Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Лютий 2019 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіопродакшн  

  • Радіоанонс

  • Новини січня 2019

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 28.02.2019 Очікуйте завтра в ефірі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) багато живої інструментальної музик. Адже Армія FM святкує 3 річницю створення! Окрім ранкового шоу, до 15:00 ви почуєте багато чого цікавого. Протягом дня пишіть на "Армія FM", телефонуйте, вітайте (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 28.02.2019 28 лютого відбулася робоча зустріч представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадима Мазурика з членами Місії ОБСЄ зі спостереження за виборами Президента України 2019 року Орисею Круко й Анджеєм Клімчуком. На ній ішлося про перебіг виборчої кампанії на теренах Вінниччини, дотримання місцевими і регіональними ЗМІ журналістських стандартів та принципів редакційної незалежності під час виборчих перегонів. Представник Національної ради розповів членам Місії, чи вдається вінницьким мовникам у своїх ефірах бути об'єктивними, неупередженими, збалансованими та виконувати вимоги Закону України "Про вибори Президента". Він також поінформував спостерігачів ОБСЄ про роль та функції регуляторного органу в цій сфері, а також розповів про діяльність робочої групи із нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства, яка створена при Національній раді. Він уточнив, що Національна рада може діяти лише у межах визначених повноважень, а нинішнє законодавство потребує важливих уточнень, які би дозволили регулятору оперативно реагувати на порушення та застосовувати відповідні санкції. Національна рада після закінчення виборчої кампанії підготує Звіт, у якому будуть відображені порушення, яких припускалися загальнонаціональні, регіональні й місцеві телерадіоорганізації, супутникові телеканали, та висловлені пропозиції щодо змін законодавства про вибори. Сторони домовилися про подальші зустрічі та координацію спільних дій (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.02.2019 25 лютого на інформаційно-музичному каналі Радіо Промінь з'явився перший політичний контент: у межах програми "РанокПРО" стартував радіосеріал "ПоліТроль". Щодня в будні о 9:40 ведучі разом із молодими політологами розбирають передвиборчі програми кандидатів у президенти. Усього вийде 22 випуски радіосеріалу: обговорюватимуть по два кандидати в одній програмі. Позаяк молодь уже має право голосувати, але не надто цікавиться сухими біографіями та політичними програмами, аналіз діяльності кандидатів у президенти відбувається в неформальному стилі. Привілеїв не матиме жоден кандидат, про що й свідчить неоднозначна назва проекту. "Ми звернулися до Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії й вирішили разом із їхніми молодими політичними експертами зробити проект, котрий допоможе розібратися з передвиборчими кампаніями кандидатів у президенти. Головне, що ми хочемо з'ясувати: що конкретно кожен із кандидатів планує зробити для молоді. Наші "політ-тролі" ретельно, але доступно й у режимі інфотейнменту розбирають усі 44 передвиборчі програми, - зазначила креативна продюсерка Радіо Промінь Вікторія Польченко. - Робимо ми це для того, щоб молода аудиторія Суспільного вільно орієнтувалася в передвиборчих планах кожного із кандидатів й робила свідомий вибір. Точно знаємо, що наша аудиторія буде голосувати та обирати. І цей вибір дуже важливий для нас усіх" (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 27.02.2019 За ініціативою екс-директора КП "Глухівська студія місцевого мовлення "Радіо Глухів" Сергія Письмака у глухівчан та жителів району з'явилась можливість слухати місцеві новини та авторські передачі у зручному для слухачів FM-форматі. Справа лишалась за фінансуванням. "Сьогодні встановлено обладнання для FM-радіомовлення РАДІО ГЛУХІВ", - відзвітував на своїй сторінці в Фейсбук Олександр Буйков (Джерело: Портал "Глухів.Info").
  • 27.02.2019 Найдовгоочікуваніша вечірка ever! Вже 4 квітня в Event hall "Почайна" відбудеться головна музична подія весни - NRJ Birthday Party на честь дня народження столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+)! Топові українські та світові артисти чекають на вас! У лайн-апі: KAZKA, MARUV, NK | Настя Каменських, Melovin, Mari Ferrari, Eneli, Ivan Navi, MamaRika, Денис Реконвальд, On I Ona, Dilemma, Sonya Kay і DJ Sanya Dymov. Приходьте святкувати день народження радіостанції "NRJ Україна" разом з вашими кумирами! 4 квітня, Event hall "Почайна", Проспект Степана Бандери, 23. ТЦ Городок, третій поверх (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 27.02.2019 Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області у співпраці з Сумською ОДА та Сумським обласним відділом Північно-східної філії УДЦР працюють над документами для прорахунку частот для прикордонних населених пунктів регіону. За ініціативи представника Національної ради в Сумській області Лариси Якубенко відбулася селекторна нарада з головами райдержадміністрацій та керівниками об'єднаних територіальних громад прикордонних районів Сумської області, під час якої обговорили можливість прорахунку додаткових частот для малопотужного мовлення. Лариса Якубенко звернула увагу, що для практичної реалізації стратегії розвитку телерадіопростору північного прикордоння Національна рада систематично замовляє в УДЦР прорахунок нових частотних присвоєнь і проводить форматні конкурси на мовлення в FM-діапазоні (в рамках ініційованого регулятором проекту "Розвиток місцевого радіомовлення, мовлення територіальних громад"). Перелік населених пунктів Сумської області, які потребують прорахунку додаткових частот, був попередньо узгоджений з керівниками районних державних адміністрацій та об'єднаних територіальних громад прикордонних районів. Враховувалися такі параметри, як наявність/відсутність українського мовника на цих територіях та кількість населення. Під час селекторної наради керівники районів і представники громад надали додаткову інформацію щодо наявності у визначених населених пунктах висотних споруд, їх власників, технічних характеристик веж, географічних координат, рельєфу місцевості тощо. Керівник апарату Сумської ОДА Дмитро Живицький запропонував провести додаткову нараду-консультацію з представниками підприємств, які надають послуги із цифровізації (ІТ-компанії) стосовно можливості організації доступу до мережі Інтернет на місцях встановлення передавачів у цих населених пунктах. Після підготовки необхідного пакету документів Національна рада замовить ДП "Український державний центр радіочастот" прорахунок нових каналів мовлення для низки прикордонних населених пунктів Сумської області. У разі отримання висновків УДЦР регулятор виставить нові частоти на конкурс (Джерело: Сайт Нацради).
  • 26.02.2019 У День кримськотатарського спротиву російській окупації (26 лютого) на відкритті виставки "Дивовижні історії Криму" в Мистецькому Арсеналі працюватиме виїзна студія UA: Радіо Культура. Про це повідомляє прес-служба Суспільного. "5 років тому почалася окупація Криму. А що насправді ми знаємо про Крим? Аби пригадати та дізнатися про найважливіше, з відкриття виставки "Дивовижні історії Криму" 26 лютого о 17 годині починаємо ексклюзивний ефір наживо. В Мистецькому Арсеналі ми почнемо роботу виїзної студії ще до того, як виставка відкриє свої двері відвідувачам. Пишаюся, що Радіо Культура вкотре першим розкаже про знакову подію", - зазначила продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська. З 17:00 до 19:00 у студії працюватимуть ведучі Радіо Культура - Олена Гусейнова та Олександр Алфьоров. Гостями ексклюзивних ефірів стануть: радниця міністра з питань інформаційної політики щодо Криму Еміне Джаппарова, програмний директор "Кримського дому" Алім Алієв, режисер, заслужений артист АР Крим Ахтем Сеітаблаєв та генеральна директорка Мистецького Арсеналу Олеся Островська. Виставка "Дивовижні історії Криму" триватиме з 26 лютого по 5 травня. Цей масштабний виставковий проект представить Крим як унікальний мультикультурний простір, що впродовж тисячоліть був межею між Євразійським Степом і Середземномор'ям (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 26.02.2019 Радіостанція "Армія FM - Військове радіо", що входить до структури Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України, розпочала тестове мовлення у Києві на частоті 94.6 МГц. Наразі трансляції ведуться у технічному режимі, тобто не є стабільними (зокрема, трансляції тривали у першій половині дня, кілька разів переривалися, а згодом - призупинилися). Мовлення здійснювалося у стереорежимі, сигналу RDS поки не було. Нагадаємо - станція отримала дане частотне присвоєння на конкурсі, що пройшов 29-го листопада минулого року (Власна інформація).
  • 25.02.2019 21 березня у Києві Manowar дадуть The Final Battle! Не проґавте шанс потрапити на цей потужний виступ. Вигравайте в ефірі столичної мережевої станції "Радіо РОКС - Україна" (Київ-103.6МГц, Суми-89.1МГц, Первомайськ-91.3МГц, Кременчук-92.3МГц, Ніжин-96.2МГц, Житомир-100.7МГц, Кривий Ріг-104.3МГц, Генічеськ-105.3МГц, Полтава-107.8МГц, Львів-89.1МГц, Харків-89.3МГц, Охтирка-100.2МГц, Маріуполь-104.6МГц, Хмельницький-107.1МГц, Одеса-90.2МГц, Дніпро-90.5МГц, Миколаїв-100.8МГц, Вінниця-101.4МГц, Черкаси-102.4МГц, Запоріжжя-100.8МГц, Кропивницький-101.9МГц, Тернопіль-103.5МГц, Херсон-107.6МГц, Чернігів-107.7МГц, Краматорськ-101.7МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. та Інтернет-мовлення 128k.) квитки на концерт Королів Металу у столичному Палаці Спорту! Реєструйтесь через спеціальну форму на сайті станції та чекайте на своє ім'я в ефірі! Переможців Соня та Кузін визначатимуть щопонеділка о 10:15. Акція "Хочу квиток на Manowar!" проводиться в період з 25.02.2019 р. по 18.03.2019р. включно. Заявки приймаються до 23:59 17.03.2019. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 25.02.2019 На 8 березня можна отримати купу подарунків і квітів, похвалити чоловіка за смачну вечерю... А можна відсвяткувати з найкращими подругами! Тільки уявіть: провести з найдорожчими подругами години в СПА! Вас чекатиме сауна, масажисти, особливі чаї, розмови і справжня на-со-ло-да! Хочете отримати таке свято від столичної мережевої радіостанції "Мелодія FM" (Київ-95.2МГц, Одеса-89.0МГц, Дніпро-90.1МГц, Вінниця-90.5МГц, Маріуполь-91.1МГц, Львів-91.5МГц, Ужгород-94.1МГц, Миколаїв-99.2МГц, Олександрія-99.4МГц, Бердянськ-100.4МГц, Охтирка-101.6МГц, Умань-101.7МГц, Первомайськ-102.9МГц, Ніжин-104.1МГц, Черкаси-104.5МГц, Миргород-104.7МГц, Нікополь-104.9МГц, Біла Церква-105.3МГц, Краматорськ-105.0МГц, Карлівка-105.5МГц, Полтава-105.8МГц, Хмельницький-106.0МГц, Чернігів-106.3МГц, Лубни-106.7МГц, Вознесенськ-107.5МГц, Харків-107.9МГц, Ковель-91.0МГц, Івано-Франківськ-100.9МГц, Тернопіль-106.1МГц, Нововолинськ-106.8МГц, Енергодар-101.7МГц, Токмак-102.5МГц, Пологи-104.3МГц, Мелітополь-106.3МГц, Запоріжжя-107.5МГц, Суми-101.4МГц, Кременчук-103.5МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.)? Запостіть фото своєї жіночої компанії на її офіційний сайт за допомогою спеціальної форми! 7 березня, ведучі ранкового "Вівсянка шоу", оберуть компанію переможниць. Отож - шанс є в усіх! У всіх - хто надішле фото з подругами) P.S. Шановні чоловіки! Якщо ви бачите це повідомлення - надсилайте фото жіночої компанії ваших дружин. Уявіть: кохана в СПА, готувати нічого не потрібно, робіть, що захочете) До речі, про чоловіків на радіо "Мелодія FM" не забули, вони також отримають подарунок, який не дасть сумувати в цей святковий день!). Акція "Вхід тільки для дівчат" триває з 25.02.2019 по 07.03.2019. Заявки приймаються до 22:00 06.03.2019. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 25.02.2019 Цей Жіночий день ваша кохана запам'ятає на все життя! Подаруйте своїй єдиній подорож до весняного Будапешту! Національна мережа ХІТ FМ (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Генічеськ-91.6МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Корюківка-99.9МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Благовіщенське-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпро-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Черкаси-104.1МГц, Скадовськ-104.2МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Ніжин-105.2МГц, Кропивницький-105.3МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Луцьк-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) та партнери акції подарують вам квитки на літак та поселять у п'ятизірковому готелі в самому центрі столиці Угорщини (Під "подорожжю" мається на увазі поселення у Hotel Moments Budapest в Будапешті на 2 ночі та погашення вартості перельоту Київ-Будапешт-Київ на двох. Подорож має бути здійснена протягом місяця після виграшу). Як виграти? Зареєструйтеся за формою на сайті станції та чекайте на дзвінок від ведучих по буднях о 9:45. Вам треба буде назвати якомога більше лагідних слів своїй коханій на загадану ведучими літеру. Кожен гравець отримає невеличкий романтичний подарунок від партнера акції. А розіграш поїздки до Будапешту відбудеться 7 березня о 9:45 в ефірі ХІТ FM, яке бажає вам багато кохання та романтики! Акція "Європейський вікенд у Будапешті" триває з 25.02.2019 по 07.03.2019. Заявки приймаються до 23:00 06.03.2019. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 25.02.2019 Вже завтра столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) проведе виїзний ефір у Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна! Перше включення чекайте з 10:00 до 11:00; друге включення - з 14:00 до 15:00; третє - з 16:00 до 17:00 (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 25.02.2019 Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Зураб Аласанія подає позов про скасування рішень наглядової ради НСТУ щодо дострокового припинення його трудового контракту. Відповідачами виступають ПАТ "НСТУ", члени наглядової ради Тетяна Лебедєва (екс-голова) та Світлана Остапа (екс-виконувачка обов'язків голови), а третіми особами - члени наглядової ради Олексій Панич, В'ячеслав Козак і Вадим Міський (екс-секретар). Позовну заяву голови правління НСТУ Зураба Аласанії оприлюднив у Facebook юрист Андрій Гук, який був автором проекту контракту з головою правління ПАТ "НСТУ" у 2017 році. За його словами, цей позов сьогодні (25 лютого) буде подано до суду. Відповідно до позовної заяви, Зураб Аласанія вважає рішення наглядової ради про дострокове припинення трудового контракту та наступні пов'язані рішення незаконними та хоче захистити свої трудові права. Зураб Аласанія проситиме суд визнати незаконним та скасувати кілька рішень наглядової ради НСТУ від 31 січня 2019 року: а) про внесення до порядку денного засідання питання про дострокове припинення контракту та його розгляд в закритому режимі; б) про голосування за проект рішення питання про дострокове припинення контракту шляхом заповнення письмових анонімних бюлетенів; в) про припинення контракту достроково на підставі п. 7.4.2.1 контракту з урахуванням обґрунтувань, викладених у проектах рішень О. Панича та В. Козака, а також доповнень і застережень, висловлених у ході обговорення; г) про призначення виконувачем обов'язків голови правління члена правління Миколу Чернотицького. Також Зураб Аласанія проситиме суд визнати незаконним і скасувати рішення наглядової ради від 12 лютого 2019 року про встановлення дати припинення контракту - 6 травня 2019 року. Крім того він проситиме суд визнати незаконним і скасувати рішення голови наглядової ради Тетяни Лебедєвої про сплив терміну повноважень голови правління та рішення в. о. голови наглядової ради Світлани Остапи про сплив терміну повноважень голови правління 6 травня 2019 року. Зураб Аласанія проситиме суд розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи. У позовній заяві також містяться низка питань до Тетяни Лебедєвої, Світлани Остапи, Вадима Міського, Олексія Панича та В'ячеслава Козака, на які позивач просить дати відповіді й надати відповідні докази. У коментарі "Детектору медіа" екс-голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва зазначила, що цей позов не став несподіванкою. "Якщо суд ухвалить рішення про скасування рішення наглядової ради, члени НР переглянуть ці питання", - сказала вона. Нагадаємо, 31 січня наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України прийняла рішення про дострокове припинення контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією, ініціатором якого став член НР В'ячеслав Козак. Згідно з цим рішенням, Зураб Аласанія мав працювати ще два тижні, а тоді наглядова рада НСТУ мала призначити тимчасово виконуючого обов'язки. 31 січня на засіданні було запропоновано, що т.в.о. голови правління НСТУ має стати член правління НСТУ Микола Чернотицький. Він сказав, що не бачить себе очільником Суспільного. 12 лютого наглядова рада НСТУ прийняла рішення, яким встановила дату розірвання контракту 6 травня 2019 року, тобто після президентських виборів. Член наглядової ради Євген Глібовицький подав до суду на рішення наглядової ради від 31 січня про дострокове розірвання контракту з головою правління Суспільного Зураба Аласанії. Він вважає, що наглядова рада НСТУ має скасувати це своє рішення (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 24.02.2019 За інформацією Нацради з ТРМ, з 2015 року 28 FM-частот було видано на підставі конкурсів, а 98 - а підставі дозволів на тимчасове мовлення. Про це повідомив у Facebook член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський. "Готуємо Звіт міжвідомчої Комісії, що діє при Міністерстві інформаційної політики України, за 4 роки роботи в Донецькій, Луганській областях і на півдні Криму. З 2015 року Комісія розробила і реалізувала стратегічні заходи, завдяки яким були побудовані з нуля або відновлені 4 телевежі в трьох областях. 98 FM-частот були видані радіостанціям для мовлення за спрощеною процедурою - на підставі дозволів на тимчасове мовлення", - написав він. Так, 37 FM-частот було видано в Луганській області, 46 - в Донецькій та ще 15 - в районах Херсонської області, які межують з окупованим Кримом. За словами Костинського, ще 28 FM-частот було видано на підставі конкурсів, що дозволило створити нові українські радіостанції для Донецької, Луганської і Херсонської областей.Раніше повідомлялось, що Нацрада видала 7 ліцензій на радіомовлення з вежі у Чаплинці на межі з окупованим Кримом (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 22.02.2019 21 лютого в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбулася зустріч із представниками Національного демократичного інституту (США), які перебувають в Україні в рамках місії зі спостереження за виборами в Україні 2019 року. Роллю і повноваженнями українського медіа-регулятора у процесі нагляду за перебігом виборчих перегонів в Україні цікавилися аналітик із питань політичного контексту та передвиборних кампаній Стефан Швед і аналітик із питань інформаційного середовища та медіа Кальвін Гарнер. Регулятор представляли перший заступник голови Ольга Герасим'юк, члени Національної ради Валентин Коваль, Сергій Костинський і Олег Черниш. Міжнародні експерти долучилися до роботи інституту в Україні в рамках Міжнародної місії НДІ зі спостереження за виборами, яка працюватиме як під час президентських, так і парламентських виборів. До її складу входять також іноземні спеціалісти, які досліджують питання виборчого законодавства й адміністрування виборів, сприяння гендерній рівності та інклюзивності, а також кілька українських фахівців. У сам день виборів Президента України нагляд здійснюватимуть 20 - 25 короткотермінових спостерігачів. Стефан Швед повідомив, що інститут має намір опублікувати дві заяви - одну 1 квітня, а другу - 22 квітня - після завершення першого і другого туру виборів. Також за результатами президентської виборчої кампанії місія підготує звіт, де оприлюднить і свої рекомендації. Ольга Герасим'юк розповіла гостям про те, що Національна рада є єдиним органом, який контролює процес висвітлення виборів у ЗМІ. Водночас попри закріплені законодавством повноваження нагляду регулятор не має дієвих важелів, щоб запобігати зловживанням у цій сфері. Тож, на жаль, часто Національна рада може лише констатувати наявність порушень мовниками, зафіксувати їх, однак не може вплинути на те, щоб вимоги закону не порушувалися. Звичайно, регулятор звертається до самих телерадіоорганізацій із застереженнями, а також інформує про всі виявлені порушення Центральну виборчу комісію і Національне агентство з питань запобігання корупції. Члени Національної ради висловилися про те, що регулятор, аналізуючи порушення, намагатиметься шукати можливості діяти й оцінювати діяльність мовників у рамках тих повноважень, які має відповідно до профільних законів, наприклад у частині рекламного законодавства. Вони також розповіли представникам Національного демократичного інституту про діяльність спеціально створеної в регуляторному органі робочої групи, яка стежить за дотриманням засобами масової інформації виборчого законодавства, порядок її роботи. Повідомили і про нещодавно утворену Незалежну експертну раду, яка, як очікується, допомагатиме своїми фаховими висновками. Вкрай важливим, на думку Ольги Герасим'юк, є публічність у процесі нагляду за діяльністю медіа, відкритість і постійне донесення суспільству, міжнародним спостерігачам тих негативних явищ і проблем, які помічає робоча група Національної ради, їх широке громадське обговорення. "Ми зацікавлені в тому, щоб міжнародні спостерігачі також бачили реальну картину і відображали ситуацію у своїх звітах, оскільки такі звіти і наша спільна робота можуть допомогти нам вплинути на законодавця для того, щоб він упорядкував виборче законодавство, оскільки це не відбувається всі ці роки. Ми віримо в те, що, виносячи ці проблеми на публіку, певною мірою ми зможемо це змінювати", - сказала вона. Завданням регулятора є якомога ретельніше відстежувати увесь процес висвітлення виборчої кампанії в медіа і відобразити, як видозмінюються спроби порушувати законодавство, яких форм ці порушення набувають. А вони сьогодні стають все вигадливішими. Одним із таких аспектів є той факт, що політики вторглися у сферу журналістики, чим нівелювали цю професію. Від чого у багатьох складається враження, що журналістом може бути будь-яка людина без спеціальної освіти і підготовки. Під час зустрічі говорили і про типові порушення, яких припускаються медіа, способи реагування на них. Гості цікавилися, якою є методологія і аспекти проведення моніторингу Національної ради, а також які санкції може застосовувати регулятор, коли реалізує свої повноваження. Вони розпитували і про артистичну діяльність кандидатів на пост Президента, і як регулятор оцінює творчі матеріали в контексті агітації. Було зазначено, що, на думку юристів, кожен випадок треба розглядати окремо. Крім того, Національна рада може аналізувати матеріали лише після того, як вони з'являються в ефірі, і аж ніяк не заздалегідь. Члени Національної ради запросили представників Національного демократичного інституту брати участь у засіданнях робочої групи, де вони зможуть отримувати найсвіжішу інформацію, прояснити для себе якісь нюанси, наглядно побачити приклади матеріалів, які оцінюються, долучитися до обговорень і висловити свої думки й оцінки (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.02.2019 13 лютого 2019 року Комітет міністрів Ради Європи ухвалив два важливих документи: 1. Декларація щодо фінансової стабільності якісної журналістики у цифрову еру. Документом рекомендовано запровадження таких регуляторних та політичних заходів (особливий податок, фінансова підтримка, благодійні програми тощо), що сприятимуть функціонуванню якісної журналістики, не обмежуючи при цьому редакційної незалежності ЗМІ. Необхідність ухвалення Декларації була зумовлена ситуацією, що склалася у Європі й пов'язана з тотальною цифровізацією медіа-сектору. Це явище поставило під загрозу діяльність традиційних моделей фінансування медіа і стало причиною зменшення кількості новин, робочих місць, погіршення умов праці журналістів тощо. Цифрове середовище надає нові можливості для вільного висловлення думок та їх різноманіття й одночасно створює ризики для маніпулювання, дезінформації та поширення мови ненависті. 2. Декларація стосовно маніпулятивних можливостей алгоритмічних процесів. Документом рекомендовано запровадження відповідних заходів для забезпечення правових гарантій проти незаконного втручання, а також передбачено захист прав користувачів і сприяння розвитку їх критичних навичок цифрової грамотності. Декларація охоплює проблематику політичної комунікації та виборчих процесів. Пріоритетним завданням є гарантування справедливості виборчих кампаній та рівного доступу до інформації належної якості, а також захист від маніпуляцій. Джерело - сайт Ради Європи: посилання 1, посилання 2 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.02.2019 23 лютого, у суботу, Радіо Промінь транслюватиме наживо національний відбір на Євробачення-2019. Вперше за всю історію радіо українські слухачі зможуть почути пісні претендентів! Ефір почнеться о 18:00, де за годину до початку нацвідбору ведучі Дмитро Захарченко і Олександра Франко разом з музичним продюсером Денисом Путінцевим будуть обговорювати тенденції цьогорічного нацвідбору та робитимуть прогнози щодо переможця. Вже о 19:00 розпочнеться трансляція наживо з Палацу культури КПІ, де проходитиме фінал національного відбору. Під час рекламних пауз у студії Радіо Промінь експерт оцінюватиме виступи виконавців, а журналістка Ольга Ковальська, яка буде за лаштунками сцени, у прямих включеннях розпитає фіналістів про їхні враження від конкурсу. "Для мене Нацвідбір - це завжди нові імена, цікаві артисти, неймовірне шоу і часом неочікувані результати. Радіо дає можливість закрити очі і кайфонути саме від пісні. Вухами і серцем зрозуміти, який артист дійсно своїм голосом подобається найбільше", - каже ведуча Радіо Промінь Олександра Франко. Також за трансляцією можна буде стежити на Facebook-сторінці завдяки сучасній visual-студії, яка з'явилася на Радіо Промінь на початку лютого (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 21.02.2019 Врахувавши звернення представників індустрії щодо окремих випадків ефірного наповнення, коли вимоги закону щодо мови пісень та ведення передач державною мовою не дають чіткого тлумачення, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до розробленої раніше Методології. Пропонується, зокрема, під час аналізу мовлення на радіостанціях словесно-музичні твори тривалістю понад 90 секунд, які можна ідентифікувати за назвою та виконавцем, скомпільовані в один структурний елемент програмного наповнення, зараховувати до обсягу пісень як окремі твори. Щодо телебачення внесено такі доповнення: а) мова всіх учасників передачі без ведучого є єдиним ідентифікатором для зарахування до квоти (винятки: особи, які випадково потрапили до передачі (масовка, учасники мітингів тощо)); б) у разі відсутності в передачі ведучих (дикторів), учасників передачі, закадрового тексту (голосу), мова передачі визначається за мовою візуального тексту (найменування, інше графічне оформлення передачі, в т.ч. титрів державною мовою) та зараховується до квоти передач, виконаних державною мовою. Не враховуються візуальні тексти, що є частиною інтер'єру, панорамних планів та інтершум; в) передачі, мову яких неможливо ідентифікувати за ознакою озвучення та візуального тексту, не зараховуються до загального обсягу передач для обчислення квоти державною мовою, незалежно від хронометражу такої передачі. З Методологічними роз'ясненнями можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.02.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернеться до ДП "Український державний центр радіочастот" стосовно розробки висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб цифрового телемовлення, а також щодо технічного переносу телеканалів з Автономної Республіки Крим до міста Чаплинки. Технічне перенесення семи телеканалів пропонується здійснити відповідно до звернення Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення з Красноперекопська у Чаплинку Херсонської області. Як пояснив член Національної ради Сергій Костинський, це пов'язано з тим, що нарешті розбудовано телевежу в Чаплинці, збільшено її висоту з 93 до 133 метрів. Відтепер вона може ефективно використовуватися для протидії і розповсюдження українського телерадіомовлення на Чаплинський і Каланчацький райони Херсонської області й Красноперекопський район тимчасово окупованого Криму. За словами Сергія Костинського, канали, які замовляє Національна рада, наразі використовуються окупаційною владою Криму, і вони переносяться на Чаплинку з тим, аби використовувалися українськими телекомпаніями. Також регулятор замовляє прорахунок нових частотних присвоєнь для здійснення цифрового місцевого мовлення у Кременчуці Полтавської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.02.2019 З огляду на зафіксовані ознаки порушення у мовленні ліцензіатів - ТОВ ТРК "Заказ", м. Бахмут (Артемівськ) Донецької обл. (логотип "Заказ"), і ТОВ "ТРК "Шансон", м. Київ (позивні "Радіо Шансон"), - Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення проведе позапланові перевірки діяльності обох мовників. Результати моніторингу мовлення телеканалу "Заказ" засвідчили, що 27 січня 2019 року, у День пам'яті жертв Голокосту, ліцензіат транслював передачі, не дотримуючись усіх вимог Правил мовлення у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Так, цього дня у проміжках часу з 07:23 до 07:33, з 08:19 до 08:27, з 08:59 до 09:25, з 10:45 до 10:52, з 11:33 до 11:39, з 12:27 до 12:34, з 13:28 до 13:38, з 14:14 до 14:20, з 15:31 до 15:39, з 16:18 до 16:26, з 17:22 до 17:30, з 18:08 до 18:16, з 18:44 до 19:03, з 19:39 до 19:49, з 20:48 до 21:18, з 21:39 до 21:45 на екрані мовника не демонструвалася палаюча свічка або відповідне стилізоване зображення. Також моніторингом мовлення за 7 лютого 2019 року в ефірі "Радіо Шансон" було зафіксовано ознаку порушення вимог частини п'ятої статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", оскільки частка ведення передач державною мовою в ефірі ліцензіата становила 57% добового обсягу ведення передач. Однак відповідно до чинного законодавства з 8 листопада 2018 року її частка має бути не меншою від 60% добового обсягу. Для з'ясування наявності відповідних порушень в діяльності ТОВ ТРК "Заказ" і ТОВ "ТРК "Шансон" Національна рада призначила цим компаніям позапланові перевірки (Джерело: Сайт Нацради).
  • 20.02.2019 Радіостанція "UA: Радіо Культура", що входить до структури Суспільного мовлення, нещодавно розпочала мовлення у місті Олександрія Кіровоградської області. Почути радіостанцію тут можна на частоті 105.7 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 20.02.2019 Другий день семінару для представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в областях 20 лютого відбувся у форматі круглого столу із працівниками апарату регулятора, під час якого обговорювалися актуальні для кожного з регіонів питання і були надані відповіді на них. Участь у семінарі взяли голова Національної ради Юрій Артеменко, відповідальний секретар Олександр Ільяшенко, члени Національної ради Валентин Коваль і Олег Черниш. Модерував захід член Національної ради Сергій Костинський. Розглядалися конкретні випадки, з якими у своїй роботі стикаються представники регулятора в областях і які потребують певних роз'яснень як юристів Національної ради, так і інших керівників структурних підрозділів центрального апарату. Значна кількість запитань стосувалася виборчого законодавства і висвітлення засобами масової інформації передвиборної кампанії. Так, ішлося про розміщення політичної реклами від імені кандидата рекламною агенцією і потребу отримувати від телерадіоорганізації підтвердження того, що цей матеріал профінансовано з виборчого фонду кандидата. Було зазначено, що Національна рада передусім може затребувати в мовника угоду на розміщення такої реклами, а також попросити надати відповідну інформацію і саму рекламну агенцію. При поширенні у випусках новин опитувань громадян на вулицях (vox-populi), де люди називають кандидатів, за яких мають намір голосувати, рекомендовано відстежити системність появи таких матеріалів і характер відповідей, які звучать. Чи не свідчать вони про певний маніпулятивний підбір голосів на користь когось із кандидатів. Представники озвучували і той факт, що часом телерадіоорганізації звертаються до представників Національної ради з проханням висловити думку про доцільність розміщення в їхніх ефірах того чи іншого матеріалу, пов'язаного із кандидатами на пост Президента. Регулятор розцінює такі запити як спробу перекласти відповідальність на його плечі. Ліцензіати повинні самостійно на основі законодавства оцінювати запропоновану продукцію. Завдання представників Національної ради в областях - фіксувати порушення і передавати відповідну інформацію до центрального апарату. Також обговорювалося питання поширення в ефірі одного із телеканалів матеріалів блогерів, де наявна активна антипропаганда щодо одного із кандидатів. Вирішено провести моніторинг цього мовника стосовно дотримання ним плюралізму думок. Під час зустрічі говорили і про проблеми з покриттям території цифровим сигналом мовлення. Начальник управління радіочастотного ресурсу та технічного контролю Тамара Мироненко повідомила, що Національна рада замовила в УДЦР прорахунок телевізійних каналів у 45 населених пунктах 17 областей для потреб місцевих мовників, які хочуть працювати у цифрі. Щойно висновки надійдуть до Національної ради, регулятор виставлятиме ці частоти на конкурс, запевнив Олександр Ільяшенко. Він також розповів, що для розширення покриття першого мультиплексу ТОВ "Зеонбуд" регулятор замовив ще прорахунок 44 ТВК. Деякі частоти нині вже передані на погодження до Генерального штабу ЗСУ. Ці передавачі, за словами Олександра Ільяшенка, очікується, мають почати працювати весною. Відповідальний секретар також наголосив, що для того, щоб було вирішено питання із забезпеченням цифровими частотами аналогових мовників, необхідно, аби вони зверталися за прорахунком частоти. Без цього неможливо врегулювати ситуацію. Юрій Артеменко зупинився на найактуальніших завданнях, які нині стоять перед Національною радою, серед яких виборчий процес, звичайно, найважливіший. Він докладно розповів про перебіг впровадження в Національній раді нового моніторингового центру. Оскільки для налаштування і навчання системи, наповнення її інформацією, а також для підготовки працівників необхідний певний час, на повну потужність він зможе запрацювати восени. Тоді проводити моніторинг ЗМІ під час парламентської виборчої кампанії буде набагато легше, оскільки автоматично опрацьовуватиметься і записуватиметься значно більший обсяг інформації. Головним завданням, яке зараз мають вирішити представники в областях, - наявність на їхніх робочих місцях надійного стабільного швидкісного інтернету, наголосив Валентин Коваль. Також під час семінару йшлося про проблемні аспекти діяльності провайдерів програмної послуги в окремих областях, особливості рекламного законодавства, поширення українських радіостанцій на прикордонних територіях, розвиток мовлення громад тощо. Дводенний семінар для представників Національної ради в областях організовано за сприяння Офісу Ради Європи в Україні. В основному він був присвячений ролі медіа-регуляторів у забезпеченні дотримання законодавства під час висвітлення ЗМІ виборчих кампаній. У перший день семінару учасники заслухали доповіді консультантів Ради Європи Расто Кужеля і Єлени Сурчулія. Також вітчизняні медіа-експерти Олександр Бурмагін, Діана Дуцик і Ольга Юркова розповіли про перші проміжні результати моніторингу ЗМІ під час виборчих перегонів, який проводять громадські організації. До участі в семінарі також долучилися представники НАЗК, Незалежної експертної ради, що створена Громадською радою при Національній раді, вітчизняні медіа-фахівці, юристи, представники міжнародної моніторингової місії ЕНЕМО (Джерело: Сайт Нацради).
  • 20.02.2019 У березні у Національній суспільній телерадіокомпанії України (НСТУ) оголосять наступний конкурс на посади менеджера Кіровоградської та продюсера Миколаївської філій Суспільного. У менеджерки Кіровоградської філії Олени Роміциної і продюсерки Миколаївської філії Суспільного Анастасії Тімановської 18 лютого закінчилися строкові трудові договори. Припинення співпраці відбулося згідно з умовами цього договору, без передчасного його розірвання. Олені Роміциній, якій не продовжили контракт, у НСТУ запропонували брати участь у наступному відкритому конкурсі на посаду менеджера філії. У НСТУ пояснили, що порівняно із іншими філіями, Кіровоградська дирекція у 2018 році не мала відчутного прогресу у частині адміністративно-господарського розвитку, а також були відсутні системні напрацювання у плані роботи менеджера на 2019 рік. "Рішення щодо непродовження контракту з менеджерами ухвалюється на основі звітів про роботу за період дії контрактів та планів менеджерів на наступний рік. Порівняно із іншими філіями, Кіровоградська дирекція у 2018 році не мала відчутного прогресу у частині адміністративно-господарського розвитку, а також були відсутні системні напрацювання у плані роботи менеджера на 2019 рік", - зазначила прес-служба Суспільного. Член правління Суспільного Микола Чернотицький сказав, що НСТУ цінує вклад кожного і дуже вдячна усім учасникам команди, які взяли участь у розбудові Суспільного мовлення у цей складний період. "Щодо заяви Олени Роміциної, то заступник виконавчого директора Михайло Шматов одразу під час інформування про закінчення терміну дії договору запросив пані Олену брати участь у наступному відкритому конкурсі на посаду менеджера філії. Також Михайло Шматов нагадав про можливість залишитися у команді Суспільного на іншій посаді. Наразі у філії є 18 відкритих вакансій", - зазначили у прес-службі НСТУ. За словами заступника виконавчого директора Михайла Шматова, конкурсний відбір відкритий для всіх. "За допомогою цього прозорого інструменту ми хочемо знайти найкращих кандидатів на керівні посади філій Суспільного. Наступний конкурс відбудеться уже в березі. Інші кадрові призначення вирішуються керівництвом філії, тож можна звернутися до т.в.о. менеджера або продюсера і дізнатися, на які вакантні посади можна претендувати", - додав він. Одна з причин, чому не продовжили контракт із продюсеркою Миколаївської філії Суспільного АнастасієюТімановською, це те, що регіональному телеканалу так і не вдалось запустити проект "Виборчий округ". Висновок щодо непродовження контракту з продюсерів приймається на основі коментарів кураторів напрямків і програмної служби, пояснили у НСТУ. "Робота продюсера поєднує в собі три важливих компоненти: розуміння контенту, розуміння процесів виробництва та безпосереднє управління творчими працівниками, Анастасія Тімановська проявила себе як креативна режисерка, але в процесі роботи виникало багато спірних ситуацій щодо змісту контенту, є проблеми із залученням нових кадрів. Частково через це філії так і не вдалось запустити проект "Виборчий округ". Зважаючи на виклики цього року і на те, що до змісту наших програм зараз прикута увага багатьох стейкходерів, ми запропонували Анастасії звузити свої обов'язки до одного окремого проекту",- сказала генпродюсерка регіонального мовлення Марія Фрей. Нагадаємо, з 19 лютого Олена Роміцина припинила працювати менеджеркою Кропивницької (Кіровоградської) філії Національної суспільної телерадіокомпанії України, також Анастасія Тімановська завершила роботу на посаді продюсерки Миколаївської філії Суспільного мовлення. Правління НСТУ призначило т.в.о. менеджера Кіровогорадської філії і т.в.о. продюсера Миколаївської філії Суспільного. Олена Роміцина сказала сайту "Детектор медіа", що 30 січня їй зателефонував заступник виконавчого директора НСТУ Михайло Шматов і сказав, що закінчилася строкова угода. "Пояснень реально підтверджених фактами якихось порушень не було", - сказала вона. 19 лютого 2018 року правління Національної суспільної телерадіокомпанії України провело повторний конкурс на позиції менеджерів і продюсерів філій Суспільного. Тоді до команди НСТУ приєдналися 7 менеджерів та 6 продюсерів із-поміж 111 кандидатів, серед них були Олена Роміцина та Анастасія Тімановська. З ними підписали контракт на рік з умовою продовження (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 20.02.2019 Головній диригентці академічного хору імені П. Майбороди Майбороди "Українського радіо" Юлії Ткач присуджено премію ім. Лисенка. 18 лютого 2019 року в Міністерстві культури України відбулося засідання Комітету з присудження премії імені М. В. Лисенка. За результатами таємного голосування премію імені М. В. Лисенка у 2019 році присуджено за видатні досягнення у професійному виконавському мистецтвіхудожньому керівнику і головному диригенту академічного хору імені П. Майбороди Ткач Юлії Сергіївні за концертні програми та авторські проекти останніх років. Про це йдеться на сайті Міністерства культури. Нагадаємо, Комітет із Національної премії імені Тараса Шевченка назвав лауреатів 2019 року. Художній керівник та головний диригент заслуженого академічного симфонічного оркестру "Українського радіо" Володимир Шейко здобув перемогу в номінації "Музичне мистецтво" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 20.02.2019 "Українське радіо" шукає редактора новинної стрічки сайту та графічного дизайнера. Резюме разом із мотиваційним листом надсилайти потрібно до 24 лютого включно. Про це йдеться на фейсбук-сторінці "Українського радіо". Вимоги до кандидата/ки редактора новинної стрічки сайту: 1. Досвід роботи в новинах, на новинному сайті чи в інформагентстві, 2. Вміння писати чітко, швидко і грамотно, 3. Вміння вловлювати суть інформації та генерувати цікаві заголовки, 4. Вміння знаходити спільну мову з творчими працівниками радіо, 5. Вільне володіння українською мовою, 6. Здатність відрізняти головні новини від другорядних, 7. Знання англійської або інших іноземних мов буде перевагою, 8. Навички роботи з мультимедійним контентом (фото, відео), 9. Навички роботи в таких програмах як Fotoshop, GIMP, Illustrator, 10. Розуміння радіоспецифіки, 11. Пошук новин і робота з джерелами, 12. Розділяти цінності Суспільного мовлення. Обов'язки: 1. Моніторинг новинних сайтів, соцмереж, та інших джерел інформації, 2. Оперативне написання новин, 3. Створення власних новин (отримання коментарів по телефону), 4. Взаємодія з SMM-менеджером, 5. Переклад новин з оригінальних джерел, 6. Якісний рерайт та опрацювання повідомлень державних органів. Умови роботи: 1. Робота на повну ставку в офісі, 2. Готовність працювати за гнучким графіком, 3. Зарплата за результатами співбесіди, 4. Офіс у центрі на Хрещатику, 5. Можливості для саморозвитку і навчання. Обов'язки дизайнера/ки: 1. Створення графічного дизайну маркетингових/брендингових матеріалів; 2. Виготовлення інфографік; 3. Виготовлення графічної продукції для веб-сайту та соціальних мереж; 4. Оформлення аналітичних матеріалів; 5. Виготовлення іншої графічної продукції в рамках комунікаційної стратегії Українського радіо. Вимоги: 1. Професійний досвід у сфері графічного дизайну не менше 2 років; 2. Вища освіта; 3. Відмінне знання Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe inDesign; 4. Креативність та творчий підхід до створення дизайну; 5. Професійні навички роботи з графічними редакторами; 6. Уміння візуалізувати складні теми, цифри та великий обсяг інформації; 7. Знання основ композиції, типографіки, кольорів; 8. Знання тенденцій сучасного дизайну; 9. Грамотність, уважність; 10. Вміння працювати оперативно. Умови: 1. Офіційне працевлаштування, 2. Готовність працювати за гнучким графіком, 3. Зарплата за результатами співбесіди, 4. Офіс у центрі на Хрещатику, 5. Можливості для саморозвитку і навчання, 6. Випробувальний термін - 2 місяці. "Надсилайте свої резюме та короткий мотиваційний лист на електронну адресу з темою "Вакансія. Редактор новинної стрічки" або "Вакансія. Графічний дизайнер" до 24 лютого включно", - зазначають на "Українському радіо" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 20.02.2019 20 лютого в Будинку звукозапису Українському радіо відбудеться мистецький проект "Шлях до Свободи", присвячений Дню пам'яті Героїв Небесної сотні. Цей проект створено за мотивами книжки Оксани Забужко "Літопис самовидців: дев'ять місяців українського спротиву", що розповідає про Революцію Гідності. Мистецький проект можна буде почути наживо на Радіо Культурі о 19:00 і побачити телеверсію на телеканалах Суспільного мовлення UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА о 21:20. Для дійства на сцені зберуться корифеї мистецтва, яким небайдужа боротьба за свободу нашого народу. Сестри Тельнюк - Галина й Леся в п'яту річницю протистояння співатимуть пісні Майдану та про Майдан. "Ця програма для нас усіх є певним екзаменом і перевіркою на нашу власну свободу й внутрішню відвагу. Тому що слухаючи історії цих людей, які стояли там на Майдані, пости простих людей, опубліковані в соцмережах у той день, у ту хвилину, тієї миті, кожен із нас прирівнює своє життя до їхнього. Що ми зробили за цих п`ять років? Як ми змінилися?" - поділилася Леся Тельнюк. Галина Тельнюк вважає цей проект одним із найважливіших для них: "Цей мистецький проект - шлях до свободи кожного з нас. Тим паче учасників проекту: ми йшли до нього довго, від початку Революції Гідності до сьогоднішніх днів. Ми змінювалися, не зраджували собі й закликаємо всіх пам'ятати, що свобода є в кожному з нас. Такі мистецькі акції допомагають нам це робити, вони повертають наше людське обличчя, нашу силу й гідність. Для нас це один із найважливіших проектів". Спогади учасників Майдану читатимуть зі сцени актор Назар Стригун і народний артист України, міністр культури України у 2014 році, учасник Майдану Євген Нищук. "Змінилася країна, змінилося ставлення людей: індивідуальна відповідальність кожного за те, що відбувається навколо нього. Це дуже суттєві речі. Це фундамент кожної людини, яка не живе поняттями радянської масштабної системи. Ця барикада, яку ми обстоювали на території свободи, вона породила нову якість розвитку України. Ми змінили країну, а точніше - герої, які загинули. Більшість із них я особисто знав. І потім, після трагічних подій, аналізуючи, я розумію: очевидно, це була їхня місія самопожертви заради гідності, свободи. Заради того, щоб стерти стереотип, повішений на українців, що вони надто обережні й незалежність України легко далася в 1991-му. Усе, ми пролили достатньо крові й на Майдані, і на Сході України. Для мене це дуже важливий і рідний проект. Усі спогади, які я тут читаю, фактично це й мої спогади. Вони абсолютно збігаються з моїми відчуттями та моїми спогадами. Отже, ми всі були переживали однакові емоції й думки. І це не можна зраджувати. Не можна дозволяти, щоб ці події хтось зневілював, в ім'я пам'яті наших героїв. Якість Майдану 2013-2014 років була в тому, що ми стояли не за політиків. Ми стояли і герої гинули за нову країну: гідну, без принижень, де людина ставиться понад усе", - ділиться враженнями про мистецьку акцію Євген Нищук. Музичний супровід вечора - Академічний хор імені Платона Майбороди, Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського радіо на чолі з диригентом Володимиром Шейком, відомий кримськотатарський скрипаль із Канади Ескендер Бекмамбетов. Мистецький проект проходитиме в жанрі реквієм, де оплескам немає місця (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 19.02.2019 Завтра, о 10:00, слухайте на хвилі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) спецефір із Андрієм Давидовим, присвячений Дню Героїв Небесної Сотні. До студії станції прийде представник Національного музею Революції Гідності Северин Наливайко. Мова піде про розвиток музею та про створення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні в Києві. Вмикайте Армія FM. Згадаємо історію нашої боротьби (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 19.02.2019 Комітет із Національної премії імені Тараса Шевченка назвав лауреатів 2019 року. Художній керівник та головний диригент заслуженого академічного симфонічного оркестру "Українського радіо" Володимир Шейко здобув перемогу в номінації "Музичне мистецтво". Про це у фейсбуку повідомив член комітету Ростислав Семків. Разом із Володимиром Шейком лауреатами стали журналіст, мистецтвознавець, політолог, колишній дисидент Богдан Горинь та українська письменниця Оксана Забужко у номінації "Публіцистика, журналістика", заслужений діяч мистецтв України Василь Чебаник, номінації "Кіномистецтво" - український режисер ("Українські шерифи", Dixie Land, "Вулкан"), арт-директор Docudays UA Роман Бондарчук, "Театральне мистецтво" - народний артист України Ростислав Держипільський у номінації "Візуальне мистецтво". У номінації "Музичне мистецтво" до третього (фінального) туру конкурсу були допущені: Вацек Олександр Олександрович (диригент), Громов Євген Володимирович (піаніст), Компаніченко Тарас Вікторович (виконавець), Шейко Володимир Олександрович (диригент). Володимир Шейко був серед претендентів на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2018 року. Тоді його висунула "Центральна дирекція "Українське радіо" зп концертні програми 2012-2017 років, цикл аудіозаписів творів українських композиторів до Фонду Українського радіо. Як писав сайт "Детектор медіа", симфонічний оркестр Українського радіо під керівництвом Володимира Шейка гастролює в 14 країнах світу. В інтерв'ю "Детектору медіа" диригент сказав, що Симфонічний оркестр Українського радіо піднімає рейтинги як суспільного, так і України загалом (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 19.02.2019 З 19 лютого Олена Роміцина припинила працювати менеджеркою Кропивницької (Кіровоградської) філії Національної суспільної телерадіокомпанії України, також Анастасія Тімановська завершила роботу на посаді продюсерки Миколаївської філії Суспільного мовлення. Правління Національної суспільної телерадіокомпанії України прийняло рішення покласти з 19 лютого 2019 року тимчасове виконання обов'язків менеджера Ківогорадської філії Костянтина Карпова. Про кадрові зміни йдеться у протоколі засідання правління НСТУ, опублікованого на сайті "UA: Суспільне мовлення". "З 19 лютого 2019 року тимчасове виконання обов'язків менеджера (філії) філії публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Кіровоградська регіональна дирекція" на Карпова Костянтина Борисовича, головного інженера відділу технічного забезпечення мовлення зазначеної філії", - йдеться у протоколі. Замість Анастасії Тімановської тимчасово виконувати обов'язки продюсера буде Тетяна Мілякіна. "…Покласти з 19 лютого 2019 року тимчасове виконання обов'язків продюсера (філії) філії публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" "Миколаївська регіональна дирекція" на Мілякіну Тетяну Миколаївну, продюсера (лінійного) творчого об'єднання телерадіопрограм зазначеної філії", - вирішили члени правління НСТУ. Станом на 19 лютого на сайтах телеканалів вказані продюсерка і менеджерка, яким уже знайшли заміну. Олена Роміцина сказала сайту "Детектор медіа", що 30 січня їй зателефонував заступник виконавчого директора НСТУ Михайло Шматов і сказав, що закінчилася строкова угода. "Пояснень реально підтверджених фактами якихось порушень не було", - сказала вона. За словами Олени Роміциною, вона має 24,5 роки досвіду роботи на усіх посадах телерадіокомпанії, проте їй не запропонували залишитися у філії на якійсь із посад (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 19.02.2019 Державне підприємство "Український державний центр радіочастот" має здійснити прорахунок радіочастот для Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 1 млн 112 тис. 900 грн. Закупівля проводилась у лютому через систему Prozorro. УДЦР має надати регулятору до кінця 2019 року послуги з розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення. А саме мова йде про підбір частот з урахуванням телевізійного мовлення, багатоканального наземного телерадіомовлення, звукового мовлення; погодження частотних присвоєнь і в разі необхідності їх міжнародну координацію, а також подачу документів на реєстрацію в Міжнародному союзі електрозв'язку. Згідно з календарним планом, у першому кварталі Нацрада заплатить 329,4 тис. грн., у другому - 425,4 тис. грн., у третьому - 258,1 тис. грн., у четвертому - 100 тис. грн. Ціна послуг визначена з тарифів УДЦР. Згідно з тарифами, прорахунок однієї частоти в УДЦР коштує від 540 до 4000 грн (без міжнародної координації). Нагадаємо, останнє замовлення частот в УДЦР Нацрада зробила на засіданні 7 лютого. Нацрада замовила прорахунок FM-частот у Кам'янському Дніпропетровської області, Чуднові Житомирської області, Білолуцьку Луганської області, Зориновому Одеської області та Новій Каховці Херсонської області. Крім цього Нацрада замовила прорахунок цифрових телеканалів для місцевого мовлення в 6 населених пунктах Дніпропетровської, Житомирської, Херсонської, Черкаської областей і для тимчасового мовлення у Світлодарську Донецької області. Також Нацрада запитала в УДЦР про збільшення потужності передавачів до 1 кВт на частотах 92.4 МГц у Львові, 96.2 МГц у Полтаві, 104.1 і 106.9 МГц у Шостці Сумської області, 106.8 МГц у Тернополі і 102.1 МГц в Умані Черкаської області (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 19.02.2019 19 лютого розпочався дводенний семінар для представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в областях. Він присвячений ролі медіа-регуляторів у забезпеченні дотримання законодавства під час висвітлення ЗМІ виборчих кампаній. Захід організовано за сприяння Офісу Ради Європи в Україні. До участі в семінарі також долучилися представники НАЗК, Незалежної експертної ради, що створена Громадською радою при Національній раді, громадськість, вітчизняні медіа-фахівці, юристи, іноземні експерти Ради Європи, представники міжнародної моніторингової місії ЕНЕМО. Мортен Енберг, голова Офісу Ради Європи в Україні, нагадав, що ця організація, яка охоплює 47 країн-членів, напрацювала стандарти, що стосуються висвітлення медіа виборчих кампаній. Тут передусім ідеться про невтручання, незалежність медіа і дотримання професійних етичних стандартів журналістами. Тому Рада Європи підтримує прагнення Національної ради та інших сторін, коли заходить мова про вільні вибори і належне висвітлення виборчих перегонів. Крім того, Рада Європи активно залучена до вироблення рішень щодо нових викликів, які постають перед медіа у цифрову епоху. Попри те, що під час семінару багато буде сказано про європейський досвід щодо регулювання ЗМІ при висвітленні ними виборчих процесів, за словами Мортена Енберга, Україна має багато практик, які можна представити і для європейських країн. Адже її досвід багато в чому є повчальнішим за досвід країн-членів Ради Європи. Він також сказав про те, що одним із пріоритетних напрямів підтримки Радою Європи національного медіа-регулятора є організація і підтримка незалежного моніторингу медіа, який виконується коаліцією громадських організацій. Нині вже готовий проміжний звіт за результатами перших трьох тижнів моніторингу. Таким чином, Національна рада може спиратися і на ті факти, які вже зафіксовані. Перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк подякувала Раді Європи за підтримку не лише регулятора як партнера, а й усієї України на її шляху до демократії. Тема виборів особливо важлива цього року, який доведеться прожити у жорстких умовах. "На жаль, ми ведемо співпрацю в умовах ще старого законодавства, яке нам потрібно буде всім змінювати спільними нашими зусиллями. Переконувати, підтримувати ці зміни, показувати їхню необхідність і головне - їхню користь для суспільства, яке повинно отримати всі можливості зробити свій електоральний вибір відкрито, прозоро, не будучи заведеним на манівці", - сказала вона. Крім того, особливо глибокого вивчення вимагає той факт, що гібридна війна набуває все більш вигадливіших форм і треба думати, як цьому протистояти. Перша частина семінару була присвячена представленню українського досвіду з нагляду за висвітленням у засобах масової інформації передвиборної кампанії. Зокрема, йшлося про роль інструменту моніторингу для регулятора і громадських організацій. Олександр Бурмагін, юрист ГО "Платформа прав людини", запропонував свій погляд на питання, чи є в регулятора можливість хоч якось реагувати на ті моменти у виборчих кампаніях, що прямо не прописані в законодавстві. Він також розповів про помічене під час проведеного громадськістю моніторингу порушення статті 56-6 Закону України "Про вибори Президента України", яке є типовим фактично для всіх телеканалів. Коли під час різноманітних ток-шоу відбувається опитування аудиторії, що присутня в студії, канали забувають зазначати, що відповідь на певне поставлене запитання є думкою лише цієї аудиторії і аж ніяк не репрезентативним опитуванням усіх громадян України. Виконавча директорка ГО "Український інститут медіа та комунікацій" Діана Дуцик представила перші результати моніторингу, який проводили громадські організації (ГО "Платформа прав людини", Комісія з журналістської етики, ГО "Український інститут медіа та комунікацій", "StopFake") у період із 14 січня по 3 лютого цього року. Аналізувалися випуски новин у прайм-тайм і передачі ток-шоу. Також у полі зору фахівців моніторингу були й деякі онлайн-видання, відстежуватимуться і FB-сторінки лідерів серед кандидатів на пост Президента, лідерів думок і медіа. За словами Ольги Юркової, співзасновниці "StopFake", досліджується і поява у ЗМІ наративів, які асоціюються з російською пропагандою. Консультантка Ради Європи Єлена Сурчулія у своїй доповіді говорила про становлення виборчого законодавства у Європі в історичному зрізі. Вона зупинилася на питаннях оприлюднення соціологічної інформації, політичної реклами як форми політичної агітації, висвітлення виборчих процесів у передачах інших жанрів та форматів, відмінних від інформаційних передач тощо. Завтра семінар буде продовжено. Розглядатимуться конкретні питання нагляду за дотриманням законодавчих вимог загальнонаціональними мовниками, а також аспекти моніторингу мовлення місцевих і регіональних телерадіоорганізацій (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.02.2019 20 лютого до Дня пам'яті Героїв Небесної сотні три канали Українського радіо підготували тематичні програми. Перший канал Українського радіо. У найтрагічніший день за кількамісячну історію Майдану Українське радіо присвятить цим подіям кілька програм. Побиті "Беркутом" батько та син стали одним із символів Майдану, а фотографія з їхнім зображенням облетіла весь світ. Микола Кузнєцов - той самий батько, провідний науковий співробітник Інституту кібернетики імені Глушкова, член-кореспондент НАН України, доктор технічних наук та учасник Революції Гідності стане гостем програми "Сьогодні.Вдень" о 13:15 (а також телеверсії "РадіоДень" на Суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ), де згадає події 18-20 лютого. О 17:00 відбудеться трансляція наживо спеціального засідання Генасамблеї ООН, де Президент України Петро Порошенко робитиме доповідь про окуповані території України. Спеціальне засідання заплановане в межах нового пункту порядку денного Генасамблеї, який провела Україна у вересні минулого року. Також планується вихід повної версії програми "Персона ґрата" за участі начальника управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергія Горбатюка, коротку версію якої можна було послухати 18 лютого о 18:35. Радіо Промінь. У цей день на Радіо Промінь будуть розповідати, згадувати, а також запрошувати людей, які творили Майдан. В ефірі звучатимуть історії людей, яких змінив Майдан і які тепер змінюють наше суспільство. "Для нас, як для музично-молодіжної радіостанції, сфера музики під час цих подій - особлива. Музика була на той час і своєрідним каталізатором, і опорою для тих, хто стояв на Майдані. Радіо Промінь розповідав про події Революції Гідності мало не з перших днів. Хрещатик, 26 зовсім поруч з Інститутською та Грушевського. Ми не могли й не хотіли бути осторонь. Журналісти були на барикадах після ефірів. Музиканти та активісти були в нас в ефірі, залишаючи барикади й повертаючись туди знов. Музика давала силу, віру й була нашим емоційним дзеркалом", - зазначила креативна продюсерка Радіо Промінь Вікторія Польченко. Так, о 8:05 у межах програми "Ранок ПРО" ведучі Ольга Бабчук і Ярина Скуратівська проведуть трьохгодинний спецпроект "Історії людей, які змінюють історію". До спецпроекту долучаться: відома піаністка Антуанетта Міщенко; трубач Костянтин Олійник, який щоранку грав на своїй трубі на Майдані; піаноекстреміст Богдан Дніпров, який нині перебуває на Сході України. Згадають людей, для яких події Майдану змінили їхню подальшу діяльність, а також медиків Майдану разом із львівською волонтеркою, дитячою хірургинею Уляною Білоус. Також співзасновниця "Євромайдан SOS", голова правління громадянських свобод Олександра Матвійчук завітає до студії, щоб поділитися своєю історією змін. Радіо Культура. О 08:10 у програмі "Культура.LIVE" художниця Вікторія Романчук розкаже про власне сприйняття Майдану й втілення його в проекті "Сторожа". О 9:10 американський режисер з українським корінням Дем'ян Колодій розповість про свій фільм "Воля або смерть", мета якого показати події того часу за кордоном. О 10:10 у програмі "Імператив" ведуча Наталія Грабченко запросить до себе в студію драматургиню Наталію Ворожбит і режисера Андрія Мая, які розкажуть про історію створення вистави театру імені Івана Франка "Щоденники Майдану". Радіоверсію вистави "Щоденники Майдану" (редакторка Світлана Гудзь-Войтенко) слухачі зможуть почути в ефірі Радіо Культури вже о 21:00. О 11:05 у програмі "Тільки музика" прозвучать твори українських композиторів, більшість яких присвячені подіям лютого 2014, у виконанні заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо. Диригент - Володимир Шейко. О 12:05 у програмі "Без письменника" ведуча Олена Гусейнова говоритиме про усну історію Майдану, про те, як наша найтравматичніша пам'ять долає спокусу витіснення й стає друкованими книжками. Про книжки, які вийдуть друком до п'ятої річниці розстрілів на Майдані, розповідатиме кураторка видавничих проектів Музею Революції Гідності Ольга Сало. О 18:00 у програмі "Ліра" ведуча Світлана Артеменко обговорить і прослухає з гостем студії композитором Віктором Степурком музичні твори, які відтворюють трагічні події Майдану, та залучить до розмови композиторку Ганну Гаврилець, яка писала музику під час Майдану. О 19:00 відбудеться пряма трансляція концерту з Будинку звукозапису "Шлях до Свободи" за участі симфонічного оркестру із хоровою капелою Українського радіо спільно із сестрами Галиною та Лесею Тельнюк. Також упродовж дня слухачі зможуть почути спеціально підготовлену програму "Поезія на Культурі" до Дня пам'яті Героїв Небесної сотні. Оксана Забужко спеціально для цього проекту Радіо Культури прочитала свій легендарний вірш-передчуття з книжки "Диригент останньої свічки", яка вийшла в 1990 році. Кіноакторка Юлія Чепурко прочитала вірші, написані в дні розстрілів. Це тексти Юлії Мусаковської, Мар'яни Савки та Катерини Калитко. Ія Ківа спеціально для цього проекту зробила автопереклад власного російськомовного вірша, написаного 20 лютого 2014 року. Також на слухачів чекає поезія Юрія Андруховича, Сергія Жадана та Дмитра Лазуткіна. Продюсерка Радіо Культури Ірина Славінська поділилася власною думкою про висвітлення подій Майдану: "Культура є універсальним інструментом діалогу - і діалогу із собою також. 20 лютого цей діалог ми допоможемо вести за допомогою музики, поезії, театру, живопису, що постали у вирі Революції Гідності. До Євромайдану з першого дня долучилося чимало мисткинь і митців, а мистецтво одразу стало потужним інструментом спротиву. Саме тому 20 лютого на Радіо Культурі ми пропонуємо програму, що дасть змогу провести цей день у роздумах, аби згадати, помріяти, зворушитися та випростатися" (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 18.02.2019 Радіостанція "ТІМ" вже веде мовлення в місті Прилуки Чернігівської області. Трансляції здійснюються на частоті 95.7 МГц. Мовлення станції розпочалося 16-го лютого поточного року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 18.02.2019 НСТУ спростувало повідомлення про радіаційну небезпеку на Тернопільщині, передане по "UA:Українське радіо Тернопіль". Як повідомила Тернопільська обласна державна адміністрація, стався збій програмного забезпечення системи оповіщення, що й спричинив запуск в ефір недостовірної інформації. 17 лютого 2019 року о 9:30 ранку на хвилях (87.7 FM) пролунало повідомлення про радіаційну небезпеку в регіоні, що не відповідає дійсності. Про це повідомив офіційний сайт ПАТ "НСТУ". "Екстрене оповіщення населення про надзвичайні ситуації у Тернопільській області здійснює Управління з питань цивільного захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації шляхом переривання сигналу Суспільного радіо та трансляції власної інформації. "UA: Українське радіо Тернопіль" автоматично ретранслює повідомлення Управління, тож не має впливу на зміст інформації чи час його появи в ефірі. Як повідомила Тернопільська обласна державна адміністрація, сьогодні стався збій програмного забезпечення системи оповіщення, що й спричинив запуск в ефір недостовірної інформації", - йдеться у повідомленні Суспільного. За інформацією НСТУ, обласна державна адміністрація поширила офіційне спростування, зазначивши, що радіаційна ситуація в області - у нормі, на АЕС Хмельницької та Рівненської областей - без надзвичайних подій. Голова Тернопільської ОДА Степан Барна повідомив, що щодо причин збою програмного забезпечення Управління з питань цивільного захисту населення, включно з теоретичною можливістю зовнішнього втручання у роботу апаратури, буде проведено службове розслідування. Команда Суспільного мовника Тернопільщини оперативно надала представникам Управління доступ до ефіру для спростування неправдивої інформації та висловлює повну готовність і надалі допомагати представникам влади у поширенні правдивої інформації про радіаційну ситуацію в регіоні (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 15.02.2019 З метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), Указом Президента України від 11.02.2015 № 69 20 лютого визначено Днем Героїв Небесної Сотні. Для віддання належної шани громадянському подвигу, вшанування патріотизму і мужності людей, які виступили на захист демократичних цінностей, відстояли національні інтереси і європейський вибір нашої держави, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення рекомендує телерадіоорганізаціям при плануванні програм і передач на цей день керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.02.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 14 лютого призначила позапланові перевірки двом компаніям - ПП "Телекомпанія "РАІ", м. Бурштин Івано-Франківської обл. (позивні "РАІ") і ТОВ "ІНФО24", м. Київ (логотип "ТВі") - у зв'язку із зафіксованими ознаками порушень умов ліцензій та чинного законодавства. Регулятор 29 листопада 2018 року своїм рішення оголосив попередження радіокомпанії "РАІ" через недотримання вимог частини сьомої статті 27 і частини восьмої статті 28 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Тоді його було зобов'язано упродовж місяця привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства. Для перевірки виконання цих умов 15 січня було проведено моніторинг ефіру місцевого радіомовника, який зафіксував недотримання умов ліцензії в частині програмної концепції мовлення, оскільки зменшено частку програм власного виробництва. Також не виконано конкурсну вимогу щодо програмної концепції - в загальному обсязі власного мовлення інформаційні передачі місцевої тематики мають становити не менше як 15%, фактично - місцева тематика в інформаційних передачах не транслювалася. Таким чином, результати моніторингу засвідчили неусунення порушень у повному обсязі. Позапланову перевірку супутниковому телеканалу "ТВі" призначено, оскільки моніторингом, здійсненим 28 - 29 січня, зафіксовано, що ліцензіат не веде мовлення. Це є ознакою порушення вимог частини сьомої статті 27 і пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Після проведення перевірок регуляторний орган ухвалить відповідні рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.02.2019 14 лютого Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення внесла деякі зміни до рішень, які регламентують тимчасове мовлення телерадіокомпаній, а також видала дозволи на тимчасове мовлення ТОВ "ТРК Клас", м. Київ, і ПАТ "НСТУ". Зміни стосувалися ТОВ "Агентство "Кримські Новини", м. Київ ("Радіо Хаят"), яке тепер мовитиме на частоті 102.6 МГц у с. Чонгарі Херсонської області. Частоту 96.4 МГц у смт Чаплинці використовуватиме ТОВ "ТРК Клас", м. Київ ("Перець FM", "Стильное"). Програми ПАТ "НСТУ" (телеканал "UА:ПЕРШИЙ") виходитимуть в ефір на 22 ТВК у смт Каланчаку, 27 ТВК у смт Лазурному і 10 ТВК у м. Скадовську Херсонської області. "UA:ХЕРСОН" вестиме мовлення на 30 ТВК у смт Новотроїцькому та на 41 ТВК у смт Каланчаку Херсонської області. Термін дозволів на тимчасове мовлення - 1 рік із дати ухвалення рішення регулятором (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.02.2019 13 лютого, до Всесвітнього дня радіо, Українське радіо підготувало тематичні програми. Цього року темою святкування є мир і толерантність. Перший канал Українського радіо. О 8:33 у програмі "Сьогодні.Зранку" можна буде почути про історію Всесвітнього дня радіо та значення радіомовлення для сучасності. О 19:10 у програмі "Персона ґрата" ведуча Світлана Мялик говоритиме про роль і місце Українського радіо в системі Всесвітнього радіомовлення. Гостя студії, головна редакторка головної редакцій програм іноземними мовами Жанна Міщерська поділиться досвідом роботи румунською, російською, німецькою та англійською мовами про події в Україні. Колишній керівник художнього фонду, а нині ведучий Радіо Культури Микола Амосов розкаже про виняткові спільні радійні проекти Українського радіо та Європейської мовної спілки. Радник генерального продюсера Українського радіо Анатолій Табаченко говоритиме про історію Українського радіо й перехід від державної структури до Суспільного, а також сучасні виклики та перспективи радіомовлення. У слухачів буде можливість послухати унікальні музичні записи художнього фонду Українського радіо й уривки з програм редакції іномовлення. Радіо Промінь. О 8:15 програму "Ранок PRO" можна буде почути не тільки на радіо, але й побачити у ефірі Суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА. Ведучі Павло Павлюковський і Ярина Скуратівська стануть учасниками телефіру і розкажуть про роботу і місію Радіо Промінь. Також ведучі розкажуть про забобони радійних ведучих.. Радіо Культура. О 8:10 у програмі "Культура.LIVE" ведучі Денис Денисенко і Людмила Ляхевич говоритимуть із редакторкою музичної редакції Радіо Культури Наталією Попудрібко про співпрацю з Європейською мовною спілкою та спільні проекти, а також про концепцію цьогорічного святкування. О 10:12 у програмі "Майстерня" ведуча Наталія Грабченко запросить у студію ветерана Українського радіо, актора театру імені Лесі Українки Олега Комарова. Співведучий програми "Від суботи до суботи" на прикладі власного кар'єрного шляху розкаже про історію Українського радіо та його роль у радянські часи. О 13:00 у програмі "Музична сієста" ведуча Ірина Пашинська обговорить разом зі своєю гостею, керівницею дитячого хору Українського радіо Галиною Трофімовою тему миру в межах Всесвітнього дня радіо. Також в ефірі пролунає твір "Мова" у виконанні колективу. О 14:00 у програмі "Єврорадіо" звучатиме добірка музики з радіо Болгарії, Німеччини, Великої Британії, Естонії, Швейцарії та Чехії. О 21:00 у програмі "Радіотеатр" звучатимуть фрагменти вистави "Вісім історій про Юру Зойфера" Харківського театру "Арабески" за поезією Сергія Жадана. Також протягом дня можна буде почути тематичну програму "Поезія на Радіо Культура", у якій вірші Василя Стуса, Івана Драча, Дмитра Лазуткіна, Мар'яни Савки, Оксани Забужко та інших начитали провідні ведучі Українського радіо (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 12.02.2019 Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Зураб Аласанія виконуватиме свої обов'язки до закінчення президентських виборів. Таке рішення прийняла наглядова рада НСТУ на засіданні 12 лютого. Пропозицію висунула член НР Тетяна Лебедєва, яка до 8 лютого була головою наглядової ради. За неї голосували двічі, перший раз пропозицію підтримали 8 членів НР. Другий раз пропозицію Тетяни Лебедєвої висунув Віктор Таран. За неї проголосували: 11 членів наглядової ради - "за", 3 членів - "проти" (В'ячеслав Козак, Євген Глібовицький, Олександр Павліченко), 1 - утрималася (Дар'я Карякіна). Згідно з рішенням наглядової ради НСТУ щодо розірвання контракту від 31 січня 2019 року, Зураб Аласанія мав би піти з посади очільника Суспільного через 2 тижні, тобто 19 лютого. Згідно з новим рішенням наглядової ради від 12 лютого, контракт із головою правління НСТУ Зурабом Аласанією буде припинено 6 травня 2019 року. "По нашому положенню ми маємо тільки одну дату, від якої відштовхувалися - це мінімум 2 тижні. Максимум не встановлений. Нам і компанії юристи пояснили, що ми можемо встановити наступну дату розірвання контракту. Я не думаю, що тут є порушення положення. Якщо суд прийме інше рішення, ми зберемося позачергово чи на черговому засіданні та його розглянемо", - сказала заступник голови наглядової ради НСТУ Світлана Остапа, яка вела засідання 12 лютого. Загалом, було 3 пропозиції: скасувати рішення НР від 31 січня 2019 року від Євгена Глібовицького, припинити дію контракту після закінчення президентських виборів 6 травня від Тетяни Лебедєвої та припинити дію контракту після парламентських виборів 1 листопада. Як писав "Детектор медіа", Євген Глібовицький подав до суду на рішення наглядової ради від 31 січня про дострокове розірвання контракту з головою правління Суспільного Зураба Аласанії. Він вважає, що наглядова рада НСТУ має скасувати своє рішення про дострокове припинення контракту з Зурабом Аласанією. На засіданні були присутні 16, пізніше 15 членів наглядової ради НСТУ, голова правління НСТУ Зураб Аласанія, члени правління НСТУ, продюсери, донори та журналісти. Також відбувалася онлайн-трансляція у фейсбуку на сторінці "UA: Суспільне мовлення". Нагадаємо, 31 січня наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України прийняла рішення про дострокове припинення контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією. Згідно з цим рішенням, Зураб Аласанія має працювати ще 2 тижні, а тоді наглядова рада НСТУ призначить тимчасово виконуючого обов'язки. 31 січня на засіданні було запропоновано, що т.в.о. голови правління НСТУ має стати член правління НСТУ Микола Чернотицький. Він сказав, що не бачить себе очільником Суспільного. Член наглядової ради НСТУ Євген Глібовицький вважає, що результати голосування щодо розірвання контракту з головою правління Суспільного Зурабом Аласанією місять процедурні порушення та не є оформленими у відповідності до вимог закону про Суспільне телебачення та радіомовлення України. Він запропонував іншим членам НР скасувати результати голосування. Інакше цей склад наглядової ради має піти у відставку в повному складі. Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва пояснила у колонці на сайті "Детектор медіа" що відкликання членів наглядової ради ніяк не передбачено законом, як і в більшості суспільних мовників інших країн. За її словами, "спільними зусиллями маємо не допустити інституційної кризи, зберегти здобутки й темп реформи, принципи редакційної і програмної політики, не дати зникнути з ефіру жодній програмі. Забезпечити рівень поваги до всіх сторін процесу". Зураб Аласанія в інтерв'ю "ДМ" сказав, що друзям "не треба за нас вибачатися. Реформу зроблено, я наполягаю на цьому" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 12.02.2019 Член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Євген Глібовицький подав до суду на рішення наглядової ради від 31 січня 2019 року про дострокове розірвання контракту з головою правління Суспільного Зураба Аласанії. Про це він сказав під час засідання наглядової ради НСТУ 12 лютого. "Сьогодні я подав позов до суду з метою скасування рішення як незаконного", - сказав він. Він пояснив, що позов орієнтований на те, що поки суд розгляне це питання, буде припинено рішення НР. За його словами, питання про розірвання контракту з очільником Суспільного має виноситися відповідно до процедури і прийматися також. Пан Глібовицький вважає, що наглядова рада НСТУ має скасувати своє рішення про дострокове припинення контракту з Зурабом Аласанією. Його підтримали члени НР Олександр Павліченко та Володимир Бринзак. Член наглядової ради Володимир Яворівський сказав, що голосував "за" недовіру Зурабу Аласанії і тепер не вважає, що має відмовитися від свого рішення, тому що Євген Глібовицький подав до суду. Нагадаємо, 31 січня наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України прийняла рішення про дострокове припинення контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією. Згідно з цим рішенням, Зураб Аласанія має працювати ще 2 тижні, а тоді наглядова рада НСТУ призначить тимчасово виконуючого обов'язки. 31 січня на засіданні було запропоновано, що т.в.о. голови правління НСТУ має стати член правління НСТУ Микола Чернотицький. Він сказав, що не бачить себе очільником Суспільного. Член наглядової ради НСТУ Євген Глібовицький вважає, що результати голосування щодо розірвання контракту з головою правління Суспільного Зурабом Аласанією місять процедурні порушення та не є оформленими у відповідності до вимог закону про Суспільне телебачення та радіомовлення України. Він запропонував іншим членам НР скасувати результати голосування. Інакше цей склад наглядової ради має піти у відставку в повному складі. Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва пояснила у колонці на сайті "Детектор медіа" що відкликання членів наглядової ради ніяк не передбачено законом, як і в більшості суспільних мовників інших країн. За її словами, "спільними зусиллями маємо не допустити інституційної кризи, зберегти здобутки й темп реформи, принципи редакційної і програмної політики, не дати зникнути з ефіру жодній програмі. Забезпечити рівень поваги до всіх сторін процесу". Зураб Аласанія в інтерв'ю "ДМ" сказав, що друзям "не треба за нас вибачатися. Реформу зроблено, я наполягаю на цьому" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 12.02.2019 Станом на 12 лютого чотири радіокомпанії подали заяви на конкурс Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на частоту 104.6 МГц, на якій раніше мовило "Радио Вести". Цю інформацію інтернет-видання "Детектор медіа" отримало з власного джерела в Нацраді. 11 лютого Нацрада завершила прийом заявок від претендентів на конкурс радіостанцій з концепцією джазової та класичної музики, оголошений 13 грудня 2018 року на частоту 104.6 МГц. На цій частоті до 3 березня 2017 року мовило "Радио Вести", якому Нацрада відмовила в продовженні ліцензії. Станом на 12 лютого заявок чотири, але протягом наступних днів їх може стати більше, якщо вони були відправлені поштою в останні дні прийому заявок. За даними джерела "Детектора медіа", заявки подали такі радіокомпанії: 1. ТОВ "Телерадіокомпанія "Стильне радіо"", Київ ("Стильний джаз") - компанія медіахолдингу "Вести Украина"; 2. ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Мастер"", Харків ("Хот ньюз") - компанія медіахолдингу "Вести Украина"; 3. ТОВ "Ч К", Київ (Radio Jazz) - компанія порівну належить генеральному директору радіохолдингу "ТАВР Медіа" Ігорю Чернишову та члену ради директорів "ТАВР Медіа" Сергію Кузіну, її очолює радіоведуча і радіопродюсер Наталія Сотник (Соня Сотник); 4. ТОВ "Радіо "Класика і джаз"", Київ (Jazz&Blues) - компанія належить порівну джазовому продюсеру Володимиру Камінському (він же очолює компанію) та Леву Когану (в "Детектор медіа" припускають, що, імовірно, він є братом джазмена Олексія Когана). Медіахолдинг "Вести Украина" обіцяє нові судові позови проти Нацради, якщо вона передасть частоту новому власнику, і проти переможця конкурсу. Голова ради директорів медіахолдингу "Вести Украина" Ольга Семченко наголошує, що київська частота 104.6 МГц "досі є предметом спору в судах усіх інстанцій". Тим не менш, дві компанії медіахолдингу "Вести Украина" подали заявки на конкурс. Ольга Семченко запевняє, що переможця конкурсу очікує судовий позов: "Оголошений Нацрадою новий власник частоти 104.6 гарантовано стане учасником судового спору. Чергові судові позови очікують і саму Нацраду. Медіахолдинг "Вести Украина" не відмовиться від своїх активів і продовжить відстоювати свої права в судовому порядку. Наразі касаційне провадження у справі відкрито у Верховному суді України. Ми не відступимо, і ми відкрито й чесно повідомляємо про це ринку в день завершення сумнівного конкурсу, влаштованого Нацрадою". Зазначимо, що "Радио Вести" (ТОВ "ТРК "Дивосвіт"") програло суди Нацраді за цю частоту у двох інстанціях. 15 лютого 2018 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив "Радио Вести" у скасуванні рішення Нацради про відмову в продовженні ліцензії, а 12 червня 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції та відмовив у задоволенні апеляційної скарги "Радио Вести". "Радио Вести" подало касаційну скаргу. 4 жовтня 2018 року Верховний Суд відкрив касаційне провадження і водночас відмовив "Радио Вести" в зупиненні виконання рішень судів попередніх інстанцій. Таким чином, рішення судів про відмову "Радио Вести" в задоволенні позову вже набрало чинності. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук сказала "Детектору медіа", що жодних судових заборон на проведення цього конкурсу в Нацради немає. Одну справу за позовом "Радио Вести" проти Нацради (щодо попередження за ефір за участі Тетяни Монтян) з касації повернули на повторний розгляд до першої інстанції, а решту справ (щодо продовження строку дії ліцензії, щодо попередження за самовільну зміну програмної концепції, щодо попередження за перешкоджання Нацраді в проведенні перевірки) Нацрада виграла і в першій інстанції, і в апеляції, зараз вони розглядаються в касації (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 12.02.2019 Ведучий німецької редакції "Українського радіо" Віктор Савінок розробив новий формат програм німецькою мовою. Відтепер його авторські програми про Україну німецькою мовою можна слухати щосереди та щосуботи на сайті "Українського радіо", супутнику Amos-3 та на фейсбук-сторінці UA: Ukrainischer Rundfunk - Deutschsprachiger Dienst. Про це Віктор Савінок сказав інтернет-виданню "Детектор медіа". Віктор Савінок наразі єдиний ведучий у німецькій редакції. Паралельно з роботою на радіо він навчається в аспірантурі міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. "Робота над оновленням мовлення німецької редакції колишнього іномовлення (сьогодні це головна редакція мовлення іноземними мовами першого каналу Українського радіо) тривала з вересня минулого року. На початку минулого року активна робота цієї редакції припинилася у зв'язку з тим, що більшість її співробітників покинули редакцію", - сказав ведучий. Щосереди о 22:06 він виходить в ефір із передачею AkzentedesTages ("Акценти дня"), щосуботи о 22:20 - з інформаційно-аналітичною передачею Ukraine aktuell ("Актуально з України"), яка включає в себе діалог із різними посадовцями, які дотичні до зовнішньої або внутрішньої політики України. Наприклад, в останній передачі Віктор Савінок говорив про актуальні тенденції українсько-австрійських відносин із Послом Австрійської Республіки в Україні пані Херміне Поппеллер. Передачі німецькою мовою виходять щодня з 16:00 до 17: 00 і з 22:00 до 23:00, проте лише у середу та в суботу - свіжий контент, у інші дні - записи з архіву. За словами ведучого, німецькомовні передачі німецької редакції "Українського радіо" здебільшого про Україну, бувають про події в німецькомовних країнах, але тоді обов'язково в українському контексті. Вони розраховані для людей в Україні, які цікавляться німецькою мовою або нею володіють. На початку лютого Віктор Савінок створив у фейсбуку сторінку UA: Ukrainischer Rundfunk - Deutschsprachiger Dienst, де публікує свої програми. Головний редактор головної редакцій програм іноземними мовами Жанна Міщерська сказала сайту "Детектор медіа", що в її підпорядкуванні є англійська, російська, румунська (з офісом у Чернівцях) та німецька редакції. Остання зазнала трансформацій. Інші редакції чисельніші, тож вироблять значно більше власного контенту, наприклад, англійська редакція - щодня 4 год, з яких 2 год - оригінального мовлення, 2 - повтор, російська - 10 год, румунська - 2 год. оригінального мовлення щодня. "В інтернеті, зокрема на сайті "Українського радіо", та на супутнику все збирається в один канал. Наш слухач - цілеспрямований, він з-поміж усіх програм відокремлює ті, які виходять цікавою для нього мовою. Часто слухачі знають час виходу в ефірі програми певною мовою, тоді налаштовують приймачі чи онлайн-мовлення на сайті "Українського радіо", і слухають. Або ж завжди можна знайти програму німецькою, румунською, англійською чи російською в архіві", - сказала Жанна Міщерська. Вона пояснила, що передачі головної редакцій програм іноземними мовами мали б бути цікавими людям, які вивчають німецьку, англійську чи румунську мови. Нагадаємо, з листопада 2017 року англійська редакція "Українського радіо" щодня готує 10-тихвилинні суспільно-політичні програми про Україну і світ Ukrainian Perspective ("Український ракурс"), яка виходить о 5:10 за київським часом (21:10 у Чикаго чи 22:10 в Торонто), а також культорологічну передачу The Root ("Коріння") для третього каналу радіо - "Культура" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 11.02.2019 У Тетяни Лебедєвої закінчився термін повноважень як голови наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ). ЇЇ було обрано 8 лютого 2017 року під час засідання членами наглядової ради. Заступниця голови наглядової ради НСТУ Світлана Остапа має термін повноважень до 21 лютого 2019 року, вона буде виконувати обов'язки до проведення процедури обрання нового голови. Наглядова рада проведе позачергове засідання 12 лютого о 16:00 на Хрещатику, 26, повідомляє сайт "UA: Суспільне мовлення". Одне з питань, яке члени наглядової ради мають розглянути на цьому засіданні - "про обрання керівництва Наглядової ради ПАТ "НСТУ"". "Щиро дякую всім, хто більш ніж 2 роки віддано брав участь у розбудові та підтримці Суспільного", - написала Тетяна Лебедєва своїм колегам наглядової ради. Вона побажала новообраному голові успіху у збереженні найкращих досягнень та активізації темпів реформи, прикладання всіх зусиль для збереження спроможності та репутації як Суспільного мовника, так і однієї з ключових його інституцій - наглядової ради. "Раджу намагатися завжди знаходити консенсус та поважати позицію кожного з колег, навіть якщо не поділяєш її особисто", - додала Тетяна Лебедєва. Нагадаємо, 8 лютого 2017 року на засіданні членів наглядової ради ПАТ НСТУ Тетяну Лебедєву було обрано головою наглядової ради Суспільного мовлення. Члени НР вважаєть, що головою наглядової ради має бути представник не від депутатських франкцій та груп, а від громадських об'єднань та асоціацій. Голова НР, заступник голови і секретар обираються строком на два роки, вони не можуть займати відповідну посаду більше двох строків поспіль, зазначено у Положенні про наглядову раду НСТУ. Почесний президент Незалежної асоціації телерадіомовників, екс-член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Тетяна Лебедєва ввійшла до складу наглядової ради НСТУ від громадських об'єднань та асоціацій, а саме від сфери журналістики. Її обрали 19 жовтня 2015 року на конференції громадських об'єднань та асоціацій у сфері журналістики, яка проходилав приміщенні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Як писав "Детектор медіа", 19 січня 2017 року публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" зареєстровано як юридичну особу і припинено юридичну особу НТКУ. З дня реєстрації ПАТ "НСТУ" наглядова рада вступила у свої повноваження. Згідно з законом, строк повноважень членів наглядової ради НСТУ становить чотири роки. Наглядова рада НСТУ працює на безоплатній основі. Відповідно до закону про суспільне мовлення вона здійснює нагляд за діяльністю суспільного мовника та має визначити основні напрями діяльності НСТУ, призначити п'ять членів редакційної ради НСТУ, обрати на конкурсних засадах на чотири роки голову правління НСТУ та, за його поданням, членів правління, встановити умови та розмір оплати праці працівників НСТУ тощо. У Положенні про наглядову раду НСТУ описані обов'язки голови наглядової ради: 1) організовує роботу наглядової ради, здійснює контроль за виконанням планів роботи наглядової ради; 2) здійснює контроль за виконанням рішень, прийнятих наглядовою радою, або доручає здійснення контролю за виконанням окремих рішень секретареві наглядової ради; 3) скликає засідання наглядової ради та головує на них; 4) забезпечує у встановленому порядкуподання наглядовою радою до Кабінету Міністрів України затвердженого акціонером товариства звіту про фінансово-господарську діяльність ПАТ "НСТУ" (річного звіту); 5) забезпечує оприлюднення загальногозвіту про діяльність ПАТ "НСТУ" та звіту про фінансово-господарську діяльність ПАТ "НСТУ" на офіційних веб-сайтах товариства; 6) забезпечує підготовку звітів про діяльність наглядової ради та вжиті нею заходи для досягнення мети та завдань товариства; 7) підписує договори (контракти), які укладаються на підставі рішення наглядової ради; 8) представляє наглядову раду у відносинах з органами влади, іншими організаціями, у тому числі міжнародними та іноземними, їхніми посадовими особами; 9) виконує інші обов'язки, передбачені статутом, цим Положенням та іншими внутрішніми документами товариства. За відсутності голови наглядовоі? ради, або у разі неможливості виконання ним своїх обов'язків, обов'язки голови виконує и?ого заступник (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 11.02.2019 Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області задовольнив клопотання слідчого та арештував на 60 діб мешканця Калушу, який обстріляв вікно місцевої радіостанції та поранив поліцейського. Про це повідомляє Судова влада України. Нагадаємо, 8 лютого об 11:40 у місті Калуш (Івано-Франківська область) місцевий житель обстріляв редакцію радіостанції "Калуш FM", а потім поранив працівника поліції ножем під час затримання. Поліція відкрила два кримінальних провадження - за ч.2. ст.348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) та та ч.4 ст.296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. За повідомленням суду, чоловік перебував у стані алкогольного і наркотичного сп'яніння. У вікно радіостанції він стріляв із пневматичної рушниці. "Слідчий суддя Калуського міськрайонного суду Кардаш О.І. ухвалила клопотання задовольнити та застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Враховуючи, що злочин було вчинено із застосуванням насильства розмір застави в такому випадку не визначався", - йдеться на сайті Судової влади України. Зазначено, що злочин, у вчиненні якого підозрюється чоловік, є особливо тяжким. Йому загрожує арешт строком на 10 років або довічне позбавлення волі (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.02.2019 8 лютого відбулося чергове засідання робочої групи із нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства, що створена при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення. Порушення медіа виборчого законодавства, скарги, результати аналізу оприлюднення ЗМІ розцінок на політичну рекламу обговорювалися за участі працівників регуляторного органу, а також представників НАЗК, Незалежної медійної ради, Незалежної експертної ради, міжнародних спостерігачів, громадськості тощо. Головувала під час засідання керівник робочої групи, перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк. У попередні 2 тижні, що минули з часу останнього засідання робочої групи, були зафіксовані ознаки порушень виборчого законодавства в ефірі таких загальнонаціональних і супутникових мовників: "NewsOne", "МаксиTV", "Інтер". Наприклад, телеканал "NewsOne" у період із 30 січня до 3 лютого поширив серію передач, які були присвячені лише одному з кандидатів на пост Глави держави - Юрію Бойку. Загалом вийшло 43 серії загальним хронометражем 52 хвилини. Також у період із 30 січня до 5 лютого 2019 року в передачах новин "Topnews" транслювалися сюжети, присвячені висвітленню виборчого процесу в Україні, їх героєм став лише той самий кандидат. Діяльність інших кандидатів на пост Президента України у зазначений період у передачах новин цього мовника не висвітлювалася. Телеканал "Інтер" подав у новинному сюжеті передвиборну програму кандидата Юрія Бойка. Це є порушенням частини 10 статті 64 Закону України "Про вибори Президента України", адже в новинах не може розміщуватися агітація. На телеканалі "МаксиTV" кандидат на пост глави держави Євген Мураєв ще до того, як був офіційно зареєстрований кандидатом у ЦВК, розповідав про свою діяльність як кандидата, що є політичною агітацією. Національна рада звернеться листами до цих телеканалів, щоб отримати роз'яснення про підстави виходу в ефір таких матеріалів. Також ці випадки будуть надані для розгляду й отримання висновків Незалежної експертної ради, що створена при Громадській раді. Зафіксована інформація буде передана також до НАЗК і ЦВК. Моніторинговим відділом Національної ради було зафіксовано оприлюднення телеканалом "NewsOne" результатів соціологічних опитувань, що відбулося без наведення всіх необхідних даних, передбачених законом. Так, не було озвучено метод опитування, точного формулювання питання, замовників, статистичної похибки. Неточне оприлюднення результатів соціологічних досліджень є традиційним порушенням, якого припускаються телерадіоорганізації, зауважили учасники робочої групи. Медіа-експерт Діана Дуцик звернула увагу, що помітила такі самі порушення і на телеканалі "112 Україна". Член Національної ради Сергій Костинський сказав про те, що, на жаль, можливості моніторингового центру регулятора обмежені, оскільки паралельно відбуваються моніторинги дотримання мовниками ще й інших законодавчих норм. Тому Національна рада сподівається, що громадськість та експерти також помічатимуть порушення і повідомлятимуть про них. Попри те, що законодавство не завжди визначає санкції за порушення засобами масової інформації виборчого законодавства, Національна рада обов'язково інформуватиме мовників, коли виявлятиме такі випадки в ефірах. Надалі увесь накопичений матеріал, за словами Ольги Герасим'юк, буде використаний у тому числі й для проведення публічних заходів. На них регулятор ініціюватиме обговорення законодавчих лакун, нових викликів і способів реагування. "Наша основна зброя - це публічне проговорення цих проблем, тенденцій, які ми виявляємо. Вони все більше посилюються і набувають різних вигадливих форм. Про це треба говорити, щоб ми все ж таки могли колись потім достукатися до змін у законодавстві", - сказала вона. Присутні на засіданні робочої групи розглянули питання і про показ аудіовізуального твору "Юлія Литвиненко: ставлю запитання", що транслювався в ефірі "Прямого". Журналістка, яка тепер уже є кандидатом на пост Президента, "ставить запитання" іншим кандидатам. Сам твір по суті є роликом/фільмом про іншого кандидата. Тож за висновком щодо цього медіа-продукту робоча група звернеться до Незалежної експертної ради. Робоча група розглянула також скаргу Сергія Власенка як представника кандидата на пост Президента Юлії Тимошенко щодо поширення деякими телеканалами недостовірної інформації про неї. Робочою групою було запропоновано законний шлях реагування. Медіа-юрист, представник Незалежної медійної ради Олександр Бурмагін наголосив, що відповідно до частини п'ятої статті 64 Закону "Про вибори Президента України" кандидат, який вважає, що стосовно нього поширено недостовірну інформацію, має право звернутися до засобів масової інформації, які її розмістили, і ті протягом 3 днів мають надати відповідь. Якщо ж вони відповіді не надали, то кандидат вирішує це питання в судовому порядку - "звертається і протягом тижня дві інстанції проходить". Тому в цьому випадку існує єдиний шлях - якщо медіа відмовляються спростовувати неправдиву інформацію - звертатися до суду. У разі коли в суді буде доведено факт дифамації, потерпіла сторона може звернутися до Національної ради з проханням провести перевірку того медіа, яке її поширило. У регулятора тоді будуть підстави застосувати до ліцензіата санкції за поширення необ'єктивної інформації. Під час засідання робочої групи були озвучені дані про те, як загальнонаціональні та місцеві ЗМІ дотрималися вимог закону стосовно оприлюднення розцінок на політичну рекламу. Медіа, які мали бажання транслювати політичну рекламу, повинні були це зробити до 31 грудня 2018 року. З'ясувалося, що серед загальнонаціональних радіостанцій 14 зробили це вчасно, а радіостанція "Країна FM" розцінок не оприлюднила. Серед загальнонаціональних телеканалів вчасно повідомили про свої тарифи 22 мовники, 2 (Підприємство з іноземними інвестиціями у формі ТОВ "ТРК "НБМ" і ТОВ ТРК "Експрес-Інформ" - "5" канал) зробили це із запізненням, 4 ліцензіати (ДП "Парламентський телеканал "Рада", ТОВ "Тотвельд" ("XSPORT"), Тов "Голдберрі" ("Еспресо ТВ"), Тов "Аспера 2011" ("Ескулап- TV") цього не зробили. Зі 103 супутникових телеканалів в офіційні видання подали інформацію про розцінки 43 компанії, 7 зробили це невчасно, 53 інформації не подавали. Серед місцевих і регіональних мовників, навів дані начальник управління представників Національної ради Сергій Савельєв, 323 телерадіоорганізації опублікували тарифи на політичну рекламу, 123 - порушили терміни, а 82 - не публікували розцінок. Вони повідомили представникам Національної ради в областях, що не мають намірів поширювати у своїх ефірах політичну агітацію. На місцевому рівні мовники зіткнулися із ситуацією, коли внаслідок реформування державних і комунальних ЗМІ багато газет закрилися. Тож у районах просто не виявилося друкованої преси, де можна було б оприлюднити тарифи. Члени робочої групи погодилися, що така ситуація потребує внесення змін до виборчого законодавства і визначення інших можливих способів оприлюднювати розцінки на розміщення політичної агітації. Робоча група вирішила, що треба провести моніторинг тих ЗМІ, які не виставили розцінок, щодо трансляції ними політичної реклами. Також на пропозицію управління контролю та аналізу телерадіомовлення буде відстежено обсяг поширюваної телерадіоорганізаціями реклами: чи не перевищує він визначені законом норми у зв'язку зі збільшенням кількості матеріалів передвиборної агітації. Це питання буде винесено на порядок денний наступного засідання робочої групи. У січні ж, за словами начальника управління контролю та аналізу телерадіомовлення Романа Кіфлюка, таких порушень не зафіксовано. Це, на його думку, пояснюється тим, що кількість зареєстрованих кандидатів на пост Президента була незначною. Про створення при Громадській раді Незалежної експертної ради поінформувала присутніх Наталія Клітна, яку було обрано координатором цього дорадчого органу. За її словами, медіа-фахівці експертної ради налаштовані на продуктивну роботу, і вони намагатимуться оперативно давати висновки на всі запити. У засіданні робочої групи також взяли участь заступник голови Національної ради Уляна Фещук, керівник департаменту з питань запобігання політичній корупції НАЗК Руслан Ігонін, експерти з моніторингу ЗМІ Місії зі спостереження за виборами в Україні 2019, Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами ("ENEMO") Ана Ненезіч та Артем Сухоруков, керівник проекту Офісу Ради Європи в Україні Галина Смірнова, голова Громадської ради Сергій Сьомкін, член Незалежної експертної ради Олександр Борисенко. Наступне засідання робочої групи Національної ради відбудеться 22 лютого об 11 годині (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.02.2019 Увага. Змінюється час виходу програми в ефірі богуславського радіо "Богуслав FM" (97.7МГц та Інтернет-мовлення)! Відтепер програму "Духовний маяк" слухайте щосуботи і щонеділі о 10:00 та 14:00 (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 8.02.2019 Сьогодні ввечері на слухачів Українського радіо Культура чекає пряма трансляція концерту Dislocados. "Salsa!" - колекція найяскравіших жанрів ритмів латиноамериканської музики в одному вечорі. Слухайте з 19:00 до 21:00 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 8.02.2019 Сьогодні, 8-го лютого, об 11:40 у місті Калуш (Івано-Франківська область) місцевий житель обстріляв редакцію місцевої радіостанції "Калуш FM". Поліція затримала чоловіка та відкрила два кримінальних провадження. Про обстріл офісу повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на сайт радіо "Калуш FM". За інфрмацією ЗМІ, чоловік стріляв у вікно студії, де в цей час свою програму записувала ведуча Зіна Сваровських. Співробітники редакції не постраждали. У прес-службі ГУ Нацполіції в Івано-Франківській області "Детектору медіа" повідомили, що під час затримання місцевого постраждав співробітник поліції. Відкрито два кримінальних провадження. "8 лютого близько 12 години до Калуського відділку поліції надійшло повідомлення про те, що невідомий стріляє по вікнах місцевої радіостанції "Калуш FM". Після повідомлення про стрілянину на місце події виїхала слідчо-оперативна група та неподалік вказаної адреси помітила невідомого, у якого на плечі був чохол з мисливською рушницею всередині. Поліцейські поцікавилися, що у невідомого у чохлі. Він зрегував агресивно, вихопив ножа та наніс ножове поранення в область обличчя оперуповноваженому Калуського відділку поліції", - сказали в прес-службі. За повідомленянм прес-служби, поліція чоловіка затримала та розпочала кримінальне провадження за двома статтями - ч.2. ст.348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) та ч.4 ст.346 (Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) Кримінального кодексу України. На місці працює слідчо-оперативна група, проводяться слідчі дії. З редакцією радіостанції "Детектору медіа" поки що не вдалося зв'язатися (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 8.02.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернеться до ДП "Український державний центр радіочастот" стосовно розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення (аналогове звукове мовлення, цифрове наземне телемовлення) і зміни потужності радіоелектронних засобів мовлення у деяких населених пунктах. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 7 лютого. Прорахунок FM-частот замовлятиметься у Кам'янському Дніпропетровської області, Чуднові Житомирської області, Білолуцьку Луганської області, Зориновому Одеської області та Новій Каховці Херсонської області. Окрім того, прорахунок стосуватиметься цифрових телеканалів для місцевого мовлення у 6 населених пунктах Дніпропетровській, Житомирській, Херсонській, Черкаській областях і для тимчасового мовлення у Світлодарську Донецької області. Також Національна рада звернеться з тим, аби збільшити потужність до 1 кВт на частотах 92.4 МГц у Львові, 96.2 МГц у Полтаві, 104.1 і 106.9 МГц у Шостці Сумської області, 106.8 МГц у Тернополі і 102.1 МГц в Умані Черкаської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.02.2019 Лідер Радикальної партії, кандидат у президенти Олег Ляшко сказав кореспонденту "Цензор.нет": "Член наглядової ради Суспільного, який ініціював відставку голови правління ПАТ "НСТУ" Аласанії, Козак нас давно продав, але за законом ми не маємо права його відкликати". Олег Ляшко заявив про те, що його фракція не має впливу на члена наглядової ради Суспільного телебачення В'ячеслава Козака, який вніс до порядку денного засідання наглядової ради питання про дострокове припинення контракту з головою правління Зурабом Аласанія. Однак, він підтримує відставку Зураба Аласанії. "Козак нас давно продав. І, на жаль, ми не маємо права його відкликати. Партії мають право делегувати кандидатів, але законом не передбачено, що вони мають право його відкликати", - зазначив народний депутат. Разом з тим, політик заявив, що підтримує відставку Зураба Аласанії. "А що стосується Аласанії - нехай йде слідом за Козаком. Він опустив рейтинг Суспільного нижче плінтуса. Він витрачає мільярди на Суспільне телебачення, яке показує, наприклад, питання церкви й армії. Від кого це телебачення незалежне? Від здорового глузду? Чому вони вважають, що українцям не цікаво те, що відбувається в країні?" - додав Ляшко. Фонд "Відродження" закликала наглядову раду та правління НСТУ провести відкрите засідання з повторним голосуванням. Нагадаємо, 6 лютого опублікували протокол засідання наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, в якому описані аргументи, чому 31 січня таємним голосуванням розірвали контракт із головою правління Суспільного. Нагадаємо, 31 січня наглядова рада НСТУ вирішила достроково відсторонити Зураба Аласанію з посади голови правління Суспільного мовлення (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 7.02.2019 Працівники "Українського радіо", які користуються домашнім інтернетом від "Укртелеком", не можуть зайти на сайт "Українського радіо". Про це проблему вони повідомили інтернет-видання "Детектор медіа" та написали у фейсбуку. Ведуча програми "Русские украинцы" на "Українському радіо" Олена Шарпанська повідомила, що у неї проблема триває з минулого тижня. "В мене проблема. З минулого тижня на можу зайти на сайт Українського радіо. Дві минулі програми мені допомогла запостити колега. Вона у себе відкривала сітку мовлення, копіювала посилання і пересилала мені. Але така ситуація не є нормальною. Коли захожу з Firefox, пише: "Мы не можем подключиться к серверу www.nrcu.gov.ua." Коли намагаюся зайти з Chrome, пише, що не бачить IP адресу www.nrcu.gov.ua. Чому таке сталося і що робить?", - написала вона у фейсбуку. Ведучий програм "Міжнародний контекст" і "Плюс-мінус" Олександр Піддубний розповів "Детектору медіа", що мав розмову з майстром від "Укртелекому". Він передав слова майстра, який йому сказав, що "сайт заблокований на вищому, недоступному для нас рівні. Хтось замовив блокування" і що майстер вперше таке бачить, пов'язує це з виборами. "Протягом десь півтора тижня сайт UA: Українське радіо www.nrcu.gov.ua не відкривається в користувачів, які користуються послугами інтернету від Укртелекому (власник Рінат Ахмєтов). З того, що знаю, не відкривається сторінка радіо у Києві, на Кіровоградщині, у Рівному. Відповідно, слухати наші програми клієнти Укртелекому не можуть", - описав проблему Олександр Піддубний. Менеджер напрямку бродкаст на "Українському радіо" Олександр Соломка у коментарі сайту "Детектор медіа" повідомив, що "Укртелеком має технічну проблему з серверами DNS, які "забули" адресу сайту nrcu.gov.ua, технічні служби компанії поінформавані про це і вирішують проблему". ""Укртелеком" не блокує сайт "Українського радіо". Проблема з доступом до сайту www.nrcu.gov.ua є винятково технічною. Вона виникла через конфлікт між DNS серверами: DNS сервер nrcu.gov.ua не трансформує назву www.nrcu.gov.ua DNS сервера Укртелекому. Тривають роботи із з'ясування причин програмного сбою. Фахівці компанії роблять усе можливе для якнайшвидшого відновлення доступу", - прокоментували у прес-службі "Укртелеком". Станом на 20:00 7 лютого "Укртелеком" відновив роботу сайту УР. Нагадаємо, "Укртелеком" вирішив припинити з 1 січня 2019 року надання послуги проводового мовлення в Одесі (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 7.02.2019 Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 6 лютого обговорив ухвалене 31 січня 2019 року рішення наглядової ради ПАТ "Національної суспільної телерадіокомпанії України" про дострокове розірвання контракту з головою правління компанії Зурабом Аласанією. Народні депутати висловили стурбованість ознаками кризи управління ПАТ "НСТУ", що є особливо тривожними за нинішньої непростої суспільно-політичної ситуації в Україні, зумовленої, зокрема, й активізацією різних політичних сил у зв'язку з наступними президентськими виборами. За словами депутатів, існує чіткий запит суспільства на об'єктивну, неупереджену інформацію, і на Суспільне як на незалежного мовника суспільство покладає особливі надії. Про це йдеться на сайті Комітету. Комітет закликав членів Наглядової ради ПАТ "НСТУ" з максимальною відповідальністю підійти до виконання своїх обов'язків та невідкладно врегулювати проблеми в управлінні, дотримуючись передбачених законодавством вимог і процедур. З метою забезпечення функції парламентського контролю вирішено також звернутись до наглядової ради ПАТ "НСТУ" з проханням про надання Комітету копії протоколу засідання цієї ради від 31 січня 2019 р. Голова Комітету Вікторія Сюмар зазначила, що в період виборів суспільство особливо потребує якісної інформації і новин. Тому велика надія покладалася на Суспільне мовлення. На засіданні виступили заступниця голови наглядової ради ПАТ "НСТУ" Світлана Остапа, яка розповіла про можливий розвиток подальших подій: якнайшвидше оприлюднення протоколу за 31 січня (був оприлюднений пізно увечері 6 лютого - СДМ.), скликання засідання наглядової ради, ухвалення всіх необхідних для життєдіяльності компанії документів тощо. Член наглядової ради Олександр Павліченко повідомив, що написав окрему думку до протоколу, в якій окреслив ознаки порушень правових норм, які були під час розгляду питання про відставку Зураба Аласанії. Крім того, він, а також член наглядової ради Євген Глібовицький мають намір подавати позов до суду на наглядову раду. Фонд "Відродження" закликав наглядову раду та правління НСТУ провести відкрите засідання з повторним голосуванням. Нагадаємо, 6 лютого опублікували протокол засідання наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, в якому описані аргументи, чому 31 січня таємним голосуванням розірвали контракт із головою правління Суспільного. Нагадаємо, 31 січня наглядова рада НСТУ вирішила достроково відсторонити Зураба Аласанію з посади голови правління Суспільного мовлення (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 7.02.2019 Міжнародний фонд "Відродження" закликає наглядову раду та правління Національної суспільної телерадіокомпанії України провести відкрите засідання наглядової ради, на якому сторони конфлікту могли б публічно викласти свої аргументи, із подальшим винесенням коректно сформульованого питання на повторне голосування щодо дострокового припинення контракту голови правління ПАТ "НСТУ" Зураба Аласанії. Про це йдеться у відкритому зверненні міжнародного фонду "Відродження" до наглядової ради і правління НСТУ, опублікованому на офіційній сторінці фонду в фейсбуку. "Ми впевнені, що вірний шлях до вирішення кризи лежить у відкритій, публічній процедурі і чесній змагальності аргументів. Закликаємо наглядову раду та правління підтримати пропозицію щодо проведення відкритого засідання нагдядової ради, на якому сторони конфлікту могли б публічно викласти свої аргументи, із подальшим винесенням коректно сформульованого питання на повторне голосування", - зазначають у фонді. У зверненні фонд наголошує, що прийняте у такий спосіб рішення, яким би воно не було, спроможне відновити довіру суспільства і повернути взаємодію управлінських ланок Національної суспільної телерадіокомпанії України у конструктивне русло. "Рішення Наглядової ради ПАТ НСТУ від 31 січня 2019 р. щодо дострокового припинення контракту голови правління ПАТ НСТУ Зураба Аласанії сколихнуло суспільство і стало інституційним викликом незалежному мовленню в Україні. Оскільки наглядова рада та правління є організаційним кістяком НСТУ, їхній конфлікт підриває довіру до інституції Суспільного мовлення загалом і може спричинити далекосяжні наслідки, що ставлять під сумнів багаторічні зусилля політиків, громадськості та журналістів щодо створення в Україні Суспільного мовлення як необхідної в сучасному демократичному світі інституції", - йдеться у зверненні. У фонді вважають, що поспішність та непрозорість процесу прийняття ухвалених рішень не дозволяють сподіватись на широке суспільне визнання їхньої легітимності навіть після того, як відповідний протокол Наглядової ради буде оприлюднений. "Ми не піддаємо сумніву право наглядової ради діяти в межах своїх повноважень, в тому числі щодо дострокового припинення контракту голови правління. Однак наголошуємо, що такий інструмент в руках наглядової ради - це крайній захід, який не мав би застосовуватися поспіхом, у закритому режимі, без публічного обговорення і реалізованого права іншої сторони на аргументований захист", - звертаються у "Відродженні". Звернення підписали виконавчий директор фонду "Відродження" Олександр Сушко та голова правління Ольга Айвазовська. Нагадаємо, 6 лютого опублікували протокол засідання наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, в якому описані аргументи, чому 31 січня таємним голосуванням розірвали контракт із головою правління Суспільного. Як відомо, одна з причин недовіри до Зураба Аласанії - високі премії менеджерам. "В проекті фінансовому плану, внесеного правлінням, у рамках найбільшої статті видатків - оплати праці - заплановано зростання заробітної плати членів правління у три рази, а керівників у вісім разів", - у протоколі засідання НР цитують слова Ігоря Хохича. Директор планово-економічного департаменту Ірина Горецька пояснила, що це не пряме зростання заробітної плати, у фінансовий план закладаються повні умови контрактів членів правління. І жодного разу заплановані суми не виплачувалися. Член правління НСТУ Родіон Никоненко додав, що в контракті членів правління передбачена поквартальна премія у сумі тримісячного окладу, також премія за рік у сумі річного розміру зарплати. 31 січня на засіданні було запропоновано, що Зураб Аласанія виконуватиме свої обов'язки ще 2 тижні, після чого т.в.о. голови правління НСТУ має стати член правління НСТУ Микола Чернотицький. Пізніше він сказав сайту "Детектор медіа", що не бачить себе очільником Суспільного. Член наглядової ради НСТУ Євген Глібовицький вважає, що результати голосування щодо розірвання контракту з головою правління Суспільного Зурабом Аласанією місять процедурні порушення та не є оформленими у відповідності до вимог закону про Суспільне телебачення та радіомовлення України. Він запропонував іншим членам НР скасувати результати голосування. Інакше цей склад наглядової ради має піти у відставку в повному складі. Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва пояснила у колоні на сайті "Детектор медіа" що відкликання членів наглядової ради ніяк не передбачено законом, як і в більшості суспільних мовників інших країн. За її словами, "спільними зусиллями маємо не допустити інституційної кризи, зберегти здобутки й темп реформи, принципи редакційної і програмної політики, не дати зникнути з ефіру жодній програмі. Забезпечити рівень поваги до всіх сторін процесу". Зураб Аласанія в інтервю "ДМ" сказав, що друзям "не треба за нас вибачатися. Реформу зроблено, я наполягаю на цьому" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 6.02.2019 З початку лютого на Радіо Культура оновилися позивні. В їх основу ліг мотив всесвітньо відомої мелодії "Щедрик" - хорової обробки народної пісні, яку написав український композитор Микола Леонтович. "Думаю, "Щедрик" - це ідеальне втілення роботи сучасного Радіо Культура. З одного боку, це народна мелодія з багатовіковою історією. З іншого - вона поєднана з європейською поліфонічною традицією, адже "Щедрик" - один із взірців класики європейського хорового співу. Також ця пісня пов'язана зі столітньою історією української культурної дипломатії. Слухачі концертів капели Кошиця під час всесвітнього турне захоплювалися "Щедриком". Це музичний бренд України", - розповіла продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська. За її словами, Радіо Культура сьогодні втілює всі ці ознаки, пам'ятає та вивчає українські традиції й водночас є частиною глобальної спільноти, допомагаючи слухачам більше знати про самих себе та про культури світу. "До того ж, завдяки співпраці з Європейською мовною спілкою наша команда вже сьогодні є агентом української культурної дипломатії - зроблені нами протягом 2018 року записи прозвучали у понад 20 країнах", - додала Ірина Славінська. Нагадаємо, що Радіо Культура має широку палітру тематичних програм, тож позивні мають шість варіацій, що пасуватимуть до будь-якої програми каналу. Аранжування мелодії створив саундпродюсер Радіо Культура Геннадій Сидоров (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 6.02.2019 Про особливості висвітлення медіа виборчої кампанії говорили 5 лютого на нараді в Чернігівській ОДА. У формі презентації Ірина Сенченко, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області, роз'яснила мовникам вимоги виборчого законодавства, аби вони докладніше знали про ризики невиконання законодавчих норм. 15 відсотків протягом кожної астрономічної години для телебачення, 20 відсотків - радіо. Такий обсяг реклами, в тому числі й політичної, чітко регламентується статтею 13 Закону України "Про рекламу". При цьому реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. І стосується це як комерційної, так і політичної реклами (відповідно до статті 9 цього Закону). Ірина Сенченко наголосила і на вимогах щодо ідентифікації політичної реклами. Так, відповідно до частини десятої статті 64 та частини дванадцятої статті 61 Закону України "Про вибори Президента України": "протягом демонстрації політичної реклами, що здійснюється за рахунок коштів виборчого фонду кандидата на пост Президента України, обов'язково демонструється прізвище, ім'я та по батькові її замовника у формі текстового повідомлення, яке має займати не менше 15 відсотків площі екрана і бути виконане контрастним кольором до фону та бути сприйнятним для глядача". Крім того, мовники повинні враховувати і вимоги до висвітлення результатів соціологічних опитувань: частина перша статті 56-6 Закону України "Про вибори Президента України" передбачає, що підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати опитування, пов'язаного з виборами, з обов'язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки. Найбільшою проблемою виборчих перегонів є поширення ЗМІ прихованої агітації та рекламування певних політичних сил в інформаційних повідомленнях та окремих програмах, хоча частиною 10 статті 64 Закону України "Про вибори Президента України" забороняється включення до інформаційних теле-, радіопрограм передвиборних агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України або політичної реклами. Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така. До того ж упродовж 20 хвилин до і після трансляції передвиборної агітаційної теле-, радіопрограми відповідного кандидата на пост Президента України забороняється у будь-якій формі коментувати чи оцінювати зміст передвиборної агітаційної програми, давати будь-яку інформацію щодо цього кандидата, цієї партії (стаття 61 цього Закону). Варто пам'ятати, що переривати передачі передвиборних програм кандидатів на пост Президента України рекламою товарів, робіт, послуг та іншими повідомленнями забороняється (частина одинадцята статті 64 цього Закону). Представник Національної ради в області нагадала присутнім, що медіа-регулятор здійснює контроль за дотриманням мовниками чинного виборчого законодавства, проводяться моніторинги ефірів як загальнонаціональних, так і регіональних та місцевих компаній. Національна рада 20 грудня 2018 року створила робочу групу з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства та затвердила її склад. Діяльність робочої групи відкрита для представників міжнародних спостережних місій та громадських організацій. Ірина Сенченко висловила сподівання, що ЗМІ Чернігівщини відповідально поставляться до своєї місії об'єктивно і збалансовано висвітлювати перебіг виборчої кампанії, не поширюватимуть мову ворожнечі і пропаганду країни-агресора. Подібні консультативні наради з мовниками заплановано провести в Прилуках та Ніжині (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.02.2019 Радіостанції "ХІТ FM" та "Русское радио Україна" транслюють найдорожчу політичну рекламу кандидатів у президенти, інформують журналісти руху "Чесно". Вони проаналізували розцінки на українському радіо. Ролик політичної реклами тривалістю 30 секунд коштуватиме кандидату у президенти щонайбільше 1200 гривень. Це ціна "ХІТ FM" та "Русского радио Україна": 40 гривень та 39 гривень за секунду під час денного ефіру, повідомляє "Чесно". Секунда реклами на національному радіо "UA: Українське радіо" вартує трохи більше 30 гривень. "Чесно" нагадує, що 30-секундний ролик політичної реклами на телеканалі ТРК "Україна" коштує майже 170 тисяч гривень (Джерело: Портал "ЗМІ і Вибори").
  • 5.02.2019 5 лютого раптово помер звукоінженер відділу позастудійних записів і трансляцій Українського радіо Микола Пустовалов. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін. "Після ранкової зміни на виїзній трансляції Українським радіо засідання Верховної Ради раптово помер звукоінженер відділу позастудійних записів і трансляцій Українського радіо Микола Пустовалов", - повідомив Дмитро Хоркін. Як зазначив Хоркін, "Микола Пустовалов працював на Українському радіо з 1976 року. Він відповідав за безперебійне мовлення радіо на трансляціях важливих подій у будь-якій точці країни. Здійснив сотні трансляцій з Національної опери, палацу "Україна", забезпечував постійну трансляцію радіо зі стін Верховної Ради" (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 5.02.2019 Член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернотицький сказав, що він - команда Зураба Аласанії, з яким наглядова рада Суспільного розірвала контракт 31 січня, і буде працювати у компанії під його управлінням. Цю інформацію Микола Чернотицький підтвердив сайту "Детектор медіа". "Я не вважаю себе очільником Суспільного", - сказав пан Чернотицький. Він підтвердив, що рішення буде командним, якщо головою правління НСТУ залишиться Зураб Аласанія, він буде працювати у команді на Суспільні. Зазначимо, що наглядова рада НСТУ 31 січня, проголосувавши за дострокове розірвання контракту з головою правління НСТУ Зурабом Аласанією, вирішила призначити члена правління Миколу Чернотицького тимчасово виконуючим обов'язки голови правління. Голова наглядової ради Тетяна Лебедєва сказала, що Зураб Аласанія буде працювати ще 2 тижні. Тобто з 14 лютого, згідно з рішенням наглядової ради від 31 січня, мав би приступити до роботи тимчасово виконуючий обов'язки. "Я член правління Суспільного мовника і член команди Зураба Аласанії… я не був присутній я був повідомлений постфактум", - сказав він "Громадському телебаченню". Відомо, що Зураб Аласанія має намір оскаржувати у суді розірвання контракту. "Порушено всі процедури; судова боротьба можлива і навіть обов'язкова - після обнародування причин", - написав голова правління НСТУ на фейсбук-сторінці. Як написала у колонці на сайті "Детектор медіа" заступниця голови наглядової ради НСТУ Світлана Остапа, найближчими днями має відбутися позачергове засідання наглядової ради, "на якому вона має оголосити конкурс і розглянути всі питання з порядку денного за 31 січня, які так і не розглянула. На цьому ж засіданні поставлять питання про скасування рішення про відставку, про що вже заявив Євген Глібовицький. Я підтримую таку пропозицію. Крім того він, Олександр Павліченко та ще кілька осіб уже оголосили, що подаватимуть у суд на НР за таке рішення" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 5.02.2019 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підготувала і розмістила на своєму сайті 70 інфографік, які ілюструють її діяльність у минулому році. Ці графічні матеріали є доповненням до звіту регуляторного органу за 2018 рік. Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2018 рік був затверджений на її засіданні 24 січня. У визначені законом терміни - до 1 лютого - цей документ було подано до Верховної Ради України і Президента України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.02.2019 Перед півфіналами Національного відбору Євробачення 2019 "UA:Радіо Промінь" запросить до своєї студії всіх учасників. Починаючи з 4 лютого, у рамках програм "РанокPRO" о 10:00 і "ДеньPRO" о 12:00 з понеділка по п'ятницю звучатимуть інтерв'ю виконавців, один з яких представлятиме Україну в Ізраїлі на пісенному конкурсі. "Це суміш радіоінтерв'ю та бліц-опитування. Найголовніше наше завдання - показати слухачу, що вміє цей музикант, а не просто розказати, що він збирається представляти на Євробаченні. Можливо, завдяки такому невимушеному спілкуванню ми зможемо відкрити комусь нового українського виконавця. Найцікавішими будуть бліц-опитування, які розкривають виконавців: характер, ставлення до сучасної музики, до Євробачення тощо", - зазначила креативна продюсерка Радіо Промінь Вікторія Польченко. Переглянути бліц-опитування можна буде одразу після ефіру на сторінці у Facebook. Також відтепер відеотрансляції програм можна буде дивитися у соцмережах наживо завдяки visual-студії Радіо Промінь. Прямі ефіри півфіналів Національного відбору-2019 відбудуться 9 та 16 лютого одночасно на телеканалах UA: ПЕРШИЙ та СТБ. А вже 10 та 17 лютого музичні експерти розкладуть по поличках усі деталі виступів учасників та розкажуть слухачам про півфіналістів-переможців в ефірі програми "Непробудні" на Радіо Промінь (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 4.02.2019 З 4 лютого радіо "Промінь" запустило віжуал-студію. Перша програма, пряма трансляція якої доступною на фейсбук-сторінці радіо, стала "РанокПРО". Про це повідомили радійники на своїй фейсбук-сторінці "UA: Радіо Промінь". "Вперше за 53 роки існування радіо "Промінь", у оновленій, студії радіостанції запускається visual-студія. Тепер ви зможете нас не лише чути, а й бачити пряму трансляцію на нашій сторінці у facebook", - проаносували на "Промені". На фейсбук-сторінці у першій прямій трансляції є невеликі технічні неполадки, наприклад, коли ведучі пішли зустрічати гостей і ввімкнули музику, одночасно звучала і музика, і заставка "Люби музику - це взаємно. Радіо Промінь". Наступна трансляція розпочнеться о 12:03, можна буде подивитися наживо, що відбувається у студії під час шоу "ДеньПРО". Варто додати, що у багатьох програмах на сьогодні гостями є учасники нацвідбору на "Євробачення-2019". Також будуть доступні і інші програми, які виходять у прямому ефірі. Зокрема, ведуча Галина Бабій зазначила, що відтепер її авторську програму "Династії" теж можна буде дивитися на фейсбук-сторінці "Променя". Нагадаємо, влітку радійники повідомляли, що ведучі музично-молодіжного радіо "Промінь" (другого каналу "Українського радіо") розпочали мовлення в оновленій студії прямого ефіру. Звідти восени мали вести онлайн-трансляцію у соцмережі. Це не перше студійне оновлення на "Українському радіо". На початку липня студія прямого ефіру третього каналу Українського радіо "Культура" змінила дизайн і працює із сімома ефірними комп'ютерами. Під час прямому ефіру можна не лише телефонувати, а й спілкуватися через "Вайбер" і Facebook-паблік. З лютого 2018 року ведучі "Українського радіо" почили мовити з оновленої віжн-студії (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 2.02.2019 3 лютого, починаючи з 09:00, Перший канал Українського радіо та Радіо Культура транслюватимуть наживо церемонію інтронізації митрополита Київського і всієї України Епіфанія, яка відбудеться під час божественної літургії у Соборі Святої Софії Київської. На Українському радіо та Радіо Культура трансляція розпочнеться о 9:00. Після церемонії у студії відбудеться обговорення найважливіших моментів заходу з ведучим Українського радіо Романом Колядою, яку покажуть на трьох телеканалах Суспільного. У студії Українського радіо подію коментуватиме ведуча програми "Ранковий формат" Тетяна Дем'яненко, а в ефірі Радіо Культура ведучі Марина Люта та Олександр Ковальов обговорюватимуть цю тему з релігієзнавцем і кандидатом філософських наук Русланом Халіковим. Інтронізації (лат. Inthronizatio - внесення на трон) - церемонія сходження на престол та урочисте богослужіння, коли відбувається зведення новообраного предстоятеля церкви. "Інтронізація митрополита Епіфанія - це останній формальний акт, який довершує процес об'єднання та усталення єдиної помісної Української православної церкви", сказав архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій (Зоря) (сайт УНІАН). Нагадаємо, 15 грудня Українське радіо висвітлювало заходи, присвячені обєднавчому собору українських православних церком, який відбувався у Софійському соборі в Києві. Об'єднавчий собор усіх православних церков України розпочався зранку 15 грудня в Софії Київській. Церковні ієрархи створили незалежну українську православну церкву та обрати її предстоятеля митрополита Епіфанія. Генпродюсер Українського радіо Дмитро Хоркін і міністр культури Євген Нищук вели урочисті заходи з концертом та мітингом на Софійській площі, де зібралися люди зі всієї України в очікуванні рішення Всеукраїнського православного об'єднавчого Собору православних церков. 6 січня Українське радіо транслювало наживо церемонію передачі Томосу у Стамбулі (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 1.02.2019 Щирі історії друзів і ексклюзивне інтерв'ю із Андрієм Кузьменком з глибоких архівів радіо "Промінь". Вже 2 лютого о 10:00 тільки на "UA:Радіо Промінь" у шоу "НеПРОбудні". Марафон "Різногранний Скрябін". До річниці загибелі культового Скрябіна. Ми запам'ятали його молодим... Скрябін Кузьма Скрябін Не пропустіть. З 10:00 до 14:00 (Джерело: Сторінка "UA:Радіо Промінь" у соцмережі Facebook).
  • 1.02.2019 Заява команди Українського радіо щодо рішення Наглядової ради достроково припинити контракт з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією: "Радіоколектив Національної суспільної телерадіокомпанії України (ПАТ "НСТУ") стурбований голосуванням Наглядової Ради від 31 січня щодо дострокового припинення контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією. Наша команда майже два роки працює над втіленням місії та ідеї Суспільного мовлення. Ми вважаємо, що в кожній демократичній країні має існувати мовник, який працює виключно в інтересах суспільства, захищає свободу слова, права людини, ключові цінності демократії. Щодня, кожен із нас, докладає максимум зусиль для того, щоб чесно і неупереджено, об'єктивно, повно і збалансовано, оперативно доносити суспільно важливу інформацію громадянам. Ми висвітлюємо важливі суспільні зміни, розширюємо світогляд, вчимо критично думати та аналізувати. Наша команда працює виключно в рамках стандартів роботи Суспільного мовлення. Вважаємо рішення Наглядової Ради таким, що загрожує подальшому впровадженню реформи Суспільного мовлення саме у передвиборчий період. Суспільне мовлення, а це телебачення та радіо, має найбільшу мережу покриття по всій Україні. Нас чути та видно у найвіддаленіших куточках країни. Ми не будемо підігравати політикам та чиновникам, для яких ми є незручними! Ми не будемо мовчати! Голосування за припинення контракту із Зурабом Аласанією відбулось за поданням та з голосу В'ячеслава Козака і правкою Олексія Панича. Голосування відбувалось у закритому режимі. Крім того, варто зазначити, що генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін за час своєї роботи на посаді жодного разу не отримував дзвінка згори в тому числі від керівництва ПАТ "НСТУ". Також не відбувалося нав'язування тем, політиків, представників промислових груп для участі в ефірі. Суспільний мовник і, справді, є незалежним і незаангажованим. Ми, команда Українського радіо, вимагаємо від Наглядової Ради зустрітися з представниками радіо та пояснити ситуацію щодо відсторонення від посади голову правління ПАТ "НСТУ" Зураба Аласанію. Підписанти заяви: Людмила Тягнирядно, головна редакторка сайтів та соцмереж Українського радіо; Анна Первак, заступниця головного редактора сайтів та соцмереж Українського радіо; Богдан Буткевич, ведучий Українського радіо; Наталка Соколенко, ведуча Українського радіо; Андрій Ходос, виконавчий продюсер "Радіо-Продакшн"; Вероніка Гармаш, редакторка соціальних мереж Українського радіо; Анастасія Руссу, контент-менеджерка сайту; Максим Яковенко, виконавчий продюсер Радіо Промінь; Ірина Славінська, виконавча продюсерка Радіо Культура; Владислава Патлун, контент-менеджер сайту; Олександр Соломка, менеджер напрямку; Євген Чиж, виконавчий продюсер Українського радіо; Юрій Табаченко, виконавчий продюсер Першого каналу Українського радіо; Володимир Шейко, творчий керівник художніх колективів; Костянтин Спілка, виконавчий продюсер ТВО "Музика"; Тетяна Кононенко, ведуча Радіо Промінь; Ольга Бродська, ведуча Радіо Промінь; Дар'я Озерна, радіоблогерка "Фізкультури" на Радіо Культура; Христина Стець, провідна ведуча програм Українського радіо; Георгій Костюкевич, начальник управління ТВО "Музика"; Євген Павлюковський, провідний ведучий програм Радіо Промінь; Ірина Сидоренко, ведуча програм Радіо Промінь; Олена Браілова, головна редакторка програмування; Володимир Фомічев, редактор суспільно-політичного каналу Українського радіо; Роман Кот, контент-менеджер сайту" (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 1.02.2019 1 лютого 2019 року відбулося засідання Громадської ради при Нацраді з ТРМ, на якому було обрано Незалежну експертну раду з питань діяльності мас-медіа під час виборів у складі 11 осіб. Координатором експертної ради стала Наталія Клітна. Таким чином, ініціатива дорадчого органу, що діє при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, отримала подальший розвиток, і 11 представників різних медійних організацій та індустрії отримали шанс попрацювати для того, щоб вибори в Україні були більш відкритими і демократичними. Адже відповідно до Положення, яке регламентує діяльність Незалежної експертної ради, головним її завданням буде сприяння дотриманню засобами масової інформації вимог законодавства про вибори та дотримання журналістської етики. Загалом про бажання взяти участь у роботі цього тимчасового колегіального експертного органу заявили 15 осіб, подавши відповідні заяви. Члени Громадської ради проголосували за можливу кількість учасників. Було запропоновано два варіанти - або обрати всіх 15 кандидатів, або лише 11 осіб, що, на думку більшості, є оптимальною кількістю членів експертної ради для ефективної роботи. Більшістю голосів ухвалено другий варіант, тобто до експертної ради мають увійти 11 членів. Також Громадська рада вирішила провести рейтингове голосування за всіх кандидатів, які подали заяви, навіть тих, що надали їх із запізненням на кілька днів. У підсумку до складу Незалежної експертної ради увійшли: 1. Олена Андрієнко, член Громадської ради, юрист, психолог, член багатьох галузевих асоціацій у сфері медіа; 2. Ольга Большакова, рекомендована Незалежною асоціацією телерадіомовників; 3. Олександр Борисенко, рекомендований ГО "Медійна ініціатива "За права людини"; 4. Наталія Клітна, рекомендована Асоціацією правовласників та постачальників контенту; 5. Олена Любченко, юрист телеканалу "Україна"; 6. Любов Найдьонова, психолог, заступник директора Інституту соціальної та політичної психології НАПНУ; 7. Ірина Скрипка, юрист, фахівець у рекламній галузі; 8. Андрій Соломаха, рекомендований громадською спілкою "Всеукраїнська асоціація мовлення громад"; 9. Ірина Стройко, юрист телеканалу "Студія 1+1"; 10. Олександр Чекмишев, рекомендований ГО "Фундація "Суспільність"; 11. Світлана Чуніхіна, рекомендована правлінням Асоціації політичних психологів України. Треба зауважити, що Мар'яна Кучерук (Закусило), яка була рекомендована ГО "Детектор медіа", хоч і набрала поряд з іншими кандидатами найбільшу кількість голосів, після голосування взяла самовідвід, пояснивши це тим, що була проти входження до цього тимчасового колегіального органу представників від індустрії. Вона пояснила, що у неї не було застережень щодо представників галузевих організацій, але вона не підтримує участі юристів телерадіоорганізацій. Після обрання складу Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів її учасники обрали координатора, нею стала Наталія Клітна, яка донедавна була головою Громадської ради і має досвід з організації відповідної роботи. На засіданні Громадської ради були присутні голова Національної ради Юрій Артеменко і перший заступник голови Ольга Герасим'юк, які висловили сподівання, що діяльність Незалежної експертної ради зробить свій внесок у проведення більш чесних і відкритих виборів. Що новостворена спільнота оптимально швидко реагуватиме на прояви порушень та надаватиме фахові висновки щодо неправомірного висвітлення передвиборної агітації та інших процесів висвітлення виборчих кампаній. Вони запросили її представників брати участь у засіданнях робочої групи Національної ради, що здійснює нагляд за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства. Чергова робоча група збереться 8 лютого 2019 року об 11:00 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.02.2019 Громадська рада, що діє при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, провела 1 лютого 2019 року чергове засідання, на якому затвердила план своєї роботи на рік та обрала склад експертної ради, яка оцінюватиме висвітлення ЗМІ виборчих перегонів у 2019 році. Голова Національної ради Юрій Артеменко і його перший заступник Ольга Герасим'юк взяли участь у цьому засіданні. Із 15 членів дорадчого органу на засіданні були 12, вони проголосували за орієнтовний план роботи необхідності на цей рік, зауваживши, що за потреби він буде доповнюватися актуальними темами для розгляду. Також члени Громадської ради уповноважили голову та секретаря надавати відповіді на ті звернення до дорадчого органу, у яких ідеться про випадки корупції. Такі питання не в компетенції Громадської ради, і вони будуть надсилатися за належністю до правоохоронних органів. Ольга Герасим'юк повідомила присутнім, що Національна рада, враховуючи рішення попереднього складу Громадської ради, наприкінці лютого планує провести круглий стіл для обговорення теми захисту дітей у медіа. Вона висловила сподівання на підтримку цього заходу всіма членами нинішнього дорадчого органу, окремо закликавши до співпраці в організації обговорення Любов Найдьонову і Мар'яну Кучерук, які мають багато напрацювань на цю тему. Також до дискусії будуть запрошені представники індустрії, які поділяться своєю практикою врахування інтересів дітей чи можливістю завдати їм психологічної або моральної шкоди при підготовці матеріалів. Як уже повідомлялося, Громадська рада на сьогоднішньому засіданні обрала склад Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів. Членам цього незалежного експертного органу запропоновано брати участь в робочій групі Національної ради, яка здійснює нагляд за дотриманням електронними ЗМІ законодавчих вимог у питаннях виборів. Із членів Громадської ради на засіданні були присутні Сергій Сьомкін, Світлана Коробіна, Олена Андрієнко, Сергій Бойко, Олександр Глущенко, Роман Головенко, Арсен Жумаділов, Мар'яна Кучерук, Катерина М'ясникова, Любов Найдьонова, Олександр Федієнко, Олександр Янковський (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.02.2019 Італія - країна сонця, моря і справжньої романтики! Хочете до Дня Святого Валентина здивувати свою другу половинку романтичною подорожжю до Італії? Тоді реєструйтеся для участі в акції "KISS & FLY" на сайті столичної мережевої станції Dance radio KISS FM (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кропивницький-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Маріуполь-101.7МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпро-106.8МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) і будьте готові назвати ім`я своєї коханої людини, з якою мрієте поцілуватися в Італії! Переможці будуть обрані випадковим чином з усіх зареєстрованих на даний період слухачів та оголошені в ефірі: 07 лютого, 14 лютого. Акція проходить з 01.02.19 до 14.02.2019. Заявки приймаються до 12:00 14.02.2019. Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини січня 2019

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024