Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


Радіо "XITFM Україна"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Поступ у Львові >>

Дзвінка ФІЯКОВСЬКА:

:: Про українськість радіопростору ::

Щоденна газета "Поступ" №??? (725), 6.08.2005

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

     Протягом серпня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення проводитиме моніторинг українських радіостанцій, аби з'ясувати, чи дотримуються вони українського законодавства.
     Йдеться про виконання статті 9 Закону України "Про телебачення та радіомовлення", у якій читаємо дослівно таке: "Телерадіоорганізації ведуть мовлення державною мовою".
     Віталій Шевченко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в інтерв'ю "Радіо Свобода" зазначив: "Ми проводитимемо моніторинг радіопрограм і на осінь матимемо дуже великий матеріал про те, що діється з україномовним наповненням, присутністю національних виконавців і мовою реклами у радіопросторі".
     Тоді ж Віталій Шевченко заявив, що "можливо, після моніторингу будуть якісь дисциплінарні рішення, якщо це стосується компаній, які просто ігнорують вимоги закону щодо мови програм і передач та щодо частки українського продукту".
     Ось чому "Поступ" вирішив провести своє міні-дослідження FM-станцій, які транслюють свої програми на Львівщину, щоби визначити "рівень українськості" їхнього ефіру.
     Так-от. Із-поміж тринадцяти радіостанцій менше як половина (радіо "Люкс FM", "Ера FM", "ЕкоРадіо", "РадіоМан", "Незалежність" і "Львівська хвиля") транслюють переважно україномовні пісні, а також польсько- та англомовні. Водночас їхні ведучі розмовляють винятково українською (щоправда, про її правильність часто-густо можна посперечатись, але то вже інше питання). А найукраїнськішим серед них, звісно ж, є "ЕкоРадіо".
     Ефір інших семи радіостанцій: "GALA"-Radio, "XITFM", "Star FM", "Ніко", "Авторадіо", "Мелодії" і "Нашого радіо", є двомовним, однак російська таки переважає.
     Хтось із постійних радіослухачів може нам заперечити, мовляв, ді-джеї на "Ніко" говорять українською. Так, ми цього і не заперечуємо, але ж зважаємо і на мову музичних творів, які лунають в ефірі. А в радіо "Ніко" власне російськомовних хітів є таки багацько.
     І ще одна цікава деталь: перші шість, за нашим визначенням, українськіших, радіостанцій є власне львівськими (єдиним винятком є "Ера FM"), тобто їхні студії розташовані в нашому місті. Натомість інший септет FM-станцій, про які ми говорили, у Львові мають лише корпункти...
     От і виходить, що хоча для більшості мешканців Львівщини зокрема, та й України загалом рідною є таки українська, у радіопросторі не всюди панує державна мова.
     До речі, нагадаймо, що ще 30 травня робоча група з представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства культури i туризму та Асоціації мережевих телерадiомовникiв України розпочала підготовку меморандуму. Причиною такого кроку, за висловом міністра культури Оксани Білозір, було те, що "треба зробити все, аби в українському радiопросторi звучала українська мова".
     Однак обговорення в робочій групі у певний момент зайшло в глухий кут. Як висловився Віталій Шевченко у тому ж інтерв'ю "Радіо Свобода", "наразі жодна із сторін майбутнього меморандуму не готова до знайдення компромісу". Відтак Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ініціювала цей моніторинг для того, щоб подальшу роботу над меморандумом проводити із козирем у кишені.
     А чи матиме серпневий моніторинг якісь наслідки для власне львівських радіостанцій, -- покаже час.

Дзвінка ФІЯКОВСЬКА

• Перейти до решти статей 2005-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024