Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Оксана ПРИПИПКО:

:: Хору Українського радіо - 75! ::

6.XII, 21.10, I програма радіо

Газета "Говорить і показує Україна" №50 (2658), 3.12.2008

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

     Саме таку назву я обрала для передачі циклу "З фондів Українського радіо", адже в ній прозвучать унікальні записи з фонотеки, які допоможуть нам з Вами перегорнути сторінки історії цього колективу. Неповторного - і за метою створення, і за репертуаром. А чи відомо Вам, коли прозвучали в ефірі перші твори у виконанні хору? Наприкінці 1933 - початку 1934 року. І сталося це на хвилях Харківської радіомовної станції. Мабуть, вирішальне значення для долі колективу мав його перший художній керівник і головний диригент - славетний митець, талановитий хормейстер Олександр Захарович Миньківський, котрий працював з хором радіо з 1934 по 1941 рік.
     Під час Другої світової війни з тилу на окуповану територію мовило кілька радіостанцій. Одна з них - саратовська, імені Т.Г.Шевченка. Як згадує її редактор, нині відомий поет Олекса Якович Ющенко, тоді на радіостанції був хор і керував ним Василь Мінько. З 1945 року, вже у Києві, колектив очолив Юрій Таранченко. У програмі Ви почуєте перший запис із симфонічним оркестром, зроблений 1949 року. Це українська народна пісня "Ой, я жінка-колгоспниця" в обробці Б.Лятошинського. Про те, яким був Юрій Федорович Таранченко згадає ветеран Українського радіо, режисер колишньої Головної редакції музичного мовлення Віра Віталіївна Горбатюк.
     "Потім, коли пішов Юрій Таранченко - прекрасний диригент, хор очолив Григорій Васильович Куляба". Так починає розповідь про свого колегу відомий диригент Вадим Борисович Гнєдаш, котрий кілька десятиліть очолював симфонічний оркестр Українського радіо. Ілюстрацією до оповіді Вадима Гнєдаша стане запис, здійснений 1969 року. З 1967 по 1974 рік художнім керівником і головним диригентом колективу був Григорій Васильович Куляба, потім Валентин Олександрович Мальцев, Павло Іванович Муравський. А з 1986 року ним опікувався Віктор Скоромний. Про нього скаже вагоме "композиторське" слово Віктор Степурко. Завершить програму Академічного хору ім. Платона Майбороди Українського радіо запис Фантазії Бетховена. У словах цього твору, як на мене, закладений весь зміст творчості колективу: "О, мистецтво, дар безцінний! Запали вогонь в душі! І у Всесвіті у всьому Честь і мужність ти буди. Ти буди серця!"
     Отож, з ювілеєм, дорогі колеги! Нових Вам творчих звершень!

Оксана ПРИПИПКО

• Перейти до решти статей 2008-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024