Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Листопад 2002 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

  • Радіоанонс

  • Новини жовтня

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 30.11.2002 25-го листопада в ефірі одеської сателітарної радіомережі "АвтоFM" (Одеса-91.4МГц, Київ-99.4МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, а також на хвилях вознесенського радіо "Імідж" (103.6МГц) та уманського радіо "МІД FM" (103.4МГц)) стартував новий загальноукраїнський проект "Еволюція". Якщо Ви відчуваєте у собі достатню кількість таланту та сміливості, або ваш музичний колектив бажає слави і грошей, використайте свій шанс та відправте на радіостанцію свій демо-запис, і тоді працівники станції обіцяють запалити нову зірку на музичному небосхилі країни. Додаткову інформацію можна одержати за телефонами (048)-728-74-00 (Одеса) та (044)-238-26-77. Адреса для прийому демозаписів: 65009, м.Одеса, площа 10-го Квітня, б.1, 6 поверх, Радіостанція "AвтоFM". Тим часом, на Web-сайті радіостанції з'явився Форум, який можна знайти за URL-адресою http://www.avto.fm/forum/ (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 30.11.2002 Від учорашнього дня в ефірі столичного радіо "Europa Plus Київ" (107.0МГц) не чути програм московської сателітарної радіомережі "Europa Plus" (Власна інформація).
  • 29.11.2002 Вчора припинило мовлення сумське "Топ-радіо" (106.4МГц). Нині на частоті 106.4МГц панує тиша (Інформація з власних джерел).
  • 29.11.2002 Черкаська обласна організація Українського народного руху закликає мерію Черкас і депутатів Черкаської міської ради ініціювати створення україномовної муніципальної FM-радіостанції в Черкасах на кошти міського бюджету. У зверненні обласної організації УНР сказано, що партійний осередок стурбований негативною ситуацією з використанням української мови у всіх сферах громадського життя області, зокрема, міста Черкас. Особливу стурбованість УНР викликає черкаський радіоефір, а також постійні гастролі російських естрадних зірок у Черкасах. "Складається враження, що автобус їде не по центральній Україні, а де-небудь у Рязані. На Черкащині відбувається повзуча русифікація суспільства, українська мова стала другосортною, особливо серед молоді", - сказано у зверненні. УНР вважає, що саме створення міської україномовної ефірної радіостанції з мовленням у FM-діапазоні зможе розширити сфери застосування української мови і зупинити русифікацію населення Черкаської області (Джерело: Портал ТРК "Громадське радіо").
  • 29.11.2002 Народні депутати України прийняли вчора постанову про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для розслідування діяльності Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в 2000-2002 роках. За проект, внесений у жовтні членом політичної групи УНР Євгеном Жовтяком, проголосували майже 200 народних депутатів. На думку Євгена Жовтяка, показовою є реакція самої Нацради на свою діяльність: "Він висловився за створення комісії, що повинна визначити правомірність видачі ліцензії "Оніксу". Тому "Оніксу", якому віддали частоти, на яких мовив "Континент", що стало приводом для загальноєвропейського скандалу". Член Нацради Віталій Шевченко вважає симптоматичним той факт, що звіт Нацради з питань телерадіомовлення не був одностайно підтриманий. У зв'язку з фактом створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради він заявив, що не сумнівається в можливому встановленні навіть зловживань, що підпадають під дію статей Кримінального кодексу України (Джерело: "Liga Online").
  • 28.11.2002 26-го грудня радіо "Europa Plus Луганськ" (104.8МГц) планує провести акцію, присвячену "Дню подарунків", який у цей день святкують у країнах Заходу. В ефірі станції цього дня можна буде почути про те, що таке "подарунок" і з чим його "їдять", а також виграти призи від спонсорів (Джерело: Інформацію надав ).
  • 28.11.2002 Верховна Рада України утворила тимчасову слідчу комісію для розслідування діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у 2000-2002 роках. Як передає кореспондент УНІАН, "за" проголосували 182 із 429 депутатів, зареєстрованих у залі. Для прийняття рішення достатньо 150 голосів. До складу тимчасової слідчої комісії для розслідування діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у 2000-2002 роках увійшли: Ігор Гринів ("Наша Україна" - голова комісії), Сергій Гмиря (КПУ - заступник голови), Станіслав Довгий (ПППУ-ТУ - заступник голови), Юрій Артеменко ("Наша Україна"), Іван Бокий (СПУ), Олександр Голуб (КПУ), Володимир Кафарський (НДП), Ярослав Кендзьор ("Наша Україна"), Валерій Мішура (КПУ), Віктор Мусіяка (позафракційний), Сергій Олексюк ("Наша Україна"), Михайло Поплавський (ПППУ-ТУ), Віктор Терен (БЮТ), Тарас Чорновіл ("Наша Україна") (Джерело: "УНІАН").
  • 28.11.2002 Керівництво багатьох парламентських комітетів довело неефективність своєї роботи, вважає заступник голови Верховної Ради України Олександр Зінченко. Керівництво багатьох парламентських комітетів є підстави "обвинувачувати у непрофесіоналізмі, а не тільки в політичних питаннях", - підкреслив він. Відповідаючи на питання журналістів, Зінченко не виключив можливість ротації членів Нацради з теле- та радіомовлення. Він нагадав про те, що від парламентської "четвірки" не обрано ще одного члена Нацради. Крім того, Зінченко висловив думку про "недосконалість формули "4 на 4" Нацради" (чотирьох членів призначає Президент, чотирьох - парламент). "Це питання для дискусії", - підкреслив він, додавши, що вважає за необхідне вносити відповідні зміни до законодавства для ефективнішої роботи Нацради (Джерело: "Обозреватель").
  • 28.11.2002 Вчора відбулося чергове засідання Національної ради Україи з питань телебачення і радіомовлення. На початку засідання Голова Національної ради Борис Холод вручив ліцензії телерадіоорганізаціям - переможцям конкурсних відборів, зокрема, м. Києва, Київської, Житомирської, Івано-Франківської, Луганської, Харківської, Чернігівської, Полтаської областей та АР Крим. На засіданні Національної ради бул : 1. Затверджено зміни та доповнення до інструкції Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про порядок здійснення перевірок ТРО України. 2. Внесено зміни до Тимчасового Положення "Про порядок ретрансляції (трансляції) телеканалів в мережах кабельного, ефірно-кабельного телебачення". Прийнято рішення про видачу ліцензій на право користування каналами і частотами мовлення (серед радіостанцій): ефірне мовлення: виконання рішення суду щодо видачі ліцензії на частоту 102.2МГц у м.Одесі. Були визначені переможці конкурсного відбору на право користування каналами і мовлення мовлення, ними стали серед радіостанцій: 68.24МГц, м.Рівне - Рівненська ОДТРК; 103.5МГц, м.Кременчук, Полтавська обл. - ПП "Приватна ТК "Візит", м.Кременчук, Полтавська обл.. Прийнято рішення про переоформлення ліцензій ряду телерадіокомпаній. На засіданні було прийнято за основу: 1. Рекомендації Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціям України щодо порядку висвітлення проблем народної та нетрадиційної медицини; 2. закріплення членів Національної ради за робочими групами на основі Положення про робочі групи Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Також було прийнято рішення про проведення наради-семінару представників Національної ради в областях (реґіонах) 20-21 грудня 2002 р. у м.Луганську та про затвердження складу робочої групи з питань технічного забезпечення телерадіоомовлення. Було розглянуто й ряд інших питань (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.11.2002 Продовжує зростати кількість міст, охоплених мовленням столичної сателітарної радіомережі "Europa Plus Україна" (ЗАТ Студія "Європа Плюс Україна"). Від учорашнього дня її програми мають змогу чути слухачі донецького радіо "Europa Plus Донбас" (Донецьк-106.8МГц, Краматорськ-101.7МГц) (Інформація з власних джерел).
  • 27.11.2002 Глава парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко вважає найбільше ймовірними кандидатурами на його посаду депутатів від більшості Миколу Баграева і Сергія Правденка. Про це він заявив в інтерв'ю кореспонденту Part.org.ua. Томенко вважає вірогідним такий розвиток сценарію у зв'язку зі спробою більшості Верховної Ради в пакеті проголосувати за перерозподіл парламентських комітетів. У той же час пан Томенко переконаний, що за парламентською опозицією мають бути закріплені хоча б три комітети, відзначаючи, що така практика є загальноприйнятою у цивілізованих державах. Він також вважає ненормальним той факт, що більшість бажає знову міняти представників парламенту в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. "Ви знаєте, що в пакет входить і Нацпрад з питань телебачення і радіомовлення. Таким чином, я думаю, що межі розумного перейдені остаточно", - сказав Микола Томенко. Незважаючи на це, глава комітету висловив упевненість, що призначення на його посаду представника від більшості, викличе протест у самому комітеті. "У нас досить тверда позиція щодо планів більшості, адже структура наша формувалася, значною мірою, як опозиційний комітет, щоб допомагати журналістам захищати свої права. У такому випадку, представник парламентської більшості, що стане на чолі парламентського комітету, виявиться в непростій ситуації", - упевнений пан Томенко (Джерело: "Part.Org").
  • 27.11.2002 З грудня на хвилях столичної радіомережі "Доросле радіо" (Київ-106.0МГц, Полтава-100.6МГц, Херсон-101.2МГц, Мелітополь-102.2МГц, Луганськ-102.3МГц, Маріуполь-102.8МГц, Кривий Ріг-105.2МГц та 67.61МГц, Сімферополь-105.4МГц, Донецьк-105.6МГц, Житомир-106.1МГц, а також власні студії - Кременчук-103.5МГц, Харків-104.0МГц, Запоріжжя-107.0МГц і Дніпропетровськ-107.7МГц) стартує нове ранкове шоу "Підзарядка". Програма лунатиме щодня у будні з 7.00 до 11.00. Ведучі - Дім Самойлов, Євген Жигун та Ольга Ларіна. Поки невідомо, чи з'явиться ранкове шоу лише у центральному ефірі станції, чи також і в реґіонах (де часто майже весь денний ефір формується місцевою студією) - адже, зокрема, у Дніпропетровську на "Дорослому радіо" ранкове шоу існує практично з дня "народження" станції - з весни (Власна інформація).
  • 27.11.2002 СХ-передавач російського радіо "Голос России", встановлений на РПЦ "Луч", що на Миколаївщині, який працює на частоті 972кГц, відтепер перебуває в ефірі з 11.00 до 22.00. Тим часом, в ефірі одеського радіо "Шансон" (103.2МГц) віднедавна щодня з 16.00 до 18.00 лунає програма "Автоштопор" - в її рамках можна почути повідомлення з доріг та іноді інтерв'ю з відомими артистами. А ось пряму трансляцію програм московського радіо "Шансон" на цій хвилі відтепер можна почути лише з 4.45 до 7.00 і з 0.00 до 1.00 (Джерело: Інформацію надав ).
  • 27.11.2002 За словами члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олександра Мартиненка, фракції, що входять у парламентську більшість, хочуть відкликати обраних раніше трьох членів Нацради й обрати замість них нових. Пан Мартиненко заявляє, що в більшості вже є кандидатури нових членів Нацради. Про це Олександр Мартиненко повідомив в інтерв'ю інтернет-виданню "Телекритика". "Теоретично такий сценарій реальний, якщо у представників більшості після формування уряду, затвердження глави Нацбанку і переформування керівництва парламентських комітетів залишаться ще сили для вирішення кадрового питання у Нацраді", заявив Мартиненко. "У більшості вже сьогодні є кандидатури на місця в Нацраді. Знаю, що свої кандидатури на посаду в Нацраді мають фракції "Трудова Україна" і СДПУ (о)", - сказав він. Тим часом, як повідомляють "Українські новини" з посиланням на джерело у комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, фракції більшості офіційних звертань у комітет із пропозиціями про зміну членів Нацради й обрання нових не надали. Джерело підтвердило, що у деяких фракцій більшості є наміри замінити членів Нацради. Зокрема, воно назвало фракцію СДПУ(о) (Джерело: "Українські новини").
  • 26.11.2002 Харківське радіо "Нова хвиля" (91.2МГц) віднедавна знов використовує паралельну частоту у нижньому піддіапазоні УКХ ЧМ - 69.83МГц (Джерело: Інформацію надав ).
  • 26.11.2002 Центр PR-консалтинґу "Publicity Creating" разом зі столичною радіостанцією "MusicРадіо 101.5 FM" (101.5МГц) запустив новий проект "Оксамитові війни" - тематичну програму про застосування PR-технологій провідними світовими компаніями. Програма побудована на практичних прикладах використання методів і прийомів з області комерційних PR, у тому числі, маловідомих широкий аудиторії. Метою проекту є привернення уваги аудиторії слухачів до нової ефективної технології просування, якою є Public Relations. Назва програми обумовлена тим, що PR, по суті, є найбезкровнішими війнами - це битви за думки людей. Як відзначив директор по розвитку бізнесу Publicity Creating Валерій Курейко, ділова аудиторія в нашій країні усе ще недостатньо інформована про призначення PR-технологій. Багато хто помилково вважають, що PR застосовується тільки у політиці, але світовий столітній досвід Public Relations у різних країнах свідчить, що ця технологія приносить вражаючі результати й у досягненні комерційних цілей компаній. Це відбувається в тому випадку, коли правильно розуміють суть PR і правильно застосовують їхній механізм непрямого впливу. За словами начальника відділу маркетингу і реклами "Music Radio" Оксани Шавель, аудиторії каналу буде цікава інформація про PR, оскільки ця аудиторія являє собою працююче, освічене й активне населення, з доходами середніми і вищими за середні. В основному, це люди бізнесу - від керівників до менеджерів середньої ланки і службовців. Тут інтереси каналу і компанії Publicity Creating, що є давнім партнером "Music Radio", цілком збіглися. Програма "Оксамитові війни" виходить в ефір щопонеділка, щосереди і щоп'ятниці о 9.15 ранку, а також у повторі о 18.15 вечора у ці ж дні (Джерело: Портал "Рекламастер").
  • 26.11.2002 В ефірі ряду реґіональних радіостанцій відбудеться спільний проект присвячений до 1 грудня - Міжнародного Дня боротьби зі СНІДом. Таким є головний результат зустрічі авторів тематичних програм з шести міст України, що пройшла 26 листопада в Інтерньюзі. Тож у програмах, присвячених до 1 грудня, радійники будуть організовувати "радіо-мости", обмінюватися спеціальними репортажами про ситуацію в своїх містах, спілкуватися в прямому ефірі. В проекті беруть участь наступні станції: Радіо "Шансон" (Донецьк), Радіо "Шансон" (Кременчук), Радіо "Шансон" (Херсон), "АБ-Радіо" (Кіровоград), Радіо "ФІЛ" (Одеса), "Радіо Тернопіль" (Тернопіль), Радіо "Люкс-FM" (Львів). Проект "Виробництво реґіональними радіостанціями інтерактивних програм на соціальні теми", частиною якого є зокрема даний круглий стіл, здійснюється Інтерньюзом за підтримки Альянсу Партнерства "Каунтерпарт" (Джерело: Портал "Інтерньюз-Україна").
  • 26.11.2002 Під час учорашньої віртуальної інтернет-конференції, що проходила у Чаті інтернет-видання "Телекритика", на запитання вашого покірного слуги відносно того, чи буде у майбутньому "форматний" принцип обов'язковим при проведенні конкурсів на канали і частоти, член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Олександр Мартиненко відповів: "Форматний принцип обов'язковим не буде, але буде бажаним. Тобто, не думаю, що Нацрада дійде до того, щоб усі частоти роздавати за принципом форматів. Та це і не потрібно. Залишаться деякі формати, які ласково називаються інформаційно-музичними, тобто практично все". А ось відповідаючи на запитання про перспективи розвитку в Україні СХ-діапазону, який нині практично спустів, пан Мартиненко зазначив: "Середньохвильовий діапазон в Україні сьогодні дійсно пустий, але перспективний. Мені здається, що той, хто сьогодні оцінить його перспективи, виграє через два-три роки. Це ситуація, яка зараз складається у Східній Європі" (Власна інформація).
  • 26.11.2002 Змінилися номери телефонів феодосійського радіо "Довіра-Південь" (106.1МГц). Замість номеру (06562)-4-62-26 відтепер існує номер (06562)-2-21-22, а замість (06562)-3-35-08 - (06562)-3-00-47 (Джерело: Інформацію надав ).
  • 26.11.2002 Вітальні програми харківського корпункту столичної радіомережі "Kiss FM" (102.4МГц) відтепер виходять під "мережевою" назвою "Контакт", що витіснила стару "Алло, Гараж?". Також змінився час їх виходу в ефір - відтепер вони лунають, як і по всій мережі, о 13.00 та 18.00 (Джерело: Інформацію надав ).
  • 25.11.2002 Завтра з 16.00 до 18.00 - в чаті "Телекритики" пройде Чат-конференція з членом Нацради з питань телебачення та радіомовлення Олександром Мартиненком на тему "Медіа як бізнес в Україні". Журналісти київських видань можуть стати і безпосередніми учасниками дискусії. Чат-конференція відбудеться за адресою: Київ, вул. Ризька, 15, "Інтерньюз-Україна". Телефон для довідок: 458-44-40, "Телекритика". Передбачається, що Олександрові Мартиненку можна буде задати досить багато питань стосовно впливу Нацради на перетворення вітчизняного телебачення та радіомовлення як у прозорий та ефективний, так і в соціально-відповідальний бізнес. Непрозорість відносин власності у медіа, монополізм у володінні медіа (у тому числі й той, що не можливо юридично довести), тиск влади та політиків на власників медіа, а також на саму Нацраду, процвітання законодавчо забороненої реклами на вітчизняному ТБ, заборона на переривання фільмів рекламою, невідповідність економічним реаліям нині існуючого порядку оплати за ліцензію тощо … Як впливають на розвиток медіа-бізнесу в Україні ці та багато інших реальних проблем? Олександр Мартиненко дав згоду відповідати на всі гострі питання. Проект "Чат Телекритики" здійснюється за підтримки проекту "Медіа реформи", започаткованого Урядом Великої Британії. Проект має на меті згуртувати впливових професіоналів, діяльність яких пов'язана з мас-медіа, для створення більш сприятливого клімату для незалежних ЗМІ. У рамках проекту діє Центр медіареформ у Національному університеті "Києво-Могилянська академія" НаУКМА); українськими партнерами проекту є Незалежна Асоціація Телерадіомовників (НАМ), Інтернет-газета "Телекритика" та журнал "Телерадіокур'єр" (Джерело: Інформацію надала ).
  • 25.11.2002 В ефірі столичної сателітарної радіомережі "Kiss FM" (Київ-106.5МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Донецьк-106.4МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц) відновлено інформаційні випуски (Власна інформація).
  • 23.11.2002 Завтра в ефірі столичного мережевого "Дорослого радіо" (Київ-106.0МГц, Полтава-100.6МГц, Херсон-101.2МГц, Мелітополь-102.2МГц, Луганськ-102.3МГц, Маріуполь-102.8МГц, Кривий Ріг-105.2МГц та 67.61МГц, Сімферополь-105.4МГц, Донецьк-105.6МГц, Житомир-106.1МГц, а також власні студії - Кременчук-103.5МГц, Харків-104.0МГц, Запоріжжя-107.0МГц і Дніпропетровськ-107.7МГц) пройде акція "Очна ставка", в рамках якої слухачі станції зможуть виграти CD з альбомом Михайла Круга "Посвящение". На жаль, програмний директор радіостанції, Ольга Ларіна, не повідомила сайту подробиці акції (Власна інформація).
  • 22.11.2002 Новим продюсером столичної мережевої сателітарної радіостанції "Наше радіо" (Київ-107.9МГц, Чернівці-100.0МГц, Рівне-100.7МГц, Сімферополь-101.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Дніпропетровськ-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Ялта-103.3МГц, Полтава-103.8МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Житомир-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Луганськ-106.1МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Донецьк-107.6МГц, Одеса-107.9МГц) стала Вікторія Мєлковська, яка змінила на цій посаді Олександра Савіна. У минулому Вікторія працювала на кількох столичних радіостанціях (деякі з них вже не існують) - "GALA"-радіо, радіо "Лідер", радіо "Z", радіо "БМ FM" та "Радіо великого міста 104.6БМ" (Інформація з власних джерел).
  • 22.11.2002 Нещодавно сталися зміни в розкладі програм харківського радіо "Нова хвиля" (91.2МГц). Тепер ефір побудовано за такім графіком: 07.00-10.00 ранкове шоу "УТРЕЧКО", 10.00-14.00 ді-джей, 14.00-18.00 ді-джей, 18.00-22.00 ді-джей, 22.00-23.00 Танцювальна програма "Дискотека прошлого века", 00.00-03.00 ді-джей, 03.00-07.00 автоматичний ефір. Служба новин "912" працює у будні 8.00-20.00, у вихідні 9.00-19.00. Зараз на початку години лунає огляд останніх подій, на 30-й хвилині тематичні випуски новин; потягом іншого часу ведучий новин спілкується з ді-джеєм, і, використовуючи форму ефірного спілкування "діалог", повідомляє ті чи інші новини (Джерело: Інформацію надав ).
  • 21.11.2002 З понеділка, 18-го листопада, в ефірі всеукраїнської сателітарної мережі "Наше радіо" (Київ-107.9МГц, Чернівці-100.0МГц, Рівне-100.7МГц, Сімферополь-101.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Дніпропетровськ-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Ялта-103.3МГц, Полтава-103.8МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Житомир-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Луганськ-106.1МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Донецьк-107.6МГц, Одеса-107.9МГц) з'явився новий радіопроект Макса Гарячева "Зіркова хвороба". Всі плітки про зірок в одному флаконі! Цікаво, що Макс подає їх не лише в інформаційному викладі. Музиканти самі спростовують, або ж підтверджують те, що про них говорять. Програму можна слухати кожного буднього дня о 12.29, 16.09 та 20.29. "Зіркова хвороба" - це більше ніж програма, це - вибух сенсацій і новин про ваших кумирів. А з наступного понеділка, з 25-го листопада, на "Нашому радіо" з'явиться новий проект - "Собача робота", який вестиме Сашко Рассказов (екс-ді-джей Радіо "ХІТFM-Україна"). Якщо у вас несправедливий шеф, і ви не можите знайти на нього управу, телефонуйте на "Наше радіо" з 21-ї години за телефоном (044)-241-39-39 і не турбуйтесь - ваш голос буде змінено. Свої контактні телефони з іменами висилайте на поштову скриньку . Сашко обов'язково з вами поспілкуеться у программі (Джерело: Інформацію надав ).
  • 21.11.2002 Акція Коаліції недержавних об'єднань Тернопільщини "Слухай Своє!", суть якої полягає у виробленні механізму впливу громадських організацій на електронні ЗМІ і піднятті проблеми присутності української мови в телерадіоефірі, знайшла несподіваний розвиток у Полтаві. Акція була підтримана Полтавською обласною громадською молодіжною організацією "Молода Просвіта". За словами голови організації Галини Пустовгар, радіо та телебачення мають найбільший вплив на формування свідомісті та смаків, в першу чергу молоді. Тому організація занепокоєна засиллям іншомовної продукції в телерадіоефірі. В маніфесті молодіжної організації "Молода Просвіта" говориться: "Вони виправдовуються поняттям "формат" - це все одно, що кіллер буде виправдовуватися тим, що вбивати людей - його професія. Вони кажуть, що українські пісні не вписуються в їх формат. На це ми відповідаємо, що їх формат не вписується в Україну". Зусиллями "Молодої Просвіти" було проведено моніторинґ місцевого радіоефіру, а також направлено звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення і до прокуратури Полтавської області щодо діяльності у Полтаві радіостанцій "Наше Радіо", "Радіо Шансон" та "Радіо Довіра". Відповіді вже надійшли. Галина Пустовгар розповідає: "Прокуратура киває на Нацраду, що це не в їхній компетенції". Єдиним конкретним кроком на запити "Молодої Просвіти" стало попередження радіо "Довіра". Решта поки без змін (Джерело: Портал ТРК "Громадське радіо").
  • 21.11.2002 Незабаром в ефірі київського радіо "Столиця" (105.5МГц та Живий ефір High Speed і Живий ефір Dial-Up) стартує акція "Народний DJ". У її рамках слухачі матимуть змогу спробувати себе у ролі ді-джея радіостанції (Власна інформація).
  • 21.11.2002 Харківський корпункт столичного мережевого "Нашого радіо" (104.5МГц) знов оголошує акцію "Зайвий квиток", присвячену черговому концерту гурту "Океан Ельзи" у Харкові. Правила лишилися без змін - як тільки в ефірі станції пролунає ключова фраза "Зайвий квиток", необхідно набирати номер (0572)-14-34-91 та відповідати на питання, які було опубліковано у харківській газеті "Телескоп" 21-го листопада. Акція стартує 25-го листопада і триватиме до 29-го, а 30-го її переможці вирушать на концерт гурту (Джерело: Інформацію надав ).
  • 21.11.2002 Вчора відбулося чергове засідання Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення. На засіданні були присутні керівники структурних підрозділів Національної ради, а також народні депутати України В.Яворівський та Ю.Артеменко. На початку засідання Голова Національної ради Борис Холод вручив ліцензії телерадіоорганізаціям - переможцям конкурсних відборів, зокрема, Київської, Вінницької, Тернопільської, Дніпропетровської, Сумської, Луганської, Херсонської, Одеської областей та АР Крим. Прийнято за основу "Положення про робочі групи Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення". Внесено зміни до Регламенту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, зокрема щодо проведення службових нарад. В остаточному варіанті затверджено інструкцію Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про порядок здійснення перевірок ТРО України. Прийняті рішення про видачу ліцензії на право користування каналами мовлення та про визначення переможців конкурсного відбору на право користування каналами мовлення (обидва блоки рішень цього разу стосувалися лише ТБ). Прийнято рішення про переоформлення ліцензій; серед радіомовних організацій: Алчевській міській редакції радіомовлення, Луганської обл.; Редакції районного радіомовлення "Вісник Хотинщини", м. Хотин, Чернівецької обл.; Редакції Глибоцького районного радіомовлення, смт. Глибока, Чернівецької обл.; Редакції радіомовлення Новоселицької районної ради та райдержадміністрації "Новоселицький вісник", Новоселицького р-ну, Чернівецької обл.; Комунальному підприємству "Редакція районного радіомовлення "Вісті Тростянеччини", м. Тростянець, Сумської обл.; ТОВ "ТРК "Русское Радио" - Украина", м. Київ. На засіданні було затверджено графік звітів представників Національної ради в областях (реґіонах) на засіданнях Національної ради. На посаду начальника відділу кадрів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення призначено Єгорова Віктора Олександровича. Почесною грамотою Національної ради нагороджено В.М.Берліну - директора ТРК "Рудана", м. Кривий Ріг, Дніпропетровської області. Було розглянуто ряд інших питань (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.11.2002 15-го грудня - у день 75-тиріччя Луганського обласного радіо розпочне мовлення цілодобовий FM-канал Луганської ОДТРК на частоті 103.6МГц (Джерело: Газета "Говорить і показує Україна").
  • 21.11.2002 Почав працювати Web-сайт майбутньої Незалежної профспілки творчих працівників ЗМІ за URL-адресою http://www.profspilka.org.ua. Рішення про це було прийнято вчора на засіданні оргкомітету зі створення Незалежної профспілки творчих працівників ЗМІ. Зокрема, на головній сторінці Web-сайту члени Оргкомітету по створенню незалежної профспілки звертаються до колег із пропозицією об єднатись у потужну журналістську організацію, яка - цитуємо - не представлятиме будь-чиї інтереси, окрім інтересів своїх членів, творчих працівників ЗМІ, у їхніх відносинах з роботодавцями та органами влади. У Зверненні Оргкомітету наголошується, що професійна спілка захищатиме саме економічні та професійні права творчих працівників ЗМІ. Політична цензура авторами Звернення трактується саме як утиск професійних прав журналістів. Web-сайт дає всю необхідну інформацію щодо кроків по створенню первинних профспілкових організацій. На ньому розміщені координати Оргкомітету по створенню Незалежної профспілки та його членів. Наводиться також законодавча база щодо діяльності профспілок та ЗМІ. На сайті постійно проводитимуться дискусії щодо корпоративних інтересів та проблем творчих працівників ЗМІ. 5 жовтня у Києві відбулись установчі збори працівників українських ЗМІ, на яких було прийнято рішення утворити незалежну профспілку працівників ЗМІ. На зборах були присутні більш як 100 журналістів, більшість з яких підписали Маніфест українських журналістів проти цензури. Окрім того, рішенням установчих зборів від 5 жовтня було утворено страйковий комітет та обрано його членів. До Оргкомітету увійшли журналісти: Данило Яневський, Сергій Гузь, Наталія Лігачова, Ігор Куляс, Віктор Уколов, Борис Гривачевський, Євген Глібовицький, Олесь Ковальчук, Андрій Шевченко, Роман Скрипін, Альбіна Трубенкова (Джерело: Портал ТРК "Громадське радіо").
  • 20.11.2002 З 20.11.2002 автомобільний проект Максим Палія "Кермова тяга" в ефірі столичного "Радіо Великого Міста 104.6БМ" (104.6МГц) лунає знов у звичайний для нього час - 8.20 і 18.20 (Джерело: Інформацію надав ).
  • 20.11.2002 В ефірі харківського "Радіо Точка" (101.1МГц) з'являється нова програма - "П'яточка" або ж "П'ята точка". Вона лунатиме щосуботи об 11.00; у ній ведучі радіостанції оцінюватимуть те, як співатимуть слухачі: аналізуватимуться співи, записані на автовідповідач для вітальної програми "Хіба ревуть воли?" (Джерело: Інформацію надав ).
  • 20.11.2002 Вже протягом певного часу у Житомирі не веде мовлення місцеве "КРОК-радіо" (102.2МГц). Тим часом, місцеве "Z-Радіо" (106.1МГц) вже тривалий час працює з позивним "Доросле радіо" та представляє програми одноіменної столичної радіостанції, додаючи до них власні блоки (Інформація з власних джерел).
  • 20.11.2002 Радіоведучий з Домініканської республіки в надії потрапити до Книги рекордів Ґіннесса провів в ефірі місцевої радіостанції 80 годин. Його радіомарафон розпочався в п'ятницю, 15-го листопада, і завершився напередодні. Щогодини він дозволяв собі відпочивати по 8 хвилин. Ведучий на ім'я Ідальго говорив про все - про історію, культуру, географію та літературу, а також ділився зі слухачами веселими випадками зі свого життя. Домініканці не вперше спробували побити рекорд найтривалішої присутності біля радіомікрофону. У 1976 році один диктор провів в ефірі 69 години підряд (Джерело: Портал "ForUm").
  • 20.11.2002 "Ожив" ще один СХ-передавач, встановлений на РПЦ у селищі Луч, що на Миколаївщині. Передачач працює на частоті 1431кГц і транслює програми російської служби іномовлення - Радио "Голос России". Цікаво, що це вже другий передавач радіостанції "Голос России", який працює з означеного РПЦ: вже протягом певного часу для трансляції програм радіостанції тут задіяно передавач на частоті 972кГц (а якщо врахувати передавач у Петрівці Одеської області, що транслює "Голос России" на частоті 1278кГц, це вже третій передавач російської радіостанції в реґіоні). У минулі роки частоту 1431кГц використовувала Національна радіокомпанія України - з РПЦ Луч на каналі транслювалася 3-я програма Національного радіо (згодом - 1-а) та румунська служба Всесвітньої служби радіо "Україна" (Власна інформація).
  • 20.11.2002 Хмельницьке радіо "Поділля-Центр" (104.6МГц), що є структурним підрозділом Хмельницької ОДТРК, днями розпочало часткову ретрансляцію програм столичної сателітарної радіомережі "Довіра FM" (Джерело: Інформацію надав ).
  • 20.11.2002 18 листопада 2002 р. у Москві відбулося підписання Угоди про співробітництво між Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення та Міністерством Російської Федерації у справах преси, телерадіомовлення та засобів масових комунікацій. З цього приводу вчора в приміщенні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення відбувся брифінґ за участю Б.І.Холода - голови Національної ради, О.В.Мартиненка - члена Національної ради, Ю.О.Плаксюка - члена Національної ради, відповідального секретаря. На брифінґу зазначалося, що з метою розвитку двосторонньої співпраці, на підставі Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі телебачення і радіомовлення, підписаного 23 жовтня 2000 року в Москві, сторони у межах своєї компетенції, зокрема домовились сприяти: - забезпеченню співпраці між російськими та українськими телерадіоорганізаціями різних форм власності; - розробці та здійсненню необхідних організаційно-технічних заходів, що забезпечують прийом програм російських телерадіомовних організацій на території України та українських - на території Російської Федерації; - забезпеченню інформаційних потреб у сфері телебачення і радіомовлення росіян, що проживають в Україні та українців, що проживають в Російській Федерації, та в організації представництв теле- і радіокомпаній в обох країнах; Сторони домовились створити Міжвідомчу експертну групу із залучанням фахівців двох держав. Угода складається з 12 статей, набуває чинності з дня її підписання (Джерело: Сайт Нацради).
  • 20.11.2002 Лінійні ді-джейські ефіри на хвилях столичної сателітарної радіомережі "Мелодія" (Київ-101.1МГц, Сімферополь-100.6МГц, Луганськ-101.1МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпропетровськ-101.5МГц, Донецьк-102.6МГц та 71.75МГц, Харків-103.0МГц, Мелітополь-103.2МГц, Херсон-104.4МГц, Миколаїв-105.1МГц, Львів-107.2МГц, Кіровоград-106.7МГц, Нікополь-101.2МГц) відтепер тривають цілодобово. Досі у проміжку від 2.00 до 6.00 станція транслювала лише музичний нон-стоп (Власна інформація).
  • 19.11.2002 Днями у столиці припинилося мовлення радіо "Люкс FM" на "нижній" частоті 69.68МГц. Мовлення на "верхній" частоті 103.1МГц триває (Власна інформація).
  • 19.11.2002 Міністр Російської Федерації у справах друку, телерадіомовлення і засобів масової комунікації Михайло Лесін і голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод підписали вчора, 18 листопада, у Москві, угоду про співробітництво. В угоді, зокрема, говориться, що "сторони сприяють розробці і здійсненню необхідних організаційно-технічних заходів, що забезпечують прийом програм російських телерадіомовних організацій на території України й українських - на території РФ". З цією метою Росія й Україна створять Міжвідомчу експертну групу з залученням фахівців двох держав. Відповідно до документа, сторони "у рамках своєї компетенції сприяють забезпеченню інформаційних потреб у сфері телебачення і радіомовлення росіян, що проживають на території України, і українців, що проживають на території Росії, на взаємній основі". Угода також передбачає сприяння організації представництв теле- і радіокомпаній в обох державах та їхній діяльності (Джерело: "Інтерфакс-Україна").
  • 18.11.2002 Волонтери Журналістської екологічної громадської організації WETI завершили роботу над створенням електронної версії екологічної радіопрограми "Екогармонія" (http://ecoharmony.lviv.ua). Як повідомила УНІАН керівник проекту "Екогармонія" Ганна Гопко, це перший в Україні сайт екологічної радіопрограми. Відвідувачі зможуть отримати інформацію про екологічні проблеми, думки спеціалістів про глобальне потепління, генетично-модифіковані продукти, дізнатися, що таке канцерогенні речовини та пестициди. За словами керівника проекту, з березня по жовтень в ефірі львівського радіо "Люкс FM" (104.7МГц та 67.82МГц) вийшло 30 екологічних радіопрограм. Щотижня у півгодинному ефірі для слухачів звучала екоінформація з реґіону, держави та світу, аналіз екопроблем та історичні довідки для молодіжної аудиторії в "Екогармонії". WETI - Захiдноукраїнський благочинний фонд екологiчної та туристично-просвiтницької iнформацiї. Одна з не багатьох екологічних громадських органiзацiй, котра спеціалізується на iнформацiйному висвітленні проблем довкілля. Фонд створює просвiтницькi телепрограми, науково-популярнi вiдеофiльми та видає спеціальну лiтературу (Джерело: УНІАН).
  • 18.11.2002 За непідтвердженою інформацією з 1.11.02 на РТПЦ АР Крим у Сімферополеві введений в дію СХ-передавач потужністю 1кВт, що перебував у неробочому стані через відсутність запасних частин. На частоті 1584кГц ним транслюється 1 програма Національного радіо України (Джерело: ).
  • 18.11.2002 Президент України Леонід Кучма привітав працівників радіо, телебачення і зв'язку з професійним святом, що відзначається 16-го листопада. Як повідомила прес-секретар президента Олена Громницька, у поздоровленні, зокрема, Леонід Кучма підкреслює: "Сучасне суспільство неможливо уявити без динамічного розвитку масових комунікацій, широкого інформування населення про події в Україні і світі". "Завдяки ініціативі і творчому підходу до справи ваш багатотисячний кваліфікований колектив зумів досягти високого рівня обслуговування населення і налагодити надійні шляхи до взаєморозуміння між окремими людьми, державами і народами", - говориться в документі. Глава держави побажав працівникам радіо, телебачення і зв'язку України "міцного здоров'я, щастя і нових плідних здійснень в ім'я розвитку нашої молодої держави" (Джерело: "Інтерфакс-Україна").
  • 17.11.2002 На засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 13 листопада 2002 р. прийнято рішення "Про внесення змін до рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення "Про приведення ліцензійної діяльності ТРК, що використовують програми (передачі) іноземних мовників у відповідність до законодавства України" від 30 жовтня 2002 року". Національна рада внесла зміни до пункту четвертого попереднього рішення Національної ради від 30 жовтня 2002 р., який викладено в такій редакції: "Зобов'язати телерадіокомпанії, що ретранслюють програми (передачі) іноземних мовників, привести свою діяльність у відповідність із законодавством України та цим рішенням". У попередньому рішенні п.4 зазначалося: "Зобов'язати телерадіокомпанії, що ретранслювали програми (передачі) іноземних мовників до прийняття даного рішення в термін до 01.01.2003р. привести свою діяльність у відповідність до даного рішення та норм законодавства України". Пункт четвертий у новій редакції набирає чинності після виконання вимог, що містяться в пунктах другому та п'ятому попереднього рішення Національної ради (№923 від 30.10.02 р.), а саме: "п. 2. Ліцензійному відділу розробити форму заяви про видачу ліцензії на ретрансляцію програм (передач) іноземних мовників термін виконання до 20.11.2002 року. п. 5. Фінансово-економічному управлінню, ліцензійному відділу та відділу науково-технічного розвитку телебачення і радіомовлення та частотного нагляду підготувати проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін та доповнень до Постанови Кабінету Міністрів України "Про розміри грошових зборів за видачу телерадіоорганізаціям ліцензій на право користування каналами мовлення" № 392 від 05.06.1995р. у частині визначення розмірів грошового збору за видачу телерадіоорганізаціям ліцензій на ретрансляцію" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.11.2002 На засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 13 листопада 2002 року було прийнято рішення про внесення змін та доповнень до рішення Національної ради від 06.02.2001 р. "Про встановлення розміру плати телерадіоорганізаціями за переоформлення ліцензії" (до Положення про порядок ліцензування каналів мовлення)" Національна рада вирішила: I. Встановити за внесення змін до ліцензії Національної ради диференційований розмір оплати в залежності від характеру внесених змін : 1) за внесення змін в ліцензію на право користування каналами мовлення, які впливають на розмір грошового (ліцензійного) збору на момент прийняття рішення, телерадіоорганізація сплачує грошовий (ліцензійний) збір у визначеному порядку згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 05.06.1995 року №392 шляхом нового прорахунку сум за додаткові потужності, обсяги мовлення, території розповсюдження, зміни програмної концепції для ефірного та проводового мовлення та згідно з Тимчасовим Положенням "Про порядок ретрансляції (трансляції) телеканалів в мережах кабельного, ефірно-кабельного телебачення" №385 від 17.04.2002р. з урахуванням в обох випадках раніше сплаченої суми за ліцензію, яка змінюється; 2) за внесення змін в ліцензію на право користування каналами мовлення, які не впливають на розмір грошового (ліцензійного) збору на момент прийняття рішення, телерадіоорганізація сплачує грошовий (ліцензійний) збір у розмірі 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а радіоорганізація проводового мовлення, яка забезпечує мовлення в сільській місцевості України, сплачує грошовий (ліцензійний) збір в розмірі 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. II. Управлінню законодавчого забезпечення діяльності телерадіоорганізацій у місячний термін підготувати та направити до Верховної Ради України пропозиції до проекту Закону про внесення змін до ст.18 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Це рішення діє до прийняття відповідного Закону України. III. Відмінити рішення Національної ради від 06.02 2001р.№16 "Про встановлення розміру плати телерадіоорганізаціями за переоформлення ліцензії" (до Положення про порядок ліцензування каналів мовлення) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.11.2002 Відтепер харківський корпункт столичної сателітарної радіомережі "Kiss FM" (102.4МГц) працює в ефірі цілодобово. Також на цій частоті з'явилися трансляції програм з Києва, при цьому місцева студія також готує програми, які з'являються у денному ефірі (Джерело: Інформацію надав ).
  • 16.11.2002 Нещодавно змінився телефон студії столичної сатеітарної мережі "Русское радио Україна" (Київ-98.5МГц, Луганськ-100.4МГц, Кривий Ріг-101.0МГц, Дніпропетровськ-101.1МГц, Кременчук-101.7МГц (частково), Севастополь-104.5МГц, Запоріжжя-104.5МГц, Мелітополь-104.7МГц, Донецьк-104.7МГц, Маріуполь-105.3МГц, Суми-105.6МГц, Ялта-105.8МГц, Вінниця-105.9МГц, Харків-106.6МГц, Сімферополь-107.3МГц, Одеса-107.4МГц, Черкаси-107.5МГц). Відтепер його номер (044)-461-53-52 (а не (044)-235-79-85, як це було раніше) (Інформація з власних джерел).
  • 16.11.2002 13-го листопада відбулося чергове засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. На початку засідання було затверджено щорічний Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Верховній раді України та Президентові України за 2002 рік. На засіданні було також прийнято ряд важливих рішень. Зокрема, Рішення №956 "Про внесення змін та доповнень до рішення Національної ради від 06.02.2001 р. "Про встановлення розміру плати телерадіоорганізаціями за переоформлення ліцензії" (до Положення про порядок ліцензування каналів мовлення): "Національна рада вирішила: I. Встановити за внесення змін до ліцензії Національної ради диференційований розмір оплати в залежності від характеру внесених змін : 1) за внесення змін в ліцензію на право користування каналами мовлення, які впливають на розмір грошового (ліцензійного) збору на момент прийняття рішення, телерадіоорганізація сплачує грошовий (ліцензійний) збір у визначеному порядку згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 05.06.1995 року №392 шляхом нового прорахунку сум за додаткові потужності, обсяги мовлення, території розповсюдження, зміни програмної концепції для ефірного та проводового мовлення та згідно з Тимчасовим Положенням "Про порядок ретрансляції (трансляції) телеканалів в мережах кабельного, ефірно-кабельного телебачення" №385 від 17.04.2002р. з урахуванням в обох випадках раніше сплаченої суми за ліцензію, яка змінюється; 2) за внесення змін в ліцензію на право користування каналами мовлення, які не впливають на розмір грошового (ліцензійного) збору на момент прийняття рішення, телерадіоорганізація сплачує грошовий (ліцензійний) збір у розмірі 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а радіоорганізація проводового мовлення, яка забезпечує мовлення в сільській місцевості України, сплачує грошовий (ліцензійний) збір в розмірі 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. II. Управлінню законодавчого забезпечення діяльності телерадіоорганізацій у місячний термін підготувати та направити до Верховної Ради України пропозиції до проекту Закону про внесення змін до ст.18 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Це рішення діє до прийняття відповідного Закону України. III. Відмінити рішення Національної ради від 06.02 2001р.№16 "Про встановлення розміру плати телерадіоорганізаціями за переоформлення ліцензії" (до Положення про порядок ліцензування каналів мовлення)."; Інше рішення - Рішення №989 "Про внесення змін до рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення "Про приведення ліцензійної діяльності ТРК, що використовують програми (передачі) іноземних мовників у відповідність до законодавства України" від 30 жовтня 2002 р.: "Національна рада вирішила: 1. Пункт четвертий попереднього рішення Національної ради від 30 жовтня 2002 р. викласти в такій редакції: "4. Зобов'язати телерадіокомпанії, що ретранслюють програми (передачі) іноземних мовників, привести свою діяльність у відповідність із законодавством України та цим рішенням". 2. Пункт четвертий у цій редакції набирає чинності після виконання вимог, що містяться в пунктах другому та п'ятому рішення Національної ради "Про приведення ліцензійної діяльності ТРК, що використовують програми (передачі) іноземних мовників у відповідність до законодавства України" від 30 жовтня 2002 р.". Були також прийняті рішення про видачу ліцензій на право користування каналами мовлення. Серед радіостанцій це: 1. Ефірне мовлення: 837кГц, м. Чернівці (Чернівецька ОДТРК); 67.97МГц, м. Чернівці (Чернівецька ОДТРК); 819кГц, м. Чернівці (Чернівецька ОДТРК). 2. Проводове мовлення: МПП "ТРК "Бриз", м. Керч, АР Крим; Львівська ОДТРК, м.Львів. Прийнято рішення про визначення переможців конкурсного відбору на право користування каналами мовлення, якими стали (серед радіостанцій): 100.5МГц, м. Харків - ПП "Телерадіовидавнича компанія "Мастер" (м. Харків). Прийнято рішення "Про внесення змін до ліцензій". Серед радіостанцій це: ТОВ "ТРК "Столиця", м. Київ; Редакція районного радіомовлення м. Кролевець, Чернігівської обл.; ТОВ "Мюзікрадіо", м. Київ. Принциповою є позиція Національної ради про анулювання попередніх бланків ліцензій після видачі нових бланків ліцензій. Прийнято рішення "Про Почесну грамоту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення", якою нагороджуються кращі фахівці в сфері телерадіомовлення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.11.2002 Усіх в Україні вітаю з Днем працівників радіо, телебачення та зв'язку! Саме цього дня, 16-го листопада 1924-го року, у місті Харкові (тодішній столиці УРСР) відбулася перша професійна радіотрансляція на території нашої держави. В ефірі передавалася вистава одного з харківських клубів. Зрозуміло, що радіомовлення в Україні у ті роки було повністю підпорядковане державі; годі було й думати тоді про приватні радіостанції з розмаїттям музичних і немузичних форматів. Власне, найперша приватна радіостанція, "Lwówska Fala", на території України з'явилася значно пізніше - у тридцяті роки, та й тоді це була станція не українська, а фактично польська, бо діяла на території захопленої Польщею Галичини. Однак часи змінюються, і після падіння залізної завіси в 1991-у році розпочалася нова епоха в історії Українського радіо - як державного, так і приватного. І це радіо робити нам. Зі святом вас, друзі і колеги!
  • 15.11.2002 Повідомляємо подробиці, пов'язані з програмою Оександри Клок "Безтолковий хіт-парад", що з'явилася в ефірі харківського радіо "Нова хвиля" (91.2МГц). Програма являє собою 10 найрізноманітніших фактів - смішних і дурненьких, серйозних і не дуже - про якийсь предмет, подію тощо (Джерело: Інформацію надав ).
  • 15.11.2002 Державний комітет з питань інформаційної політики, телебачення і радіомовлення має намір розширити українське мовлення на іноземні держави (іномовлення). Як передає УНІАН, про це заявив сьогодні на прес-конференції у Києві голова Держкомінформу Іван Чиж. За його словами, зараз існують певні проблеми з мовленням на інші держави, викликані економічними питаннями. "В основі простий, дуже примітивний, як дрова, механізм. Є приватні структури, які контролюють енергоринок. Їм не заплачено за використання і вони вимикають рубильник - і до побачення", - сказав він. На думку голови Держкомінформу, такі дії є злочином перед державою. Разом з тим він поінформував, що Держкомінформ створив всесвітню службу супутникового іномовлення - телерадіоорганізацію "Україна-світ", куди увійде і нинішня служба іномовлення українського радіо. Як сказав пан Чиж, буде також розроблено спеціальну концепцію мовлення на іноземні держави. За його словами, зараз його відомство також розпочинає проект супутникового мовлення на Польщу. Він зазначив, що Україна відчуває шалений тиск з боку іноземних мовників, хвилі яких охоплюють багато реґіонів держави, в першу чергу - прикордонних. Так, у Чернівецькій області можна слухати румунське FM-мовлення, на Закарпаття свої програми транслюють 52 мовники з чотирьох сусідніх країн. А найгірша, за словами Івана Чижа ситуація склалася на сході України, де працюють багато російських радікомпаній. "Ви знаєте, що радіо Чечні - "Свободная Чечня" - іде аж до Вінниці, Кубань має такі потужні передавачі, що криє нас, а ми не можемо протиставити нічого", - сказав він. Разом з тим, за словами Івана Чижа, у його відомства існують і певні перешкоди в налагодженні іномовлення. За його словами, незважаючи на те, що інформаційну політику має формувати Держкомінформ, механізми мовлення перебувають в інших руках - у зв'язківців, у Нацради з питань телебачення та радіомовлення тощо. Національна радіокомпанія України почала іномовлення українською мовою у 1950 році. Зараз іномовлення іде 4-ма мовами: українською, англійською, німецькою та румунською. Українське мовлення поширюється на 49 країн світу, все іномовлення охоплює 64 країни. Як повідомив УНІАН перший заступник директора Всесвітньої служби радіомовлення України Олександр Дикий, найближчим часом передбачається запровадити мовлення російською, французькою, іспанською та арабською мовами (Джерело: "УНІАН").
  • 15.11.2002 У Миколаєві припинив роботу УКХ-передавач 3-го каналу Національного радіо України (72.56МГц). Місцевий корпункт столичного радіо "Люкс FM" (107.1МГц) знов перебуває в ефірі стабільно цілодобово, дещо покращилася якість звучання ретрансляції столичного радіо "Kiss FM" (102.1МГц). Тим часом, "Русское радио Миколаїв" (101.6МГц) віднедавна транслює інформаційні програми столичної сателітарної мережі "Русское радио Україна" - о 8.00, 9.00, 11.00, 12.00, 17.00, 18.00 та 19.00; решту часу складають трансляції програм московського "Русского радио", а також місцеві програми власного виробництва (Джерело: Інформацію надав ).
  • 15.11.2002 Державний комітет інформаційної політики, телебачення і радіомовлення підтримує запроваджене Національною радою з питань телебачення і радіомовлення обов'язкове ліцензування ретрансляції українськими електронними ЗМІ іноземних теле- та радіомовників. Про це заявив сьогодні на прес-конференції у Києві голова Держкомінформу Іван Чиж. Він зазначив, що ліцензування ретрансляції іноземних мовників - це стала світова практика. "Назвіть факт, у якій країні світу працює українська радіостанція, телекомпанія, просто прийшла і працює? Прийшла, сіла, захотіла мовити, зайняла частоту чи пішла в суборенду, зняла технічні засоби і мовить? Такого факту просто немає", - сказав пан Чиж. За словами голови Держкомінформу, всі медійні проекти є бізнесовими, і тому необхідно запроваджувати регулювання їх діяльності. Крім того, він висловив думку, що зацікавленими у ліцензуванні ретрансляції іноземних мовників мають бути саме ті компанії, які займаються ретрансляцією, оскільки саме ліцензії дозволять уникнути правових складнощів. "Добре сьогодні все в порядку, завтра може бути якась зміна у владі гіршого характеру, чи відбудеться якесь намагання перерозподілити ефір і прийде хтось, хто взагалі виштовхає в плечі, як це можна працювати?", - сказав Іван Чиж. "Мають бути відчинені двері. І входити треба в інформаційний простір - не залазити у вікно", - додав він. Разом з тим голова Держкомінформу висловив жаль, що його відомство немає ніякого відношення до ліцензування чи реєстрації теле- та радіомовників, однак не пояснив своєї позиції (Джерело: "УНІАН").
  • 15.11.2002 У той час, поки найавтомобільніший радіоведучий Максим Палій перебуває у відпустці - програма "Кермова тяга" має в ефірі столичного "Радіо Великого Міста 104.6БМ" (104.6МГц) такий приблизний час виходу в ефір: 8.30 і 18.30. В ефірі нині лунають випуски, які раніше вже виходили. Маким Рудик приносить свої вибачення автору програми за опубліковані раніше неточності (Джерело: Інформацію надав ).
  • 15.11.2002 Голова Верховної Ради України Володимир Литвин привітав працівників радіо, телебачення і зв'язку з професійним святом, яке відзначається 16 листопада. "Бурхливий розвиток засобів комунікації та інформаційних технологій, телебачення і радіо - невід'ємна складова сучасних цивілізаційних процесів, - зазначається у привітанні. - Відповідно стрімко підвищується роль електронних засобів масової інформації та зв'язку у життя як держави, так і кожної людини. Без них неможливий суспільний прогрес, економічне зростання, просування до європейських та світових стандартів демократії. Сьогодні рівень цієї сфери стає своєрідною візитною карткою держави. Особливої суспільної ваги та значущості набуває праця телерадіожурналістів і тих, хто трудиться пліч-о-пліч з ними. Ви приходите в кожен дім, допомагаючи людям усвідомити своє місце і призначення на землі, відчути причетність до подій і процесів сьогодення. Це покладає на вас високу відповідальність". Пан Литвин висловив віру в те, що телерадіожурналісти докладуть "усіх сил до побудови в Україні інформаційного суспільства, до того, щоб вона посіла гідне місце серед розвинених держав світу". Голова Верховної Ради побажав працівникам телебачення, радіо, галузі зв'язку та сфери інформатизації успіхів у виконанні цієї історичної місії (Джерело: "УНІАН").
  • 15.11.2002 Сьогодні на столичній сателітарній мережі Радіо "Kiss FM" (Київ-106.5МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Черкаси-105.0МГц, Донецьк-106.4МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц) з'явилися оновлені (після перерви, пов'язаної з переходом станції до нового формату) ді-джейські лінійні ефіри. В ефірі станції також з'явилася вітальна програма - "Контакт". Вона лунає щодня з 13.00 до 14.00 та з 18.00 до 19.00. Музичні замовлення і привітання приймаються на пейджер за номером 8-703-3-270-270 (Власна інформація).
  • 14.11.2002 Сьогодні в ефірі харківської станції, що веде мовлення на частоті 102.4МГц, вже не було чути позивних "АвтоFM" та "Авторадіо"; єдиний позивний, що лунає в ефірі - "Kiss FM". Однак, вітальна програма радіостанції поки зберігає свою назву - "Алло, гараж!". Тим часом, у станції з'явилася нова електронна скринька - (Джерело: Інформацію надав ).
  • 14.11.2002 Від сьогоднішнього дня в ефірі столичної сателітарної радіомережі "Kiss FM" (Київ-106.5МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Черкаси-105.0МГц, Донецьк-106.4МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц) стартує проект "AM PM". Відтепер щочетверга з 22.00 до 2.00 слухачі матимуть змогу чути живі ді-джейські сети від dj Ice та dj Vlad MFK (Джерело: Інформацію надав ).
  • 14.11.2002 Завтра з 19.00 до 23.00 столична сателітарна мережа "Русское радио Україна" (Київ-98.5МГц, Луганськ-100.4МГц, Кривий Ріг-101.0МГц, Дніпропетровськ-101.1МГц, Кременчук-101.7МГц (частково), Севастополь-104.5МГц, Запоріжжя-104.5МГц, Мелітополь-104.7МГц, Донецьк-104.7МГц, Маріуполь-105.3МГц, Суми-105.6МГц, Ялта-105.8МГц, Вінниця-105.9МГц, Харків-106.6МГц, Сімферополь-107.3МГц, Одеса-107.4МГц, Черкаси-107.5МГц) вестиме пряму трансляцію церемонії вручення премії "Золотой граммофон", що проходитиме у Кремлівському палаці з'їздів у Москві (Джерело: Інформацію надав ).
  • 14.11.2002 Як заявив співголова депутатської групи "Народний вибір" народний депутат Микола Баграєв, запропонований їм проект Закону України "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України, що стосується регулювання реклами на телебаченні і радіо" має удосконалити відносини рекламодавців і телерадіоорганізацій. Але це в жодному разі не означає, що при цьому можуть бути ущемлені інтереси глядачів і слухачів. Микола Баграєв відзначив, що його законопроект є результатом численних консультацій з теле-, радіоорганізаціями, членами Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України, об'єднаннями рекламістів, асоціацією мережних телерадіомовників України". За словами депутата, "прокоментувати цю законодавчу ініціативу його змушує поява інформаційних повідомлень, що не зовсім точно інтерпретують пропоновані зміни". Внесені зміни дозволяють більш "м'яко" і вибірково підходити до розміщення рекламних блоків на телебаченні. За існуючими законодавчими нормами, рекламний блок не може перевищувати 15% за годину ефірного часу. Тобто, телевізійникам надається 9 хвилин на годину для розміщення реклами. Відповідно до ж внесеного проекту, кількість реклами буде збережено на оцінці 15% відсотків, але тепер сам теле-, радіоканал буде вирішувати, у який час йому використовувати дану квоту. Передбачається також, що телеканали, маючи можливість розміщувати рекламу частіше, скоротять обсяги рекламних блоків, зроблять їх менш дратівними для глядача. Що ж стосується дитячої аудиторії, то в розрахованих на неї передачах рекламу передбачається заборонити. Микола Баграєв акцентував увагу на ще одній істотній зміні: "Вже кілька років ведуться дискусії про те, чи варто скасувати заборону на переривання рекламою програм і фільмів. Наш Законопроект припускає, що кіно- і телефільми можна переривати один раз за 45-хвилинний проміжок часу (для порівняння, у Росії дозволяється переривати телепередачі рекламою кожні 15 хвилин). Це положення цілком відповідає Європейської Конвенції "Про транскордонне телебачення, яку підписали 25 європейських країн. На думку народного депутата, "дане виправлення істотно підвищить доходи каналів (а відповідно - і відрахування до державного бюджету), зробить їх економічно більш незалежними, що є дуже важливим з погляду розвитку свободи слова у країні. Пропонована зміна приведе українське законодавство у відповідність з європейськими нормами і зробить український ринок прива бливішим для потенційних рекламодавців. Микола Баграєв вважає, що дане виправлення не стосується звичайних передач, тому що "тривалість більшості з них не перевищує 45 хвилин". У тексти ряду законів вносяться й інші зміни, спрямовані на те, щоб позбутися дискримінаційного положення на рекламному ринку українських телерадіоорганізацій відносно телерадіокомпаній іноземних. Народний депутат підкреслив, що зміни у законодавстві ніяким чином не обмежують право глядачів і слухачів на одержання і поширення інформації. Микола Баграєв висловив упевненість у тому, що Верховна Рада підтримаєть цю законодавчу ініціативу, тому що вона дозволить поліпшити якість і конкурентноздатність українських ТРО (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 14.11.2002 Комітет з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України на своєму засіданні розглянув і підтримав проект постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для розслідування діяльності Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення у 2000-2002 рр.", внесений народним депутатом Євгеном Жовтяком та іншими. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на джерело в інформаційному управлінні Верховної Ради (Джерело: "УНІАН").
  • 14.11.2002 15-го листопада очікується включення Миколаївського (РПЦ Луч) КХ-передавача потужністю 1МВт з передачами Всесвітньої служби радіо "Україна" на Північну Америку. Передавач працюватиме з 0000 до 5000 GMT, азимут - 314 градусів (Джерело: ).
  • 14.11.2002 Серйозну дискусію між членами комітету Верховної Ради з питань свободи слова викликало збільшення, всупереч законодавству, посадовими особами Адміністрації Президента України та Верховної Ради терміну подання до парламенту звіту про роботу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2002 рік. У зв'язку з цим, голові комітету Миколі Томенку доручено звернутися з відповідними листами до Президента та голови парламенту про неприпустимість подібних дій і про притягнення до відповідальності посадовців за порушення чинних законів. Крім того, на засіданні було розглянуто ряд питань щодо підготовки до парламентських слухань з проблем свободи слова та цензури в Україні, що відбудеться 4 грудня цього року (Джерело: "УНІАН").
  • 14.11.2002 Нацрада з питань телерадіомовлення відклала запровадження ліцензій на ретрансляцію програм закордонних мовників до уточнення в законодавстві самого терміну "ретрансляція" та визначення Кабінетом Міністрів вартості ліцензування на право ретрансляції іноземних програм. На нараді в парламентському Комітеті з питань свободи слова, який вирішив контролювати процес запровадження нових ліцензій, член Нацради Олександр Мартиненко визнав неоднозначність реакції на рішення про додаткове ліцензування: "Багато було розмов, проти кого це спрямовано: на Заході думали, що проти Заходу, на Сході, що проти Сходу. Я думаю, ці питання ми знімемо. Підхід має бути однаковим". У той же час Сергій Шолох, директор столичного радіо "Континент" (100.9МГц), яке ретранслює програми ряду західних радіостанцій, назвав поступки Нацради результатом громадського тиску на владу і кроком до цивілізованого діалогу між владою та суспільством. Самі члени Нацради визнають, що колізії довкола іноземного мовлення могли б і не виникнути, якби Україна приєдналася до Європейської Конвенції з транскордонного мовлення (Джерело: "Німецька хвиля").
  • 14.11.2002 Національна рада з питань телебечення і радіомовлення змінила своє рішення стосовно термінів отримання теле- та радіоорганізаціями ліцензії на ретрансляцію закордонних мовників. Як повідомляє "BBC" з посиланням на джерело у парламентському комітеті з питань свободи слова та інформації, якщо спочатку Нацрада ставила вимогу до 1-го січня усім теле- та радіокомпаніям отримати додаткову ліцензію, то тепер у її рішенні йдеться про необхідність "приведення діяльності цих компаній у відповідність до законодавства", однак не розтлумачується, що саме теле- і радіокомпанії мають для цього робити. При цьому терміни ліцензування перенесено на невизначену дату. Передбачається, що Нацрада разом із профільним комітетом Верховної Ради спочатку розробить необхідні для унормування діяльності закордонних мовників документи, і лише після цього телерадіоорганізацім, які їх ретранслюють, буде запропоновано переоформити свої ліцензії або одержати нові (Джерело: "ForUm").
  • 13.11.2002 Депутат Верховної Ради Микола Баграєв пропонує парламентаріям установити для телерадіоорганізацій час рекламних блоків в ефірі до 15% обсягу мовлення на добу замість існуючого обмеження у 15% чи 9 хвилин за годину ефірного часу. Про це говориться у проекті закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про регулювання реклами на телебаченні і радіо", текст якого поширили "Українські Новини". "Час мовлення, відведений на рекламу, не може перевищувати 15% загального фактичного обсягу мовлення протягом астрономічної доби за місцевим часом для телерадіоорганізацій будь-якої форми власності", - говориться у проекті закону. Пан Баграєв також пропонує заборонити спонсорам телерадіопрограм впливати на їхній зміст і час виходу в ефір. "Спонсор не в праві впливати на зміст і розклад мовлення програми, підготовленої при його участі, так щоб це відбивалося на відповідальності чи творчій незалежності телерадіоорганізацій щодо таких програм", - говориться в проекті Баграєва. Проект закону дозволяє переривати рекламними блоками кіно- і телефільми тривалістю більше 45 хвилин. "Трансляція аудіовізуальних творів, таких як повнометражні кіно- і телефільми, за умови їхньої тривалості більше 45 хвилин, може перериватися один раз у кожен повний 45-хвилинний проміжок часу", - говориться в проекті закону (Джерело: "Part.Org").
  • 13.11.2002 З цього тижня в ефірі харківського радіо "Нова хвиля" (91.2МГц) з'являється нова програма - "Безтолковий хіт-парад" від Олександри Клок. А на харківській частоті 102.4МГц триває "перехідний період": відтепер у денному ефірі паралельно з позивними "АвтоFM" та "Авторадіо" лунає позивний "Kiss FM" (Джерело: Інформацію надав ).
  • 13.11.2002 Сьогодні Національна рада з питань телебачення та радіомовлення затвердила звіт про роботу за 2002 рік для подання Верховній Раді та Президентові. Звіт підтримали 6 членів Нацради. Проти (з долученням особистої думки) голосував Віталій Шевченко. Коментуючи ухвалений звіт, Віталій Шевченко зазначив, що "в затвердженому тексті звіту немає об'єктивних оцінок діяльності Нацради". На його переконання, "Нацрада заслуговує незадовільної оцінки, оскільки її робота була заблокована в.о. голови Борисом Холодом, який серйозно займається розв'язанням лише однієї проблеми - збереженням за собою керівної посади". Віталій Шевченко повідомив, що "під час засідання виникли дебати з приводу перевищення Борисом Холодом своїх посадових повноважень, оскільки, не маючи рішень Нацради, він самовільно звернувся до Верховної Ради та адміністрації Президента з ініціативою про перенесення терміну звіту Нацради на 20 листопада, хоча законом термін щорічного звіту визначений 1 листопада". 13 листопада, у другій половині дня, за словами Віталія Шевченка, "у зв'язку з конфліктами та скандалами у Нацраді, пов'язаними з підготовкою звіту", має відбутися засідання Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації спільно з членами Національної Ради. За інформацією Віталія Шевченка, "профільний Комітет Верховної Ради негативно відреагував на невмотивовані ініціативи Бориса Холода з приводу перенесення дати звіту" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 13.11.2002 У Дніпропетровську відкрився радіомузей. Експозиція музею складається із радіопередавальних засобів різних епох розвитку радіо і телебачення. Тут представлено радіолампи, резистори, транзистори, передавачі, радіоприймачі й телевізори. Вік найстаріших експонатів - близько 70 років. В основному, експозиція ілюструє історію Дніпропетровського радіотелепередавального центру, але знайомство з нею дає уявлення і про історію розвитку радіо й телебачення в Україні. Із загальної картини вибивається тільки один експонат - зуб мамонта, знайдений одним зі співробітників РТПЦ (Джерело: Портал "Обозреватель").
  • 12.11.2002 Від учорашнього дня частково вступив у дію новий графік трансляцій 2-го і 3-го каналів Національної радіокомпанії України: через передавач потужністю 50кВт, встановлений у селищі Октябрське (АР Крим), на частоті 1242кГц тепер з5.29 (з 5.59 у суботу та неділю) до 1.00 транслюється програма УР-3 ("Радіо Муз") у повному обсязі; решту часу (за виключенням технологічної перерви з 3.00 до 4.00) транслюється УР-2 (Радіо "Промінь"). Це означає, що всі предавачі УР-3 по Україні (окрім Києва) на УКХ мають вже бути вимкнені - так було запропоновано концерном РРТ для збереження решти обсягів трансляцій на мінімальному рівні. У Києві (РПЦ Бровари) СХ-передавач на частоті 549кГц, який планувалося запустити за тим же графіком, що й кримський, поки не працює. А ДХ-передавач УР-1 працює з 6.11.2002, але на 50% потужності - 250кВт (Джерело: ).
  • 12.11.2002 Перше непорозуміння довкола ліцензування ретрансляції іноземних мовників сталося на Тернопіллі. Ретранслятор програм Української служби "BBC" в Тернополі, радіо "Українська хвиля" (101.1МГц), вважає, що Національна рада з питань телебачення та радіомовлення ставить його в такі умови, щоб воно відмовилося від пограм Української служби "BBC" . І не з Нового року, як передбачає ліцензія, а вже зараз. Директор тернопільської радіостанції "Українська хвиля" Юрій Фартушняк заявляє, що місцевий представник Національної ради з питань теле- та радіомовлення Любомир Блащак на нараді в п'ятницю натякнув ретрансляторам, що вони вже мають припинити пряму трансляцію передач іноземних радіостанцій. Згідно ж з рішенням Нацради, ліцензію ретранслятори повинні отримати до 1 січня, до цього ж часу місцеві радіостанції вільно можуть транслювати програми іноземних мовників. Юрій Фартушняк розповідає: "Мені ультиматуми ніхто не ставив - просто сказали: "Якщо ви хочете платити за те, що ви їх транслюватимете, то можете їх транслювати. Але до першого січня маєте подати документи на ліцензію. Якщо ж ви їх не будете транслювати після Нового року, то бажано не транслювати й зараз. Тому що це буде порушення того, що ви не здасте документи, а їх транслюватимете".Представник Нацради в Тернополі Любомир Блащак каже, що дійсно викликав до себе всіх директорів радіостанцій, які співпрацюють з іноземними мовниками - таких є троє. Любомир Блащак називає цю нараду інформативною зустріччю, він запевняє, що просто хотів донести до ретрансляторів новину про ліцензування: "І розмова моя стосувалася тільки того, щоб їх проінформувати про те, що така річ буде. Але ніхто нікому не сказав, що вже з сьогоднішнього дня припиняйте ретрансляцію чи співпрацю. Боже борони - про це не йшлося". Інша тернопільська радіостанція, Радіо "ТОН" (103.5МГц), транслює програми "Голосу Америки", трохи раніше на її хвилях виходили передачі радіо "Свобода". Директор радіо "ТОН" Петро Ластівка також підтверджує факт розмови ретрансляторів з місцевим представником Нацради, але каже, що в жодному разі Любомир Блащак не міг ні на кого тиснути: "Аболютно ніякого тиску з боку Любомира Олександровича я не чув. Навпаки - ми обговорювали, як це робити. Любомир Олександрович не та людина, яка може тиснути, вік в нього не той і характер в нього не той, щоб він когось давив". Петро Ластівка не побачив в словах тернопільського представника Нацради жодних попереджень. Директор радіо "ТОН" вважає правильним рішення Нацради ввести ліцензії на ретрансляцію іноземних мовників - на його думку, це зменшить засилля російської музики на українському радіо: "Ми ж в прямому розумінні слова не ретранслюємо - ми ці програми просто використовуємо в своїх новиннних програмах і цитуємо. Ні, це не ретрансляція. У нас іде трансляція "Голосу Америки" з нашими правками, з нашими додатками і вставкою реклами в запису. Мало того, вона іде не синхронно, а з різницею в 4 хвилини".Натомість BBC суворо забороняє транслювати свої програми в запису. Відтак, ретранслятори програм Української служби "BBC" мають визначитися - чи будуть вони отримувати ліцензію, чи припинять співпрацю. До Нового року на хвилях тернопільского "УХ-радіо" BBC ще виходитиме. Після цього - якщо ліцензія буде дорогою, то, можливо, тернополяни або зовсім не почують BBC, або чутимуть на іншій хвилі.Керівник Української служби "BBC" Олексій Сологубенко каже, що наразі він уважно стежить за розвитком подій навколо ліцензування і сприймає такі рішення Нацради із занепокоєнням (Джерело: Портал ТРК "Громадське радіо").
  • 12.11.2002 Головна проблема додаткових ліцензій в Україні на ретрансляцію програм іноземних мовників полягає не стільки у тому, що існує потреба у таких додаткових ліцензіях, скільки у забезпеченні прозорості процесу їхньої видачі, вважає посол США в Україні Карлос Паскуаль. Посол прокоментував цю ситуацію в понеділок, 11 листопада, у ході засідання, що відбулося в Центрі політичного прогнозування львівської газети "Високий замок". "Якщо в процесі ліцензування будуть відомі правила ліцензування, якщо рішення прийматимуться прозоро і можна буде простежити, наскільки ці правила виконуються, і у випадку незгоди з рішенням можна буде звернутися з апеляцією до незалежного органу, саме це є ключовими компонентами процесу ліцензування і його прозорості" - сказав Карлос Паскуаль. У той же час, він підкреслив, що не є експертом з питань міжнародних правил ліцензування ЗМІ. За словами Карлоса Паскуаля, "амбасада США в Україні протягом декількох місяців зверталася до Нацради з питань телебачення і радіомовлення з проханням роз'яснити питання про те, чи є законною ретрансляція українськими радіостанціями програм іноземних радіостанцій". "І було дуже важко одержати відповідь на це питання в письмовому виді, незважаючи на всі наші листи, які ми їм направляли" - зазначив пан Паскуаль (Джерело: "Інтерфакс-Україна").
  • 11.11.2002 Ольга Веснянка повернулася зі столичного радіо "Power FM" (104.0МГц) на столичне радіо "Шансон" (Київ-101.9МГц, Дніпропетровськ-105.3МГц та 73.46МГц, Павлоград-102.2МГц, Черкаси-68.15МГц, Луганськ-105.5МГц, Запоріжжя-105.1МГц, Донецьк-102.1МГц, Макіївка-68.36МГц, Горлівка-103.1МГц, Шахтарськ-100.2МГц). На "Шансоні" Ольга працюватиме у нічному ефірі - з 22-ї до ранку (Джерело: Інформацію надала ).
  • 11.11.2002 Сьогодні вночі змінився формат столичного радіо "Золоті ворота 95.6FM" (95.6МГц), що досі транслювало пост-радянську рок- та поп-рок-музику. Від опівночі в ефірі станції домінує музика західних груп і виконавців (хоча, приблизно, одна-дві композиції на годину - від пост-радянських виконавців), яку можна віднести до форматів AC, Hot AC та Soft AC. Програмне наповнення ефіру станції нині складається з блоків музики нон-стоп, що час від часу перериваються рекламою та новим слоґаном - "Музыка, которая нравится всем. 95 и 6 FM", а також інформаційні випуски. Що ж до позивного, він залишається таким, як і був - "Золоті ворота", і лунає на початку кожної музичної години (Власна інформація).
  • 9.11.2002 У Харкові на частоті 102.4МГц почали з'являтися позивні "Kiss FM". Вперше ці позивні пролунали вчора після 22-ї години; сьогодні зранку і вдень станція знов працювала як "Авторадіо" чи "АвтoFM", однак, ввечері, після 22-ї, в ефірі вже було чути позивний "Kiss FM" та танцювальну музику (Джерело: Інформацію надав ).
  • 8.11.2002 Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова підтримав намір Національної ради України з питань телерадіомовлення ввести з 1 січня 2003 року додаткові ліцензії на ретрансляцію передач закордонних ЗМІ. Голова комітету Микола Томенко запевняє, що в цього рішення немає політичного підґрунтя. Тим часом, глава Української Служби Бі-Бі-Сі Олексій Сологубенко вважає, що ліцензування ретрансляций закордонних мовників обмежить право вибору телерадіопрограм для українських слухачів і глядачів. За словами Миколи Томенка, дії Нацсовета спрямовані на дотримання законності. Виступаючи 7 листопада у Києві, пан Томенко дав зрозуміти, що майбутні нововведення, в основному, стосуватимуться "засилля російського впливу в українському інформаційному просторі". "Я супротивник незаконної ретрансляції ГРТ на території України. Ця компанія повинна врегулювати свої інтереси з Національною Радою з питань телерадіомовлення. Що стосується передач західних радіостанцій, то в кожному випадку є свої конкретні колізії", підкреслив він. Микола Томенко пообіцяв, що процедура прийняття рішень про ретрансляцію іноземних програм буде максимально прозорою і підконтрольною громадськості. Микола Томенко заявив, що політичні переваги в такому важливому питанні мають бути виключені. Тим часом, глава Української служби Би-би-си Олексій Сологубенко заявив раніше на цьому тижні, виступаючи в ефірі "Громадського радіо", що ліцензування ретрансляцій закордонних мовників обмежить право вибору телерадіопрограм для українських слухачів і глядачів. "Те, що робиться зараз...Те, що пропонується, абсолютно обмежить вибір українського споживача". Він вважає, що при одержанні ліцензій на ретрансляції телерадіокомпанії стикнуться з визначеними труднощами. "Коли словами членів Нацсовета говорять, що немає чого боятися, поставте себе на місце місцевої радіостанції... Можна їх (телерадіокомпанії) заспокоїти так на політичному рівні ..., але на рівні практики це, на жаль, не відбувається", сказав Сологубенко. Він вважає, що поняття ретрансляції чітко не визначене в українському законодавстві. "По законодавству не виписано, що конкретно є ретрансляцією. Але є пункт про ретрансляцію. Скажімо, наші партнери (українські радіостанції) мають також право використання невласного продукту. Воно здійснюється по визначених відсотках. Те, що він ретранслюється, купується, це спосіб поширення", заявив Сологубенко. Він навів приклад Великої Британії, де, за його словами, в основу регулювання засобів масової інформації покладено інтереси аудиторії ЗМІ. "У Великій Британії надзвичайно регульований медіа-ринок, є кілька твердих законів, які це все регулюють. Але вся ідея цієї регуляції - це те, щоб поставити в основу інтереси споживача", заявив Сологубенко. Він нагадав, що глава Нацради з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод неодноразово звинувачував Бі-Бі-Сі у нелегальному мовленні в українському ефірі (Джерело: "Українські новини").
  • 8.11.2002 Сьогодні ваш покірний слуга, автор і постійний оновлювач порталу "Світ радіо", відповідатиме на питання ведучих програми "У стилі "Net"", що на столичній сателітарній радіомережі "Ера FM" (Київ-96.0МГц, Одеса-90.6МГц, Дніпропетровськ-91.4МГц, Донецьк-99.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц). Програма розпочинається о 16.05. Нічний повтор - о 2.05.
  • 7.11.2002 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголошує конкурс на мовлення з використанням вільних каналів і частот. У списку - 7 радіочастот, серед яких є як зовсім нові, так і ті, які вже виставлялися на конкурси. Подаємо список: 1. м.Вінниця - 105.9МГц (0.1кВт, 24 г/д, максимальний грошовий ліцензійний збір - 21740 грн. 40 коп.); 2. м.Донецьк-99.4МГц (1кВт, 24 г/д, максимальний грошовий ліцензійний збір - 42090 грн. 00 коп.); 3. м.Запоріжжя - 106.2МГц (0.1кВт, 24 г/д, максимальний грошовий ліцензійний збір - 21740 грн. 40 коп.); 4. м.Біла Церква Київської області - 106.8МГц (1кВт, 24 г/д, максимальний грошовий ліцензійний збір - 42090 грн. 00 коп.); 5. м.Одеса - 106.0МГц (1кВт, 24 г/д, максимальний грошовий ліцензійний збір - 42090 грн. 00 коп.); 6. м.Харків - 102.0МГц (0.5кВт, 24 г/д, максимальний грошовий ліцензійний збір - 26059 грн. 20 коп.); 7. м.Прилуки Чернігівської оюласті - 102.8МГц (1кВт, 24 г/д, максимальний грошовий ліцензійний збір - 42090 грн. 00 коп.). Частоту 106.0МГц в Одесі виставлено з умовою мовлення у форматі "розмовне радіо". Конкурсний відбір заяв на отримання ліцензій здійснюватиметься з дотриманням паритетів, визначених ст.7 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Заяви на участь у конкурсі приймаються з 07.12.2002 року до 06.01.2003 року за адресою: м.Київ, вул.Десятинна, 14, Ліцензійний відділ, тел: (044)-462-05-34 (Джерело: Газета "Говорить і показує Україна").
  • 6.11.2002 Сьогодні інтернет-портал "Телекритика" розповсюдив коментар члена Нацради з питань телебачення та радіомовлення Віктора Понеділка заяви прес-служби Нацради щодо відкритого листа голови профільного парламентського комітету Миколи Томенка. На думку пана Понеділка, позиція Томенка, заявлена у цьому листі, є цілком виправданою з точки зору дотримання вимог закону. "Не виключено, що такий принциповий підхід Томенка якраз і сприяв визначенню компромісного терміну подачі звіту Нацради" - сказав Понеділко. (Нагадаємо,що перший заступник Голови Верховної Ради Г. Васильєв погодив нову, відстрочену дату подачі Звіту - 20 листопада.) Віктор Понеділко також зауважив, що заяву прес-служби Нацради не варто роглядати, як позицію віх членів Нацради, тим більше, що питання про ставлення до відкритого листа Томенка не обговорювалося (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 6.11.2002 Сьогодні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про видачу ліцензії на частоту 103.6МГц у Луганську Луганській ОДТРК. Ліцензію видано на умовах укладення ліцензійної угоди із мережевим мовником. Таку угоду Луганська ОДТРК уклала з ТРК "Пілот-Україна" (ефірний позивний - Радіо "АвтоFM"). Отже, незабаром на частоті 103.6МГц у Луганську лунатиме мережева програма "АвтоFM" з реґіональними блоками ЛОДТРК. Тим часом, радіостанція "АвтоFM" призупиняє мовлення у Харкові на частоті 102.4МГц, яка належить УКТР "ЮТаР" (ефірний позивний - Радіо "Kiss FM" - ред.). "АвтоFM" користувалося означеним каналом тимчасово, і нині настав час його звільняти. Для станції вже прораховано нову частоту у Харкові, однак вийти в ефір на ній вона зможе лише після врегулювання всіх питань, пов'язаних з ліцензуванням. А цієї суботи, 9-го листопада, на мережі "АвтоFM" (Одеса-91.4МГц, Київ-99.4МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Умань-103.4МГц, Вознесенськ-103.6МГц) вийде 2-годинний ексклюзивний реліз нового альбому ірландської групи U2 (Джерело: Інформацію надав ).
  • 6.11.2002 Як вже повідомлялося, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення попередила телерадіоорганізації, які ведуть ретрансляцію закордонних теле- і радіопрограм, що вважатиме їхню діяльність після 1 січня нового року протизаконною, якщо вони не одержать дозвіл на таку ретрансляцію. Нацрада мотивує свою вимогу тим, що на сьогодні немає чіткої картини, хто і у яких обсягах здіснює таку діяльність і на яких юридичних підставах. Водночас директор компанії "Медіа-дім" і колишній член Національної ради Микола Княжицький сказав в інтерв'ю кореспонденту Української служби BBC, що такі вимоги виходять за межі законодавства. За його словами, це рішення порушує не лише свободу діяльності телерадоорганізацій, але й конституційне право на свободу слова та інформації. Зокрема, Микола Княжицький сказав: "Українське законодавство твердо ставить вимоги до теле- і радіомовників про те, що на території України має бути вироблено не менше 50% продукції. Інші 50% можуть бути виготовлені в будь-якій іншій країні. І якщо теле- чи радіокомпанія хоче придбати продукт чи отримати його на інших засадах від іншої телеорганізації чи іноземного виробника, у тих межах, коли це не суперечить встановленим квотам, це є абсолютно законним" (Джерело: Українська служба BBC).
  • 6.11.2002 Сьогоднішнє мовчання 1-го каналу Національного радіо України у столиці на частоті 68.51МГц у першій половині дня пов'язане з профілактичними роботами, які було перенесено з понеділка, 4-го листопада. Завтра відбудеться профілактика на інших двох столичних частотах Національного радіо - 71.30МГц (УР-2, Радіо "Промінь") та 72.86МГц (УР-3, "Радіо Муз") (Інформація з власних джерел).
  • 6.11.2002 На засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 30 жовтня 2002 р. було прийнято за основу Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до Верховної Ради України та Президента України. Про що прес-служба Національної ради повідомляла. 30 жовтня на адресу Верховної Ради України було надіслано листа в якому, зокрема, зазначається: "У зв'язку з тим, що за нинішній звітний період більше ніж наполовину змінився склад членів Національної ради, а також затримується надходження від ряду міністерств, відомств, державних органів інформації та статистичних даних, необхідних для якісної підготовки звіту, прошу дозволити надання Верховній Раді України щорічного звіту Національної ради відстрочити до 20 листопада ц.р.". Перший заступник Голови Верховної Ради України Васильєв Г.А. погодив дату подачі Звіту Національної ради. Аналогічне погодження надійшло і від Адміністрації Президента України. З огляду на вищезазначене, не зовсім виправданою виглядає заява-нагадування голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, розміщена в інтернет-виданні "Телекритика" 5 листопада 2002 р. щодо "повторення помилок Національної ради у наданні звіту" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.11.2002 Сьогодні відбулося чергове засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. На початку засідання Голова Національної ради Борис Холод вручив ліцензії телерадіоорганізаціям - переможцям конкурсних відборів, зокрема, Київської, Полтавської, Вінницької, Донецької, Чернігівської, Харківської областей; м. Києва, м. Суми та АР Крим. На засіданні розглядалося питання про бюджетний запит Національної ради на 2003 р. Прийняті рішення про видачу ліцензій на право користування каналами мовлення. Серед радіостанцій це: 1.Ефірне мовлення - 103.6МГц, м. Луганськ (Луганська ОДТРК). 2. Проводове мовлення: ДКП Києво-Святошинська редакція районного радіомовлення м. Вишневе, Київської області. Переможцями конкурсного відбору на право користування каналами мовлення визнано: 1566кГц, м. Одеса - ТОВ ТРК "НБМ", м. Чернівці; 71.36МГц, м. Одеса - ТРК "Онікс", м. Харків. На засіданні було розглянуто ряд інших питань (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.11.2002 Сьогодні зранку у Києві не працює УКХ ЧМ-передавач 1-го каналу Національної радіокомпанії України (68.51МГц). Натомість "ожив" (хоч і не на повну потужність) ДХ-передавач каналу, встановлений на РПЦ Бровари під Києвом (207кГц), який не працював від середини вересня цьго року (Власна інформація).
  • 5.11.2002 Мешканці половини районів Тернопілля позбавили можливості слухати радіо і дивитися телепередачі у денний час - щодня з одинадцятої до сімнадцятої години. До 8-го листопада в Тернопільській області телецентр відключив радіо і телевізійні програми центральних каналів. Як повідомляє "Громадське радіо" з посиланням на головного інженера Тернопільського телевізійного радіопередавального центру Богдана Тиханського, ці тимчасові незручності пов'язані з проведенням узгоджених з Києвом ремонтних робіт на антенах радіо-релейної станції села Лозова під Тернополем, яка і транслює згадані програми. "Однак постраждають від цього не всі райони Тернопільської області - каже Богдан Тиханський - а лише ті, які приймають сигнал від Лозової. Скажімо, такі райцентри як Бережани, Чортків, Бучач, Кременець ми не відключаємо. По Тернополі це менше впливає, бо багато людей дивиться телепрограми через кабельну мережу". За словами Богдана Тиханського, ремонтні роботи ускладнились погодніми умовами - сьогодні у Тернополі випав сніг. Проте, якщо погода покращиться, то ремонтні роботи можна буде завершити ще до зазначеного строку, тобто до восьмого листопада і мешканці краю знову прийматимуть радіо і телевізійні програми центральних каналів і в денний час (Джерело: Сайт "Громадського радіо").
  • 5.11.2002 З 4-го листопада ранковий блок мовлення одеського мережевого радіо "АвтоFM" (Одеса-91.4МГц, Київ-99.4МГц, Миколаїв-100.1МГц, Умань-103.4МГц, Вознесенськ-103.6МГц плюс окремі студії Львів-103.9МГц та Харків-102.4МГц) стартував у зовсім новому вигляді. По-перше, сталася зміна складу ведучих - відтепер слухачів будять, додають бодрості та заряджають енергією Олексій Поляков та Ванда Богуславська. З 7-ї до 11-ї години ранку - забавні історії та новини, ігри, нові рубрики та незабутні інтригуючі експерименти у прямому ефірі. А надалі буде ще цікавіше (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 5.11.2002 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення "Про приведення ліцензійної діяльності телерадіокомпаній, що використовують програми (передачі) іноземних мовників у відповідність до законодавства України". Даним рішенням телерадіокомпанії, що ретранслюють програми (передачі) іноземних мовників, мають подати до Національної ради заяву про видачу ліцензії на ретрансляцію програм (передач) іноземних мовників. Для отримання ліцензії Національної ради на ретрансляцію програм (передач) іноземних мовників телерадіоорганізації повинні подати до Національної ради: а) заяву про видачу ліцензії на ретрансляцію програм (передач) іноземних мовників; б) угоду на ретрансляцію програм (передач) іноземних мовників з правовласниками програм; в) узгоджену сітку мовлення із зазначенням часу та обсягів ретрансляції. Національна рада зобов'язала телерадіокомпанії, що ретранслювали програми (передачі) іноземних мовників в термін до 01.01.2003 р. привести свою діяльність у відповідність до даного рішення та норм законодавства України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.11.2002 Голова комітету Верховної Ради з питань інформації та свободи слова Микола Томенко здивований тим, що Національна рада України повторює помилки своєї попередньої діяльності. Як відомо, відповідно до статті 31 закону України про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення не пізніше як до 1 листопада Нацрада зобов`язана подати щорічний звіт про свою діяльність. Микола Томенко заявляє, що текст такого звіту до цього часу не надано, тому він змушений ще раз нагадати Нацраді про необхідність виконання чинного законодавства. "За законом ми повинні спочатку послухати звіт в комітеті, а потім, в обов'язковому порядку, заслухати на пленарному засіданні в парламенті України", - зазначив голова комітету (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 4.11.2002 Щосуботи та щонеділі з 20.00 до 21.00 в ефірі харківського радіо "Нова хвиля" (91.2МГц) лунає нова ігрова програма "Один у полі". Суть гри полягає у тому, що ведучий загадує певне слово та називає його першу літеру. Тим часом, слухачі додзвонюються у студію і пропонують ведучому відгадати загадане ними слово, при цьому говорячи ведучому визначення цього слова. Якщо ведучий слово відгадує, приймається новий дзвінок; якщо ведучий слово не відгадує, він відкриває другу букву загаданого ним слова, після чого слухач загадує ведучому слово перші дві букви якого повинні збігатися з першими двома літерами ведучого і так далі. Веде гру Вадим Новак (Джерело: Інформацію надав ).
  • 3.11.2002 Чат та Форум з'явилися на Web-сайті столичної сателітарної радіомережі "Мелодія" (Київ-101.1МГц, Сімферополь-100.6МГц, Луганськ-101.1МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпропетровськ-101.5МГц, Донецьк-102.6МГц та 71.75МГц, Харків-103.0МГц, Мелітополь-103.2МГц, Херсон-104.4МГц, Миколаїв-105.1МГц, Львів-107.2МГц, Нікополь-101.2МГц, Кіровоград-106.7МГц). Чат розташувався за URL-адресою http://www.melodia.ua/chat/, Форум - http://www.melodia.ua/forum/ (Власна інформація).
  • 2.11.2002 Сьогодні в ефірі радіостанції "АвтоFM Харків" (102.4МГц) пролунало оголошення про те, що незабаром станція змінить свій позивний. Проте, жодних подробиць оголошено не було (Джерело: Інформацію надав ).
  • 2.11.2002 Хіт-парад "Euro Hit Top 40" виробництва московської сателітарної радіомережі "Europa Plus" відтепер на хвилях столичного радіо "Europa Plus Київ" (107.0МГц) лунає у запису з годинним запізненням - з 16.00 до 18.00 щосуботи (Власна інформація).
  • 2.11.2002 Нова акція для водіїв - "GALA-магазин" - стартувала вчора на хвилях столичної сателітарної мережі "GALA"-радіо (Київ-100.0МГц та 69.02МГц, Одеса-91.0МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Дніпропетровськ-106.4МГц, Луганськ-106.5МГц, Донецьк-107.2МГц, Харків-107.4МГц, Сімферополь-107.8МГц, Ізмаїл-101.2МГц, а також Інтернет-мовлення). Протягом 3-місяців кожен 20-ий водій, який телефонуватиме за номером (044)-238-62-24 та залишатиме своє повідомлення у "GALA-Traffic", виграватиме "GALA-Чек". "GALA-Чек" не має грошового еквіваленту, однак відповідає певному призу (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 2.11.2002 Столичне "Радіо РОКС Україна" (103.6МГц та 67.70МГц) знов працює у стереорежимі (Власна інформація).
  • 1.11.2002 Відтепер одеське мережеве сателітарне радіо "АвтоFM" (Одеса-91.4МГц, Київ-99.4МГц, Миколаїв-100.1МГц, Умань-103.4МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а також окремі студії - Харків-102.4МГц та Львів-103.9МГц) приймає музичні замовлення у вітальні програми на студійний пейджер. Його номер 8-703-3-312-120 (Власна інформація).
  • 1.11.2002 Вже кілька днів кіровоградське радіо "Новий день" (101.9МГц) працює цілодобово (досі станція вела мовлення щодня з 6.00 до 2.00). Нічний ефір станції заповнюють ретрансляції програм столичної сателітарної радіомережі "ХІТFM Україна". На щоденний цілодобовий ефір відповідно до одержаної ліцензії Нацради перейшло сьогодні й місцеве "АБ-радіо" (104.2МГц), яке досі працювало через добу з 15.00 до 15.00 з місцевим радіо "TTV"; останнє лишилося без ефіру (Джерело: Інформацію надав ).
  • 1.11.2002 Державний комітет з питань інформаційної політики, телебачення і радіомовлення має намір організувати проведення моніторинґу ефіру теле - і радіокомпаній, а також преси на предмет дотримання ними законодавства про засоби масової інформації і рекламу, передають "Українські Новини". Таке рішення прийняте на розширеному засіданні колегії Держкомінформу. Служба моніторинґу буде організована при Українському інституті телебачення, радіомовлення і преси. Держкомінформ також має намір просити Кабінет Міністрів, дозволити йому видавати прокатні посвідчення телеорганізаціям на демонстрацію фільмів. Держкомінформ має намір погодити проект закону "Про захист суспільної моралі" з Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформації (Джерело: "Part.Org").
  • 1.11.2002 У зв'язку з інформацією розповсюдженою прес-службою РУХу (Український Народний рух) щодо можливого прослуховування телефонних розмов в адміністративному приміщенні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (вул. Десятинна, 14), прес-служба Національної ради повідомляє: що дана інформація не є підтвердженою (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.11.2002 "Виконуючий обов'язки голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод на апаратній нараді у присутності керівників кількох підрозділів зізнався, що віддав розпорядження про прослуховування телефонних розмов начальника організаційного відділу Національної ради Ігоря Кураса - буцімто для того, щоб дізнатися, що говорить про нього підлеглий", - повідомив член Нацради, народний депутат України ІІІ скликання Віталій Шевченко, повідомляє прес-служба УНР. Він зазначив, що вже звернувся до відповідних органів з клопотанням про розслідування цього факту. Як стверджує Віталій Шевченко, Ігор Курус письмово зажадав "припинити порушення Конституції України" та в його присутності провести перевірку службового кабінету "на предмет наявності в ньому звукозаписуючих пристроїв". Однак, коли ця справа почала набувати розголосу, службову записку потерпілого, адресовану семи членам Національної ради, пан Холод порвав. На думку Віталія Шевченка, інцидент є ще одним підтвердженням типової для нинішньої України ситуації, коли "вершителі владних пірамід, розставлених Банковою, намагаються цензурувати не лише засоби масової інформації, але й думки фахівців інформаційної сфери". Він вважає, що не випадково саме глава президентської адміністрації Віктор Медведчук, який заперечує існування в Україні цензури та тиску на ЗМІ, є головним і чи не єдиним "захисником безладу в Національній раді". Адже у липні нинішнього року Верховна Рада висловила недовіру Борису Холоду, а Володимир Литвин на підставі відповідної Постанови парламенту надіслав Леоніду Кучмі листа з приводу припинення повноважень голови Національної ради та призначення на цю посаду іншого службовця. Однак Віктор Медведчук, втручаючись у питання, віднесені до виключної компетенції найвищих посадових осіб держави, від імені Президента заступився за Бориса Холода і висловився за подальше перебування його на чолі Національної ради (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 1.11.2002 Вчора у Харкові було у повному обсязі відновлено трансляцію програм державного радіо і телебачення. А тим часом на місцевому радіо "Нова хвиля" (91.2МГц) з'явилася нова програма (поки вона не має назви): щодня у будні о 18.10 до студії радіостанції приходять різні люди - представники органів влади, громадських організацій тощо, яким можна задавати свої питання по студійних телефонах (Джерело: Інформацію надав ).
  • 1.11.2002 Від середини жовтня у Бердянську Запорізької області на частоті 101.0МГц (ТОВ "Міг") ретранслюються програми столичної сателітарної радіомережі "ХІТFM Україна"; перед тим на каналі транслювалися програми столичної сателітарної радіомережі "Русское радио Україна" (Інформація з власних джерел).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини жовтня

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024