Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу
Пошук в Мережi:


uaportal.com

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Бібліотека порталу ::

Радіостатті
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

історія сучасності

:: Сигнал, який ніс "Свободу" ::

Українська редакція всесвітньо відомої радіостанції відзначає своє 50-річчя

Газета "Хрещатик" №121 (2524), 19.08.2004

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіореклама  

     "Брати й сестри! Українці! Ми живемо за кордоном, та наші серця й думки завжди з вами. Жодна "залізна завіса" не розділить нас і не стане на перешкоді",- з такими словами вперше звернулося до радянських слухачів Радіо Визволення. Саме під цією назвою 16 серпня 1954-го заявила про себе в ефірі "Свобода".
     Радіостанцію заснували в 1949-му як неприбуткову приватну корпорацію. Вона мала передавати новини й репортажі за так звану "залізну завісу". За два роки створили комітет "Радіо Свобода", який готував передачі для Радянського Союзу. Сигнал із-за кордону під час "холодної війни" глушили, й лише в 1988-му цьому поклав край президент СРСР Михайло Горбачов.
     Внесок "Свободи" в занепад комунізму визнають найвідоміші політичні діячі світу. Колишній президент Польщі Лех Валенса вважав: її роль можна порівняти з тим, що робить Сонце для життя на Землі. А глава Естонії Леннарт Мері навіть висунув колектив радіостанції на здобуття Нобелівської премії Миру.
     Після падіння оплоту тоталітаризму - Берлінської стіни - багато хто вважав, що радіостанція завершила місію і її можна ліквідувати. Та Вацлав Гавел (на той час президент Чехії) виступив проти: "Нам потрібні журналістський професіоналізм і здатність бачити події в широкій перспективі". Щоправда, "Свобода" таки змінила свій формат: закрила польську службу, започаткувавши чеське та словацьке представництва. У січні 1994-го почала посилати сигнал на Югославію, а в жовтні 1998-го запрацювало "Радіо Вільний Ірак".
     Тепер "Свобода", яку слухають 35 мільйонів людей, крім української, звучить ще 25-ма мовами, серед яких - арабська, хорватська, російська, литовська...
     Цікаво, що директор української редакції "Свободи" Олександр Народецький ловив її позивні ще в 1964-му - в дні, коли з посади усували Микиту Хрущова.
     - Я не повірив власним вухам,- згадує він.- Навіть не уявляв, що десь люди можуть голосно висловлювати думки. Це був шок, який і досі пам'ятаю. Звісно, не мислилось тоді, що настане час, і я сам сидітиму перед мікрофоном. Але я потрапив на "Радіо Свобода", й ось уже майже двадцять п'ять років "живу" в українській редакції. Звичайно, нам можна закинути багато: в чомусь були не на рівні, дещо прозвучало не так проникливо, як цього вимагала ситуація. Та ми ніколи не ігнорували головних зрушень у житті України. Майже п'ятдесят років "Свобода" пробивалася до слухачів крізь заглушки. Попри всі перепони, нас знаходили. Таке довір'я дорого коштує….

Інф. "Хрещатика"

• Перейти до решти статей 2004-го року       • Перейти до статей за інші роки
  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:


"Подих ефіру"

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024