Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Березень 2018 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

  • Радіоанонс

  • Новини лютого 2018

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 31.03.2018 28 березня, на сесії Роменської міськради депутати, розглянувши заяву редактора міськрайонної радіостудії "Ромен" Волошко Р.М. щодо звільнення з посади, прийняли рішення задовольнити її прохання, пишуть на сайті мерії. Натомість було прийняте рішення щодо призначення на цю посаду Василенко Л.І. з 21.04.2018. Для остаточного вирішення цього питання лишилось дочекатися аналогічного рішення Роменської районної ради (Джерело: Портал "Romny.Online").
  • 31.03.2018 Ви, напевно, бачили цю красуню на телеканалі M1? Так, це Міла Єремєєва - яскрава і неймовірно ексцентрична одеситка! Так-так, здається, немає такої зірки, яку б не інтерв'ювала Міла. Тепер ця дівчинка знову ON AIR зі своїм авторським проектом "Vгуби" в ефірі столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+). Ціла година найгарячіших інтерв'ю з топовими зірками українського шоу-бізу. Каверзні питання, прямі трансляції Instagram і живе виконання популярних хітів - ви почуєте все! Вже цього понеділка, 2 квітня, зустрічайте першого гостя - Позитив! На учасника групи "Mozgi" і "Время и Стекло" чекайте о 15:00! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 31.03.2018 Вже цієї неділі, 1-го квітня, в ефірі столичної мережевої станції Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кропивницький-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Маріуполь-101.7МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпро-106.8МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) - STAR TRЬОП У ВІДКРИТОМУ КОСМОСІ! Dance radio KISS FM вирушає У ВІДКРИТИЙ КОСМОС - 1-го квітня! Ви - летите з ним! Космос, НЛО, прибульці, гості з паралельних всесвітів і реальностей, космічні технології та багато іншого чекає тебе на хвилях KISS FM. 1 КВІТНЯ Dance radio KISS FM: приймає сигнали з відкритого космосу, ставить в ефір ваші улюблені космічні треки, передає привіти жителям інших планет (замовляйте треки 1 квітня, з 10:00 до 18:00); виходить на КОНТАКТ ІЗ ПРИБУЛЬЦЯМИ - розумними істотами MC RYBIK і секретним гостем (з 16:00 до 17:00) (Джерело: Сторінка Dance radio "KISS FM" у соцмережі Facebook).
  • 31.03.2018 1 квітня, об 11:00 суспільний телеканал "UA: Перший" та Перший канал "Українського радіо" синхронно розпочнуть наживо транслювати Великодню службу Божу і апостольське благословення для Риму й цілого світу Святішого Отця Франциска (Urbi et Orbi). Трансляція великодньої служби західного обряду відбудеться із площі Святого Петра у Римі, про це йдеться на сайті телеканалу. Генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін підтвердив сайту "Суспільне. Детектор медіа", що УР-1 синхронно з "UA: Першим" наживо транслюватиме великодні богослужіння з Риму. Великоднє послання Папи та благословення Urbi et Orbi ("Місту і світу") розпочнеться о 13:00. Великодні богослужіння західного обряду можна буде також подивитися на YouTube-каналі телеканалу "UА: Перший". Окрім суспільних мовників, великодні богослужіння під проводом Святого Отця Папи Франциска транслюватимуть наживо телеканал "5" і католицьке телебачення "EWTN" у співпраці з Католицьким Медіа-Центром. У п'ятницю, 30 березня, "UA: Перший" та Перший канал "Українського радіо" транслювали хресну дорогу за участю Святішого Отця Франциска в Колізеї. Нагадаємо, "UA: Перший" та Перший канал "Українського радіо" щороку транслюють служби з Риму як на Різдво, так і на Великдень (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 30.03.2018 Прокуратура Київської області повідомила про припинення діяльності, яка незаконно заволоділа земельною ділянкою державного підприємства "Радіопередавальний центр" площею понад 115 га в Броварах і знищила розташоване там стратегічне обладнання. Як повідомив на брифінгу прокурор регіону Дмитро Чібісов, техніка дозволяла покрити радіосигналом 95% території України. В рамках розслідування злочинної схеми співробітники прокуратури спільно з поліцейськими затримали сімох осіб, серед яких - троє адвокатів, колишній в.о. керівника концерну "РРТ", екс-керівник Держспецзв'язку України, колишній в.о. начальника Держгеокадастру у Київській області, колишній арбітражний керуючий і директор ДП "Радіопередавальний центр". Вартість привласненої земельної ділянки в цінах 2013 року склала майже 120 млн гривень. Що ж стосується державного підприємства "Радіопередавальний центр", то він був унікальним в Україні (всього на території екс-СРСР було лише три таких об'єкти). Всім затриманим особам на даний час повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 ( "Створення злочинної організації"), ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 ("Заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим положенням, вчинене в особливо великому розмірі у складі злочинної організації") КК України. Наразі Шевченківський районний суд Києва обирає затриманим запобіжний захід, а справа організатора схеми буде слухатися судом 31 березня, повідомили в прес-службі прокуратури. Нагадаємо, раніше було викрито власники одеської компанії, причетні до маршрутизації трафіку на окуповану Луганщину (Джерело: Портал "Факты и комментарии").
  • 30.03.2018 Три радіостанції Національної суспільної телерадіокомпанії України - "Українське радіо", "Промінь" і "Культура" - виграли конкурс на цифрове радіомовлення в стандарті T-DAB (DAB+) у Києві, оголошеного 27 грудня 2017 року. Про це стало відомо на черговому засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яке відбулося 29 березня. На ньому Нацрада підбила підсумки конкурсу на цифрове радіомовлення. "Наразі компанія недофінансована на 50% від того, що вимагає закон, але продовжує працювати відповідно до стратегії. Стратегічно ми зацікавлені в максимальному розповсюдженні контенту, у тому числі через цифрове радіо. Будемо перерозподіляти витрати, відмовлятися від певних частот і ресурсів на користь того, щоб запуститися в цифровому ефірі. На сьогодні з 300 млн грн, які необхідні нам на рік для забезпечення трансляції всіх каналів НСТУ і виконання ліцензійних умов, ми маємо лише 50 млн", - сказав член правління НСТУ Микола Чернотицький. У Києві близько 20 тисяч авто оснащені приймачами, що мають можливість приймати цифровий сигнал. Радіостанції НСТУ звільняються від сплати ліцензійного збору (це передбачено законом). "Українське радіо упевненими кроками йде у майбутнє. В кінці 90-их Українське радіо навіть не подавалося на FM, ретрохуторянського президента Національної радіокомпанії та сільського пісняра з "Променя" влаштовував УКХ та "дротове радіо". Радіоефір заполоняли російськомовні шарманки. Тепер усе буде інакше", - сказав генпродюсер Українського радіо Дмитро Хоркін (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 30.03.2018 "Українське радіо: радіо "Скіфія-центр"" Кропивницької філії Національної суспільної телерадіокомпанії України з 9 квітня в ефірі транслюватиме казки Василя Сухомлинського, 100-річчя якого будуть відзначати 28 вересня 2018 року. Про це повідомила прес-служба НСТУ. Цю інформацію сайту "Суспільне. Детектор медіа" підтвердила головний продюсер "Українське радіо: радіо "Скіфія-центр"" Наталія Потєєва. "Український педагог й письменник Василь Сухомлинський - наш земляк. Раніше ми завжди до його дня народження виробляли тематичні програми. Цього року до 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського ми вирішили підготуватися заздалегідь і задумали записати аудіоказки з його збірки "Вогнегривий коник". Плануємо у вечірній час, у проміжку з 20:10 до 20:50, транслювати в радіоефірі по одній казці в день. Проект стартуватиме у понеділок, 9 квітня, і триватиме весняний і літній сезон. Можливо, у ранковий час будемо повторювати, адже це казки як для дітей, так і для дорослих", - сказала Наталія Потєєва. За її словами, працівники Криворізької філії НСТУ сьогодні ведуть переговори з іншими філіями та центральною дирекцією "Українського радіо", аби цей проект прозвучав не лише на Кіровоградщині, а й по всій Україні. Аудіоказки Василя Сухомлинського складуть цикл із чотирьох сезонів - "зима", "весна", "літо", "осінь". Як повідомили у компанії, у проекті візьмуть участь радійники та телевізійники Кіровоградської філії НСТУ, які читатимуть уривки творів автора. Ініціативу медійників підтримав камерний оркестр "Концертіно" Кіровоградської обласної філармонії (худ. керівник - заслужений діяч мистецтв України Н.Ю. Хілобокова), який розробив музичне оформлення проекту для двох циклів - зимового та осіннього. Незабаром буде створено й супровід для "весни" і "літа". До проекту планують залучити також кіровоградські гурти: "Ефір", "Техніка безпеки" та інші музичні колективи області. Нагадаємо, Василь Сухомлинський народився 28 вересня 1918 року в селі Василівці Василівської волості Олександрійського повіту Херсонської губернії (тепер Онуфріївський район Кіровоградської області). "Вогнегривий коник" - це збірка мудрих і повчальних казок, оповідань, притч, новел, написаних для дітей і дорослих. Кожна казка, кожне оповідання показують читачам неповторну красу природи, магічну силу доброти і чуйності у взаєминах між людьми, пробуджують бажання захистити слабшого й допомогти старшим. Нагадаємо, Суспільне запустило дитячий проект ":Казки", який складається із підсайту ":Казки" та цілодобового радіо-казки українською мовою (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 30.03.2018 Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберґ вважає, що одна з ключових причин тотального недофінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України полягає у тому, що незалежний мовник не вигідний політикам. Про це він сказав під час зустрічі з працівниками Львівської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України, яка відбулася у Львові 29 березня, повідомила прес-служба НСТУ. "Мене дуже дивує те, що відбувається з фінансуванням Суспільного в Україні. Є Закон України, де чітко передбачені 0,2% для Суспільного мовника. Але тут це "не працює". Водночас, ми всі розуміємо, чому так сталось - йдуть вибори. Незалежний телеканал - не вигідний нікому, окрім глядача", - сказав Мортен Енберґ. У компанії зазначили, що концепція Суспільного мовлення повністю виключає будь-які прояви "джинси" чи спроби політичного впливу на контент. Голова Офісу Ради Європи вбачає у цьому одну з ключових причин тотального недофінансування НСТУ, адже така редакційна незалежність невигідна політикам. Мортен Енберг сказав, що Рада Європи продовжує співпрацювати з українським Суспільним. "Однією з потреб було збільшити нашу підтримку у регіонах. Тому, власне, я - тут і готовий вислухати ваші пропозиції", - додав він. Під час зустрічі працівники ТРК Львів обговорили проблеми та виклики, що постали перед філією в процесі реформ. Більшість з них пов'язані з недофінансуванням НСТУ. Це і застаріле ефірне радійне обладнання та телевізійна техніка, незадовільний стан приміщень телестудії, що потребують ремонтів, неймовірний холод у кабінетах взимку, потреба оновити транспортний парк філії тощо. "У жахливих умовах створювати якісний продукт - складно. Ми хочемо, щоб кожен з нас працював на сучасній техніці, студії були обладнані усім необхідним, а журналісти мали можливість навчатися. Тому ми просимо сприяння Ради Європи в організації візитів донорів Суспільного на філію. Аби кожен з них на власні очі побачив - як тут, на місці, відбувається реформа. І, можливо, виявив бажання долучитися до наших проектів", - пояснила т.в.о. менеджера філії Наталія Степанова. Нагадаємо, в держбюджеті на 2018 рік на фінансову підтримку ПАТ "НСТУ" закладено лише 776 мільйонів гривень, що вдвічі менше за передбачену законодавством суму, яка мала би в 2018 році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн. Щоб не залежати від фінансування, за яке голосують народні депутати, секретар наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, програмний директор ГО "Детектор медіа" Вадим Міський запропронував нову модель фінансування Суспільного мовника. Вона могла б забезпечити стабільність і не залежала від волі народних депутатів та Кабінету Міністрів України (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 30.03.2018 Для забезпечення мовлення цифрового радіо, конкурс на яке провела Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 29 березня цього року, Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення провів експерименти із запуску радіо в цьому стандарті та переконався у добрій якості сигналу на всій території Києва і прилеглих районів. Про це повідомив під час прес-конференції 29 березня генеральний директор Концерну Петро Семерей. Випробування були проведені 21 березня. "Спочатку ми включили з потужністю 1,5 кВт найсучасніший передавач фірми "Rohde & Schwarz", їздили по Києву і за його межами, скрізь чутливість була добра, якість була дуже добра… Коли ми включили передавач меншої потужності іншого виробника, якість була дуже чудова, і в межах міста не було пропадань сигналу, їздили і слухали в автомобілях", - повідомив Петро Семерей. Він висловив переконання, що тільки-но мережу буде запущено, цифрове радіо отримає значний поштовх для розвитку, і постачальники почнуть завозити в Україну приймачі цифрового радіо DAB+. За словами Петра Семерея, він спілкувався із дрібнооптовими постачальниками обладнання, і вони вже готові заполонити ринок недорогими радіоприймачами різних варіантів і різних конструкцій. Також генеральний директор Концерну РРТ зауважив, що для того, аби цифрове радіо розвивалося якомога швидше, Концерн пішов назустріч і встановив дуже низьку ціну на вартість своїх послуг. "Це є загальне правило економіки бізнесу: входження в ринок не повинно мати жодних перешкод… Тому ми встановили мінімальну ціну з розрахунку, що буде 15 радіостанцій. На сьогодні їх вже є 10, але як було сказано, найближчим часом буде ще проведений конкурс, а чим більше радіостанцій, тим собівартість послуги знижується. І ми матимемо також можливість тримати невисокі ціни на наші послуги з тим, щоб ринок розвивався", - висловився П. Семерей. Зураб Аласанія, голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, яка отримала на конкурсі цифрового радіо три місця для радіопрограм "Українське радіо", "Радіо Промінь" і "Культура", повідомив на прикладі суспільного мовника, що вартість поширення програм для однієї програми становитиме 4900 - 5000 тис. грн. у місяць. Всі учасники конференції, а серед них були ще голова Національної ради Юрій Артеменко, член Національної ради Сергій Костинський, керівник "Країни FM" Богдан Болховецький, висловили впевненість, що започаткований Національною радою експеримент матиме гарні результати, і цифрове радіо в Україні розвиватиметься швидкими темпами (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.03.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 29 березня розглянула матеріали планових і позапланових перевірок, за результатами яких КП "Студія "Мелітопольський район", "Творче об'єднання "Коростеньмедіа", а також ТОВ "СІТБ" оголошено попередження. Так, під час планової перевірки КП "Студія "Мелітопольський район" Мелітопольської районної ради, с. Семенівка Мелітопольського району Запорізької обл. (проводове мовлення (УР-1), позивні "РТБ") було зафіксовано порушення частини четвертої статті 35 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", оскільки відомості про власника не відповідали ліцензійним умовам. Зміни відбулися у березні минулого року, однак мовник не звертався до регулятора щодо переоформлення ліцензії. За результатами планової перевірки КП Коростенської міської ради "Творче об'єднання "Коростеньмедіа", м. Коростень Житомирської обл. (місцеве багатоканальне мовлення (МХ-5), було встановлено, що мовник проігнорував вимоги чинного законодавства України, не повідомивши вчасно Національну раду про зміну органів управління (у 2015 році змінився директор, а в жовтні минулого року - склад редакційної ради) та визначеної програмної концепції мовлення (збільшено обсяг розважально-музичних передач). А це є прямим порушенням частини сьомої статті 27 та частини восьмої статті 28 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Провайдер програмної послуги ТОВ "СІТБ", м. Суми, не дотримався вимог Закону України "Про телебачення і радіомовлення", зокрема частини дев'ятої статті 39, оскільки універсальна програмна послуга ретранслюється не в повному обсязі, а саме: відсутні 4 програми: ПАТ "НСТУ" ("UA:Культура") - в аналоговій технології розповсюдження програм; ПАТ "НСТУ" ("Перший канал Українського радіо"), ПАТ "НСТУ" (Другий канал - "Промінь"), ПАТ "НСТУ" (Третій канал - "Радіо "Культура") - у цифровій технології розповсюдження програм. Також ним порушено частину п'яту статті 42 зазначеного закону, адже не дотримано загальної концепції добору програм для ретрансляції. Окрім того, зафіксовано збільшення кількості програм: відповідно до ліцензії - 130 (кількість вітчизняних програм - 82), фактично в мережі - 180 програм (із них вітчизняних - 92). Національна рада оголосила зазначеним ліцензіатам попередження і зобов'язала упродовж місяця привести свою діяльність у відповідність до умов ліцензій і норм чинного законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.03.2018 У травні 2018 року ТРК "Галичина" запускає практичну освітню платформу MEDIA HOUSE. Після закінчення навчання кожен учасник матиме практичний досвід у створенні новин, радіоінтерв'ю, написанні StandUp і рекламних роликів, опанує звуковий монтаж, принципи і прийоми радіорежисури. Медіа-холдинг, до складу якогось входять радіо "FM Галичина", онлайн-видання "Львівська газета" та продакшн-студія "ГАЛ-ТБ", має багаторічний досвід успішної роботи в різних медіа напрямах, досвід унікального просування і розширення радіомережі на Схід, професійних ведучих, журналістів, рекламних менеджерів та сучасну технічну базу для навчання майбутніх ведучих та журналістів у сферах радіомовлення, телебачення та інтернет-журналістики. До проекту вже долучились провідні медійники України. "Курс створено за принципом: 90% практики і лише 10% - теорії. Це інтенсив, де спікери - ведучі-практики, DJ-ї та спеціально запрошені фахівці - ставитимуть реальні завдання. Заняття відбуватимуться у справжній студії на сучасному обладнанні та програмному забезпеченні", - розповідає керівник проекту та ведуча радіо "FM Галичина" Ольга Телипська. До навчання запрошують усіх, хто мріє працювати на радіо - звукорежисером, ведучим ефіру, музичним редактором - або ж створювати радіопрограми чи займатись озвучкою, а також дізнатись "секрети" та прийоми радіоефіру. Усі деталі курсу - на сайті galychyna.fm. "У процесі інтенсиву кожен учасник зможе створити власне портфоліо,а найкращий випускник курсу "Радіо NonStop" гарантовано стане частиною команди файного радіо FM Галичина", - каже директор холдингу ТРК "Галичина" Ольга Когут. Усі деталі ви можете дізнаатися за телефоном +38 099 413 29 39 та на сайті: http://www.galychyna.fm/mediahouse/. Довідка: Файне радіо "FM Галичина" - найбільша регіональна радіомережа (охоплює 21 частоту). Це унікальне родинне радіо, яке незмінно пропагує українське: пісню, мову, культуру, історію, традиції. Прогнозована сукупна цільова аудиторія радіомережі - близько 5 млн. слухачів. "Львівська газета/ gazeta.lviv.ua" - українська інтернет-газета, створена у 2002р. (Джерело: Інформацію надала ).
  • 29.03.2018 Столична сателітарна мережева станція "Громадське радіо" (Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Захарівка-89.8МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Костянтинівка-91.8МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Покровськ - 99.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Широкий - 101.8МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, Шпола-105.6МГц, Арциз-105.9МГц, а також Інтернет-мовлення) стає ще зручнішою, відтепер її слухачі та слухачки можуть писати і телефонувати у студію станції, використовуючи мобільний додаток Viber Слухаєте ефір "Громадського радіо" та маєте запитання до гостей? Почули цікаву інформацію та маєте власну думку? Пишіть на "Громадське радіо" під час прямоефірних програм у Viber +380 67 67 404 76. Найцікавіші ваші коментарі та запитання ведучі будуть зачитувати в ефірі. Нагадаємо, що прямий ефір "Громадського радіо" можна слухати на сайті hromadskeradio.org або дивитися трансляцію на YouTube каналі. Крім того, Громадське радіо тепер можна слухати в додатку fizy - це програма для слухання онлайн-радіостанцій. Для абонентів lifeсell - трафік не тарифікується, тобто є безкоштовним. Навіть якщо ви поїхали за кордон, плата за прослуховування не стягується. Для інших мобільних операторів - згідно умов вашого оператора (Джерело: Сайт "Громадського радіо").
  • 29.03.2018 У Києві близько 20 тис. авто оснащені приймачами, що мають можливість приймати цифровий сигнал. Три радіостанції Національної суспільної телерадіокомпанії України - "Українське радіо", "Промінь" і "Культура" - виграли конкурс на цифрове радіомовлення в стандарті T-DAB (DAB+) у Києві, оголошеного 27 грудня 2017 року. Про це стало відомо на черговому засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яке відбулося 29 березня. На ньому Нацрада підбила підсумки конкурсу на цифрове радіомовлення. "Наразі компанія недофінансована на 50% від того, що вимагає закон, але продовжує працювати відповідно до стратегії. Стратегічно ми зацікавлені в максимальному розповсюдженні контенту, у тому числі через цифрове радіо. Будемо перерозподіляти витрати, відмовлятися від певних частот і ресурсів на користь того, щоб запуститися в цифровому ефірі. На сьогодні з 300 млн грн, які необхідні нам на рік для забезпечення трансляції всіх каналів НСТУ і виконання ліцензійних умов, ми маємо лише 50 млн", - сказав член правління НСТУ Микола Чернотицький. Голова Нацради Юрій Артеменко дорікнув, що НСТУ не мовить на частотах, які ділить з іншими мовниками, і закликав або відмовлятися від них, або відновити мовлення. Зі слів пана Чернотицького, НСТУ планує відмовитися від цих частот. Також Нацрада попросила НСТУ виступити локомотивом популяризації цифрового радіо. За даними пана Чернотицького, близько 20 тис. авто в Києві оснащені приймачами, що мають можливість приймати цифровий сигнал. Радіостанції НСТУ звільняються від сплати ліцензійного збору (це передбачено законом). Загалом, на конкурс було виставлено 14 місць у цифровому мультиплексі, який працюватиме на базі двох передавачів Концерну РРТ в Києві. Заяви подали 10 радіостанцій - усі вони стали переможцями конкурсу: "Радіо Марія", Old Fashioned Radio, Zemlya, Hype Radio, "Країна FM", "Перше цифрове", "Українське радіо", "Промінь", "Культура" і "Мейдан". Нацрада одноголосно підтримала їх. Нагадаємо, 27 липня 2017 року Нацрада вирішила замовити в УДЦР прорахунок частоти для запуску цифрового радіо стандарту DAB+ у Києві, щоб реалізувати в Києві експеримент із запуском цифрового радіо. 21 грудня Нацрада вирішила оголосити конкурс на цифрове радіо стандарту T-DAB (DAB+) у Києві, а також затвердила конкурсні умови. 27 грудня в газеті "Голос України" було опубліковано оголошення конкурсу Нацради на цифрове радіомовлення у стандарті T-DAB (DAB+) у Києві. Додамо, Норвегія стала першою країною у світі, яка у січні 2017 року відключила FM-радіо і перейшла на цифрове радіо.Таке рішення прийняв парламент Норвегії. Ці зміни обурили автомобілістів, чиї машини оснащенні FM-передавачами. Тепер їм для того, щоб слухати радіо, доведеться встановлювати DAB-приймачі, які коштують в середньому 1500 норвезьких крон (168 євро) (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 29.03.2018 Справді історичною революційною подією назвав упровадження в Україні цифрового радіо керівник "Країни FM" Богдан Болховецький. Голові правління ПАТ "НСТУ" Зурабу Аласанії імпонує те, що держава підтримує амбітні настрої мовників. Про це йшлося під час прес-конференції, що відбулася 29 березня в інформаційному агентстві Укрінформ. "Те, що зараз відбувається, дійсно історична подія. Ми зараз рівняємося з передовими європейськими країнами. Це дуже важливий день для українського медійного простору", - сказав Б. Болховецький. Він висловив переконання, що це правильні кроки і проект запуску цифрового радіо буде вдалим. "І для суспільного мовника зараз, який, скоріше за все, ще виглядає як УТ-1, має такий лозунг як "бути найбільш інноваційним медіа в Україні" - це нахабство і це амбіція. Але коли ми зустрічаємо з боку державних установ такі самі амбіції, це нас дуже радує", - поділився Зураб Аласанія. На його думку, суспільне раніше ніж за рік, як це дозволено законом, зможе впоратися із запуском усіх трьох радіопрограм у цифровому форматі. Член Національної ради Сергій Костинський зауважив на тому, що, впроваджуючи цифрове радіомовлення, регулятор, з одного боку, дає поштовх для розвитку нових мовників, а з іншого, - забезпечує більший асортимент для аудиторії, передусім нішевих радіостанцій, "яких найменше на нашому ринку". Голова Національної ради Юрій Артеменко звернув увагу на ті виклики, з якими доведеться мати справу мовникам, реалізовуючи цей проект. Це - популяризація цифрового радіо, проведення інформаційної кампанії, перемовини з виробниками передавачів тощо. Водночас він запевнив, що Національна рада надаватиме будь-яку підтримку впровадженню технології цифрового радіо. "Тут немає оптимістів, тут є реалісти, які хочуть освоювати нові технології і бути попереду Європи (бо не у всіх країнах є таке радіо) або у всякому разі на рівні", - сказав він. Юрій Артеменко також повідомив, що галузева організація "WorldDAB", яка опікується впровадженням цифрового радіо у світі, зі свого боку готова усіляко сприяти його розвитку і в Україні. Вона пропонує провести семінари, зустрічі і навіть організувати поїздки до країн, де цей процес йде найактивнішим способом, - Норвегії, Нідерландів - для вивчення досвіду (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.03.2018 Президент глобальної галузевої організації "WorldDAB" Патрік Хеннон у відеозверненні привітав Україну із запуском цифрового радіо. Прес-служба Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення наводить текст звернення повністю. "Доброго ранку всім і вітання з Лондона. Мене звати Патрік Хеннон, я Президент WorldDAB. Мені дуже прикро, що сьогодні я не можу бути з вами, щоб відзначити запуск цифрового радіо в Україні. Але я радий, що можу записати це відеозвернення для вас. Перш ніж розпочати, я хотів би згадати двох людей і надіслати їм свої вітання: це панове Юрій Артеменко та Сергій Костинський. Я знаю, що ви дуже тяжко працювали, щоб дати старт цифровому радіо, і я просто хочу побажати вам успіху сьогодні і в найближчі місяці. Отже, як ви знаєте, сьогодні дуже важливий день для цифрового радіо. Це дуже важливий день для нас, по всій Європі. І, звичайно ж, це дуже важливий день для вас в Україні: запускаючи DAB +, Ви приєднуєтеся, власне, до родини країн, які користуються послугами DAB +. Наразі ми, справді, є стрижневою платформою для майбутнього радіо в Європі. Якщо повернутися на чимало років у минуле, [у цій родині] було лише чотири країни: Великобританія, Норвегія, Данія та Швейцарія. Але картина змінилася близько семи років тому, коли Німеччина запустила DAB+. Німеччина розпочала функціонування DAB+ у 2011 році, а потім у 2013 році її наздогнали Нідерланди та Італія у 2014 році. Це створило стрижневу структуру цифрового радіо, що пролягла через серце Європи. І з того часу ми розширюємося як на Захід (у Франції та Бельгії), так і останнім часом на Схід. Наші [цифрові] послуги є в ефірі, у взаємодії з суспільними мовниками в Польщі та Чехії, а також у Словенії. І ми також маємо тестові запуски в Австрії, Хорватії та зовсім віднедавна в Греції. Отже, ви долучаєтесь до яскравої спільноти. Це дійсно гарна новина. І, на додачу до цього, зараз є країни-піонери, які фактично вимикають свої FM-сигнали. Отже, Норвегія відключилася [від FM] у 2017 році - минулого року. І Швейцарія буде наступною країною, яка відключить FM у період з 2020 до 2024 року. Одним із питань, які я часто чую, є: "Ну, це все дуже цікаво, але… Чому? Чому люди це роблять?" Що ж, коротка відповідь полягає в тому, що радіо, якщо воно бажає залишатись актуальним у 21-му столітті, потребує інновацій. І головна проблема з FM - це те, що вже заповнено увесь спектр FM. Отже, немає додаткових можливостей, що надзвичайно ускладнює запровадження інновацій. І ось тут і стане у нагоді DAB+. DAB+ пропонує низку переваг. Перша така: це дозволяє людям надавати нові послуги. DAB+ також забезпечує чудову якість звуку: відтак, більш чіткий прийом [сигналу]. І, на додачу, це дозволяє створювати нові послуги з передачі даних. Зокрема, ми маємо приклади вдосконалення роботи служб інформування про дорожній рух, а також служб екстреної допомоги. Таким чином, цифрове радіо пропонує вигоди слухачам, телекомпаніям та суспільству. Отже, в цьому і полягає головна мотивація для людей, які запускають цифрове радіо. Перевагою є те, що, оскільки в багатьох країнах зараз вже запущено цифрове радіо, у нас дійсно є усталена типова модель успіху. І якщо Ви [повинні] щось запам'ятати з того, що я сьогодні розповідаю, це така фраза: типова модель успіху базується на п'яти "C" [літерах "Сі"]. Отже, п'ять "Cі": охоплення (coverage), контент (content), автомобілі (cars), обладнання для споживачів (consumer equipment) та комунікація (communication). І, дійсно, це п'ять основних частин будь-якої стратегії, яка зробить цифрове радіо успішним. Але вони повинні підкріплюватися двома речами. І ці речі такі. По-перше, чітка політична воля (Вам потрібно мати бачення майбутнього, і Вам потрібно дотримуватися зобов'язань щодо його втілення). По-друге, і це надзвичайно важливо, - це співпраця. І ця співпраця має бути наскрізною для радіоекосистеми, тобто вона починається з урядів, міністерств, медіа-регуляторів, мовників, суспільних мовників, приватних мовників; але й [включає] операторів мережі, виробників автомобілів, виробників приймачів та дистриб'юторів. Всі ці люди повинні працювати разом, якщо вони збираються зробити цифрове радіо успішним. Це одна з ключових тез, на яких ми завжди наголошуємо у WorldDAB, - потреба в співпраці. Отже, якщо я підсумую роль WorldDAB у всьому цьому, [вона полягає] у допомозі новим країнам щодо успішного розвитку послуг цифрового радіо. Ми маємо справді значний досвід від інших країн, що охоплює всю радіоекосистему, все різноманіття гравців; і ми намагаємось, коли починає свою діяльність нова країна, сказати: ми маємо досвід, ми маємо знання. Кожна країна відрізняється, але є певні речі, які завжди залишаються принципово вірними. І що ми робимо, це допомагаємо застосувати цей досвід для підтримки нових країн, коли вони запускають цифрове радіо. Отже, підсумовуючи, я просто хотів би сказати, що я дуже радий, що Україна запускає сьогодні [цифрове радіо], і я з нетерпінням чекаю нагоди співпрацювати з вами та познайомити вас з іншими членами родини WorldDAB. І, перш за все, бажаю вам успіху. Вдячний за увагу." (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.03.2018 29 березня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на цифрове радіомовлення в Києві. У форматі T-DAB мовитимуть 10 радіостанцій, три із них - програми Суспільного мовлення. Право мовити у цифровому радіостандарті в Києві отримали усі 8 компаній, що подали заявки на конкурс (у ПАТ "НСТУ" три радіопрограми). У запропонованому на конкурс мультиплексі передбачено 14 місць. На чотири місця заяв подано не було, тому Національна рада ухвалила рішення про припинення конкурсу на них. Отже, переможцями конкурсу стали: ТОВ "ТРК "ІФ Медіа-груп", м. Київ ("Радіо Марія"); ТОВ "Воздвиженка артс хауз", м. Київ ("Old Fashioned Radio"); БО "Благодійний фонд "Мейдейарт", м. Київ ("Zemlya"); ТОВ "Консенсус медіа", м. Київ ("Hype radio"); ПрАТ "Радіокомпанія "Гала", м. Київ ("Країна FM"); ТОВ "Київське цифрове радіо", м. Київ ("Перше цифрове"); ПАТ "НСТУ", м. Київ ("Українське радіо"); ПАТ "НСТУ", м. Київ ("Радіо "Промінь"); ПАТ "НСТУ", м. Київ ("Радіо "Культура"); ТОВ "Телевізійна компанія "Атлант-СВ", м. Київ ("Радіо Мейдан"). Член Національної ради Сергій Костинський зауважив, що регуляторний орган тривалий час готувався до цієї події, зокрема, останні два роки були дуже активними - вивчалася можливість ввезення передавачів, участі індустрії, проводилися обговорення. Він також назвав декілька складових, які брав до уваги регуляторний орган, упроваджуючи цей проект. "Перше. Ми розуміємо, що епоха аналогу потроху спливає, і ми маємо рухатися в ногу з усім цивілізованим світом. Друге - те, що ми піклуємося про наших слухачів. І ми вважаємо, що чим більший асортимент радіостанцій в ефірі, тим краще для слухача, він може обирати. І це впровадження нових технологій якраз дає можливість, щоб нові нішеві радіостанції отримали доступ до слухача. І третє - це підтримка, допомога всім, хто хоче мовити в ефірі. Я вірю в те, що цей експеримент буде успішним", наголосив він. Голова Національної ради Юрій Артеменко повідомив, що регулятор уже на наступному засіданні оголосить конкурс на ті місця в мультиплексі, що залишилися вільними. Ліцензії на радіомовлення у цифровому стандарті видані телерадіоорганізаціям на 7 років. Презентації радіомовників можна подивитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.03.2018 Радіостанція "Тризуб FM" сьогодні розпочала мовлення на КПВВ "Гнутове" неподалік Павлополя Донецької області. Мовлення здійснюється на частоті 102.2 МГц на підставі дозволу Нацради з ТРМ (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 29.03.2018 29 березня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на цифрове радіомовлення в стандарті T-DAB (DAB+) у Києві, оголошеного 27 грудня 2017 року. На конкурс було виставлено 14 місць у цифровому мультиплексі, який працюватиме на базі двох передавачів Концерну РРТ в Києві. Заяви подали 10 радіостанцій - усі вони стали переможцями конкурсу: "Радіо Марія", Old Fashioned Radio, Zemlya, Hype Radio, "Країна FM", "Перше цифрове", "Українське радіо", "Промінь", "Культура" і "Мейдан". Нацрада одноголосно підтримала їх. "Радіо Марія" (ТОВ "ТРК "ІФ медіа-груп"") - це католицьке радіо, що мовить у 77 країнах світу. В Україні працюють з 2010 року, мовлять на 9 частотах УКХ-діапазону. У світі "Радіо Марія" мовить у тому числі і в цифровому ефірі, тому зацікавлене розвивати цю технологію і в Україні. Old Fashioned Radio (ТОВ "Воздвиженка артс хауз") і Zemlya (БО "Благодійний фонд "Мейдейарт"") мовлять з 2015 року в інтернеті на платформі OFR.fm. На цій платформі представлені чотири потоки - Jazz & Blues, Rock, Zemlya (про сучасну українську культуру), Show & Music, що разом мають аудиторію понад 100 тис. користувачів на місяць. Old Fashioned Radio створює івенти, має джаз-клуб, створює інформаційні спецпроекти про фестивалі та культурні події, організовує відкриті події та трансляції концертів. Власник радіостанцій - галерист Віктор Савків. Команда OFR.fm вирішила отримати цифрові ліцензії для двох своїх потоків - джазово-блюзового (Old Fashioned Radio) та Zemlya. "Нам потрібна цифра, щоб вийти на більш масову аудиторію. Інтернет має свої переваги та свої обмеження", - пояснила представниця радіостанції. Hype Radio (ТОВ "Консенсус медіа") - новий проект, директором якого є Андрій Соломаха. Власниця компанії - співачка Санта Дімопулос. Зі слів пана Соломахи, вона зацікавилася проектом цифрового радіо та вирішила підготувати концепцію радіостанції. Формат радіо - IDM (електронна інтелектуальна танцювальна музика). Радіостанція задумується як майданчик для українських діджеїв, які працюють у клубах і зацікавлені виходити за межі клубів. "Країна FM" (ПрАТ "Радіокомпанія "Гала"") мовить з 9 листопада 2015 року в FM-діапазоні, мережа охоплює 29 міст (14 частот - колишня мережа "Гала-радіо", ще 15 частот виграли минулого року). Концепція радіостанції - 100% української мови та української музики. Зі слів представників компанії, власники "Країни FM" у Нідерландах давно працюють у стандарті DAB+, тому вирішили розвивати цифрове радіо і в Україні. Зокрема, Христо Грозєв (один з власників) є учасником світової асоціації цифрового радіо WorldDAB. "Перше цифрове" (ТОВ "Київське цифрове радіо") - нова компанія, яка своєю місією бачить популяризацію української культури та заохочення громадян до критичного мислення. Одна з цінностей радіостанції - патріотизм. В ефірі планується музика, а також програми різних тематичних жанрів, наприклад, цикли передач під робочими назвами "Пісні нашої боротьби"(пісні козаків, УПА, повстанців і вояків), "Українська музика і світ" (про українську класичну й академічну музику в контексті світової), "Цікава класика" (про видатних композиторів і виконавців України та світу), "Епоха і час" (актуальні інтерв'ю з істориками, громадськими діячами щодо актуальних суспільно-політичних проблем). Директор і власник - науковець Володимир Омельчук - заявив, що має гроші на радіостанцію зі своєї наукової роботи. Команда, яка працює над радіостанцією, долучається до створення проектів про спецслужби на UATV, ICTV, мають домовленості про співпрацю зі Спілкою письменників, з Державним фотофоноархівом. "Українське радіо", "Промінь" і "Культура" (ПАТ НСТУ) - це три суспільні радіостанції Національної суспільної телерадіокомпанії України. "Наразі компанія недофінансована на 50% від того, що вимагає закон, але продовжує працювати відповідно до стратегії. Стратегічно ми зацікавлені в максимальному розповсюдженні контенту, у тому числі через цифрове радіо. Будемо перерозподіляти витрати, відмовлятися від певних частот і ресурсів на користь того, щоб запуститися в цифровому ефірі. На сьогодні з 300 млн грн, які необхідні нам на рік для забезпечення трансляції всіх каналів НСТУ і виконання ліцензійних умов, ми маємо лише 50 млн", - сказав член правління НСТУ Микола Чернотицький. Голова Нацради Юрій Артеменко дорікнув, що НСТУ не мовить на частотах, які ділить з іншими мовниками, і закликав або відмовлятися від них, або відновити мовлення. Зі слів пана Чернотицького, НСТУ планує відмовитися від цих частот. Також Нацрада попросила НСТУ виступити локомотивом популяризації цифрового радіо. За даними пана Чернотицького, близько 20 тис. авто в Києві оснащені приймачами, що мають можливість приймати цифровий сигнал. Радіостанції НСТУ звільняються від сплати ліцензійного збору (це передбачено законом). "Мейдан" (ТОВ "Телевізійна компанія "Атлант-СВ"") - кримськотатарська радіостанція, що у 2014 році внаслідок окупації Криму втратила можливість мовити на своїх кримських частотах. З 2016 року мовить у Херсонській області. Власник - Ленур Іслямов (власник телеканалу ATR). Представники радіостанції на конкурс не прийшли. Член Нацради Сергій Костинський сказав, що вони затрималися в дорозі, і попросив колег підтримати цю радіостанцію. На чотири місця, що залишилися вільними, Нацрада планує найближчим часом оголосити повторний конкурс, щоб плата мовників Концерну РРТ за роботу передавачів була меншою (оплата роботи передавачів ділиться між усіма мовниками). Нагадаємо, 27 липня 2017 року Нацрада вирішила замовити в УДЦР прорахунок частоти для запуску цифрового радіо стандарту DAB+ у Києві, щоб реалізувати в Києві експеримент із запуском цифрового радіо. 21 грудня Нацрада вирішила оголосити конкурс на цифрове радіо стандарту T-DAB (DAB+) у Києві, а також затвердила конкурсні умови. 27 грудня в газеті "Голос України" було опубліковано оголошення конкурсу Нацради на цифрове радіомовлення у стандарті T-DAB (DAB+) у Києві (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 29.03.2018 Столична мережева станція "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) представляє новий проект Wonderland! Wonderland - це погляд у майбутнє музики і звуків, рух вперед. Це гід у світі актуальних танцювальних хітів. Це простір, наповнений фірмовим саундом. Топ найкращих клубних треків, які підкорили вершини всіх танцювальних чартів світу, формує одна з кращих DJ країни - Anesty. Вона робить правильний вибір і ділиться професійним думкою. Починайте тиждень з фірмовою музикою - приєднуйтесь до наймоднішого і найбільш трендового радіотанцполу України! Щопонеділка з 22:00 і до опівночі! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 29.03.2018 3-го квітня стартують заняття у "Kyiv Radio School" від столичного "Радіо Київ 98FM". "Kyiv Radio School" - це освітній проект, який є переможцм Громадського бюджету - 2. Протягом 2 місяців її слухачі пройдуть шлях від кореспондента до автора проекту або власника радіо. Докладніше про проект читайте у спеціальному матеріалі ""Радіо Київ" навчатиме створювати добре, позитивне та об'єктивне радіо", наданому нашому порталу прес-службою радіостанції (Джерело: Інформацію надала ).
  • 28.03.2018 29 березня в Українському інформаційному агентстві Укрінформ відбудеться прес-конференція, на тему "Старт цифрового радіо в Україні. Результати першого конкурсу на цифрове радіомовлення у Києві". У заході візьмуть участь голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, члени Національної ради Сергій Костинський та Олег Черниш, голова правління НСТУ Зураб Аласанія, керівник "Країни FM" Богдан Болховецький, генеральний директор Концерну РРТ Петро Семерей, також президент глобальної галузевої організації "WorldDAB" Патрік Хеннон (віртуально). Дата і час проведення заходу: 29 березня 2018 року, 14:00. Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 8/16, м. Київ, Укрінформ. Акредитація за телефоном прес-служби Національної ради: (044)-278-75-75 або на e-mail: (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.03.2018 Уже цієї неділі! 1-го квітня! Проведіть "День D" на хвилі столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) разом з MONATIK! Вмикайте! Слухайте! Заряджайтеся! Більше подробиць - ловіть в ефірі радіо "NRJ Україна"! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 27.03.2018 27 березня під час круглого столу "Порушення і втрати у сфері телерадіомовлення в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі після окупації: шляхи захисту національних інтересів і прав громадян" голова Національної ради Юрій Артеменко, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський і перший заступник Міністра інформаційної політики Еміне Джапарова презентували звіт про захоплений радіочастотний ресурс України і втрати, яких зазнали Українська держава і телерадіокомпанії внаслідок окупації Криму. Учасники заходу обговорили наслідки окупації півострова та механізми захисту національних інтересів у сфері телерадіомовлення в Криму. "Починаючи з 2015 року, разом з Мінінформполітики системно розвиваємо українське мовлення на підконтрольні і тимчасово окуповані території. Публікація Звіту - це відкриття "другого фронту" з метою захисту телерадіоінформаційного простору України, - зауважив Юрій Артеменко. - Вважаю, що цей документ може лягти в основу нових санкційних списків, фігурантами яких стануть російські "псевдо-медіа" та їхні керівники, оскільки внаслідок інформаційної окупації майже два мільйони громадян України, що проживають на півострові, були позбавлені права на вільний доступ до інформації та отримання достовірної інформації з різних джерел". Ефірне мовлення українських телеканалів і радіостанцій на території півострова було повністю припинено протягом 2014 - першої половини 2015 років. "Переслідувань після окупації зазнали такі найбільші телерадіокомпанії Криму, як ТРК "Чорноморська" і "ATR". Частина кримських журналістів і редакцій ЗМІ були змушені покинути півострів і переїхати працювати на материк. Деякі редакції закрилися. Багато місцевих журналістів через побоювання переслідувань перестали займатися професійною діяльністю. Діяльність на півострові переважної більшості кримських ЗМІ, як і основних українських загальнонаціональних медіа, нині залишається заблокованою", - зазначила Еміне Джапарова. За інформацією Національної ради і Міністерства інформаційної політики, через окупацію 39 українських радіостанцій і 31 український телеканал повністю втратили можливість здійснювати мовлення в Криму. "З 2014 року Російська Федерація незаконно використовує 503 частоти для потреб телерадіомовлення в Криму, - повідомив Сергій Костинський. - Загальна сума втрат Української держави, телерадіокомпаній і провайдерів програмної послуги у 2014 році становила за попередніми підрахунками щонайменше 239,5 млн грн. Станом на березень 2018 року сума неотриманих надходжень до державного бюджету за ліцензійний збір сягає майже 19 млн грн". За оцінками міжнародної організації Freedom House, рівень свободи слова в Криму з 2014 року впав до одного з найгірших у світі. У звіті організації за 2017 рік йдеться про те, що за 100-бальною шкалою (де 100 - це найгірший показник) півострів отримав 94 бали і увійшов до списку "найгірших із найгірших" територій у світі. При цьому сама Росія отримала 83 бали. За результатами круглого столу за участі представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства інформаційної політики України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, Прокуратури Автономної Республіки Крим, Української Гельсінської спілки з прав людини, ГО "Регіональний центр з прав людини", ГО "Кримська правозахисна група", ГО "Центр інформації про права людини" та кримських медіа, які були вимушені покинути півострів, будуть напрацьовані рекомендації та механізми щодо захисту національних інтересів у сфері телерадіомовлення в Криму (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.03.2018 Весна вже тут! З такими оновленнями - так точно! Зустрічайте в ефірі столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) нову ведучу головного чарту країни NRJ TOP 40 - Яну Мануйлову! Новий жіночий погляд на найгарячіші музичні новинки! Слухайте оновлений чарт вже цієї п'ятниці, 30-го березня, з 14:00 до 16:00. До речі, голосувати за улюблений хіт можна тут (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 26.03.2018 Вже завтра! 27 березня, в ефірі столичної радіостанції "Джем FM" (95.6МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) - прем'єра нового альбому справжніх рок-бійців KOZAK SYSTEM! "Не моя", протягом цілого дня - з коментарями фронтменів гурту Івана Леньо та Володимира Шерстюка. Те що треба на кінець березня (Джерело: Сторінка радіо "Джем FM" у соцмережі Facebook).
  • 26.03.2018 Дорадчий орган, що діє при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, 26 березня зустрівся із членами Національної ради та обговорив на своєму засідання деякі актуальні питання телерадіопростору. До обговорення долучилися голова Національної ради Юрій Артеменко, заступник голови Уляна Фещук, відповідальний секретар Олександр Ільяшенко і член Національної ради Валентин Коваль. Юрій Артеменко, голова Національної ради, розповів про нещодавно ухвалені рішення, які стосуються трансляції телеканалами фільмів радянської доби, в яких присутні актори, що внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Він сказав, що ухваленню цих рішень передували консультації з депутатами, що входять в Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, та депутатами інших комітетів, незалежними медіа-юристами. Є пряма норма профільного закону, тому й ухвалено відповідне рішення, на черзі розгляд питань інших компаній, які також порушили цю норму. У разі судових рішень не на користь регулятора, тоді буде вироблено інші підходи. Також Юрій Артеменко повідомив, що 29 березня відбудеться підбиття підсумків конкурсу на цифрове радіо. Це експериментальний проект, і цікаво, якими будуть його результати, чи матиме цей вид мовлення перспективу в Україні. На своєму засіданні члени Громадської ради підтримали в цілому з деякими невеликими уточненнями проект змін до Порядку обрання членів Наглядової ради Суспільного мовника (НСТУ), який винесено Національною радою на громадське обговорення. Це рішення буде передано регулятору для врахування. Також обговорювалася ініціатива щодо необхідності звернення до регуляторного органу щодо реклами переходу на цифрове мовлення, яка поширюється мовниками. На думку членів Громадської ради рекламний ролик, який транслюють загальнонаціональні й регіональні телеканали, містить ознаки недобросовісної реклами, адже в ньому є неправдива інформація про 32 безкоштовні канали. Насправді їх уже не 32, до того ж споживачів не інформують про те, що крім цифрового тюнера для перегляду програм у цифровому стандарті потрібна ще й антена. Крім цього, Громадська рада дискутувала про необхідність врегулювання оплати послуг за універсальну програмну послугу, оскільки законом передбачено, що її регулює держава, то таку функцію, на думку декого із членів дорадчого органу, мала б виконувати Національна рада. Вирішили, що це питання потребує доопрацювання. У засіданні взяли участь голова Громадської ради Наталія Клітна, члени дорадчого органу Ольга Большакова, Вікторія Веселовська, Роман Головенко, Костянтин Гріцак, Надія Колесникова, Любов Найдьонова, Сергій Сьомкін (Джерело: Сайт Нацради).
  • 26.03.2018 Суспільний телеканал "UA: Перший" під час трансляції Олімпійських та Паралімпійських зимових ігор - 2018 отримав від реклами 2 млн 26 тис. 992 грн. Про це сайту "Суспільне. Детектор медіа" в інтерв'ю розповіла член правління, відповідальна за розважальний напрям діяльності, Олександра Кольцова. "1 млн 585 тис. 499,42 грн - за Зимові Олімпійські ігри; 441 тис. 493,00 грн - за Паралімпійські ігри", - сказала пані Кольцова. Вона подякувала "комерційному департаменту, що був змушений пізно вийти на ринок, але зробив усе можливе; федераціям, які рекламували суспільного мовника серед своїх партнерів". Серед рекламодавців Олександра Кольцова назвала "Фалькон авто", "Дата груп", "Екмі", "Закваски Віво", "Старком", "Євроламп" та інші. Нагадаємо, Зимові Олімпійські ігри-2018 пройшли із 9 по 25 лютого в південнокорейському Пхенчхані (Південна Корея). В ефірі "UA: Перший" глядачі побачили змагання з різних видів спорту. Олімпіаду-2018 активно висвітлювали і інші канали Національної суспільної телерадіокомпанії України, зокрема "Українське радіо", "UA: Культура" та філії Суспільного. Загалом, "UA: Перший" майже 200 годин наживо транслював Олімпійські та Паралімпійські зимові ігри - 2018. Дванадцяті Зимові Паралімпійські ігри 2018 пройшли з 9 березня по 18 березня у Пхьончхані, Південна Корея. Під час Ігор в "Олівці" діяла фан-зона з кількома локаціями (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 26.03.2018 У Білорусі повідомляють, що затриманого власного кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка обміняють на громадянина Білорусі Юрія Політику, якого в Україні підозрюють у шпигунстві. Про це йдеться на сайті "Білоруський партизан" з посиланням на "колег у Києві". За інформацією видання, президент Білорусі Олександр Лукашенко готовий на передачу Києву Павла Шаройка, якого звинувачують у шпигунстві і затримали у жовтні 2017 року. "Всі документи підготовлені до підпису глави госудаства", - зазначає видання. "Білоруський партизан", посилаючись на "колег із Києва", повідомляє, що "відповідна домовленість була досягнута на зустрічі високопоставлених представників Білорусі та України". Громадянин Білорусі Юрій Політика був затриманий 16 червня 2017 року на кордоні України при виїзді в Білорусь. СБУ звинувачує його в передачі секретних даних іноземній державі, які стосуються подій в АТО та Збройних сил України. Сам пан Політика всі звинувачення заперечує і заявляє, що в його відношенні співробітниками СБУ застосовувалися тортури і психологічний тиск, йдеться на сайті "Української правди". Нагадаємо, власного кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка затримали у Білорусі 25 жовтня 2017 року. За попередніми даними його звинувачують у шпигунстві. Про це стало відомо від його дружини Олени 17 листопада. Пан Шаройко був проукраїнськи налаштований, стежив за долею громадян України, яких незаконно утримують в Росії. На каналі в YouTube "АТН новости Беларуси и мира" з'явилося відео, де чоловік, схожий на Павла Шаройка, зізнається, що працював під прикриттям журналіста у розвідці. Головне управління розвідки Міністерства оборони України спростувало заяву КДБ Білорусі щодо причетності Павла Шаройка до створення агентурної мережі та ведення розвідувальної діяльності на території Республіки Білорусь. У лютому 2018 року стало відомо що суд над Павлом Шайроком відбувся. "Радіо Свобода" повідомляє, що вирок Павлу Шаройку вже озвучено, однак, як саме його покарали, не кажуть ні прес-секретар Верховного суду Білорусі, ні адвокат журналіста. Вирок залишається в таємниці (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 26.03.2018 За численними проханнями слухачів столична сателітарна мережева станція "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) відкриває окремий YouTube-канал. Там ви зможете дивитися пряму трансляцію і архів передач радіостанції! Шукайте за цим посиланням (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 26.03.2018 "Мода - це не шик і ґламур; не бездумні витрати; не поверхневість і сліпе наслідування; для мене мода - це спосіб самовираження; щоденна необхідність і візуальний засіб спілкування зі світом". Вже сьогодні о 19:00 в ефірі івано-франківської онлайн-радіостанції "Urban Space Radio" (64k. AAC+ та 128k.) - перший ефір Анни Маслій і її програми "Анна не носить PRADA". Анна поговорить із психотерапевтом Андріаном Побережником про те, для чого існує мода, чому оточення сприймає нас за зовнішнім виглядом і чи справді радянське минуле досі має вплив на те, як ми одягаємось. Не пропустіть смачний дебют від "Urban Space Radio". Надалі програма виходитиме в ефір щопонеділка о 19:00 (Джерело: Сторінка "Urban Space Radio" у соцмережі Facebook).
  • 24.03.2018 Столична недержавна радіостанція "Power FM" вже веде мовлення у місті Бердичів Житомирської області. Трансляції здійснюються на частоті 103.0 МГц. Нагадаємо - ліцензію на дане частотне присвоєння було отримано станцією у вересні минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 24.03.2018 Сьогодні інтернет-порталу "Світ Радіо | ProRadio.Org.Ua" виповнюється 19 років. Інтернет-ресурс, історія якого розпочалася у березні 1999-го року, став по суті першим інформаційно-довідковим онлайн-проектом, цілковито присвяченим українському радіомовленню. За 19 років проект пройшов великий шлях - від маленького, розміщеного на фрі-хостінґу, експериментального сайту, що став продовженням кількох авторських газетних рубрик, до великого порталу з безліччю сторінок і розділів. Але незмінними лишаються увага та інтерес відвідувачів до проекту. Сторінки порталу щодня переглядають керівники та працівники радіостанцій, державних установ, журналісти, рекламісти - загалом, усі ті, кого тема радіо цікавить з професійної чи комерційної точки зору, а також ті, хто просто цікавиться історією та сьогоденням українського радіомовлення. І цей шлях зростання та розвитку триватиме - тим більше, що портал свій день народження святкує разом з його засновником і незмінним редактором - Борисом Скуратівським, який прийшов у цей світ на 23 роки раніше появи порталу - 24-го березня 1976 року.
  • 23.03.2018 На каналі "Культура" у суботу й неділю - радіопередачі на всі смаки. 24 і 25 березня любителі детективу матимуть можливість слухати Артура Конан Дойла "Собака Баскервілів" у Радіодетективі. А 25 березня ті, хто любить оперу, в передачі "Оперний Абонемент" о 21:00 слухатимуть "Джоконду" Амількаре Понк'єллі. Багато хто, мабуть, вже напам'ять знає цей моторошний сюжет. І все ж, подеколи хочеться повернутися у той час, коли вперше дізналися про чудовисько торф'яних боліт, пережити разом із героями загадкові події і, знову ж таки зустрітися із Шерлоком Холмсом та його другом Ватсоном. Отож, слухайте у Радіодетективі 24 і 25 березня о 16:35 Артура Конан Дойла "Собака Баскервілів". Читатиме майстер художнього слова В'ячеслав Глущенко. 25 березня в передачі "Оперний абонемент" о 21:00 звучатиме "Джоконда" Амількаре Понк'єллі. "Прем'єра опери мала шалений успіх у 1876 році на сцені Ла Скала, адже в ній було все те, що так любили італійські меломани: "високий стиль" лібрето (любов, ненависть, вбивство), чарівливі мелодії, драматичні речитативи і, навіть, велика хореографічна картина "Танець годин". А партія Джоконди вважається однією із найскладніших сопранових партій у світовому репертуарі і саме ця роль принесла перший великий успіх Марії Каллас", - розповідає продюсерка творчої групи "Література-Драма" Українського радіо "Культура" Світлана Свиридко-Сєрова. Тож матимете можливість почути як із виконанням твору впорались зірки Національної опери України - Тетяна Анісімова, Дмитро Попов, Анжеліна Швачка, Сергій Магера, Людмила Юрченко. Хормейстер Лев Венедиктов, диригент - Володимир Кожухар. Запис зроблено у 2004 році. Ведуча - Ольга Літновська (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 23.03.2018 23 березня ВВС RADIO 3 транслюватиме запис Українського радіо оперу Петра Чайковського "Євгеній Онегін" з Ольгою Микитенко та Андрієм Бондаренком, а 28 березня звучатиме концертна програма "Моцарт-гала" з Національної опери України. "Таким авторитетним і престижним Українське радіо давно не було. Дякую Департаменту міжнародного співробітництва НСТУ та музичній редакції Українського радіо за чудову співпрацю", - сказав генпродюсер Українського радіо Дмитро Хоркін. Над цим проектом Українське радіо почало працювати два роки тому. А вже 7 березня цього року "Попелюшка" Дж. Россіні транслювалася на ВВС RADIO 3. "Це просто свято. Тільки нещодавно найповажніша телерадіокомпанія світу - BBC транслювала мій запис опери Дж. Россіні "Попелюшка" з Національної опери України, як одразу прийшла новина про те, що ще два мої записи з оперного театру готуються до ефіру - опера "Євгеній Онєгін" та концерт під назвою "Моцарт-гала". І хоч я чудово розумію, що головні герої цього успіху - відомі й провідні співаки, оркестранти, хористи, диригенти, режисери, концертмейстери... Все ж відчуваю певне творче задоволення, оскільки в ці три записи вкладено багато праці і сил. Приємно, що вони відповідають технічним вимогам якості Британської телерадіомовної корпорації", - розповів звукорежисер Українського радіо Олексій Грицишин. Над записами працювали - Антон Сасько та Наталія Попудрібко. Особлива подяка керівнику проекту "Моцарт-гала", диригенту Аллі Кульбабі та концертмейстеру Анастасії Тітович, яка нещодавно отримала звання заслуженої артистки України (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 23.03.2018 У Миколаївській і Тернопільській філіях Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), а також у філії "UA: Донбас" первинні профспілкові організації надали згоду на 100% усіх подань щодо працівників, які підпадають під скорочення. Про це повідомила прес-служба НСТУ. "Ми дуже тісно співпрацюємо з профспілками для того, щоб дотриматись усіх процедур при скороченні та всіх законодавчих норм, щоб забезпечити захист прав наших працівників. Звільнення працівників не може бути легким процесом, проте для НСТУ скорочення - це необхідний крок і ми вдячні профспілкам за тісну співпрацю з керівництвом компанії. Так у Миколаївській філії було зроблено 36 подань до профспілок щодо працівників, які підпадають під скорочення і отримано 36 погоджень, у Тернопільській філії 7 подань і стільки ж погоджень, у UA: Донбас 10 подань та всі 10 погоджено. У деяких філіях цей процес досі триває. Наприклад, у Полтаві - 82 подання, з яких уже 75 погоджено; у Запоріжжі - 73 подання, з них погоджено 65", - розповів про хід процедури виконавчий директор НСТУ Олександр Лієв. Як повідомили у компанії, адміністрація ПАТ "НСТУ" врахувала пропозиції, висловлені представниками профспілок під час проведення спільних консультацій щодо збільшення штатної чисельності працівників компанії. При цьому, всі посади, які додатково введуть до структури й штатного розпису філій НСТУ, обов'язково запропонують усім працівникам, чиї попередні посади підпадають під скорочення. Також працівникам, які отримали письмове попередження про вивільнення, уже запропонували всі наявні у НСТУ вакантні посади. Нагадаємо, станом на друге квітня 2018 року кількість штатних посад у всій Національній суспільній телерадіокомпанії України становитиме 4087, тоді коли у жовтні 2017 року вона складала 7318,25 штатних посад. У кожній філії НСТУ основа буде становити до 100 посад, для порівняння раніше у деяких філіях працювало і по 300 штатних одиниць. Голова профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна заявила, що не виявила у процесі скорочення працівників філій НСТУ жодних порушень закону і ніхто не має права зупинити реформу Суспільного мовлення. Єдине, про що профспілка має прохання, це пом'якшити для працівників процес вивільнення і посприяти у подальшому працевлаштуванні (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 23.03.2018 Артисти Заслуженого академічного симфонічного оркестру "Українського радіо" на чолі із художнім керівником, головним диригентом Володимиром Шейком та академічним хором "Українського радіо" (керівник і диригент Юлія Ткач) 21 березня 2018 року взяли участь у відкритті національного туніського проекту - Cité de la culture ("Культурне місто"). Подія відбулася за участі перших осіб держави, дипломатичного корпусу, провідних мас-медіа, повідомляє сайт "UA: Суспільне мовлення". "Саме Україна і, зокрема, наші творчі колективи, єдині з-поміж інших країн, удостоєні честі стати творчими партнерами та взяти участь у відкритті цього глобального культурного проекту. Приємно радує те, що нас запросило на виступ Міністерство культури Тунісу", - повідомив народний артист України, художній керівник та диригент симфонічного оркестру Українського радіо Володимир Шейко. Урочисте відкриття Cité de la Culture в Національній опері Тунісу транслювало Національне телебачення Watania 1. Українських митців привітав надзвичайний і повноважний посол України в Тунісі і Лівії Микола Нагорний. "Мені надзвичайно приємно, що наші творчі колективи на чолі з туніськими митцями відкрили таку важливу церемонію під патронатом Президента Тунісу Mohamed Beji Caied Essebsi та міністра культури Тунісу Mohamed Zinelabidine. Ми горді з того, що саме нас, українців запросили взяти участь у такій визначній події. Це є свідченням того, що Україна - велика, багата талантами держава. Радує й те, що симфонічний оркестр Українського радіо виступає тут уже не вперше, має славу й авторитет", - підкреслив Микола Нагорний. "Спільний культурний проект з творчими колективами України й Тунісу пройшов з великим успіхом. Шанована публіка аплодувала чарівній Emira Dakhlia, відомому тенору Amadi Lagha, симфонічному оркестру Українського радіо, хору Українського радіо та оркестру опери Тунісу", - йдеться на сайті "UA: Суспільне мовлення" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 23.03.2018 Перебуваючи з робочим візитом у Чернігові, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, заступник голови Уляна Фещук, члени Національної ради Валентин Коваль і Сергій Костинський 23 березня зустрілися із представниками об'єднаних територіальних громад регіону і головами районних держадміністрацій прикордонних районів краю. Йшлося про досвід запровадження проекту "Радіо громад" у різних областях України і його переваги для громад. "Місцеве радіо залишається прекрасним способом донесення до людей інформації про те, чим і як живе громада, а також оперативно оповіщувати місцевих жителів у разі виникнення надзвичайних ситуацій", - зауважив Юрій Артеменко. Нині у Чернігівській області лише три комунальні радіомовники виходять у FM-діапазоні - Варвинське, Коропське та Борзнянське районне радіомовлення, повідомив Сергій Костинський. "До речі, саме Борзнянське радіо мовить цілодобово, вони приємно вражають показниками щодо квот, адже в ефірі звучать виключно українські пісні!" - сказав він. Директор Борзнянської радіоорганізації Ірина Плющ поділилася власним досвідом щодо впровадження проекту "Радіо громад". Вона висловила підтримку такій ініціативі Національної ради і закликала представників територіальних громад розвивати радіомовлення у власній громаді. Нині у Чернігівській області створено 37 об'єднаних територіальних громад, це більше як 50% території регіону (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.03.2018 23 березня під час виїзної наради членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до Чернігова за участі представників Чернігівської облдержадміністрації, обласної та міської рад відбувся круглий стіл на тему "Телерадіопростір Чернігівщини: цифрове мовлення, розвиток місцевого радіомовлення та захист прикордоння". Регулятор представляли голова Національної ради Юрій Артеменко, заступник голови Уляна Фещук, члени Національної ради Валентин Коваль і Сергій Костинський, а також керівник юридичного управління регуляторного органу Ганна Чумаченко. Під час заходу було обговорено низку важливих для регіону питань, основне з них стосувалося захисту інформаційного простору регіону. Із 22 районів Чернігівської області 7 - прикордонні. Чернігівщина межує з Гомельською областю Республіки Білорусь і Брянською областю Російської Федерації. Тому тут спостерігається тривале засилля як російських, так і білоруських каналів. Ситуація особливо критична в шести прикордонних районах краю - Корюківському, Ріпкинському, Городнянському, Семенівському, Новгород-Сіверському та Сновському, де проживають близько 200 тисяч громадян. Актуальним для області є питання покриття цифровим сигналом і вимкнення аналогового мовлення. Цифрові передавачі в області розміщені у містах Чернігові, Бахмачі, Прилуках, Ніжині, Бобровиці і смт Холмах, наявний сигнал із м. Шостки Сумської області. Голова Національної ради Юрій Артеменко розповів, що на останньому засіданні регулятор вніс зміни до проекту Плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення, перенісши терміни вимкнення аналогового сигналу в Україні. "Процес вимкнення аналогового сигналу відбуватиметься, як це було передбачено і раніше, у три етапи. Перший - вимкнення аналогу в окремій області - запланований на серпень 2018 року. Другий - вимкнення аналогового сигналу на всій території країни, за винятком "UA: ПЕРШИЙ", місцевих мовників, аналогових каналів на території проведення АТО і в деяких прикордонних районах, - січень 2019 року. Остаточне вимкнення аналогового сигналу в Україні має відбутися у квітні - травні 2019 року. Також змінами передбачено, що План має бути обов'язково затверджений урядом", - пояснив Юрій Артеменко. Сергій Костинський виокремив першочергові завдання для Національної ради стосовно Чернігівської області. Це - позначення "білих плям" на прикордонні, розроблення дорожньої карти щодо їх заповнення українським мовленням і далі - створення Плану дій, замовлення частот та організація перших конкурсів. Для вирішення проблемних питань краю під час обговорення було запропоновано створити робочу групу з вирішення проблемних питань інформаційної безпеки та розвитку інформаційного простору регіону. Серед її основних завдань буде допомога районним громадам у підготовці документів для пакетного прорахунку частот. Головою робочої групи стала перший заступник голови облдержадміністрації Юлія Свириденко. До складу групи увійшли представник Національної ради у Чернігівській області Ірина Сенченко, представники обласної та міської рад, керівник Чернігівської філії Концерну РРТ Валерій Телятніков, керівник Чернігівського обласного відділення Північно-Східної філії УДЦР Володимир Бойко та керівники прикордонних райдержадміністрацій (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.03.2018 Презентація й обговорення проекту побудови державної мережі цифрового ефірного мовлення були проведені Концерном РРТ в рамках розширеного засідання Науково-технічної Ради 21 та 22 березня 2018 року. Під час заходу відбулися презентації виробників обладнання телерадіомовлення та демонстрація розповсюдження телевізійного мовлення у стандарті DVB-T2 та радіомовлення стандарту Т-DАB (DАB+), а також ознайомлення з рішеннями і підходами до реалізації проектів мереж цифрового телевізійного та радіомовлення, особливостями надання послуг з монтажу і пусконаладки та програмами сервісної підтримки. Презентації провели компанії ABE, NEC, Rohde & Schwarz, РОМСАТ ТЕРАПРО, та НВП "Квант-Ефір". В ході практичної частини заходу пройшли демонстрації роботи цифрового передавача Rohde & Schwarz TMV9 потужністю 1450 Вт та передавача виробництва "Квант-Ефір" потужністю 200 Вт, що виходили в ефір через діючу антенну систему Київської телевежі. Водночас з виходом в ефір проводились виміри в контрольних точках, які підтвердили розрахункові дані. З огляду на те, що Концерн РРТ готується до впровадження цифрового радіомовлення у стандарті DAB+, було продемонстровано підтримку даної технології у роботі вказаних передавачів. Слід зазначити, що це була визначна подія в історії України. Адже вперше було здійснено тестове включення цифрового радіо у вітчизняному ефірі. Підводячи підсумки генеральний директор Концерну РРТ Петро Іванович Семерей відзначив важливість проведення заходу: "Ми хотіли сьогодні побачити в дії, як може будуватись мережа, і яке обладнання потенційно ми можемо використати. Високий потенціал, наявний як у Концерну РРТ так і його партнерів, дає підстави сподіватись, що за сприятливих умов ми в доволі стислий термін збудуємо дуже ефективну мережу цифрового мовлення" (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 22.03.2018 Комітет з питань свободи слова та інформації звернувся до голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням якнайшвидше ухвалити у першому читанні та в цілому законопроект № 7299 "Про внесення змін до Закону України " Про телебачення і радіомовлення" щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора". Цей законопроект пропонує надати Національній суспільній телерадіокомпанії України право не транслювати заходи, у тому числі спортивні або розважальні, які проводяться на території держави-агресора (держави-окупанта), а також має на меті надати Міністерству інформаційної політики право замовляти телерадіокомпаніям виробництво контрпропагандистських програм для поширення на тимчасово окупованих територіях України та в інтернеті. Таке рішення було прийнято на черговому засіданні Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, яке відбулося 21 березня 2018 року. Від НСТУ виступила член правління Інна Гребенюк. За її словами, публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (ПАТ "НСТУ") відповідно до прав, наданих Federation Internationale de Football Association/Європейською мовною спілкою (FIFA/ЄМС), має зобов'язання щодо трансляції Кубку світу FIFA 2018, який безпосередньо відбудеться в Росії. Трансляція Кубку світу FIFA 2018 повинна здійснюватися з 12 стадіонів у 11 містах Російської Федерації. Вона може нести загрозу інформаціній безпеці безпеці України та/або іншим чином порушувати інтереси України. Пані Гребенюк пояснила, що зобов'язання, які покладені на ПАТ "НСТУ" щодо умови трансляції та висвітлення сигналу, передбачають незмінність трансляції сигналу, який буде надаватись із території держави-агресора, а також обов'язковість висвітлення додаткових подій навколо Кубку світу FIFA 2018, що в свою чергу буде пов'язано із висвітленням відповідних цінностей держави-агресора, та/або інформації щодо керівників чи інших осіб в Російській Федерації, які є відповідальними за військову агресію на території України та підтримують збройну агресію на території України. "Прикладом, що підтверджує твердження та наявність загрози інформаційній безпеці України може слугувати порядок проведення церемонії жеребкування групового етапу Кубку світу FIFA 2018, що відбувалось у Кремлівському палаці з'їздів у Москві 1 грудня 2017 року. Зокрема, цей захід проводився за участі президента Росії Володимира Путіна, який повідомив, що під час заходу та трансляції всі учасники зможуть познайомитись із культурою та цінностями Росії, її історією, а також традиційною відкритістю та душевністю. При цьому у вказаному заході взяли участь чисельні представники міжнародних організацій (ФІФА тощо), відомі в минулому спортсмени, які зокрема висловлювалися, що "Росія - це дружня та миролюбна країна", - йдеться у поясненні НСТУ, яке компанія надіслала Комітету. Інна Гребенюк зазначила, що трансляція Кубку світу FIFA 2018, який проводиться у Росії, може бути додатковим інструментом російської пропаганди, а сама ймовірність такої пропаганди є неприпустимою. Нагадаємо, 16 листопада 2017 року народні депутати з Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, Олена Кондратюк і Ольга Червакова зареєстрували законопроект № 7299 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора". Автори пропонують надати Національній суспільній телерадіокомпанії України право за рішенням правління НСТУ не транслювати заходи, у тому числі спортивні або розважальні, які проводяться на території держави-агресора (держави-окупанта), якщо така трансляція може містити елементи пропаганди та нести загрозу інформаційній безпеці України. У законопроекті йдеться також про те, щоб надати право Міністерству інформаційної політики замовляти телерадіокомпаніям виробництво контрпропагандистських програм для поширення на тимчасово окупованих територіях України та в інтернеті. У грудні 2017 року Верховна Рада України не включила законопроект у порядок денний. У березні 2018 року законопроект № 7299 включено до порядку денного. Додамо, у лютому 2018 року голова правління НСТУ Зураб Аласанія заявив, що загальнонаціональний суспільний канал "UA: Перший" відмовився транслювати Чемпіонат світу з футболу, який відбудеться влітку 2018 року в Росії. Права на показ було куплено ще у 2013 році. 1 лютого Федерація футболу України офіційно підтвердила, що не проводитиме акредитації українських журналістів для висвітлення фінальної частини ЧС-2018 у Росії. Водночас деякі українські журналісти отримали акредитацію на Чемпіонат світу 2018 року з футболу в Росії безпосередньо через FIFA. Також НСТУ відмовилася від трансляції жеребкування групового етапу Чемпіонату Світу з футболу-2018, яка відбулася 1 грудня (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 22.03.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення проводить круглий стіл на тему: "Порушення та втрати у сфері телерадіомовлення в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі після окупації: шляхи захисту національних інтересів і прав громадян". До участі в заході запрошені представники Міністерства інформаційної політики України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, Прокуратури Автономної Республіки Крим, Української Гельсінської спілки з прав людини, ГО "Регіональний центр з прав людини", ГО "Кримська правозахисна група", ГО "Центр інформації про права людини". Обговорюватимуться питання порушення прав місцевого населення на доступ до українського телерадіомовлення, незаконного використання країною-агресором радіочастотного ресурсу України на території тимчасово окупованого Криму, також йтиметься про втрати держави, українських телерадіокомпаній та провайдерів програмної послуги внаслідок окупації півострова. Дата проведення: 27 березня (вівторок) 2018 р. Час проведення: з 11:00 до 13:00. Місце проведення: Інформаційна агенція Укрінформ, вул. Б.Хмельницького, 8-А. Акредитація для журналістів за телефоном прес-служби Національної ради: (044)-278-75-75, або на e-mail: (Джерело: Сайт Нацради).
  • 22.03.2018 У столиці Греції розпочалась конференція Європейської мовної спілки "Радіо і мистецьке мовлення", на яку з'їхалися керівники суспільних радіо Європи і керівники оркестрів радіо. "Нині в Афінах представлені всі європейські суспільні радіомовники, окрім Португальського радіо (єдине суспільне радіо, яке не має творчих колективів)", - повідомив генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін. Перше питання конференції: музичне радіомовлення і цінності EBU. Чому музичні програми суспільних радіо Європи у п'ятірці найпопулярніших серед слухачів і як втримати ці позиції серед молодіжної аудиторії. Приємно, що генпродюсер Українського радіо Дмитро Хоркін - наймолодший учасник конференції (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 21.03.2018 На хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Захарівка-89.8МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Костянтинівка-91.8МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Покровськ - 99.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Широкий - 101.8МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, Шпола-105.6МГц, Арциз-105.9МГц, а також Інтернет-мовлення) стартує Спецпроект про вплив на поведінку людини у різних сферах життя, від спілкування в родині, реклами і медіа до політики. Вже цього четверга 22 березня о 20:00 в прямому ефірі "Громадського радіо" - перший випуск авторської програми Кирила Лукеренка та Міріам Драгіної про маніпуляторів. Які інструменти та технології використовують маніпулятори? Як розпізнати, що вами маніпулюють та захистити себе? Слухайте випуски спецпроекту "Маніпулятори" та дізнайтеся, як уберегти свій мозок від шкідливого впливу (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 21.03.2018 21-го березня столична радіостанція "Країна FM" розпочала мовлення в місті Прилуки Чернігівської області. Трансляції здійснюються на частоті 104.8 МГц. Нагадаємо - дане частотне присвоєння радіостанція отримала на конкурсі, що відбувся 16-го березня минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 21.03.2018 Цифрове радіомовлення у Києві вже готове до запуску. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі Facebpook член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський: "До кінця місяця Національна рада підіб'є результати першого конкурсу на цифрове радіомовлення у Києві. І вже в найближчий час перші радіостанції почнуть мовлення у столиці в стандарті DAB+. Чому в найближчий час? Тому що обладнання практично готове до запуску цифри. Саме сьогодні Концерн РРТ протестував новий передавач. Експериментальний проект, який Національна рада готувала 3 останні роки, нарешті дійшов стадії реалізації. Далі буде" (Джерело: Сторінка Сергія Костинського у соцмережі Facebook).
  • 21.03.2018 Спробуйте виграти 20 літрів пального за 30 секунд! Слухайте по буднях ранкове шоу "Підніми Мене!" на радіо хвилі ужгородського радіо "Версія FM" (Холмець-101.6МГц, а також Інтернет-мовлення) та беріть участь у розіграші. Переможець отримає 20 літрів пального від АЗС "Елерон" (Джерело: Сторінка радіо "Версія FM" у соцмережі Facebook).
  • 19.03.2018 Одеська радіостанцій "Олівін" (ТОВ "РМК "Олівін") зі сфери впливу екс-регіонала Сергія Ківалова успішно продовжила ліцензію на 7 років, відкоригувавши при цьому структуру власності, програмну концепцію і склад редакційної ради. Рішення одноголосно ухвалили члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні регулятора у четвер, 15-го березня. Ліцензія, видана 4 лютого 2004 року (до 4 лютого 2018 го), залишалася дійсною після закінчення терміну, оскільки регулятор не ухваоював рішення про її продовження. Бенефіціаром мовника як і раніше залишається Валерія Прущак - 25-річна співробітниця Одеської юридичної академії Сергія Ківалова, яка в 2015-му йшла на вибори до Одеської міськради від Морської партії екс-регіонала, а в 2014-му отримала з рук все того ж Ківалова корону "Міс Одеса". Прущак володіє радіостанцією безпосередньо з часткою 95%, ще 5% - у Валер'яна Кіржилова. У колишньої ліцензії фігурувала стара структура власності за участю телеканалу "Академія" (відійшов нардепу БПП Дмитру Голубову) і Катерини Можаровської. Також радіостанція прописала повний перелік пов'язаних осіб, в якому вказано супутниковий телеканал-пустушку "Право ТВ", який вже кілька років ігнорує Нацраду. Заступник голови регулятора Уляна Фещук попросила передати телеканалу привіт. Офіційно мовником порівну володіють киянка Лариса Ткач і одесит Олександр Ушканов, який є директором "Олівін". Нагадаємо, після великого розпродажу мовників у сфері впливу Сергія Ківалова, крім "Олівін" і "Право ТВ", залишилося одеське "Радіо Маяк" (належить Валентину Федорову, якого в ЗМІ називають колишнім помічником Ківалова і колишнім керівником прес-служби його юридичної академії) (Джерело: Портал "МедіаНяня").
  • 17.03.2018 Канал "Культура" Українського радіо обіцяє радіослухачам захоплюючі вихідні - це дві цікаві детективні історії. 17 березня о 16:35 слухайте оповідку майстра "страшних" історій Роальда Дала "Ягня на заріз". Читає Вікторія Польченко. "Вірна дружина, заморожена нога ягняти і вбитий чоловік… На перший погляд ніякої логіки. Абсурдний сюжет, але фінал - шокує", - переконує продюсерка творчої групи "Література-Драма" Українського радіо "Культура" Світлана Свиридко-Сєрова. У неділю, 18 березня о 16:35 ще одна прем'єра радіопостановки з фондів Українського радіо. Слухайте моторошну історію від "темного казкаря" Роальда Дала "Шкіра". У ролях - заслужені артисти України Валентин Дуклер та Валентин Макаров, народні артисти України Ольга Кусенко, Віктор Зубарєв, Юрій Мажуга. Запис 1963 року. Слухайте канал "Культура" Українського радіо! (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 16.03.2018 Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман стане першим гостем підсумкового щотижневого шоу столичної сателітарної мережевої станції "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) "Підсумки тижня", яке вестиме головний редактор радіостанції Валерій Калниш. У п'ятницю, 16 березня, з 18:00 до 19:00 прем'єр буде відповідати на питання в студії "Радіо НВ". "Я зізнаюся, що давно чекав цього інтерв'ю. Ми, звичайно, будемо говорити про Міжнародний валютний фонд, ми буде говорити про ситуацію в економіці України, про останні ініціативи", розповів Калниш у переддень розмови з прем'єр-міністром. Головний редактор "Радіо НВ" закликав слухачів задавати свої питання прем'єру. Три питання, відібраних редакцією, будуть задані Володимиру Гройсману в ефірі. Ток-шоу Валерія Калниша "Підсумки тижня" буде виходити в ефірі "Радіо НВ" щотижня з 17:00 до 19:00. "Радіо НВ", перша українська загальнонаціональна радіостанція розмовного формату, розпочала мовлення 12 березня. Радіостанція мовить в 40 містах України, покриваючи всі обласні центри країни і найбільші районні. Запуск радіостанції став новим етапом розвитку МедіаДому, який вже видає щотижневий журнал "Новое время" і новинний сайт NV.ua. Радіостанція об'єднала десятки відомих і професійних журналістів і ведучих, серед який - Сашко Положинський, Тетяна Даниленко, Дмитро Тузов, Сергій Рахманін, Іван Яковина. Хоча основний фокус станції - новинна порядок денний, радіо НВ пропонує слухачам цілу лінійку неполітичних авторських програм про кіно, історію, їжу, психологію, музику, футбол та інше. Ведуть їх журналісти і експерти, які давно спеціалізуються в своїй області - Павло Шеремета, Олексій Тарасов, Даша Малахова, Павло Шилько та інші (Джерело: Портал "Новое время").
  • 16.03.2018 16 березня відбулося чергове засідання робочої групи зі створення правил захисту дітей у медіа під головуванням першого заступника голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольги Герасим'юк. У ньому взяли участь представники медіа-груп, продакшенів, громадськості, психологи, фахівці у сфері захисту прав дітей, а також журналісти, які безпосередньо висвітлюють події на лінії зіткнення. Насамперед учасники робочої групи обговорили рамки, в яких опрацьовуватиметься раніше визначена тема щодо впливу показу медіа війни, військових конфліктів, травмівних ситуацій. З огляду на те, що це питання є дуже широким, охоплює чимало аспектів і торкається багатьох, у тому числі вразливих груп населення, було вирішено зосередитися на проблемах, що безпосередньо стосуються дітей. Водночас учасники обговорення вирішили, що при потребі питання розглядатиметься у ширшому контексті. Загалом, на думку членів робочої групи, тема висвітлення війни, військових конфліктів, травмівних ситуацій може стати підґрунтям для напрацювання в майбутньому інших саморегулівних актів. Заступник директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПНУ Любов Найдьонова розповіла про те, що, зважаючи на рівень емоційного сприйняття дітей, їх можна поділити на дві вікові групи. Для кожної з них наявні свої ризики. Про особливості формування сприйняття дітей говорила і психолог Оксана Болотова. Вона також висловилася про те, що нині у нашому суспільстві вкрай низький рівень психологічної обізнаності. Батьки повинні знати значно більше про психологічний розвиток дітей і про те, що їм можна, а що не варто дивитися. Було домовлено, що ініціативна група у складі Любові Найдьонової, Оксани Болотової і члена координаційної ради Коаліції "Права дитини в Україні" Олексія Лазаренка підготує проект, який надалі обговорюватиметься робочою групою. Також учасники запропонували ввести до ініціативної групи Мар'яну Закусило, заступника шеф-редактора з інформаційної політики "Детектора медіа", яка з поважних причин не була на засіданні. Крім того, було висловлено пропозицію, що до обговорення проекту документа варто запросити і фахівців із департаменту Міністерства оборони України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.03.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення виносить на громадське обговорення проект Порядку проведення конференцій громадських об'єднань та асоціацій, обрання членів Наглядової ради Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" та припинення їхніх повноважень. Термін громадського обговорення - один місяць. Зміни до нормативного акта, який регулює процес організації і проведення конференцій для обрання членів Наглядової ради НСТУ від громадських організацій у дев'яти сферах діяльності, були розроблені задля вдосконалення процедури й усунення недоліків, що були виявлені, коли Наглядова рада обиралася вперше, повідомила заступник голови Національної ради Уляна Фещук. Зауваження і пропозиції до Порядку можна надсилати на адресу Національної ради: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, а також електронною поштою: . Із проектом регуляторного акта можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.03.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала радіостанцію "Радіо П'ятниця" за порушення мовних квот на рекордні 327,8 тис. грн Як інформує інтернет-видання Цензор.НЕТ, про це написав у Фейсбуці член Нацради Сергій Костинський. "У проміжку 07:00-14:00 частка пісень, виконаних державною мовою, становила 29% замість визначених законом 30%. Загалом, штраф за порушення мовних квот на радіо складає 5% від суми ліцензійного збору. Штраф, нарахований радіо "Пятница" є найбільшим за весь час дії квот", - зазначив він. "Радіо П'ятниця" - київська недержавна музично-інформаційна радіостанція, до 13 лютого 2015 року називалася Super Radio. Разом зі станціями "Наше радіо", "Авторадіо", NRJ, Loung FM, Ретро FM, Джем FM і "Голос столиці" ця радіостанція входить до складу радіогрупи "Український медіа холдинг" оголошеного в розшук українського олігарха Сергія Курченка, який вважається в минулому "гаманцем" екс-президента Віктора Януковича" (Джерело: Портал "Цензор.НЕТ").
  • 15.03.2018 Сьогодні, у четвер, 15-го березня у Києві на стадіоні НСК "Олімпійський" відбудеться повторний матч 1/8 фіналу розіграшу Ліги Європи з футболу. "Динамо" прийматиме італійський "Лаціо". Українське радіо на Другому каналі "Промінь" вестиме пряму трансляцію цієї гри. Початок о 20:00. Зокрема, у Києві і київській області трансляцію можна слухати на частоті 71.30 МГц, або на інтернет сайті http://promin.fm. Коментуватимуть поєдинок Вадим Корженко і Олександр Обремський. Вболіваймо за українську команду разом! (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 15.03.2018 На хвилях столичної мережевої станції Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кропивницький-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Маріуполь-101.7МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпро-106.8МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) розпочинається новий сезон радіо-шоу LTW Radio. Старт першого епізоду пройде у вигляді спеціального випуску програми у прямому ефірі Dance radio "KISS FM" у понеділок 19-го березня о 14:00. Творці радіо-шоу MR.Sunny та Falkon розповіли, що окрім яскравої музичної складової, на радіослухачів чекають подарунки, які можна буде отримати в ході нескладної вікторини. Зрештою, дует ді-джеїв Louder Than Words завжди відзначався оригінальним контентом своїх шоу, тому ми певні, що шоу не розчарує цінителів танцювальної музики. Нагадаємо, Louder Than Words це музичний тандем, що має колекцію гідних релізів на світових house - tech-house лейблах. Має спільні роботи з джазовою співачкою Pat Appleton (De-Phazz) та зіркою британського андеґраунду Jinadu. До того ж, їх трек Midnight Sun встиг посісти перше місце в голосуванні за кращі українські треки чарту 10Dance KISS FM. MR.Sunny та Falkon мають величезний досвід виступів на фестивалях, де серед Global Gathering, Godskitchen, GEM Fest окремо виділяється, як найбільш емоційний - ювілей KISS FM 15 Years (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 15.03.2018 Ще один канал Суспільного радіо - UA: КАЗКИ - це цілодобове озвучення авторських, українських народних та світових казок українською мовою з музичним супроводом та шумовими ефектами. Казки можна слухати і дорослим і малим 24 години онлайн. "Насамперед - це дитяча аудиторія серед наших радіослухачів, що дуже важливо. Увесь колектив Українського радіо радо підтримав цю пропозицію. Радіожурналісти, ведучі програм з ентузіазмом самі записують і озвучують казки. До них долучилися письменники, актори театру і кіно, відомі українці. Прекрасно й те, що до цієї пропозиції доєднався генеральний продюсер цифрових платформ Дмитро Хільченко, аби ця програма з'явилася з підкастами. Як тільки запустили цей канал, я побачив за коментарями, що це важливий і потрібний проект. На жаль, у нас дуже мало джерел, де можна почути казки українською мовою. До речі, та сама проблема з дитячими українськими піснями. Отож, запрошуємо батьків, дідусів з бабусями вмикати дітям й онукам цей канал", - сказала літературна редакторка радіоканалу UA:Казки Світлана Короненко. Серед тих, хто начитував казки одні з перших - це відомі голоси Українського радіо Юрій Табаченко, Ярина Скуратівська, Світлана Свиридко, Олександр Пірієв, Олена Григорович. "Це прекрасна ідея! Ми всі з радістю її підтримали. Раніше у нас були програми "Вечірня колисанка", "Розкажи мені казку", але про подібний проект ще рік тому ми й думати не могли. Знаю, що у Польщі є подібна програма "Радіобайка". У нас прекрасна команда. Чудово працювати з режисером Костянтином Лаврентюком та музичним редактором Вадимом Царенком. Мені приємно зустрічати гостей, які приходять у студію на запис. Здебільшого, в усіх, хто приходить озвучувати казки, є діти або онуки. Вони з великим задоволенням вибирають казку. Ви б бачили як світлішають і добрішають їхні обличчя. Схоже, що вони згадують своє дитинство. Із Харкова чекаємо на запис журналістку Інну Москвіну. Радо погодилася на озвучення казки медіаекспертка Діана Дуцик. Почувши про наші "Казки", до нас звернулася команда благодійного проекту "Казка про добре серце" (автор проекту Наталія Писаренко). Вони запропонували надати для нашого сайту свої казки на безоплатній основі. Вірю, що найменші радіослухачі будуть вдячні нашій команді за такий подарунок", - розповідає генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін. Охоче озвучувати казки доєдналися - вокаліст гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, учасник гурту "Dakhabraha" Марко Галаневич, лідерка гурту "Крихітка" Саша Кольцова, письменник Сергій Жадан, співачка Христина Соловій та Євген Малуха, відомий своєю озвучкою Альфа й Гомера Сімпсона. "Звести казку з музикою - не така вже й проста робота. Не всяка музика згодиться для казки. Спіткнувся з тим, що не так у нас багато такої музики, під яку можна начитувати казку. Приємно, що я музикант, композитор. Отож, цей творчий проект надихнув мене ще й музику для деяких казок написати", - розповідає музичний редактор радіоканалу "Казки" Вадим Царенко. Навіщо миші збираються на раду, а бджола рятує гусці життя? Як цап і лис ділили мішок моркви, а курочка врятувала півника? Коли з'явилось могутнє дерево баобаб, а лис вовку масло показав? Про все це можна дізнатися з найкращих українських та казок народів світу. "Вважаю, що мені пощастило взяти участь у цьому прекрасному проекті. Я начитувала польську народну казку "Цвіт папороті" у блискучому перекладі Марії Пригари. Казка легко сприймається. Написана короткими реченнями, так, аби дітки швидко запам'ятовували", - поділилася думками письменниця, літературна оглядачка Українського радіо Леся Воронина. "Всього озвучено 260 казок. Але сайт постійно буде поповнюватися", - додав генпродюсер Українського радіо Дмитро Хоркін. На сайті UA:Казки також можна завантажити розмальовки до казок. Ілюстрації для проекту виконала Женя Гайдамака (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 15.03.2018 Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення під час звіту про роботу за 2017 рік в парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики розповів про підтримку регуляторним органом ПАТ "НСТУ". Голова Нацради Юрій Артеменко, представляючи звіт регуляторного органу за 2017 рік під час чергового засідання профільного парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, що відбулося 14 березня 2018 року, що Національна рада послідовно підтримує ідею незалежності національного суспільного мовника. "Ми вважаємо, що недостатнє фінансування може звести нанівець усю реформу суспільного мовлення", - сказав він. У представленому звіті Нацради зазначається, що "незалежність суспільного мовника підтверджує зрілість суспільства 2017 року на міжнародному рівні особливе занепокоєння викликала інформація про недостатнє фінансування НСТУ, зокрема про це йшлося на конференції Керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства, постійним представником якого є один із членів Національної ради. Делеговані учасники європейських країн 13 заявляли про те, що ця ситуація є викликом для незалежності української суспільної телерадіокомпанії, а також значно погіршує увесь європейський ландшафт суспільного мовлення". За словами Юрія Артеменка, впродовж кількох останніх років, керуючись законодавством та розуміючи місію суспільної телерадіокомпанії, регулятор виділив для її потреб 81 радіочастоту, таким чином, було створено загальнонаціональну мережу FM-мовлення Українського радіо. Крім того, 2017 року було видано ліцензію на цифрове загальнонаціональне мовлення у мультиплексі МХ-5 "UA:Культура". "НСТУ має рік згідно із законодавством на початок мовлення тож деякі частоти ще не освоєно. Для того, щоб на них розпочалося мовлення, необхідне відповідне устаткування і додаткові кошти на поширення сигналу. Нині НСТУ перебуває на початку свого становлення, а для створення нового й цікавого контенту необхідне також сучасне обладнання і професійні кадри. Якщо цього не буде, то й продукція, яку вироблятиме НСТУ, не відповідатиме вимогам якості, не забезпечуватиме всіх інформаційних потреб громадян, а отже, не виконуватиметься головне завдання суспільного мовлення. Тому регуляторний орган підтримує ініціативу про необхідність внесення змін до Державного бюджету України з тим, щоб видатки на фінансування НСТУ було збільшено", - зазначив голова Нацради. Нагадаємо, 14 березня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2017 рік, взяв його до відома і рекомендував парламенту його затвердити. Нагадаємо, в держбюджеті на 2018 рік на фінансову підтримку ПАТ "НСТУ" закладено лише 776 мільйонів гривень, що вдвічі менше за передбачену законодавством суму, яка мала би в 2018 році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн. Як писав сайт "Суспільне мовлення", проблема недофінансування створила перешкоди не лише розвитку суспільного мовника, але і щоденному його функціонуванню. На всіх філіях, окрім "UA:Донбас", тимчасово майже наполовину скоротилося мовлення (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 14.03.2018 З нового сезону проект львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-90.2МГц, Волноваха-96.5МГц, Новоайдар-102.5МГц, Сватове-105.5МГц, Широкий-106.5МГц, Старобільськ-107.6МГц, а крім того - Інтернет мовлення) "Люди дії" виходитиме в новий час. Відтепер історії людей, які надихають, слухайте щосереди, о 20:00. Допомога, підтримка, опіка…Для людей похилого віку ці три слова неначе соломинки порятунку. А для тих, хто на старості залишився один на один зі своїми проблемами, це і є порятунок… Саме з такими людьми найчастіше і працює героїня сьогоднішньої програми. Про допомогу та довіру, усмішки та сльози, відчай та неймовірні історії, які трапляються з працівниками "Домашньої опіки", а ще про таких потрібних проекту волонтерів, сьогодні у програмі "Люди дії" на Файному радіо розкаже керівниця відділення "Домашньої опіки" при Благодійному фонді Шпиталь Шептицького Ірина Старовецька (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 14.03.2018 Прем'єр-міністр Володимир Гройсман подякував Суспільному мовленню за створення музичного сайту "UA:Класична музика". Про це він написав на своїй сторінці у твітері. "Суспільне мовлення після дитячого онлайн-радіо казок запустило музичний проект UA:Класична музика (classical.suspilne.media). Це сайт, на якому зібрані 125 творів визначних українських та світових композиторів. Дякую за прекрасну музику! Не зменшуйте темп)", - написав Володимир Гройсман. Нагадаємо, Національна суспільна телерадіокомпанія України запустила сайт "UA: Класична музика", де онлайн можна послухати 125 аудіозаписів відомих композиторів з фонду Суспільного мовника. Нагадаємо, Суспільне запустило дитячий проект ":Казки", який складається із підсайту ":Казки" та цілодобового радіо-казки українською мовою. Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що НСТУ профінансують на сто відсотків (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 14.03.2018 Філія Суспільного "Українське радіо - Луцьк" розпочинає цикл програм "Читальна зала" книгою Юрія Андруховича "Лексикон інтимних міст" в авторському виконанні. Щочетверга о 20:25 слухач може дозволити собі півгодини насолоди художнім словом, водночас давши спокій втомленим очам. Адже книги можна не тільки читати, а й слухати у "Читальній залі". Автор проекту - головний продюсер програм радіо Волинської філії Суспільного Сергій Ткачук. Він розповів, що перш за все для запуску такого проекту команда провела роботу із узгодження права на трансляцію, аби зберегти авторські права митців. "Аудіо книги уже давно увійшли в наше повсякденне життя, і мета "Читальної зали" залучити якомога більше слухачів, пропагуючи найкращі зразки класичної і сучасної прози та поезії, - сказав продюсер Волинської філії НСТУ Костянтин Лоцман. - Замовником сьогодні є виключно наш слухач, а ми, суспільні мовники, в свою чергу маємо запропонувати продукт високого ґатунку, при цьому не порушуючи авторського права. Адже є чимало людей, для яких недоступні сучасні гаджети для прослуховування аудіо книг. Також серед наших багаторічних слухачів, з якими постійно комунікуємо є люди з порушенням зору. "Читальна зала" відкриє для всіх чудові твори сучасних авторів в звуковому форматі". Посилання для прослуховування першого випуску - тут. В планах радійників не лише трансляція готових художніх творів в авторському виконанні. Будуть запрошувати молодих письменників та поетів для запису їх творів у студії "Українського радіо - Луцьк", влаштовувати презентації нових українських книг. Улюблені твори українських класиків читатимуть відомі громадські діячі, артисти, митці. Уже отримано дозвіл на аудіозапис фрагментів книг ще одного відомого українського письменника - Макса Кідрука. Наразі триває розробка програми у співпраці з творчим об'єднанням "Стендаль" (м. Луцьк). Також до трансляції готуються фрагменти аудіокниги волинського журналіста Ігоря Чуба "Іларія. Ілюзія", яку він презентував незадовго до смерті. Нині триває "начитка" книги на волонтерських засадах (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 14.03.2018 14 березня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, розглянувши на своєму засіданні звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2017 рік, взяв його до відома і рекомендував Парламенту його затвердити. На засіданні Комітету були присутні всі члени Національної ради, керівники структурних підрозділів, представники Громадської ради при Національній раді, громадських організацій, журналісти. Голова Національної ради Юрій Артеменко розповів про завдання, які вдалося виконати упродовж минулого року, і проблемні питання, які треба вирішувати в наступний період. Зокрема, він подякував членам профільного Комітету за підтримку щодо збільшення фінансування органу на 2018 рік, що дозволить модернізувати моніторинговий центр, а це своєю чергою забезпечить якісніший аналіз телерадіомовлення. Народних депутатів цікавили питання подальшого забезпечення мовлення вітчизняних каналів на прикордонних і окупованих територіях, впровадження цифрового мовлення, діяльності "Зеонбуду". Загалом члени Комітету відзначили високий фаховий рівень підготовки звіту. Голова Комітету Вікторія Сюмар назвала цей склад Національної ради найбільш професійним, ним багато зроблено для захисту інформаційного простору держави та наведення ладу і порядку в інформаційній сфері. Законодавці й конституційний орган і надалі мають спільно працювати, аби адекватно реагувати на безпекові виклики і гібридні впливи та досягати консенсусу із покращення правових механізмів регулювання медіа. Члени парламентського комітету одноголосно підтримали пропозицію Вікторії Сюмар взяти звіт Національної ради до відома. Національна рада затвердила звіт про свою діяльність у 2017 році на засіданні 25 січня цього року і відповідно до вимог чинного законодавства до 1 лютого подала його на розгляд Президентові України та Верховній Раді України. Цей документ оприлюднено на офіційному веб-сайті регулятора (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.03.2018 Вже з 3-го квітня стартує перша київська радіошкола - "Kyiv Radio School". Це безкоштовна радіо школа на базі столичного "Радіо Київ 98 FM" за підтримки Громадський бюджет Києва: Спільно. Хочете стати слухачем школи - реєструйтеся прямо зараз http://qoo.by/49Kq. Реєстрація триває до 28 березня. Кількість місць - обмежена! Вас навчатимуть створювати Радіо. Добре, об'єктивне, позитивне та цікаве. 14 викладачів, серед яких наші ведучі, автори програм та журналісти, викладачі Національного Авіаційного Університету та відомі медійні особи. Kyiv Radio School - відкриває свої двері. Зарахування за результатами сліпої виборки у День народження "Радіо Київ 98 FM" 29 березня о 13:30 в ефірі улюбленого радіо киян. Вік слухачів: 18+. Місто проживання: Київ. Заняття проходитимуть у вечірній час (Джерело: Група "Kyiv Radio School" у соцмережі Facebook).
  • 13.03.2018 Україна може вимагати запровадження санкцій через захоплення Росією під час анексії Криму теле- й радіомовного обладнання. Про це заявив член Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський 13 березня в ефірі "Радіо Крим.Реалії". "У 2014 році росіяни стали працювати в Криму на вкраденій українській техніці. Ми з колегами з Міністерства інформаційної політики підготували такий звіт: що втратили державні, що втратили приватні мовники. В цілому Росія вкрала не менш як 300 аналогових телевізійних частот, не менш як 70 цифрових і понад 130 радіочастот. Гадаю, це призведе до санкцій проти більш ніж 30 російських мовників, які незаконно зайшли працювати на півострів", - зазначив Сергій Костинський. 23 листопада 2017 року Костинський повідомив, що Україна збільшила потужність мовлення на територію анексованого Росією Криму більш ніж утричі.Раніше в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення заявили, що в 2018 році українське телебачення і радіо мовитиме на територію анексованого Криму з двох вишок у Херсонській області - на Чонгарі і в Чаплинці. Кількість трансльованих телеканалів при цьому планують збільшити до десяти, а радіостанцій - до семи. Незаконна російська влада анексованого півострова неодноразово обіцяла глушити український сигнал (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 12.03.2018 Як кажуть в народі: "Ранок добрим не буває", але столична мережева станція "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення) з легкістю готова розвіяти цей міф, адже тепер вона пропонує щоранку починати з "5 по 50!" З 12 березня по будням о 10:15 телефонуйте в студію за номером (044)-377-55-97, відповідайте на запитання ведучого та вигравайте по 50 гривень за кожну правильну відповідь! Гра на гроші "5 по 50!" - розпочинайте свій ранок вигідно! Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 12.03.2018 У столичної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) є для вас найбажаніший подарунок - гроші! І виграти їх дуже просто! Все, що потрібно - зареєструватися через спеціальну форму в Інтернеті і чекати дзвінка від ведучих станції! Замість привітання, відповідайте фразою "Слухаю завжди" і отримуйте 250 грн! Ось так просто! З 12 березня по буднях ловіть акцію в ефірі "Нашого Радіо". І, найголовніше, якщо учасник відповість на дзвінок іншой фразою, то грошовий приз збережеться і наступний виграш збільшиться на 250 грн. Реєструйтеся і слухайте Наше Радіо завжди! Офіційні правила акції шукайте за цим посиланням (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 12.03.2018 Розвиток цифрового середовища мав істотний вплив на журналістику. Однак навіть у часи, коли виникають сумніви у майбутньому класичної журналістики, їй є що протиставити сучасним викликам і запропонувати громадськості. Про проблеми, які постали перед журналістикою сьогодні, її роль у захисті демократій і необхідності дотримання стандартів професійної етики йшлося під час першого засідання Комітету експертів із якісної журналістики в цифрову епоху (MSI-JOQ), створеного Керівним комітетом з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI), що відбувся 8 - 9 березня у Страсбурзі. Україну в цьому Комітеті представляє перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк. Бачення журналістики як четвертої влади сформувало культуру незалежної журналістики, що визнано в усьому світі. Таким чином вона пережила покоління технологічних і економічних змін, світові війни, страшну пропаганду і невпинне насильство над журналістами та видавцями-дисидентами, яке продовжується і донині. Виникнення громадянської журналістики, різноманіття блогосфери і соціальних мереж спричинило глибоку кризу в журналістиці. Технології і стагнація на ринку медіа послабили традиційну журналістику, особливо це стосується преси. Редакції скоротилися через зменшення накладів, дохід від реклами відібраний новими глобальними гравцями, укорінилася інтернет-культура вільного доступу до новин та інформації. Однак, незважаючи на певний занепад і навіть пророковану смерть, журналістика має велике майбутнє, вважають деякі дослідники, зокрема Джефрі Александер і редактори його книги "Кризу журналістики переглянуто: демократична культура, професійні кодекси, цифрове майбутнє" Елізабет Батлер Бріз та Марія Люенго. Етичні кодекси і професійні стандарти у цифровому взаємопов'язаному світі, на їхнє переконання, доречні, як ніколи. Дослідники простежують, як пересторога змін, які відбуваються всередині ЗМІ, змінилася розумінням, що новітні технології мають і позитивний вплив. Адже змінюється також журналістський простір, де дедалі більша кількість нових гравців мають змогу висловитися, і водночас це дає поштовх до зміцнення традиційних професійних стандартів у новій епосі. Тобто роль стандартів стає ще більш важливою. У своїй роботі дослідники ілюструють, що процес еволюції в журналістиці досі триває, революція незавершена і цінності етичної журналістики - рамки основних стандартів, що базуються на повазі до достовірності, неупередженості, гуманності і прозорості - мають відіграти ключову роль у формуванні майбутнього інформаційного ландшафту. Демократія, яка залежить від доступу людей до корисної та надійної інформації про навколишній світ, може бути підтримана лише аналізом і думками, що базуються на фактах і є надійними та актуальними. Етична журналістика, хоч у якій формі вона існуватиме, є необхідною складовою для існування відкритої демократії. Для України, яка в останні роки зіштовхнулася з небаченою за масштабами кремлівською пропагандою та інформаційними атаками, спрямованими на дискредитацію країни, це питання постає з особливою гостротою, адже єдиною відповіддю на інформаційну агресію має бути якісна журналістика. Члени Комітету розробили два проекти рекомендацій, які мають обговорити у своїх країнах із медіа-організаціями й експертами: 1) щодо підтримки сприятливого середовища для якісної журналістики в цифрову епоху; 2) щодо сприяння медіа та інформаційної грамотності в цифровому середовищі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.03.2018 Національна суспільна телерадіокомпанія України у 2017 році заробила 80 млн грн, у 2018 році згідно з прогнозами Суспільний мовник може отримати надходжень у розмірі 130 млн грн. Про це під час засідання наглядової ради Суспільного сказав член правління НСТУ, відповідальний за економічно-фінансовий напрям діяльності, Родіон Никоненко. Протокол засідання наглядової ради НСТУ №19 від 27 лютого 2018 року, де йдеться про погодження звіту про фінансово-господарську діяльність ПАТ "НСТУ" (річний звіт) за 2017 рік та погодження фінансового плану ПАТ "НСТУ" на 2018 рік, опублікований на сайті suspilne.media. Наглядова рада НСТУ на цьому засіданні погодила фінансовий звіт за 2017 і фінансовий план на 2018 роки та вирішила подати їх на затвердження акціонеру - Державному комітету телебачення і радіомовлення України. Затверджений звіт про фінансово-господарську діяльність ПАТ "НСТУ" (річний звіт) за 2017 рік мають також подати до Кабінету Міністрів України. Родіон Никоненко поінформував, що у 2017 році ПАТ "НСТУ" отримало фінансування з державного бюджету 970 млн грн, недофінансування становить 323 млн грн. За рахунок комерційної діяльності було зароблено 80 млн грн на проведені пісенного конкурсу "Євробачення". Додатково на проведення пісенного конкурсу "Євробачення" з бюджету було виділено 465 млн грн, з яких 128 млн грн було зекономлено і перерозподілено для трансляції зимової та літньої олімпіад і паралімпіад та інші нагальні потреби ПАТ "НСТУ". Була підписана угода із товариством з обмеженою відповідальністю "Ернст Енд Янг Аудиторські послуги" для проведення обов'язкового щорічного фінансового та організаційного аудиту ПАТ "НСТУ". Пан Никоненко презентував фінансовий план компанії на 2018 рік. За його словами, дохідна частина фінансового плану сформована виходячи з обсягів фінансування згідно Закону України "Про державний бюджет 2018" - 776,6 млн. грн. та прогнозу надходжень від господарської діяльності (реклама, оренда, ПКЄ 2017) - 130 млн. грн. Він зазначив, що показники фінансового плану 2018 в частині фонду оплати праці враховують зростання фонду оплати праці порівняно з 2017-м на 10% (згідно з інструктивними матеріалами Міністерства фінансів України) та виплати за невикористані відпустки та розрахунки в зв'язку зі скороченням. Розподілені за рахунок фінансової підтримки 635 млн грн та господарської діяльності - 34,7 млн грн. Загалом 669,7 млн грн. Разом з нарахуваннями на заробітну плату - 817,1 млн грн. Члени наглядової ради НСТУ, вислухавши фінансові плани компанії від Родіона Никоненка, констатували, що 50% фінансування НСТУ вб'є реформу Суспільного мовлення вже у 2018 році. Нагадаємо, в держбюджеті на 2018 рік на фінансову підтримку ПАТ "НСТУ" закладено лише 776 мільйонів гривень, що вдвічі менше за передбачену законодавством суму, яка мала би в 2018 році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн. Як писав сайт "Суспільне мовлення", проблема недофінансування створила перешкоди не лише розвитку суспільного мовника, але і щоденному його функціонуванню. Додамо, виконавчий директор Національної суспільної телерадіокомпанії України Олександр Лієв зазначив, що команда "Євробачення" спромоглася заощадити та залишити на казначейських рахунках понад 128 млн. грн. Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко сказав,що 128 млн 400 тис грн розподілені на необхідний платіж за показ літньої Олімпіади в Токіо-2020 та зимової Олімпіади-2018 і зимових Паралімпійських ігор у Південній Кореї (місті Пхьончхан), а також на інші заходи і потреби НСТУ (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 12.03.2018 Національна суспільна телерадіокомпанія України запустила сайт "UA: Класична музика", де онлайн можна послухати 125 аудіозаписів відомих композиторів з фонду Суспільного мовника. Поруч із кожним треком на "UA: Класична музика" доступна інформація з деталями про оркестр або музиканта, йдеться на сайті suspilne.media. "До переліку увійшли твори Леонтовича, Скорика, Лисенка, Мусоргського, Рахманінова, Римського-Корсакова, Бетховена, Чайковського, Шостаковича, Хачатуряна, Дебюсі, Баха, Шопена, Моцарта, Штрауса, Вівальді, Бізе, Гріга, Офенбаха, Верді, Вагнера, Брамса та багатьох інших композиторів", - зазначили у компанії. Всі композиції записані у різні роки різними виконавцями та оцифровані в єдину базу. Серед виконавців є Симфонічний оркестр Українського радіо, Академічний хор ім. П. Майбороди Українського радіо, скрипалька Мирослава Которович, Державний духовний оркестр України, піаніст Юрій Кот та інші. "Це просто класика. Із фондів Суспільного мовника. Раніше ці записи зберігались на полицях архівів. Інколи їх діставали, щоб транслювати по радіо. А тепер їх може слухати кожен у зручний час і в будь-якому місці. Вічна класика і золотий фонд українського радіо не зазвучать по-новому від того, що вони стали цифровими", - йдеться на сайті "UA: Класична музика". У НСТУ обіцяють, що найближчим часом планується запуск безкоштовних додатків для смартфонів на Android та iOS, аби класична музика була доступною будь-де й будь-коли. Проект здійснено завдяки співпраці двох підрозділів ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія": департаменту цифрових платформ та радіо. Нагадаємо, 2 березня НСТУ запустила дитячий проект ":Казки", який складається із підсайту ":Казки" та цілодобового радіо "Казки" українською мовою (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 12.03.2018 12 березня, о 7 ранку розпочала мовлення перша українська загальнонаціональна радіостанція розмовного формату Радіо НВ (технічний ефір - музичний нон-стоп - розпочався приблизно опівночі - ред.). Радіостанція здійснює мовлення у 40 містах України, покриваючи всі обласні центри країни та найбільші районні. Запуск радіостанції став новим етапом розвитку медіадому, який вже видає щотижневий журнал Новое Время і новинний сайт NV.ua. Радіо НВ щодня транслює розмовні та авторські програми з 7 до 22, перебиваючи їх випусками новин кожні 20 хвилин. У всіх містах Радіо НВ веде мовлення на тих частотах, де раніше мовило радіо Ера FM. "Для Радіо НВ ми придбали нове обладнання, а до роботи над станцією залучили найкращих журналістів і редакторів, - сказав керівник проекту Новое Время Віталій Сич. - Іншими словами, ми зробили все для створення продукту, який, сподіваюся, стане явищем на українському ринку". Радіостанція об'єднала десятки відомих і професійних журналістів і ведучих, серед яких - Сашко Положинський, Тетяна Даниленко, Дмитро Тузов, Сергій Рахманін, Іван Яковина. Хоч основний фокус станції - новинний порядок денний, радіо НВ запропонує слухачам цілу низку неполітичних авторських програм про кіно, історію, їжу, психологію, музику, футбол та інше. Вести їх будуть журналісти та експерти, які давно спеціалізуються у своїй галузі - Павло Шеремета, Олексій Тарасов, Даша Малахова, Павло Шилько та інші. "Є один момент, який ми постараємося реалізувати, - зазначив головний редактор Радіо НВ Валерій Калниш. - Набридло слухати тих, хто розбирається в усьому - буде це політика, будівництво авіадвигунів чи ремонт годинників. Ми спробуємо зробити так, щоб, слухаючи наш ефір, ви отримували інформацію не тільки від тих, хто "так думає", а й від тих, хто "знає". Радіо НВ стане органічним доповненням до вже наявних напрямків медіадому - журналу, сайту та івентів. Радіо забезпечить загальнонаціональне покриття бренду НВ, тоді як журнальні автори стануть регулярними гостями в студії. Радіо буде максимально інтегрованим у сайт NV.ua з прямою відео- та аудіотрансляцією, можливістю інтерактиву для слухачів і подкастами. Крім сайту NV.ua, в інтернеті Радіо НВ буде доступне і через свої канали у Facebook і YouTube, а також у спеціалізованих радійних додатках. Журналістські принципи і стандарти НВ залишаться незмінними і на радіо. Інвестором проекту, так само як і всього медіа-холдингу, стала інвестиційна компанія Dragon Capital. "Ми вважаємо, що розвиток незалежних медіа - це важливий етап становлення демократичних інститутів в Україні і руху країни в бік прозорої та конкурентної економіки," - зауважив Томаш Фіала, генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital (Джерело: Портал "Новое время").
  • 8.03.2018 Спеціально до жіночого свята - 8-го березня - столична мережева станція "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення) підготувала щедру порцію дотепного, веселого і сексуального гумору від жіночки, яка не тільки виглядає і співає, але й жартує з вогником! "ВитриБеньки від СолоХи на Радіо П'ятниця" - Зустрічайте весняні свята з посмішкою! Слухайте з 8 березня! (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 7.03.2018 Тараса Шевченка забагато бути не може, - так вирішив творчий колектив радіо "Культура". Отож 204-у річницю від дня народження Кобзаря вирішили відзначити цілодобовим марафоном. І вже на початку доби 9 березня в 0:30, а потім об 11:30 прозвучить "Музичний дайджест" з найкращих пісень українських виконавців на слова Т.Шевченка, які були представлені на фестивалі "Ше. Фест". Музичну хвилю "Шевченкіани" підтримають передачі: "Концертний зал" (з авторського концерту Мирослава Скорика - кантата "Гамалія"), спецвипуск "Рок-Шевченко" (сучасні рок-композиції на вірші Шевченка), "Золотий перетин. Українська пісня", "Кобзарський майдан", "Студія "Ліра" ("Шевченківські програми" Національної капели бандуристів України), "Оперна Шевченкіана" (Радіоверсія опери Георгія Майбороди "Тарас Шевченко"), "Ранковий БУМ: багато улюбленої музики" (пісні на вірші Т.Шевченка), "Музична сієста" (Цикл пісень "ТЕЛЬНЮК: Наш Шевченко"), спецвипуск "Борис Гмиря - Великому Кобзареві". "А пам'ятаєте наш Національний радіомарафон - 2015 "Борітеся-поборете. Шевченко мобілізує". 18-ть годин поспіль звучало Тарасове слово на каналі "Культура". О 13:00 та о 23:00 - два годинні відрізки радіоефіру нагадають про цей незабутній захід до річниці Кобзаря", - коментує продюсерка творчої групи "Література-Драма" Українського радіо "Культура" Світлана Свиридко. Гостями прямоефірних передач будуть митці, яких надихає Тарас Шевченко. На ранковому шоу "Культура. Live" гостюватиме народний артист України, лауреат Національної премії імені Т.Шевченка Петро Панчук, в полуденній авторській передачі Павла Вольвача "Кружляння слів" зустрінетесь із заслужениим діячем мистецтв України, актором, режисером, який щойно закінчив роботу над своїм новим фільмом про Тараса Шевченка, Олександром Денисенком. В ефірі освітньо-пізнавальної програми "Про що мовчать епохи", про знаного і незнаного Шевченка розкаже відомий шевченкознавець Сергій Гальченко. Із книжковою "Шевченкіаною" останніх років познайомить радіослухачів літературознавець, лауреат Шевченківської премії Михайло Слабошпицький під час "Авторської години". Новий цикл "Аудіокнижки" також приурочений до дня народження Кобзаря - звучатимуть сторінки роману Андрія Куркова "Лагідний янгол смерті" ( друга серія) у виконанні народного артиста України, лауреата Національної премії імені Т.Шевченка Олексія Богдановича. Ефірну палітру шевченківського радіодня прикрасять поезії Тараса Григоровича у виконанні українських акторів, майстрів художнього читання. Поетична радіовистава за творами Т.Шевченка, авторства Валерії Врублевської під назвою "Кобзар", зацікавить слухачів у вечірню годину у традиційному "Радіотеатрі". Для найменших радіослухачів - "Вечірня колисанка". Дідусь Василь (народний артист України Василь Чорношкур) переповість оповідання Дмитра Нитченка "Шевченко і діти". Про силу невмирущого Тарасового слова, про суперечливі свідчення сучасників поета щодо характеру і, навіть, зовнішності Кобзаря, про дивовижну цілісність і принциповість його натури у вірному служінні духовному розвиткові свого народу - слухайте у циклі радіофільмів "І я таки жив" 9, 10 та 11 березня. Автор сценарію - Олександр Денисенко. Режисер - Нелля Даниленко. У головній ролі - народний артист України Євген Нищук. Ведучі: народні артисти України Лесь Задніпровський та Ірина Дорошенко. 10 березня знову запрошуємо радіослухачів на зустріч із творчістю Тараса Шевченка. Бо це невичерпне джерело пізнання, наснаги і творчої енергії: "Таємниці архівних манускриптів", "Музичні історії", "Без гриму", "Вечірній клуб актриси Лариси", "Українське ретро з Олесею Білаш", "Сторінки української історії", друга частина радіофільму "І я таки жив". А коли у небі "зоря вечірняя", саме час для "Вистави без антракту". Даруємо радіослухачам радіокомпозицію Тараса Шевченка "Назар Стодоля" Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка. У ролях: Лесь Задніпровський, Людмила Смородіна, Тарас Жирко. Щоб осягнути глибінь великого Кобзаря, замало однієї, двох, трьох діб. Замало і століть. Шевченко- криптограма, де кожна літера, знак - то вікова мудрість і божественне світло. Слухайте Українське радіо "Культура" (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 7.03.2018 8 березня на хвилі чернівецького радіо "Буковинська Хвиля" 100.0FM (100.0МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) - LadyDay. Впродовж дня слухачі "Буковинської хвилі" зможуть отримати безліч подарунків від друзів радіостанції. Початок - о 08:00. Телефон та вайбер для вітань (095)-275-01-00. Партнери святкового настрою: Bacara Coffee, Don Gustavo, Appeti, Льодовий майданчик, Stadium Sports Bar, The Friends House, Автомийка "Авангард" Чернівці, Dress Bar by A&A (Джерело: Сторінка радіо "Буковинська Хвиля" 100.0FM у соцмережі Facebook).
  • 7.03.2018 Якщо ви давно мріяли про маленьку, але власну радіостанцію, то ця інформація для вас. 23-24 березня Ukrainian Media E-School проведе дводенний семінар для медійників: "Як вашій радіостанції дістатися до вершини рейтингів і залишитися там", на якому учасникам розкажуть всі секрети і Лайфхаки про те, як створити успішну радіостанцію. Топ-спікери - Віталій Дроздов (генеральний продюсер ТАВР Медіа, директор ХІТFM) і Оксана Шавель (маркетинг-директор ТАВР Медіа, директор Радіо РОКС - Україна). Також на учасників чекають майстер-класи від зоряної команди: Сергія Кузіна і Соні Сотник, ведучих ранкового шоу "Камтуґеза" на Радіо РОКС - Україна; Романа Давидова, програмного директора "Країна FM"; Кирила Капустіна, ведучого ранкового шоу "Будильники на Русском"; Антона Шраменко, креативного директора ХІТFM; Артема Самойлова, Head of DigitalDepartment ТАВР Медіа. "Ми чекаємо на всіх людей, які працюють у творчих або навколотворчі відділах на радіо і хочуть робити свою роботу на більш високому професійному рівні, з правильною теоретичною підготовкою, - каже Віталій Дроздов. - Головним чином, це програмні директори, креативні директори, художні керівники, редактори і люди, які хотіли б ними стати в майбутньому". Як визначити мету і успішно управляти компанією, створювати стратегію, обирати позиціонування радіостанції і як її просувати, робити активне промо за рахунок рекламодавця і створювати бренд радіо в цілому, створювати успішні шоу, як працювати з колективом, україномовною музикою і ще багато-багато корисної інформації обіцяють видати на майстер-класі. З повною програмою семінару можна ознайомитися тут, а заповнити заявку - тут (Джерело: Портал "Медіаняня").
  • 7.03.2018 В м.Богуславі Київської області розпочала мовлення місцева радіостанція "Богуслав FM" на частоті 97.7 МГц. Слоґани нової радіостанції: "Богуслав FM - радіо рідного міста", "97.7 FM - налаштовуйся на Богуславську хвилю". Щодо початку мовлення "Богуслав FM", то у тестовому ефірі вони вперше почали мовити 17 лютого, а з 3 березня вже вийшли у повноцінний режим. Також, згідно ліцензії, в ефірі станції присутня ретрансляція радіостанції "Промінь", яка становить 12 годин на добу. Отже, розклад роботи радіо "Богуслав FM" такий: у будні: 7:00 - 21:00 (іншу половину ефіру займає "Промінь"); у вихідні: 9:00 - 21:00 (іншу половину ефіру також займає "Промінь"). Нагадаємо, що радіостанція виграла цю частоту 5 жовтня минулого року. Юридична особа радіостанції - ТОВ "Богуславська Інформаційна Агенція" (с. Шупики Богуславського району Київської обл.) (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 7.03.2018 14 березня 2018 року парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні розгляне звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2017 рік. Після розгляду в профільному парламентському комітеті звіт має розглянути Верховна Рада. Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на джерело у секретаріаті Комітету свободи слова. Після того, як звіт розгляне профільний комітет, його винесуть на розгляд Верховної Ради. Нагадаємо, 25 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила свій звіт за 2017 рік. Відповідно до закону "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" Нацрада щорічно готує звіт про свою діяльність, оприлюднює його до 1 лютого наступного за звітним року та надсилає до Верховної Ради і Президента України. За результатами розгляду звіту і Верховна Рада, і Президент України можуть прийняти рішення про незадовільну оцінку діяльності члена (членів) Нацради, призначених за їхніми квотами, і достроково припинити повноваження члена (членів Нацради). Нагадаємо, що звіт за 2016 рік Нацрада затвердила 24 січня 2017 року. 22 лютого 2017 року парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув звіт Нацради і рекомендував Верховній Раді взяти його до відома. Але в парламенті звіт так і не заслуховували. Інформації про схвалення чи несхвалення звіту Нацради за 2016 рік Президентом України в публічному просторі не було (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 7.03.2018 Концерт "Ода любові" тріо бандуристок Українського радіо у складі народної артистки України Тетяни Маломуж та лауреатів міжнародних конкурсів Катерини Коврик і Катерини Шепелюк відбудеться в Будинку актора 15 березня о 19:00. Програма складається з яскравих українських пісень, творів сучасних композиторів. Прозвучать відомі й улюблені твори А.Кос-Анатольського, Б.Весоловського, І.Поклада, Б.Фільц, українські народні пісні у сучасному викладенні у виконані тріо бандуристок. Яскраві три голоси у супроводі бандури - унікального символу України подарують неповторну атмосферу і емоційну піднесеність вечора. "Яскравою фарбою концерту будуть джазові обробки народних пісень у виконанні ансамблю солістів "Благовість". Це новий погляд на українську пісню, який ламає кордони і уявлення про можливості і силу нашої мелодики. У віртуозному виконанні відомої піаністки Людмили Марцевич прозвучать твори композиторів-класиків української музики Л.Ревуцького, П. Майбороди. Порадує своїм виступом і дитячий хор Українського радіо", - повідомила народна артистка України Тетяна Маломуж. Шанувальники української музики матимуть змогу почути твори І.Щербакова,А.Боккеріні, І.Карабиця, П.Майбороди, І.Поклада, І.Білозора, А.Кос-Анатольського, Б.Весоловського, В.Івасюка, Л.Ревуцького, українські народні пісні, світові шедеври. Вестиме концерт "Ода любові" - музикознавець, авторка і ведуча радіопередач Надія Радкевич. Аби отримати насолоду, завітайте на концерт тріо бандуристок Українського радіо "Ода любові", який відбудеться 15 березня в Будинку актора о 19:00 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 6.03.2018 "Українське радіо" впорядкувало свої канали мовлення у TuneIn - найпоширенішому додатку для радіо у світі. Про це повідомляє сайт "UA: "Суспільне мовлення". Як слухати Суспільне радіо у додатку на своєму ґаджеті? Перший канал "Українського радіо": tunein.com/radio/UR-1-6851-s20311/. Другий канал "Промінь": tunein.com/radio/UR-2-Promin-1050-s95255/. Третій канал "Культура": tunein.com/radio/UR-3-R-Kultura-7286-s55575/. Нагадаємо, що з 5 березня телеведуча Христина Стець та блогер, музикант і журналіст Богдан Буткевич стали ведучими ранкового прямоефірного шоу "Сьогодні. Зранку", яке звучить по буднях з 8:00 до 10:20 на Першому каналі "Українського радіо" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 6.03.2018 Наразі в Україні в діапазоні СХ (середніх хвиль) працюють три передавачі за таким розкладом: 549 кГц (Луч, Миколаївська область) - УР1 з 6.00 до 24.00 (з перервами з 09.00 до 16.00 кожний другий понеділок); 765 кГц (Курісове, Одеська область) - Радіо "Маяк - Одеса" з 6.00 до 24.00; 873 кГц (Часів Яр, Донецька область) - УР1 цілодобово (Джерело: Інформацію надав Олександр Єгоров).
  • 6.03.2018 Загальнонаціональне розмовне "Радіо НВ" стартує з повноцінним прямим ефіром 12 березня. З датою запуску остаточно визначилися в п'ятницю - після того, як редакція відпрацювала перший внутрішній повний робочий день в умовах, максимально наближених до щоденного прямого ефіру. Про це повідомляє інтернет-видання "Медіаняня" із посиланням на головного редактора радіостанції Валерія Калниша, який також поділився з виданням ефірною сіткою мовника. Ефір розпочнеться о 7 ранку з тригодинної програми "Новий ранок", яку вестимуть ведучий Олег Білецький (ведучий "112 Україна", екс-ведучий "Радіо Вісті" і "Українського радіо") і музикант Олександр Положинський. О 10 годині естафету буде переймати двогодинна програма "Напівранок" з ведучою каналу "24" Ілоною Довгань. Програми будуть виходити з понеділка по п'ятницю. Cлот з 12:00 до 13:00 відведено під інформаційну програму, за яку відповідатиме інформаційна служба радіостанції. У слоті 13:00-15:00 виходитиме програма екс-журналіста "Радіо Вісті" Дмитра Тузова. З 15:00 до 17:00 - програма "Напіввечір" за участю екс-головного редактора інформаційної служби "Нового каналу" Михайла Шаманова. Вечірній прайм почне підсумкова програма "Новий вечiр" з ведучою ZIK Тетяною Даниленко (у понеділок-четвер) і Валерієм Калнишем (по п'ятницях). Події дня буде підсумовувати годинна інформаційна програма о 19:00. Випуски новин з'являтимуться в ефірі кожні 20 хвилин з 07:00 до 19:00. У слоті 20:00-22:00 по буднях виходитимуть авторські програми: першої лінійкою - аналітичні, другий - розважальні. Поки що сітка не до кінця структурована. У понеділок о 20:00 вийде програма "Економічний прорив" екс-міністра економіки Павла Шеремети, о 21:00 - футбольна програма "Повний аут" головного редактора журналу "Футбол" Артема Франкова. У вівторок о 20:00 - програма заступника головного редактора "Дзеркала тижня" Сергія Рахманіна "Апокриф", о 21:00 - програма Павла Шилька "Вініл" про шоу-бізнес. У середу о 20:00 - програма редактора журналу "Новое время" Івана Яковини "Планета Земля" про міжнародну політику, о 21:00 - передача про літературу або історію з екс-ведучою "Радіо Ера" Мариною Фіалко (поки не визначилися). У п'ятницю о 20:00 - програма-інтерв'ю "Час відповідати" ведучого "Прямого" Євгена Кисельова. У студії будуть регулярно з'являтися журналісти "Нового времени": Віталій Сич, Юлія МакГаффі, Олександр Пасховер, Христина Бердинських, Ольга Духнич і інші. В нічному ефірі (00:00-07:00) лунатиме музика - сучасні українські та світові хіти. У сітці вихідних передбачено більше розважального контенту, а також повтори. Випуски новин виходитимуть на початку кожної години. З 09:00 до 12:00 в ефірі - ранкова програма екс-ведучого "Радіо Ера" Ігоря Козака, з часом планується перезапуск хіт-параду "Пашина двадцятка" з Павлом Шильком. Також заплановані програми про культуру, історію, літературу, науково-просвітницький контент. Зокрема, головний редактор "Бюро 24/7" Олексій Тарасов вестиме програму про кіно "Скажені пси", заступник голови Держкіно Сергій Неретін - програму "Політика та культура" (по неділях), планується програма про їжу з Дашею Малаховою (по суботах), авто-передача від екс-ведучого "Радіо Вісті" Віктора Стельмаха і підсумкова програма про спорт від екс-керівника спортивної редакції "Радіо Ера" Михайла Герасименка (по суботах). Дві години лінійного ефіру ближче до вечора робитиме екс-ведуча "Радіо Ера" Ольга Ксьонз. У вихідні о 20:00 на слухачів чекають годинні підсумкові програми від "Радіо Свобода" - "Свобода у світі" (субота) і "Свобода в деталях" (неділя). Паралельно на сайті радіостанції буде вестися трансляція ефіру, також заплановані подкасти та веб-трансляції в Facebook і на YouTube (там же можна буде дивитися ефір у записі) (Джерело: Портал "Медіаняня").
  • 5.03.2018 Експеримент Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проведенням радіоконкурсу на мовлення в цифровому стандарті T-DAB в Києві, схоже, вдався: в конкурсі, оголошеному в грудні минулого року, беруть участь 8 компаній. Вони претендують на 10 місць у цифрі. Прийом заявок тривав місяць і закінчився 26 лютого. Половина претендентів - мовники-новачки, друга половина - чинні ліцензіати. Примітно, що конкурс проігнорували всі найбільші радіохолдинги. На запит інтернет-видання "МедіаНяня" регулятор надав повний список претендентів. Пропонуємо ознайомитися: 1. Три громадські радіостанції: "Українське радіо", "Промінь" і "Культура" (ПАТ "НСТУ"). Найбільш очевидні учасники конкурсу і головні лобісти його проведення. Для двох останніх перемога в конкурсі вкрай важлива, оскільки у радіостанцій немає FM-частот в Києві, і в цілому їх FM-мережа дуже обмежена. 2. Радіостанція україномовної сучасної музики "Країна FM" (ПрАТ "Радіокомпанія "Гала"). Входить в голландський радіохолдинг RadioCorp Карла Габсбурґа - екс-депутата Європарламенту, бізнесмена, голови дому Габсбурґів, онука останнього короля Австрійської імперії Карла I. 3. "Радіо Мейдан" (ТОВ "ТК "Атлант-СВ"). Кримськотатарська радіостанція вела мовлення тільки на півдні Херсонської області, а в грудні отримала ліцензію на супутникове мовлення, щоб в Криму її могли слухати через супутник. Як відомо, до складу компанії "Атлант-СВ" входять також телеканали ATR і Lale, в минулому році вона отримала з держбюджету 35 млн грн, а в 2016-му сума державного фінансування склала 43 млн грн. 4. "Радіо Марія" (ТОВ "ТРК "ІФ "Медіа-груп"). Релігійна радіостанція, що веде мовлення в УКХ-діапазоні в різних областях України. Юридичний власник - Міжнародна благодійна організація "Радіо Марія", бенефіціар - Володимир Крутько. "Радіо Марія" входить у всесвітню мережу католицького радіо з центральним офісом в Римі. Хоча її представники не раз запевняли на засіданнях Нацради, що зв'язків немає: радіостанція нібито не католицька, а міжконфесійна. 5. Hype radio (ТОВ "Консенсус медіа") - радіостанція сучасної електронної і танцювальної музики. Власником в держреєстрі значиться Крісанті Дімопулос, яка більш відома як співачка Санта Дімопулос. Компанія зареєстровано 21 грудня 2016 го, в статутному фонді всього 1 тис. грн. Директором виступає медіаюрист Андрій Соломаха. В "МедіаНяні" припускають, що амбіції Санти в медіабізнесі допомагає реалізувати чоловік Ігор Кучеренко - співзасновник мережі спортивних клубів SportLife. 6. Old Fashioned Radio (ТОВ "Воздвиженка Артс Хауз") - джазова онлайн-радіостанція зі слоґаном "What a wonderful jazz", заснована 27 квітня 2016- го. У радіостанції 4 потоки, її музичні редактори - Микола Макєєв (DJ EKSPERT) і Артур Ямпольський, в ефірі - "розмовні шоу про музику, культуру, соціальне життя і секс в обрамленні джазу, блюзу, фанку, соулу, ню-джазу та босанови" . Власником юрособи радіоcтанціі (безпосередньо) в держреєстрі зазначений киянин Віктор Савків, що володіє Vozdvizhenka ARTS HOUSE, галереєю і джазовим клубом BAR/32, на другому поверсі якого розташована радіостудія. Фінансувати радіостанцію, галерею і бар допомагає, як кажуть, завод з виробництва розеток та інших пов'язаних з будівництвом речей. 7. Радіо Zemlya (Благодійна організація "Благодійний фонд "МейДейАрт"). Засновником БФ числиться все той же Віктор Савків, дата заснування - 25 квітень 2017 го. Радіо ZEMLYA фігурує на сайті Old Fashioned Radio як один з 4-х каналів-потоків. Радіостанцію описують так: "нова українська музика без мовних і стилістичних обмежень" (після отримання цифрової ліцензії звернути увагу на мову все ж доведеться). Редактор - журналіст і музикант Альберт Цукренко. В ефірі є розмовні шоу про українську літературу, музику і культурні процеси. 8. Радіо "Перше цифрове" (ТОВ "Київське цифрове радіо") - темна конячка конкурсу. Власник і директор юрособи - Володимир Омельчук. Компанія була зареєстрована 15 лютого, в статутному фонді всього 1 тис. рн. Знайти будь-яку інформацію про Омельчука журналістам "МедіаНяні" не вдалося. Нагадаємо, ємність цифрової радіомережі становить 14 каналів, а тому конкурс носитиме, скоріше, формальний характер, припускає "Медіаняня". Оператор багатоканальної радіомережі - Концерн РРТ. Підприємство планує встановити два передавачі - на Дорогожицькій і Саперно-Слобідської вулицях. Місяць мовлення обійдеться одному ліцензіату в 20 тис. грн. Орієнтовна вартість ліцензії - в межах 113-211 тис. грн. Особливих вимог до претендентів не прописано: радіостанції зобов'язані вести мовлення 24 години на добу, їм заборонено ретранслювати інших мовників. У регулятора є місяць на обробку документів. Як бачите, список конкурсантів досить цікавий, а ігнорування конкурсу великими радіогрупи однозначно піде його учасникам на користь, - підсумовує "Медіаняня" (Джерело: Портал "МедіаНяня").
  • 5.03.2018 Що краще подарувати жінці на 8 березня - пишний букет весняних квітів чи пальми, сонце, море, пляж? Звичайно - Подорож до Єгипту! Дзвоніть на ужгородську радіостанцію "Версія FM" (Холмець-101.6МГц, а також Інтернет-мовлення) - (050)-372-77-97. Щоранку у будні, беріть участь у розіграші "Єєєєєгипетські тюльпани" та зробіть найкращий у світі подарунок навіть найвибагливішій жінці - від спонсора вікторини - туристичної агенції Join Up! (Джерело: Сторінка радіо "Версія FM" у соцмережі Facebook).
  • 5.03.2018 Щовечора на хвилі чернівецького радіо "Буковинська Хвиля" 100.0FM (100.0МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) - 100 хвилин клубної атмосфери від Egoist Palace у програмі Egomania. Вмикайте радіо "Буковинська Хвиля" 100.0FM о 22:20 та не пропустіть найгарячіші треки від музичного редактора радіостанції (Джерело: Сторінка радіо "Буковинська Хвиля" 100.0FM у соцмережі Facebook).
  • 5.03.2018 "Я буду виступати в ролі патологоанатома". Так Сергій Рахманін, перший заступник головного редактора ZN.UA, розповідає про свою майбутню програму на "Радіо НВ" - "Апокриф" - та гостей, яких він буде запрошувати в ефір. Послухати програму Сергія можна буде по вівторках, з 20:00 до 21:00 (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 5.03.2018 В Зоринівці тимчасово відсутнє мовлення "Громадського радіо" через пошкодження передавача. Наразі тривають ремонтні роботи. Якщо ви помітили, що сигнал "Громадського радіо" не чути у вашому місті або селищі, будь ласка, напишіть на станцію за адресою . Нагадаємо, що Громадське радіо можна слухати на офіційному сайті hromadskeradio.org або дивитися трансляцію на YouTube каналі. Крім того, можливо читачі сайту "Громадського радіо" помітили, що на сторінках сайту станції відключено лічильник переглядів матеріалів. Це зроблено за технічної необхідності і буде відновлено згодом (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 5.03.2018 Оприлюднено щорічний (загальний) звіт про діяльність публічного акцінерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" за 2017 рік. У документі подана вся інформація про діяльність топ-менеджерів НСТУ та наглядової ради Суспільного. Звіт затверджений наглядовою радою НСТУ на черговому засіданні, яке відбулося 27 лютого 2018 року. Про це йдеться на сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. У звіті подана як інформація про діяльність правління НСТУ, так і наглядової ради Суспільного. У документі зазначено, що протягом 2017 року наглядова рада провела 17 засідань, на яких розглянула та обговорила понад 70 питань порядку денного, розробила і прийняла 12 документів. Нагадаємо, наглядова рада - це незалежний орган, який формується з авторитетних представників громадянського суспільства. До цього органу входять представники, які обиралися на конференціях від дев'яти суспільних сфер: освіти і науки, забезпечення прав національних меншин, фізичного виховання та спорту, журналістики, правозахисту, сфери захисту інтересів дітей і молоді, творчої сфери, місцевого самоврядування і захисту прав осіб з особливими потребами, а також представники від восьми депутатських фракцій і груп Верховної Ради України. Наразі представник від депутатської фракції політичної партії "Народний фронт" Віталій Портников склав повноваження члена Наглядової ради, а нового представника фракція поки не визначила. Члени наглядової ради НСТУ здійснюють свої повноваження на безоплатній основі. У звіті про діяльність правління НСТУ описано, що вдалося зробити по кожному напрямку у компанії, скільки програм закрито і скільки нових проектів запущено. Окрім того, у звіті йдеться, що "створена служба стилю "U?: Перший"", "відбулася ревізія костюмерної, триває розробка іміджевих карт ведучих та оновлення їх гардеробу", "запущений пошивочний цех у телеолівці", "відбувається процес оцифровки та ревізії архіву Українського радіо, Радіо Промінь та Радіо Культура" тощо. Окрім розміру заробітних плат менеджерів, кадрових змін, адміністративних реформ у Центральній дирекції та філіях НСТУ, співпраці з донорами, правління Суспільного поділилося планами на березень-квітень 2018 року щодо контенту. Наразі вперше силами НСТУ відзнято повноцінне реаліті-шоу про підлітків - соціальних активістів. Отримано 156 годин матеріалу, ведеться монтаж. Ефір перших 9 випусків - у новому напівсезоні (березень 2018 року) на "U?: Перший". Розроблено програму на тему інклюзивності людей з особливими потребами. Запуск - березень 2018 року, йдеться у звіті. Завантажити повний текст звіту можна тут (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 5.03.2018 З 5 березня телеведуча Христина Стець та блогер, музикант і журналіст Богдан Буткевич стали ведучими ранкового прямоефірного шоу "Сьогодні. Зранку", яке звучить по буднях з 8:00 до 10:20 на Першому каналі "Українського радіо". Про це повідомила прес-служба "Українського радіо". "Я вважаю, що реформа суспільного мовлення є однією з найголовніших реформ в Україні. Поки не буде нормального популярного суспільного мовника, країна не матиме шансу побувати вільне суспільство. Це єдиний запобіжник від маніпуляцій комерційних ЗМІ, коли тобі потрібно говорити те, про що просить власник медіа. Мені хочеться долучитися до створення сучасного медіа, яке не буде поступатися жодному комерційному. Воно має бути мейнстримом. Суспільне радіо - це радіо за вас, для вас і за ваші гроші", - сказав Богдан Буткевич. Богдан Буткевич - автор і ведучий сатиричного політ-шоу "Ч/Б" на телебаченні, у минулому журналіст видання "Український тиждень". Його співведучою стала журналістка Христина Стець, яка понад 12 років пропрацювала на телеканалі "24". "Мені цікаво спробувати нові формати, відкривати нові грані журналістики. Ранкове шоу зі співведучим у легкому форматі й з інтерактивністю має зарядити слухачів на цілий день, додати позитиву й драйву. Також для мене важливо було долучитися до переродження державного радіо у суспільне", - зазначила Христина Стець. Нагадаємо, тепер у ранковому шоу на "Українському радіо" працюють дві пари ведучих: Дмитро Хоркін та радіоведуча Тамара Гусейнова, а також телеведуча Христина Стець та блогер, музикант і журналіст Богдан Буткевич. Ранкове шоу "Сьогодні. Зранку" статувало на УР-1 з 4 вересня 2017 року з 8:00 до 10:30. Раніше вранці працювали дві пари ведучих: Олег Білецький та Євгенія Гончарук, Дмитро Хоркін і Тамара Гусейнова (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 5.03.2018 Віталій Мещеряков вирішив залишити посаду менеджера Закарпатської філії ПАТ "НСТУ". Голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія поки що заяву не підписав. "Ну, що ж, друзі - 5 років минуло. Час озирнутися, дещо пригадати і... рухатися далі...) Тиса назавжди залишиться в моєму серці!" - написав Віталій Мещеряков 3 березня на своїй сторінці у Facebook: "Дійсно, 1 березня написав заяву на звільнення за власним бажанням", - підтвердив Віталій Мещеряков свій намір інтернет-виданню "Детектор медіа". "Рішення для мене не було простим. 6 років я пропрацював на державній телерадіокомпанії. 5 із них - повноцінним керівником. Радий, що вдалося втілити в життя купу проектів: як творчих, так і господарських. Часто це робилося нашою командою на голому ентузіазмі, без хоч якоїсь підтримки з боку держави. За нашими плечима ніколи не було олігархів, губернаторів чи просто грошовитих мішків - допомагали прості люди, закордонні друзі, яким особисто від мене щира подяка. З початком створення Суспільного мовлення з'явилась надія на швидкі і якісні зміни. Проте, склалося не так, як гадалося. На певному етапі зрозумів, що втрачаю мотивацію. За умов хронічного недофінансування, скорочення мовлення та згортання низки творчих проектів - перспектив для подальшої ефективної менеджерської роботи для себе не бачу. Звісно, колись усе налагодиться. Держава зрозуміє необхідність функціонування суспільного мовника. Знову можна буде думати про розвиток, а не про виживання. Проте, я не хочу марнувати час і просто так отримувати зарплатню. Хочу кожен день отримувати задоволення від роботи", - сказав він у коментарі "Детектору медіа", додавши, що залишається прихильником Суспільного й готовий і надалі допомагати реформуванню. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія у коментарі "Детектору медіа" зазначив, що поки що заяви не підписав, оскільки вона до нього ще не надійшла. "Я дуже вдячний Віталію Мещерякову за багаторічну роботу, за все, що він зробив на Тисі. Оскільки він сам прийняв таке рішення, то нам доведеться оголосити повторний конкурс на посаду менеджера Закарпатської філії", - сказав пан Аласанія. Останнім великим проектом, яким опікувався Віталій Мещеряков, - це новий newsroom, в якому працюватимуть як новинарі, так і творці проекту "Тема дня. Ужгород", який відкрили 1 березня. Нагадаємо, Віталій Мещеряков один із кількох старих генеральних директорів ОДТРК, який у грудні переміг на конкурсі на посади менеджерів і продюсерів філій Суспільного, ставши менеджером Закарпатської філії. Віталій Мещеряков був генеральним директором Закарпатської ОДТРК, директором виконавчим Закарпатської регіональної філії НСТУ. Працює на керівних посадах з 2000 року. Окрім роботи в Закарпатській філії, Віталій мав досвід роботи журналістом, ведучим, редактором газет та журналів, власкором на національних комерційних телеканалах. Очолює Закарпатську обласну спілку журналістів (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 4.03.2018 11 березня на телеканалі "Інтер" стартує новий сезон дитячого талант-шоу "Круче всех" ("Крутіше всіх")! А вже в понеділок, 5 березня, на хвилі столичної мережевої станції "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення) повертається програма "Див-діти з Андрієм Доманським". Восени, перед стартом першого сезону "Круче всех", Андрій вже розповідав радіослухачам "П'ятниці" про талановитих дітей з усього світу. Тепер історії будуть ближчі українським слухачам, тому що в їх основі - таланти і досягнення учасників першого сезону проекту, наших юних земляків, які вразили не тільки Андрія, а й всю Україну. "Я вважаю, чим більше інформації про дитячі таланти, тим краще для всіх, - каже продюсер радіо "П'ятниця" Ганна Свиридова. - Програма "Диво-діти" - це додаткове нагадування дорослим про те, що діти - справжнє диво! Я намагаюся завжди про це пам'ятати, спілкуючись із сином і племінником. Вони кращі за нас, дорослих, в чомусь навіть мудріші і розумніші. Не варто недооцінювати цих маленьких людей! Важливо, щоб батьки займалися своїми дітьми, допомагали їм розвиватися, підбадьорювали, підтримували і не переставали пишатися. І це потрібно і дітям, і самим дорослим". Чи знаєте ви, що в нашій країні живе свій юний геній-піаніст, семирічний Сашко Федюрко з Києва? Він вперше сів за рояль у п'ять років, і лише після року навчання переміг на Всесвітньому конкурсі вундеркіндів, який проходив в Італії? Або що в нашій країні живуть маленькі дівчата-йоги, Ніна Петрусь і Даша Налеснікова, які в дев'ять років впевнено стоять на трьох сотнях гострих цвяхів і можуть пройти кілометр по битому склу? Або що Макар Железняк став наймолодшим чемпіоном України в історії українського автоспорту, завоювавши цей титул лише у 5 років? А зараз, у сім років, - у нього вже близько 20 кубків переможця. "Я не перестаю дивуватися багатогранності дитячих талантів, - зізнається Андрій Доманський. - Після першого сезону, в якому брали участь 56 дітей, ми з Данилевичем вирішили, що нас вже важкоо чимось вразити. Але ні! У другому сезоні серед учасників є дівчинка-магніт, хлопчик, який дружить з величезним пітоном, малюк, який в 2,5 року розрізняє картини Моне і Рубенса. Уявляєте? Дитина ще не розмовляє як слід, а в живописі розбирається краще за більшість дорослих! Кожна дитина талановита і унікальна - важливо, щоб дорослі про це не забували. Але ми, в програмі "Диво-діти", про це зайвий раз нагадаємо!". Неймовірні історії юних геніїв можна буде почути на радіо "П'ятниця" вже з 5-го березня, щодня о 7:30 і 14:30. А побачити талановитих маленьких українців можна буде з 11-го березня, щонеділі о 18:00 на "Інтері" в програмі "Круче всех" (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 4.03.2018 Всі чекали на весну із нетерпінням, а вона прийшла зі снігопадами. Столична мережева станція "Ретро FM" (Київ-92.4МГц, Одеса-88.5МГц, Дніпро-89.7МГц, Харків-90.4МГц, Маріуполь-90.4МГц, Суми-91.3МГц, Бердянськ-91.5МГц, Черкаси-92.1МГц, Покровськ-98.8МГц, Полтава-99.1МГц, Мелітополь-99.1МГц, Краматорськ-100.3МГц, Умань-100.6МГц, Кременчук-100.9МГц, Лисичанськ-101.5МГц, Кропивницький-101.5МГц, Генічеськ-101.8МГц, Ніжин-102.2МГц, Чернігів-102.4МГц, Лубни-102.6МГц, Олександрія-103.1МГц, Благовіщенське-104.0МГц, Красногорівка-105.2МГц, Шостка-105.3МГц, Нікополь-105.4МГц, Біла Церква-106.2МГц, Переліски-106.5МГц, Херсон-106.7МГц, Павлоград-107.1МГц, Красноград-107.6МГц, Миколаїв-106.4МГц, Запоріжжя-107.0МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) проти таких примх природи! "Ретро FM" подарує вам весну яскравих емоцій і запальних пісень! Зустрічайте! В ефір "Ретро FM" триваає "Італійська весна". Станція розіграє квитки на концерти легендарних італійців: Ricchie e Poveri, Pupo, Matia Bazar і неймовірне триб'ют-шоу Adriano Celentano. З 5-го по 7-ме березня протягом дня ловіть в ефірі "Ретро FM" позивні Італійської весни і вигравайте квитки на концерти! Тільки три дні на "Ретро FM" - "Італійська Весна". Зустрічайте весну і підспівуйте! (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 3.03.2018 Слухаєте програми столичної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) завжди? Вважайте, що гроші - вже ваші! Але все ж потрібно дещо зробити! Реєструйтесь в спеціальній анкеті та чекайте на дзвінок від ведучого "Нашого Радіо". Замість привітання, відповідайте фразою "Слухаю завжди" і отримуйте 250 грн! Якщо учасник НЕ відповість на дзвінок "Слухаю Завжди", грошовий приз збільшиться на 250 грн! Реєструйтеся і слухайте "Наше Радіо" завжди! Акція триватиме з 12-го березня по 27-ме квітня (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 3.03.2018 Цього тижня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку радіостанції Dance radio "KISS FM" (УК "ТБ і РМ "ЮТаР"), що входить до складу холдингу "ТАВР Медіа" Миколи Баграєва та Віктора Пінчука. Проблема виникла через трансляцію аудіовізуального твору за участю персони з "Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці". Регулятор отримав скаргу від Київської міської організації політичної партії "Українська Галицька партія" на трансляцію радіостанцією пісні "Грустные танцы" у виконанні проекту "Слава КПСС" (один з проектів російського репера Гнойного - В'ячеслава Машнова). Минулого року він був внесений до "чорного" списку - відповідно, трансляція його пісні є ознакою порушення абзацу 10-го частини 2-ї статті 6 та пункту а) частини 1-ї статті 59 Закону "Про телебачення і радіомовлення". Другим рішенням члени регулятора взяли до відома результати перевірки іншої радіостанції холдингу - "Русское радио" на предмет порушення квот на україномовні пісні. Член Нацради Сергій Костинский повідомив, що перевірка не підтвердила попередніх результатів моніторингу - перевіряючий помилився в розрахунках (Джерело: Портал "МедіаНяня").
  • 3.03.2018 Важливі секрети, які стануть в нагоді кожній жінці в проекті "Лікар Наташа" із Наталією Лелюх на хвилі столичної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.). Так, так, вона знає відповіді на всі питання! Переконайтесь самі, вже з 5 березня! По буднях об 11:45 в ефірі "Нашого Радіо"! (Джерело: Сторінка "Нашого Радіо" у соцмережі Facebook).
  • 2.03.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення припиняє добровільну допомогу в експертизі рекламних роликів стосовно належності їх до соціальних і очікує, що прогалина в законі про рекламу буде врегульована Парламентом. Нинішній Закон України "Про рекламу" у статті 1 дає визначення соціальній рекламі - інформація будь-якого виду, розповсюджена в будь-якій формі, яка спрямована на досягнення суспільно корисних цілей, популяризацію загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку. У статті 12 цього закону надаються роз'яснення про зміст такої рекламної інформації та умови, за яких її можна поширювати. Незважаючи на законодавчі визначення, виробники програм, якими можуть бути будь-які особи (частина перша статті 12), часто сумніваються у відповідності своїх відео- й аудіоматеріалів вимогам законодавства. З другого боку, на жаль, медіа-ринок в Україні часто залишається нечутливим до необхідності брати на себе соціальну відповідальність, зокрема й за долю країни, в якій ми всі живемо - й неохоче надає місце в своїх ефірах для подібних неприбуткових продуктів. До того ж, телерадіокомпанії, коли до них звертаються з проханням розмістити соціальну рекламу, вимагають у виробників висновків, що аудіовізуальні матеріали мають соціальний характер. За відсутності в законі уповноваженого органу, а також процедури надання оцінки соціальним роликам виробники звертаються за висновками до Національної ради. Це не є функцією регулятора. Та зважаючи на сучасні виклики й загрози, військову й інформаційну агресію, що ведеться проти країни, Національна рада погодилася надавати таку допомогу - адже дуже важливо було підтримати волонтерів, що самовіддано допомагали фронту, підтримати воїнів, які собою заступили країну від ворога, визволення заручників, взагалі підтримати попит людей на просвітництво, важливі для життя ідеї й дії та роз'яснення реформ, захист прав дітей, привернення уваги до потреб людей старшого віку, надання допомоги внутрішньо переміщеним особам тощо. Суспільство потребувало підтримки загальнолюдських цінностей і патріотичних почуттів, і соціальна реклама, зокрема, добре відповідає такому запиту. Таким чином, розуміючи цю необхідність, Національна рада взяла на себе відповідальність щодо віднесення роликів до соціальної реклами, хоч законодавчими нормами таких повноважень не зафіксовано. Проте така допомога, яку регулятор надавав, ніколи не позиціонувалася як вимога, засіб впливу чи рекомендація мовникам до розміщення продукту, бо регулятор не втручається в господарсько-фінансову діяльність мовників - і це була принципова позиція цього складу Національної ради. Приміром, за минулий рік регулятор проаналізував 447 аудіо- й відеороликів від різних організацій і громадських об'єднань. Це досить великий обсяг роботи, який працівники Національної ради по суті виконують добровільно, на громадських, так би мовити, засадах. Водночас Національна рада бачила необхідність законодавчого врегулювання цієї проблеми - зокрема й тому, що доля соціальної реклами в країні все ще лишається позбавленою уваги й перспектив. Тому ще восени 2017 року Національна рада підготувала пропозиції щодо внесення змін до Законів України "Про рекламу", "Про телебачення і радіомовлення" та "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" й передала на розгляд парламентарям. Національна рада очікує, що народні обранці висловлять свою думку щодо цих пропозицій і врегулюють це питання законодавчо. Однак з огляду на те, що така допомога виробникам соціальної реклами стала предметом звинувачень та спекуляцій, а деким у медіа безпідставно трактується як здійснення впливу на мовників, Національна рада припиняє провадити практику такої допомоги й не буде надалі здійснювати експертизу аудіовізуальної продукції щодо її відповідності соціальній рекламі. Регулятор сподівається, що законодавець швидко зреагує на його ініціативи, а медіа-ринок проявить відповідальність перед суспільством - дбатиме про дотримання закону про рекламу, про просвітництво та підтримку соціально важливих тем, розумітиме, що заощаджувати на цьому - це передовсім не думати про майбутнє України і своє власне (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.03.2018 Хто на "Радіо НВ" вестиме програму про міжнародну політику? Звичайно ж, Яковина Іван. Послухати його можна буде по середах з 20:00 до 21:00. Як каже Іван, головна ідея його програми - показати, як у світі все взаємопов'язане. Наприклад, як заворушення в Африці можуть вплинути на безпеку України (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 2.03.2018 Секретар наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, програмний директор ГО "Детектор медіа" Вадим Міський запропронував нову модель фінансування Суспільного мовника, яка могла б забезпечити стабільність і не залежала від волі народних депутатів та Кабінету Міністрів України. Про це він розповів під час круглого столу "Моделі фінансування суспільного мовлення: міжнародний досвід і український контекст". Вадим Міський пояснив, що наразі існуєзаконодавча колізія між нормою закону про Суспільне мовлення та нормою Бюджетного кодексу. Згідно зі статтею 14 закону про Суспільне, "держава забезпечує належне фінансування НСТУ…". Та в Бюджетному кодексі йдеться, що положення статті 14 Закону України "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" "застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету". На думку Вадима Міського, це означає, що якщо влада недофінансує Суспільне, їй нічого за це не буде. Вадим Міський запропонував повністю нову модель фінансування - за рахунок ренти (збору) за користування радіочастотним ресурсом. "Користувачами радіочастотним ресурсом є телерадіомовники та надавачі телекомунікаційних послуг, саме вони є платниками щомісячної ренти. Зараз усі надходження від цієї рентної плати йдуть до загального фонду Державного бюджету, а отже на даний момент немає конкретного цільового зацікавленого отримувача цих коштів", - зазначив пан Міський. Він проаналізував планові та фактичні показники доходів держбюджету від ренти і дійшов висновку, що цей "обсяг коштів та динаміка їх надходжень може цілком задовольнити потребу суспільного мовлення". "Запровадження нової моделі фінансування НСТУ не призведе до відчутного збільшення видатків державного бюджету, натомість допоможе спеціалізувати частину одного з податків, гарантуючи їх стабільність, відповідно до рекомендацій Ради Європи", - підкреслив секретар наглядової ради НСТУ. Щоб нова модель запрацювала, потрібно: а) внести зміни до Бюджетного кодексу; б) внести зміни до ст. 14 Закону України "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні"; в) міжнародна підтримка. Консультант Ради Європи, фахівець із публічних фінансів Юрій Джигир вважає, як і Вадим Міський, що НСТУ може існувати коштом рентної плати. Нагадаємо, згідно з Законом України "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" передбачається фінансова підтримка НСТУ не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, тобто у 2018 році фінансування Суспільного має складати не менше 1,54 млрд грн. Проте Кабінет міністрів України, який розробляв проект закону про державний бюджет на 2018 рік, запропонував виділити 990 млн грн, мотивуючи недофінансування браком бюджетних коштів. Парламентський бюджетний комітет вирішив, що 990 млн грн забагато для НСТУ й обрізав цю суму до 776 млн грн. Парламент, не заглиблюючись у деталі, підтримав у цілому проект держбюджету-2018 із урахуванням цих пропозицій. Уже наступного дня після голосування голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар сказала: "Ніхто з народних депутатів у залі так і не зрозумів, коли з'явилося ще додаткове зменшення фінансування, оскільки прямо це не було озвучено. Для мене це теж стало несподіванкою" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 2.03.2018 Радіостанція "Радіо НВ" нарешті дала на своїй сторінці у соцмережі Facebook відповідь на питання, коли ж станція вийде в прямий ефір. Це станеться 12 березня! Поки ж ведучі станції активно тестуватимуть ефір (аби слухачі були одразу задоволені), а "Радіо НВ" продовжить розповідати вам про свою команду у Facebook та Instagram. Приєднуйтесь! (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 2.03.2018 2 березня Національна суспільна телерадіокомпанія України запустила сайт ":Казки" та радіо-казки, яке можна слухати 24 години онлайн. На платформі ":Казки" наразі у доступі казки, які прочитали актор театру кіно та дубляжу Євген Малуха, вокаліст гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, учасник гурту "ДахаБраха" Марко Галаневич та лідерка гурту "Крихітка" Саша Кольцова. Незабаром будуть доступні казки від письменника і поета Сергія Жадана та співачки Христини Соловій. "Чому кенгуру стрибає, а кіт вмивається по обіді? Коли з'явилось могутнє дерево баобаб, а лис вовку масло показав? Навіщо миші збираються на раду, а бджола рятує гусці життя? Як цап і лис ділили мішок моркви, а курочка врятувала півника? Про все це можна дізнатися з найкращих казок народів світу, які ми вибрали та озвучили спеціально для вас", - анонсують казки на сайті. На сайті ":Казки" також можна завантажити розмальовки до казок. Ілюстрації для проекту виконала Женя Гайдамака. "Картинки можна завантажити та розмалювати разом з дитиною", - пропонують у НСТУ. "Якщо вам мало, ви можете слухати радіо-казки 24 години онлайн" - у НСТУ описують радіо хвилю авторських казок українською мовою для дітей, яка доступна за адресою https://kazky.suspilne.media/online. На сайті 24 години доступний плеєр із більш ніж 200 аудіоказками, пояснили у компанії. У НСТУ додали, що найближчим часом з'явиться й безкоштовний додаток для смартфонів на Android та iOS. Нагадаємо, раніше генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін анонсував запуск цілодобового радійного проекту "Казка", для якого у студії "Українського радіо" актори та працівники Національної суспільної телерадіокомпанії України записують народні та світові казки (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 2.03.2018 28 лютого відбувся круглий стіл "Mоделі фінансування суспільного мовлення: міжнародний досвід і український контекст", організований ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" спільно з Офісом Ради Європи в Україні в межах проекту "Зміцнення свободи медіа та створення системи суспільного мовлення в Україні", Європейською мовною спілкою, Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерством інформаційної політики України, громадськими організаціями "Детектор медіа", "Центр демократії та верховенства права" та "Інститут масової інформації". Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення на заході представляла перший заступник голови Ольга Герасим'юк. Обговорення цієї надзвичайно важливої для України теми спричинене недостачею бюджетного фінансування НСТУ, яке замість передбачених законом 1,09 млрд. грн. профінансоване з Державного бюджету України на 50%, що становить 776,6 млн. грн. Як сказала голова Наглядової ради суспільного мовника Тетяна Лебедєва, правління НСТУ підготувало щорічний Звіт про діяльність, а також План діяльності на наступний період. Однак проголосувати за цей план фактично не можливо, оскільки нинішня ситуація передбачає, що у квітні - червні діяльність українського суспільного мовника може припинитися. Багато чого позитивного зроблено всього лиш за один рік, але якщо питання фінансування не буде врегульовано, то вся ця робота буде нівельована, оскільки просто не передаватиметься сигнал, а це стане дуже негативним знаком для суспільства і нанесе непоправні втрати для міжнародного іміджу держави. Україна має зобов'язання перед європейською спільнотою, і їх треба виконувати. Про відповідальність держави говорила і перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк, яка представляє Україну в Комітеті Ради Європи з медіа та інформаційного суспільства (CDMSI). Спостереження і контроль за тим, як розвивається суспільне мовлення в Європі - це одне із пріоритетних питань, і ситуація в Україні на першому місці в занепокоєнні Комітету щодо складного перебігу реформи. "Суспільне мовлення в багатьох країнах, в Україні зокрема, перебуває в серйозному конкурентно складному становищі, що викликало взагалі політичну дискусію щодо фінансування суспільних мовників в усій Європі", - сказала вона. Ольга Герасим'юк навела приклади з проблемами фінансування у таких країнах, як Болгарія, Греція, Боснія, Ірландія, Румунія. 5 березня має відбутися національний референдум у Швейцаріі, бо населення відмовляється платити за доступ до певних послуг, до яких входить і фінансування суспільного мовника. "Ми маємо свої особливості розвитку, і звичайно, що вони продиктовані тією ментальністю, яка вибудувалася упродовж багатьох років, і вона характеризує не лише Парламент, який потребує певної просвітницької роботи…Те саме я би сказала про все суспільство". Платформа Ради Європи із захисту журналістики та безпеки журналістів відстежує порушення, які відбуваються у країнах-членах Ради Європи, і стосовно українського суспільного мовника вже тричі з'являлися застереження. "Ми повинні не просто відсилати туди формальні відповіді, а давати щось конструктивне. Добре, що останнє попередження, яке нам винесли (що стосувалося законопроекту про обов'язкову можливість виділення ефірного часу для виступів депутатів), Парламент зняв із розгляду, але лишається в статусі нерозв'язаного питання тиску на НСТУ через недофінансування", - наголосила перший заступник голови Національної ради. Коли відбулося зменшення фінансування НСТУ, міжнародна спільнота відреагувала миттєво, звернення до Парламенту підписали 20 представників дипломатичного корпусу та представники інших європейських структур і США. І це дуже важлива підтримка, яку ніхто з тих, хто ухвалює рішення, не може ігнорувати. Про можливість запровадження іншої моделі фінансування суспільного мовника доповідали консультант Ради Європи, фахівець із публічних фінансів Юрій Джигир та секретар Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Вадим Міський. Було запропоновано розглянути іншу схему - фінансування за рахунок ренти за користування радіочастотним ресурсом. Користувачами радіочастотного ресурсу є телерадіомовники та надавачі телекомунікаційних послуг. Нині всі надходження від цієї рентної плати йдуть до загального фонду Держбюджету, тобто цільового отримувача цих коштів наразі немає. Якщо виокремити 50% таких надходжень у спецфонд і спрямувати їх на цільове фінансове забезпечення НСТУ, це буде більш стабільне фінансування у середньостроковій і довгостроковій перспективі. Це дає певні гарантії, зокрема і щодо незалежності мовника від урядових рішень. Європейські експерти представили учасникам широкий аналіз діяльності суспільних мовників у різних країнах Європи. Моделі фінансування є різні, і проблеми також є. Нині намітилася тенденція до скорочення персоналу суспільних мовників і видатків на забезпечення діяльності. Кожна країна знаходить своє вирішення проблем, але український мовник у питаннях фінансування, безперечно, є серед аутсайдерів. На це звернув увагу і член Наглядової ради НСТУ Євген Глібовицький. Він зауважив, що коли порівнювати нашого суспільного мовника із європейськими, це як порівнювати дитину із дорослим. Не можна одним стрибком перескочити всі етапи розвитку і опинитися там, де є нині європейські суспільні ЗМІ. Але Україна вже зробила рішучі кроки і продовжуватиме йти цим шляхом. Важливими у цьому контексті є саме міжнародні зобов'язання, які створюють певну гарантію тому, що ні тут в Україні, ні в країнах сталої демократії суспільний мовник не зникне як такий. Генеральний директор Литовського суcпільного мовника (LRT) Одріус Сіарусевічус заявив: "імітацією виконання свого зобов'язання щодо суспільного мовлення є те, як ви його створюєте". У такій невеликій країні, як Литва, на це щороку передбачено 40 млн. євро, а Україна ж велика. Він сказав, що навіть ця модель фінансування непогана (0,2% доходів Державного бюджету), просто далі треба збільшувати відсоток у законі й виконувати закон. Очільник LRT поставив присутнім риторичне запитання: "Якщо ви ухвалюєте закон і не виконуєте його, то в яку Європу ви йдете?". Народні депутати Ірина Подоляк, Григорій Шверк, Владислав Севрюков говорили про підтримку комітетами Верховної Ради України, до яких вони входять, повного фінансування, передбаченого нинішніми законодавчими нормами. Вони зауважували на тому, що чинний закон про суспільне телебачення і радіомовлення непоганий, і його положення забезпечують розвиток НСТУ. Запровадження нової системи фінансування пов'язане з необхідністю внесення змін до закону, а це складно не лише процедурно, а й існують ризики, що в сесійній залі не набереться 226 голосів, аби ці зміни підтримати. До того ж існує ймовірність, що і зміни можуть бути не такими, як очікується. Тому потрібно налагоджувати більш тісний зв'язок із депутатськими комітетами і фракціями, доносити до народних обранців суть суспільного, пояснювати реформування і стратегію розвитку. Ольга Герасим'юк підкреслила, що повна відсутність інформаційної кампанії щодо суспільного мовлення великою мірою поглибила проблему. За умови, коли НСТУ включиться в просвітницьку роботу з парламентарями, урядовцями і суспільством, що непоінформоване про ті переваги, які їм пропонує суспільне мовлення, симпатиків цієї реформи неодмінно збереться достатньо для подолання спротиву їй (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.03.2018 У 2018 році Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) отримала найменше фінансування, починаючи з 2012 року. Якщо НСТУ найближчим часом не отримає коштів, які передбачені Законом України "Про суспільне телебачення і радіомовлення", тоді у квітні-червні може припинитися трансляція. Про це під час круглого столу "Моделі фінансування суспільного мовлення: міжнародний досвід і український контекст", який відбувся 28 лютого у Києві, повідомили голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва та голова правління НСТУ Зураб Аласанія. Зураб Аласанія розповів, що у 2018 році НСТУ отримає 26, 7 млн дол. на 31 канал телебачення і радіомовлення по всій Україні. Це найменше фінансування суспільного мовника серед всіх країн, які входять до складу Європейської мовної спілки. Він навів приклад, що суспільне мовлення у Чехії, куди входить 6 каналів, отримує 270 млн. долю на рік. Якщо Верховна Рада України виконала б Закон про Суспільне і виділила фінансову підтримку НСТУ не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що у 2018 році має складати не менше 1,54 млрд грн, тоді б компанії вдалося реалізувати ряд планів. У компанії розподілили б кошти наступним чином: 744 млн грн - заробітна плата всім працівникам НСТУ, 330 млн - оплата трансляції, 150 млн - виробництво контенту, 133 млн - капітальні видатки, 90 млн - послуги, 50 млн - комунальні платежі, 24 млн - матеріали та обладнання. Зважаючи на недофінансування на 50 %, НСТУ доведеться зекономити 92 млн - на заробітній платі, 275 млн - на оплаті трансляції, 143 - на виробництві контенту, 88 млн - на послугах, 5 млн - на комунальних послугах, 23 млн - на обладнанні, на капільні видатки і на внески Європейській мовній спілці у компанії - 0 грн. Він пояснив, що становище НСТУ у дуже важкому стані. Наразі компанія має 1 400 одиниць комп'ютерної техніки, з них 1 200 - в експлуатації 15 років. Аналогічна ситуація з пересувними телевізійними станціями (ПТС), автопарком, будівлями, в яких понад 20 років не було ремонту. Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва розповіла, що тих грошей, які влада виділила на Суспільне, вистачить до квітня-червня. Уже влітку "не залишиться коштів на трансляцію". "Якщо цей сигнал зникне, то всі наші здобутки просто будуть перекреслені і треба буде констатувати, що реформа не відбулась, Суспільного в Україні немає і ми будемо приставати до клубу держав, у яких державне фінансування і державний контроль над медіа, тобто недемократичних держав, або залишимось взагалі лише з комерційним, яке сьогодні навряд чи влаштовує людей, які замислюються про завтрашній день і про перспективи нашої країни... Якщо не буде нічого мінятися, то і реформа не відбудеться. А це втрата і для майбутнього країни, і для її міжнародного іміджу", - зазначила вона. Член наглядової ради НСТУ Євген Глібовицький додав, що теперішня ситуація з фінансуванням ставить перед топ-менеджментом Суспільного дуже важкий вибір. "Або розганяти витрати Суспільного, знаючи, що попереду обрив, коштів не вистачить до кінця року, ризикувати тим, що попереду яма і всі туди впадуть, або почати економити уже зараз, сказавши людям, що вони не отримають того, на що розраховують. Припинивши реформу, можна вбити мотивацію", - сказав пан Глібовицький. Нагадаємо, що на сьогодні лише Білорусь і Росія не мають суспільного мовлення. Додамо, в держбюджеті на 2018 рік на фінансову підтримку ПАТ "НСТУ" закладено лише 776 мільйонів гривень, що вдвічі менше за передбачену законодавством суму, яка мала би в 2018 році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн. Як писав сайт "Суспільне мовлення", проблема недофінансування створила перешкоди не лише розвитку суспільного мовника, але і щоденному його функціонуванню. На всіх філіях, окрім "UA:Донбас", тимчасово майже наполовину скоротилося мовлення. Захід організований НСТУ спільно з Офісом Ради Європи в межах проекту "Зміцнення свободи медіа та створення системи суспільного мовлення в Україні", Європейською мовною спілкою, Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерством інформаційної політики України, громадськими організаціями "Детектор медіа", "Центр демократії та верховенства права" та "Інститут масової інформації" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 1.03.2018 "Валовий внутрішній продукт створює не уряд. Валовий внутрішній продукт створюють українці та українські компанії". Павло Шеремета, екс-міністр економічного розвитку і торгівлі, - майбутній ведучий програми "Економічний прорив" на "Радіо НВ". Послухати Павла можна буде по понеділках о 20:00 (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 1.03.2018 На засіданні 1 березня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення затвердила Порядок видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умови дозволу та порядок здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу. Цей регуляторний акт було розроблено Національною радою відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України", ухвалений 7 грудня 2017 року. Дозвіл на тимчасове мовлення надає телерадіоорганізації право на позаконкурсних засадах відповідно до умов дозволу здійснювати тимчасове ефірне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу на територіях з особливим режимом мовлення, до яких відносяться підконтрольні державній владі території Донецької та Луганської областей, а також окремі райони Херсонської області, затверджені Кабінетом Міністрів України. Документ пройшов громадське обговорення, яке тривало місяць із 26 січня. Рішення Національної ради і Порядок буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.03.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 1 березня призначила позапланові перевірки трьом компаніям у зв'язку із зафіксованими ознаками порушень умов ліцензій та чинного законодавства. До Національної ради надійшла скарга Київської міської організації Політичної партії "Українська Галицька партія" з наріканням на трансляцію 15 лютого 2018 року УК "Телебачення і радіомовлення "ЮТАР", м. Київ (позивні: "КІSS FM") аудіовізуального твору за участю особи, прізвище якої внесено до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Моніторингом мовлення радіокомпанії цього ж дня зафіксовано трансляцію пісні "Грустные танцы" у виконанні російського гурту "Слава КПСС", фронтменом і виконавцем якої є Машнов В'ячеслав Валерійович, прізвище якого 6 листопада 2017 внесено до зазначеного Переліку, що є ознакою порушення абзацу десятого частини другої статті 6, пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Підставою призначення перевірки ТОВ "ТРК "Примор'я", м. Балта Одеської обл. стали звернення ГО "Аратта-Одеса" і громадянина Полякова Ю.К., які скаржилися на ретрансляцію провайдером програмної послуги іноземних програм "ТНТ", "СТС" і "Русский роман", які не входять до Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України, що є ознакою порушення вимог частини другої статті 42 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Також до Національної ради надійшло звернення від місцевої телерадіоорганізації ТОВ "Балінформкомпанія" з наріканням, що її вилучено з переліку програм провайдера, хоч місцеві мовники обов'язково мають входити до складу універсальної програмної послуги. Результатом моніторингу ТОВ "Алсет Плюс", м. Дрогобич Львівської обл. (логотип "Алсет"), здійсненого 30 січня 2018 року, зафіксовано відсутність ефірного мовлення компанії, що свідчить про не усунення ліцензіатом порушень, за які Національна рада у грудні минулого року застосувала санкцію "оголошення попередження". Після проведення перевірок регуляторний орган ухвалить відповідні рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.03.2018 28 лютого Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики провів слухання на тему "Стоп фейк: проблеми законодавчого регулювання відповідальності за дефамацію в медіа", на які були запрошені народні депутати, представники державних органів, громадськості, медіа. У заході взяли участь заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук і члени регуляторного органу Валентин Коваль, Сергій Костинський та Олег Черниш. За словами голови Комітету Вікторії Сюмар, комітет хоче покласти початок професійній дискусії на тему викликів у сучасному світі постправди і фейків, адже на них треба формувати відповідь. Вона сказала, що питання поширення неправдивої інформації нині турбує багато країн. Наприкінці минулого року Європейська Комісія оголосила публічні дебати про те, як протидіяти фейкам і пропаганді. Країни світу нарешті зрозуміли, що фейки - це проблема не лише України. Народний депутат Артур Герасимов розповів про те, що на зимовій сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ ключовою темою обговорення стало поширення фейкових новин. Делегації висловлюють занепокоєння масштабами, яких це явище набуло в Європі та Північній Америці, тож чимало країн нині готові переймати досвід України у протидії йому. Сергій Костинський поділився практичними аспектами діяльності Національної ради, які можуть допомогти напрацювати зміни до законодавства. Він нагадав про випадок, коли телеканал "NEWSONE" отримав попередження за розповсюдження неправдивої інформації про засідання комітету з фінансових питань Конгресу США щодо корупції в Нацбанку. Ухваленню цього рішення сприяли відповідні повідомлення в медіа, які розвінчали маніпулятивну інформацію. При цьому Національна рада опиралася також на висновок Незалежної медійної ради, яка також побачила порушення законодавства та редакційного статуту телеканалу в повідомленні "NEWSONE". "Це унікальний випадок, насправді у нас немає ні можливостей, ні ресурсів, ані повноважень досліджувати кожну новину й методом розслідування доводити, що вона є справжньою чи несправжньою", - сказав Сергій Костинський. У цьому аспекті актуальною є діяльність співрегуляторного органу, який міг би брати на себе функцію надавати рекомендації Національній раді щодо тих чи інших сюжетів і епізодів, що вони є фейковими або ж об'єктивними і правдивими. "Я вважаю, що це точно унеможливило би звинувачення в тиску або переслідуванні, тому що це була би позиція Національної ради, яка повністю базується на позиції незалежних фахівців". Також Сергій Костинський зауважив, що в законодавстві є певна прогалина в питанні спростування медіа поширеної неправдивої інформації. Сьогодні громадяни самостійно доводять дефамацію в суді й добиваються її спростування у ЗМІ. Водночас позивач повинен мати право за рішенням суду звернутися до регуляторного органу з проханням провести перевірку, оскільки він через суд довів, що була поширена неправда. І вже на підставі рішення суду Національна рада могла б ухвалювати рішення й застосовувати санкції. Серед додаткових системних заходів, які певною мірою унеможливлювали б появу фейків, Сергій Костинський назвав поширення регуляторних повноважень Національної ради на телерадіомовлення в інтернеті. Таким чином, регулятор міг би застосовувати норми закону і до мовників, які працюють у цьому сегменті. Також дискусійним є питання щодо обмеження можливості політичним діячам виступати у ролі теле- і радіоведучих, адже багато маніпуляцій і фейків з'являються саме у такий спосіб. Народні депутати, представники громадськості висловили свої пропозиції щодо можливих законодавчих змін стосовно відповідальності за поширення фейків. Вони будуть опрацьовані комітетом, відтак далі обговорюватимуться у широкому експертному середовищі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.03.2018 Багатостраждальний законопроект "Про аудіовізуальні медіапослуги", він же проект нової редакції закону "Про телебачення і радіомовлення", найближчим часом чекає перереєстрація. Але документ, як повідомляє інтернет-видання "МедіаНяня", посилаючись на свої джерела на ринку, не ухвалять до президентських і парламентських виборів, запланованих на весну і осінь 2019-го. У парламентському Комітеті з питань свободи слова підтверджують тільки очікувану перереєстрацію документа в новій редакції. Джерела "МедіаНяні" стверджують, що політичної волі для прийняття закону немає в двох фракціях коаліції - БПП і "Народному фронті". Питання до норм майбутнього закону нібито є і у Адміністрації президента. Подейкують, головна причина сумнівів - низка ліберальних норм законопроекту, зокрема - щодо заміни ліцензування телеканалів супутникового і кабельного мовлення реєстрацією: мовляв, члени коаліції вважають, що прийняття закону до виборів дозволить розплодитись телеканалам, вплив на політику яких у регулятора ринку - Нацради з питань телебачення і радіомовлення - буде мінімальним. Член парламентського Комітету з питань свободи слова Григорій Шверк (БПП) цю інформацію спростовує, запевняючи, що причина затягування з прийняттям закону криється в неузгодженості позиції телеканалів і провайдерів: "Зараз законопроект чекає перереєстрація в новій редакції. Попередній варіант буде відкликаний. Над новою редакцією працює Ігор Розкладай - він зводить всі пропозиції, отримані від провайдерів, телеканалів і Нацради. Він оформив пропозиції в три таблички, де видно, хто що просить змінити. Попереднього тексту я не бачив. Затягування винесення законопроекту на голосування пов'язане тільки з відсутністю єдності учасників індустрії, а саме провайдерів і телеканалів", - заявив нардеп. Назвати термін, коли законопроект може бути прийнятий (і чи відбудеться це в цьому році), Григорій Аронович відмовився. Законопроект передбачає заміну ліцензування реєстрацією не тільки для супутникових і кабельних телеканалів, а й для провайдерів кабельного ТБ. Також він розширює повноваження Нацради і робить процедуру призначення її членів більш прозорою - як президентом, так і парламентом. Втім, в документ потрапило і кілька лобістських норм, а також суперечливих ініціатив, виписаних дуже погано. Нагадаємо, документ був зареєстрований 14 грудня минулого року, в числі автора вказана глава Комітету з питань свободи слова, нардеп "Народного фронту" Вікторія Сюмар. Ухвалення закону "Про аудіовізуальні медіапослуги" - це зобов'язання України перед Європейським Союзом, він відкриває для країни можливість брати участь в проектах програми з виробництва контенту "Креативна Європа". Країна, що стала учасником програми, через Мінкульт зобов'язана внести членський внесок - до 1 млн євро, але в бюджеті на 2018 рік такої статті витрат немає. Як і раніше залишається невідомим, на яких підставах в написанні законопроекту задіяний Ігор Розкладай. Як відомо, Ігор позиціонує себе як громадський активіст, юрист ГО "Центр демократії і верховенства права" (колишня назва "Інституту медіа права"). Сподіваємося, коли-небудь Ігор знайде в собі сміливість публічно розповісти ринку про справжні причини, які спонукали його присвятити себе складання законопроекту і про фінансовий аспект своєї роботи на благо батьківщини, - підсумовує "МедіаНяня" (Джерело: Портал "МедіаНяня").
  • 1.03.2018 Національне агентство з питань запобігання корупції на своєму засіданні прийняло рішення про внесення приписів міністру культури України Євгену Нищуку стосовно голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка та генеральному директору Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення Петру Семерею стосовно його першого заступника Олександра Богданова. Причина - неврегулювання потенційного конфлікту інтересів. Про це повідомляється на сайті НАЗК. Національне агентство встановило, що Пилип Іллєнко не вжив заходів щодо врегулювання потенційного конфлікту інтересів, зумовленого сімейними стосунками з його двоюрідною сестрою, яка працює в Держкіно, та не повідомив у встановленому законом порядку про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів. У подальшому це спричинило вчинення ним адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією, відповідальність за яке передбачена частинами першою та другою статті 1727 Кодексу України про адміністративні правопорушення, йдеться в повідомленні. Також Пилип Іллєнко як керівник відповідного органу після отримання повідомлення від працівника Держкіно про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів, зумовленого сімейними стосунками з дружиною, не вжив заходів щодо врегулювання конфлікту інтересів, зазначає НАЗК. Національне агентство нагадує, що згідно з частиною третьою статті 28 Закону України "Про запобігання корупції" безпосередній керівник особи або керівник органу після отримання повідомлення про наявність у підлеглої йому особи реального чи потенційного конфлікту інтересів приймає рішення щодо врегулювання конфлікту інтересів. Заходи врегулювання конфлікту інтересів передбачені статтею 29 Закону. Встановлено наявність у першого заступника гендиректора Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення Олександра Богданова під час виконання обов'язків генерального директора цього підприємства потенційного конфлікту інтересів у зв'язку зі спільною роботою з його дружиною, а також виявлено ознаки реального конфлікту інтересів. У зв'язку з цим у жовтні 2017 року стосовно Олександра Богданова Національне агентство склало протокол про адміністративне правопорушення, а судовим рішенням його визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною другою статті 1727 КУпАП, та накладено стягнення у вигляді штрафу у розмірі 3400 гривень. Також з огляду на повноваження першого заступника Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення у його діяльності наразі вбачається наявність потенційного конфлікту інтересів, зумовленого сімейними стосунками з дружиною, яка перебуває у відносинах організаційної та правової залежності від нього. Згідно з приписами, Національне агентство вимагає провести службові розслідування з метою виявлення причин та умов, що призвели до вчинення правопорушень, пов'язаних з корупцією, розглянути питання щодо притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності та вжити заходів щодо врегулювання потенційного конфлікту інтересів у діяльності Голови Держкіно та першого заступника генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення. Як повідомляв "Детектор медіа", 25 січня голову Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка запросили до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) для надання пояснень. Національне агентство з питань запобігання корупції встановило, що перебуваючи на керівній посаді центрального органу виконавчої влади, тобто будучи особою, уповноваженою на виконання функцій держави, на яку поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції", "голова Держагентства України з питань кіно у період 2016 - 2017 років вчиняв дії та приймав рішення в умовах реального конфлікту інтересів". Конфлікт виник, як стверджує НАЗК, під час прийняття рішень розпорядчого характеру стосовно застосування заохочувальних виплат щодо працівників Державного агентства України з питань кіно, які у тому числі безпосередньо стосувались особи, з якою Пилип Іллєнко перебуває у сімейних відносинах. За інформацією НАЗУ, начальниця відділу державного регулювання кіновідеопрокату управління державного регулювання та реалізації кінопроектів Державного агентства України з питань кіно є двоюрідною сестрою Іллєнка. Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко у зв'язку із запрошенням до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) для надання пояснень щодо премії його двоюрідній сестрі Марії Іллєнко заявив, що законодавство України не визначає двоюрідних братів і сестер близькими особами, тому конфлікту інтересів у даному випадку не було. 25 січня Пилип Іллєнко повідомив, що НАЗК запустило процедуру його звільнення з посади. Того ж дня НАЗК повідомило, що передає протоколи щодо голови Держкіно до суду. 26 січня українські продюсери, режисери та сценаристи звернулися з відкритим листом до голови Національного агентства України з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталії Корчак з проханням про публічну зустріч для обговорення ситуації щодо голови Державного агентства України з питань кіно (Держкіно) Пилипа Іллєнка (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 1.03.2018 Київська інформаційна радіостанція "Голос столиці" (106.0МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) святкує 6 років в ефірі. За цей час радіостанція закріпила за собою імідж сучасного інформаційного радіо, яке розповідає про те, що відбувається у цю хвилину. В українському радіоефірі "Голос cтолиці" працює з березня 2012 року. Мовить на частоті в Києві - 106.0 МГц, а також за адресою www.gs.fm і у спеціальних мобільних додатках для iOS і Android. В ефірі: ексклюзивні інтерв'ю, думки провідних експертів, включення наших кореспондентів з місця події, думки оглядачів "Голосу столиці", авторські програми. Новини - кожні 15 хвилин! Ведучі ефіру - професіонали з великим досвідом роботи в ЗМІ: Олександр Сказкін, Володимир Полуєв, Юрій Бібік, Олексій Бурлаков, Микола Матвєєв, Максим Зборовський, Олена Новікова, Юлія Петрова і багато інших. У гостях в радіостанції щодня: представники політикуму, народні депутати, міністри, бізнесмени і топ-менеджери, лідери громадських організацій, іноземні та вітчизняні експерти, діячі культури і цікаві особистості. Приєднуйтесь до радіо "Голос столиці" вже зараз 106 FM в Києві та www.gs.fm. "Голос столиці" - слухай, щоби знати! (Джерело: Інформацію надав ).
  • 1.03.2018 Президент України Петро Порошенко привітав колектив радіостанції "Армія FM - Військове радіо" із двохріччям. ""Поінформувати. Почути. Підтримати" - таке завдання поставила перед собою перша військова радіостанція Армія FM. Сьогодні радіохвиля святкує другий рік роботи. Вдячний, що підтримуєте бойовий дух наших захисників. Та в умовах кремлівської пропаганди залишаєтеся для багатьох мешканців тимчасово окупованого Донбасу чи не єдиним джерелом правдивої інформації про Україну. Впевнений, що завдяки і вашій роботі на території тимчасово окупованих Донеччини та Луганщини пролунає горде "Слава Україні"!", - пише голова держави (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 1.03.2018 Хто вестиме на хвилі радіостанції "Радіо НВ", яка вже незабаром розпочне свою роботу, вечірні ефіри з найцікавішими гостями та найгострішими темами? Щовечора з понеділка по п'ятницю, з 17:00 до 19:00, в ефірі Радіо НВ буде "Новий вечір". Чотири дні на тиждень його вестиме журналістка Тетяна Даниленко, а по п'ятницях - головний редактор "Радіо НВ" Валерій Калниш (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 1.03.2018 1 березня 2018 року - 75 років з часу Корюківської трагедії (01-02.03.1943) (згідно з Постановою Верховної Ради України від 08.02.2018 № 2287-VІІІ). У зв'язку з цим, з ефіру столичної мережевої станції Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кропивницький-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Маріуполь-101.7МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпро-106.8МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) будуть зняті всі розважальні програми. О 12:00 в ефірі Dance radio KISS FM пройде хвилина мовчання (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 1.03.2018 Сьогодні виповнюється 75 років з часу Корюківської трагедії. У зв'язку з цим в ефір столичної мережевої станції "Русского Радио Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Волноваха-97.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпро-101.1МГц, Авдіївка-101.2МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кропивницький-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Широкий-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Львів-91.1МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) будуть внесені зміни. Вічна пам'ять загиблим (Джерело: Сторінка "Русского Радио Україна" у соцмережі Facebook).
  • 1.03.2018 1 березня - День пам'яті з нагоди 75-х роковин із часу Корюківської трагедії. Сьогодні до ефіру Національної мережі "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Корюківка-99.9МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Благовіщенське-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпро-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Черкаси-104.1МГц, Скадовськ-104.2МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Ніжин-105.2МГц, Кропивницький-105.3МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Луцьк-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) внесені відповідні зміни (Джерело: Сторінка радіо "ХІТ FM" у соцмережі Facebook).
  • 1.03.2018 Сьогодні в Україні День пам'яті - 75 років з часів Корюківської трагедії. У зв'язку з цим внесено зміни в ефір столичної мережевої станції "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення), знято всі розважальні програми (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 1.03.2018 1 березня вся Україна вшановує пам'ять жертв Корюківської трагедії. Під час Другої світової війни 1 - 2 березня 1943 року в селі Корюківці на Чернігівщині сталося масове вбивство 6700 селян, вчинене загонами СС і угорської військової жандармерії. Столична мережева станція "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) вшановує пам'ять жертв, тому вона знімає з ефіру всі розважальні програми. Пам'ятаємо, щоб не повторити знову (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 1.03.2018 1 березня вся Україна вшановує пам'ять жертв Корюківської трагедії. Під час Другої світової війни 1 - 2 березня 1943 року в селі Корюківці на Чернігівщині сталося масове вбивство 6700 селян, вчинене загонами СС і угорської військової жандармерії. Столична мережева станція "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) вшановує пам'ять жертв, тому вона знімає всі розважальні програми з ефіру на 1 день. Пам'ятаємо, щоб не повторити знову (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 1.03.2018 Сьогодні виповнюється два роки від початку мовлення столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Волноваха - 87.6МГц, Гірник - 87.8МГц, Карлівка-87.8МГц, Слов'янськ - 88.9МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Попасна - 97.2МГц, Гранітне - 98.5МГц, Щастя - 104.4МГц, Краматорськ - 105.3МГц, Бахмут - 105.3МГц, Костянтинівка - 105.3МГц, Покровськ - 105.3МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Світлодарськ - 107.4МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.). Доки ми сидимо у кав'ярнях, подорожуємо, просто гуляємо, у пеклі війни на Сході наші захисники й захисниці ризикують життям. "Армія FM - Військове радіо" за те, щоб не ігнорувати факт війни. Давайте разом підтримувати наших воїнів, і ми переможемо. Ось результат кропіткої роботи колективу радіостанції за 2 роки: запущено 50 проектів, у студії побувало 700 гостей (60% з них - військові). В ефір вийшло понад 3700 випусків новин, було проведено 5 трансляцій концертів українських музикантів і 8 ефірів безпосередньо із зони АТО. "Армія FM - Військове радіо" - це цілодобове мовлення та 85% покриття лінії розмежування на Донбасі (плюс - частини окупованих територій). "Армія FM - Військове радіо" - це 50/50 української та закордонної музики. А сьогодні, з нагоди свого 2-хріччя, "Армія FM - Військове радіо" проводить з 11:00 до 16:00 день відкритих дверей. Хочете привітати улюблену військову радіостанцію з 2-річчям? Приходьте у гості до студії - за адресою м.Київ, вул. Грушевського, 30/1. І побажайте станції довголіття у прямому ефірі (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини лютого 2018

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024