Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Культура

:: Директор "Радіо Трек" Галина Кульчинська: "Робити перше приватне радіо було зовсім не страшно" ::

Газета Рівненської області "Рівне Вечірнє" №49 (????), 5.07.2007

  Розміщення реклами на порталі  
  Тех-каталог  

     Перша та поки що єдина приватна й повністю місцева радіостанція "Радіо Трек" завтра, шостого липня, святкує ювілей - 10-річчя з дня виходу в ефір на FM-діапазоні. Увесь колектив радіо задіяний у підготовці святкового концерту на Театральній площі, а керує процесом незмінний директор "Треку" Галина Кульчинська. Вона зізнається, що нічого особливого з нагоди ювілею не відчуває, лише дивується, що час минув так швидко.

     - У мене невелике здивування - типове для подібних ситуацій, коли ти обертаєшся назад і раптом бачиш, що промайнуло вже десятиліття. Ніби вчора все починалося: відбір ведучих, "пробивання" дозволів, пошук апаратури, перші ефіри з переживаннями та емоціями. Тепер же за плечима - десять років роботи на 106,4 FM. Думаю, десять років успіху та визнання.

      - Ви святкуватимете 10-річчя "Радіо Трек", хоча насправді воно трохи старше...

     - Юридично "Радіо Трек" існує з лютого 1996 року, коли були оформлені всі необхідні документи. Тоді для всіх це було новим, у Києві працювали 3-4 радіостанції, і тому в деяких людей виникла ідея зробити своє радіо в Рівному. Це був 1996-й. А потім протягом того року ми проходили ліцензування. Це зараз можна замовити студію "під ключ" і все передавальне обладнання буде готовим, сертифікованим. А тоді нічого цього не було - студійне обладнання привозили з Англії, з ним приїжджав англієць, який все це монтував. А передавальне обладнання ми везли з Італії, долаючи проблеми з розмитненням, сертифікацією тощо. Нам було складно ще й тому, що на малих площах ми повинні були розмістити багато апаратури. Тоді це був час становлення радіосфери.

      - А починати цілком нову для Рівного справу вам було не страшно?

     - Зовсім ні. Навпаки, було дуже цікаво. Хоча для мене вона теоретично була не зовсім нова. Після декретної відпустки я вирішила отримати другу вищу економічну освіту, бо до цього мала гуманітарну. Фіналом навчання був захист дипломної роботи. Вся група брала два підприємства - молокозавод і хлібозавод, а я в знак протесту вибрала дипломний проект "Створення радіостанції". Є у мене в характері щось таке протестне. Мені цікаво робити те, чого ще немає.

       - Нова справа - це добре, але ж нова сфера має різні аспекти, яких треба було вчитись - економічна віддача, слухацький інтерес...

     - Думаю, ці два поняття не можна розділяти. Вони взаємопов'язані. Що основне в роботі радіостанції? Музика? Новини? Ігри з призами? Головне - це звук. Коли слухач знаходить станцію й чує там неякісний звук, він перемикає. Тому ми з самого початку орієнтувалися на важливість якості звучання. А вже щодо наповнення... "Радіо Трек" - це комерційна структура, жодної копійки від держави не отримували й не будемо. А тому, як і інші радіостанції, тримаємося на такому понятті, як рейтинг. Нам закидають - а чого ви крутите Сердючку? А тому, що завдання радіостанції - тримати свою аудиторію, а для цього треба знати її смаки.

       - Саме це називають страшним словом "формат"?

     - Треба зрозуміти, що формат - це ті рамки, за які радіостанція не повинна виходити. У нас у ротації, наприклад, немає пісень Павла Дворського. Не тому, що він поганий музикант чи у нього немає слухача. Але чомусь з українськими естрадними виконавцями у нас не працюють так, як це роблять у Росії. Ми визначаємо наш формат як "сучасна музика для дорослих". І тому ми потребуємо "хітів", пісень, які любить наш дорослий слухач. Ось Скрипка жаліється, що зараз його в Україні не крутять. Коли він написав "Весну", ввесь світ крутив. А коли одна пісня схожа на іншу... Проте кожна радіостанція сама визначає свій формат - якщо це буде доцільно, може працювати радіо й з музикою Дворського та Зінкевича.

       - На зразок тієї радіостанції, ідею якої ви пропонували ще років три тому й з якою у вас чомусь не склалося?

     - Я не кажу, що у нас нічого не вийшло. Справді, у 2004 році ми пропонували створити українопісенне радіо, проте програли у конкурсі на частоту одній мережевій станції. У Нацраді з питань телебачення і радіомовлення за нас проголосував лише один - нинішній голова Віталій Шевченко. Відтоді у мене склалося враження, що українським чиновникам нічого українського не потрібно. Власне, про це я й говорила Президенту на листопадовій зустрічі з рівенською політичною та бізнес-елітою. Словесну підтримку Ющенка ми, звісно, отримали. Тому саму ідею створення подібної станції залишати не збираємось - впевнена, що технічного ресурсу нам вистачить.
     Інше питання - робити українську музику модною. Я хочу, щоб таку радіостанцію захотів слухати мій син, а не намагався одразу перемикнути на іншу. Важливо, щоб ефір не став "шароварним", бо це дискредитує українську культуру. А вона - явище насправді цікаве та зовсім не нудне.

       - Власне, це плани далекоглядні, а святкування 10-річчя "Радіо Трек" - справа днів найближчих. Що побачать рівняни в п'ятницю шостого липня?

     - Родзинка цьогорічного святкування - концерт з феєрверками та салютом. На сцені на Театральній площі виступатимуть як місцеві виконавці: Сашко Невже, "Джаіра", "Вомбад", "Ot Vinta", так і гості зі Львова та Києва. Хедлайнерами будуть "Скрябін", який обіцяє презентувати нові "хіти", а також молодий, але дуже цікавий етнопоп-гурт "Сонцекльош". Розпочнеться святкування о 19.00. Крім того, кожен слухач матиме шанс виграти 1064 гривні, якщо буде уважно слухати наш ефір.

"Рівне Вечірнє"

• Перейти до решти статей 2007-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024