Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Жовтень 2016 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіореклама  

  • Радіоанонс

  • Новини вересня 2016

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 31.10.2016 28 жовтня 2016 року відбулося перше засідання оновленої Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення й радіомовлення, під головуванням представників трьох відомств - Міністерства інформаційної політики України, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. На засіданні було підведено підсумки попередньої роботи та проговорено проекти, що заплановані на найближчі засідання Комісії. Зокрема, представники Концерну РРТ звітували щодо прогресу в зведенні телевізійної вежі на г.Карачун: через сильний вітер затрималася остання фаза, а саме монтаж антенно-фідерних трактів та передавачів. Сергій Костинський, член Нацради з питань телебачення і радіомовлення: "Неприпустимою є будь-яка затримка у зведенні цієї телевежі. На наступному засіданні Комісії маємо зафіксувати чіткий строк введення вежі в експлуатацію - не довше трьох тижнів". Також було ухвалено процедурні рішення щодо визначення вільних частот для організації мовлення, і визначено терміни та умови запуску AM-передавача, переданого американською стороною. Зокрема, на пропозицію заступника Міністра питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки, для підготовки відповідної документації будуть залучені експерти з Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Наприкінці засідання члени Комісії підтримали пропозицію Міністерства інформаційної політики України розробити найближчим часом Стратегію розвитку телерадіомовлення в зоні АТО та на прикордонних територіях (Джерело: Сайт Міністерства інформаційної політики).
  • 30.10.2016 Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко у своїй декларації повідомив, що володіє квартирою у Києві, машиномісцем, але не має свого автомобіля. Дані його декларації розміщені на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Юрій Артеменко відповів "так" на питання декларації, чи належить його посада до посад, пов'язаних з високим рівнем корупційних ризиків, згідно з переліком, затвердженим НАЗК. Згідно із декларацією, Юрій Артеменко володіє квартирою у Києві площею 133,7 кв.м вартістю 424 897 грн., а також гаражем площею 17, 7 кв.м вартістю 49 000 грн. Обидва об'єкти нерухомості придбані у 2004 році. Його дружина Олена Артеменко володіє квартирою у столиці площею 52, 6 кв. м вартістю 335 035 грн. Дружина Юрія Артеменка також має у власності два автомобіля - Lexus, JAC. Вартість авто не вказана. Голова Нацради має корпоративні права у кількох підприємствах: газета "МИГ" (1%), ТОВ "Євроінтермедіа" (17,25%), ТОВ "Голден інтер медіа" (11,1%). Загальна вартість - 587 583, 75 грн. Заробітна плата Юрія Артеменка за минулий рік склала 151 671 грн. Його дружина отримала дохід від підприємницької діяльності у розмірі 760 900 грн.Її гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовим правочинами склали 45 761 грн., страхові виплати - 13 551 грн. Юрій Артеменко тримає готівкою 42 000 доларів, а також має банківські вклади на загальну суму 13 353 долара. Його дружина має валютний банківський вклад 2 961 долара, а також 208 000 доларів тримає готівкою. Нагадаємо, Юрій Артеменко обраний у 2002 році народним депутатом, у 2005 році працював головою Запорізької облдержадміністрації. У липні 2014 року призначений Президентом України головою Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 30.10.2016 Народна депутатка України, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар у своїй електронній декларації вказала серед іншого наявність земельної ділянки під Києвом, авто і 87 тисяч доларів готівкою. Дані її декларації розміщені на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Вікторія Сюмар відповіла "ні" на питання декларації, чи належить її посада до посад, пов'язаних з високим рівнем корупційних ризиків, згідно з переліком, затвердженим НАЗК. Згідно із декларацією, Вікторія Сюмар володіє з 2006 року земельною ділянкою площею 1136 кв. м у селіщі Глеваха Васильківського району (Київська область). На цій ділянці розташований недобудований дачний будинок площею 170 кв.м., який також перебуває у власності депутатки. У спільній власності з її чоловіком Віктором Тараном знаходиться столична квартира площею 106,7 кв. м вартістю 799 734 грн. (по 50%). Квартира придбана у 2013 році. Крім цього її чоловік володіє квартирою у Києві площею 80,4 кв.м вартістю 2 214 774 грн., яка куплена у 2015 році. У 2014 році Вікторія Сюмар стала власницею автомобіля Audi Q3 вартістю 527 588 грн. За минулий рік Вікторія Сюмар отримала 78 299 зарплати і 1 962 675 грн доходу від відчуження нерухомого майна. При цьому Вікторія Сюмар задекларувала готівкою 87 000 доларів. Її чоловік минулого року отримав 997 442 грн. доходу від підприємницької діяльності та 16 501 грн. дивідендів. На банківському рахунку в "Приватбанку" він має 697 000 грн., ще 65 000 євро - готівкою. Нагадаємо, Вікторія Сюмар була обрана народною депутаткою від партії "Народний фронт" на позачергових виборах до Верховної ради у жовтні 2014 року (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 28.10.2016 Перед радіо "Промінь" стоїть завдання омолодження, перед каналом "Культура" - осучаснення. Про це під час круглого столу "Контент Суспільного мовника: очікування і вимоги" повідомив заступник директора виконавчого "Українського радіо", відповідальний за канали "Промінь" і "Культура" Сергій Фісюн. "Ці поняття комплексні, вони стосуються аудиторії. Для "Променя" ми знижуємо рівень до 20+ із нинішніх 40+, для каналу "Культура" з нинішніх 50+ знижуємо до 30+", - сказав він. Крім того, за його словами, на "Промені" і "Культурі" відбудеться омолодження та осучаснення формату і подачі матеріалів. Пан Фісюн відмітив, що зараз програми не такі динамічні, як хотілось би, тому він передбачає скорочення форматів до 20-10 хвилин, максимум 30-ти хвилин. "Омолодження контенту зрозуміле. Зараз ми мало говориться про різні сучасні прояви культури, а саме мистецькі і культурологічні. Відтепер на це будуть звертати більша уваги. Відбудеться розширення контенту, оскільки зараз на каналі "Культура" присутні такі види як музика, література, театр, але культура цим не обмежується", - зазначив пан Фісюн. Він вважає, що найбільше змін відбудеться на "Промені". Пан Фісюн сказав, зараз це не молодіжний канал, але законодавець дав завдання перебудувати на молодіжний. "Тут зміни будуть глобальні, починаючи від нової назви. Поки що це канал "Промінь", та через 2-3 місяці це буде, приміром, "Дружнє радіо"", - повідомив заступник директора. Зміна контенту на "Українському радіо" вимагає перебудови психології і нового розуміння якості роботи у колективі, вважає директор виконавчий "Українського радіо" Анатолій Табаченко. За його словами, упродовж останнього року на радіо постійно відбуваються зміни на краще, запроваджено 15 нових радіопроектів. Пан Табаченко звернув увагу, що на сьогодні є проблема співпраці філій з Першим каналом "Українського радіо". "У нас на Першому каналі є п'ять відрізків, де працюють реґіональні філії. Ми бачимо, що часто те, що йде у філіях, не збігається з концептуальним наповненням Першого каналу. Ця проблематика має бути відрегульована для забезпечення концептуальної єдності загальнонаціонального каналу з урахуванням місцевих мовників", - пояснив пан Табаченко. "Громадське радіо" з липня 2016 року виходить із програмою "Громадська хвиля" на "Українському радіо". Головний редактор "Громадського радіо" Кирило Лукеренко, зазначив, що на суспільному радіо слухачі мають почути, що ми будуємо нову країну, і це стосується їх також. "Люди і так розуміють, що щось міняється, але вони це розуміють через рахунки, які отримують. Їм треба роз'яснювати, заради чого це все відбувається. Поки що щось не так. Як тільки люди побачать новий контент, вони зрозуміють, що щось міняється", - сказав він (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 27.10.2016 25 жовтня, о 15 годині, програмою денної молитовної лінії, Коронкою до Божого Милосердя розпочалося мовлення столичної мережевої станції "Радіо Марія" у Львові. Львів - восьмий реґіон України, де почало мовити "Радіо Марія". Окрім власне Міста Лева станцію чути також у Пустомитівському та Яворівському районах Львівської області. Час від отримання ліцензії на право мовлення до його практичної реалізації тривав 7 місяців і, нарешті, вчора, 25 жовтня, був отриманий остаточний Дозвіл Українського державного Центру радіочастот на використання передавача. Заздалегідь було встановлено обладнання радіостанції у Львові (воно знаходиться на вишці РРТ, Високий Замок), проведені всі необхідні випробування. "Радіо Марія" можна слухати у Львові на ультракоротких радіохвилях на частоті 66.26МГц. Але, головне, все це могло статися тільки завдяки підтримці тисяч і тисяч людей, які молилися в цих намірах. Радіостанція вітає львів'ян з долученням до цілої Родини Радіо Марія! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 27.10.2016 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення надасть Держкомтелерадіо ряд зауважень до проекту Статуту публічного акціонерного товариства "Національна громадська телерадіокомпанія України" (ПАТ НСТУ). Однак зробить це не в робочому порядку - документ носитиме неофіційний характер, оскільки Нацрада офіційно не є учасником процесу і їй не належить погоджувати документ. Крім того, регулятор сьогодні прийняв ряд рішень за активами НТКУ, які мають увійти в НГТУ. Артеменко і Ко пробачили порушення радіостанціям в Черкасах і Херсоні, телеканалу ТРК "Львів", а також продовжили ліцензію обласної радіостанції в Хмельницькому "Говорити Хмельницький". Дискусію викликали переважно порушення ТРК "Львів": телеканал порушив норми рекламного законодавства і транслював програми без обов'язкового копірайту і авторства. Заступник голови регулятора Уляна Фещук агітувала за попередження: мовляв, на ТРК "Львів" працює 350 осіб - це найбільший склад серед усіх обласних філій НТКУ і дуже дивно, що стільки людей не помітило порушень. Спочатку її підтримали також Олександр Іляшенко та Валентин Коваль, але незабаром передумали і абсолютною більшістю голосів пробачили мовника. Проект Статуту ПАТ НСТУ вперше був оприлюднений 13 жовтня на офіційному сайті Держкомтелерадіо (повний текст - тут). Згідно із законодавчими нормами, держвідомство направило відповідний проект на розгляд в п'ять органів - Мінфін, Мінекономіки, Фонд держмайна, Комісію з цінних паперів і Мін'юст. Затвердити Статут ПАТ НГТУ можливо тільки після успішної ліквідації двох кримських обласних телеканалів та НРКУ, що було зроблено зовсім нещодавно. Статут НСТУ має встигнути пройти процедуру узгодження до 1 грудня, коли Держкомтелерадіо представить документ на розгляд Кабміну. Чи вистачить бюрократам на все про все двох місяців - поки інтрига, адже міністерства і відомства можуть зволікати з погодженням до 30 днів, а в постанові про створення НГТУ не було спеціально вказано 10-денний термін розгляду Статуту. Після всіх узгоджень Статут повинен пройти процедуру розгляду ще й на Урядовому комітеті Кабміну, і тільки після цього він потрапляє на засідання Кабміну. У січні 2017 має бути зареєстрована юридична особа ПАТ НГТУ і оголошений конкурс на главу правління ПАТ НГТУ. Нагадаємо, до складу мережі Громадських мовників увійшли телеканали "Перший", "Культура", 25 обласних телеканалів, а також радіостанції "Українське радіо", "Промінь", "Культура" і мережа обласних радіостанцій. Пізніше - після реорганізації - до НГТУ має приєднатися і "Укртелефільм" як майбутній продакшн. Бюджет "громадських" активів в цьому році склав 655 млн грн, з яких на виробництво контенту виділено тільки 3%, тобто 20 млн грн. У наступному році Кабмін планує виділити на НГТУ 898 млн грн, хоча законом визначено 1,3 млрд. Але і цього недостатньо, оскільки тільки на зарплати 7 тисяч співробітників піде 700 млн грн. Аласанія і Ко заручилися підтримкою Комітету ВР з питань свободи слова та просять збільшити фінансування до 1,4 млрд грн, запевняючи, що половина коштів повернуться державі як податки. При цьому в НТКУ-НСТУ навіть не планують монетизацію за допомогою реклами (Джерело: Портал "МедіаНяня").
  • 27.10.2016 Державні органи об'єднають зусилля щодо розвитку телерадіомовлення в південних районах Херсонської області та на територію Криму. 27 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про припинення діяльності Робочої групи з розвитку телерадіомовлення в південних районах Херсонської області та на територію тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, оскільки відповідна робота вестиметься в рамках комісії при Міністерстві інформаційної політики. За словами голови Національної ради Юрія Артеменка, таке рішення ухвалене для того, щоб не розпорошувати сили відомств і організацій. Сама ж робота з реалізації визначених завдань триватиме і має стати ефективнішою, сказав він. Нагадаємо, днями внаслідок переформатування Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, створеної при Міністерстві інформаційної політики України, до її складу були введені представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Крім того, очільник цього відомства Вадим Черниш разом із Юрієм Артеменком і Юрієм Стецем стали співголовами Комісії. За словами голови робочої групи, що діяла в Національній раді, члена Національної ради Сергія Костинського, найближчим часом увага буде приділена розробці комплексної Стратегії розвитку мовлення на території АТО й на прикордонних територіях за прикладом стратегії щодо Херсонщини та Криму, що була розроблена робочою групою. Особлива увага приділятиметься розбудові телекомунікаційної інфраструктури і розширенню мовлення в зоні АТО, в Одеській та Херсонській областях і на АРК. Передусім це стосується районів, де зовсім немає українського мовлення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.10.2016 2 листопада о 19:00 в ефірі столичного радіо "Джем FM" (95.6МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) - прем'єра спецпроекту "Історія Триває", присвяченого двадцятиріччю групи Тартак. Найцікавіші моменти існування колективу згадують Олександр Положинський та популярні українські музиканти, серед яких: Андрій Хливнюк, Присяжний Сєня, Сергій Жадан, Марія Бурмака, Олег Собчук, Сергій Мартинюк, Саша Кольцова, Мирослав Кувалдін, Юлія Лорд, Тарас Тополя та інші (Джерело: Сторінка радіо "Джем FM" у соцмережі Facebook).
  • 27.10.2016 Маріупольська радіостанція "Євростудія" нардепа Сергія Тарути, яка частково ретранслює програми "Авторадіо Україна" з Радіогрупи УМХ втікача Сергія Курченка, не змогла продовжити свою ліцензію на мовлення. Сьогодні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення повернула ліцензіату документи, пославшись на закон, згідно з яким ліцензіати з зони АТО можуть мовити з простроченими ліцензіями до закінчення військових дій. Нагадаємо, в серпні радіостанція успішно змінила позивні, програмну концепцію і розширила список третіх осіб. Тепер вона називається "104 FM" (замість "Євростудія"), формат - розважально-музичний (не змінився), в програмній концепції стало більше наукових передач і програм про культуру, а також з'явилося 7 годин кінопоказу по буднях. Як можна було прописати в концепції радіостанції кінопоказ - так і залишилося маленьким секретом Нацради. Раніше позивний був технічно оформлений так: "Євростудія" представляє проект "Авторадіо Маріуполь". З новим позивним радіостанція продовжує ретрансляцію "Авторадіо". В ефірі радіостанції також виходили інформаційні блоки від "Радіо Приазов'я", але після переоформлення ліцензії їх не стало (дуже актуальне рішення, з огляду на інформаційну війну на Донбасі). Але у членів регулятора з цього приводу не виникло жодного питання. До речі, іншим ліцензіатам з прифронтової частини Донбасу регулятор відмовляє в розгляді питань до закінчення АТО. У числі власників радіостанції вказані: "Азовінтекс" (47,5%) Сергія Тарути і його брата Олександра, Володимир Журавель (15%), Олександр Малошенков (15%), Сергій Тарута (15%) і Степан Челахов (7,5% ). Бенефіціари - Сергій Тарута і його брат (Джерело: Портал МедіаНяня).
  • 27.10.2016 Реєстрація законопроекту про аудіовізуальні послуги відбудеться вже після Нового року. Про це повідомив народний депутат ("Самопоміч"), заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Олександр Опанасенко на першому Конвергентному форумі директорів електронних комунікацій України 27 жовтня. Він наголосив, що вся галузь чекає ухвалення закону про аудіовізуальні послуги, який розробляється з 2012 року. Наразі над документом працює Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики. За словами пана Опанасенка, активна дискусія щодо законопроекту почнеться вже після Різдвяних свят, а його розгляд у парламенті розпочнеться наприкінці зими - на початку весни. Комітет планує, що парламент ухвалить закон до кінця 2017 року. Нагадаємо, драфт законопроекту про аудіовізуальні послуги було представлено Громадській раді при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики на початку лютого 2016 року. Він викликав багато суперечок, пропозицій та уточнень з боку гравців медіаринку. Реагуючи на це, Вікторія Сюмар повідомила, що реєстрацію законопроекту відкладено на місяць. 28 березня в Києві на міжнародній конференції "Законодавство про аудіовізуальні послуги: європейські стандарти та перспективи в Україні" було вперше публічно презентовано драфт законопроекту "Про аудіовізуальні послуги". На цій же конференції європейські експерти роз'яснили, що закон "Про аудіовізуальні послуги" Україні необхідно ухвалити протягом наступних двох років, а не до червня 2016 року, як вважалося раніше. Влітку 2016 року Вікторія Сюмар повідомила "Детектору медіа", що з вересня законопроект про аудіовізуальні послуги стане головним для комітету. "Але робота над ним потребуватиме задіяння всіх учасників ринку, оскільки це базовий законопроект, який встановлює правила в медіасфері", - зауважила вона. На початку жовтня пані Сюмар під час чат-конференції на "Детекторі медіа" пояснила, чому затримується реєстрація законопроекту про аудіовізуальні послуги, яка планувалася раніше на вересень: "Зараз ми виписуємо норми про сучасні аудіовізуальні майданчики як іновації в законодавстві. Тому це потребує певного часу, оскільки йдеться про низку нових категорій" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 27.10.2016 26 жовтня Кабінет Міністрів України на своєму засіданні затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на сайт Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку). Рішення уряду поки що не оприлюднено на Урядовому порталі. За словами заступника голови Нацради Олега Черниша, документ визначає датою остаточного переходу на цифрове телебачення 30 червня 2017 року. А протягом двох місяців з моменту оприлюднення урядового розпорядження Нацрада має ухвалити план вимкнення аналогового мовлення. Про це пан Черниш повідомив на першому Конвергентному форумі директорів електронних комунікацій. За повідомленням Держспецзв'язку, План містить перелік заходів щодо завершення переходу країни на цифрове мовлення, а також визначає завдання у цьому напрямі державних органів, підприємств, наукових установ. Очікуваними результатами виконання плану є: а) завершення переходу від аналогового до цифрового телерадіомовлення, забезпечення покриття цифровим мовленням усіх регіонів України; б) гарантоване підвищення рівня інформаційної безпеки держави та наших громадян; в) спрямування додаткових надходжень до державного бюджету за рахунок продажу ліцензій на використання значного вивільненого радіочастотного ресурсу; в) стимулювання розвитку вітчизняних засобів приймання цифрового сигналу, що насамперед важливо для забезпечення національним інформаційним продуктом малозахищених верств населення країни. Впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення здійснюється на виконання зобов'язань України у рамках міжнародної угоди "Женева-2006". Місяць тому, 27 вересня, уряд не затвердив проект розпорядження "Про затвердження плану заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення", ухваливши рішення перенести його розгляд на наступне засідання. Причиною стало заперечення віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе. З виступу голови Держспецзв'язку Леоніда Євдоченка на засіданні уряду стало відомо, що згідно з проектом в Україні може з'явитися державний оператор цифрового мовлення. Нагадаємо, 6 квітня Кабінет Міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення - 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесено до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою № 269 (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 26.10.2016 Українське радіо продовжує освоєння нових FM-частот по реґіонах. Сьогодні мовлення каналу УР-1 було розпочато у м. Мелітополь Запорізької області та м. Первомайськ Миколаївської області. В Мелітополі програми УР-1 можна слухати на частоті 107.7МГц, а у Первомайську - на частоті 105.9МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 25.10.2016 9 листопада на Українському радіо відбудеться Шістнадцятий радіодиктант національної єдності. Акція традиційно відбувається у День української писемності та мови і має на меті об'єднати усіх небайдужих навколо українського слова. Для того, щоб стати учасником, окрім бажання, необхідно мати аркуш паперу, ручку, радіоприймач, комп'ютер, планшет або телефон з виходом в Інтернет. Об 11 годині на Першому каналі Українського радіо почнеться годинна радіопрограма, присвячена акції: йтиметься про історію радіодиктанту, його учасників, умови написання, а об 11:30 прозвучить власне текст. Диктуватиме доцент Київського університету ім. Б.Грінченка Олександр Авраменко. Українське радіо запрошує усіх охочих не лише долучитися і написати диктант, але й стати своєрідними співорганізаторами акції: створити свій власний осередок диктанту - зібратися родиною, колективом чи організувати написання у закладі, де ви працюєте або навчаєтеся, адже мета акції - не перевірка грамотності, а єднання! За умовами акції, ви можете надіслати диктант на перевірку на Українське радіо. Для цього можна скористатися звичайною поштою або електронною. Паперові листи треба надсилати на адресу Хрещатик, 26, Київ - 1, 01001; електронні - . У випадку паперових версій, перевірятимуться лише диктанти, надіслані 9 і 10 листопада (за поштовим штемпелем). Електронні листи мають містити відскановані чи сфотографовані копії написаних від руки диктантів і бути надісланими не пізніше 12.00 10 листопада (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 25.10.2016 25 жовтня у співпраці з Офісом Ради Європи в рамках проекту "Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні" відбулася міжнародна конференція "Безпека журналістів в Україні. Припинення безкарності". На обговорення були винесені питання дотримання прав журналістів при провадженні ними діяльності, їхньої безпеки, аналіз наявної ситуації із порушенням цих прав і заходів, які вживаються правоохоронними органами, для розкриття правопорушень, скоєних проти працівників медіа. Питання безпеки журналістів є дуже важливим для європейської спільноти, наголошувалося під час конференції зарубіжними гостями, тому йому приділяється чимало уваги на найвищому рівні. Тож і Комітетом Міністрів, і Парламентською Асамблеєю Ради Європи були розроблені рекомендації із обговорюваного питання. Вони видані спеціальним збірником та роздані учасникам заходу серед презентаційних матеріалів. Найновіші з них - Рекомендації Комітету Міністрів РЄ "Щодо захисту журналістики й безпеки журналістів та інших працівників ЗМІ", ухвалені 13 квітня цього року. Під час заходу українські медіа-експерти зауважили, що останніми роками було внесено чимало змін у законодавство, що сприяло кращому реагуванню правоохоронних органів на перешкоджання діяльності журналістів. Було презентовано аналіз вітчизняного законодавства і європейських стандартів із безпеки журналістів, а також розглянуто ситуацію із порушенням справ проти України Європейським судом із прав людини. Водночас спільним для учасників заходу стало усвідомлення того, що попри певну потребу коригування останніх новел законодавства найбільшою проблемою для нашої країни є неналежна імплементація його норм. Тож учасники конференції намагалися сформулювати пропозиції, які б сприяли покращенню виконанню правоохоронними органами обов'язку щодо розгляду справ стосовно порушення безпеки журналістів. Серед іншого було зазначено, що в Генеральній прокуратурі готують методичні рекомендації для слідчих щодо розгляду таких справ. Дискусія також стосувалася таких аспектів, як розголошення персональних даних журналістів, порядку акредитації, доступу і гарантування їм безпеки на території проведення АТО і самого поняття "журналіст" - кого із працівників медіа слід таким вважати. Загалом, є розуміння, що сюди слід зараховувати й осіб, котрі ведуть схожу діяльність, наприклад збирають публічну суспільно значущу інформацію. Співорганізаторами міжнародної конференції стали Адміністрація Президента України, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики і громадська організація "Інститут масової інформації". У ній взяли участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Х'юґ Мінґареллі, керівник департаменту інформаційного суспільства, Директорат інформаційного суспільства та протидії злочинності, Головний директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи Патрік Пеннінкс, а також представники Адміністрації Президента України, Головного слідчого управління Національної поліції України, Генеральної прокуратури України, медіа-юристи, представники громадськості, журналісти, європейські експерти тощо. Представники Національної ради були серед запрошених на міжнародну конференцію (Джерело: Сайт Нацради).
  • 25.10.2016 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вітає Любов Найдьонову, яка входить до складу Громадської ради при Національні раді та робочої групи зі створення правил захисту дітей у медіа, з обранням членом-кореспондентом Національної академії педагогічних наук України. Упродовж останніх років Національна рада співпрацює з доктором психологічних наук, заступником директора з наукової роботи, завідувачем лабораторії психології масової комунікації та медіа-освіти Інституту соціальної та політичної психології НАПНУ Любов'ю Найдьоновою у питаннях визначення фактів порушення прав дитини з боку медіа, оцінки впливу медіа-продукції на психологічне благополуччя дітей різного віку, розробки психологічних рекомендацій для медіа-виробників. Значну частину своєї професійної діяльності науковець приділяє питанням впровадження медіа-освіти в Україні, підвищенню якості медіа-виробництва. Залучення її як незалежного експерта у процес підготовки проектів рішень Національної ради з питань контентного аналізу сприяє ефективному регулюванню галузі та загалом розвитку громадянського суспільства в Україні. Національна рада і надалі запрошуватиме тепер уже члена-кореспондента НАПНУ Любов Найдьонову до експертних консультацій (Джерело: Сайт Нацради).
  • 25.10.2016 Колегія Держкомтелерадіо, проаналізувавши стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Рівненської області, визнала його задовільним. Рішення про це прийняте на колегії, яка відбулась сьогодні, 25 жовтня, повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо. Як наголосив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, область є лідером у впровадженні двох важливих медіареформ - створення суспільного мовлення та роздержавлення друкованих ЗМІ. Зокрема, із 20 газет, співзасновниками яких є органи влади, трудові колективи, 14 ЗМІ виявили бажання реформуватися у першому етапі. Члени колегії рекомендували Рівненській обласній державній адміністрації та Рівненській обласній раді сприяти захисту прав журналістів у процесі реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ та забезпечити належний контроль за дотриманням вимог законів щодо недопущення втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації. У Рівненській області працює 28 телерадіокомпаній, у тому числі 23 загальнонаціональних і регіональних та 5 місцевих. В області зареєстровано 142 друкованих ЗМІ, переважна більшість з яких - газети. Загальний разовий передплатний тираж видань обласної сфери розповсюдження становить 156,2 тис. прим., районної і міської - 31,3 тис. прим. Найбільша з телерадіокомпаній - філія НТКУ "Рівненська регіональна дирекція", яка здійснює телевізійне мовлення у цифровому та аналоговому форматі, охоплюючи сигналом 78% населення області. Програми транслюються 24 години на добу, з них 12 годин - власного мовлення. В стадії оптимізації перебуває місцева радіомережа радіо "Рівне FM" філії НТКУ "Рівненська реґіональна дирекція". На базовому передавачі в селі Антополі радіостанція мовить 4 години на добу, на передавачі в місті Острозі радіостанція виходить в ефір цілодобово, на передавачі в місті Вараші - 20 годин. Радіо "Край" філії НТКУ "Рівненська реґіональна дирекція" виходить в ефір в УКХ діапазоні на частоті 66.53МГц та у проводовій мережі області. Відповідно до ліцензій, час мовлення складає 2 год.10 хв. щодоби. Найвідомішою серед недержавних телерадіокомпаній є ТРК "Рівне-1". Помітне місце в інформаційній сфері області займають ТРК "Ритм", ТРК "Сфера-ТВ", а також ТРК "Дубно". Як зазначив в.о. начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівненської ОДА Олександр Корольчук, пріоритетними питаннями в інформаційній сфері є розбудова FM радіомовлення, збереження мережі проводового радіо, розвиток цифрового телемовлення тощо. Члени колегії рекомендували Держкомтелерадіо підготувати звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно сприяння розбудові цифрового телебачення у районах Рівненської області, де відсутнє покриття. Нагадаємо, журналісти філії НТКУ "Рівненська реґіональна дирекція" виробили чотири документальні фільми про чотирьох рівненських Героїв Небесної сотні: Георгія Арутюняна, Валерія Опанасюка, Олександра Храпаченка - з Рівного та Івана Городнюка - з міста Березне. Упродовж двох місяців журналісти телеканалу РТБ і громадські організації, які брали участь у цьому проекті, розвезуть диски з фільмами та буклети про загиблих на Майдані по всіх школах Рівненської області (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 24.10.2016 Так важко прокидатися вранці, коли за вікном холодно і сіро? Швидше вмикайте Let's Go! Show, що на хвилі столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Запоріжжя-106.2МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Дніпро-88.1МГц, Вінниця-99.3МГц, Павлоград-100.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Маріуполь-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+), і вигравайте стильні футболки від Lirnik Shop! Адже футболка - це завжди Must Have у вашому гардеробі! Додзвонюйтесь в рубрику ShazamaMama і вгадуйте, що сьогодні співають Саша, Маша і Френк! Відгадали трек? Одяг з почуттям гумору від Марини і Антона Лірника - летить до вас! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 24.10.2016 На вулицях Києва зник спокій! Тому що слухачі столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Запоріжжя-106.2МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Дніпро-88.1МГц, Вінниця-99.3МГц, Павлоград-100.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Маріуполь-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) шукають супер тачку! Радіо "NRJ Україна" разом з Інтернет-магазином автозвук.ua вирішили порадувати вас і ваші автівки крутими подарунками! Кожен день ведучі станції дають підказки, де знаходиться супер тачка сьогодні! Ваша задача - зловити всі підказки, щоб прибути до місця першим! Перші 50 учасників отримують подарунок справжнього автомобіліста гарантовано! Тут же представник радіо "NRJ Україна" зареєструє вас для головного розіграшу! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 24.10.2016 Медіахолдинг "Вісті Україна" екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка, що втік з України, не зумівши розширити мережу мовлення радіостанції "Радіо Вісті" (з трьох міст України до 17 областей), вирішив позбутися від непереоформлених частот. Холдинг виставив на продаж компанію "Онікс", яка володіє ліцензіями на мовлення на 23 частоти в 15 областях України під позивними "Перець FM". За ці частоти просять $ 1,5 млн, про що повідомляє інтернет-видання "МедіаНяня", посилаючись відразу на кілька джерел на ринку. Як запевнили співрозмовники "МедіаНяні", саме невдача з переоформленням ліцензій стала підставою для продажу. Крім того, у холдингу немає бажання розвивати радіостанцію розважального жанру. Та й бренд "Перець FM", під яким "Онікс" веде мовлення, закріплений за "Першою українською радіогрупою" Андрія Карпія, у якої актив купувався восени 2014-го. За словами джерел "МедіаНяні", шанси продати частоти мінімальні. Компанія не володіє частотами в містах-мільйонниках: в ліцензії - тільки 7 обласних центрів (Запоріжжя, Чернігів, Хмельницький, Кропивницький, Черкаси, Суми та Житомир), інші частоти - населені пункти в провінції. Через це ціну $ 1,5 млн називають завищеною утричі - мовляв, реальна ціна активу становить $ 0,5 млн. Термін дії ліцензії компанії "Онікс" - до 2020 року. Нагадаємо, наразі "Радіо Вісті" мовить тільки в трьох містах: Києві, Харкові та Дніпрі. Ліцензіями на мовлення володіють компанії "Дивосвіт" (Київ), "Майстер" (Харків) і "Світ" (Дніпро), які холдинг Клименка придбав в УМХ втікача Сергія Курченка в розпал Євромайдану. До "Радіо Вісті" на цих частотах за договором оренди мовило "Радіо 24" Андрія Садового, а ще раніше - "Радіо Апельсин" (поки УМХ не викупив радіостанцію). Розширити мережу мовлення "Радіо Вісті" намагалося всі два роки існування: з цією метою восени 2014 го холдинг "Вісті Україна" придбав у "Першої української радіо групи" чотири компанії - "Онікс" (Перець FM), "Стильне радіо" (DJ FM), "Нота" (Best FM) і "Комра" (Best FM). Останнім належать менш цінні активи: "Стильному радіо" - одна частота в Мелітополі, "Ноті" - по одній в Харкові і Донецьку, "Комрі" - одна в Маріуполі. Нацрада з питань телебачення і радіомовлення двічі не дозволяла перерахованим компаніям холдингу змінити розважальний музичний формат мовлення на інформаційний. Вперше регулятор відмовив компаніям в грудні 2014-го, після чого холдинг подав до суду. У лютому 2015 року регулятор програв: Нацраду зобов'язали переоформити частоти на "Радіо Вісті", але регулятор не погодився, пославшись на перевищення судом повноважень (суд міг тільки рекомендувати Нацраді, як незалежному органу, повторно розглянути питання). Деталі апеляції за ці 1,5 року не були оприлюднені. У вересні цього року регулятор знову розглядав питання і вдруге відмовив холдингу в розширенні мережі мовлення "Радіо Вісті". Відмовляючи, чиновники послалися на порушення умов конкурсу на радіочастоти, який перераховані компанії виграли з концепцією розважального музичного радіо. Також у вересні Нацрада відмовила в продовженні ліцензії "Стильного радіо", термін дії якої закінчився ще 7 липня - відповідно, ліцензія була анульована. Згідно з офіційними даними, радіоактивами холдингу володіють донеччанка Тетяна Александрова (79,2%) і звукорежисер Денис Мозговий (20,8%) з Атрацита, що знаходиться в окупованій частині Луганської області. Раніше Александрова здивувала Нацрада "значною сумою" в декларації, а також розповідями про те, що купила радіостанцію на кошти, "виручені від оренди двох своїх автівок" (Джерело: Портал "МедіаНяня").
  • 24.10.2016 Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко став співголовою Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, що створена при Міністерстві інформаційної політики України. Іншими співголовами Комісії є Міністр інформаційної політики Юрій Стець і Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш. Таке переформатування Комісії, а також оновлення її складу були викликані необхідністю ефективної реалізації Стратегії розвитку телерадіомовлення в Херсонській області та організації мовлення на територію Автономної Республіки Крим, яка була розроблена в Національній раді за участі зацікавлених міністерств, організацій та підприємств. До складу Комісії також були введені представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Комісія з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення була створена при Міністерстві інформаційної політики на виконання рішення Кабінету Міністрів України від 10 березня 2015 року. За часи функціонування Комісії вдалося впровадити низку проектів на території проведення АТО, серед яких встановлення передавального обладнання (понад 60 передавачів) від закордонних партнерів, що значно збільшило географію покриття сигналом мовлення у Донецькій та Луганській областях (на 30%) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.10.2016 20 жовтня на горі Карачун поблизу Слов'янська і Краматорська (Донецька область) було здійснено підйом щогли на верхівку нової телевізійної вежі, яка відновлюється замість зруйнованої під час боїв із сепаратистами у 2014 році. Про це йдеться у повідомленні Концерну РРТ. "У ході відновлення щогли на РТПС Краматорськ станом на 20 жовтня 2016 року антенна частина встановлена у проектне положення, здійснена корекція відхилення від вертикалі й виконане остаточне закріплення вказаного конструктивного елементу", - повідомляє Концерн. Ці роботи завершили зведення 186-метрової телевежі й закінчення найбільш складної частини будівельного процессу споруди. Наразі ведеться підготовча робота для отримання від Держархбудінспекції сертифікату на введення в експлуатацію об'єкту. Після цього колектив Донецької філії Концерну РРТ приступить до розгортання на новій опорі антенно-фідерного обладнання. Керівництво Концерну РРТ висловлює вдячність співробітникам Концерну, генеральної підрядної організації ТОВ "Буд Капітал-Сервіс" та інших організацій, що задіяні у відновленні щогли на РТПС Краматорськ. Нагадаємо, колишню телевежу на горі Карачун висотою 200 метрів було підірвано терористами в липні 2014 року. Унаслідок цього північ Донеччини опинилася без сигналу українських мовників. Нині на Карачуні функціонує тимчасова вежа висотою 34,5 метри, на якій встановлені передавачі 15 телеканалів і семи радіостанцій. Найпотужніший передавач - Національної телекомпанії України ("UA: Перший"), його потужність - 2.5кВт. У квітні 2016 року радник міністра інформаційної політики, народний депутат Олександр Бригинець повідомив, що телевежу на Карачуні буде встановлено до річниці визволення міста від проросійських сепаратистів - тобто у липні 2016 року. На початку травня стало відомо, що на гору Карачун завезено перші конструкції нової 180-метрової телевежі. Наприкінці травня Олександр Бригинець повідомив, що телевежа готова до встановлення, а для початку монтажу конструкцій потрібне погодження Держбудінспекції. 7 червня тодішній генеральний директор Концерну РРТ Володимир Іщук повідомив, що телевежа на горі Карачун буде встановлена за три місяці, і у вересні розпочнуть роботу встановлені на ній передавачі. Наприкінці липня голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив, що телевежу на горі Карачун заплановано ввести в експлуатацію в кінці вересня. 5 липня Президент України Петро Порошенко заявив, що телевежа на Карачуні має бути відбудована через два місяці й більшого терміну він не дає. Станом на 4 серпня будівельники не могли назвати точної дати запуску телевежі на горі Карачун. На початку серпня керівник Антикризового медіацентру Сергій Попов, побувавши на Карачуні, повідомив, що висота нової телевежі складе 186 метрів, однак цього недостатньо, щоб українське телебачення досягало меж Донецька та інших міст, які наразі контролюються бойовиками "ДНР" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 24.10.2016 Три радіостанції - "Західний полюс" (Івано-Франківськ), "Блиск-FM" (Чернівці) та "Радіо Трек" (Рівне) цього літа уперше придбали дані радіодослідження, яке на замовлення індустріального об'єднання "Радіокомітет" здійснює компанія TNS Україна. Поштовхом до цього кроку стала робота колег з інших областей, яким завдяки участі у дослідженнях вдалось налагодити системну роботу з рекламними агентствами та отримати бюджети не лише місцевих, а й загальнонаціональних рекламодавців. Наприклад, у Львові радіостанції з локальним мовленням увійшли у трійку лідерів ("Львівська хвиля", "FM Галичина"). "Львівська хвиля" бере участь у загальнонаціональному дослідженні з 2014 року. За словами генерального директора радіостанції Мирослава Хом'яка, у формуванні комерційних пропозицій ці дані відіграють значну роль, адже вони не викликають сумнів ані у медіа, ані у потенційних рекламодавців. Сьогодні рекламний бюджет радіостанції на 40% складається з надходжень від загальноукраїнських аґенцій, 60% - від місцевого бізнесу. "Місцевий ринок швидко реагує і на економічні зміни в країні, і на нових гравців на ринку. Потрібно постійно піднімати рівень кваліфікації наших працівників для того, щоб втримувати, достойне місце на цьому полі. Наявність детальних соціологічних досліджень у цьому плані є дуже важливою, оскільки дає нам можливість чітко реагувати на зацікавлення тим чи іншим контентом і формувати ефірну політику, опираючись у тому числі і на конкретні математичні показники", - переконаний пан Хом'як. Подібний виклик стоїть перед радіостанціями і з інших реґіонів. Зокрема, серед київських станції участь у дослідженні беруть "Київ 98 FM", "Просто Раді.О", "Вісті", "Ера FM", з Дніпра - "Європа Плюс Дніпро". Також цього року дані дослідження купувала радіостанція з Харкова - MFM. Микола Кульчинський, директор "Радіо Трек", вважає перший досвід участі у дослідженні "достатньо стимулюючим", хоча поки що він не вплинув на зростання прибутків радіостанції. Найперше через те, що дані компанія купує лише з літа. Пан Кульчицький переконаний, що "Радіо Трек" як реґіональна радіостанція суто Рівненської області представлена разом з мережевими станціями, які працюють по всій Західній Україні, і через це рейтинги радіостанції значно нижчі, порівняно з мережевими. Проте, у таких самих умовах працюють усі регіональні радіостанції, що купують дані дослідження. Сергій Борсук, очільник рекламного агентства UMG розповідає, що при виборі станцій у містах, завжди віддає перевагу саме локальним, остільки їх контент створений з урахуванням усіх регіональних особливостей, а "наявність регіональних станцій в дослідженні дає додаткові аргументи для включення їх в рекламні кампанії клієнтів". З його слів, хорошим прикладом присутності локальних станцій в рейтингах є Львів і Одеса, де величезний попит на рекламу на місцевих станціях викликаний їх високою популярністю. "Саме тому при побудові рекламної комунікації у Львові, Одесі чи посиленні мережевих розміщень ми в 80% випадків використовуємо місцеві станції з локальним контентом, цікавим жителям даного міста. І присутність таких станцій в рейтингу є додатковим, а іноді вирішальним аргументом", - аналізує пан Борсук. Керівник івано-франківського радіо "Західний полюс" Володимир Фомін, коли отримав перші дані дослідження TNS, зрозумів, що "з великими радіостанціями можна боротись і конкурувати". Адже радіостанція увійшла у топ-5 у місті. "Показники цілком відповідали нашим очікуванням. Регіональне радіо живе тим, що відбувається у регіоні. Слухач частіше включає місцеве медіа, тому ми знали, що маємо бути на перших позиціях. Тепер про це знають і у рекламних агентствах", - зазначив він. Втім як це вплине на надходження від реклами стане відомо пізніше, адже здебільшого бюджети великих рекламодавців формуються раз на рік. А от радіостанція "Блиск-FM" вже має перші замовлення від великих рекламних агентств. За словами очільника станції Геннадія Сергеєва, раніше в роботі з національними агентствами виникали складнощі. "Найбільша проблема реґіональних станцій стосується досліджень. Якщо їх не має, то хто з тобою працюватиме? Хіба що місцеві рекламодавці, тому що національний рекламодавець ніколи на тебе не вийде. Усі станції з часом прийдуть до цього. Майбутнє лише за тими радіостанціями, які купують дослідження", - резюмує він (Джерело: Сайт НАМ).
  • 22.10.2016 На частоті 103.7МГц у Миколаєві було виявлено і припинено трансляцію без дозвільних документів радіопрограм, що виходили із позивними "Новая волна", "Кофе". Представник Національної ради у Миколаївській області С. Бондур виявив мовлення, що здійснювалося без відповідного дозволу Національної ради. 5 жовтня 2016 він звернувся до обласного управління СБУ щодо уточнення інформації та припинення безліцензійної діяльності. Було встановлено місцезнаходження передавача та особу, що здійснювала трансляцію. Таким чином, 20 жовтня Управління СБУ у Миколаївській області припинило безліцензійне мовлення на частоті 103.7МГц у Миколаєві. Як відомо, ефірне мовлення в Україні здійснюється відповідно до ліцензії, виданої Національною радою (частина 3 та 7 статті 23 Закону України "Про телебачення і радіомовлення") (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.10.2016 Столична мережева станція "Радіо ЄС", яка позиціонує себе як радіостанція української та європейської музики, змінює формат: мовник переходить виключно на українську музику. У зв'язку з цим радіостанція змінить позивний і стане радіостанцією 100%ua. Як стверджує інтернет-видання "МедіаНяня", посилаючись на власні джерела, станція планує запустити не просто українську, а виключно україномовну музику. Зміна має відбутися вже в листопаді і буде "приурочена" до набуття чинності закону про україномовне квотування на радіо, який, як відомо, вступить в дію 8 листопада. Це вже другий перезапуск радіостанції за останні два роки. У грудні 2014 го, після завершення угоди з купівлі "GALA-радіо", радіостанція відмовилася від російськомовної музики, змінивши назву на "Радіо ЄС" (читається як "Єс", а не "ЄЕС"). Нагадаємо, "Радіо ЄС" входить в голландський медіахолдинг RadioCorp, яким володіє 55-річний Карл Габсбурґ-Лотаринґен - політик і журналіст, депутат Європарламенту і голова дому Габсбурґів, онук останнього австрійського імператора Карла I. У холдингу вже є радіостанція 100% nl в Нідерландах , яка, згідно з концепцією, транслює тільки пісні голландських артистів і входить в ТОП рейтингових радіостанцій країни. Власне, саме з цих міркувань директор радіостанції Богдан Болховецький вирішив ініціювати перезапуск. Як вже повідомляла "МедіаНяня", радіостанція, за чутками, виставлена на продаж, про що стало відомо влітку на одному з конкурсів Нацради при визначенні переможця по Херсонській області. Тоді Нацрада не схвалив бажання мовника стати станцією з кримськотатарським колоритом. Пізніше з'ясувалося, що радіостанція більше року не може знайти нового покупця (продажем активу займався російськомовний бізнес-партнер Габсбурґа - болгарин Хрісто Грозєв, якому, як подейкують, належить 10% радіостанції). Причина продажу - небажання Габсбурґа доплачувати на утримання станції і проблеми з рейтингами. Зміна концепції - це ще одна спроба реанімувати рейтинги, запевняють співрозмовники "МедіаНяні". Від ідеї продати актив власники не відмовилися, але покупців все ще немає. Зараз Болховецький намагається мінімізувати витрати радіостанції: кажуть, останнім часом радіостанція отримує від власника 20 тисяч євро на місяць (майже 600 тисяч гривень), чого разом з рекламними доходами поки що вистачає на нормальне існування. Змінивши формат, радіостанція сподівається збільшити не тільки рейтинги, а й рекламний дохід, цілячись на нові частоти для розширення мережі мовлення. У мовника є мережа з восьми обласних центрів (Київ, Харків, Одеса, Львів, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя та Вінниця), а в серпні минулого року вона отримала ще і частоту в Черкасах). Габсбурґу цього замало і, як кажуть, Болховецький знайшов порозуміння з цього приводу з головою Нацради Юрієм Артеменко. Нагадаємо, навесні глава регулятора неодноразово анонсував всеукраїнський конкурс для україномовної радіостанції. Під цей критерій потрапляє державно-громадський "Промінь", у якого немає FM-частот, але тепер у радіостанції з'явився серйозний конкурент. Раніше про бажання запустити україномовну радіостанцію говорив гендиректор ТРК "Люкс" Роман Андрейко. Замовлення на прорахунок частот Нацради зробила також компанія Наталії та Юрія Лященків, яким раніше належала мережа Star FM, а пізніше - телеканали Star TV і "Погода ТБ". Якщо ці частоти відійдуть Болховецькому, актив 100% ua, що продається стане набагато привабливішим (Джерело: Портал "МедіаНяня").
  • 21.10.2016 Ваш вечір не буде таким, як раніше! Кому, як не їй про це відомо! Зустрічайте нову ведучу в ефірі вашої улюбленої радіостанції - MamaRika! Популярна українська співачка і фотомодель зручно вмостилася у червоному кріслі у студії столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Запоріжжя-106.2МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Дніпро-88.1МГц, Вінниця-99.3МГц, Павлоград-100.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Маріуполь-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+), щоб зробити завершення вашого дня неповторним! Тому будьте готові розділити свій вечір в компанії двох прекрасних дівчат! MamaRika і Яна Мануйлова - у вечірньому шоу 2B! Старт оновленого шоу вже 27 жовтня! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 21.10.2016 Народні депутати хочуть зобов'язати телерадіокомпанії встановлювати і використовувати під час трансляції (ретрансляції) автоматичні регулятори гучності ефіру. 19 жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5287 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони підвищення гучності звуку реклами під час трансляції програм або передач по телебаченню і радіо". Законопроект внесли народні депутати Руслан Сольвар, Роман Мацола і Борислав Розенблат ("Блок Петра Порошенка"). Автори пропонують у законі "Про рекламу" замість вимоги, що гучність звуку реклами на ТБ і радіо не повинна перевищувати гучність звуку поточної програми, встановити пряму заборону перевищувати гучність звуку поточної програми та передачі під час трансляції (ретрансляції) реклами по ТБ і радіо. У законі "Про телебачення і радіомовлення" вони пропонують доповнити перелік обов'язків телерадіоорганізацій новим пунктом: встановити та використовувати під час трансляції (ретрансляції) автоматичні регулятори гучності ефіру. У пояснювальній записці автори зазначають, що в Кодексі України про адміністративні правопорушення встановлюється процедуру реалізації статті щодо заборони перевищення гучності звуку реклами, а саме, встановлюється орган (посадова особа), яка складає протокол про адміністративне правопорушення та в подальшому розглядає такий протокол. Утім, у самому тексті законопроекту згадується в цьому контексті стаття 164-17 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка наразі в кодексі відсутня (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 21.10.2016 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення нагадує, що відповідно до Указу Президента України від 20.10.2009 № 836/2009 28 жовтня щорічно відзначається День визволення України від фашистських загарбників. Нацрада звертає увагу керівників загальнонаціональних, реґіональних і місцевих телерадіоорганізацій на необхідність внесення у ці дні відповідних змін до програм теле- і радіопередач. При плануванні програм і передач 28 жовтня регулятор рекомендує керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412). Ознайомитися з Правилами ведення мовлення можна за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 20.10.2016 Севастопольська реґіональна державна телерадіокомпанія і державна телерадіокомпанія "Крим" припинила реєстрації як юридичні особи в статусі ДТРК. Відповідний запис внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Цю інформацію сайту "Суспільне мовлення" підтвердив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. Севастопольська РДТРК та Кримська ДТРК, як і всі обласні державні телерадіокомпанії, реформовані у філію НТКУ, і тепер працюють як реґіональні дирекції. Це останні ДТРК, які припинили реєстрації як юридичні особи. Раніше припинили свої юридичні особи канал "Культура", КДР ТРК, Національна радіокомпанія України, Луганська, Кіровоградська, Одеська, Полтавська,Херсонська, Львівська, Запорізька, Хмельницька, Закарпатська, Черкаська,Рівненська, Чернівецька, Дніпропетровська, Житомирська, Чернігівська, Донецька, Миколаївська ОДТРК (але згодом реєстратор відкликав рішення про припинення реєстрації через деякі питання фіскальної служби до цієї ОДТРК), Новгород-Сіверська, Криворізька ДТРК, Сумська, Тернопільська, Волинська, Вінницька, Харківська ОДТРК припинили своє існування як юридичні особи. Сумська філія Національної телекомпанії України з 1 січня 2016 року почала мовити під логотипом "UА:Суми". Ця регіональна дирекція першою з усіх філій НТКУ отримала право використовувати частку "UА:" у своєму графічному оформленні. Решта компаній поки що такого логотипу не отримали. Генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія на своїй сторінці у Facebook зазначив, що таких проблемних процесів, як от закриття юросіб ОДТРК у реформуванні НТКУ безліч, і кожен з них не дозволяє продовжувати реформу. Нагадаємо, 15 березня народні депутати з Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики зареєстрували законопроект № 4232 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення" (щодо порядку приєднання ДП "Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм""). За чинним законодавством, "Укртелефільм", Національна радіокомпанія України, державна телерадіокомпанія "Культура" та всі обласні й регіональні державні телерадіокомпанії мають спершу приєднатися до НТКУ, після чого на їхній базі має бути створено НСТУ. Нині вже всі суб'єкти реформування приєдналися до НТКУ, крім "Укртелефільму". Фактичний саботаж "Укртелефільмом" процесу приєднання до НТКУ призвів до неможливості створити ПАТ "НСТУ". 17 травня Верховна Рада ухвалила зміни до закону про суспільне мовлення, вивівши "Укртелефільм" за рамки першого етапу реформування. Нагадаємо, Держкомтелерадіо зареєстрував наказ від 30 вересня 2016 року № 177 "Про реорганізацію Національної телекомпанії України"в ПАТ НСТУ. Також 13 жовтня на офіційному сайті Держкомтелерадіо оприлюднили проект Статуту Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 20.10.2016 Саша, Маша і Френк - ведучі ранкового Let's Go Show, що в ефірі столичної мережевої станції NRJ Україна (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Запоріжжя-106.2МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Дніпро-88.1МГц, Вінниця-99.3МГц, Павлоград-100.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Маріуполь-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+), роздають великий і маленький кеш щоранку! Адже гроші ніколи не будуть зайвими, особливо, якщо за вікном осінній холод, особливо у п'ятницю! А тепер секретна інформація: 21 жовтня у СЕЙФІ - 700 грн! Додзвонітся в Let's Go! Show і спустоште суперміцний сейф Cаші, Маші і Френка! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 20.10.2016 Колишня заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова, яка з вересня почала працювати в громадській організації Information Security як експерт зі стратегічних комунікацій, опублікувала оновлені карти покриття телерадіоканалів у зоні АТО (у Донецькій та Луганській областях). Про це вона повідомила у своєму Facebook. На картах зазначені всі офіційні українські мовники на середину жовтня поточного року. Також можна побачити зони мовлення українських теле- та радіоканалів, а також карти зони глушіння українських каналів у зоні АТО супротивником. За інформацією Тетяни Попової, за півтора року роботи додатково в Донецькій і Луганській областях були встановлені передавачі для 66 телерадіоканалів: "ДоТБ" - 9 передавачів, ЛОТ - 3 передавачі, ТРК "Ірта" - 7 передавачів, ТРК "Донбас" - 1 передавач, ТРК "Україна" - 1 передавач, "UA: Перший" - 1 передавач, 5-й канал - 1 передавач, канал "1+1" - 1 передавач. Крім того 2 передавачі для "UA: Першого" також було включено в Чернігівській та Сумській областях, 3 АМ-передавачі - в Миколаївській області, які також ведуть мовлення на Схід і на Крим, 1 ТБ цифровий передавач - для мовлення 5 телеканалів у Волновасі. Також були встановлені наступні FM-передавачі: "Громадське радіо" - 10 передавачів, "Голос Донбасу " - 7 передавачів, "Українське радіо" - 5 передавачів (тільки у зоні АТО, всього ж для було поставлено понад 20 FM-передавачів по всій Україні ), "Русское радио Украина" - 2 передавачі, Радіо "Люкс" - 1 передавач, радіо "Пульс" - 3 передавачі, "Радіо 24" - 2 передавачі, "Класне Радіо" - 1 передавач. Також офіційно встановлено 1 передавач радіостанції "Армія FM". "Взагалі, ще до початку конфлікту, над Донеччиною та Луганщиною, так само, як і над Кримом, існував своєрідний ковпак, коли майже кожна з цих областей мала близько 20% транскордонного мовлення з Росії, плюс російські канали мовили через кабельні мережі та супутник, тому на початок 2014 року в цих областях з топ-20 новин від 50 до 35 відсотків були російськими. Тобто тут просто була недостатня кількість українських телерадіоканалів. Наприклад, встановивши близько 30 телепередавачів з нашої сторони в зоні АТО, ми збільшили майже на 30% кількість всіх телепередавачів, які знаходилися на цій території і були встановлені за останні півстоліття", - зазначила Тетяна Попова. Вона нагадала, що більшість обладнання нам надали партнери із США, Великобританії, Польщі, Латвії, Литви. Зараз очікуються передавачі зі Словенії, також йдуть перемовини з іншими країнами. "Щодо глушіння, наші передавачі дійсно намагаються глушити або вмикати свої передавачі на наших хвилях, як у так званій ЛНР, так нещодавно почали це робити і в так званій ДНР. Загалом, зона покриття наших каналів була б більшою, якби не включали глушіння. Для того, щоб з цим боротися, потрібно будувати нові вежі більшої висоти, зменшувати навантаження на телерадіоорганізації, які змушені оплачувати електроенергію за тарифами територій, де панує мир (рекомендації передані Голові Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики )", - повідомила Тетяна Попова. Нагадаємо, радниця міністра інформаційної політики (колишня заступниця міністра) Тетяна Поповапояснила, чому військова радіостанція "Армія FM" не отримала дозволу на тимчасове мовлення в Маріуполі (Донецька область) у вересні поточного року, який натомість отримало "Громадське радіо". За її словами, "Армія FM" спершу має стати ліцензіатом Нацради, щоб мати можливість отримувати тимчасові дозволи (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 20.10.2016 У ході відновлення щогли на РТПС Краматорськ станом на 20 жовтня 2016 року антенна частина встановлена у проектне положення, здійснена корекція відхилення від вертикалі й виконане остаточне закріплення вказаного конструктивного елементу. Ці роботи завершують зведення споруди, що являє собою найбільш складну частину будівельного процесу. Наразі ведеться підготовча робота для отримання від Держархбудінспекції сертифікату на введення в експлуатацію об'єкту. Після чого колектив Донецької філії приступить до розгортання на новій опорі антенно-фідерного обладнання. Керівництво Концерну РРТ висловлює вдячність співробітникам Концерну, генеральної підрядної організації ТОВ "Буд Капітал-Сервіс" та інших організацій, що задіяні у відновленні щогли на РТПС Краматорськ. Їх самовіддана праця забезпечила дострокове виконання робіт з реконструкції висотної споруди такої складності (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 19.10.2016 Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на засіданні 19 жовтня не підтримали два урядові законопроекти і запропонували Верховній Раді їх відхилити. Комітет більшістю голосів (Олександр Опанасенко утримався) рекомендував відхилити проект закону № 5131 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України", внесений Кабінетом міністрів України. Проектом закону передбачається обмежити гарантоване іншим законом (зокрема, стаття 10 Законом України "Про систему іномовлення України") державне фінансування системи іномовлення у встановленому розмірі, яке передбачається окремим рядком у Державному бюджеті України та становить не менш як 0,06 % видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. Члени Комітету висловилися проти фінансування системи іномовлення за залишковим принципом у той час, коли Україна має протистояти російській пропаганді під час АТО. На думку народного депутата Григорія Шверка, внесений Кабінетом міністрів України проект закону № 5130 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо обробки персональних даних, має гідну мету, але текст виписано погано. Зокрема, він розкритикував норму, яку уряд пропонує додати до ст. 11 "Інформація про фізичну особу" Закону України "Про інформацію": "Міністерство фінансів України під час здійснення повноважень з контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат не потребує згоди фізичних осіб на отримання та обробку персональних даних". "Пенсіонери теж повинні мати право на конфіденційність, не можна у них забирати право надавати згоду на обробку їх персональних даних", - сказав народний депутат Шверк. Його підтримав народний депутат Олександр Абдуллін. Члени Комітету одноголосно відхилили цей проект. Нагадаємо, раніше Комітет свободи слова прийняв рішення, що Держбюджет-2017 має профінансувати в повному обсязі Суспільне та іномовлення (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 19.10.2016 Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на засіданні 19 жовтня одноголосно підтримав проекти законів "Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо удосконалення регулювання реклами послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, об'єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо та телебаченні) та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про використання публічних коштів". Члени Комітету рекомендували Верховній Раді підтримати за основу і в цілому (з редакційними правками) законопроект № 4924 "Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо удосконалення регулювання реклами послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, об'єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо та телебаченні), внесений народним депутатом України Владиславом Севрюковим). За словами доповідача з цього питання Владислава Севрюкова, проект дасть змогу прибрати з ефіру, особливо на радіо, виголошення скоромовкою номерів ліцензій, наданих забудовникам та іншим суб'єктам господарської діяльності, які слухачі взагалі не сприймають. Як писав "Детектор медіа", пан Севрюков вважає, що в коротких рекламних роликах на радіо та телебаченні таку інформацію неможливо запам'ятати та використати, що дратує аудиторію, тому доцільно скасувати відповідні вимоги до реклами послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, об'єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо та телебаченні. Відтак, він пропонує залишити вимоги зазначення реквізитів дозвільних документів у рекламі таких товарів, за винятком реклами на телебаченні та радіо. На думку автора законопроекту, у такий спосіб реклама послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, об'єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо і телебаченні стане менш дратівливою для споживачів. Головуюча на засіданні перший заступник голови Комітету Ольга Червакова зазначила, що проект можна пропонувати голосувати за основу і в цілому, єдине, що в текст документу треба внести деякі редакційні правки. Крім того, Комітет свободи слова підтримав за основу проект закону № 5061 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про використання публічних коштів, внесений народними депутатами України Олександром Опанасенком, Вікторією Сюмар та ін. Представники НБУ заявили, що готові до відкритості, єдине, що не хочуть дублювання деяких норм у різних законопроектах. Доповідач і один з авторів цього законопроекту народний депутат Олександр Опанасенко нагадав присутнім, що проекту розроблено з метою забезпечення публічного доступу та підвищення рівня інформування громадськості про джерела формування державного та місцевих бюджетів, а також про шляхи використання публічних коштів в країні. За його словами, прийняття законопроекту сприятиме підвищенню рівня громадського контролю за дотриманням законодавства щодо користування публічними коштами, підвищить прозорість їх використання, зокрема в НБУ, наслідком чого має стати підвищення ефективності використання публічних коштів, зниження кількості корупційних правопорушень та зростання рівня довіри населення до органів державної влади, місцевого самоврядування. Нагадаємо, народний депутат Владислав Севрюков ("Блок Петра Порошенка") пропонує вилучити із закону "Про рекламу" вимогу зазначення реквізитів дозвільних документів в телевізійній і радійній рекламі послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, об'єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку. Відповідний законопроект № 4924 він зареєстрував 7 липня (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 19.10.2016 За умов сприятливої погоди на горі Карачун Донецької області почнеться підйом радіотелевізійної вежі, яка була зруйнована під час боїв за Слов'янськ у 2014 році. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. "Оглянув реальний стан справ із телевежею на Карачуні. Сьогодні доварюють елементи щогли. Завтра, якщо буде сприятлива погода, почнуть її підіймати вгору. Залишиться закріпити її, закріпити відтяжки, встановити передавальне обладнання", - повідомив він. За словами Жебрівського, у першу чергу буде інстальований передавач Першого національного. Як відомо, раніше планувалося встановити вежу до кінця літа, однак терміни були зірвані. Ця вежа повинна забезпечити трансляцію українських телеканалів на Донбасі (Джерело: Портал "Українська Правда").
  • 19.10.2016 У середу, 19 жовтня, не пропустіть футбол на Першому каналі Українського радіо! Цього дня футболісти київського "Динамо" проведуть поєдинок третього туру в рамках групового турніру розіграшу Ліги чемпіонів. Динамівці на НСК "Олімпійський" прийматимуть португальську "Бенфіку". Гра почнеться о 21:45. Шановні слухачі, звертаємо вашу увагу, що Українське радіо на Першому каналі вестиме пряму трансляцію цього матчу. Коментуватимуть поєдинок Вадим Корженко і Олександр Обремський (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 18.10.2016 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення нарікає на те, що змушена погоджувати свої закордонні відрядження та витрати на них з Кабінетом Міністрів України. Уряд зволікає з погодженням видатків з бюджету Нацради на закордонні відрядження, через що регулятор змушений скасовувати свої відрядження. Про це інтернет-виданню "Детектор медіа" розповіла перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк. За її словами, 7-9 вересня планувалася участь представників Нацради в засіданні регуляторів країн Чорноморського регіону (BRAF) у Молдові. Кабмін погодив відрядження запізно - увечері напередодні запланованого вильоту, і зрештою делегат Нацради так і не поїхав у відрядження. Цього тижня, з 19 по 22 жовтня, троє представників Нацради - члени регуляторного органу Ольга Герасим'юк та Уляна Фещук і начальник юридичного відділу - планували відрядження на засідання Європейської платформи регуляторів (EPRA). Але Кабмін, зі слів пані Герасим'юк, дозволив відрядження не трьом, а одному представнику Нацради. На EPRA має їхати пані Герасим'юк, яка планує взяти участь у панелі "Медіа в часи кризи". Проте станом на 18 жовтня, за день до початку відрядження, Кабмін не погодив витрати з бюджету на цю поїздку. "Я там маю бути, але досі не знаю, чи я завтра лечу", - зауважила пані Герасим'юк. У Нацраді вважають, що Кабмін обмежує незалежність регулятора. "Через такий спосіб затвердження участі Національної ради в закордонних заходах Кабмін обмежує регулятора в незалежності його рішень і міжнародної присутності, - заявила пані Герасим'юк. - Ми будемо звертатися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, голова Національної ради матиме зустріч із цього приводу з міністром юстиції" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.10.2016 18 жовтня представники найбільших українських радіогруп підписали в приміщенні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Меморандум про застосування вимог законодавства щодо обсягу пісень державною мовою та обсягу ведення передач державною мовою. Згідно з підписаним документом, радіоорганізації мають дотримуватись вимог закону щодо обсягу пісень державною мовою з 8 листопада. З 15 жовтня запроваджується перехідний період, протягом якого радіоорганізації мають право в тестовому режимі виконувати закон в новій редакції. Протягом цього періоду Нацрада не буде застосовувати санкції за порушення вимог щодо частки музичних творів українських авторів та виконавців. До 8 листопада радіоорганізації мають право направити до Нацради свої плейлисти на експертизу щодо їх відповідності вимогам щодо обсягу пісень державною мовою. Згідно з меморандумом, музичній твір вважається піснею, якщо в ньому є хоча б одне слово. Пісні, які мають текст як українською, так і іншою мовою, вважаються піснями державною мовою у разі, якщо кількість слів українською мовою перевищує 50% загальної кількості слів у пісні. Пісні з текстом на діалекті української мови вважаються піснями державною мовою. У нормах закону визначені мінімальні частки пісень державною мовою, а не мінімальна тривалість їх трансляції, тому квоти обраховуються як кількість пісень державною мовою від загальної кількості пісень протягом доби та у визначені в законі відрізки часу. При цьому тривалість пісні має становити не менше 90 секунд. Мовою ведення передач є виключно мова дикторів та ведучих передач, незалежно від того, чи це прямий ефір, чи запис. Веденням передач вважається будь-яка репліка, проголошена диктором або ведучим, якщо її тривалість перевищує одну секунду, в тому числі виконання ведучим пісень. У разі, якщо ведення передач здійснюється як українською, так і іншими мовами, в результаті моніторингу буде обраховуватись окремий хронометраж реплік диктора або ведучого українською мовою та іншими мовами. В такому разі обсяг ведення передачі державною мовою буде визначатись пропорційно від загального обсягу реплік. Якщо диктор або ведучий в межах однієї репліки українською мовою цитує текст іншою мовою, така репліка вважається виконаною державною мовою. Меморандум підписали виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників, голова галузевого об'єднання "Радіокомітет" Катерина М'ясникова, директор радіогрупи "ТАВР Медіа" Ігор Чернишов, генеральна директорка радіогрупи УМХ Олена Малишева, генеральний директор Business Radio Group Анатолій Євтухов, виконавча директорка ТРК "Люкс" Наталія Марчук. Голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що положення меморандуму можна було викласти в рекомендаціях Нацради, але радійна галузь виявила здатність до саморегуляції та підписала меморандум, із чим він привітав мовників. Член Нацради Сергій Костинський додав, що меморандум створено, аби не було різних трактувань і різночитань норм закону: "Є тонкі моменти, які можуть трактуватися, наприклад, Національною радою одним способом, а радіоорганізаціями - іншим. Для того, щоб не було різночитань і різних трактувань, було створено цей меморандум. Сподіваюся, він буде підписаний не тільки представниками великих радіохолдингів, а й в тому числі представниками усіх радіорганізацій, які сьогодні працюють в Україні. Як національних, так і місцевих". Директор "ТАВР Медіа" Ігор Чернишов назвав меморандум і новий закон про квоти компромісом між бажаннями суспільства та радійної індустрії. "Через три місяці ми проведемо дослідження наших рейтингів, глянемо на кількість слухачів і зробимо перші висновки - чи стали нас слухати більше чи менше в нових умовах", - зауважив він. Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада прийняла за основу та в цілому компромісний законопроект №3822-д "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)", а 7 липня його підписав Президент. Закон набуде чинності 8 листопада 2016 року. Закон передбачає: а) встановити 35-відсоткову квоту на пісні українською мовою для часових проміжків з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00; б) виключити норми про квоту для телебачення - залишити тільки для радіо; в) квота вводиться поступово: протягом першого року - 25%, другого - 30%, третього - 35%; г) для радіостанцій, в яких ліцензією передбачено, що вони більше 60% продукту мовлять мовами ЄС, встановлюється пільгова квота на пісні українською мовою - 25%; ґ) квота на українську мову ведення ефіру - 60%; д) квота на мову ведення ефіру також вводиться поступово: протягом першого року - 50%, другого - 55%, третього - 60%. Таким чином, з листопада радіостанції зобов'язані будуть транслювати у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25% пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50% програм українською мовою. 2 вересня Нацрада узгодила з представниками радіогруп спірні питання щодо реалізації нового закону. Сторони вирішили підписати відповідний меморандум. Сам документ було підписано 18 жовтня (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.10.2016 Команда столичної танцювальної радіостанції DJFM (Київ-96.8МГц, Дніпро-103.3МГц, Чернігів-101.3МГц, Підгайці-102.4МГц, Кривий Ріг-14.7МГц, Суми-105.1МГц, Дубровиця-105.3МГц, Кропивницький-105.8МГц, Краматорськ-106.2МГц, Зарічне-107.1МГц, Запоріжжя-107.9МГц, Мелітополь-102.2МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) підготувала для своїх слухачів новий проект - INFINITE Inside VLOG - відеоблоґ про зворотній бік українського шоу-бізу Мета проекту - показати глядачеві, в яких умовах відомі музиканти готуються до своїх концертів, як виглядає їхнє життя поза сценою, які ритуали і традиції стали невід'ємною частиною їх творчого процесу. Тепер фанати популярних артистів стануть на крок ближче до своїх кумирів. Героями перших випусків INFINITE Inside VLOG будуть учасники музичного спектаклю INFINITE SHOW, приуроченого до восьмиріччя радіостанції DJFM. У відеоблозі зберуть правдиву хроніку підготовки до заходу з його головними артистами. Зйомки першого випуску проходили в студії хедлайнерів концерту - групи QUEST PISTOLS SHOW. Генеральний продюсер DJFM Євген Євтухов дізнався, чим же займаються учасники відомого шоу-проекту в своїй музично-танцювальної обителі. Подивитися перший випуск INFINITE Inside VLOG і особисто зазирнути в творчу лаштунками можна за цим посиланням. Незабаром в соціальних мережах на офіційних сторінках радіостанції будуть оголошені герої наступного випуску. Слідкуйте за новинами! Масштабний музично-танцювальний спектакль INFINITE SHOW на честь восьмиліття радіостанції DJFM відбудеться 28 жовтня в столичному клубі Stereo Plaza. Детальна інформація про захід - на сторінці події в Facebook (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.10.2016 18 жовтня провідні вітчизняні радіомовні компанії підписали Меморандум про застосування вимог законодавства щодо обсягу пісень та обсягу ведення передач державною мовою. Документ укладено з метою встановлення єдиних підходів до застосування законодавства щодо визначених законом обов'язкових квот обсягу пісень і обсягу ведення передач українською мовою. В ньому задекларовано, що сторони підпорядковуватимуть свої спільні зусилля передусім досягненню головного результату - захисту національного інформаційного простору та розвитку вітчизняної радіомовної галузі. 15 жовтня 2016 року запроваджується перехідний період, протягом якого радіоорганізації мають право в тестовому режимі виконувати закон у новій редакції. Протягом цього періоду Національна рада не буде застосовувати санкції за порушення вимог щодо частки музичних творів українських авторів та виконавців. До 8 листопада 2016 року радіоорганізації мають право направити до Національної ради свої плей-листи на експертизу щодо їх відповідності вимогам щодо обсягу пісень державною мовою. Нагадаємо, що норми закону набувають чинності 8 листопада 2016 року. Упродовж першого року з моменту набуття чинності частка пісень державною мовою має становити 25%, з другого року - 30%, з третього року ця частка повинна зрости до 35%. Крім цього, закон вимагає, що мовники мають забезпечувати не менше 60% добового обсягу ведення передач, у тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою. Документ формувався спільно представниками радіогруп і фахівцями Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, у ньому докладно описано основні підходи до контролю за дотриманням законодавчих вимог. Меморандум підписали виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників, голова Радіокомітету - Катерина М'ясникова, генеральний директор "Бізнес Радіо Груп" Анатолій Євтухов, директор радіогрупи "ТАВР Медіа" Ігор Чернишов, генеральний директор радіогрупи "UMH group" Олена Малишева, виконавчий директор ПАТ "ТРК Люкс" Наталія Марчук. Голова Національної ради Юрій Артеменко сказав, що регулятор вітає кроки мовників до саморегуляції, адже подібний документ можна було викласти як рекомендації, але приємно, що представники індустрії налаштовані до співпраці. Із цими твердженнями погодилися представники радіогруп. Зокрема, Ігор Чернишов наголосив: "Закон суворий, але це закон", розуміючи це, ми зробимо все від нас можливе, аби він виконувався. Через три місяці проведемо дослідження щодо рейтингів і вподобань слухачів. Сподіваємося, що все буде краще". Із текстом Меморандуму можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.10.2016 В ефірі київської інформаційної радіостанції "Голос Столиці" (106.0МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) стартує нова програма Лесі Антипенко - "Пункт Призначення". З травня 2015 року в Україні триває декомунізація. Лише у Києві було перейменовано 79 вулиць. Протее, на честь кого названі вулиці у столиці і досі не знає багато мешканців. Щотижня ведуча Леся Антипенко разом зі спеціальними гостями (історики, мистецтвознавці та інші експерти) будуть розповідати в ефірі радіостанції про те, на честь кого названо вулиці, проспекти та мости у Києві, а також чому було обрано саме цю назву та що ми маємо знати про цих людей. Тепер слухачі будуть дізнаватися історію свого міста та більше знатимуть про видатних українців. Проект стартує з 18 жовтня та буде виходити щовівторка о 14:00. Слідкуйте за анонсами ефіру радіо "Голос Столиці", а також новинами та матеріалами ефіру на оновленому сайті http://www.gs.fm (Джерело: Пресс-служба радіо "Голос Столиці").
  • 17.10.2016 Головою Громадської ради при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення обрано Наталію Клітну, секретарем - Костянтина Грицака. Відповідне рішення ухвалив новий склад Громадської ради на своєму першому засіданні 17 жовтня, повідомляє прес-служба Нацради. Обидва нові очільники Громадської ради є лобістами індустрії платного телебачення та представляють галузеві об'єднання провайдерів і дистрибуторів: Наталія Клітна є віце-президентом Асоціації правовласників і постачальників контенту, Костянтин Грицак - директором "Телекомунікаційної палати України" (найбільший член - "Воля-кабель"). На першому засіданні Громадської ради були присутні 10 членів з 15: Світлана Бибик, Ольга Большакова, Олександр Вакуленко, Вікторія Веселовська, Оксана Волошенюк, Олександр Глущенко, Наталія Клітна, Надія Колесникова, Сергій Сьомкін, Олександр Федієнко. Члени Громадської ради визначили дату наступного засідання - 1 листопада. Попередньо домовилися сформувати та обговорити план роботи, за необхідності внести зміни до Положення про Громадську раду та затвердити регламент її діяльності. Одним з перших питань, які планує розглянути нова Громадська рада, стане проект змін до Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги. Нагадаємо, новий склад Громадської ради було затверджено Національною радою 29 вересня у кількості 15 осіб (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 17.10.2016 Столична сателітарна мережева радіостанція "Армія FM - Військове радіо" розпочала мовлення в місті Щастя Новоайдарського району Луганської області. Про це повідомляє офіційна сторінка радіостанції у соцмережі Facebook. Слухати програми радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у Щасті можна на частоті 98.5МГц (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 17.10.2016 Кабінетом Міністрів України прийняті рішення, які передбачають зміни в керівництві Концерну РРТ. Розпорядженням № 734-р від 11 жовтня 2016 року Володимир Олександрович Іщук за власним бажанням звільняється з посади генерального директора Концерну РРТ у зв'язку з виходом на пенсію. Разом з тим, розпорядженням № 735-р від 11 жовтня 2016 року тимчасово, до призначення в установленому порядку генерального директора Концерну РРТ, виконання обов'язків керівника Концерну покладається на першого заступника генерального директора Концерну РРТ Богданова Олександра Миколайовича (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 17.10.2016 Останню двадцять четверту секцію металоконструкцій щогли на РТПС Краматорськ встановлено 15 жовтня 2016 року. Підготовлені до монтажу конструктивні елементи антенної частини. Подальший перебіг робіт визначає наявність сприятливих погодних умов (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 17.10.2016 Кабінет Міністрів України звільнив Володимира Іщука з посади генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення. Відповідне розпорядження № 734-р від 11 жовтня оприлюднено на Урядовому порталі. Іншим розпорядженням № 735-р від 11 жовтня Кабмін тимчасово, до призначення гендиректора, поклав виконання обов'язків генерального директора на Олександра Богданова, першого заступника гендиректора Концерну РРТ. З власних джерел інтернет-видання "Детектор медіа" дізналося про ухвалене Кабміном рішення ще 11 жовтня, але не зміг отримати підтверджень. Зокрема, пан Богданов у п'ятницю, 12 жовтня, повідомив "Детектору медіа", що не має офіційної інформації щодо кадрових змін. Так само і пан Іщук зазначив, що йому невідомо про його звільнення, але наголосив, що за посаду не тримається. В оприлюдненому урядовому розпорядженні вказано, що пана Іщука звільнено "за власним бажанням у зв'язку з виходом на пенсію". Нагадаємо, Володимир Іщук був призначений генеральним директором Концерну РРТ 30 липня 2015 року. До цього він як перший заступник півроку виконував обов'язки гендиректора, після звільнення з посади гендиректора Олександра Півнюка (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 17.10.2016 Сьогодні, 17 жовтня, на першому організаційному засіданні нового складу Громадської ради головою дорадчого органу, що діє при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, обрано Наталію Клітну, секретарем - Костянтина Гріцака. Новий склад Громадської ради було затверджено Національною радою 29 вересня у кількості 15 осіб. Наталія Клітна представляє Асоціацію правовласників та постачальників контенту, Костянтин Гріцак є директором Асоціації "Телекомунікаційна палата України". За обох віддали голоси всі члени дорадчого органу, що були присутні за на засіданні. Кожен із новопризначених членів Громадської ради окреслив коло своїх зацікавлень та коротко розповів про діяльність організацій, що їх рекомендувала. Перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк привітала представників громадськості й висловила сподівання, що досвід кожного із членів дорадчого органу сприятиме виробленню національним регулятором ефективної політики розвитку медіа. Члени Громадської ради визначили дату наступного засідання - 1 листопада цього року о 15 год. Попередньо домовлено сформувати та обговорити план роботи, за необхідності внести зміни до Положення про Громадську раду та затвердити регламент її діяльності. Також буде розглянуто проект змін до регуляторного акта Національної ради - Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги. У роботі організаційного засідання взяли участь Світлана Бибик, Ольга Большакова, Олександр Вакуленко, Вікторія Веселовська, Оксана Волошенюк, Олександр Глущенко, Наталія Клітна, Надія Колесникова, Сергій Сьомкін, Олександр Федієнко (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.10.2016 Давно відомо, що піпл, який слухає ефір столичної мережевої станції Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кропивницький-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Львів-104.3МГц, Маріуполь-101.7МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпро-106.8МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) 24 години на добу, хоче, аби радіо грало тільки ті треки, які їм подобаються, ставили тих ді-джеїв, від яких у них мурашки по шкірі і в животі метелики літають. Але це дуже складно, тому що існує плейлист і Антон Цеслик. Але правила створені для того, щоб їх порушувати! Отже, в неділю, 16 жовтня - Crazy Sunday на Dance radio "KISS FM". З 10:00 до 18:00 - Контакт нон стоп на хвилі Dance radio "KISS FM". Хочете, аби в ці години грали тільки ваші улюблені треки і артисти - надсилайте в Crazy Sunday свої меседжі, передавайте привіти і замовляйте треки, плейлист цієї неділі створюєте ви! Перше правило Crazy Sunday - жодних правил! Друге правило Crazy Sunday - замовляйте свої улюблені треки і хваліться на всю Україну, який ви маєте крутий смак! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 14.10.2016 У суботу, 15 жовтня Українське радіо запрошує вболівальників на трансляцію футболу. На другому каналі Українського радіо "Промінь" - матч "Зоря" - "Волинь". Це перший з двох поєдинків 11-го туру чемпіонату України, що відбудуться цього дня. Луганці нині посідають третю сходинку з двадцятьма очками в таблиці УПЛ, а волиняни - аутсайдери. Вони на одинадцятому, передостанньому місці з шістьома очками. Чи зміниться розклад після суботньої зустрічі, дізнаєтеся завтра. Вмикайте "Промінь" у суботу, 15 жовтня. Початок трансляції о 17:00. Коментуватимуть поєдинок Вадим Власенко і Олександр Обремський (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 14.10.2016 Київське бюро У "Радіо Свобода" шукає старшого інформаційного продюсера, інформаційного (лінійного) продюсера та керівника інформаційного відділу. Про це повідомляється у розділі "Вакансії" на сайті "Радіо Свобода". Вакансія на посаду старшого інформаційного продюсера, який координує процес висвітлення подій, пропонує ідеї тем та сюжетів, призначає команду для роботи над сюжетом, планує висвітлення майбутніх подій: Обов'язки: 1. Координує збирання інформації і виробництво продукту інформаційними (лінійними) продюсерами і репортерами. 2. Контролює висвітлення екстрених подій. 3. Пропонує, визначає і розвиває теми дня, тижня, ідеї для матеріалів на різних платформах. 4. Призначає команду для роботи над сюжетами і перевіряє якість висвітлення та своєчасність підготовки інформаційного продукту. 5. Оновлює інформацію щодо висвітлення подій укомп'ютерній базі. 6. Відповідає за створення та оновлення календаря майбутніх подій. 7. Звітує керівнику інформаційного відділу. Кваліфікаційні вимоги 1. Щонайменше 5 років досвіду роботи у сфері щоденного виробництва інформаційного продукту. 2. Розуміння специфіки підготовки матеріалів для різних платформ, вміння писати та редагувати матеріали для телебачення, радіо, інтернету. 3. Навички оцінювання інформаційного продукту щодо відповідності журналістським стандартам. 4. Знання цифрових технологій збору інформації. 5. Навички використання можливостей соціальних мереж. 6. Стресостійкість, хороші комунікативні та організаційні навички. 7. Українська та російська на рівні рідної мови, вільне володіння англійською. Вакансія на посаду інформаційного (лінійного) продюсера, який збирає інформацію, пропонує теми та ідеї сюжетів для оперативного та перспективного висвітлення, координує роботу знімальних груп під час висвітлення подій, виконує функції продюсера на локації у разі потреби: Обов'язки: 1. Координує виробництво відповідних матеріалів для всіх платформ, а також прямі трансляції та стріми. 2. Пропонує, і допомагає розвивати ідеї для матеріалів. 3. Сприяє у використанні контенту всіх служб Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода та інших джерел інформації. 4. Планує висвітлення подій за календарем. 5. Відповідає за створення і дотримання розкладу роботи груп на локаціях. 6. Оновлює інформацію щодо висвітлення подій укомп'ютерній базі. 7. Звітує Старшому інформаційному продюсеру. Кваліфікаційні вимоги. 1. Щонайменше 3 роки досвіду роботи з підготовки прямоефірних інформаційних програм. 2. Навички оцінювання інформаційного продукту щодо відповідності журналістським стандартам. 3. Знання цифрових технологій збору інформації. 4. Українська та російська на рівні рідної мови, вільне володіння англійською мовою. Вакансія на посаду керівника інформаційного відділку, який відповідає за роботу відділу, координує виробництво інформаційного продукту в Українській службі Радіо Свобода, а також організовує взаємодію з іншими бюро та службами Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода: Обов'язки: 1. Відповідає за організацію щоденного виробництва інформаційного продукту Української служби. 2. Здійснює координацію роботи співробітників різних платформ для оперативного та ефективного висвітлення подій. 3. Виступає головним комунікатором Української служби з іншими службами РВЄ/РС. 4. Відповідає за комп'ютерну базу планування роботи служби. 5. У співпраці з редакторами забезпечує відповідність продукту інформаційного відділу редакційним стандартам РВЄ/РС. 6. Звітує директору Української служби та головному редактору Київського бюро. Кваліфікаційні вимоги: 1. Щонайменше 8 років досвіду роботи в інформаційній сфері, з них 3 роки - у ролі керівника відділу. 2. Навички оцінювання інформаційного продукту щодо відповідності журналістським стандартам. 3. Навички використання можливостей соціальних мереж та цифрових технологій для планування та поширення інформаційного продукту. 4. Стресостійкість, хороші комунікативні та організаційні навички. 5. Українська та російська на рівні рідної мови, вільне володіння англійською. Резюме разом із мотиваційним листом треба надсилати на адресу: . Нагадаємо, на початку жовтня "Радіо Свобода" заявила, що запускає три нові радіопроекти - "Історична Свобода", "Деталі" й "Право на дію". Влітку українська редакція оновила дизайн сайту. Було об'єднано дві версії сайту: мобільну і стаціонарну (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 14.10.2016 13 жовтня на офіційному сайті Держкомтелерадіо оприлюднили проект Статуту Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (ПАТ НСТУ). "Проект постанови Кабінету Міністрів України для громадського обговорення оприлюднено у підрубриці "Проекти актів Кабінету Міністрів України" рубрики "Законопроектна діяльність" офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо", - йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови Кабміну. Держкомтелерадіо надіслав відповідний проект на розгляд до зацікавлених органів влади, зокрема Міністерства фінансів і Міністерства юстиції. Як зазначено у пояснювальній записці,прийняття постанови Кабінету Міністрів України дасть можливість забезпечити діяльність публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України", що в свою чергу, задовольнить інформаційні та культурні потреби суспільства, забезпечить права громадян на свободу думки і слова, на отримання повної, достовірної та оперативної інформації, відкрите і вільне обговорення суспільних питань. Повний текст проекту Статуту ПАТ НСТУ (за публікацією порталу "Суспільне мовлення") можна знайти за цим посиланням (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 13.10.2016 Столична онлайн-радіостанція "Голос Свободи" (64k. та 128k.) запрошує своїх слухачів на концерт гурту "Кому Вниз". 14 жовтня у свято Покрови й до 74-ї річниці створення УПА, ВО "Свобода" проводить у Києві Марш Слави Героїв. Захід розпочнеться о 15:00 урочистим вічем біля пам'ятника Тарасові Шевченку. Опісля - колона пройде маршем - бульваром Шевченка й Хрещатиком до Михайлівської площі. Саме там відбудеться святковий концерт легендарного гурту "Кому Вниз". Радіо "Голос свободи" планує забезпечити онлайн трансляцію концерту. У п'ятницю, після 17-ї години, слухайте наживо гурт Кому Вниз на хвилях радіо "Голос Свободи" (Джерело: Інформацію надав Дмитро Шевченко).
  • 12.10.2016 Радіопрограма Юрія Володарського про літературу "Книжковий стан" ("Книжное сословие") з 10 жовтня виходить на інтернет-радіостанції "Радіо Аристократи". Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на автора програми, критика літератури та кіно Юрія Володарського. Програма йтиме в прямому ефірі онлайн-радіощопонеділка о 17:00. Нагадаємо, з 20 квітня програма виходила на хвилях столичної радіостанції "Radio Nostalgie" 99FM у записі. Юрій Володарський розповів, що від початку програма придумувалася для "Аристократів". Але через непорозуміння щодо технічних деталей вона свого часу на онлайн-радіо не вийшла. Натомість автора запросили випускати передачу на "Radio Nostalgie" 99FM. "Згодом влада на цій радіостанції змінилася, і нам швидко дали зрозуміти, що їм це не цікаво. Я написав про це в Facebook і отримав декілька пропозицій від різних радіостанцій, зокрема й FM. Зі мною сконтактував і один із засновників "Аристократів" Ярослав Лодигін, й ми одразу про все домовилися. Я дуже цьому радий. Бо слухачі нашої програми на радіо Nostalgie певною мірою були випадковими. Вони просто гортали музичні хвилі і натраплялина передачу про книжки. Це не те, що їх свідомо цікавило. На "Аристократах" же аудиторія зовсім інша. Туди люди заходять спеціально, аби послухати розмови про ті теми, які є для них цікавими. Програма тепер буде для дещо вужчого кола слухачів-книголюбів", - розповів пан Володарський. Передача "Книжковий стан" триває майже годину й виходить за підтримки книжкового інтернет-магазину Yakaboo. Через перехід до прямоефірного формату автор дещо поміняв порядок рубрик у програмі.Кожен випуск програми включає в себе розмову із гостем - письменником, поетом, видавцем, критиком та іншими людьми, пов'язаними з літературою. Крім того передача має рубрики: "Літературні новини","10 новинок книжкового магазину Yakaboo", "ТОП-книга" (рецензія Юрія Володарського на одну з книг), "Вірш на прощання", "Музика бібліофіла" та інші. Крім того, Юрій Володарський не виключає, що в майбутньому комунікуватиме зі слухачами через коментарі до Youtube-трансляції ефіру або в інших форматах. Як критик Юрій Володарський також регулярно співпрацює з різними українськими виданнями (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 12.10.2016 Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підготував до другого читання законопроект № 4815 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною радою)". 12 жовтня на своєму засіданні комітет за результатами розгляду поправок до законопроекту № 4815 рекомендував парламенту ухвалити його в другому читанні та в цілому. Законопроект передбачає прописати прямо в законі "Про телебачення і радіомовлення" розміри штрафів та порушення, за які вони накладаються на мовників і провайдерів (нині це питання регулюється розпорядженням Кабміну). Після розглянутих комітетом поправок у законопроекті залишаються штрафи в розмірі 25%, 10% і 5% розміру ліцензійного збору для мовників і провайдерів. При цьому найбільший штраф (25%) призначається за найтяжчі порушення та може стягуватися незалежно від того, чи застосовувалася до порушника санкція попередження. А менші штрафи за менші порушення можуть стягуватися тільки після попередження. Комітет підтримав низку поправок народної депутатки Олени Кондратюк ("Батьківщина"), які певною мірою пом'якшили норми, що викликали занепокоєння індустрії. З переліку порушень, за які можуть каратися телерадіоорганізації, прибрано новелу законопроекту - "приниження національної честі та гідності". Натомість новим видом порушення, за яке каратимуться мовники, будуть "заклики до розв'язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті". З підстав для переоформлення ліцензії вилучено вимогу звітувати про зміни на всіх рівнях структури власності - натомість ліцензіати мають переоформлювати ліцензії в разі зміни відомостей про прямого власника (співвласників) та/або бенефіціарного власника (контролера). І в ліцензіатів буде 30 днів замість 10 днів на внесення організаційно-правових змін до ліцензії. Уточнено порушення, за які можуть застосовуватися санкції. Зокрема, трансляція програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, каратиметься тоді, коли ці програми чи сюжети не були позначені візуальними позначками та/або були показані в неналежний час. Також Нацрадою каратиметься трансляція аудіовізуальних творів (але не фільмів - за фільми, на думку депутатів, має карати Держкіно), одним з учасників яких є фігурант Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці (так званий "чорний список" Мінкульту), якщо цей Перелік не просто оприлюднено на сайті Мінкульту, а й затверджено його офіційним рішенням. До законопроекту додано уточнення про звільнення мовників від відповідальності за незаконні заклики, які пролунали в прямому ефірі з вуст осіб, які не є працівниками медіа. Але якщо працівники телерадіоорганізації не вжили заходів щодо припинення правопорушення в ефірі - тоді мовник несе відповідальність за ці заклики. Із законопроекту вилучено норму про звернення Нацради до суду не лише після санкцій, а й у разі "невиконання розпорядження Національної ради у встановлені нею строки". Це положення викладено в іншій редакції, згідно з якою Національна рада звертається до суду з позовом про анулювання ліцензії, якщо порушення не були усунені після застосування санкції "стягнення штрафу". Також додано уточнення, що ліцензіат вважається таким, що не притягався до відповідальності у вигляді штрафу, якщо протягом року з моменту накладення штрафу він не вчиняв ті самі порушення. Ще одна поправка стосується повідомлення ліцензіатів про накладені на них штрафи. Їх повідомлятимуть не через публікацію на сайті Нацради, а рекомендованим листом. При цьому ліцензіат вважатиметься належно повідомленим Нацрадою про прийняте рішення через 5 днів з моменту надсилання копії такого рішення рекомендованим листом. Сплатити штраф порушник має протягом 30 днів з дня повідомлення Нацрадою. Але, згідно з ухваленою поправкою, у разі оскарження санкції цей 30-денний строк зупиняється на час судового розгляду по справі. Завдяки цій поправці під час судового оскарження на прострочений штраф не нараховуватиметься пеня. Співавтор законопроекту Григорій Шверк ("Блок Петра Порошенка") також повернув до законопроекту окремі нині чинні норми про штрафи за невиконання вимог щодо прозорості медіавласності та щодо квот українських пісень на радіо. Дискутивною на засіданні комітету виявилася поправка Олени Кондратюк про те, що наявність у діях мовників ознак порушень частини 2 статті 6 закону "Про телебачення і радіомовлення" (різноманітні протизаконні заклики, мова ворожнечі, порнографія, шкідливий для дітей контент, заборонені фільми тощо) має бути підтверджена "висновком органу співрегулювання, який створюється Національною радою та мовниками". За словами пані Кондратюк, її фракцію ("Батьківщину") бентежить питання, хто проводить експертизу в питанні накладення штрафів. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук зауважила, що цією поправкою нівелюється роль колегіального регуляторного органу, члени якого мають експертні повноваження для ухвалення своїх рішень. Більш того, будь-які рішення Нацради можуть оскаржуватися в суді, де мовники можуть замовляти й оплачувати судову експертизу рішень регулятора. А в самої ж Нацради наразі немає коштів на замовлення й проведення будь-яких експертиз. Григорій Шверк та Уляна Фещук підтримали тему співрегулювання, але виступили за те, щоб детально прописати її в новому законі "Про аудіовізуальні послуги" замість однієї згадки в законі про штрафи, де не йдеться ані про порядок створення органу співрегулювання, ані про його повноваження. Пані Кондратюк зауважила, що не наполягає на своїй поправці, але в такому разі не може гарантувати голосів своєї фракції за закон. Уляна Фещук запропонувала прийти й пояснити членам "Батьківщини", чому така поправка є недоречною саме в цьому законопроекті. Голова комітету Вікторія Сюмар запропонувала комропоміс: надати можливість Нацраді звертатися, в разі дискутивних рішень, до органу співрегулювання, створеного Нацрадою, мовниками та громадськістю. Тоді виникла дискусія, кого саме вважати представниками громадськості. Зрештою, присутні представники індустрії (зокрема, груп "1+1 медіа" та StarLightMedia) погодилися, що одинична поправка є недоцільною, адже не прописує механізму створення органу співрегулювання. Тож комітет поправку пані Кондратюк про обов'язкове підтвердження рішень Нацради рішеннями органу співрегулювання не підтримав. Члени комітету частково врахували деякі поправки народних депутатів Миколи Княжицького, Григорія Шверка, Оксани Продан, Оксани Білозір та Дмитра Шпенова, які частково повторювали суть поправок пані Кондратюк, відхилили поправки Юрія Мороко, Юрія Левченка, Борислава Берези, Сергія Ківалова, Олександри Кужель, Василя Гуляєва, а також і частину поправок Миколи Княжицького, Оксани Білозір і Дмитра Шпенова. Нагадаємо, 8 вересня парламент прийняв у першому читанні за основу законопроект про штрафи Нацради. Відповідний законопроект № 4815 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною Радою)" зареєстрували 15 червня народні депутати Григорій Шверк, Владислав Севрюков (обидва - "Блок Петра Порошенка"), Андрій Артеменко ("Радикальна партія Олега Ляшка"), Андрій Тетерук ("Народний фронт"), Артем Ільюк ("Відродження"), Олександр Опанасенко ("Самопоміч") і Євген Рибчинський ("Воля народу"). 6 липня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект і рекомендував Верховній Раді ухвалити його за основу в першому читанні (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 12.10.2016 Незалежна медійна рада на прохання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення розглянула випуск передачі "Відкритий мікрофон", що транслювалася в ефірі ТОВ "Телерадіокомпанія "АКС", і висловила свою позицію щодо невідповідності її змісту законодавству України. 25 квітня 2016 року о 14 годині в ефірі цієї радіостанції звучала авторська програма Сергія Осолодкіна, в якій він обговорював події, що трапилися в Новоолексіївці Херсонської області. Серед озвучених версій вибухів та інцидентів із застосуванням зброї називалася національно-етнічна, в якій розглядалася причетність до подій кримських татар. Детально вивчивши випуск передачі, Незалежна медійна рада дійшла висновку, що в ньому порушено вимоги абзацу чотирнадцятого частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" у світлі статті 161 Кримінального кодексу України, а також статті 28 Закону України "Про інформацію" щодо заборони розповсюдження телерадіоорганізаціями мови ворожнечі, а також не дотримано стандарту достовірності подачі інформації. Водночас члени Незалежної медійної ради Діана Дуцик і Антоніна Черевко висловили окрему думку про те, що випуск передачі містив ще й порушення вимог абзацу восьмого частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", де йдеться про заборону трансляції контенту, який може завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей і підлітків, якщо вони мають змогу його дивитися. Як повідомлялося раніше, регуляторний орган 15 вересня цього року за ці порушення застосував до ТОВ "Телерадіокомпанія "АКС", м. Херсон, санкцію "оголошення попередження" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.10.2016 12 жовтня на базі Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського відкрилася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція "Сучасний мас-медійний простір: реалії та перспективи". У роботі форуму взяли участь науковці провідних вишів Києва, Львова, Запоріжжя, Ужгорода, Тернополя, Луцька та інших міст і регіонів України. Основні проблеми, що розглядаються під час заходу, - діяльність ЗМІ в період інформаційної війни, розвиток і модифікації мас-медійного простору в сучасних умовах, особливості функціонування медіа в різних регіонах України тощо. Представник Національної ради у Вінницькій області Вадим Мазурик виступив перед учасниками і розповів про тенденції розвитку вітчизняної телерадіоінформаційної сфери на нинішньому етапі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.10.2016 У столичному УКХ ЧМ діапазоні з'явилася нова радіостанція - "Яскраве радіо". Станція веде мовлення на частоті 69.02МГц (наразі - з трохи занизьким рівнем гучності), її представляє ТОВ "Редакція газети "Все про бухгалтерський облік", що отримало ліцензію на дане частотне присвоєння у столиці 31 березня цього року. Тоді ж компанія отримала ліцензію також на мовлення в ефірі міста Вінниця (72.47МГц), де почала роботу ще у серпні. В ефірі радіостанції "Яскраве радіо" лунає виключно музика українських виконавців, а також - різноманітні авторські програми та рубрики, значна частина яких орієнтована на офісних працівників. Варто відзначити, що радіостанція "Яскраве радіо" існує з жовтня 2009 року, але спочатку працювала виключно в Інтернеті (Власна інформація).
  • 11.10.2016 11 жовтня в газеті "Голос України" № 193 (6447) опубліковано оголошення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про конкурс на отримання ліцензії на мовлення з використанням 12 вільних радіоканалів у 7 областях країни. На конкурс виставлені 4 частоти у Чонгарі Херсонської області, по дві частоти в Донецькій і Київській областях, і по одній - у Дніпропетровській, Львівській, Хмельницькій і Чернігівській областях. Граничний обсяг мовлення на всіх радіоканалах - 24 години на добу. Заяви на участь у конкурсі приймаються з 10.11.2016 за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, тел. (044)-234-97-13. Граничний термін подачі заяв на видачу ліцензії відповідно до пункту а) частини п'ятої статті 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - 09.12.2016 (до 17:00). Згідно з пунктом б) частини п'ятої статті 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" граничний термін підбиття підсумків конкурсу - 07.02.2017. Докладніше з переліком виставлених на конкурс радіочастот, а також конкурсними умовами можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.10.2016 Прозорість медіа-власності - це не лише українська проблема, це - глобальний виклик. До такої думки дійшли учасники міжнародної конференції "Прозорість українського медіа-ринку 2016: власники, монополії, аудиторії", яка відбулася 11 жовтня в Києві. У її роботі взяла участь заступник голови Національної ради Уляна Фещук. Під час заходу було представлено результати досліджень щодо медіа-власності та концентрації аудиторії українських ЗМІ (Media Ownership Monitor (MOM)). Головні висновки дослідницького й правозахисного проекту, що реалізовувався в Україні німецьким підрозділом Репортерів без кордонів (RSF) та Інститутом масової інформації (ІМІ) за підтримки уряду Німеччини, - українські засоби масової інформації в основному керуються особистими інтересами їх власників і слугують інструментом забезпечення політичної та економічної влади. Незважаючи на це, суспільство має знати, хто є власниками медіа, аби мати змогу вибору. Під час моніторингу було проведено кількісний і якісний аналіз прозорості найбільших медіа-груп України за відповідною методологією. Дані для дослідження медіа-власності бралися з відкритих джерел, баз державних реєстрів, також надсилалися запити до самих ЗМІ. Проаналізовано структуру власності 43 найвпливовіших українських медіа. Результати дослідження доступні для широкої громадськості на веб-сайті МОМ: http://www.ukraine.mom-rsf.org. Також учасники конференції обговорили ризики концентрації аудиторії ЗМІ в окремих медіа-групах та можливості запобігання надмірній концентрації. Велике зацікавлення учасників викликала інформація про ефективний спосіб такого запобігання, що застосовується Комісією щодо концентрації медіа в Німеччині. Особливу увагу було приділено вадам і прогалинам вітчизняного законодавства, що регулює сферу прозорості меді-власності. Наголошувалося, що практика його застосування невелика, адже вимога надавати інформацію про структуру власності набула чинності лише 2016 року, а тому поле для вдосконалення відповідних норм і практичної роботи ще достатньо велике. Уляна Фещук у цьому контексті озвучила переконання Національної ради, що не потрібно чекати на ухвалення нового закону про аудіовізуальні ЗМІ, який розробляється в Україні, а невідкладно вносити зміни до чинного нормативного акта, що регулює подання відомостей про структуру медіа-власності. В обговоренні прозорості українського медіа-ринку брали участь: Крістіан Мір - виконавчий директор "Репортерів без кордонів" у Німеччині, Маттіас Конрад - керівник відділу преси та комунікацій посольства Німеччини в Україні, Оксана Романюк - виконавча директорка Інституту масової інформації, Максим Ратушний - медіа-юрист, Інститут масової інформації, Олаф Штейнфадт - директор проекту Media Ownership Monitor (MOM), "Репортери без кордонів", Німеччина, Нафіса Хасанова- менеджер проекту Media Ownership Monitor (MOM), "Репортери без кордонів", Німеччина, Зоя Красовська - журналістка, Інститут масової інформації, Галина Петренко - редактор інтернет-видання "Детектор медіа", Олександр Дяченко - начальник юридичного відділу Української асоціації видавців періодичної преси, Бернд Мальдзаніні - начальник відділу з медіа-концентрації КЕК (Комісія з концентрації в медіа, Німеччина), Роман Головенко, медіа-юрист, Інститут масової інформації, Галина Смірнова, старший спеціаліст проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа і створення системи Суспільного мовлення", Анна Камуз, радниця народного депутата України, голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.10.2016 З початком осіннього сезону в сітці мовлення столичної сателітарної мережевої станції "Радіо Вісті" (Київ-104.6МГц, Харків-100.5МГц, Дніпро-107.7МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 64k.) стався ряд змін, повідомляє інтернет-видання "Детектор Медіа" із посиланням на прес-службу медіа холдингу "Вести Украина". Ефір радіостанції поповнився кількома тематичними программами - "Забуті історії великого міста", "Гола кухня", "Перші на Місяці", "Міністерство майбутнього", "Тема дня з Дмитром Тузовим" і "Кіно з Алфьоровим" .Водночас були закриті деякі програми - наприклад "Люди говорять", "Контурні карти" та інші. Редакція пояснює закриття проектів як таких, що втратили інтерес слухача і актуальність. "Оновлюючи лінійку програм, ми, в першу чергу, прислухаємося до потреб і побажань наших слухачів, враховуємо, які тематичні програми будуть їм найбільш цікаві та актуальні", - підкреслив генеральний продюсер "Радіо Вісті" Віталій Докаленко. Нагадаємо, в серпні в ефірі "Радіо Вісті" стартував новий сезон освітнього проекту "Кіно з Алфьоровим". Програма виходить щочетверга о 20:00 (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 10.10.2016 Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар під час чат-конференції на інтернет-порталі "Детектор медіа" пояснила, чому затримується реєстрація законопроекту про аудіовізуальні послуги, яка планувалася раніше на вересень. "Не проблема зареєструвати. Проблема тоді ухвалити, якщо ключові положення не будуть збалансовані. Це наш пріоритет, і зараз ми виписуємо норми про сучасні аудіовізуальні майданчики як іновації в законодавстві. Тому це потребує певного часу, оскільки йдеться про низку нових категорій", - пояснила народна депутатка. Нагадаємо, драфт законопроекту про аудіовізуальні послуги було представлено Громадській раді при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики на початку лютого 2016 року. Він викликав багато суперечок, пропозицій та уточнень з боку гравців медіаринку. Реагуючи на це, Вікторія Сюмар повідомила, що реєстрацію законопроекту відкладено на місяць. 28 березня в Києві на міжнародній конференції "Законодавство про аудіовізуальні послуги: європейські стандарти та перспективи в Україні" було вперше публічно презентовано драфт законопроекту "Про аудіовізуальні послуги". На цій же конференції європейські експерти роз'яснили, що закон "Про аудіовізуальні послуги" Україні необхідно ухвалити протягом наступних двох років, а не до червня 2016 року, як вважалося раніше. Влітку 2016 року Вікторія Сюмар повідомила "Детектору медіа", що з вересня законопроект про аудіовізуальні послуги стане головним для комітету. "Але робота над ним потребуватиме задіяння всіх учасників ринку, оскільки це базовий законопроект, який встановлює правила в медіасфері", - зауважила вона (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 10.10.2016 "Громадське радіо" вирушає у Маріуполь, аби зустрітися зі своїми слухачами та відповісти на всі їхні запитання. В центрі уваги робота радіостанції тепер, запуск мовлення у Маріуполі, а також стратегія розвитку "Громадського радіо" до 2020 року. А ще "Громадське радіо" хоче почути вас. Колектив станції хоче дізнатися про те, що насправді хвилює місто, чим живуть сьогодні маріупольці, які теми для них важливі. Редакції станції потрібні ваші ідеї та бачення, бо "Громадське радіо" хоче, щоби прості люди на Донбасі мали можливість висловлювати свою думку. В середу 12 жовтня о 19:00 "Громадське радіо" чекатиме на зустріч у вільному просторі "Халабуда", адреса: м.Маріуполь, вул.Нільсена, 60 (Енгельса, 60) БЦ "Галакс". Можна буде познайомитися і поспілкуватися, слухати і думати. На зустрічі буде: Андрій Куликов, Голова правління ГО "Громадське радіо". Професійний радіо- та телеведучий, перекладач. Нагадуємо, що 27 жовтня цього року "Громадське радіо" почало тестове мовлення у Маріуполі на частоті 89.1МГц (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 10.10.2016 "Знайомство із Зіркою" на хвилях столичної мережевої станції "Русское Радио Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Волноваха-97.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпро-101.1МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кропивницький-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Широкий-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Львів-91.1МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) триває! Хочете потрапити на концерт видатних братів Меладзе та ще й познайомитися з ними особисто? Телефонуйте на автовідповідач "Русского Радио Україна" за номером (044)-221-14-16 та співайте ваші улюблені пісні з виконуваних Валерієм і написаних Костянтином Меладзе. Переможця брати Меладзе виберуть особисто! Акція триває з 10-го по 28-ме жовтня (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 7.10.2016 Держкомтелерадіо видав наказ від 30 вересня 2016 року № 177 "Про реорганізацію Національної телекомпанії України". Відповідно до документу наказано припинити діяльність Національної телекомпанії України шляхом перетворення у публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Буде створено комісію з перетворення, головою якої стане генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія. До комісії такої увійшли перший заступник ген директора НТКУ Олександр Харебін, заступники ген директора Ганна Бичок, Михайло Шматов, Дар'я Юровська та інші. Згідно з наказом, потрібно визначити строк заявлення кредиторами совїх вимог до НТКУ - два місяці з дня оприлюднення повідомлення про припинення НТКУ (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 7.10.2016 Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив перенести розгляд законопроекту про штрафи Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на 10 жовтня 2016 року. Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики перенесли розгляд до другого читання законопроекту № 4815 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною Радою)", який мали розглянути на черговому засіданні 5 жовтня. За словами голови комітету Вікторії Сюмар, члени Комітету повинні до обговорення визначитися з кількома концептуальними питаннями: розміри штрафів, створення Нацрадою та мовниками спільного органу, логіка покарань, норма про скасування попередження. Народні депутати вирішили провести засідання 10 жовтня о 15.00, на якому обговорити всі поправки до другого читання цього законопроекту. Нагадаємо, 8 вересня 2016 року Верховна Рада в першому читанні прийняла за основу законопроект про штрафи Нацради. Як писало інтернет-видання "Детектор Медіа", законопроект № 4815 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною Радою)" зареєстрували 15 червня народні депутати Григорій Шверк, Владислав Севрюков (обидва - "Блок Петра Порошенка"), Андрій Артеменко ("Радикальна партія Олега Ляшка"), Андрій Тетерук ("Народний фронт"), Артем Ільюк ("Відродження"), Олександр Опанасенко ("Самопоміч") і Євген Рибчинський ("Воля народу"). 6 липня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект і рекомендував Верховній Раді ухвалити його за основу в першому читанні. Законопроект передбачає прописати прямо в законі "Про телебачення і радіомовлення" розміри штрафів та порушення, за які вони накладаються на мовників і провайдерів (нині це питання регулюється розпорядженням Кабміну). Розміри штрафів становлять 5%, 10% і 25% розміру ліцензійного збору. Найбільший штраф (25%) призначається за найгрубіші порушення, незалежно від того, чи застосовувалася перед тим санкція "оголошення попередження". Менші штрафи призначаються за менш грубі порушення, якщо після оголошення попередження порушення не усунено. Штраф не може накладатися, якщо з часу порушення минуло більше одного календарного року. І. Для мовників передбачені такі штрафи: 25% - за: а) заклики до насильницької зміни конституційного ладу України; б) заклики до розв'язування війни, агресивних дій або їх пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті та/або приниження національної честі та гідності; в) пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження; 10% - за: а) трансляцію програм та передач, у яких телеглядачам та/або радіослухачам надаються послуги з ворожіння та гадання, а також платні послуги у сфері народної та/або нетрадиційної медицини; б) трансляцію програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися; в) трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. Для цілей застосування цієї норми використовуються визначення та критерії, встановлені Законом України "Про кінематографію"; г) трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв; ґ) розповсюдження і рекламу порнографічних матеріалів та предметів; д) пропаганду наркотичних засобів, психотропних речовин з будь-якою метою їх застосування; 5% - за: а) порушення умов ліцензії (визначених ліцензією на мовлення та додатками до неї) та/або ліцензійних умов. ІІ. Для провайдерів передбачені такі штрафи: а) 25% - за ретрансляцію програм та передач, що не включені до переліку програм, що ретранслюються, за рішенням Національної ради; б) 10% - за незабезпечення абонентам можливості перегляду програм універсальної програмної послуги; в) 5% - а порушення умов ліцензії (визначених ліцензією та додатками до неї) та/або ліцензійних умов. Якщо мовник має декілька ліцензій з різними способами розповсюдження телерадіопрограм, з однаковою програмною концепцією, розмір штрафу буде встановлюватися з найбільшого нарахованого розміру ліцензійного збору. Якщо ж мовник має декілька ліцензій з однаковими способами розповсюдження телерадіопрограм, з однаковою програмною концепцією на різні території мовлення, розмір штрафу буде встановлюватися шляхом складання сум штрафів. Якщо порушення не були усунені після санкцій "оголошення попередження" та "стягнення штрафу" або в разі невиконання розпорядження Нацради про усунення порушень у встановлені нею строки, Нацрада буде звертатися до суду з позовом про анулювання ліцензії. Згідно із законопроектом Нацрада має повідомити ліцензіата про стягнення з нього штрафу, оприлюднивши відповідне повідомлення на офіційному сайті та надіславши ліцензіату копію рішення протягом трьох робочих днів з дня його ухвалення. При цьому датою повідомлення вважатиметься дата оприлюднення на офіційному сайті. Протягом наступних 30 днів ліцензіат зобов'язаний буде сплатити штраф. За кожен день прострочення сплати передбачена пеня (1% суми штрафу). У разі несплати штраф буде стягуватися за рішенням суду. Законопроект також передбачає розширити один з абзаців пункту 2 статті 6 закону "Про телебачення і радіомовлення" про неприпустимість зловживання свободою діяльності телерадіоорганізацій. А саме: що не допускається використання телерадіоорганізацій, з-поміж іншого, для "закликів до розв'язування війни, агресивних дій або їх пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті та/або приниження національної честі та гідності". Автори законопроекту також пропонують доповнити перелік підстав для переоформлення ліцензії - додати до них зміну відомостей про засновників/власників. Відповідно, ліцензіати під час такого переоформлення ліцензій зобов'язані будуть подавати відомості про структуру власності з урахуванням внесених змін. Згідно з чинним законом розміри штрафів встановлюються Нацрадою та погоджуються Кабміном. Але до 2015 року такий вид санкції не застосовувався, оскільки штрафи залишалися не затвердженими урядом. За останні кілька років Нацрада неодноразово розробляла проекти розмірів штрафів, але Кабмін їх так і не погоджував, у тому числі - через блокування з блоку індустрії. Розміри штрафів нарешті з'явилися влітку 2015 року. 17 липня 2015 року після офіційного опублікування набули чинності розміри штрафів, затверджені Нацрадою 11 червня та погоджені урядом 30 червня строком на два місяці. Розміри штрафів становили 15%, 10% і 5% розміру ліцензійного збору, але Кабмін запропонував Нацраді збільшити їх. 22 грудня 2015 року після офіційного опублікування набули чинності нові розміри штрафів, затверджені Нацрадою 8 жовтня та погоджені урядом 4 листопада. Порівняно з попередньою версією розмірів штрафів, збільшився розмір максимального штрафу з 15% до 25% ліцензійного збору. Також залишилися штрафи розміром 10% і 5% розміру ліцензійного збору. Тим часом у парламенті запропонували записати розміри штрафів безпосередньо до закону "Про телебачення і радіомовлення". 30 листопада 2015 року народні депутати від "Блоку Петра Порошенка" Григорій Шверк, Владислав Севрюков і Богдан Онуфрик зареєстрували законопроект № 3562 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інформаційного простору України". Ключова новація законопроекту - прописати детальніший механізм застосування Нацрадою санкцій і вказати розміри штрафів прямо в тексті закону. 4 лютого 2016 року автори подали доопрацьований документ. Однак 12 квітня Верховна Рада відхилила цей законопроект попри те, що профільний комітет рекомендував його ухвалити. 26 лютого 2016 року на круглому столі "Детектора медіа" "Доцільність розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення" заступниця голови Нацради Уляна Фещук наголосила, що без змін до закону Нацрада не може ефективно застосовувати штрафи. А народний депутат Григорій Шверк повідомив, що штрафи, встановлені у 2015 році Кабінетом Міністрів, розглядаються в Конституційному суді. На його думку, якщо не будуть прийняті зміни до закону, згідно з якими розміри штрафів визначаються безпосередньо в законі, а не підзаконному акті, у Конституційного суду достатньо підстав визнати проблемними рішення Кабміну з цього питання. До Конституційного суду звернулася у 2015 році група із 49 народних депутатів, у тому числі Сергій Каплін, з поданням, чи відповідають основному закону повноваження Нацради накладати штрафи. Наприкінці грудня колегія суддів Конституційного суду відкрила провадження. 7 червня 2016 року Конституційний суд на пленарному засіданні завершив усне слухання справи і перейшов до закритої частини пленарного засідання для подальшого обговорення та прийняття рішення (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 6.10.2016 Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 5 жовтня 2016 року не підтримав проект закону №4996 "Про внесення змін до Закону "Про суспільне телерадіомовлення України". За словами голови Комітету Вікторії Сюмар, не варто занадто часто вносити незначні зміни до закону про суспільне, а краще підготувати низку змін і внести всі разом. "Якщо ми почнемо в закон про суспільне вносити чисто технічні правки і виносити його на розгляд парламенту, то буде складатися відчуття, що ми його правимо раз за разом, а ці правки реальне не є суттєвими. У чому тут проблема, навіщо вносити ці зміни?" - запитала вона у голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка. "У Конституції України визначені форми власності: приватна, державна і комунальна. А поняття "суспільна власність" в контексті суспільного мовлення є особливою правовою категорією, яка не розглядається як окрема форма власності. Це просто приведення до нормотворення", - сказав Олег Наливайко. "Нам треба розглянути проект про суспільну власність, і тут питання до нас як до законодавців, ми би мали прописати таку норму, і зміни до Конституції", - сказав член Комітету Богдан Онуфрик. Перший заступник голови Комітету Ольга Червакова зауважила, що це питання заслуговує на розгляд. "Дійсно, ми запровадили цей особливий статус, щоб підкреслити, що воно не регулюється ні державними, ні приватними структурами. Була ще дискусія щодо існуючої форми - юридична особа публічного права, але тоді ми не змогли узгодити цю форму власності із тими завданнями, які вкладали у філософію цього закону на суспільне мовлення. Тому, думаю, що тут дійсно до нас питання, нам треба було ініціювати зміни до українського законодавства. Нам треба цю колізію вирішити, щоб не було в законі того, що не передбачено конституцією. Пропоную подумати, як з цієї ситуації вийти, бо зміни до Конституції - це дві сесії", - запропонувала Ольга Червакова. Народний депутат Григорій Шверк звернув увагу на те, що це ж питання виникне знову, коли почнеться розгляд питання про мовлення громад. "Або це знову будуть комунальні підприємства, проти чого ми всі наразі виступаємо, або це буде якась форма власності, яка надасть можливість громаді створити і утримати телерадіоорганізацію", - сказав він. На думку Вікторії Сюмар, це є завдання Кабміну розробити такий законопроект, щоб ввести таку форму власності. "Тому що суспільне мовлення є нашим зобов'язанням перед низкою міжнародних організацій, яке Україна на себе взяла. Закон про суспільне мовлення має преференцію перед іншими законами. Якщо цього немає в Конституції, то, очевидно, треба туди це впровадити. Не можна втиснутися в радянський стиль визначення форматів власності. А в нашій Конституції він записаний як радянський. Це завдання і для законодавця, і для уряду. А не правити уряду і викидати, бо вони далі не хочуть розвивати цю історію", - зазначила вона (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 6.10.2016 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення надала дозвіл на тимчасове мовлення на території проведення антитерористичної операції ТОВ "Комунікаційне агентство "Сума технологій". Мова йде про три частоти у Донецькій області та одну частоту в Луганській області. Таке рішення було прийняте під час засідання Нацради 5 жовтня, повідомляє сайт регулятора. Голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що у планах ТОВ "Комунікаційне агентство "Сума технологій" - спільне виробництво програм із проектом "Армія FM" Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України, яка поки не є ліцензіатом Нацради. Отримавши дозвіл на тимчасове мовлення в зоні АТО, компанія бізнесмена Андрія Карпія повинна сприяти розширенню діапазону мовлення військової радіостанції на FM-частотах. Загалом трансляція програм "Армія FM" відбуватиметься у місті Гірнику (87.8МГц), смт Очеретиному (89.1МГц), місті Слов'янську (89.0МГц) Донецької області і смт Новоайдарі (91.6МГц) Луганської області. Нагадаємо, радниця міністра інформаційної політики (колишня заступниця міністра) Тетяна Попова пояснила, чому військова радіостанція "Армія FM" не отримала дозволу на тимчасове мовлення в Маріуполі (Донецька область) у вересні поточного року, який натомість отримало "Громадське радіо". За її словами, "Армія FM" спершу має стати ліцензіатом Нацради, щоб мати можливість отримувати тимчасові дозволи. "Армія FM" - це радіостанція Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України, яка мовить в інтернеті, а також на частоті радіо "Блік" бізнесмена Андрія Карпія в місті Бахмуті (ліцензіат - ТОВ ""Комунікаційне агентство Сума технологій"") та на другій звуковій доріжці супутникового каналу Vintage TV Андрія Карпія. Сама Центральна телерадіостудія Міноборони поки що зареєстрована тільки як суб'єкт інформаційної діяльності та не має ліцензій Нацради. У лютому та в липні 2016 року Нацрада за запитом "Армії FM" замовила в "Українського державного центру радіочастот" прорахунок частот в FM-діапазоні в низці міст Донбасу, а також у Києві (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 6.10.2016 Після завершення громадського обговорення Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 5 жовтня затвердив зміни до додатка 4 до форми ліцензії на мовлення, ухвалені на виконання вимог Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій". Прикінцевими положеннями цього законодавчого акта Національну раду зобов'язано внести зміни до бланку ліцензій телерадіоорганізацій. Запропоновані нововведення передбачають можливість для радіостанцій вказувати відсоток пісень, що звучать в ефірі українською мовою. Зміни до додатка 4 до форми ліцензії на мовлення передані на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. Нагадаємо, Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій" передбачає, що у часових проміжках із 07:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00 квота пісень українською мовою в ефірі радіостанцій має становити 35%. Вона впроваджується упродовж трьох років - перший рік після набуття чинності законом цей показник становитиме 25%, другий рік - 30%, третій рік - 35%. Закон набуває чинності через чотири місяці з дати його опублікування - в листопаді цього року (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.10.2016 5 жовтня члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення зустрілися із представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ для обговорення окремих питань діяльності регуляторного органу, а також ситуації в телерадіопросторі України. Національну раду представляли перший заступник голови Ольга Герасим'юк, член Національної ради Валентин Коваль, керівник апарату Володимир Пащук і працівники структурних підрозділів органу. Від Київської команди місії були присутніми Фернандо Ерера Інахара та Ірина Бойко. Місію, зокрема, цікавила імплементація закону про кінематографію, процедура заборони фільмів і санкції, які можуть застосовуватися Національною радою за порушення вимог цього законодавчого акта. Ольга Герасим'юк розповіла про повноваження регулятора стосовно моніторингу виконання мовниками Закону про кінематографію. "Ми не маємо іншого права, як передати свої спостереження про порушення закону до органу, який несе відповідальність за аналіз та експертизу цих порушень, - це Держкіно", - висловилася вона. Саме цей орган і уповноважений накладати на телерадіоорганізації штраф за недотримання законодавчих вимог. Завданням Національної ради у цьому питанні є моніторинг і фіксація фактів. Вона також відповіла на питання щодо незалежності регулятора. На думку Національної ради, сьогодні великою загрозою для незалежності регулятора у сфері медіа є ухвалення Закону "Про ліцензування видів господарської діяльності", оскільки його положення не лише звужують самостійність Національної ради, але й ускладнюють для телерадіоорганізацій процедуру оскарження рішень регулятора, визначену профільним законом про телебачення і радіомовлення. Гості запитували і про прозорість медіа-власності, й зміну медіа-ландшафту в Україні упродовж останніх років. Сторони домовилися підтримувати діалог. Національна рада зі свого боку надасть необхідну інформацію щодо виконання своїх повноважень і готова до подальшої співпраці з міжнародними спостерігачами (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.10.2016 6 жовтня Верховна Рада відхилила Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора". Парламент відхилив законопроект №4303. Для його прийняття в першому читанні за основу не вистачило голосів народних депутатів. Зокрема, законопроектом пропонується: а) встановити обмеження щодо здійснення гастрольних заходів гастролерів, пов'язаних з державою-агресором, зокрема заборонити проведення гастрольних заходів гастролерів, пов'язаних з державою-агресором, якщо гастролер до початку відповідного гастрольного заходу не надав організаторам гастрольного заходу письмову заяву про засудження окупації території України, за винятком передбачених законопроектом випадків; б) передбачити, що для проведення гастрольного заходу гастролерів, пов'язаних з державою-агресором, необхідним є отримання свідоцтва про проведення гастрольного заходу; в) встановити особливості участі в театральних постановках осіб, пов'язаних з державою-агресором, зокрема передбачити, що творчий працівник, член художнього, артистичного персоналу театру, який є громадянином держави-агресора, може приймати участь у виставах, театральних постановках, на території України, виключно після підписання ним заяви про засудження окупації території України державою-агресором; г) встановити додаткові умови щодо видачі прокатних посвідчень на фільми, за участі фізичних осіб - резидентів держави - агресора, а саме надання такими особами заяви про засудження окупації території України державою - агресором; ґ) заборонити трансляцію телерадіоорганізаціями музичних творів, вперше оприлюднених після 1 січня 2014 року за участю осіб, включених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та/або принаймні один з авторів (співавторів) або виконавців (співвиконавців) яких є громадянином держави-агресора за умови, що відсутні достовірні дані, що цей автор (співавтор) або виконавець (співвиконавець) публічно висловлювався про засудження окупації території України державою-агресором; д) встановити додаткові умови ретрансляції на території України програм телерадіоорганізацій, які підпадають під юрисдикцію держави-агресора. Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до пункту 1 розділу II "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління у книговидавничій сфері" За проголосували 250 народних депутатів (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 5.10.2016 Члени комітету з питань свободи слова та інформаційної політики вирішили, що в Держбюджеті на 2017 рік на Суспільне мовлення та іномовлення має бути передбачене відповідними законами фінансування в повному обсязі, а саме - 0,2% для Суспільного мовлення і 0,06% для іномовлення. Таке рішення було ухвалено більшістю голосів на черговому засіданні 5 жовтня (Олександр Опанасенко утримався). Наразі проект бюджету на 2017 рік не передбачає повного фінансування Публічного акціонерного товариства Національна суспільна телерадіокомпанія (юрособа має бути створена в січні 2017 року) та каналу іномовлення відповідно до законів про суспільне (0,2%) та іномовлення (0,06%). Мінімальний обсяг видатків на діяльність НСТУ, встановлений законом "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", - 0,2% від видатків державного бюджету України за попередній рік (зокрема, за прогнозом 2016 року - 1,3 млрд грн). Наразі є потреба додаткових коштів у розмірі 535,43 млн грн, які не передбачені проектом бюджету-2017, але, нагадаємо, передбачені законом про суспільне. Крім того, депутати погодилися збільшити фінансування Національній раді з питань телебачення і радіомовлення та Держкомтелерадіо. Зокрема, Держкомітет просив додати 12 млн для разової допомоги комунальним та державним газетам, які йдуть на перший етап роздержавлення. Нагадаємо, генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія повідомив, що НТКУ звільнила кілька поверхів у будинку телецентру в Києві по вулиці Мельникова, 42 (так званий Олівець) заради економії (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 5.10.2016 10 жовтня представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Черкаській області Надію Горбаченко буде звільнено у зв'язку із закінченням строку призначення на посаду. Рішення регуляторного органу ухвалено відповідно до пункту 2 статті 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення". Представник Національної ради згідно з пунктом 2 статті 11 цього Закону призначається на посаду на конкурсній основі строком на чотири роки (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.10.2016 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до складу Робочої групи з підготовки змін до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 5 жовтня. Зі складу робочої групи, утвореної рішенням Національної ради від 26.10.2015 № 1593, виведено Катерину Котенко і Любов Крохмальну, оскільки вони вже не працюють у Національній раді. Головою робочої групи став член Національної ради Олександр Ільяшенко, заступником голови - член Національної ради Валентин Коваль, секретарем робочої групи визначено завідувача сектору впровадження новітніх технологій та науково-технічного розвитку Євгена Шишка. Робочій групі доручено в місячний термін підготувати зміни до Плану розвитку для розгляду на засіданні Національної ради (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.10.2016 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 5 жовтня ухвалила рішення про затвердження конкурсних умов та оголошення конкурсу на мовлення з використанням 12 вільних радіоканалів у семи областях України. Відповідне оголошення незабаром буде опубліковане в газеті "Голос України". На конкурс виставлені частоти з обсягом мовлення 24 години на добу в таких населених пунктах: Орлах Дніпропетровської області, Костянтинівці і Сартані Донецької області, Білій Церкві Київської області, місті Києві, Коростові Сколівського району Львівської області, Славуті Хмельницької області, Козельці Чернігівської області і 4 радіочастоти в Чонгарі Херсонської області. Під час розгляду цього питання член Національної ради Сергій Костинський повідомив, що частина виставлених на конкурс частот передбачена для розвитку місцевого мовлення. А чотири частоти, прораховані на замовлення Національної ради для Криму, він назвав знаковими. Ці частоти пройшли узгодження з Генеральним штабом Міністерства оборони та міжнародну координацію, і мовлення на них відбуватиметься зі 150-метрової вежі, що буде побудована на Чонгарі в Херсонській області. Вона стане найбільшим об'єктом на півдні краю і дозволить охопити FM-мовленням чотирьох радіостанцій північ Автономної Республіки Крим. "Це перший крок, який ми запланували в рамках Стратегії розвитку телерадіомовлення в Херсонській області та організації мовлення на територію Криму, і ця робота буде тривати. Буде побудована ще як мінімум одна вежа, і, таким чином, ми зможемо покрити не тільки великі міста, але й траси українським мовленням", - сказав Сергій Костинський. На думку голови Національної ради Юрія Артеменка, радіочастоти на Чонгарі є вкрай важливими для розвитку мовлення громад, місцевого мовлення, мовлення національних меншин, а також на Крим. Стосовно частоти в Сартані Донецької області Сергій Костинський поінформував, що вона прорахована на замовлення місцевої влади цього населеного пункту, яка вирішила долучитися до впровадження пілотного проекту із розвитку радіо громад у Донецькій області. Радіочастота в Костянтинівці Донецької області була прорахована на замовлення "Армії FM". Також Національна рада конкурсними умовами затвердила вимоги до програмної концепції мовлення. Зокрема, рекомендовано розміщення інформаційних передач із регіональною і місцевою тематикою, а також дозволяється ретрансляція виключно програм суспільного мовлення. Заяви на участь у конкурсі приймаються з 10 листопада 2016 року. Граничний термін подачі заяв - 09 грудня 2016 року до 17:00. Граничний термін підбиття підсумків конкурсу - 07 лютого 2017 року. Докладніше з переліком частот та інформацією про конкурс можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.10.2016 5 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення надала дозвіл на тимчасове мовлення на території проведення антитерористичної операції ТОВ "Комунікаційне агентство "Сума технологій". Мова йде про три частоти у Донецькій та одну частоту в Луганській областях. Голова Національної ради Юрій Артеменко повідомив, що у планах мовника - спільне виробництво програм із проектом "Армія FM" Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України. Таким чином, ця військова радіостанція розширить діапазон свого мовлення на FM-частотах. Загалом трансляція передач відбуватиметься у м. Гірнику (87.8МГц), смт Очеретиному (89.1МГц), м. Слов'янську (89.0МГц) Донецької області і смт Новоайдарі (91.6МГц) Луганської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.10.2016 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення одержала перші частоти для FM-мовлення на Крим і на своєму засіданні сьогодні оголосила конкурс для визначення чотирьох радіостанцій-переможців. Про це повідомив член Національної ради Сергій Костинський, передає інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на "Укрінформ". "Сьогодні насправді відбулася велика подія - прийнято перше рішення про організацію мовлення на територію Криму, бо сьогодні нарешті ми отримали частоти, на які довго чекали. Вони пройшли міжнародну координацію, нас підтримали Туреччина, Румунія, Болгарія, дали нам добро на використання цих частот із застосуванням 5-кіловаттних передавачів. Тож сьогодні ми оголошуємо конкурс і за три місяці будемо знати чотирьох переможців - це чотири радіостанції, які будуть мовити на Крим", - сказав Сергій Костинський. Частоти прораховані для нової вежі, яку буде побудовано на території Херсонської області, на Чонгарі. Він додав, що існує українське мовлення на півострів через супутник, і кожен кримчанин має можливість дивитися українське телебачення через так звані супутникові "тарілки". Також існує середньохвильове мовлення в Криму, яке охоплює близько 70% території півострова. Водночас не було цілеспрямованого FM-мовлення на територію Криму, причому - мовлення саме кримських радіостанцій. Нагадаємо, перша заступниця міністра інформаційної політики України (МІП) Еміне Джеппар заявила, що українське мовлення на Донбасі буде відновлене з побудовою трьох телевеж. Для поновлення українського мовлення на Крим і Херсонщину побудують телевежу в Чонгарі (Херсонська область). 18 лютого Нацрада створила робочу групу з розвитку телерадіомовлення в південних районах Херсонської області та на територію тимчасово окупованого Криму й Севастополя. Робочу групу очолив член Нацради Сергій Костинський. Також робоча група опрацьовує питання мовлення на окупований Крим змайбутньої 150-метрової телевежі в селищі Чонгар Херсонської області (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 4.10.2016 З метою посилення інформаційної безпеки держави та нейтралізації негативного інформаційного впливу на населення на Сході України Концерном РРТ введено в експлуатацію радіомовний FM-передавач в місті Лисичанськ. Трансляцію програм Донецької регіональної дирекції НТКУ "Голос Донбасу" на частоті 88.2МГц розпочато 4 жовтня 2016 року о 15 годині 50 хвилин. Обладнання придбане коштом Концерну РРТ. Введення в дію передавача здійснено згідно з дозволом на тимчасове мовлення на час проведення АТО, який видано Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 4.10.2016 Станом на 4 жовтня 2016 року в ході відновлення щогли на РТПС Краматорськ встановлено двадцять третю, секцію. Наразі ведеться підготовка до монтажу верхнього ярусу постійних відтяжок, останньої секції та технологічної площадки. Відповідним чином здійснюється переміщення підйомного пристрою (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 4.10.2016 Сьогодні в м.Лисичаськ Луганської розпочалося мовлення радіостанції "Голос Донбасу" області. Програми станції можна почути на частоті 88.2МГц. Нагадаємо, що дозвіл на використання даної частоти станцією було отримано 17 березня (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 4.10.2016 На хвилях столичної мережевої радіостанції "Радіо Шансон" (Київ-101.9МГц, Ужгород-87.9МГц, Шостка-88.0МГц, Умань-88.5МГц, Рівне-88.5МГц, Львів-90.4МГц, Тернопіль-90.8МГц, Миколаїв-90.8МГц, Стрий-90.9МГц, Одеса-91.8МГц, Херсон-92.2МГц, Яремче-101.5МГц, Павлоград-102.2МГц, Луцьк-103.4МГц, Харків-103.5МГц, Кременчук-104.9МГц, Полтава-105.0МГц, Дніпро-105.3МГц, Кропивницький-106.7МГц, Бердянськ-101.0МГц, Запоріжжя-104.5МГц, Мелітополь-104.7МГц, Хмельницький-104.0МГц, Маріуполь-106.9МГц, Вінниця-107.0МГц, Кривий Ріг-101.0МГц, Суми-106.4МГц, Чернігів-106.8МГц, Черкаси-107.5МГц, а крім того Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) з'явиться нове вечірнє шоу про здоров'я Komarovskiy today з ведучою телеканала "112 Україна" Ксенією Смирновою та лікарем Євгеном Комаровським. Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на прес-службу Business Radio Group. Komarovskiy today виходитиме щосереди з 17 до 18 години. У програмі - відповіді на актуальні питання профілактики і лікування, перевірені експертами рекомендації, спростування медичних міфів. "Українці часто губляться в інформаційному потоці, намагаючись знайти достовірну інформацію про лікування… Тому ми і створили шоу "Komarovskiy today", щоб слухачі могли отримати чесні відповіді на свої найгостріші питання, зорієнтувалися в сучасних, прийнятих у цивілізованому світі методи профілактики і лікування. Основна наша мета - надати мільйонної аудиторії доступну і корисну для здоров'я інформацію", - повідомив лікар Комаровський. Разом з ним в студії працюватиме телеведуча Смирнова. Зокрема, вона буде говорити з українськими зірками про те, як вони вирішують свої проблеми зі здоров'ям і лікуванням. "Разом з доктором, думці якого довіряє величезна аудиторія, ми рознесемо в пух і прах дурні домисли, дамо ділову і прикладну інформацію про те, як не дати себе обдурити, втратити час, гроші, здоров'я і відмінний настрій", - зазначила пані Смирнова. Як повідомляє прес-служба, програма матиме рубрику "Хорошие вопросы", в якій пан Комаровський відповість на запитання радіослухачів. Свої запитання треба відправляти на doctor@shanson.ua. Перший випуск програми Komarovskiy today вийде в ефір "Радіо Шансон" 5 жовтня о 17:00. Нагадаємо, 25 серпня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку радіо "Шансон" (ТОВ "ТРК "Шансон""), в ефірі якого зафіксувала 14 серпня трансляцію пісні Аріни Крамер "Сегодня все спокойно" ("Спецназ"), що прославляє російський спецназ (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 4.10.2016 Українська редакція Радіо Свобода запускає три нові радіопроекти - "Історична Свобода", "Деталі" й "Право на дію". Як зазначає головний редактор Київського бюро Інна Кузнецова, завдяки новим проектам Радіо Свобода взаємодіятиме зі слухачами за напрямками, які досі залишаються не надто поширеними в українському медіапросторі. "Коли ми обговорювали, що цікавого запропонувати аудиторії, то зважали на те, які теми незаслужено залишаються на маргінесах українського радіоефіру. Історія, деталі того, що блискавкою з'являється і зникає у стрічках новин, і права людини - вважаю, ми зробили правильний вибір", - каже Інна Кузнецова. Програма Дмитра Шурхала "Історична Свобода" - про українську історію без брому, гніву та пристрасті. З подробицями замість емоцій. Щовівторка о 20:33 "Історична Свобода" - для тих, хто хоче розібратися, а не шукає прості відповіді на складні історичні питання. Програма Олени Ремовської "Деталі" - це відповіді на ваші запитання на тему, почуту в новинах. Як усе почалося? Чому триває? Хто дійові особи? Щочетверга о 20:33. Слухайте, щоби знати більше за інших. Програма Анастасії Москвичової "Право на дію" - новий проект Радіо Свобода про права людини і громадський активізм. Щотижня ми обговорюємо важливу тему, системну проблему або громадську ініціативу і шукаємо відповіді на ваші запитання. Слухайте нас у п'ятницю о 20:33. "Право на дію" - програма для тих, хто не хоче стояти осторонь. Телефон прямого ефіру - (044)-490-29-05. Детальніше з розкладом програм Української редакції Радіо Свобода можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 4.10.2016 4 жовтня в газеті "Голос України" № 188 (6442) опубліковано оголошення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про конкурс на отримання ліцензії на мовлення з використанням вільних радіочастот у Одеській області. Відповідне рішення було ухвалене регулятором під час засідання 29 вересня 2016 року. На конкурс виставлені частоти на мовлення у таких населених пунктах: Арцизі, Березівці, Болграді, Балті, Великій Михайлівці, Захарівці (Фрунзівка) - 2 частоти, Ковбасовій Поляні, Кодимі, Миколаївці, Подільську (Котовськ). Можливий обсяг мовлення на зазначених каналах - від 1 год. 15 хв. на тиждень до 24 години на добу. Заяви на участь у конкурсі Національна рада прийматиме з 03.11.2016 за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, тел. (044)-234-97-13. Граничний термін подачі заяв на видачу ліцензії відповідно до пункту а) частини п'ятої статті 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - 02.12.2016 (до 17:00). Граничний термін підбиття підсумків конкурсу відповідно до пункту б) частини п'ятої статті 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - 31.01.2017. Докладніше із переліком виставлених на конкурс частот, а також конкурсними умовами можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 4.10.2016 З 1 жовтня передавач ПАТ "Наше радіо", що забезпечує мовлення компанії в Херсоні на частоті 106.2МГц, працює на повну потужність. Про це Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення повідомив ліцензіат. За результатами аналізу дотримання телерадіоорганізаціями умов ліцензій у частині потужностей використовуваних передавачів, проведеного робочою групою з розвитку мовлення в Херсонській області та на територію Автономної Республіки Крим, з'ясувалося, що програми "Нашого радіо" транслювалися з потужністю передавача 0.5 кВт. Однак умовами ліцензії компанії визначена потужність РЕЗ 1 кВт. Причиною цього стали перебої в електропостачанні Херсонської області, пояснила компанія. Вони були пов'язані з підривом опор на лінії Каховка - Титан і могли вивести з ладу передавач, якщо б він працював на повну потужність, йдеться в листі ліцензіата. На цей час усі проблеми усунені, тож з 1 жовтня компанія відновила мовлення на повну потужність. Таким чином, реалізовано ще один крок Стратегії розвитку телерадіомовлення в Херсонській області, розшириться територія охоплення сигналом мовника і покращиться його якість, а також значно більша кількість населення краю зможуть слухати програми "Нашого радіо" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.10.2016 Верховній Раді пропонують внести зміни до законодавства, за якими на культурно-освітнє мовлення можуть передавати частоти тих радіо- та телеканалів, які працюють проти України чи не називають свого власника. Про це сказав голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький на погоджувальній раді парламенту. "Приємно бачити питання культури, науки й освіти окремим днем. Хотів би попросити лідерів фракцій підтримати наші законопроекти", - сказав він. Зокрема, Княжицький назвав законопроект №2537, який передбачає створення теле- і радіоканалів культурно-освітнього мовлення. "У цьому законі йдеться про те, що в тих каналів, які не показують прозорості своєї власності або ведуть антидержавну політику, можна ці (їхні) частоти передати для створення культурно-освітнього мовлення і регіонального мовлення суспільного мовлення, чого в нас не існує", - сказав він. Княжицький також подякував за підтримку закону про український кінематограф - і попросив податковий комітет розглянути законопроекти №3238 і №3239 про зміни до податкового й митного кодексів. "Бюджетний комітет уже пройшов законопроект про зміни до бюджетного кодексу №3240 про підтримку кінематографа. І я просив би, пане голово, щоб ви поставили його на четвер, щоб ми завершили цей повний цикл про кінематограф", - сказав він. Голова Верховної Ради Андрій Парубій підтримав це: "№3240 буде поставлений, якщо є рішення комітету, - це є ваш день". Він закликав податковий та бюджетний комітети надати фінансове підґрунтя для реалізації законопроекту про підтримку кінематографа, розглянувши згадані законопроекти (Джерело: Портал "Українська Правда").
  • 3.10.2016 Завдяки оптимізації перебігу робіт та впровадженню ряду інженерно-технічних рішень протягом останніх двох тижнів вдалось досягти значного поступу в ході відбудови радіотелевізійної щогли на РТПС Краматорськ. Станом на 03.10.2016 встановлено 22 секції з 24 запланованих. Наразі здійснюється корегування вертикальності опори та переміщення крану. Підготовлено до встановлення останні дві секції, антенну частину щогли та другий ярус постійних відтяжок. Фахівцями Концерну РРТ споряджено антенно-фідерні системи до розгортання на новій опорі. Монтаж цих систем почнеться відразу після завершення монтажу антенної частини щогли (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 3.10.2016 На засіданні 29 вересня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки низці компаній у зв'язку із виявленими ознаками порушень законодавства у телерадіоінформаційній сфері. Підставою призначення перевірки ТОВ "Телемережа "Уніка-ТV", м. Київ (логотип "Планета") стало звернення громадянина Вадима Гуревича, який скаржиться на трансляцію в ефірі телеканалу 09.09.2016 передачі расистського та антисемітського змісту. Моніторинг ефіру ліцензіата зафіксував передачу за участі Девіда Дюка, яка містила пропаганду винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження, та здійснення інших вчинків, за якими наступає кримінальна відповідальність, що є ознакою порушення вимог абзаців шостого, чотирнадцятого частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Моніторинг ефірного радіомовлення ТОВ "Телерадіокомпанія "Дивосвіт", м. Київ (позивні "Вести.Радио"), проведений 31.08.2016, засвідчив трансляцію передачі "Люди говорять" за участі Тетяни Монтян. Під час діалогу з радіослухачами вона негативно та образливо висловлювалася на адресу героїв Революції Гідності, допускала у прямому ефірі ненормативну лексику. При цьому ведучий передачі не зупинив гостю студії і не зробив зауваження Т. Монтян щодо неприйнятних висловлювань, що є ознаками порушення абзацу тринадцятого частини другої статті 6 і частини другої статті 62 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Відсутність мовлення КП "Редакція районної газети та радіомовлення Петрівського району" на частоті 105.5МГц у смт Петровому Кіровоградської області виявив моніторинг радіокомпанії, проведений 16.08.2016. Це є ознакою порушення вимог частини сьомої статті 27 і частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Крім того, за інформацією представника Національної ради у Кіровоградській області, Петрівська районна рада здійснила реорганізацію КП "Редакція районної газети та радіомовлення Петрівського району" шляхом поділу на дві юридичні особи: Комунальний заклад "Редакція Петрівського районного радіомовлення" та "Редакція районної газети "Трудова слава". Рішення про це набуло чинності 23.04.2016. Відповідно до законодавства протягом 10 робочих днів компанія мала подати до Національної ради заяву про переоформлення ліцензії. Натомість заява надійшла через кілька місяців, але пакет заявних документів виявився неповним. Також не мовить у м. Василькові Київської обл. ТОВ "ТРК "Васильківські телевізійні мережі" на каналі конвертації S28 у кабельній мережі ТОВ "Кристал Телеком", що є ознакою порушення вимог частини сьомої статті 27 та частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". В ефірі ТОВ "Телестудія "Служба інформації", м. Київ, 03.09.2016 транслювався випуск "Неймовірна втеча" передачі "Речовий доказ", присвячений діяльності органів КДБ, й зокрема позитивному образу полковника КДБ Мухіна, що є ознакою порушення частини другої статті 9 Закону Україну "Про телебачення і радіомовлення". Для з'ясування усіх обставин щодо дотримання ліцензіатами зазначених вимог законодавства, Національна рада ухвалила рішення призначити усім мовникам позапланові перевірки (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.10.2016 Столична релігійно-просвітницька регіональна радіостанція "Голос Надії" (ТОВ "Телевізійний канал "Надія") продовжує розширювати свою мережу і освоювати нові частоти. Віднедавна станція мовить у м.Ананьїв Одеської області. Почути радіостанцію тут можна на частоті 105.6МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 1.10.2016 1 жовтня радіостанція "Класне радіо" (ТОВ ТРК "АРТА плюс") розпочала мовлення в місті Бахмут Донецької області. Трансляції ведуться на частоті 88.4МГц - відповідно до тимчасового дозволу Нацради з ТРМ від 20.07.2016 (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини вересня 2016

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024