Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Радіознайомство

Валерій Новосвітній:

:: Наталя Маєвська: "До зустрічі на Майдані" ::

Кіномузичний тижневик "П'ятниця" №10 (314), 6.03.1998

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

     Сьогодні у нашій рубриці ми вперше представляємо державну радіостанцію - студію "Майдан", що входить до складу радіо "Голос Києва" Київської державної регіональної телерадіокомпанії, і яка веде мовлення на частоті 72.08 МГц з 8.00 до 19.00. Слово надаємо головному редактору студії Наталі Маєвській.

     - Ми створили це радіо з метою збільшити мовлення радіо "Голос Києва" і вийти в ультракороткохвильовий діапазон. Програми студії "Голос Києва" й раніше дублювалися, але вони за рейтингами цього діапазону не займали високих позицій. Це пояснюється тим, що у такого діапазону особливий слухач. Ті, кого цікавить щось дуже серйозне чи офіційна інформація, мають радіоточку. Саме вони були і залишаються основною аудиторією "Голосу Києва". Проте, вийшовши в ультракороткохвильовому діапазоні, слід враховувати стилістику мовлення, що вже склалася. Хоча не хотілося б обмежуватися лише суто інформаційними матеріалами та музикою. Треба щоб відчувалося, що це державне радіо і на ньому працюють професіонали, готові створювати аналітичні передачі.
     Водночас ми намагались не брати на "Майдан" професіоналів, що вже мають якісь усталені підходи, дещо зашорені, заштамповані, які мають у собі внутрішнього цензора - це можна, а це - ні. Через те ми пішли ризикованим і важким шляхом: набрали абсолютно нових людей. Відсотків 30-40 - це студенти інституту журналістики, театрального інституту, консерваторії, або ж випускники цих закладів.
     Перші три місяці думала, що не витримаю натиску цих юних талантів. Приходила на роботу - мене вже чекали, йшла з роботи о 10-ій вечора - були ще такі, що залишались і яких не встигла вислухати, або яким казала: "Я вже вас не розумію". Але все ж колектив підібрався хороший, незважаючи на невеликі зарплати й гонорари. Створили тут мікроклімат, що сприяє творчості.
     Оскільки в основному тут працює молодь, то загалом можна вважати "Майдан" молодіжним каналом. Проте дехто іноді запитує: раз ми молодіжний канал, то навіщо тоді такі програми, як "Зустріч на "Майдані", чи треба розповідати про медичні проблеми, податки, проблеми філософського порядку (є така програма "Вікторія" про тих, хто вже досяг перемог і для тих, хто їх прагне; "Я" - це пошуки, копання в собі та інші передачі для думаючих)? Я відповідаю на такі зауваження, що треба ж створювати станцію, яка б відрізнялась від "Хіт-радіо", "Нашого радіо", "Supernova", котрі працюють для тих, хто любить слухати музику. До того ж ми ще не маємо фонотеки, яка б дозволяла конкурувати з цими та іншими радіостанціями. Тобто у нас не просто молодіжний канал, а своєрідна школа життя для молоді.
     Отак ми дебатуємо, експериментуємо, ростемо, бо нам же лише три з половиною місяці.

      - А в музичному плані що ви можете сказати про "Майдан"? Якщо на комерційних станціях загалом одна пісня вітчизняних виконавців на п'ять зарубіжних, то як у вас, на державному радіо?

     -Приблизно таке саме співвідношення, а то й гірше. Але це не наша біда, а біда вітчизняного аудіоринку, на якому не часто знаходиш компакт-диски, дат-касети, міні-диски потрібних виконавців. Проте пріоритет, звичайно, намагаємося віддавати нашій музиці. Принаймні в активні години, скажімо з 8 до 10 ранку.

      - А музика для старшого покоління?

     - Хоча радіо й молодіжне, але ретро-музику також представлятимемо. Єдине, що нас затримує - відсутність професійних носіїв цієї музики. Якщо говорити про ретро в такому плані, то у нас є передачі, присвячені авторській пісні. Запрошуємо в студію бардів, де вони виконують свої пісні вживу. Влаштовуємо конкурси на знання поезії, чиї вірші вони використовують і таке інше.

      - Стосовно виборів. Комерційні станції від них відхрещуються, а як у вас, на державному радіо?

     - Поки що таких програм немає. Можливо з часом вони й з'являться. Справа в тому, що кандидатів у депутати не дуже цікавить УКВ-діапазон, але віднедавна ми час від часу виходимо й на "Промені", що транслюється через радіоточки, тому можливо це їх привабить. Проте, загалом існує ж "Перша програма" державного радіо, яка висвітлює передвиборчу кампанію.Хоча політичні програми у нас теж присутні. Це своєрідна політика. Є така рубрика, раз на тиждень, "З політиком без політики", куди ми запрошуємо відомих політичних діячів і розмовляємо на неполітичні теми. Вони дають кулінарні рецепти, розповідають про жінок, відпочинок, любов тощо.

      - Поскільки ми заговорили про частоти, то на завершення запитання суто технічного характеру: чи маєте намір виходити в FM-діапазоні, в інших регіонах республіки, чи збільшиться ефірний час тощо.

     - Нині працюємо на частоті 72.08 МГц 11 годин. З цих 11 годин маємо паралельний вихід на "Промінь", десь по дві години щодня. Згодом буде й більше часу. А загалом у нас ліцензія на 20 годин. Гадаю, цього року якщо не 20, то принаймні 16 годин виходитимемо в ефір.
     На "Промені" у будні у нас йдуть "Зустрічі на "Майдані" з 11-ї до 12-ї, і з 18-ї до 19-ї тривають консультації студії "Майдан": до студії запрошуємо психологів, економістів, податкову службу, медиків. О цій же годині є ще місце для вікторини "Київ знайомий і незнайомий", різноманітних токшоу: "Вікторія", "Я", "Від мухи до слона" тощо. А у вихідні транслюємо класичну музику у програмі "Світ богеми", знайомимо з акторським життям у передачі "Серед дзеркал".
     Щодо FM-діапазону, то такі плани існують. Поки що немає достатніх технічних умов. Ви ще запитували про інші регіони. Ні, ми залишимось столичною радіостанцією, хоча сигнал долітає навіть до Житомирщини. Можливо з часом... Проте не будемо загадувати на майбутнє.

Розмову вів Валерій Новосвітній

• Перейти до решти статей 1998-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024