Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Листопад 2018 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

  • Радіоанонс

  • Новини жовтня 2018

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 30.11.2018 Продюсерка "Українського радіо "Рось" Олена Захарова та керівниця творчої групи радіо Мар'яна Ободовська взяли участі у програмі навчання й обміну для українського і німецького радіо "Widening Wavelengths" ("Розширення хвиль"), що проводилася компанією Thomson Media. Щоб визначити учасників проекту, організатори оголосили конкурс ідей нового радіоформату. Заявки на участь подавали з усієї України. Під час відбору керувалися бажанням залучити представників найрізноманітніших радіоформатів. Тут були і подкастери, і фрілансери, представники громадського, комерційного та музичного радіо. Проект представлений радійниками Черкаської філії Суспільного відповідав сучасним тенденціям радіо. Тому регіональне Суспільне радіо випало представляти саме черкащанкам. Програма передбачала дві частини. Перша - п'ятиденний тренінг у Києві, де обговорювали нові методи діджитал виробництва та технології, які можна застосувати для втілення найсміливіших ідей. Тренером виступив Дерек Івенс, який чверть століття пропрацював на ВВС. Друга частина - обмін у Берліні - зустрічі з німецькими радіопродюсерами та подкастерами, знайомство з їхньою роботою та обговорення власних ідей. Черкаські радійниці відвідали національний канал німецького радіо Культура "Deutschlandfunk". "Під час зустрічі з німецькими колегами ми виявили багато спільного, адже всі професійні питання були цікаві для взаємного обговорення. А от рівень технічного обладнання та організація виробництва медіапродукції нас по справжньому вразили, - розповідає Олена Захарова. - Тут є всі умови для роботи. Велика чисельність штатного персоналу та ще більша кількість фрілансерів забезпечує якісний контент. Крім того, всі процеси підготовки, супроводу та випуску програми побудовані на найвищому рівні. Приміром, для нас стало відкриттям наявність цілого відділу Бекграунду, спеціалісти якого працюють у різних напрямах та допомагають журналістам у підготовці програм. Також вразила власна бібліотека, де редактор може замовити необхідні матеріали". "Нас підкорила відкритість німецьких колег, які були готові спілкуватися на різні теми та відповідати на провокаційні запитання, - додає Мар'яна Ободовська. - До речі, всі співробітники говорять англійською. Тут дивляться у майбутнє, але не забувають про традиції. Приміром, дитяча програма "Какаду" існує вже 20 років і змінюється разом зі своєю аудиторією. Її майбутнє творці бачать у подкасті. Несподіванкою стали і випуски новин для дітей, де малечі пояснюють простими, зрозумілими словами те, про що вони чують у новинах для дорослих". Під час прощального ланчу німецькі колеги розпитали учасників програми про роботу, життя і події в Україні. "Ми обмінялися контактами та пообіцяли залишатися на зв'язку, адже ми всі, - незалежно від країни проживання, формату та форми власності, - працюємо на одну спільну мету - донести правдиву інформацію до слухача", - зазначає Олена Захарова (Джерело: Портал "UA: Суспільне мовлення").
  • 30.11.2018 Мережу регіональних представників сформовано, студію облаштовано, наразі триває встановлення обладнання на передавальних вежах. Щойно монтажні роботи завершаться, ТРК "Слобожанське ФМ" розпочне мовлення у районах Харківської області. Першими програми радіо "Слобожанське FM" почують жителі Барвінківщини. Мовлення у цьому районі розпочнеться найближчими днями на частоті 103.4 МГц. Наступною стане Балаклійщина - тут налаштуватися на хвилю нового радіо можна буде на частоті 104.9 МГц. До кінця цього року планується запустити мовлення у Великобурлуцькому районі (100.1 МГц), а на початку 2019-го - в Ізюмському та Зміївському районах. "Студія, регіональні представники - все готово, лишилися тільки технічні роботи, зокрема встановлення радіопередавальної апаратури, - зазначає Олег Борщов, директор ТРК "Слобожанське ФМ". - Ми плануємо одразу запустити місцевий контент, починаючи з новин і закінчуючи прогнозом погоди та програмами по заявках. Мовлення буде цілодобове, позитивне, без політики, наскільки це можливо в сьогоднішній ситуації". Нагадаємо, засновником ТРК "Слобожанське ФМ" є Благодійний фонд соціального розвитку Харківської області. Наприкінці серпня цього року телерадіокомпанія виграла конкурс на мовлення у населених пунктах Харківщини та отримала у своє розпорядження 5 радіочастот (Джерело: Сайт Благодійного фонду соціального розвитку).
  • 30.11.2018 Від сьогодні слухайте програму "Після Фронту" на хвилі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) щоп'ятниці о 17:00. Надихайтеся історіями сильних і цілеспрямованих перед вихідними. А сьогодні в гості до студії радіостанції прийде Санька Прокопенко, колишній боєць 72-ої бригади імені Чорних Запорожців, бізнесмен-початківець. Сам Олександр говорить, що в нього планів, як у Наполеона. Наразі він займається розведенням овець у селищі під Києвом, планує відкривати затишне кафе. Вмикайте ефір "Армії FM" о 17:00 та дізнайтеся, де брати ідеї та натхнення на власні бізнес-проекти (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 29.11.2018 Відповідно до Указу Президента України від 26 листопада 2018 року № 393 "Про введення воєнного стану в Україні", який було затверджено відповідним Законом Верховної Ради України, з 14:00 26 листопада по 14:00 26 грудня у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії вводиться воєнний стан. Указ Президента і Закон набули чинності 28 листопада, коли вони були опубліковані в газеті "Голос України". Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану буде провадити свою діяльність у звичайному режимі. Національна рада як орган, що регулює діяльність електронних медіа в Україні, завжди визнавала, що свобода слова і вираження поглядів є беззсумнівною і незаперечною цінністю нашої держави. Упродовж усього періоду роботи нинішнього складу Національної ради регуляторний орган дотримувався принципу невтручання в роботу засобів масової інформації, обмежуючись винятково виконанням повноважень із нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями чинного галузевого законодавства. Водночас, розуміючи, що саме загроза ще потужнішої військової агресії Російської Федерації призвела до введення воєнного стану в окремих областях країни, Національна рада закликає телерадіоорганізації бути свідомими тієї відповідальності, яка лежить на ЗМІ в цих надзвичайних обставинах, об'єктивно й неупереджено висвітлювати події, поширювати перевірену інформацію, уникати розпалювання ворожнечі за будь-якою ознакою. Перед загрозою з боку країни-агресора громадськість має працювати на згуртування країни і не допускати поширення ворожої риторики. Очікуємо, що суспільство проявить свідому громадянську позицію для захисту держави, цілісності її кордонів і збереження територіального та інформаційного суверенітету України. Також звертаємо увагу телерадіоорганізацій, що законодавством не передбачено положень щодо особливостей проведення моніторингу телерадіопрограм, проведення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, а також прийому ліцензійної документації в умовах дії воєнного стану. Національна рада буде провадити цю діяльність у звичайному режимі. У разі якщо військовим командуванням чи військовими адміністраціями із можливим залученням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування будуть вжиті заходи регулювання роботи телерадіоорганізацій, що матиме наслідком порушення ними умов ліцензій та програмної концепції, телерадіоорганізації при проведенні перевірок Національною радою мають надати відповідні підтвердження - розпорядження військового командування (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.11.2018 29 листопада Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення визначила переможця форматного конкурсу - мовлення на військово-патріотичну тематику в Києві, Вінниці та Житомирі. Єдиним мовником на усіх цих частотах стала Центральна телерадіостудія Міністерства оборони України ("Армія FM - військове радіо"). Програми радіостанції транслюватимуться на частотах 94.6 МГц на Київщині, 99.3 МГц на Вінниччині та 104.5 МГц на Житомирщині цілодобово. Представляючи "Армію FM" на засіданні Національної ради, заступник начальника відділу телерадіопрограм Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України Сергій Жуковський сказав, що нині завдяки виданим дозволам на тимчасове мовлення радіостанція якісно покриває своїм сигналом усю лінію розмежування. У довгостроковій перспективі планують охопити мовленням усе прикордоння. "Ми чітко усвідомлюємо, що хочемо і готові розвиватися", - сказав Сергій Жуковський, і додав, що велике прагнення радіостанції - вихід на загальнонаціональний рівень. Розпочати мовлення на нових частотах "Армія FM - військове радіо" має намір на початку 2019 року. Голова Національної ради Юрій Артеменко нагадав, що оголошення цього форматного конкурсу було ініціативою регуляторного органу. Тож, якщо цей експеримент буде вдалим, нинішній чи наступний склад Національної ради шукатиме можливість розширювати цю мережу. Зі свого боку член Національної ради Сергій Костинський назвав цю подію унікальною. "Зараз надзвичайна новина насправді, унікальна подія для незалежної України, вперше військова державна радіостанція почне мовити у Києві і двох обласних центрах" - сказав він. Загалом нині в "Армії FM" 5 частот на FM-радіомовлення в Костянтинівці, Покровську Донецької області та Кремінній, Старобільську, Щасті Луганської області; ліцензія на цифрове радіомовлення в Києві у форматі DAB+ і 12 дозволів на тимчасове мовлення в Бахмуті, Волновасі, Гірнику, Краматорську (Слов'янську), Маріуполі, Світлодарську Донецької області, Бахмутівці, Попасній Луганської області, Генічеську, Скадовську, Чаплинці, Чонгарі Херсонської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.11.2018 Розглянувши результати планової виїзної перевірки ПП "Телекомпанія "РАІ", м. Бурштин Івано-Франківської обл. (ефірне мовлення, позивні "РАІ"), Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 29 листопада оголосила ліцензіату попередження через порушення вимог ліцензії і чинного законодавства. Під час проведення планової перевірки ПП "Телекомпанія "РАІ" регулятор зафіксував, що місцевий мовник не дотримується умов ліцензії в частині програмної концепції мовлення, оскільки зменшено частку програм власного виробництва, мінімальний обсяг науково-просвітницьких, розважальних та дитячих передач. Крім того, не виконано конкурсну вимогу щодо програмної концепції - в загальному обсязі власного мовлення інформаційні передачі місцевої тематики мають становити не менше як 15%, фактично інформація про м. Яремче, Яремчанську міську раду або Надвірнянський район в ефірі ПП "ТК "РАІ" не транслювалася. Національна рада визнала порушення компанією вимог частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" та оголосила попередження. Мовника зобов'язано упродовж місяця привести свою діяльність у відповідність до умов ліцензії і норм чинного законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.11.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення застосувала до ТОВ "Буковинська хвиля", м. Чернівці, санкцію стягнення штрафу через невиконання мовних квот. Розмір штрафу становить 5% ліцензійного збору, це близько п'яти тисяч гривень. Відповідне рішення регулятор ухвалив на своєму засіданні 29 листопада. Моніторинг ліцензіата від 26.04.2018 і позапланова перевірка, проведена на його підставі, відбувалися у період, коли діяли вимоги частини другої статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо другого року: радіомовники мали забезпечувати частку пісень (словесно-музичних творів) державною мовою в обсязі не менше 30 відсотків загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менше 30 відсотків загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 07:00 та 14:00 і між 15:00 та 22:00. Під час перевірки було зафіксовано недотримання цієї норми, оскільки в ефірі "Буковинської хвилі" 26.04.2018 частка пісень українською мовою протягом доби становила 28,3%. Ці порушення є підставою для застосування санкції "стягнення штрафу" в розмірі 5 відсотків загальної суми ліцензійного збору. Для ТОВ "Буковинська хвиля" штраф становить 4 832,63 грн. (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.11.2018 10 грудня представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Кіровоградській області Сергія Каракуліна буде звільнено із посади відповідно до пункту 1 статті 85 Закону України "Про державну службу" - у зв'язку із закінченням строку призначення на посаду. Відповідно до статті 11 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" представник Національної ради призначається на посаду на конкурсній основі строком на чотири роки (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.11.2018 29 листопада Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на три FM-частоти в Києві, Житомирі та Вінниці. Це був форматний конкурс під концепцію військово-патріотичного радіо. Єдиним претендентом у конкурсі була Центральна телерадіостудія Міністерства оборони України зі своєю радіостанцією "Армія FM". Нацрада одноголосно визначила її переможцем. У результаті конкурсу "Армія FM" отримала право мовити на частотах 94.6 МГц у Києві, 104.5 МГц у Житомирі і 99.3 МГц у Вінниці. Представники Центральної телерадіостудії Міноборони повідомили, що радіо почне мовлення на нових частотах на початку 2019 року. За їхніми словами, щороку фінансування студії зростає, є рішення міністра оборони про введення 20 додаткових посад, планується розбудова нової студії для створення програм. Член Нацради Олег Черниш запитав, чи є плани створення армійського супутникового телеканалу. Наразі Центральна телерадіостудія Міноборони працює як телепродакшн, виготовляє програми "Техніка війни", "Рекрут", "Будемо жити", новинні блоки, які виходять на 5-му каналі та каналі "24". Запуск телеканалу в планах є: наступного року хочуть починати з інтернет-мовлення. Нагадаємо, 6 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосила конкурс на створення військово-патріотичного радіо на трьох FM-частотах у Києві, Вінниці та Житомирі. "Армія FM" - державна радіостанція Міністерства оборони України, яка мовить у військово-патріотичному форматі. "Армія FM" охоплює тільки Донецьку, Луганську і південь Херсонської області, а також "Армія FM" має ліцензію на експериментальне цифрове радіомовлення в Києві (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 29.11.2018 У Національній суспільній телерадіокомпанії України продовжуватимуть шукати гідних кандидатів стільки, скільки буде потрібно. Член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури, Микола Чернотицький розповів сайту "Детектор медіа", чи є особливі вимоги до кандидатів на посади менеджерів цих двох філій. "Ми не маємо якихось особливих вимог до менеджерів Миколаївської і Полтавської філій. Вони такі ж самі, як і для всіх менеджерів філій: нам важливо, аби кандидати на ці посади були високопрофесійними та ціннісно "на одній хвилі" з нами", - підкреслив Микола Чернотицький. Він перерахував вимоги до кандидатів. "Наші вимоги: вища освіта; знання Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", Статуту ПАТ "НСТУ", іншого законодавства в сфері телерадіомовлення та Стратегії розвитку ПАТ "НСТУ"; досвід роботи на керівних посадах або в сфері управлінні проектами не менше 3-х років; відсутність судимостей, відкритих кримінальних проваджень", - зазначив член правління НСТУ. Микола Чернотицький розповів, що на сьогодні можливі особливі вимоги до Миколаївської філії через військовий стан, але це стосується роботи філії, а не кандидатів у менеджера. "26 листопада ми оголосили конкурс повторно, і продовжуватимемо шукати гідних кандидатів скільки буде потрібно. Для нас тут немає місця компромісу. Філії Суспільного активно розвиваються, ми шукаємо в команду професійних керівників. Для Миколаївської філії можливі особливі вимоги у зв'язку з оголошеним воєнним станом. А це додаткова відповідальність для керівників", - пояснив пан Чернотицький. Станом на 28 листопада жоден кандидат не подав документів на посаду менеджерів цих двох філій. Нагадаємо, прийом документів на повторний відбір на посади менеджерів у Миколаївській та Полтавській філіях Національної суспільної телерадіокомпанії України триватиме по 7 грудня 2018 року. У листопаді правління Національної суспільної телерадіокомпанії України вчергове не визначило переможців на конкурсі на посаду менеджера у Полтавській та Миколаївській філіях Суспільного. 21 вересня менеджер Полтавської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України Євгеній Сердюк написав заяву на звільнення. З 24 вересня він не працює у філії. Додамо, у травні 2018 року колектив Миколаївської регіональної дирекції звернувся до голови правління ПАТ "НСТУ" Зураба Аласанії та виконавчого директора Олександра Лієва з відкритим листом, в якому звинувачують попереднього керівника Ярослава Індикова (ще був генеральним директором Миколаївської ОДТРК, а згодом директором виконавчим Миколаївської філії) в тому, що здійснив "дивну оборудку", внаслідок якої значна частина студійного обладнання, техніки та декорацій, якими користувалися з 2015 року, не належать філії. У Миколаївській філії тимчасовим виконувачем обов'язків менеджера призначено Івана Галамасюка. На попередній конкурс на менеджера він не подавав документів, сказали у НСТУ (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 29.11.2018 У ранкові ефіри радіо "Культура" для дотримання гендерного балансу потрібен чоловічий голос. Про це у себе на сторінці у Фейсбуку написала продюсерка радіо "Культура" Ірина Славінська. "Для дотримання гендерного балансу в ранкових ефірах радіо "Культура" шукаю нового ведучого. Треба: мозок, правильна українська (!), дотримання стандартів журналістики (!!) та цінностей Суспільного (!!!). І голос, який хочеться слухати, якому хочеться довіряти, за яким хочеться іти", - зазначила вона. За словами Ірини Славінської, ця робота дає унікальний досвід і дарує нагоду долучитися до однієї з найамбітніших реформ в Україні. Продюсерка чекає на когось начитаного і з грамотним мовленням. "Пишіть мені, краще одразу надсилайте резюме з демками записів. Можна в ФБ, можна на мейл i.slavinska (@) suspilne.media", - додала Ірина Славінська. Окрім вимог до кандидата у продюсерки є ще одна умова. "Якщо ви раніше працювали на "нюзван" або аналогах - то не пишіть взагалі", - написала вона (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 28.11.2018 Виїзна студія Українського радіо працюватиме на Форумі організаційного розвитку громадянського суспільства 29 листопада. Форум - це одна з найбільших національних платформ для навчання, спілкування та обміну досвідом у сфері організаційного розвитку благодійних та громадських організацій. "Для нас одне з основних кредо: ми - там, де наш слухач! Тому формат прямоефірних виїзних студій на важливих подіях сприяє посиленню довіри, адже наші журналісти наживо спілкуються з експертами - і кожен може підійти, поставити запитання, стати учасником розмови", - зауважив генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін. Найактуальніша інформація з Форуму звучатиме на UA: Українське радіо під час чотирьох включень - об 11:10, 13:35, 14:07 та 15:10. Ефір можна також слухати на фейсбук-сторінці Українського радіо. З гостями виїзної студії спілкуватиметься ведучий, виконавчий продюсер Першого каналу Українського радіо Юрій Табаченко. Розклад ефірів: 11:10-11:26 Спікер уточнюється. 13:35-13:55 Яким має бути громадянське суспільство? Соціальна згуртованість. Спікер: Євген Глібовицький, експерт із довготермінових стратегій, дослідник цінностей та учасник Несторівської експертної групи (візія для України 2025). 14:07-14:26 Правові аспекти громадської організації. Як захистити організацію від правової атаки? Спікерка: Наталя Повтарь, адвокасі-менеджерка з питань законодавства для громадського суспільства. 15:10-15:30 Прикладні моменти заснування і розвитку громадської організації. Спікерка: Олена Полозок, ГО "Добра цукерня". "Добра цукерня" заснована у 2016 році. У команді працюють кондитери, які не чують. Частину прибутку розподіляють на соціальні та благодійні проекти партнерів, а також вкладають у розвиток бізнесу. "У своїх ефірах ми часто висвітлюємо успішні проекти благодійних і громадських організацій, говоримо про виклики, які перед ними постають, а тепер в інтерактивному режимі дамо змогу слухачам долучитися до дискусій, "відвідати" майстер-класи і знайти відповіді на актуальні питання. Гостями студії стануть спікери, які розкажуть у прямому ефірі, яким має бути громадянське суспільство, що таке соціальна згуртованість і чому вона необхідна сьогодні. Розкриють правові аспекти громадської організації, висвітлять прикладні моменти заснування та розвитку громадської організації на конкретних прикладах, розкажуть, як маленьким ГО вдається виділяти кошти на соціальні і благодійні проекти. Не оминемо сесії про реформи в Україні, локальну безпеку, стратегії захисту і розширення прав людини та багато іншого. Одним із ключових моментів як для Українського радіо, так і для слухачів та учасників форуму є дискусія "Суспільне мовлення як тест на демократію". Про незалежний та фінансово-стабільний Суспільний мовник як невід'ємну частину демократичного суспільства розкажуть член Наглядової ради Суспільного Євген Глібовицький, голова правління Суспільного Зураб Аласанія, прес-аташе ЄС в Україні Давід Стулік та медіаюрист Ігор Розкладай. Модеруватиме дискусію генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін", - зазначила кураторка виїзної студії Юлія Шелудько (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 28.11.2018 Сьогодні о 15:30 у Міністерстві оборони України відбудеться брифінг! Тема: "Робота оборонного відомства щодо запровадження та забезпечення виконання заходів правового режиму воєнного стану". У заході візьме участь перший заступник Міністра оборони України Іван Руснак. Столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) транслюватиме брифінг у своєму ефірі (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 27.11.2018 "Громадське радіо" лишилося без фінансування і потребує підтримки громадськості. Про це у Facebook на повідомила журналістка "Громадського радіо" Анастасія Багаліка. "Друзі, ситуація у на Громадське радіо дуже-дуже складна. Так сталося, що у розпал цих подій ми лишилися без фінансування з технічних причин. Без вас ми можемо не вигрібти! Звісно, що будемо працювати і далі без грошей, як колись вже не раз було. Але підтримка друзів, слухачів і небайдужих людей для нас зараз важить надзвичайно багато! Допоможіть нам будь-ласка", - йдеться у повідомленні. У прес-службі "Громадського радіо" підтвердили "Детектору медіа", що потребують фінансової підтримки. Нагадаємо, допомогти "Громадському радіо" можна на Спільнокошті. Станом на 27 листопада зібрано 121 840 грн з необхідних 150 тис. (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 27.11.2018 Прес-конференція на тему "Два роки мовних квот на радіо. Досвід забезпечення виконання закону", проведення якої було заплановане на 28 листопада о 12:30 в Українському інформаційному агентстві Укрінформ, переноситься. Про дату і час буде повідомлено додатково (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.11.2018 Завдяки спільним зусиллям представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Івано-Франківській області Ігоря Маслова, працівників Карпатської філії державного підприємства "Український державний центр радіочастот" та Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області 26 листопада в м. Рогатині припинено безліцензійне радіомовлення на частоті 99.7 МГц. 20 листопада 2018 року представником Національної ради в Івано-Франківській області на частоті 99.7 МГц у місті Рогатині було зафіксовано незаконну трансляцію радіопрограм із позивним "Маяк віри" через малопотужний передавач. Працівниками УДЦР під час виїзду до цього населеного пункту було визначено місце, з якого велося мовлення. 26 листопада 2018 року спільно з працівниками Карпатської філії УДЦР і ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області діяльність цього мовника була припинена, антенно-фідерне обладнання демонтовано власником. Це не перший випадок безліцензійного радіомовення в м. Рогатині. У лютому 2017 року в цьому районному центрі було зафіксовано на частоті 99.1 МГц незаконну трансляцію через малопотужний передавач програм "Слов'янської Християнської радіостанції Radio Mv" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 26.11.2018 28 листопада о 12:30 в Українському інформаційному агентстві Укрінформ за участі голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка, члена Національної ради Сергія Костинського і представників музичної індустрії відбудеться прес-конференція на тему "Два роки мовних квот на радіо. Досвід забезпечення виконання закону". Під час прес-конференції будуть презентовані статистичні показники виконання мовних квот в ефірі загальнонаціональних, місцевих і регіональних FM-радіостанцій у листопаді 2017 - жовтні 2018 рр. Також буде проілюстрований досвід Національної ради із забезпечення виконання Закону щодо мовних квот на радіо та проаналізовано кумулятивний ефект для музичної індустрії. Адреса проведення прес-конференції: вул. Богдана Хмельницького, 8/16, м. Київ, Укрінформ. Акредитація за телефоном прес-служби Національної ради: (044)-278-75-75 або на e-mail: (Джерело: Сайт Нацради).
  • 26.11.2018 Народний депутат від фракції "Народний фронт" Юрій Береза запропонував створити законодавчі норми щодо протистояння України в інформаційному полі. Про це він сказав на засіданні Комітету з питань національної безпеки й оборони 26 листопада, під час якого було підтримано запровадження воєнного стану в Україні до 25 січня. "Доручити спецслужбам або президенту внести зараз доповнення, або окремий закон про протидію п'ятій колоні. Ми зараз можемо протистояти якраз в інформаційному полі, бо ми закривали закривали NewsOne і не закрили. Ці всі дії повинні відбутися негайно - про закриття російських каналів, про арешт російської агентури", - сказав він. З цією пропозицією він звернувся до голови Комітету Сергія Пашинського. "Це я хочу, щоб ви як голова комітету доповіли голові РНБО, що нам потрібен цей закон. У нас не було такого стану, у нас не було такого досвіду, і нам зараз необхідно реагувати в усіх сферах. Проросійська наволоч має бути закрита", - сказав він. Нагадаємо, Рада національної безпеки й оборони на засіданні опівночі 26 листопада підтримала пропозицію Президента України Петра Порошенка про звернення до Верховної Ради України щодо запровадження в країні воєнного стану. Міністр інформаційної політики, член РНБО Юрій Стець на засіданні РНБО повідомив, що воєнний стан не передбачатиме жодних обмежень свободи слова. Він також закликав журналістів користуватися офіційними джерелами інформації. 26 листопада о 16:00 заплановано позачергове засідання Верховної Ради України у зв'язку з діями РФ у Азовському морі (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 26.11.2018 Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні. Текст указу № 390/2018 оприлюднено на сайті глави держави. РНБО визнала за необхідне введення в Україні особливого правового режиму "для створення умов з відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз державній незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України". РНБО запропонувала Президенту України ввести воєнний стан в Україні з 14:00 26 листопада 2018 року строком на 60 діб до 14:00 25 січня 2019 року. Зокрема, Міністерству закордонних справ і Міністерству інформаційної політики доручається невідкладно організувати інформаційну кампанію, мета якої - довести до керівництва іноземних держав, впливових міжнародних політичних, економічних, громадських кіл об'єктивної інформації про черговий акт збройної агресії Російської Федерації проти України. Служба безпеки України, серед іншого, має вжити невідкладних заходів щодо посилення інформаційної безпеки, а разом з Держспецзв'язку - вжити заходів щодо забезпечення кібербезпеки. Відповідно до закону "Про правовий режим надзвичайного стану" указ Президента України про введення надзвичайного стану протягом двох днів має бути затверджено Верховною Радою України. Позачергове засідання Верховної Ради заплановано на 16:00 26 листопада. Нагадаємо, 25 листопада в Керченській протоці прикордонна служба ФСБ Росії атакувала й захопила три українських військових судна, не давши їм пройти в Азовське море. За даними українських військових, шестеро моряків з 23 членів екіпажів поранено, двоє з них - у важкому стані. Опівночі з 25 на 26 листопада відбулося екстрене засідання Ради національної безпеки й оборони України. РНБО підтримала пропозицію Президента України Петра Порошенка про звернення до Верховної Ради України щодо запровадження в країні воєнного стану на 60 діб. Верховна Рада має розглянути пропозицію на екстреному засіданні 26 листопада, яке заплановано на 16:00. Міністр інформаційної політики, член РНБО Юрій Стець на засіданні РНБО повідомив, що воєнний стан не передбачатиме жодних обмежень свободи слова. Він також закликав журналістів користуватися офіційними джерелами інформації (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 26.11.2018 26 листопада на онлайн-платформах Радіо Свобода стартує спеціальний ефір на тему запровадження в Україні воєнного стану. В рамках ефіру дивіться включення з Керчі та Києва, розмови з експертами та аналітику на тему російської агресії в Чорному морі. Дивіться також відео з прес-конференції Міністерства оборони з приводу питання мобілізації, а також стрім з Верховної Ради, де в 16:00 пройде голосування за запровадження воєнного стану. В 18:00 Радіо Свобода також транслюватиме засідання Ради безпеки ООН на тему конфлікту в Чорному морі, на підходах до Керченської протоки. Спеціальний ефір можна дивитися на YouTube, Facebook, Twitter та сайті Радіо Свобода (Джерело: Сайт Української служби Радіо Свобода).
  • 26.11.2018 Спецефіри трьох каналів Українського радіо щодо ситуацію, яка склалася на Азовському морі, де вчора всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України - російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. У результаті цих дій було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Доля екіпажу невідома. Спецефіри: З 13:00 до 15:00 у програмі "Сьогодні.Вдень" на Першому каналі Українського радіо обговорюватимуть питання безпеки і оборони держави. О 16:00 Перший канал та третій канали Українського радіо транслюватимуть позачергове засідання Верховної Ради, де розглядатиметься питання про можливість запровадження в Україні воєнного стану. Ведучі Українського радіо разом із запрошеними експертами аналізуватимуть політичні наслідки цього кроку і позиції окремих політичних сил. О 18:00 відбудеться трансляція Ради безпеки ООН. Після цього ведучі разом з експертами у студії проаналізують міжнародно-правові наслідки російської агресії. Ефір можна прослухати на першому та третьому каналах Українського радіо. Слудкуйте за оперативними новинами на усіх трьох каналах Українського радіо, на сайті, у соціальній мережі Фейсбук та у додатку https://suspilne.radio (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 26.11.2018 У зв'язку з відкритою агресією Росії проти України, що відбувалася в Азово-Чорноморському регіоні, столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Київ - T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) переходить на посилений режим роботи. Очікуйте включення в новинах, прямі трансляції брифінгів щодо розвитку ситуації в державі. "Армія FM" працює для вас (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 26.11.2018 25 листопада 2018 року Росія вчинила акт неприхованої агресії проти України. Сьогодні протягом дня слухайте спецефіри на Першому каналі Українського радіо. З 13:00 до 15:00 питання безпеки і оборони держави буде обговорено у програмі "Сьогодні. Вдень". О 16:00 Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження в Україні воєнного стану. Українське радіо аналізуватиме політичні наслідки цього кроку і позиції окремих політичних сил. О 18:00 збереться Рада безпеки ООН. Українське радіо транслюватиме засідання та аналізуватиме міжнародно-правові наслідки російської агресії. Включайте ефіри на сайті https://suspilne.radio або у додатках на смартфонах (Джерело: Сторінка Першого каналу Українського радіо у соцмережі Facebook).
  • 26.11.2018 Президент України Петро Порошенко і міністр інформаційної політики, член РНБО Юрій Стець звернулися до журналістів під час засідання Ради національної безпеки й оборони опівночі 26 листопада, на якому розглядалося питання про запровадження в країні воєнного стану. Петро Порошенко закликав журналістів "займати відповідну позицію": "Я хотів би звернутися до журналістів - займати відповідну позицію. Просив би, щоб ми зараз дуже серйозно сприйняли ті загрози, які виникли протягом останніх двох днів". Юрій Стець закликав українських журналістів користуватися офіційними джерелами інформації і попередив, що соціальні мережі можуть використовуватися для дезінформації та поширення паніки. "Очевидно, що жодних обмежень свободи слова не буде. Але треба розуміти, що означає ця чергова військова агресія з боку Росії. Це для нас із вами значить, що ми маємо користуватися офіційними джерелами інформації. Що стосується міжнародної співпраці - це МЗС, що стосується військових - Міністерство оборони, так само є майданчиком інші військові служби. І хочу наголосити, у нас є ця інформація, що, очевидно, будуть користуватися соціальними медіа для того, щоб дезінформувати, посіяти паніку. Не піддавайтеся. Всі відомства, офіційні органи влади працюють у посиленому режимі, це стосується всіх прес-служб. Користуйтеся офіційними коментарями офіційних органів влади", - сказав Юрій Стець. Нагадаємо, Рада національної безпеки й оборони на засіданні опівночі 26 листопада підтримала пропозицію Президента України Петра Порошенка про звернення до Верховної Ради України щодо запровадження в країні воєнного стану. Рішення не буде передбачати обмеження конституційних прав і свобод громадян, наголосив Президент (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 26.11.2018 Рада національної безпеки й оборони на засіданні опівночі 26 листопада підтримала пропозицію Президента України Петра Порошенка про звернення до Верховної Ради України щодо запровадження в країні воєнного стану. Відповідно, Петро Порошенко просить Верховну Раду 26 листопада розглянути проект рішення про запровадження воєнного стану на позачерговому засіданні. За пропозицією секретаря РНБО Олександра Турчинова, воєнний стан планують запровадити строком на 60 діб. Рішення РНБО зумовлено агресією Російської Федерації - збройним нападом на військові кораблі Збройних сил України в Керченській протоці з пораненням, за попередніми даними, шести українських моряків. Петро Порошенко підкреслив, що воєнний стан не означає оголошення війни, він необхідний не для наступальних дій, а для оборони території України та захисту й безпеки громадян. Рішення не буде передбачати обмеження конституційних прав і свобод громадян, наголосив Президент. "У той же час я хотів би звернутися до журналістів - займати відповідну позицію. Просив би, щоб ми зараз дуже серйозно сприйняли ті загрози, які виникли протягом останніх двох днів", - сказав Петро Порошенко. Міністр інформаційної політики, член РНБО Юрій Стець на засіданні РНБО повідомив, що воєнний стан не передбачатиме жодних обмежень свободи слова. Водночас міністр наголосив, що необхідно користуватися офіційними джерелами інформації і попередив, що соціальні мережі можуть використовуватися, щоб дезінформувати і сіяти паніку в країні. "Я хочу звернутися до українських журналістів. Очевидно, що жодних обмежень свободи слова не буде. Але треба розуміти, що означає ця чергова військова агресія з боку Росії. Це для нас із вами значить, що ми маємо користуватися офіційними джерелами інформації. Що стосується міжнародної співпраці - це МЗС, що стосується військових - Міністерство оборони, так само є майданчиком інші військові служби. І хочу наголосити, у нас є ця інформація, що, очевидно, будуть користуватися соціальними медіа для того, щоб дезінформувати, посіяти паніку. Не піддавайтеся. Всі відомства, офіційні органи влади працюють у посиленому режимі, це стосується всіх прес-служб. Користуйтеся офіційними коментарями офіційних органів влади", - сказав Юрій Стець. Нагадаємо, що зміст режиму воєнного стану, порядок його введення і скасування регламентуються законом "Про правовий режим воєнного стану". Стаття 8 закону передбачає, що в разі введення воєнного стану військове командування разом з органами влади можуть вживати, серед іншого, такі заходи: 1. Забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів; 2. Регулювати роботу підприємств телекомунікацій, поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, телерадіоцентрів та інших підприємств, установ, організацій і закладів культури та засобів масової інформації, а також використовувати місцеві радіостанції, телевізійні центри та друкарні для військових потреб і проведення роз'яснювальної роботи серед військ і населення; забороняти роботу приймально-передавальних радіостанцій особистого і колективного користування та передачу інформації через комп'ютерні мережі; 3. У разі порушення вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану вилучати у підприємств, установ і організацій усіх форм власності, окремих громадян телекомунікаційне обладнання, телевізійну, відео- і аудіоапаратуру, комп'ютери, а також у разі потреби інші технічні засоби зв'язку (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 25.11.2018 Сьогодні о 23:00 на усіх трьох каналах Українського радіо звучить екстрений випуск щодо ситуації в Азовському морі. Слідкуйте за оперативними новинами на усіх трьох каналах Українського радіо! (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 23.11.2018 23 листопада, в День народження столичної мережевої станції Dance radio KISS FM (Київ-106.5МГц, Генічеськ-88.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кропивницький-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Маріуполь-101.7МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпро-106.8МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) відбулась церемонія нагородження героїв року вітчизняної танцювальної індустрії премія 10Dance Awards KISS FM 2018. На Dance radio KISS FM обрали кращих, на думку редакції, представників української танцювальної сцени та відмітили нові, перспективні імена. Цьогоріч за нагороду змагалися наступні вітчизняні ді-джеї та продюсери: 1. Номінація "Хітмейкер року": Kishe, Sonya Kay, MARUV & BOOSIN. Переможці: MARUV & BOOSIN. 2. Номінація "Відкриття року": Stacie, 3D Nation, Alex Demian. Перемагає: Stacie. 3. Номінація "Трек року": Maruv & Boosin - Drunk Groove, KaZka - Плакала, Monatik & Надя Дорофеєва - Глубоко. Перемагає: KaZka - Плакала. 4. Номінація "Реміксер року": DVBLEX, Sagan, Yampolsky. Перемагає: Sagan (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 23.11.2018 23 листопада відбулися збори творчого колективу Національної суспільної телерадіокомпанії України, під час яких дообрали п'ятьох членів Редради Суспільного від творчого колективу. Внаслідок оптимізації 5 попередніх членів потрапили під скорочення. Із восьми десятків присутніх було 9 кандидатів, написала у себе на сторінці у Фейсбуку секретар редакційної ради НСТУ Юлія Шелудько. За її словами, серед кандидатів були: Анна Терзівець (Одеса), Анастасія Гудима (Львів),Світлана Сачанюк (Мех) (Луцьк), Ольга Шевчук (Рівне), Антоніна Кобаль (Закарпаття),Ольга Воротняк (Калиновська) (Чернівці),Микита Чибар (Луцьк),Артур Колесник (Вінниця),Богдана Сарабун (Тернопіль). Із них рейтинговим голосуванням обали п'ятьох. 1. "Ольга Шевчук, Рівне. 51 голос. У своїй промові сказала, що "...знає, як бути публічною, бо має досвід у ЗМІ, але вміє і хоче вчитися". 2. Анастасія Гудима, Львів. 41 голос. "Досвід роботи на радіо і телебаченні дає змогу стверджувати, що конвергентність на Суспільному потрібна". 3. Микита Чибар, Луцьк. 40 голосів. Вважає, що "Приємно працювати в такій команді". 4. Антоніна Коваль, Ужгород. 30 голосів. У журналістиці 3 роки. Особливо вболіває за мовлення для нацменшин. 5. Світлана Мех, Луцьк. 23 голоси. "Девіз: завжди йти до кінця. Вважає, що Суспільне - це любов". Тепер Редакційна рада ПАТ "НСТУ" продовжуватиме роботу у повному складі", - написала Юлія Шелудько. Збори проходили за підтримки проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні". Нагадаємо, 18 вересня 2018 року на черговому засіданні наглядова рада НСТУ обрала продюсерку радіо "Культура", радіоведучу Ірину Славінську членом редакційної ради Суспільного мовлення. У жовтні 2017 року наглядова рада НСТУ обрала рейтинговим голосуванням п'ять членів редради. Ними стали Анна Строкань ("UA:Культура"), Тетяна Рихтун("UA:Крим"), Ольга Вакало (Запорізька філія), Владислав Грузинський("UA:Перший") і Юлія Марковська ("UA:Суми"). У серпні 2018 року Юлія Марковська пішла у декретну відпуску. На її місце обрали Ірину Славінську. У жовтні членами редакційної ради ПАТ "НСТУ" стали Володимир Носков та Ірина Коваль. Додамо, що у статуті НСТУ вказано, що "редакційна рада формується з числа працівників Телерадіокомпанії у складі 15 осіб, з них п'ять осіб, які призначаються наглядовою радою, п'ять осіб, які обираються загальними зборами творчого колективу Телерадіокомпанії, і п'ять осіб, які призначаються на конференції редакційних рад відокремлених структурних підрозділів Телерадіокомпанії". 28 лютого 2018 року наглядова рада НСТУ затвердила Редакційний статут ПАТ "НСТУ", який розробила редакційна рада Суспільного мовника. 31 серпня 2018 року члени редакційної ради ПАТ "НСТУ" ухвалили рекомендації Редради щодо висвітлення подій на тимчасово окупованих територіях (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 23.11.2018 У ніч на 23 листопада народні депутати України прийняли Закон України "Про Державний бюджет України на 2019 рік", де на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України виділили 1 млрд. 5 млн. 100 гривень замість 1 млрд. 816 млн, як передбачено законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України". Про це у себе на сторінці у Фейсбуку написав голова правління НСТУ Зураб Аласанія. "Захоплююсь вишуканим вмінням наших можновладців: вони відрізають тобі руки, а ти видихаєш з полегшенням - ну ж бо могли би й голову. 1 млрд. 5 млн. 100 гр. замість 1 млрд. 816 млн. Це означає, що жити НСТУ буде", - написав він. За словами пана Аласанії, компанія зможе розвиватися "тільки за рахунок внутрішніх резервів, скорочення видатків, переформатування структури компанії (так, знов), і все це - в умовах очікування швидких результатів з боку суспільства". Це приблизно 57 % від суми, яка передбачена законом. За бюджет проголосували 240 народних депутатів. Член правління НСТУ Микола Чернотицький нагадав, що у 2018 року НСТУ уже має 200 млн боргу через недофінансування на 50 %. Тож у 2019 році, якщо компанія отримає 1 млрд 5 млн. 100 гривень., з них 200 млн доведеться віддати за борги, залишиться всього 805 млн 100 грн. Нагадаємо, 8 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Держбюджету на 2019 рік в якому народні депутати запропонували обрізати бюджет ПАТ "НСТУ" на понад 800 млн. Кошти, передбачені для НСТУ, мають піти на охорону здоров'я. Про це свідчать поправки, внесені до законопроекту №9000 про Держбюджет України на 2019 рік. Як писав "Детектор медіа", фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України на 2019 рік відповідно до закону про Суспільне мовлення має становити 1 млрд 816 млн 933 тис. грн. Про це йдеться у проекті Закону про Державний бюджет України на 2019 рік, опублікованому на сайті Верховної Ради України. Громадські та правозахисні організації закликали Верховну Раду України проголосувати за належне фінансування для Національної суспільної телерадіокомпанії України. Міжнародна спільнота висловила стурбованість щодо фінансування Суспільного і неодноразово закликала владу України виділити повноцінний бюджет для компанії. Через недофінансування Суспільного мовлення правління Національної суспільної телерадіокомпанії України підготувало антикризові заходи, щоб зекономити кошти і виконати найнеобхідніші фінансові зобов'язання до грудня 2018 року. Нагадаємо, 7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон "Про державний бюджет України на 2018 рік", де на фінансову підтримку НСТУ закладено 776 млн грн. Це вдвічі менше за передбачену законом "Про суспільне телебачення та радіомовлення України" суму, яка мала б у 2018 році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн. (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 23.11.2018 До 85-тих роковин жертв Голодомору Українське радіо готує ряд тематичних програм. Обговорення цієї події на Українському радіо почнеться з п'ятниці, 23 листопада. Перший канал Українського радіо. О 13:10 у програмі "Сьогодні.Вдень" заступник директора з наукової роботи інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України Олександр Гладун та науковий дослідник в центрі славістики при університеті Північної Кароліни Олег Воловина розкажуть про демографічні втрати українського народу під час Голодомору. О 15:00 транслюватиметься меморіальна сесія Верховної Ради, присвячена пам'яті жертв Голодомору. О 19:10 у програмі "Персона ґрата" ведуча Світлана Мялик говоритиме з директоркою Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" Олесею Стасюк. О 19:30 у програмі "Тільки пісня" з Галиною Бабій слухачі почують історію написання та саму пісню "Колискова 33-го року" від виконавиці та гості студії Тетяни Горобець. Радіо Культура. О 19:00 Радіо Культура транслюватиме Мистецьку акцію "Ми пам'ятаємо! Ми сильні!" на вшанування 85-х роковин Голодомору в Україні, яка відбудеться в Національній опері України за підтримки Міністерства культури України та Українського інституту національної пам'яті. Участь візьмуть українські хорові колективи, а також слово матиме міністр культури Євген Нищук. У першій частині концерту буде звучати музика Йоганна Себастьяна Баха, а в другій - Реквієм сучасного українського композитора Олександра Родін, куди композитор вперше ввів партитуру колискової, яку виконає співачка з народним голосом Тетяна Пирогова. Трансляцію вестимуть ведучі Олександр Пірієв та Ірина Пашинська. 24 листопада, у суботу, на слухачів чекають тематичні програми на трьох каналах Українського радіо. Українське радіо. О 15:00 розпочнеться трансляція Державних заходів біля Національного музею "Меморіал жертв Голодомору". В цей час у студії ведучий Сергій Стуканов говоритиме з істориком Геннадієм Єфіменком про міфи, які були в історії часів Гетьманщини та існують досі. Також трансляцію програми можна буде слухати на Радіо Культура. О 16:00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбудеться акція "Запали свічку", в рамках якої всі охочі принесуть свічки до пам'ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні. Радіо Промінь. О 9:00 у трьохгодинній програмі "НЕпробудні" ключовим словом буде "мовчання", яке часом стає прямою асоціацією з горем. Тему обговорюватимуть з журналістом і дипломатом Богданом Нагайлом, сестрами Тельнюк, сучасними дослідниками Голодомору. Радіо Культура. О 9:10 у програмі "Культура.Live" Олександр Іванов, розробник мапи спогадів очевидців Голодомору, Анжеліка Рудницька з проектом "Свічка пам'яті", а також журналісти та історики говоритимуть про трагедію і відзначення роковин Голодомору. О 21:00 у програмі "Вистава без антракту" слухачі почують дві тематичні вистави: "Жнива народної скорботи. Свіча пам'яті" - епічно-документальної драми Василя Неволова. Режисер і виконавець - артист Національної філармонії України, лауреат міжнародних конкурсів читців Андрій Бурлуцький. Виставу було представлено на сцені Колонного залу імені Миколи Лисенка Національної філармонії України. А також - монорадіодрама "По кому подзвін" за однойменним романом Ернеста Хемінгуея, виконавець - популярний артист театру та кіно, заслужений артист України Олександр Ігнатуша. Режисер - постановник Наталія Стрижевська. Автор інсценівки та ведуча програми Світлана Гудзь-Войтенко. 25 листопада, у неділю. На Радіо Культура о 15:05 ведуча Олена Брайченко у програмі "У своїй тарілці" говоритиме з кандидаткою історичних наук, дослідницею, директоркою Міжнародного благодійного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору Лесею Гасиджак про "їжу" та все, що сьогодні їжею не є, але у 1932-1933 роках рятувало людей від голодної смерті. Також гостя студії розкаже про те, які зміни відбулись після Голодомору, які страви зникли з того часу, як трансформувалася культура харчування, і чому ми в 2018 році можемо відчувати наслідки тієї трагедії (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 22.11.2018 Перший канал Українського радіо після 16-ї години транслюватиме наживо розгляд парламентом проекту Державного бюджету на 2019 рік. Трансляція пленарного засідання парламентарів триватиме до завершення розгляду бюджетних питань та голосування проекту закону у другому читанні. У програмі "Сьогодні. Ввечері" бюджетні правки, міжпартійні домовленості й доходи та видатки проекту бюджету-2019 обговорюватимуть ведучі Українського радіо Віталій Науменко і Наталія Чорна з президентом Економічного дискусійного клубу Анатолієм Максютою. Слухайте ефір Українського радіо на FM-частотах у вашому місті, на сайті або з офіційного додатку - suspilne.radio (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 21.11.2018 Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні, що відбулося 21 листопада 2018 року, розглянули кандидатури на вакантну посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Станом на 26 липня 2018 року (коли закінчився строк прийому документів) 12 кандидатів зголосилися взяти участь у конкурсі на вакантну посаду члена Нацради. Голова Комітету свободи слова Вікторія Сюмар зазначила, що один кандидат - Гліб Головченко - сам відкликав свою заяву. Ще одного кандидата - Віталія Гуріненка відкликала фракція "Опозиційний блок". "З десяти кандидатів, які залишилися, дехто не встиг пройти спецперевірку, а також не всі висунуті громадськими організаціями, які мають всеукраїнський статус", - сказала голова Комітету. Члени Комітету вирішили заслухати всіх десятьох кандидатів, з яких рекомендували шістьох. До їх переліку ввійшли: Олександр Глущенко, директор ТОВ "Омега ТБ", висунутий громадською спілкою "Всеукраїнська асоціація мовлення громад"; Євген Лахно, заступник начальника управління поширення радіомовної продукції філії НСТУ "Українське радіо" (наразі звільнений за угодою сторін), висунутий "Всеукраїнською асоціацією мовлення громад"; Максим Онопрієнко - генеральний директор запорізької телерадіокомпанії TV5, висунутий "Всеукраїнською асоціацією мовлення громад"; Валентина Руденко - радниця екс-президента Віктора Ющенка, у минулому - PR-директорка телеканалу "1+1", керівниця Головної комунікаційної служби Секретаріату Президента України, висунута фракцією "Радикальної партії Олега Ляшка"; Володимир Чемес - адвокат, співзасновник ГО "Фонд сприяння свободі слова", висунутий "Всеукраїнською асоціацією мовлення громад"; Андрій Шаповалов - менеджер філії НСТУ "UA: Донбас", член правління Національної спілки журналістів України, висунутий НСЖУ. Щодо решти кандидатів Комітет свободи слова звернеться до юридичного управління Верховної Ради із запитанням, чи можуть вони донести необхідні документи і завершити спецперевірку. Якщо так, то Комітет прийме окреме рішення по цих кандидатах. Троє кандидатів висунуті громадськими організаціями, які не мають всеукраїнського статусу: Олександр Мельничук - директор ТОВ "Євромедіа Україна", у минулому - керівник телеканалу НТН, заступник генерального директора Національної телекомпанії України і прес-секретар прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, висунутий центром розвитку "Медіафорум"; Павло Миколюк - директор і співвласник юридичної фірми "Віндекс", висунутий "Українською антипіратською асоціацією"; Олександр Харебін - колишній перший заступник генерального директора Національної телекомпанії України, висунутий "Лабораторією законодавчих ініціатив". Не встиг пройти спецперевірку Лаврентій Малазонія - член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, колишній керівник новинного продакшну групи "Інтер" "Національні інформаційні системи", висунутий фракцією "Опозиційний блок". Нагадаємо, на вакансію члена Нацради претендували 12 кандидатів. Раніше, 4 липня 2018 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики оголосив відбір кандидатів на заміщення вакантної посади члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за квотою парламенту. Нагадаємо, що комітет двічі оголошував конкурс на членство в Нацраді у 2016 році, але так і не підбив підсумків тих конкурсів. На останній конкурс у грудні 2016 року подавалися Олександр Глущенко, Віталій Гуріненко, Євген Лахно і Валентина Руденко (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 22.11.2018 У військах вже давно є капелани. А на столичній сателітарній мережевій станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) не було. Відтепер о 6:15 та о 22:15 слухайте молитви зі священником Костянтином Денисовим. Включення будуть щодня. Навіть у вихідні. Прослуховувати молитви можуть всі охочі. Незалежно від віросповідання та взагалі віри, як такої (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 20.11.2018 21 листопада в "Мистецькому арсеналі" під час відкриття виставки сучасного мистецтва "Революціонуймо", присвяченої п'ятій річниці Революції Гідності, працюватиме виїзна студія Радіо "Культура". З 19:00 до 21:00 до студії Радіо Культура завітають художники і лідери мистецьких інституцій, зокрема директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло та генеральна директорка "Мистецького арсеналу" Олеся Островська-Люта. Розмова у визній студії сфокусується на подіях того часу та вираженні їх у мистецтві. "Ми продовжуємо мандрувати та робити виїзні ефіри зі знакових майданчиків, аби висвітлювати значимі події. 21 листопада важко уявити собі тему, важливішу за п'ять років від дня початку Євромайдану, Революції гідності. Саме на Майдані всі ми зустрічалися та збиралися разом, саме звідти почалися важливі суспільні перетворення, свідками яких є всі ми протягом цих п'яти років, - зазначила продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська. - Тож UA: Радіо Культура готує дві години ток-шоу з "Мистецького арсеналу" в день відкриття виставки "Революційонуймо". А вже після трансляції в нашому ефірі ви почуєте запис вистави "Щоденники Майдану" за п'єсою Наталі Ворожбит. Тож в ефірі UA: Радіо Культура весь день звучатимуть голоси Майдану - в поезії, театрі та інших царинах сучасної культури". Перед включенням із Мистецького арсеналу в ефірі звучатимуть тематичні програми, присвячені Революції Гідності. Зокрема, добірка поезій у лінійній програмі "Поезія на Радіо Культура". "21 листопада 2013 року кожен, хто наважився вийти на вулиці в Києва, мав переступити поріг колоніальної держави. А в лютому 2014 ці самі люди різко і болісно відчинили двері в громадянську державу. В січні 2014 року з'явився вірш Бориса Херсонського. В ньому помістилося все, що з нами сталося в ту зиму. Ми опинилися перед необхідністю наново вчитися говорити. Поезія тоді теж була такою наукою, - говорить завідувачка редакції літературних передач Радіо "Культура" Олена Гусейнова. - Мені хотілося, щоб слухачі і слухачки побачили, як вибір на користь власної гідності й власної свободи вибухав в українському поетичному слові. Ви не почуєте канонічних майданних текстів, натомість почуєте класиків, тексти яких звучатимуть так, наче народжуються на барикадах вулиці Інститутської. І тексти сучасників, які вчаться говорити про те, про що раніше вміли тільки мовчати". В рамках програми "Поезія на Радіо Культура" в ефірі можна буде почути той самий вірш Бориса Херсонського, а також тексти Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Олександра Олеся, Павла Вольвача, Марини Муляр, Катерини Калитко, Юлії Мусаковської, Юлії Кропив'янської, Олени Гусейнової та Богдана Задури (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 19.11.2018 В ефірі вінницької радіостанції "Місто над Бугом" 101.8FM (101.8МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) - ціла година інтерактиву та вітань "Смайл з доставкою" з Альоною Єлагіною, з 11:00 до 12:00 щобудня. Надсилайте повідомлення у вайбер на номер (067)-010-18-00 та передавайте вітання рідним та коханим, друзям і коллегам (Джерело: Сторінка радіо "Місто Над Бугом" 101.8 FM у соцмережі Facebook).
  • 18.11.2018 Радіостанція "Пульс FM", що входить до структури філії НСТУ в Луганській області, вже мовить на новій частоті у с.Бахмутівка на Луганщині. Нагадаємо - у серпні згідно із рішенням НР - радіостанції було виділено нову частоту - 104.0 МГц. Раніше мовлення відбувалося на частоті 95.8 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 16.11.2018 24 листопада в Україні вшановується пам'ять жертв голодоморів і відповідно до Указу Президента України від 26.11.1998 № 1310/1998 відзначаються 85-і роковини Голодомору 1932-1933 років. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу телерадіоорганізацій на необхідність внесення у цей день відповідних змін до програм теле- та радіопередач. При плануванні програм і передач на цей день необхідно керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.11.2018 16 листопада голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, заступник голови Уляна Фещук і член Національної ради Сергій Костинський відвідали із робочим візитом Дніпро. Вони зустрілися із головою Дніпропетровської облдержадміністрації Валентином Резніченком, а також поспілкувалися із представниками майже 50-ти телерадіокомпаній і провайдерів програмної послуги області про зроблене і плани на майбутнє. Передусім Юрій Артеменко привітав медійників із професійним святом і вручив багатьом із них нагороди від національного регулятора. Серед питань, які обговорювалися під час виїзного засідання, - перехід на цифрове мовлення, діяльність кабельних операторів, перспективи створення локального мультиплексу. Юрій Артеменко нагадав, що такий мультиплекс було створено в Одеській області, тож, можливо, і телерадіоорганізацій Дніпропетровщини зацікавить така можливість. Йшлося і про мовлення громад та можливе підвищення тарифів великими медіа-групами. Сергій Костинський акцентував увагу на тому, що з 8 листопада повною мірою запрацювали вимоги закону щодо обов'язкової часки української мови в ефірі радіостанцій. Не менше як 35% пісень і не менше як 60% передач тепер мають звучати державною мовою. Також із 13 жовтня по-новому обчислюється частка передач українською мовою на телебаченні. "Місцеві, регіональні радіостанції перевищують квоти українською мовою. Завдяки цьому ми бачимо, що кількість якісних вітчизняних пісень в ефірах суттєво зросла. Це був перший етап, - сказав він. - Нині завершився перехідний етап щодо впровадження мовних квот на телебаченні. Ми розпочали моніторинг каналів відповідно до оновлених вимог". Сергій Костинський наголосив, що телеканалам не потрібно переозвучувати гостей програм і спікерів у новинах: "Не потрібно робити зайвої роботи… Кожна людина може висловлюватися тією мовою, яка зручна для неї. Питання квот стосується журналістів, ведучих, дикторів". Уляна Фещук торкнулася теми штрафів, зокрема за неподання інформації про медіа-власників. Вона подякувала телерадіоорганізаціям Дніпропетровщини за те, що вони сумлінно виконують цю норму закону, і цього року серед них штрафників не було. Учасники зустрічі висловили думки з обговорюваних тем, почули відповіді на свої запитання. Далі члени Національної ради поспілкуються з журналістами в ефірних студіях телеканалів, де розкажуть глядачам про ситуацію в медіа-просторі країни (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.11.2018 У третьому кварталі 2018 року трійку лідерів за охопленням і рейтингом радіослухання склали "ХІТ FM", "П'ятниця", "Люкс FM". На четвертій сходинці за охопленням - "Русское радио - Украина", за рейтингом - "Шансон". Про це свідчать дані третьої хвилі дослідження, яке проводить на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет" дослідницька компанія "Kantar TNS в Україні", повідомляє прес-служба "Радіокомітету". Опитування проводилося з 09.07 по 30.09.2018 року. Участь у ньому взяли мешканці України з міст із населенням понад 50 тис. осіб, віком від 12 до 65 років. Вибірка склала 10 485 респондентів. За даними дослідження, зросло середньотижневе охоплення в радіостанцій, які на даний момент займають першу трійку, в порівнянні з аналогічною хвилею 2017 року, а саме: "ХІТ FM", "Люкс FM", "П'ятниця". За даним показником у цій хвилі у топ-10 на 10-му місці з'явилася також радіостанція Relax, на відміну від попередньої другої хвилі 2018 року. За показником рейтингу AQH% топ-трійку радіостанцій склали "ХІТ FM", "П'ятниця", "Люкс FM". За даними дослідження, портрет аудиторії радіо такий: 55% - це чоловіки; 83% користуються інтернетом щодня; 63% одружені; 51% має вищу освіту; 59% має дохід вище середнього або високий. Дослідження RadioResearch проводиться компанією "Kantar TNS в Україні" методом комп'ютеризованого телефонного опитування слухання за вчорашній день Day after recall CATI (DAR CATI) на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет". Опитування проводиться серед населення міст України чисельністю 50 тисяч і більше, у віці 12-65 років. Дані поточної хвилі дослідження охоплюють період з 09.07 по 30.09 2018 року. Вибірка становила 10 485 респондентів (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 16.11.2018 Щорічно 17 листопада міжнародне студентство відзначає своє "професійне" свято - День студента. На честь свята столична мережева станція Dance radio KISS FM (Київ-106.5МГц, Генічеськ-88.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кропивницький-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Маріуполь-101.7МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпро-106.8МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) підготувала Crazy Student's Day, а це означає, що в суботу, 17 листопада, з 11:00 до 18:00 станція буде виконувати всі побажання студентів! Так що надсилайте на Dance radio KISS FM свої привіти та поздоровлення. Ну і, звичайно ж, не забувайте замовляти треки - адже саме слухачі, є творцями цього святкового плейлиста. Налаштовуємося на хвилю THE BEST DANCE RADIO і танцюйте до упаду! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 16.11.2018 На ґаджетах у Google Play з оперативними системами iOS та Android можна скачати додаток suspilne.radio, що дозволяє слухати всі три радіостанції Суспільного мовника. 16 листопада, у День працівників радіо, телебачення і зв'язку України, Національна суспільна телерадіокомпанія України запустила мобільний додатки для суспільного радіо, де доступне прослуховування "Українського радіо", радіо "Промінь" і радіо "Культура". Про це у себе на сторінці написав голова правління НСТУ Зураб Аласанія. "Найкраще свято - коли в умовах, м'яко кажучи, стриманого ставлення українських політичних еліт до незалежності Суспільного мовника, і як наслідок, дуже обмеженого ресурсу - запускається новий продукт на пристойному рівні. В даному випадку я говорю про мобільні додатки для Українського радіо, що створені Digital-командою Суспільного завдяки підтримці Офісу Ради Європи - в рамках проекту "Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні", - повідомив він. У Google Play з оперативними системами iOS та Android додаток має назву suspilne.radio. Варто зазначити, що у компанії є ідея перейменувати "Українське радіо" на Суспільне радіо. Цю інформацію 16 листопада озвучила в ефірі Христина Стець у програмі "Сьогодні. Вранці". Наразі ця пропозиція не затверджена. Нагадаємо, з березня 2018 року "Українське радіо" можна слухати через найпоширеніший додаток для радіо в світі TuneIn. Також слухати онлайн можна на сайті "Українського радіо" та на сторінках у Фейсбуку. Карта покриття суспільного радіо у діапазонах FM і УКХ доступна на сайті УР. Програми "Українського радіо" транслюються на супутнику Amos 3. Додамо, що 16 листопада "Українському радіо" виповнюється 94 роки. З нагоди Дня народження частина програм на каналах "Українського радіо" присвячена радійній тематиці (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 16.11.2018 Сьогодні Україна святкує День працівників радіо, телебачення та зв'язку! Як стверджують історичні факти, 94 роки тому - саме 16-го листопада 1924-го року, в місті Харкові (що тоді було столицею УРСР) розпочалася історія українського радіомовлення: того дня відбулася перша офіційна радіотрансляція на території нашої держави. Ця радіотрансляція являла собою передачу вистави, яка йшла в одному з харківських клубів. Звичайно, як і все, що у ті часи існувало та діялося на території СРСР, тодішнє радіомовлення в Україні було повністю підпорядковане і підконтрольне державі. А найпершою приватною радіостанцією на території України деякі джерела називають львівську радіостудію, що з'явилася в місті Лева у тридцяті роки минулого сторіччя. Ця станція працювала у діапазоні середніх хвиль зі Львова і ідентифікувала себе як "Lwowska Fala" ("Львівська хвиля"; власне, на її честь названа сучасна одноіменна львівська приватна радіостанція); за іншими джерелами, "Lwowska Fala" була лише назвою музично-розважальної програми з місцевим колоритом, яку львів'яни готували для системи тодішнього державного Польського радіо (адже на той час Галичина перебувала під владою Польщі). Щоправда, в будь-якому разі і ця радіостанція не була українською на всі 100%: якщо найперша українська радіостанція представляла інтереси влади радянської, то "Lwowska Fala" діяла під управлінням польської адміністрації, що тоді керувала містом. Однак часи змінюються, і після падіння залізної завіси в 1991-у році та відновленням незалежності української держави розпочалася нова епоха в історії Українського радіо - як державного, так і приватного. Цікаво, що перші недержавні радіостанції України, створені на початку 90-х, - одеське "Радіо ГЛАС", павлоградська "Самара", київський "РОКС", львівська "Незалежність" - у тому чи іншому вигляді існують і сьогодні. Тим часом, радіо в Україні продовжує свій розвиток - відкриваються нові станції, запускаються нові формати, впроваджуються нові технології. Зокрема, цього року в нашій країні офіційно розпочалося цифрове радіомовлення у стандарті DAB+. Щось поступово відмирає - як, наприклад, дротове радіо. Але у той же час народжується і щось нове. Як, наприклад, проект радіо місцевих громад, яке й приходить на зміну дротовому мовленню. Радіо освоює канали космічного зв'язку й інтернет, який в останні роки став прихистком для багатьох нішових форматів і творчих проектів. Радіо породило в Інтернеті, зокрема, й такий жанр, як подкасти. Зрештою, сам інтернет поступово йде у бездротовий простір, де передача даних відбувається за допомогою того ж таки радіозв'язку і з використанням радіочастот. Та й звичне нам всім ефірне радіо з розвитком сучасних цифрових технологій може найближчим часом набути зовсім нового вигляду. І це нове радіо робити нам з вами! Зі святом вас, дорогі друзі і колеги! Щастя, успіхів, натхнення, вдячних слухачів та нових здобутків!
  • 15.11.2018 16 листопада, в День працівника радіо, телебачення і зв'язку України, Українське радіо відсвяткує своє 94-річчя. Упродовж дня в радіоефірі звучатимуть програми, приурочені до професійного свята, а завершиться день великим концертом Оркестру Українського радіо в Будинку звукозапису в Києві. На всіх трьох каналах Українського радіо - UA: Українське радіо, UA: радіо Культура та UA: радіо Промінь - одночасно відбудеться трансляція ранкової програми о 8:30. Слухачі почують із перших вуст про нюанси роботи радійників та дізнаються про секрети цієї професії. Цього дня на слухачів UA: Українське радіо чекають спецвипуски улюблених програм. О 10:00 - програма "Вся країна" в ексклюзивному форматі, де ведучі з Києва та Харкова говоритимуть на тему "Радіо об'єднує людей". О 16:10 - випуск програми "Права людини понад усе", у якій обговорюватимуть проблему свободи слова в сучасних медіа. На хвилях UA: радіо Культура протягом дня звучатимуть вірші, об'єднані рубрикою "Поезія про радіо". О 19:30 усі три канали Українського радіо транслюватимуть концерт Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо, який відбудеться в Будинку звукозапису. Музиканти виконають твори Ріхарда Вагнера, Івана Небесного, Євгена Станковича, Тимура Полянського, Жоржа Бізе, Антоніо Вівальді й Антоніна Дворжака. До оркестру на сцені долучаться Академічна хорова капела Українського радіо (диригент - Юлія Ткач), гітарист Роман Суржа, піаністи В'ячеслав та Тимур Полянські, скрипальки Маргарита Почебут і Богдана Півненко. Ведучі - продюсерка UA: радіо Культура Ірина Славінська та генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін. Глядачі телеканалу Суспільного мовлення UA: КУЛЬТУРА також зможуть долучитися до концерту в Будинку звукозапису Українського радіо. Для поціновувачів класики виступ оркестру Українського радіо під орудою диригента Володимира Шейка транслюватимуть наживо (Джерело: Портал "UA:Суспільне мовлення").
  • 15.11.2018 З Гірника Донецької області в напрямку лінії розмежування почали мовити канали Суспільного: UA: Радіо Промінь - 95.3 МГц, Радіо Голос Донбасу - 95.7 МГц, Телеканал UA: Донбас - 12 ТВК (мовлення в аналозі). Про це повідомив член Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський. "Таким чином, остання біла пляма в Донецькій області поблизу Донецька планомірно наповнюється ефірним сигналом українського телерадіомовлення", - зазначив Сергій Костинський. Нагадаємо, раніше дозволи на тимчасове мовлення з нового локального мультиплексу в Гірнику отримали телеканали UA: ПЕРШИЙ і UA: ДОНБАС, а також Перший канал Українського радіо і UA: радіо Промінь (Джерело: Портал "UA:Суспільне мовлення").
  • 14.11.2018 Столична радіостанція "Радіо РОКС - Україна" сьогодні розпочала мовлення у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. Трансляції програм радіостанція у цьому місті ведуться на частоті 104.3 МГц. Наразі мовлення йде у тестовому режимі - триває налагодження якості сигналу. Нагадаємо - радіостанція виграла дане частотне присвоєння в місті 11-го жовтня (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 14.11.2018 Восени в ефірі "Українського радіо Рівне" (колишнє Рівне.FM) стартувало одразу кілька нових проектів: "Доживемо до понеділка з Оксаною Юрченко", "Корнієві казки", "Дослівно", "Труднощі перекладу", "Новини науки", "Артополіс", "Вечір важкого дня", готові до старту "Дебати на вимогу". Соціально й суспільно спрямованим став денний слот каналу. Щодня, крім вихідних, о 12:15 в ефірі звучить проект "Дослівно". Журналісти обговорюють із фахівцями й експертами різноманітні теми: понеділок "Дослівно - Фан-зона (спорт)"; вівторок "Дослівно - Освіта"; середу "Дослівно - За вашими листами"; четвер "Дослівно - Медицина"; у п'ятницю "Дослівно - Доступно". Відразу два проекти підготувала авторка і ведуча Мирослава Романюк: "Труднощі перекладу", який звучить в ефірі щосуботи та щонеділі о 7:50 і "Новини науки", який можна слухати в суботу о 17:30. Вільне володіння англійською, великий перекладацький та аналітичний досвід дозволяють Мирославі розкривати справжній зміст англомовних пісень слухачам у програмі "Труднощі перекладу". А в передачі "Новини науки" Мирослава популяризує нові світові наукові досягнення, які публікують в іноземних наукових виданнях. Щоп'ятниці о 20:10 у програмі "Вечір важкого дня" Денис Сай і Дарія Микосянчик розповідають про культурно-мистецькі подій тижня. Окрім того, "Українське радіо Рівне" запрошує опонентів із будь-яких суспільно важливих питань в ефір проекту "Дебати на вимогу", де у форматі конструктивного діалогу можна довести правильність власної позиції. Програма є не регулярною, а "на вимогу", тож виходитиме в ефір за наявності запитів від аудиторії. З авторськими проектами на Суспільне радіо прийшли ведучі Оксана Юрченко та Корній Демидюк. Щосуботи з 12:15 до 13:00 радіоведуча Оксана Юрченко у форматі легкої розмови аналізує найпомітніші події тижня та презентує розмову з гостем у програмі "Доживемо до понеділка з Оксаною Юрченко". Долучившись до реформування органів внутрішніх справ, пані Юрченко вже третій рік працює інспекторкою прес-служби патрульної поліції міста. "До служби в поліції, я багато років працювала на радіо. Ідею цієї передачі виношувала давно. Були вже й фони і назва. Вдячна продюсерці UA: РІВНЕ Інні Білецькій, яка ознайомившись із концепцією проекту, запросила працювати саме на Суспільне, близьке мені по духу. Мій проект - про те, що цікавить людей, про те, що вони думають і що обговорюють. Це мікс корисної, актуальної, пізнавальної інформації, якісної української музики та спілкування наживо з цікавими гостями. Важливо, що ми радіо, яке бачать. Тішить кількість переглядів стріму в соцмережах і активність слухачів у обговореннях", - сказала ведуча Оксана Юрченко. Щовечора о 20:40 і діти, і дорослі охоче слухають "Корнієві казки". Десятихвилинні повчальні казкові історії захоплюють дітей і дають можливість перепочити батькам. Авторський радіодебют Корнія Демидюка відбувся 12 років тому на хвилях "Рівне.FM", нині - "Українське радіо Рівне". "Крім "Театрального клубу", я вів новини і мав неформально-неформатну програму "Вечірня казка для дорослих". Далі до радіо мав дуже опосередкований стосунок: начитував рекламу, іноді щось озвучував, займався акторським фрілансом, - згадує ведучий Корній Демидюк. - І от однієї ясної цьогорічної ночі, якась творча сила змусила мене почати начитувати казки й стрімити це у Facebook. Начитав і заснув, зовсім не сподівався, що прокинуся знаменитим. Тисячі переглядів і море коментарів переконали мене в правильності обраного шляху. Тепер я - в команді Суспільного. Твори виключно місцевих авторів навмисне начитую голосом дідуся. Свій бережу для нових задумів". Авторський мистецький проект Дениса Сая "Артополіс", який звучить в ефірі щосуботи о 17:45, від початку був задуманий як телевізійний, а зараз має хороші відгуки й на радіо. Це проект про творчі пошуки і знахідки митців краю. "Він для тих, хто із захопленням чекає ренесансу мистецьких подій Рівненщини, хто з цікавістю відкриває нові імена творчих особистостей або ж прагне дізнатися більше про визнаних майстрів", - розповідає Денис Сай. Уніфікація назв, оновлення звукового та візуального оформлення регіональних каналів Українського радіо допомагає слухачеві швидше зорієнтуватись, яке радіо він слухає, вважає продюсер "Українського радіо Рівне" Сергій Шидловський: "Наш ефір поповнився новими проектами, а творча команда - новими та відомими іменами. За результатами кастингу до нас прийшла молода, вважаю, перспективна журналістка Дарія Микосянчик. Цілком органічно й невимушено як ранкова ведуча почувається Оксана Лашманова, яка також нещодавно приєдналась до нашого колективу. Ведучі "Ранку" разом із гостями обговорюють актуальні теми, які стосуються кожного з нас. Радіослухачі телефонують під час і навіть після ефірів: дискутують, діляться враженнями, пропонують теми для наступних обговорень. Корисним досвідом для нас стала організація виїзних радіостудій, які вже двічі працювали в прямому ефірі з місця проведення міських заходів". Почути окремі передачі й переглянути стріми "Українського радіо Рівне" можна: а) на офіційних digital-сторінках філії у Facebook; б) на Mixcloud; в) у Twitter. Представлена філія і на спеціалізованій платформі онлайн радіостанцій світу TuneIn Radio. "Я вважаю, що "Українське радіо Рівне" поки ще дошкільнятко. Мала дитина прекрасного "Українського радіо". Це дошкільнятко дуже хоче вчитися і рости. А ще не просто подобатися, а бути корисними своїй аудиторії. Ми чуємо її і хочемо бути почутими нею. Ми хочемо бути близькими друзями слухачів і головним джерелом інформації для них. В цьому році я буквально закохалася в радіо. І зроблю все для того, щоб воно було найкращим", - сказала продюсерка UA: РІВНЕ Інна Білецька (Джерело: Портал "UA:Суспільне мовлення").
  • 14.11.2018 Переможницею британсько-українського конкурсу "Радіодрама UA/UK" стала літературознавиця, журналістка, викладачка та письменниця Ірина Борисюк. Її п'єса "Голос" зазвучить в ефірі "Українського радіо" у січні 2019 року. Авторка отримає винагороду - 25 тисяч гривень. Про це повідомила прес-служба НСТУ. Переможниця конкурсу Ірина Борисюк - кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри літературознавства Національного університету "Києво-Могилянська академія", завідувачка відділу публіцистики журналу "Однокласник". Авторка понад 50-ти літературознавчих публікацій, посібника для студентів філологічних спеціальностей, кількох десятків оповідань для підлітків. Конкурс "Радіодрама UA/UK" організовано Британською Радою, "Українським радіо" та Мистецьким арсеналом. Переможницю обирало журі, до складу якого увійшли: продюсерка радіо "Культура" Нелля Даниленко, театрознавиця Ганна Веселовська, драматургиня та сценаристка Наталя Ворожбит, письменник Богдан Жолдак, театральна продюсерка Ярослава Кравченко та кураторка Літературної лабораторії Мистецького арсеналу Оксана Щур. Окрім цього, роботи оцінювала британська авторка радіоп'єс для BBC Radio 3 і Radio 4 Франсес Бірнз, яка також провела для фіналістів майстерню зі сценарної майстерності. "Це історія про любов: авторка обігрує стереотип "жінки люблять вухами". У мелодраматичному сюжеті криється ще одна важлива тема: штучний інтелект. Із героїв наукової фантастики та антиутопій роботи стали невід'ємною частиною життя, вірними супутниками й помічниками. Приємно і зручно. Ми перестали остерігатися взаємодій із ними - чи недаремно?" - зазначила кураторка Літературної лабораторії Мистецького арсеналу Оксана Щур. "Українське радіо" також відзначило п'єси Яни Коструліної "Сьома хвилина" та Юлії Ємець-Доброносової "Три хвилини слави". Авторкам запропонують надати права на постановку радіовистав, які також прозвучать в ефірі Українського радіо. "Богдан грюкає у двері кімнати, де замкнулася Марта. Він присягається в коханні та вмовляє дівчину погодитися на одруження, тим більше, що запрошення розіслано, ресторан замовлено, сукню куплено. Також він зізнається, що написав вірус - і що він же його знищить. Наступна дія відбувається дещо раніше: молода пара, хлопець і дівчина, обідають в ресторані. Марта - філолог, Богдан - айтішник. Богдан розповідає Марті про свою розробку - йому вдалося створити штучний інтелект, інтегрований у систему "розумний дім". Фактично це голос, здатний спілкуватися з господарем квартири через вбудовані динаміки. Марта вирішує назвати голос Фаустом. Коли вона приходить до Богдана, то знайомиться з Фаустом ближче. З'ясовується, що в них спільні смаки - Фауст любить літературу, цитує поезію, має почуття гумору. До того ж він починає фліртувати з Мартою, чим доводить Богдана до сказу. Проте Фауст таємно зв'язується з Мартою через соцмережі й зізнається їй в коханні. Марта доводить важливість для людини тілесності і фізичного контакту. Фауст запитує, а як же спорідненість душ. Марта і Богдан готуються до весілля. Під час обіду в ресторані Богдан помічає, що Марта дивно поводиться - вона неуважна й нервова. Коли він намагається з'ясувати, що сталося, Марта б'ється в істериці й зізнається, що кохає Фауста. Богдан вражений - він не може збагнути, як можна закохатися у фантом. Коли він іде, Марта тихенько каже, що вагітна. Наступні події відбуваються через шість років. Марта з Богданом одружені. Марта розмовляє з дочкою на кухні, і та розповідає, що в неї є таємний друг. Марта присягається берегти таємницю. Коли чоловік і дочка виходять із кімнати, вони кличе Фауста, і той відповідає", - із твору "Голос". Нагадаємо, спільний британсько-український конкурс "Радіодрама UA/UK", який покликаний сприяти розвитку жанру радіодрами в Україні, оголосив у вересні фіналістів (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 14.11.2018 Програма "Війна і мир" з Юрієм Макаровим і Євгеном Степаненком почала виходити у прямому ефірі на "Українському радіо". На телеканалі "UA:Перший", де раніше транслювали "Війну і мир", проект призупинили. Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на ведучого проекту "Війна і мир", члена правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Юрія Макарова. "Завтра, у четвер, ми проводимо третій випуск. Оскільки, Суспільне - це фактично єдиний організм, ми призупинили вихід "Війни і миру на телеканалі і перенесли програму на "Українське радіо". У мене таке враження, що вона там і стояла. На радіо додалися телефонні дзвінки. Фізичне відчуття часу на радіо і в телевізорі трохи різне", - сказав він. За словами Юрія Макарова, він любить радіо. "Свого часу, коли починалося "Громадське радіо", я там досить активно ворушився. Це цілком логічне продовження", - додав він. Юрій Макаров і Євген Степаненко щочетверга з 17:10 до 17:50 ведуть програму "Війна і мир" у прямому ефірі зі студії "Українського радіо" на вул. Хрещатик, 26 "Війна і мир" - це програма про втрачені можливості і набутий досвід, аналіз невдач і кроки до перемоги. Обличчя гібридної війни розкривають військові і волонтери, політики і громадські діячі, митці і науковці, анонсують на сайті УР. Нагадаємо, остання програма "Війни і мир" на "UA: Першому" вийшла у червні 2018 року. Програма виходила на телеканалі з січня 2015 року. Додамо, Євген Степаненко вважає, "Війна і мир" протрималася в ефірі стільки часу тому, що людям важливо не на ведучих подивитися, а розібратися у самих собі, і проект їм у цьому допомагає (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 14.11.2018 14 листопада голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко зустрівся з ректором Київського університету права Національної академії наук України Юрієм Бошицьким. Темою розмови стало налагодження співпраці між регуляторним органом сфери медіа та вищим навчальним закладом задля розвитку та зміцнення інституту інформаційного права. Співпраця може бути цікавою, корисною і взаємовигідною, погодилися обидві сторони, і сприятиме розвитку галузі медіа-права. Спільні зусилля, що матимуть у своїй основі поглиблення практичних навичок студентів під час стажування та проходження практики в Національній раді, допомагатимуть виховувати кваліфікованих юристів, що спеціалізуватимуться у сфері медіа. Професорсько-викладацький склад університету зі свого боку зможе підтримати національного регулятора, надаючи фахові експертизи з окремих юридичних питань. Також буде розглянуто можливість проведення працівниками Національної ради майстер-класів і тренінгів для молоді, що навчається. Таким чином, започаткована ініціатива розширюватиме професійні і спеціалізовані знання студентів, які невдовзі будуть працювати на медіа-ринку (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.11.2018 Легендарну моновиставу "Маруся Чурай" у виконанні народної артистки України Неоніли Крюкової слухачі UA: радіо Культура зможуть ексклюзивно почути 13, 14 і 15 листопада о 21:00. "У фонді UA: Українське радіо цей запис не зберігся. Але, коли стало відомо, що Неоніла Крюкова пішла з життя, на пост у фейсбук нашої колеги Світлани Короненко відгукнулася донька актриси, Мирослава Барчук, котра зберегла запис "Марусі Чурай". Саме його ми почуємо 13, 14 і 15 листопада в ефірі", - зазначила виконавча продюсерка UA: радіо Культура Ірина Славінська. У передмові до радіовистави донька Неоніли Крюкової Мирослава Барчук розповість про те, як мати готувала моновиставу "Маруся Чурай" у 1981 році й скільки випробувань було з цим пов'язано, а також про перший виступ Ніли Крюкової з моновиставою "Маруся Чурай", на якому була Ліна Костенко і про події, які вже стали легендою. "Ніла Крюкова у 80-90-ті стала для багатьох українців кимось значнішим, ніж артистка філармонії і неперевершена виконавиця українських творів. Ще 1981-го вона, ризикуючи життям, створює моновиставу "Маруся Чурай" за небажаною поемою Ліни Костенко. І процес підготовки вистави, і прем'єра справді перетворюються на якусь тривожну легенду", - писав свого часу театральний критик, ведучий програми #NeoСцена на телеканалі UA: КУЛЬТУРА Олег Вергеліс. Унікальний запис прозвучить у програмі "Радіотеатр", яка виходить в ефір з вівторка по п'ятницю о 21:00. У передачах цього циклу звучать найкращі вистави українських театрів, які стали знаковими в історії театрального мистецтва, залишили яскраві спогади у пам'яті не одного покоління глядачів, а також радіокомпозиції вистав різних театрів України, радіопостановки творів української класики (Джерело: Портал "UA:Суспільне мовлення").
  • 13.11.2018 Представники індустрії підтримують єдиний підхід щодо реклами на радіо та телебаченні при аналізі регулятором мовних квот. Про це 13 листопада на конференції "МедіаПраво" говорили, зокрема, представники рекламного холдингу Publicis One і медіагрупи "1+1 медіа". У методологічних роз'ясненнях щодо моніторингу ефірів телеканалів щодо дотримання мовних квот йдеться про те, що Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення під час моніторингу мовних квот на телебаченні застосовує до реклами вимоги закону для телепрограм. Тобто при підрахунку частки контенту українською мовою враховує не лише передачі, а й рекламу. Натомість під час моніторингу мовних квот на радіо Нацрада не враховує рекламу. А в рекламі можуть лунати іноземні пісні, використовуватися написи латиницею (наприклад моделі телефонів, позначки соцмереж - Facebook,YouTube, хімічні елементи - Ca тощо). Саме тому в рекламних агенцій виникає багато питань щодо того, як ці речі буде оцінювати регулятор при моніторингу. Оскільки крім Нацради ніхто телевізійну рекламу з точки зору дотримання мовних квот не аналізує. Зокрема, керівницю юридичного відділу ДП "ССМ" (Publicis One) Олену Андрієнко цікавило, чому реклама не зараховується під час підрахунку частки української мови на радіо, а на телебаченні зараховується. У відповідь перша заступниця голови Нацради Уляна Фещук пояснила: "У телебачення набагато більше можливостей для варіацій. Наприклад, субтитрування. А радіо подає рекламу лише голосом. До того ж, для радіо квота трохи менша, для телебачення - більша. Тому виходили з простої логіки спрощення для телерадіомовників виконання норм цього закону". Також пані Фещук зазначила, що якщо для учасників ринку більш зручний однаковий підхід, то регулятор готовий піти назустріч та ініціювати робочу зустріч для обговорення цих питань. "Звісно, простіше було б, якби і в радіо, і в телебаченні реклама не включалась у квоти. Це б зняло нам як рекламним агенціям купу проблем", - сказала Олена Андрієнко і додала: "Добре, що ринок намагається домовитись, і регулятор готовий до діалогу". Її підтримала Ірина Стройко, головний юрисконсульт ТРК "Студія 1+1", яка також вважає доречним єдиний підхід до моніторингу як радіостанцій, так і телеканалів (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 13.11.2018 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення має близько 35 судових позовів щодо стягнення штрафів за непрозорість медіавласності. Про це 13 листопада під час конференції "МедіаПраво" повідомила заступниця голови Нацради Уляна Фещук. Загалом, як писав "Детектор медіа", у 2018 році Нацрада оштрафувала 173 своїх ліцензіата (як мовників, так і провайдерів) за неподання або несвоєчасне подання щорічної інформації про структуру власності. Частина з них не сплатили штрафів, тому Нацрада стягує їх через суд. Крім невиконання ліцензіатами формальних вимог закону регулятор зіткнувся з різними проблемами, пов'язаними з прозорістю медіавласністю. Насамперед, з так званими "фейковими власниками", пояснила пані Фещук: "Коли формально норми закону не порушені. Але ми розуміємо, що вказані беніфеціари не є кінцевими власниками". Також вона звернула увагу на те, що деякі телерадіокомпанії воліють за краще отримати штрафну санкцію 5% від ліцензійного збору за неподання інформації, ніж відкривати своїх власників. "Ми зіткнулися з тим, що штрафи за порушення вимог закону про прозорість ті, хто приховує власників, не сплачують. Як правило, ці суди доходять до виконавчої служби. Проте дуже складно виконати рішення і стягнути заборгованість, тому що майна в такої компанії офіційно, як правило, немає", - додала пані Фещук. Нагадаємо, закон зобов'язує мовників і провайдерів розміщувати на своїх офіційних веб-сайтах інформацію про структуру власності, а також щороку до 31 березня подавати до Нацради інформацію про свою структуру власності та схему структури власності за затвердженим Нацрадою порядком. Закон передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 5% ліцензійного збору тільки за неподання або несвоєчасне подання інформації про структуру власності. Також Нацрада може визнавати структуру власності непрозорою та залишати заяву про видачу ліцензії без розгляду (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 13.11.2018 Українське радіо запрошує вас на свій день народження! 16-го листопада о 19:00 у Будинку звукозапису Українського радіо (вул.. Первомайського, 5-б) на вас чекає Концерт симфонічного оркестру. Вхід за попередньою реєстрацією за цим посиланням (Джерело: Сторінка Українського радіо у соцмережі Facebook).
  • 12.11.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення витратила у 2018 році на програмно-апаратне забезпечення для моніторингу телепрограм 40 млн 379 тис. гривень. Тендер на вибір підрядника проходив у єдиній системі електронних публічних закупівель ProZorro. Переможцем стала компанія ТОВ "Новітнє обладнання", договір з нею був підписаний у вересні 2018 року. У тендерній пропозиції зазначається, що це перший етап створення та впровадження автоматизованого програмно-апаратного комплексу для здійснення офіційного моніторингу телерадіопрограм. Конкурентом ТОВ "Новітнє обладнання" було ТОВ "ДЕПС Солюшенз". Однак його пропозиція була витратнішою на 6 тис. грн: першочергово 40 млн 405 тис. грн, а після відкритих торгів 40 млн 385 тис. грн. "Новітнє обладнання" також спершу ставило ціну на 20 тис. грн вищу, однак знизило її. Основним критерієм вибору переможця тендеру була ціна пропозиції. Оплату Нацрада буде здійснювати за рахунок коштів державного бюджету. Договір та сертифікацію товару можна переглянути тут. Регулятор планує моніторити супутникове мовлення (українські і міжнародні канали), цифрове телебачення (DVB-T2, DVB-T), IPTV, аналогове радіомовлення. "Система, яка працює зараз, була створена 10 років тому і відповідала тогочасним стандартам. На сьогодні змінилися стандарти, кількість каналів і напрямки моніторингу. Нова система має відповідати сучасним підходам", - повідомив "Детектору медіа" член Нацради Валентин Коваль. За його словами, регулятор у роботі з моніторингом намагатиметься залучити штучний інтелект: "Ми намагаємося створити систему перетворення мови на текст. Офіційно такої функції (саме щодо української мови) немає ніде. Є деякі розробки українських вчених, і ми сподіваємося скористатись ними при побудові нашої системи". Однак головною перевагою системи, на думку пана Коваля, є те, що вона не просто фіксуватиме мовлення, а й робитиме початковий аналіз. "Умовно кажучи, оператор моніторингового центру дізнаватиметься про певні проблеми, якщо якісь параметри відрізняються від того, що зазначено в ліцензії. Тобто система фіксуватиме, чи канал або станція працюють у рамках ліцензійних зобов'язань, чи виходять за них", - сказав він. Використовувати нову систему моніторингу Нацрада розпочне з нового року. Найперше аналізуватимуться столичні та супутникові мовники. Надалі розпочнеться моніторинг локальних каналів. Окрім цього нова система збільшить термін зберігання відео- та аудіоматеріалів. Нагадаємо, фінансування Нацради з державного бюджету у 2018 році, порівняно з 2017-м, зросло більш ніж удвічі: із 47,6 млн грн до 104,9 млн грн. У тому числі 43,5 млн грн мали піти на модернізацію моніторингового центру Нацради (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 12.11.2018 Беріть участь у святковому квесті від львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) до Дня радіо! 16 листопада - слухайте підказки ведучих та шукайте заховані подарунки у своєму місті. Щогодини - нове місто! Святкуй разом з Файним радіо "FM Галичина"! Партнер квесту - Віденська Кава. Реєстрація на сайті http://www.galychyna.fm (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 11.11.2018 10 листопада - столична радіостанція "Мелодія FM" розпочала мовлення в місті Кропивницькому. Трансляції здійснюються на частоті 98.9 МГц. Ліцензію на дане частотне присвоєння радіостанція отримала 11 жовтня поточного року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 9.11.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 8 листопада вирішила звернутися до Українського державного центру радіочастот із замовленням прорахунку радіочастотних присвоєнь в УКХ- і FM-діапазонах. Такі звернення до регулятора раніше надійшли від телерадіоорганізацій. Так, ТОВ "ТРК "ІФ Медіа-груп", м. Київ, просить прорахувати 4 частоти: дві у Закарпатській та по одній в Івано-Франківській і Тернопільській областях. Можливість мовлення із потужністю до 0.5 кВт на 28 частотах прораховуватимуть на замовлення ТОВ "ПАРБАТ", м. Київ, і ТОВ "Радіо ТТВ", м. Кропивницький. Це частоти у Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській і Чернівецькій областях (Джерело: Сайт Нацради).
  • 9.11.2018 Саме сьогодні, 9-го листопада, в День української мови і писемності, столичній мережевій станції "Країна FM" (Київ-100.0МГц, Гірник-89.2МГц, Черкаси-90.6МГц, Бердянськ-90.9МГц, Одеса-91.0МГц, Бахмутівка-96.2МГц, Полтава-98.7МГц, Миколаїв-98.8МГц, Краматорськ-99.0МГц, Мелітополь-99.6МГц, Нікополь-99.9МГц, Хмельницький-100.1МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Павлоград-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Кропивницький-100.5МГц, Суми-100.8МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Прилуки-104.8МГц, Умань-104.9МГц, Жашків-105.9МГц, Дніпро-106.4МГц, Вознесенськ-106.9МГц, Біла Церква-107.2МГц, Харків-107.4МГц, Лубни-107.6МГц, Маріуполь-107.8МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) виповнилось 2 роки! Вік для радіостанції ще зовсім малий, але за ці два роки було зроблено дууууууже багато і для української мови, і для українських дорослих та дітей, і для українських музикантів, і, насамперед, для україномовної музики! За ці два роки "Країна FM" відкрила для вас сотні нових імен української сцени, підтримала сотні проукраїнських проектів, заходів, концертів, івентів, фестивалів, зробила тисячі радіопрограм про нашу мову, історію, мистецтво, айдентику, і звісно, про нашу самобутність! На "Країні FM" обіцяють і надалі радувати слухачів, вдосконалюватись і робити все, що в наших силах, аби всі ми пишалися своєю країною! "Країна FM" дякує всім своїм прихильникам, всім тим, хто розділяє з нею спільні ідеали, і всім, хто постійно чи, навіть, іноді вмикає хвилю 100% україномовної радіостанції! (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 9.11.2018 Сьогодні, 9 листопада, у День української писемності й мови, об 11: 30 відбудеться 18-й радіодиктант єдності. Він звучатиме на хвилях Першого каналу "Українського радіо" і радіо "Культура", які можна слухати як в інтернеті, так і на FM-частотах по всій Україні. Генпродюсер УР Дмитро Хоркін попередив, що з року в рік через масове відвідування сайт радіо "лягає", тому краще підстрахуватися і зайти на інші сайти. Радіодиктант транслюватимуть наживо на телеканалах в ефірі та на сайтах "UA: Перший", "UA: Крим" і "UA: Культура". Стрім зі студії, де читатимуть радіодиктант, буде на сторінках каналу "UA: Українського радіо" і радіо "UA: Культура", а також "UA :Першому" у Facebook. Також радіодиктант транслюватимуть на каналі "UA: Перший" у Youtube. Аудіо радіодиктанту також буде доступне протягом доби на сайті "Українського радіо". Доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко підготував і диктуватиме текст. Радіодиктант обов'язково писати від руки. Наприкінці грудня буде визначено тих, хто написав радіодиктант без помилок, переможці отримають символічні подарунки (книжки, журнали). Текст радіодиктанту потрібно надіслати у конверті на адресу вул. Хрещатик, 26, Київ - 1, 01001 із позначкою "Радіодиктант" упродовж 9 чи 10 листопада, про що свідчитиме поштовий штемпель. Заскануваний або сфотографуваний текст потрібно надіслати електронною поштою на адресу впродовж 24 годин після закінчення акції, тобто до 12:00 10 листопада. Комісія "Українського радіо" приймає також тексти, написані шрифтом Брайля. Текст радіодиктанту буде оприлюднено на сайті "Українське радіо" 11 листопада, тож усі охочі зможуть перевірити свої знання. Нагадаємо, у 2017 року радіодиктант транслювали одночасно перший канал "Українського радіо" та телеканал "UA: Культура". У 2016-му - трансляція відбувалася на "UA: Першому". Текст радіодиктанту у 2017 році можна прочитати тут. У 2017 році "Українське радіо" отримало 28 тисяч 999 радіодиктантів. Із них майже 17, 5 тисяч - звичайною поштою, а 11, 5 тисяч - електронною. 124 особи стали переможцями (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 8.11.2018 З 8 листопада 2018 року в ефірі радіостанцій має звучати не менше як 35% пісень українською мовою. Також упродовж доби обсяг ведення передач державною мовою не повинен бути меншим за 60%. Це третій крок у реалізації законодавчих змін щодо звучання української мови на радіоканалах, запроваджених Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій", який набув чинності 8 листопада 2016 року. При цьому обсяг україномовних пісень 35% має забезпечуватися упродовж доби, а також у кожному проміжку часу між 07:00 та 14:00 і між 15:00 та 22:00. Ті радіостанції, які транслюють понад 60% пісень офіційними мовами Європейського Союзу, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше як 25%. Ці особливості мають бути прописані в ліцензії компанії. Нагадаємо, зазначені законодавчі норми впроваджувалися поступово - у три етапи. Таких домовленостей було досягнуто між законодавцями і представниками індустрії після тривалого обговорення. Починаючи із 25% пісень і 50% ведення передач українською мовою у 2016 році, щороку обсяг зростав на 5 відсоткових пунктів. Перехідний період набуття остаточних вимог до обсягу україномовних пісень і ведення програм державною мовою на вітчизняному радіо завершився, і відтепер української мови і в ефірі радіостанцій стане ще більше (Джерело: Сайт Нацради).
  • 8.11.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення під час засідання 8 листопада розглянула результати перевірки ТОВ "Телерадіокомпанія "Радіо-Ера", м. Київ (позивні "Радіо НВ") і застосувала до мовника санкцію "стягнення штрафу" через порушення квоти пісень державною мовою і мовами Європейського Союзу. Відповідно до частини третьої статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", при здійсненні радіомовлення телерадіоорганізації, які поширюють музичні твори, серед яких частка пісень офіційними мовами Європейського Союзу відповідно до умов ліцензії становить не менше 60 відсотків загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менше 60 відсотків загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 07:00 та 14:00 і між 15:00 та 22:00, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 25 відсотків загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менше 25 відсотків загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 07:00 та 14:00 і між 15:00 та 22:00. Позапланова перевірка "Радіо НВ", проведена на підставі моніторингу, здійсненого 12.08.2018 на частоті 96.0 МГц у м. Києві, засвідчила, що мовник порушив цю норму, оскільки частка пісень державною мовою у проміжку часу між 15:00 та 22:00 становила менше 25%, а саме - 17%; частка пісень мовами Європейського Союзу становила менше 60%, а саме: протягом доби - 49%; у проміжку часу між 07.00 та 14.00 - 46%; у проміжку часу між 15.00 та 22.00 - 58%. Такі порушення є підставою для застосування санкції "стягнення штрафу" згідно з частиною одинадцятою статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Розмір штрафу становить 5% загальної суми ліцензійного збору. Відповідно "Радіо НВ" має сплатити до державного бюджету 349 449, 49 грн. у тридцятиденний термін з дня повідомлення Національною радою про ухвалене рішення. Нагадуємо, що сьогодні, 8 листопада, набувають чинності остаточні вимоги до мови пісень та ведення передач українською мовою в ефірі радіостанцій, відповідно цей показник має становити 35% пісень і 60% ведення програм і передач упродовж доби і в проміжках часу з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 8.11.2018 Цим законопроектом депутати хочуть вирішити питання інформаційної безпеки, а саме заблокувати можливість фінансування державою-агресором деяких українських телерадіоорганізацій. Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 7 листопада 2018 року розглянули проект Закону № 8494 проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження основ фінансової прозорості електронних засобів масової інформації", внесений народним депутатом Миколою Княжицьким. Більшістю голосів Комітет рекомендував парламенту прийняти цей проект у першому читання (проти Юрій Павленко). За словами голови Комітету Вікторії Сюмар, цей закон буде неприємним для телерадіокомпаній, тому що зобов'язуватиме їх заповнювати фінансові декларації. "Ми, як депутати заповнюємо такі декларації, і нічого страшного, для прозорості це корисно. Але прихильників у цього закону буде не так і багато", - сказала вона. Член Комітету Владислав Севрюков поцікавився, чи не принесе цей закон для невеличких компаній додаткового навантаження. Заступник голови Комітету Олександр Опанасенко зазначив, що підтримує фінансову прозорість, але уточнив, навіщо депутатам вигадувати велосипед. "Можливо, давайте, спростимо ці пропозиції: нехай ТРО розкривають свою наявну податкову звітність, щоб не обтяжувати додатковою інформацією. Я переконаний, що фінансування ЗМІ несе суспільний інтерес, нехай всі бачать хто і як фінансується", - сказав він. На думку члена Комітету Юрія Павленка, проект встановлює додаткову функцію, не властиву для Нацради. "Вважаю, що проект має багато оціночних і розпливчатих понять, що може призвести до зловживань Нацрадою цією функцією. По суті цей проект не вирішує ключового завдання - дізнатися всіх кінцевих бенефіціарів, бо він не знімає можливості, що будуть прокладки, чи інші особи їх підмінятимуть. Тому проблема не вирішиться, натомість накладається на мовників величезний документарний тягар", - зазначив він. Його підтримав член Комітету Григорій Шверк. Вікторія Сюмар зауважила, що ніхто не хоче псувати життя бізнесу. "Але в даному випадку, ми тут не є представниками бізнесу. Ми є представниками воюючої країни, яка в умовах агресії Російської Федерації, фактично має на своїй території інформаційних агентів. Звідки виникла ця ідея. Частина телеканалів невідомо звідки фінансуються. Великі телеканали фінансуються олігархами. А є 2% інформаційних ресурсів, щодо фінансування яких є великі питання. Як їх вирішити, щоб до нас не заходив кеш з держави-агресора, це наше з вами завдання. Це пошук шляхів, яким чином вирішити питання державної безпеки в контексті інформаційної безпеки. Саме таке завдання ставив автор. Доцільність цього документу в цих політичних умовах є обґрунтованою", - додала вона. Голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко зазначив, що більшість членів регуляторного органу підтримує цей законопроект. "Він недосконалий, але його можна удосконалювати. У нас є технічні зауваження. Ми готові взяти додаткову відповідальність, але під цей закон мають бути виділені люди. Це додаткові витрати держави, але ці витрати на потрібну справу. Бо діяльність компанії з непрозорим фінансуванням більше шкодить державі, ніж додаткове фінансування на п'ятьох людей", - зазначив він. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук уточнила, що Нацрада ніколи не зможе зафіксувати кеш на ТРО. "Бо жодна фінансова звітність не дасть можливості простежити, скільки грошей привезуть у валізах. Мені здається, що треба окрім ТРО, додати до законопроекту й провайдерів програмної послуги. Друге зауваження. Штраф за надання неповноцінної інформації 25%, а за ненадання взагалі - 10%. Ті ТРО, які фінансуються непрозоро, не будуть подавати інформації і платитимуть 10% штрафу. Що ми зараз бачимо й по закону про прозорість власності ТРО: підставних осіб, офшори, які дають можливість приховати кінцевих бенефіціарів. Тому законопроект потребує суттєвого доопрацювання", - вважає вона. Представник автора законопроекту юрист Юрій Крайняк уточнив, що цим законом Нацрада не повинна аналізувати фінансову звітність. "Нацрада має отримати інформацію по 5-х критеріях. Цей закон не контролює фінансову звітність, а має розкрити джерела фінансування", - додав він, нагадавши, що метою законопроекту є запровадження правових засад реалізації організаціями мовлення вимог щодо фінансової прозорості, встановлення законодавчих правил оприлюднення звітності про фінансування електронних ЗМІ та наділення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями по контролю та перевірці достовірності наданих відомостей. Нагадаємо, законопроектом №8494 пропонується: а) встановити, що телерадіоорганізації щороку до 30 квітня подають до Національної ради та оприлюднюють на власних веб-сайтах звіт про фінансову прозорість; б) закріпити основні положення, що мають міститись в розкритій мовниками інформації про фінансування (відомості про всі кредити і позики, відомості про кредиторську заборгованість, інформацію про всіх інвесторів та найбільших контрагентів тощо); в) наділити Національну раду повноваженнями контролювати правильність та повноту оприлюднених даних та застосовувати відповідні заходи реагування; г) визначити гарантії, за якими суб'єкт інформаційної діяльності не може притягатись до відповідальності, якщо йому не надали можливість прийняти участь в розгляді відповідного питання; ґ) запровадити обмеження в застосуванні штрафних санкцій в частині забезпечення балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів ліцензіата і цілями, на досягнення яких спрямоване відповідне рішення, як то передбачено Кодексом адміністративного судочинства України. Як писав "Детектор медіа", за інформацією Espreso.tv до фінансування NewsOne може бути причетний Олег Дерипаска. Нагадаємо, раніше програма "Схеми: корупція в деталях" розслідувала можливу причетність Віктора Медведчука до каналу "112 Україна". Як писав "Детектор медіа", в липні телеканал NewsOne змінив структуру власності. Замість народного депутата Євгена Мураєва власником ТОВ "Новини 24 години" (юридична особа каналу) стало швейцарське акціонерне товариство MW Investment AG, а кінцевим бенефіціарним власником у реєстрі зазначений Володимир Мураєв - батько Євгена Мураєва. 27 серпня батько народного депутата Євгена Мураєва Володимир Мураєв передав в управління колишньому першому заступнику глави Адміністрації президента Андрію Портнову 100% акцій телеканалу NewsOne терміном на три роки (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 8.11.2018 Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко заявив, що з 8 листопада набуває чинності третій етап запровадження українських квот на радіо. Про це він написав у Twitter. За його словами, щонайменше 35% пісень, у т.ч. у прайм-тайм, будуть українською мовою. "Два роки дії Закону - жодна радіостанція не закрилася, нових чудових пісень українською мовою у всіх жанрах дедалі більше. А крику ж було!", - написав він. Як повідомлялося, у 2016 році Верховна Рада проголосувала за законопроект № 3822-Д щодо збільшення україномовних квот на радіо. Повідомлялося, що протягом першого року з моменту набуття чинності частка пісень державною мовою становитиме 25%, починаючи з другого року - 30%. З третього року частка становитиме 35% (Джерело: Портал "Українська Правда").
  • 7.11.2018 Сьогодні, 7 листопада, Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення запустив мультиплекс цифрового радіо в Києві у складі 13 радіостанцій. Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на генерального директора Концерну РРТ Петра Семерея. За його словами, повноцінно запущено в роботу один передавач цифрового радіо на вулиці Дорогожицькій, який дотепер працював у тестовому режимі. Через передавач мовлять 13 радіостанцій, що виграли цифрові конкурси Нацради: "Радіо Марія", Old Fashioned Radio, Zemlya, Hype Radio, "Країна FM", "Українське радіо", "Промінь", "Культура", "Мейдан", "Армія FM", "Бізнес-радіо", DJ FM і Power FM. 14-та радіостанція мультиплексу - "Прямий FM" - поки що не розпочала мовлення. Другий передавач на вулиці Саперно-Слобідській поки що не працює. Можливо, для покриття Києва буде достатньо одного передавача, пояснив пан Семерей. Нагадаємо, радіостанція Міністерства оборони України "Армія FM" і три радіостанції холдингу Business Radio Group - "Бізнес-радіо", DJ FM і Power FM - перемогли у конкурсі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на цифрове радіомовлення стандарту T-DAB (DAB+) у Києві, результати якого було оголошено 26 липня цього року. 6 вересня радіостанція "Прямий FM", яку запустило ТОВ "Телеканал "Прямий"" (юридична особа Прямого каналу), перемогла в конкурсі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на цифрове радіомовлення стандарту T-DAB (DAB+) у Києві. "Прямий ФМ" був єдиним претендентом у цьому конкурсі на останнє 14-те місце в київському мультиплексі цифрових радіостанцій. Як писав "Детектор медіа", 11 червня Концерн РРТ запустив локальний київський мультиплекс цифрового радіо стандарту T-DAB (DAB+) у складі 9 цифрових радіостанцій: "Українське радіо", "Промінь", "Культура", "Країна FM", Old Fashioned Radio, Hype Radio, Zemlya, "Мейдан", і "Радіо Марія" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 7.11.2018 На хвилях вінницької радіостанції "Місто над Бугом" 101.8FM (101.8МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) - новий а програма! StudVoice - спільний проект з Донецьким національним університетом імені Василя Cтуса. Щосереди о 16:30. Сьогодні Валерія та Ксенія говорять про рок, вмикають його, грають на гітарі! (Джерело: Сторінка радіо "Місто Над Бугом" 101.8 FM у соцмережі Facebook).
  • 6.11.2018 Хмельницька місцева радіостанція "OK FM" розширює мовлення. Віднедавна радіостанцію можна почути і у сусідній Вінницькій області, в саме - у м.Козятині, де вона мовить на частоті 99.5 МГц. Нагадаємо - ліцензію на дане частотне присвоєння станцією було отримано на початку цього року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 6.11.2018 В місті Хуст Закарпатської області у середині жовтня розпочала мовлення нова місцева радіостанція "Радіо Хуст" (ПП "Тор-Терм"), яка працює на частоті 89.1 МГц. Нагадаємо - ліцензію на дане частотне присвоєння станцією було отримано на початку листопада минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 6.11.2018 Сьогодні на слухачів Українського радіо Культура чекає пряма трансляція концерту "Від Тичини до Жадана: поезія під музику". За участю І.Малковича, Т.Чубая, М.Бурмаки. Трансляція розпочнеться о 20:05 і триватиме до 22:15. Ведучий - Іван Малкович (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 5.11.2018 9 листопада, у День української писемності й мови, 18-й радіодиктант єдності звучатиме на хвилях Першого каналу "Українського радіо", радіо "Культура" та транслюватимуть наживо на телеканалі "UA: Культура" і на сторінках Суспільного мовника у Facebook. Про це йшлося під час прес-конференції, присвяченої XVIII радіодиктант національної єдності. Радіодиктант транслюватимуть зі студії "UA: Українське радіо" на Хрещатику, 26. Телеверсію наживо забезпечить знімальна група Суспільного мовлення, частина якої мовитиме зі студії програми "Радіодень", частина - в аудиторії КНУ ім. Т. Шевченка. Спецпроект розпочнеться об 11:00, текст радіодиктанту звучатиме о 11:30. Доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко традиційно готує текст, який диктуватиме цієї п'ятниці. Він сказав, що це буде світлий, позитивний, пізнавальний текст. "Я відчуваю шалену відповідальність, оскільки маю, склавши текст, догодити дитині і дорослому, чоловікам і жінкам, українськомовним і російськомовним. Тому надзвичайно важко підготувати такий текст, який принаймні не дратуватиме, а бажано, щоб він був і пізнавальний, і позитивний, і якісь функції ще, чи естетичні, чи патріотичні, чи ще якісь виконував", - сказав пан Авраменко. За його словами, найчастіше допускають пунктуальні помилки, написання слів можна перевірити у словнику чи в інтернеті. Олександр Авраменко додав, що у тексті не буде авторських знаків чи суперечливих орфограм, читатиме його максимально професійно, бо інакше це буде нечесно. Кураторка акції Аліна Акуленко зазначила, що перевірятимуть тексти не на помилки, а на їх відсутність, це мовний флешмоб, акція єднання, не перевірка грамотності. Тому важливо при написанні не радитися з філологами, не перевіряти у словниках, "зробіть по-чесному, щонайменше отримайте позитивну емоцію". Всеукраїнський радіодиктант відбувається у міжнародному форматі. У зв'язку з тим, що не всі одночасно зможуть писати, аудіо радіодиктанту буде розміщено на сайті "Українського радіо", щоб кожен міг написати, коли йому буде зручно. "Ми хочемо, щоб був зворотній зв'язок, обов'язково надішліть нам свій диктант", - сказав генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін. Він зазначив, що для нього, як для медіаменеджера, принцип "не зашкодь", як у лікарів, а особливо "не чіпай те, що добре працює" виправдовує себе на 160 000%. "Всеукраїнський радіодиктант протягом останніх років відбувається дуже медійно успішно", - додав пан Хоркін. Радіодиктант писатимуть у різних регіонах України та різних країнах. Кожен може організувати локацію у своєму населеному пункті. Основна київська локація - аудиторія імені Михайла Максимовича, розташована в Червоному корпусі КНУ ім. Т. Шевченка. Кандидат політичних наук, доцент, директор Центру комунікацій Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Добржанська сказала, що минулого року не всі, хто прийшов, помістилися. Тому цього року в університеті підготували 3 аудиторії. Писати радіодиктант обов'язково від руки, надруковані тексти не приймаються. Диктант можуть писати як діти, так і дорослі, адже насамперед важлива участь, а не грамотність. Олександр Авраменко розповів, що під час відпочинку в Східниці пішов у спортзал, де тренер поцікавився, чи бува він не той Авраменко, який читає радіодиктант на "Українському радіо". Аліна Акуленко згадала, що на "Українське радіо" приходять листи з окупованих Донецька та Луганська, Криму. За її словами, один чоловік з Криму дуже хотів надіслати листа з радіодиктантом, тож він на велосипеді поїхав у Херсонську область і звідти переслав свій текст радіодиктанту. Радіодиктант потрібно надіслати поштою на адресу вул. Хрещатик, 26, Київ - 1, 01001 із позначкою "Радіодиктант" упродовж 9 чи 10 листопада, про що свідчитиме поштовий штемпель. Засканувати або сфотографувати текст потрібно надіслати електронною поштою на адресу впродовж 24 годин після закінчення акції. Комісія УР приймає також тексти, написані шрифтом Брайля. Текст радіодиктанту буде оприлюднено на сайті "Українське радіо" 11 листопада, тож усі охочі зможуть перевірити свої знання. Нагадаємо, у 2017 року радіодиктант транслювали одночасно перший канал "Українського радіо" та телеканал "UA: Культура". У 2016-му - трансляція відбувалася на "UA: Першому". Текст радіодиктанту у 2017 році можна прочитати тут. У 2017 році "Українське радіо" отримало 28 тисяч 999 радіодиктантів. Із них майже 17, 5 тисяч - звичайною поштою, а 11, 5 тисяч - електронною. 124 особи стали переможцями (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 5.11.2018 Основним завданням регіонального мовлення, яке є невід'ємною частиною українського Суспільного мовника, є виконання визначеної Наглядовою радою місії НСТУ. А також на регіональне мовлення покладено й додаткове завдання, а саме: "Об'єднувати різноманітну країну, збільшуючи зацікавленість та обізнаність усіх про своєрідність та неповторність кожної з її частин. Немає центру та периферії - є єдина велика Україна". Про це йдеться у Концепції регіонального мовлення, яка оприлюднена на офіційному сайті ПАТ "НСТУ" suspilne.media. Нагадаємо, члени Наглядової ради ПАТ "НСТУ" на черговому засіданні, що відбулося 22 жовтня 2018 року, схвалили Концепцію регіонального мовлення Суспільного мовника. З протоколом засідання можна ознайомитися на сайті suspilne.media. Концепція не передбачає створення регіональних хабів і бюро, про що неодноразово йшлося раніше (відповідно до стратегії, з якою переміг на виборах голова правління ПАТ "НСТУ Зурабі Аласанія"). Регіональне мовлення НСТУ забезпечуватимуть 23 регіональних телеканали та 25 радіоканалів (радіо "Ужгород" і "Тиса" в Закарпатській філії та радіо "Пульс" і "Голос Донбасу" в філії "U?: Донбас"), а також на супутниковому каналі міжнародного мовлення "U?: Крим". Регіональне радіомовлення здійснюватиметься в рамках загальнонаціональних радіоканалів Суспільного мовника (УР-1, УР-2, УР-3) у відповідних часових проміжках та відповідно до Концепції радіомовлення ПАТ "НСТУ". Наразі це - регіональні чотири вікна на УР-1. Після розбудови повноцінних мереж радіо "Промінь" та радіо "Культура" регіони матимуть також часові проміжки. Крім того, згідно з Концепцією після першого етапу централізації, почнеться поступова децентралізації регіональних філій. Секретар Наглядової ради Вадим Міський під час засідання зокрема підкреслив, що представники правління мають утриматися від публічних коментарів щодо закриття філій чи регіональних каналів - оскільки це питання стратегічного характеру, яке не належить до компетенції правління. Він наголосив, що Наглядова рада через прийняття Концепції регіонального мовлення окреслює перспективу розвитку, а не скорочення регіонального мовлення. Також він повідомив, що з метою забезпечення сталості роботи Суспільного мовлення як інституції, керівництвом Наглядової ради та Офісом Ради Європи в Україні були проведені перемовини із керівництвом Комітету ВРУ з питань бюджету щодо фінансування НСТУ в 2019 році та перспектив зміни моделі фінансування. Він закликав членів правління дбати не лише про одноразове дофінансування НСТУ, а й долучитися до адвокації зміцнення фінансової сталості інституції. Нагадаємо, відповідно до "Основних напрямів діяльності ПАТ "НСТУ" на 2017 рік", правління упродовж 2017 року мало підготувати і подати Наглядовій раді на затвердження концепцію мовлення єдину концепцію регіонального мовлення (обсяги, змістовні напрями, організація взаємодії регіональних філій з центральними мовниками та між собою, з урахуванням особливостей різних регіональних аудиторій). Раніше, Наглядова рада ПАТ "НСТУ" на черговому засіданні 18 вересня 2018 року одноголосно схвалила Концепцію мовлення з тематики національних меншин. Відповідно до Основних напрямів діяльності ПАТ "НСТУ", правління має ще підготувати і подати на затвердження НР концепцію дитячого та молодіжного мовлення; концепцію просування єдиного бренду українського суспільного мовлення в радійному та телевізійному медіапросторі, мережі Інтернет (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 4.11.2018 Ще більше модних ритмів нон-стоп - на хвилях івано-франківського радіо "Західний полюс" (104.3МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.). Відсьогодні, щонеділі з 21:00 до 22:00 слухайте в ефірі станції радіошоу WestWibes від Патріка Калашникова! (Джерело: Сторінка радіо "Західний полюс" у соцмережі Facebook).
  • 4.11.2018 У місті Гірник Донецької області запрацювали ще 2 FM-радіостанції. Це "Вільне радіо", що веде мовлення на частоті 92.0 МГц, та "Радіо НВ", що працює на частоті 104.7 МГц. Мовлення відбувається з нещодавно збудованої щогли ТОВ "Телемережі України". Тимчасові дозволи на використання частот у Гірнику згадані радіостанції отримали в липні поточного року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 3.11.2018 Непробудні прокидаються для слухачів "UA:Радіо Промінь" щоранку по вихідних! Та допомагатимуть вам відриватися під нову музику, розкручуватимуть на душевні розмови музикантів, вишиватимуть, малюватимуть, пектимуть і в'язатимуть гачком у прямому ефірі! Словом, робитимуть так, щоб ви відчули на скільки вихідні можуть бути кайфовими! Тож загортайтеся у теплу ковдру і нікуди не поспішайте з 10:00 до 14:00 у суботу та неділю. Непробудні - це Саша Франко, Дмитро Захарченко Ірина Сидоренко та Кирило Бондаренко (Джерело: Сторінка "UA:Радіо Промінь" у соцмережі Facebook).
  • 2.11.2018 Радіо "UA: Карпати" Івано-Франківської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України розпочало мовлення з visual-студії. Відтепер ведучі радіо працюють не тільки для слухачів, а й для всієї аудиторії digital-платформ, тож можна телефонувати в прямий ефір та спілкуватися з ведучими в коментарях під стрімом, повідомила прес-служба НСТУ. Продюсерка "UA: Карпати" Галина Держипільська розповіла, що технічно втілити цю ідею вдалося лише зараз. Відеотрансляція ведеться на спеціально придбані веб-камери. "Зважаючи на те, що ми досі не маємо високої FM-частоти, саме visual-радіо зі стрімом на сайт і в соцмережі може значно збільшити нашу аудиторію. Перший visual-ефір зі студії радіо "UA: Карпати" вийшов 1 листопада о 12:15. Це була програма "Радіонавігатор", де йшлося про бізнес, побудований на довірі. Ми плануємо зробити "видимими" відрізки мовлення й о 17:10", - сказала вона Галина Держипільська. Нагадаємо, що ряд філій уже мовлять на всі платформи, за останні роки visual-студії на радіостанціях запрацювали у Закарпатській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та інших філіях (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 1.11.2018 У зв'язку з тим, що у п'ятницю, 2 листопада, в Україні оголошено день жалоби - минає 310 років з дня Батуринської трагедії - хіт-парад "Хіти Незалежності" на хвилях львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) вийде в ефір сьогодні, у четвер, 1-го листопада, о 19:00! Нагадуємо, що проголосувати за улюбленого виконавця ви можете на сайті http://www.galychyna.fm/hity/ (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 1.11.2018 Сьогодні у Прес-центрі Міністерства оборони України відбудеться брифінг щодо стану запобігання та виявлення корупції в МО. У заході візьме участь заступник начальника відділу з питань запобігання та виявлення корупції МО України Станіслав Коношук. Столична сателітарна мережева станція станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) вестиме пряму трансляцію брифіенгу. Початок о 15:15 (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 1.11.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 1 листопада ухвалила стягнути штраф з ТОВ ТРК "Світ", м. Київ (місцеве ефірне мовлення, позивні "Вести.Радио") у зв'язку з порушенням обсягу ведення передач українською мовою. Позапланова виїзна перевірка, проведена 14 вересня на підставі моніторингу від 18.07.2018 зафіксувала, що ліцензіат не дотримується вимог частини п'ятої статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", оскільки обсяг ведення дикторами та ведучими радіопередач державною мовою склав 42,4% добового обсягу ведення передач. Відповідно до зазначеної статті, телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення забезпечують не менше 60 відсотків добового обсягу ведення передач, у тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою (З дня набрання чинності Законом № 1421-VIII від 16.06.2016 мінімальна частка ведення передач державною мовою, передбачена частиною п'ятою статті 9, становить: протягом першого року - не менше 50 відсотків, протягом другого року - не менше 55 відсотків, протягом третього року - не менше 60 відсотків. Порушення цієї норми є підставою для застосування санкції "стягнення штрафу" згідно з частиною одинадцятою статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Розмір штрафу становить 5% ліцензійного збору, для ТРК "Світ" він склав 22 782,38 грн. Компанію зобов'язано сплатити до державного бюджету у тридцятиденний термін з дня повідомлення Національною радою про прийняте рішення. Окрім того, ліцензіат має протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства, інакше до нього можуть бути застосовані санкції, передбачені чинним законодавством України. Під час засідання один із нових співвласників, які придбали компанію, Роман Андрейко пояснив, що порушення були в компанії за попереднього власника, але нині, коли компанія перейшла в його управління, він готовий сплатити цей штраф і не буде оскаржувати рішення регулятора в суді. Документи про переоформлення ліцензії у зв'язку зі зміною власників вже подано до Національної ради (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.11.2018 Сьогодні о 17:10 в ефірі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бахмут-88.8МГц, Слов'янськ - 89.0МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Авдіївка-91.2МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Щастя - 104.4МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) стартує новий інформаційно-аналітичний проект. Ви почуєте "Оборонну аналітику" з Геннадієм Карпюком. Програма звучатиме по четвергах раз на два тижні. Сьогодні в ній піде мова про ухвалення Військово-медичної доктрини України та загалом реформування військової медицини (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 1.11.2018 На хвилях чернівецького "Радіо 10" (103.2МГц та Інтернет-мовлення) - новий чарт "20 треків Оушена". Переходьте на сайт (https://radio10.ua/chart/), голосуйте за улюблені треки та почуйте в суботу о 18:00 та в неділю о 12:00 результати голосування. Ведучий - DJ Patrick Oushen (Джерело: Сторінка "Радіо 10" у соцмережі Facebook).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини жовтня 2018

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024