентувала рекомендації щодо висвітлення подій на тимчасово окупованих територіях, розроблені за участі медіаюристів та експертів медіагалузі (Джерело: Портал UA: Суспільне мовлення).
  • 4.07.2019 Вона знає про дівчат все! Перевірені лайфхаки краси від Альони Панової в проекті "На шпильках" на хвилі столичної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.). По буднях о 10:05, слухайте, телефонуйте, відповідайте та отримуйте приємні подарунки від Партнера Проекту - бренду колготок, жіночого одягу та білизни CONTE. Вражайте красою та отримуйте подарунки! (Джерело: Сторінка "Нашого Радіо" у соцмережі Facebook).
  • 4.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення проголосувала за продовження ліцензії мовлення радіо "Армія FM" у містах Авдіївка та Лисичанськ на Донбасі. За відповідне рішення проголосували шестеро присутніх на засіданні членів Нацради, повідомляє кореспондент Укрінформу. У холі активісти, які прийшли на підтримку команди "Армія FM", зустріли цю новину оваціями та вигуками "Слава Україні!". "На засідання 11 липня в нас теж є заявки на інші міста. Взагалі хочу сказати велике спасибі від імені команди "Армія FM", - сказала присутнім активістам керівниця радіо Яна Холодна. Як повідомлялося, у четвер, 4 липня, проходить засідання Нацради. Серед питань - і продовження для телерадіоорганізацій дозволів на тимчасове мовлення в зоні проведення Операції об'єднаних сил. Наприкінці червня колишній ведучий програм на "Армія FM", учасник АТО та блоґер Олег Болдирєв (Мартін Брест) заявив, що радіостанція може припинити мовлення в зоні проведення операції Об'єднаних сил і на окупованих територіях у зв'язку з тим, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення досі не продовжила ліцензіату дозволи на тимчасове мовлення через блокування роботи регулятора деякими його членами. Нацрада вже шість разів поспіль не могла провести засідання через відсутність кворуму (Джерело: Портал "Укрінформ").
  • 4.07.2019 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення ухвалила рішення про продовження ліцензії для військового радіо "Армія FM". Про це повідомляє прес-служба політичної партії "Європейська Солідарність". Сьогодні вперше за багато місяців під тиском громадських активістів, волонтерів, військових та народних депутатів, представників команди партії Петра Порошенка "Європейська Солідарність" Нацрада зібрала кворум для проведення засідання. На ньому було ухвалено рішення про продовження ліцензії для військового радіо "Армія FM" - ключового джерела інформації у зоні бойових дій. "Європейська Солідарність" нагадує, що інформаційний фронт є не менш важливим, аніж збройна боротьба. Активісти партії сподіваються, що у подальшому Нацрада не зволікатиме з продовженням ліцензій для військового радіо, яке здійснює трансляцію на окуповані території Донецької та Луганської областей, а також у Криму. Тому "Європейська Солідарність" закликає Нацраду розглядати подібні питання щодо дозволу на тимчасове мовлення для Збройних сил України за спрощеною процедурою. Раніше командування та особовий склад операції Об'єднаних сил звернулося до членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення із закликом якомога швидше ухвалити рішення щодо продовження дозволу на мовлення єдиної військової радіостанції "Армія FM", а також інших україномовних радіостанцій та телеканалів, що здійснюють мовлення на території Донецької та Луганської областей, а також Автономної республіки Крим (Джерело: Сайт "Прямого каналу").
  • 4.07.2019 4 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення затвердила пропозиції щодо змін у нарахуванні ліцензійного збору для радіомовників і провайдерів програмної послуги, які працюють у районах уздовж державного кордону України. Ліцензії цим компаніям пропонується видавати із 70-відсотковою знижкою. За словами члена Національної ради Сергія Костинського, така ініціатива є частиною проекту, над яким регуляторний орган працює спільно з Міністерством інформаційної політики та іншими зацікавленими сторонами. Його мета - збільшити кількість українських радіостанцій на прикордонні. Наразі за результатами проведеного аудиту визначено 188 населених пунктів, де має з'явитися вітчизняний мовник. "Ми хочемо у 188 населених пунктів уздовж державного кордону разом з Міністерством інформаційної політики привести українське радіомовлення. Для того, щоб стимулювати прихід туди українських радіостанцій, я пропоную, щоб ми внесли знижки 70%, оскільки це комерційно непривабливі території", - сказав він. Такий крок уже випробуваний у Донецькій і Луганській областях, де з кінця 2016 року діє знижка 70% для провайдерів програмної послуги на створення нових мереж і продовження ліцензій. За час, коли було запроваджено такий механізм, провайдерам вдалося зекономити мінімум 500 тисяч грн., що дало змогу їм інвестувати ці кошти в нові мережі на лінії розмежування, повідомив Сергій Костинський. Рішення Національної ради про затвердження пропозицій щодо змін до Методики розрахунків розмірів ліцензійного збору буде надіслано до Державного комітету телебачення і радіомовлення України для підготовки проекту постанови Кабінету Міністрів України та подання його в установленому порядку на розгляд Уряду (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 4 липня затвердила склад робочої групи для здійснення нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час виборчої кампанії позачергових виборів народних депутатів України. Робочу групу очолює заступник голови Національної ради Уляна Фещук, її заступником визначено Романа Кіфлюка, начальника управління контролю та аналізу телерадіомовлення. До складу групи входять інші члени Національної ради за згодою, керівник апарату Сергій Кучерук, керівники управлінь та відділів Національної ради. Робоча група відповідно до Законів України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про телебачення і радіомовлення" та "Про вибори народних депутатів України" аналізуватиме поширювану електронними ЗМІ інформацію, пов'язану з проведенням виборчої кампанії. Головним механізмом нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства є моніторинг телерадіопрограм, який проводиться під час передвиборної кампанії. Такий інструмент передбачає цілодобовий аналіз мовлення загальнонаціональних теле- і радіоканалів, українських та іноземних супутникових телеканалів, вибіркових систематичних моніторингів регіональних і місцевих ЗМІ. Водночас робоча група розглядатиме звернення та скарги юридичних і фізичних осіб стосовно питань, пов'язаних з діяльністю телерадіоорганізацій. Засідання робочої групи проводяться у відкритому режимі, на них можуть бути присутні представники ЗМІ, громадських організацій та спостережних місій. Інформація про розглянуті питання оприлюднюватиметься на сайті регуляторного органу (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 4 липня ухвалила рішення видати дозволи на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення компаніям, у яких термін дії попередніх дозволів завершувався. На 34 частотах на території проведення ООС і півдні Херсонської області мовитимуть 14 українських теле- і радіокомпаній. Нові дозволи як для FM-радіомовлення, так і цифрового телевізійного мовлення було видано таким ліцензіатам: Центральна телерадіостудія Міністерства оборони України, м. Київ (позивні "Армія FM - військове радіо"); ТОВ "УНА-1", м. Рівне (позивні "Радіо УНА. Перша українська націоналістична хвиля"); ПАТ "НСТУ", м. Київ (позивні "Українське радіо", "Радіо "Промінь", "Українське радіо. Пульс"); ТОВ "ТРК КЛАС", м. Київ (позивні "Перець FM", "Стильное"); ПП "ТРО "Софія", м. Херсон (позивні "Херсон ФМ"); ТОВ "Мюзік Радіо", м. Київ (позивні RELAX); ПАТ "НСТУ", м. Київ (логотип "UA: ПЕРШИЙ", "UA: КУЛЬТУРА", "UA: ДОНБАС", "UA: Крим", "UA: ХЕРСОН"); ДП "Мультимедійна платформа іномовлення", м. Київ (логотип "UA"). Їхні програми звучатимуть у 24 населених пунктах: 1. У Донецькій області: Авдіївка, Бахмут, Волноваха, Гірник, Дружківка, Костянтинівка, КПВВ Мар'їнка, Краматорськ, Маріуполь, Покровськ, Новотроїцьке. 2. У Луганській області: Бахмутівка, Лисичанськ, Новотошківське, КПВВ Станиця Луганська, Попасна, Старобільськ, Сватове, Широкий, Щастя. 3. У Херсонській області: Генічеськ, Скадовськ, Чаплинка, Чонгар. Також під час засідання було перевидано дозволи ліцензіатам, у яких завершується термін дії чинних дозволів. Вони мовлять в аналоговому і цифровому стандартах та в FM-радіодіапазоні. Далі мовитимуть на територіях з особливим режимом мовлення такі телерадіоорганізації: Центральна телерадіостудія Міністерства оборони України, м. Київ (позивні "Армія FM - військове радіо"); ТОВ "ТРК "Радіо-Ера", м. Київ (позивні "Радіо НВ"); УК "Телебачення і радіомовлення "ЮТАР", м. Київ (позивні "KISS FM"); ТОВ "ТРК "Медіа Маркет", м. Київ (позивні "ХІТ ФМ"); ПП Фірма "Лямін", м. Київ (позивні "Радіо РОКС - Україна"); ТОВ "ТРО "Русское Радио"-Україна", м. Київ (позивні "Русское Радио"-Україна"); ТОВ "ТРК "Можливість", м. Слов'янськ Донецької обл. (позивні "радіо М"); ТОВ "Телевізійна компанія "Атлант-СВ", м. Київ (позивні "Радіо Мейдан"); ПАТ "НСТУ", м. Київ (логотип "UA:ПЕРШИЙ", "UA:ДОНБАС"); ТОВ "ТРК "Україна", м. Маріуполь Донецької області (логотип "Україна", "Донбас"); ТОВ ТРК "НОВІ КОМУНІКАЦІЇ", м. Львів (логотип "Z ZIK"); ТОВ "Телеканал "ПРЯМИЙ", м. Київ (логотип "ПРЯМИЙ"); ДП "Мультимедійна платформа іномовлення", м. Київ (логотип "UA"); ТОВ "Міжнародна комерційна ТРК" (ICTV), м. Київ (логотип "зірка ICTV"); ТОВ "ТРК "Студія 1+1", м. Київ (логотип "1+1"); ТОВ "ТРК "Експрес-інформ", м. Київ (логотип "5+"); ПІІ ТОВ "ТРК "НБМ", м. Київ (логотип "5"); КП "ТРК"ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ", м. Львів (логотип "ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ"). Ухвалені рішення стосувалися 20 телеканалів і радіостанцій, які працюватимуть на 44 частотах у 18 населених пунктах: 1. У Донецькій області: Волноваха, Гірник, Краматорськ, Маріуполь, Покровськ; 2. У Луганській області: Бахмутівка, Біловодськ, Білолуцьк, Зоринівка, Марківка, Сватове, Широкий; 3. У Херсонській області: Генічеськ, Лазурнее, Новотроїцьке, Скадовськ, Чаплинка, Чонгар. Відновлення і розвиток телерадіомовлення в Донецькій, Луганській областях, а також на півдні Херсонської області відбувається в рамках діяльності Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.07.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернеться до ДП "Український державний центр радіочастот" щодо прорахунку частотних присвоєнь для потреб прикордонного телерадіомовлення, технічного перенесення радіоелектронних засобів мовлення та збільшення потужності передавача. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 4 липня. Прорахунок нових частот замовлено для потреб аналогового звукового мовлення у діапазоні 87.5-108.0 МГц у 36 населених пунктах 8-ми областей. Відповідно до звернення ТОВ Телерадіооб'єднання "Контакт" буде прораховано частоту у місті Карлівці Полтавської області для цифрового наземного телемовлення. У Тернопільській області на частоті 101.1 МГц буде здійснено перенесення РЕЗ до с. Лозової із м. Тернополя. Також звернення стосуватиметься визначення можливості збільшення потужності з 0.01 кВт до 0.05 кВт радіоелектронного засобу мовлення на 87.5 МГц у смт Красному Буського району Львівської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.07.2019 У холі будівлі Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення проходить акція з вимогою поновити мовлення єдиної української військової радіостанції "Армія FM" на Донбасі та в Криму. Наразі близько сорока осіб перебувають в холі будівлі та намагаються пройти на засідання, повідомляє кореспондент Укрінформу. У свою чергу, охорона пропускає на саме засідання лише представників ЗМІ. Поруч із залою засідань всередині приміщення перебувають близько десяти представників "Армії FM". Раніше повідомлялося, що в четвер, 4 липня, має проходити нове засідання Нацради. Серед питань - зокрема, продовження для телерадіоорганізацій дозволів на тимчасове мовлення в зоні проведення операції Об'єднаних сил. Наприкінці червня колишній ведучий програм на "Армія FM", учасник АТО та блогер Олег Болдирєв (Мартін Брест) заявив, що радіостанція може припинити мовлення в зоні проведення ООС і на окупованих територіях у зв'язку з тим, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення досі не продовжила ліцензіату дозволи на тимчасове мовлення через блокування роботи регулятора деякими його членами. Нацрада вже шість разів поспіль не могла провести засідання через відсутність кворуму (попереднє засідання було заплановане на 13 червня). Як стало відомо Укрінформу, причиною цього є відсутність першого заступника голови Нацради Ольги Герасим'юк і ще двох членів - Валентина Коваля та Олега Черниша, які пішли у відпустки (Джерело: Портал "Укрінформ").
  • 4.07.2019 На столичній мережевій станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) знають, як зробити ваше літо ідеальним! "Наше Радіо" та ТМ Моркішка представляють проект "Батьківські канікули". Вигравайте відпочинок у дитячому таборі на Чорноморському узбережжі для малечі та справжні батьківські канікули для вас! Все, що вам потрібно, це вигадати вірш про літо, канікули та Наше Радіо! І вже з 8 липня ведучі оберуть найкращі та зачитають їх в прямому ефірі. А ще на винахідливих щасливчиків чекатиме приз - запас корисних снеків від ТМ Моркіша! А головний переможець тижня отримає подорож до дитячого табору на Чорноморському узбережжі! Щобудня о 9:50! Проводьте відпочинок яскраво, смачно і з користю! Зареєструватися для участі акції можна, заповнивши відповідну анкету. Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 3.07.2019 Повідомляємо новини радіомовлення Одещини. В місті Подільськ на частоті 106.2 МГц (належить ТОВ ТРК "Радіо-Санна" - позивний "Радіо Шлягер") з'явився нон-стоп без джинґлів, після кожної пісні оголошують одеську частоту 107 FM англійською мовою. У смт.Петровірівка на частоті 105.8 МГц (так само ТОВ ТРК "Радіо-Санна" - позивний "Радіо Шлягер") мовлення поки відсутнє, передавач вимкнено. В місті Ізмаїл відновлено мовлення радіостанцій "Просто Раді.О" на частоті 101.2 МГц та "Радіо Шлягеру" на 107.1 МГц. А в м.Балта на частоті 104.5 МГц вже працює радіостанція "Балта - FM" (ТОВ "Вінтаж ФМ"). Мовлення повноцінне - з новинами, рекламою та оголошеннями (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 3.07.2019 Радіостанція "Армія FM - Військове радіо" - це величезна сім'я ветеранів, слухачів, військових, блоґерів. Станція дякує своїм слухачам за те, що вони підтримують та дають поради, що 24 години на добу вони слухають та надихають своїми дзвінками та повідомленнями. Для колективу "Армії FM" це дуже важливо? Військове радіо мовить там, де війна. Станцію слухають окуповані території. І її колективу важливо бути там, де станція потрібна! Завтра, 4-го липня, колектив "Армії FM" планує відвідати об 11:00 засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Якщо бажаєте розвіртуалізуватися, на станції будемо раді побачитися. Докладніше про Двіж за Армію FM та продовження українського мовлення на Донбасі читайте за цим посиланням (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 3.07.2019 Міністерство інформаційної політики України оприлюднило звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. У зверненні Нацраду просять найближчим часом провести засідання та вирішити нагальні питання щодо видачі дозволів на тимчасове мовлення за спрощеною процедурою. "Через тривалу перерву в роботі Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення численні теле- та радіомовники не можуть продовжити чинні дозволи на тимчасове мовлення. В результаті, вони будуть змушені припинити свою діяльність на території Донецької, Луганської областей та на межі з тимчасово окупованим Кримом. Також заблоковано видачу нових дозволів на тимчасове мовлення, через що на вільних частотах мовить російська пропаганда", - йдеться в повідомленні. У міністерстві нагадують, що ці проблеми неможливо подолати, якщо регулятор не буде проводити чергові засідання. "В умовах інформаційної агресії Російської Федерації питання стабільного українського телерадіомовлення, зокрема на територіях з особливим режимом мовлення - в Донецькій, Луганській областях, а також у шести районах Херсонської області - є пріоритетом інформаційної безпеки України", - зазначено у зверненні. Нагадаємо, 4 травня голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що залишає посаду за власним бажанням, тому що втомився та має інші пропозиції щодо роботи. Строк його повноважень мав завершитися 7 липня 2019 року. Петро Порошенко своїм указом звільнив Юрія Артеменка з посади члена Нацради і призначив на його місце завідувача відділу Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента Володимира Горковенка. 10 травня Ольга Герасим'юк, яка за відсутності голови має виконувати його обов'язки, не стала відкривати чергове засідання Нацради, оскільки вважала звільнення голови Нацради Юрія Артеменка неналежним чином оформленим. За її словами, заяву пана Артеменка про звільнення мала розглянути Нацрада, а не президент. 21 травня засідання Нацради не відбулося через відсутність кворуму: двоє членів Нацради із семи були відсутніми (Олег Черниш у відпустці, Валентина Коваля не було на місці). Ольга Герасим'юк повідомила, що звернулася за роз'ясненнями до парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. 23 травня на круглому столі в Національній спілці журналістів України Ольга Герасим'юк, відповідаючи на запитання голови НСЖУ Сергія Томіленка, підтвердила, що не відкриватиме засідань Нацради, доки не отримає роз'яснення парламентського комітету або ж не буде якихось рішень президента України щодо Нацради. П'ятеро членів Нацради ініціювали проведення 28 травня позачергового засідання, але виконувачка обов'язків голови Нацради Ольга Герасим'юк відповіла їм, що його проведення неможливе, оскільки неправильно складено подання, а проекти рішень мають надаватися за шість днів до проведення засідання. Через відсутність засідань Нацрада не може створити робочу групу з нагляду за дотриманням мовниками виборчого законодавства під час позачергових парламентських виборів. Наступне засідання Нацради було заплановано на 13 червня, коли відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко мав повернутися з відпустки, а деякі інші члени Нацради - з відряджень. Олег Черниш на "Телерадіоярмарку" теж анонсував проведення засідання 13 червня і говорив про запланований конкурс на місцеві мультиплекси в п'яти областях. Проте засідання не відбулось через відсутність кворуму (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.07.2019 Другий сезон шоу "Просто.Мир.Эфир" стартує сьогодні на хвилях столичної мережевої станції "Просто Раді.О Київ" (Київ-102.5МГц, Житомир-104.9МГц, Дніпро-105.8МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.)! Ця програма для тих, хто не сидить на місці! Рівно о 18:00 Женя Синельников і Кіра Кириленко вирушають до нової країни, аби слухати музику, ділиться тревел-лайфхаками і кайфувати від життя в подорожах. Приєднуйтесь! Друг проекту Hotline.finance - туристичне страхування онлайн! Середа, 18:00 (Джерело: Сторінка програми "Просто.Мир.Эфир" у соцмережі Facebook).
  • 2.07.2019 Залишайтеся на хвилі Dance radio KISS FM де б ви не були! Завантажуйте додаток Radio Player на свій смартфон - просто та зручно слухайте популярну музику і улюблених ведучих. Додайте радіо у свій смартфон! Завантажити на Android. Завантажити на IOS (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 2.07.2019 2 липня на черговому засіданні Центральної виборчої комісії відбулося жеребкування щодо черговості надання політичним партіям ефірного часу на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ та першому каналі суспільного радіо - "UA: Українське радіо". Таким чином встановлено черговість надання партіям, зареєстрованим на позачергових парламентських виборах, ефірного часу для проведення передвиборчої агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення позачергових виборів народних депутатів України. Представники партій виступлять в ефірі Суспільного мовлення в такому порядку: І. На суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ: 1. Політична партія "Європейська солідарність"; 2. Політична партія "Патріот"; 3. Політична партія "Радикальна партія Олега Ляшка"; 4. Політична партія "Незалежність"; 5. Аграрна партія України; 6. Політична партія Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"; 7. Політична партія "Об'єднання "Самопоміч"; 8. Політична партія "Сила права"; 9. Політична партія "Сила людей"; 10. Політична партія "Партія зелених України"; 11. Політична партія "Опозиційний блок"; 12. Політична партія "Соціальна справедливість"; 13. Політична партія "Рух нових сил Михайла Саакашвілі"; 14. Політична партія "Слуга народу"; 15. Політична партія "Всеукраїнське об'єднання "Факел"; 16. Політична партія "Громадянська позиція"; 17. Політична партія "Опозиційна платформа - За життя"; 18. Політична партія "Сила і честь"; 19. Політична партія "Партія Шарія"; 20. Політична партія "Українська стратегія Гройсмана"; 21. Політична партія "Голос"; 22. Політична партія Всеукраїнське об'єднання "Свобода". ІІ. На першому каналі суспільного радіо - UA: Українське радіо: 1. Політична партія "Слуга народу"; 2. Політична партія Всеукраїнське об'єднання "Свобода"; 3. Політична партія "Українська стратегія Гройсмана"; 4. Політична партія "Незалежність"; 5. Політична партія "Партія Шарія"; 6. Політична партія Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"; 7. Політична партія "Європейська солідарність"; 8. Політична партія "Соціальна справедливість"; 9. Політична партія "Патріот"; 10. Політична партія "Рух нових сил Михайла Саакашвілі"; 11. Політична партія "Громадянська позиція"; 12. Політична партія "Голос"; 13. Політична партія "Сила права"; 14. Політична партія "Сила людей"; 15. Політична партія "Опозиційний блок"; 16. Аграрна партія України; 17. Політична партія Партія зелених України; 18. Політична партія "Радикальна партія Олега Ляшка"; 19. Політична партія "Всеукраїнське об'єднання "Факел"; 20. Політична партія "Опозиційний платформа - За життя"; 21. Політична партія "Сила і честь"; 22. Політична партія "Об'єднання "Самопоміч". Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення відмовилося від розміщення політичної реклами в позавиборчий період (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 2.07.2019 На "Радіо НВ" щовівторка о 20:00 виходитиме програма "Час відповідати", яку повертають в ефір замість програми Сергія Рахманіна "Апокриф". Ведучим "Час відповідати" буде Валерій Калниш. Про це головний редактор "Радіо НВ" Валерій Калниш повідомив у коментарі інтернет-виданню "Детектор медіа". За його словами, програма не виходила в ефір приблизно півтора місяця. "Це буде програма "Час відповідати", вона вже йшла в нас в ефірі. <…> Політична складова, як була, так і залишиться по вівторках - просто це буде програма "Час відповідати"", - розповів пан Калниш. Програма виходить в форматі інтерв'ю. Серед гостей проєкту - президенти, прем'єрміністри, діючі політики, міністри, мери тощо. Як писав "Детектор медіа", журналіст та ведучий Сергій Рахманін 2 липня проведе свій останній ефір програми "Апокриф" на "Радіо НВ". Нагадаємо, 8 червня стало відомо, що перший заступник головного редактора газети "Дзеркало тижня. Україна", автор програм "Апокриф" на "Радіо НВ" та "Гра у класику" на телеканалі ZIK Сергій Рахманін піде на парламентські вибори з партією "Голос" Святослава Вакарчука. 14 червня Сергій Рахманін заявив, що припиняє співпрацю з каналом ZIK, він був автором програми "Гра у класику". У коментарі "Детектору медіа" Сергій Рахманін розказав, що не бере участі в жодних заходах, які організовує партія "Голос", поки не припинив своєї діяльності як журналіст. У журналістиці він планує працювати до кінця червня (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 2.07.2019 Журналіст та ведучий Сергій Рахманін 2 липня проведе свій останній ефір програми "Апокриф" на "Радіо НВ". Про це повідомив головний редактор "Радіо НВ" Валерій Калниш на своїй сторінці в Facebook. "Сьогодні, 20.00, Радіо НВ. Останній ефір програми "Апокриф". Все коректно та логічно - ведучий Сергій Рахманін йде із журналістики в політику", - зазначив він. Нагадаємо, 8 червня стало відомо, що перший заступник головного редактора газети "Дзеркало тижня. Україна", автор програм "Апокриф" на "Радіо НВ" та "Гра у класику" на телеканалі ZIK Сергій Рахманін піде на парламентські вибори з партією "Голос" Святослава Вакарчука. 14 червня Сергій Рахманін заявив, що припиняє співпрацю з каналом ZIK, він був автором програми "Гра у класику". У коментарі "Детектору медіа" Сергій Рахманін розказав, що не бере участі в жодних заходах, які організовує партія "Голос", поки не припинив своєї діяльності як журналіст. У журналістиці він планує працювати до кінця червня (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 2.07.2019 Що найкраще рятує від спеки? Звичайно П'ятниця-Прохолодниця! Проект столичної мережевої станції "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення), який освіжає і дарує подарунки! Для участі надсилайте SMS-повідомлення на номер 7610 зі словом "РУДЬ". Чекайте на дзвінок ведучих, називайте освіжаючу пісню, яка щойно пролунала в єфірі і вигравайте щодня - сумку холодильник. П'ятниця-Прохолодниця! З 3-го по 26-те липня! Партнер проекту Торговельна марка Рудь. РУДЬ - Морозиво №1! Офіційні правила: https://is.gd/uRlWOY (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 2.07.2019 2 липня під час засідання Громадської ради, що діє при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, дорадчий орган знову висловив своє занепокоєння ситуацією, коли вітчизняний регулятор медіасфери не може зібратися для проведення засідань і ухвалення важливих для країни рішень. Члени Громадської ради Вікторія Веселовська і Мирослав Хом'як розповіли про те, що в регіонах мовники стурбовані тим, що вже кілька разів заплановані засідання Національної ради, на які вони приїжджали, не відбулися. Тому відкладається розгляд питань про продовження і переоформлення ліцензій і що більш важливо - питання про продовження терміну дії дозволів на тимчасове мовлення телерадіоорганізацій у зоні проведення ООС, що ставить під сумнів їх подальшу роботу на цій території. Крім того, додав голова Громадської ради Сергій Сьомкін, триває виборча кампанія, "ми бачимо, як з екранів ллється багато бруду, є порушення, однак ніхто не може все це розглянути". Він наголосив, що за таких обставин мова йде не лише про матеріальні і часові затрати компаній, а й про втрати репутаційного характеру, яких зазнають ліцензіати, народ і держава. Тож Громадська рада вирішила ще раз звернути увагу Національної ради на потребу якнайшвидше ухвалити нагальні для держави рішення, щоб не створити інформаційний вакуум на сході країни. Також з огляду на останні рішення суду обговорено питання порядку внесення персон до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. На думку членів Громадської ради, сьогодні процедура внесення осіб до цього Переліку є непрозорою і неефективною. Тому необхідно вдосконалити законодавство і нормативну базу із цього питання. З ініціативи Сергія Бойка на розгляд членів Громадської ради буде запропоновано розроблений Інтернет Асоціацією України проект Правил ділової етики. Схожі документи, за словами Сергія Сьомкіна, зараз напрацьовуються медіагрупами і радіомовниками. Дорадчий орган опрацює проект Правил і висловить до нього свої пропозиції. Присутні на зібранні члени Громадської ради проголосували за те, щоб повідомити своїх колег, які не відвідують засідання, про можливе застосування щодо них тих норм Положення про Громадську раду, які дають можливість припинити повноваження члена Громадської ради через невиконання ним своїх обов'язків та неучасті в засіданнях. Наступне засідання Громадської ради заплановано на 6 серпня (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.07.2019 Щопятниці, починаючи з 5 липня, о 17:00 в ефірі UA: Радіо Культура виходитиме прямоефірна програма "Невже культура не на часі?" з ведучими Іриною Славінською та Василем Шандро. Ведучі разом із гостями будуть аналізувати передвиборчі програми політичних партій щодо культурної політики, це йдеться на сторінці радіо "Культура" у Фейсбук. За словами Ірини Славінської, вони прочитали всі програми партій, які будуть у бюлетені на парламентських виборах 21 липня, їх всього 21. Першою гостей "Невже культура не на часі?" стане канадська дослідниця, докторка філософії (Оксфордський університет), викладачка Western University Canada, авторка і ведуча англомовної програми Ukraine Calling на "Громадському радіо" Марта Дичок. Нагадаємо, у березні на радіо "Культура" вийшло 4 випуски програми "Невже культура не на часі?". Тоді ведучі Василь Шандро та Ірина Славінська аналізували освітню та мовну політику кандидатів у президенти (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 1.07.2019 Dance radio KISS FM раде вам повідомити про появу четвертого онлайн-потоку - KISS FM Black by GMG, де лунає сучасна хіп-хоп та афро музика. Щопонеділка та середи о 18:00 Вечірнє шоу - в якому ви почуєте інтерв'ю зі своїм улюбленим блоґером чи кумиром, а щоп'ятниці о 19:00 - чарт TOP20 головних новинок хіп-хопу. Вмикайтеся та насолоджуйтеся запальним саундом! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 1.07.2019 Починаючи з 2 липня, щовівторка о 10:00 на UA: Радіо Культура виходитиме нова авторська програма Тетяни Трощинської про культуру організацій - "ОргКультура". У програмі лунатиме аналіз кейсів, поради, що почитати й подивитись, а також прикладні лайфхаки від гостей. "Якщо ви вирішили звільнитись звідусіль і піти на фріланс, вигнати всіх і набрати нових, відкрити кіоск з продажу шаурми (актуально!), живете з постійним відчуттям "самозванця" або просто хочете вчитись і розвиватись - ця програма для вас, - говорить ведуча програми Тетяна Трощинська. - Наше завдання утилітарне: бути корисними, але є і глибша мета - намагатися впливати на оргкультуру. Ми хочемо розвинути уявлення про те, що є кращою, а що - гіршою практикою, пояснити, чим це загрожує організації. Наприклад, є думка, що цінності на хліб не намастиш. А я знаю експертку, яка точно знає, що "намастиш" - і розкаже, як. Вже є щонайменше 30 тем, які варті обговорення в ефірі. І я переконана, що їх стане ще більше". Ведуча Тетяна Трощинська зможе поділитися і власними знаннями, адже вона є медіаторкою та фахівчинею з переговорних навичок за Гарвардською методикою, працює тренеркою Академії лідерства за програмою Ради Європи. Також розробляє та проводить тренінги зі стратегічної, кризової комунікації та конфлікт-менеджменту, з розвитку комунікативних та медіанавичок. "Радіо Культура не перший рік розвиває лінійку просвітницьких програм, які можна слухати всією родиною. Та мені як слухачці бракувало контенту, що був би орієнтований на щоденні робочі виклики "маленьких українок" і "маленьких українців". Хтось із них має власний невеличкий бізнес - чи це ларьок із жуйками, а чи маленький "зелений" готель десь далеко від великих міст. Хтось працює як наймані працівники, котрі щоденно стикаються з викликами спілкування з колегами, начальством або підлеглими. А хтось не працює, але відчуває потребу змінити своє життя та, можливо, спробувати нову кар'єру. Саме до такої різноманітної аудиторії промовлятиме наша нова програма "ОргКультура", - зазначила продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська. Перший ефір програми "ОргКультура" буде присвячений темі "Діти технологій VS кар'єрні пристосуванці". Ведуча Тетяна Трощинська спілкуватиметься з консультанткою з організаційного розвитку та управління командами Оленою Жильцовою про міжпоколіннєву взаємодію. Що робити, якщо вам не подобається покоління Z, але такий майже увесь колектив? Що робити, якщо колеги просять "не звільняти до пенсії", а самі не працюють? Що не так з вами, і що не так із ними? Дізнаєтеся 2 липня о 10:00 на UA: Радіо Культура. Зазначимо, всі подкасти програми "ОргКультура" можна слухати в додатку suspilne.radio (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 1.07.2019 2 липня в ефірі Першому каналі "Українського радіо" стартує спецпроєкт "Еволюція виборця" до парламентських виборів. Мета проєкту - сприяти розвитку критичного мислення громадян, особливо тих, які протягом передвиборних перегонів можуть стати мішенями політичних маніпуляцій та піддаватися впливу дезінформації: молодих виборців, ветеранів війни та виборців похилого віку. "Еволюція виборця" виходитиме у вівторок та четвер із 18:10 по 18: 40, за два тижні до парламентських виборів заплановані додаткові випуски у п'ятницю. Про це сайту "Детектор медіа" сказав продюсер Першого каналу "Українського радіо" Юрій Табаченко. Ведучими "Еволюції виборця" будуть дві пари вечірніх ведучих "Українського радіо", які чергуватимуться тиждень через тиждень. Це Наталя Чорна і Віталій Науменко, які розпочнуть спецпроєкт, та Олена Зелінченко з Юрієм Табаченком. По буднях на "Українському радіо" з 18: 10 по 18: 54 виходить програма "Сьогодні. Ввечері". Як пояснив Юрій Табаченко, спецпроєкт "Еволюція виборця" виходитиме у рамках програми під назвою "Сьогодні. Ввечері. Еволюція виборця". "У рамках програми експерти аналізуватимуть сучасні політичні технології, методи впливу та маніпуляції у передвиборний період, а також робитимуть фактчекінг заяв представників різних політичних сил. Слухачі зможуть дізнатися більше про їхні виборчі права, що спонукає їх до усвідомленого вибору", - йдеться у прес-релізі, опубілкованому на сайті "UA: Суспільне мовлення". Пан Табаченко розповів, що над проєктом працює вся команда "Українського радіо". Фішкою проєкту буде кількахвилинний фактчекінг у сатиричному стилі від Богдана Буткевича та Наталії Соколенко, які ведуть проект "А серйозно?". Гостями випуску щоразу будуть різні експерти. Проєкт передбачає 20 аналітичних ефірів про політичну маніпуляцію та три публічних заходи, на яких обговорюватимуть, як політики можуть маніпулювати вразливими групами виборців. Першим публічним заходом в межах спецпроєкту "Еволюція виборця" стане дискусія "Ветерани АТО/ООС реагують на політичні маніпуляції: виявити і знешкодити!", яка відбудеться 3 липня о 19:00 у прес-центрі "Українського радіо" (м.Київ, вул.Хрещатик, 26). Вхід вільний за умови попередньої реєстрації. Дві наступні дискусії будуть присвячені студентам, тобто людям, які вперше голосуватимуть, і пенсіонерам. Їх запрошуватимуть взяти участь у заходах. Після дискусій ведучі проговорюватимуть ключові моменти заходів у прямому ефірі під час "Еволюції виборця". Спецпроєкт "Еволюція виборця" створено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", додають на Суспільному. Нагадаємо, на "Українському радіо" щопонеділка о 19: 10 продовжує виходити політично-сатиричного проект "А серйозно?" з Богданом Буткевичнм та Наталією Соколенко (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 1.07.2019 Із 1 липня Зураба Аласанію офіційно поновили на посаді голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ). Про це повідомляє прес-служба НСТУ. 27 червня 2019 року наглядова рада НСТУ на позачерговому засіданні скасувала своє рішення про дострокове припинення контракту з головою правління Зурабом Аласанією, що було прийняте 31 січня 2019 року. На сайті "UA: Суспільне мовлення" опублікований протокол позачергового засідання наглядової ради Суспільного від 27 червня. Члени наглядової ради розглянули питання "Про рішення суду у справі за позовом Аласанії З.Г. до ПАТ "НСТУ" (продовження обговорення)". На засіданні були присутні 10 десять із 15 членів наглядової ради, кворум наявний, а саме голова НР Світлана Остапа, секретар НГ Вадим Міський, Володимир Бринзак, Євген Глібовицький, Дарія Карякіна, Тетяна Лебедєва, Лаврентій Малазонія, Олексій Панич, Наталія Скрипка, Віктор Таран. Олександр Павліченко перед продовженням розгляду цього питання після 19: 00 залишив засідання. Члени НР вирішили: "Відповідно до статей 7, 11 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", пунктів 45, 53 Статуту публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1039, з урахуванням прийнятого 19.06.2019 рішення Шевченківським районним судом міста Києва у справі за № 761/8163/19, задля ефективного функціонування Суспільного мовника: 1. Скасувати рішення пункту 6 протоколу засідання Наглядової ради ПАТ "НСТУ" від 31.01.2019 № 26, а саме щодо припинення контракту від 04 травня 2017 року між ПАТ "НСТУ" та головою правління ПАТ "НСТУ" Аласанією Зурабі Григоровичем достроково на підставі п. 7.4.2.1 контракту з урахуванням обґрунтувань, викладених в проектах рішень О. Панича та В. Козака, а також доповнень і застережень, висловлених у ході обговорення; 2. Скасувати рішення пункту 6 протоколу засідання Наглядової ради ПАТ "НСТУ" від 31.01.2019 № 26, а саме щодо призначення виконуючим обов'язки голови правління ПАТ "НСТУ" з моменту припинення дії договору з З.Г. Аласанією і до обрання нового голови правління члена правління Чернотицького Миколи Миколайовича; 3. Скасувати рішення пункту 7 протоколу засідання Наглядової ради ПАТ "НСТУ" від 12.02.2019 № 27, а саме: з урахуванням рішення Наглядової ради ПАТ "НСТУ" від 31.01.2019 № 26 про дострокове припинення контракту, укладеного 04 травня 2017 року між ПАТ "НСТУ" та головою правління ПАТ "НСТУ" Аласанією Зурабі Григоровичем (Протокол № 26 засідання Наглядової ради ПАТ "НСТУ" від 31 січня 2019 року), відповідно до п. 7.10 зазначеного контракту встановити дату припинення зазначеного контракту - 03 травня 2019 року. Доручити Остапі С.В. вручити Аласанії З.Г. повідомлення про нову дату припинення контракту". За таке рішення проголосували "За" - 9. "Проти" - 1 (Лаврентій Малазонія). "Утрималися" - 0. На засіданні були відсутні В'ячеслав Козак, Сергій Таран, Ігор Хохич та Володимир Яворівський. Як писав "Детектор медіа",31 січня 2019 року наглядова рада НСТУ прийняла рішення про дострокове припинення контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією, ініціатором якого став член НР В'ячеслав Козак. Згідно з цим рішенням, Зураб Аласанія мав працювати ще два тижні, а тоді наглядова рада НСТУ мала призначити тимчасово виконуючого обов'язки. 31 січня на засіданні було запропоновано, що т.в.о. голови правління НСТУ має стати член правління НСТУ Микола Чернотицький. 12 лютого наглядова рада НСТУ прийняла рішення, яким встановила дату розірвання контракту з Зурабом Аласанією 6 травня 2019 року, тобто після президентських виборів. Зураб Аласанія подав до суду на НСТУ та членів наглядової ради. 12 квітня відбулося перше судове засідання щодо розірвання контракту з Зурабом Аласанією за позовом Зураба Аласанії до ПАТ "НСТУ" та членів наглядової ради Тетяни Лебедєвої, Світлани Остапа, треті особи - члени наглядової ради В'ячеслав Козак, Олексій Панич і Вадим Міський, Микола Чернотицький.Наступні судові засідання відбулися 19 квітн, 11 червня. 11 червня суд продовжив розгляд справи за позовом Зураба Аласанії до ПАТ "НСТУ" 19 червня. Зураб Аласанія до 23 червня перебував у відпустці. Тимчасово виконувати обов'язки голови правління на час його відсутності призначено члена правління НСТУ Миколу Чернотицького. 23 червня він залишив посаду голови правління Суспільного і став головним експертом при правлінні (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 1.07.2019 Сьогодні Перший канал Українського радіо розпочав мовлення ще в одному населеному пункті: в м. Лохвиця Полтавської області - на частоті 105.5 МГц (потенційне охоплення аудиторії - 43 000 мешканців). Про це написав на своїй сторінці в мережі Facebook генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін: "Для нас - суспільного Українського радіо - дуже важливо бути доступними для прийому радіосигналу не тільки у великих містах, а й у таких невеликих містечках, де практично нема радіостанцій. Наприклад, до сьогоднішнього дня в FM-діапазоні міста Лохвиці на Полтавщині була лише одна комерційна музична радіостанція (Радио Пятница). А відтепер мешканці цього міста зможуть слухати якісну аналітику, ефіри про політику і економіку, незаангажовані новини щогодини. Загалом, у Полтавській області ми мовимо: УР-1 - Українське радіо: Полтава - 101,8 FM, Кременчук - 105,4 FM, Лубни - 100,1 FM, Гребінка - 101,4 FM, Красногорівка - 106,3 FM, Лелюхівка + Велика Багачка - 107,4 FM, Зіньків - 102,5 FM, Гадяч - 103,1 FM. УР-2 - Радіо Промінь: Гадяч -105,9 FM, Полтава - 73,88 (УКХ), Красногорівка + Велика Багачка - 68,6 (УКХ), Кременчук - 71,21 (УКХ). УР-3 - Радіо Культура: Гадяч - 102,1 FM, Красногорівка + Велика Багачка - 104,2 FM. Чекаємо на подальше розширення FM-мережі усіх трьох каналів Суспільного радіо" (Джерело: Сторінка Дмитра Хоркіна у соцмережі Facebook).
  • 1.07.2019 А "Вона кермує", так так - саме ВОНА. Слухайте в ефірі львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) щобудня о 8:40 (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини червня 2019

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024