Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Українське Радіо"

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

Данило КЛЯХІН, Миколаїв:

:: Україна зникла з радіоефіру ::

Газета "День" №16 (???), 26.01.2002

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

     Україна припинила мовлення своїх радіопрограм на зарубіжні країни. Причиною стало відключення від електроенергії останнього з радіоцентрів, що ретранслювали програми Українського національного радіо на середніх та коротких хвилях, - в селищі Луч, що на межі Миколаївської та Херсонської областей.

     Раніше ретрансляцію програм Українського національного радіо здійснювали три радіоцентри, розташовані у Львівській, Київській і Миколаївській областях. Останній із них, Миколаївський радіоцентр, який розташовано в селищі Луч, є найбільшим за потужністю в Україні й був п'ятим за своїм значенням в СРСР (його колишня назва СВР-5, союзний вузол радіозв'язку). Створений 1953 року Миколаївський радіоцентр здійснював ретрансляцію програм іномовлення московського радіо на країни Північної та Південної Америки, Близького та Далекого Сходу. Тоді щодня здійснювалося мовлення сімома мовами, включаючи китайську та арабську. Ще одним, ще більш засекреченим, аніж сам радіоцентр, завданням цього вузла зв'язку було "глушіння" "ворожих голосів" - програм радіостанцій "Свобода", "Голос Америки", Бі-Бі-Сі, "Радіо Ватикану", "Німецької хвилі" і багатьох інших. З розпадом Союзу ця функція відпала, а Миколаївський радіоцентр почав ретранслювати на закордон програми Українського національного радіо, а також - на Україну - три програми українського радіо (УР-1, 2, 3) на середніх і коротких хвилях.
     1996 року передавачі радіоцентру в Лучі було вперше відключено від електроенергії за борги. Бюджетна організація - Миколаївський радіоцентр - виявилася не в змозі сплачувати за рахунками, оскільки основний замовник, Українська національна радіокомпанія, довгий час не платив за ретрансляцію своїх програм. Мовлення незабаром відновили, але вимкнення з боку постачальника електроенергії - компанії "Херсонобленерго" - стали регулярними. А потім, наприкінці 90-х років, Миколаївський радіоцентр взагалі замовкнув на два з половиною роки.
     Директор Миколаївського радіоцентру Артур Авферонок розповідає, що згадали про нього лише у липні минулого року, коли до 10-річчя незалежності України й на честь Всесвітнього форуму українців було відновлено мовлення для української діаспори: 9 годин на добу - на північ Росії, 5 годин - на Північну Америку. Тоді ж було досягнуто домовленості з "Херсонобленерго" про реструктуризацію на 5 років боргу за електроенергію. Виплачувати його передбачається, передусім, за рахунок отримання 5,5 мільйона гривень, які Українська національна радіокомпанія заборгувала вузлові зв'язку. Ці гроші так і не почали надходити. Бюджетних же коштів вистачило лише на визначені законом першочергові виплати - погашення заборгованості з зарплатні працівникам радіоцентру. Виконати умови домовленості з енергетиками радисти не змогли, і "Херсонобленерго" знову ухвалив вимкнути Луч. Ще раніше через подібні причини було вимкнуто інші два українськi радіоцентри.
     - Ми перебуваємо в патовій ситуації, - говорить директор Миколаївського радіоцентру Артур Авферонок. - Виконуємо держзамовлення, але грошей за це не отримуємо. Закривати центр держава не хоче: ми - стратегічний об'єкт, на екстрений випадок навіть радіостудія своя стоїть, готова в будь-який момент вийти в ефір. Але й фінансування немає.
     ...Зараз у будівлях, у яких встановлено передавачі Миколаївського радіоцентру, - холод. Централізоване опалення тут і не передбачене: потужні передавачі, що займають два поверхи, навіть у найсильніші морози надійно обігрівали приміщення. Тепер, коли агрегати не працюють, їх система водяного охолодження може просто замерзнути й вийти з ладу. Працівники, що виходять на чергування - по одному на передавач - виконують швидше роль сторожів: у помираючому селищі радистів Луч працюють аж чотири пункти прийому брухту...
     Тим часом у радіоцентрі, кількість працівників якого за останні роки скоротилася вдвічі, готові розпочати консервацію більшої частини обладнання. У Лучі залишається працювати лише один передавач, який здійснює транзитну ретрансляцію програм... російського іномовлення на Північну Америку - за нього замовник платить справно. Ведуться переговори з однією з британських компаній про можливу ретрансляцію радіопрограм на Лівію. Коли ж поновиться ретрансляція програм Українського радіо, директор радіоцентру Артур Авферонок сказати не може.

Данило КЛЯХІН

• Перейти до решти статей 2002-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024